SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Svečanost povodom obilježavanja 150. obljetnice Zoologijskog zavoda Biološkog odsjeka PMF-a

Pod pokroviteljstvom Razreda za prirodne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u petak, 27. rujna 2024. godine u 11 sati u Knjižnici HAZU, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, održat će se svečanost povodom obilježavanja 150. obljetnice Zoologijskog zavoda Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na svečanosti će biti predstavljena postignuća Zavoda u posljednjih deset godina, u prisutnosti istaknutih uzvanika, znanstvenika i djelatnika PMF-a.

Tijekom svoje povijesti, djelatnici Zoologijskog zavoda pratili su svjetske trendove u istraživanjima kao i u nastavi. Danas se Zavod ističe kroz svoja multidisciplinarna istraživanja, suradnju s brojnim institucijama diljem svijeta, kao i kroz značajan doprinos u obrazovanju novih generacija biologa.

Obilježavanje ove velike obljetnice započelo je u travnju 2024. te je uključivalo niz događanja koja su predstavila rad Zavoda i njegove rezultate:

  • Znanstveni kolokviji Zoologijskog zavoda, na kojima je kroz predavanja članova Zavoda predstavljen pregled rada od 2014. do 2024. godine, uključujući predstavljanje najnovijih znanstvenih istraživanja i projekata, kao i promociju objavljenih knjiga i monografija te uspjeha u organizaciji međunarodnih kongresa u proteklom razdoblju.
  • Edukativne izložbe, radionice i predavanja u organizaciji članova Zoologijskog zavoda u sklopu Festivala znanosti od 22. do 27. travnja 2024. u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ u Zagrebu.
  • Izložba pod nazivom „Zoologijski vremeplov” otvorena u petak, 24. svibnja 2024. na privremenoj adresi u upravnoj zgradi Kraša (Ravnice 48, 2. kat), podijeljena je u pet tematskih segmenata: 1) Povijesni pregled nastavnog i znanstvenog rada iz zoologije od 1874. godine do danas; 2) Obnova zgrade na Rooseveltovom trgu; 3) Morska fauna; 4) Raznolikost faune Hrvatske i 5) Zoologija pod mikroskopom.
  • Izrada prigodnog poštanskog žiga povodom 150. obljetnice osnivanja Zoologijskog zavoda u suradnji s Filatelističkim klubom Zagreb; žig je bio u uporabi 4. lipnja 2024. u poštanskom uredu 10114 Zagreb (Jurišićeva 5), na datum osnivanja Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, 1946. godine.

Uz ta događanja, ističe se i objava Spomenice 150 godina Zoologijskog zavoda 1874. – 2024., kojom se na jednom mjestu sumiraju ključna postignuća u radu Zavoda u proteklom razdoblju 2014. – 2024.

Više informacija o dosadašnjim događanjima možete pronaći na službenoj stranici: PMF Biološki odsjek – 150. obljetnica Zoologijskog zavoda.

Datum

27. rujna, 2024

Vrijeme

11:00

Lokacija

Knjižnica HAZU
Trg J. J. Strossmayera 14, Zagreb
Kategorija