SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

SIMPOZIJ HAZU U VELIKOJ GORICI “SIGURNOST HRANE I ZAŠTITA POTROŠAČA”

Zavod za za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Velikoj Gorici organizira SIMPOZIJ “SIGURNOST HRANE I ZAŠTITA POTROŠAČA”, u petak 14. ožujka 2025. s početkom u 11,00 sati u Dvorani Pučkog otvorenog učilišta (Gradska vijećnica) u Velikoj Gorici, Zagrebačka ulica 37. Pozdravno će govoriti akademik Željko Cvetnić, voditelj Zavoda, prof. dr. sc. Verica Dragović-Uzelac, dekanica Prehrambeno-biotehnološki fakulteta SuZ, akademik Dario Vretenar, glavni tajnik HAZU, Krešimir Ačkar, mag. theol., gradonačelnik Velike Gorice, a uvod u simpozij dat će prof. dr. sc. Mirjana Hruškar sa Prehrambeno-biotehnološki fakulteta SuZ.

PROGRAM

Puno je izazova koji po tko zna koji put otvaraju pitanje koliko smo sigurni što jedemo i koliko smo zaštićeni kao potrošači? Jedno od strateških pitanja u svijetu je sigurnost hrane. Opasnosti koje potječu od hrane, mogu imati izravan utjecaj na zdravlje ljudi, a mogu biti biološkog, kemijskog ili fizikalnog podrijetla. Današnji svijet je pod jakim utjecajem klimatskih promjena što također utječe na sigurnost hrane i zaštitu potrošača. Održivost u prehrambenoj industriji postala je ključno pitanje u kontekstu globalnog ekološkog otiska, smanjenja otpada i poboljšanja sigurnosti hrane. Ambalaža ima ključnu ulogu u zaštiti prehrambenih proizvoda od mikrobiološkog kvarenja, oksidacijskih promjena i gubitka nutritivne vrijednosti.

Prisutnost kemijskih kontaminanata u hrani koji su prepoznati kao jedan od najistaknutijih problema koji utječe na sigurnost hrane izazivaju veliku zabrinutost potrošača jer mogu predstavljati ugrozu za zdravlje. Primjena inovativnih, netermalnih tehnologija predmet je sve više istraživanja s ciljem smanjenja trajanja procesa proizvodnje te očuvanja kvalitete i senzorskih svojstava proizvoda.

Na ovom simpoziju kroz predavanja o održivim materijalima za pakiranje hrane (izv. prof. dr. sc. Mario Šćetar), o pojavnosti ostataka neonikotinoida i njihovih metabolita u uzorcima pčela i pčelinjim proizvodima u Republici Hrvatskoj (dr. sc. Damir Pavliček), o fikotoksinima u plodovima mora i izloženosti hrvatskih potrošača (dr. sc. Kristina Kvrgić) te o utjecaju ultrazvuka i pulsirajućeg električnog polja na sastav masnih kiselina hrvatskih djevičanskih maslinovih ulja (Ana Svirčević, univ. mag. ing. techn. aliment.) pronaći ćemo odgovore na pitanja vezana uz sigurnost i kvalitetu hrane, opasnosti koje potječu od hrane pa samim time kako poboljšati zaštitu potrošača i u ovim nepredvidivim vremenima razmišljati o boljoj, sigurnijoj i zdravijoj budućnosti.

 

Datum

14. ožujka, 2025

Vrijeme

11:00 - 13:00
Kategorija

Organizator

Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Velikoj Gorici
Telefon
+385 01 6473 017
Email
zavodvg@hazu.hr