Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

U HAZU potpisan Sporazum o uređenju međusobnih odnosa u projektu osnivanja Hrvatskog muzeja maritimne kulture u Zadru

U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u srijedu 16. listopada 2024. održana je svečanost potpisivanja Sporazuma o uređenju međusobnih odnosa u projektu osnivanja Hrvatskog muzeja maritimne kulture u Zadru. U Ime Hrvatske akademije sporazum je potpisao predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt, u ime Zadarske županije župan Božidar Longin, u ime Grada Zadra gradonačelnik Branko Dukić te u ime Sveučilišta u Zadru rektor prof. dr. sc. Josip Faričić.

Svi potpisnici sporazuma preuzeli su obvezu osnivanja Hrvatskog muzeja maritimne kulture u Zadru kao samostalne pravne osobe u svojstvu suosnivača. Muzej bi se nalazio u postojećim i novoizgrađenim prostorima Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru te se Hrvatska akademija obvezala omogućiti rekonstrukciju i gradnju, dok se Grad Zadar obvezao izraditi potrebnu projektnu dokumentaciju te omogućiti gradnju u okolnom parku gdje bi se uredio muzej na otvorenom. Zadarska županija obvezala se staviti u funkciju muzejske lučice obližnji obalni pojas radi organizacije muzejskih aktivnosti i izlaganja plovila i druge muzejske građe na obalnoj i morskoj površini, a Sveučilište u Zadru obvezalo se aktivno sudjelovati u znanstvenom profiliranju Muzeja, što uključuje preuzimanje izrade muzeološkog elaborata te pomoć u osiguranju zaposlenika Muzeja, sukladno Zakonu o muzejima.

Svi suosnivači su se obvezali iznalaziti put uspješnoj kandidaturi projekta osnivanja i izgradnje zgrade muzeja i muzeja na otvorenom za financiranje iz EU fondova i drugih izvora, afirmirajući uključivi i sinergijski karakter sveukupnog projekta prema muzeološkom konceptu s idejnim urbanističkim i arhitektonskim rješenjem i iskazom svih površina zatvorenih i otvorenih sadržaja.

Potpisivanju Sporazuma bili su nazočni i inicijator osnutka Hrvatskog muzeja maritimne kulture u Zadru akademik Nikola Bašić, potpredsjednik HAZU akademik Frano Parać i tajnica HAZU Sara-Sanela Butorac.

Pretraživanje