News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

Akademik Velimir Neidhardt ponovno među elitom svjetske arhitekture

Nakon što je na velikom međunarodnom natječaju za novi putnički terminal zračne luke u Zagrebu arhitekt akademik Velimir Neidhardt (s akademikom Brankom Kinclom i Jurom Radićem) 2008. godine osvojio prvu nagradu pobijedivši svjetski etablirane autore i dobitnike Pritzkerove nagrade, poput Sir Normana Fostera, Zahe Hadid i Shigeru Bana, jedan njegov projekt ponovno je pozicioniran uz bok ključnih korifeja svjetske arhitektonske scene.

Ugledni izdavač Phaidon nedavno je objavio kapitalnu monografiju opsega gotovo 400 stranica – Atlas of Never Built Architecture – o istaknutim neizgrađenim arhitektonskim projektima iz cijeloga svijeta, od Sjeverne Amerike do Australije, među koje je uvršteno i jedno paradigmatsko djelo sakralne tematike akademika Velimira Neidhardta. Riječ je o kompozicijski sjajnoj crkvi sv. Ivana Evanđelista u Novom Zagrebu koju je projektirao 1991. kroz artikuliranu igru osnovnih oblika trokuta, kruga i pravokutnika – kreirajući u specifičnom geometrijskom ‘pomaku’ postmodernističku parafrazu klasičnih Bauhasovih likovnih idioma.

Nerealizirana arhitektura 20. i 21. stoljeća u publikaciji je predstavljena u poglavljima strukturiranima po geografskom kriteriju, s brojnim ambicioznim i inovativnim projektima raznih tipologija koji zbog avangardnosti ili tehnološke zahtjevnosti nisu imali prilike biti izvedeni, ali su pokazali doseg projektantske domišljatosti i kreativnosti svoga vremena.

Tako se u knjizi mogu naći manje poznate autorske skice i nacrti začetnika moderne – Petera Behrensa, Waltera Gropiusa, Franka Lloyda Wrighta, Miesa van der Rohea pa i Le Corbusiera; nekoliko ključnih postmodernističkih zvijezda poput Alda Rossia, Michaela Gravesa ili Charlesa Moorea; zatim, uz ranije spomenute dobitnike Pritzkera (‘arhitektonskog Nobela’), tu su i Rem Koolhaas, Frank Gehry, Otto Frei, Jean Nouvel i još mnogi drugi, a uvršteni su i vizionari kao što su Buckminster Fuller ili nešto mlađi Steven Holl i Peter Eisenman.

Iz regije su zastupljeni Jože Plečnik (otac slovenske moderne arhitekture) s nerealiziranom zgradom parlamenta u Ljubljani, Edvard Ravnikar s vijećnicom u Skoplju i Marko Mušič s centrom mladih „Boro i Ramiz“ u Prištini. Srbija je pak prezentirana kroz samo jednu nerealiziranu ideju – projekt japanskog autora Sou Fujimota za Beton halu u Beogradu.

Hrvatska je arhitektura u ovoj monografiji dobila posebno mjesto s dva rada naših autora – uz spomenuti projekt akademika Neidhardta tu je i antologijski prijedlog Vladimira Turine koji je 1949. osmislio tehnološki napredno Kombinirano plivalište na Sušaku.

Naći se u ovako prestižnoj, međunarodno relevantnoj monografiji važno je postignuće ne samo za autora, već i za vidljivost hrvatske arhitekture na svjetskoj arhitektonskoj sceni.

Search