News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

Akademik Andrej Dujella izdao novu knjigu

 

Nova knjiga profesora Andreja Dujella pod naslovom Diophantine m-tuples and Elliptic Curves, u izdanju ugledne izdavačke kuće Springer, izlazi iz tiska, a online izdanje objavljeno je na Springerovom portalu https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-031-56724-7.

Predstavljanje nove knjige akademika Dujelle planira se održati 10. listopada 2024. s početkom u 11 sati u Knjižnici HAZU.

Kao osnova za knjigu poslužila su predavanja iz istoimenog kolegija koje je profesor Dujella držao na doktorskom studiju matematike u akademskoj godini 2021./2022. Knjiga daje pregled glavnih rezultata i problema koji se tiču Diofantovih m-torki, tj. skupova cijelih ili racionalnih brojeva  sa svojstvom da umnožak bilo koja dva od njih uvećan za jedan daje kvadrat, te njihove veze s eliptičkim krivuljama. Knjiga prikazuje doprinose poznatih matematičara poput Diofanta, Fermata, Eulera i Bakera,  kao i neke novije rezultate autora knjige i njegovih suradnika.

Više informacija o knjizi može se naći na web stranici  https://web.math.pmf.unizg.hr/~duje/diophantine-mtuples-book.html

Search