Izložbe

Muzejsko-galerijske i druge jedinice Akademije organiziraju izložbe i digitalne izložbe, surađuju u organizaciji izložbi posudbom građe srodnim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu te kreiraju programe muzejske edukacije.

U Zadru gostujuća izložba DISKRETNI ŠARM LJEKARNIČKOG STAKLA: staklo iz zbirki Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU.

U Muzeju antičkog stakla u Zadru od 3. listopada do 15. prosinca 2024. održat će se gostujuća izložba DISKRETNI ŠARM LJEKARNIČKOG STAKLA: staklo iz zbirki Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU.

Izložbom je ispričana priča o primjeni stakla u povijesnim hrvatskim ljekarnama, u razdoblju od 17. do 20. stoljeća. Riječ je o odabiru od 267 uporabnih staklenih predmeta koji su bili u funkciji u mnogim poznatim hrvatskim ljekarnama, ponajprije u Zagrebu (ljekarna K Zrinjskomu, Brodjovin-Sallopek; Gornjogradska ljekarna K crnom orlu; ljekarna Aleksandra Hržića; ljekarna Sv. Jurju u Maksimirskoj; ljekarna K sv. Ivanu Aleksandra Grlića u Novoj Vesi; ljekarna Sv. Duhu Vojka Arka u Ilici; Centralna ljekarna; Vojna apoteka; 11. narodna apoteka u Draškovićevoj), zatim u Velikoj Gorici, Lipiku, Valpovu, Jastrebarskom, Virovitici, Rovinju, Šibeniku i drugim hrvatskim gradovima.
Brojčano su najzastupljenije stojnice, raznih dimenzija, prepoznatljiva oblika, najčešće izrađene od prozirnog bezbojnog stakla, zatim od mliječnog stakla, kobaltnoplavog, žutog i smeđeg do crno i crveno obojenog stakla. Među izlošcima je i zanimljiv primjerak povijesne putne ljekarne, s pripadajućim sadržajem, kao i značajna skupina ambalažnih predmeta i proizvoda farmaceutske industrije 19. i 20. stoljeća.
Osim uporabne vrijednosti mnogi predmeti sadrže stilske elemente vremena u kojima su izrađivani, što se prepoznaje u odabiru stakla i oblikovanju formi, kao i u načinu izrade raskošno dekoriranih natpisnih polja, simbola sadržanih elemenata, sirovina, gotovih pripravaka… Velik broj izloženih predmeta sadrži tragove, a ponegdje i veće količine izvornog sadržaja, što posebno doprinosi prezentaciji njihove autentične praktične primjene.
U vrijeme osnivanja 2014. godine Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU imao je samo jednu veliku zbirku koja je nastala objedinjavanjem građe farmaceutsko-historijske zbirke u Zagrebu (osnovane 1937. godine) i Muzeja za povijest zdravstva u Hrvatskoj (osnovanog 1944. pri Zboru liječnika). Šezdesetih godina prošloga stoljeća građa obiju zbirki (muzeja) prešla je u vlasništvo Odsjeka za povijest medicinskih znanosti HAZU. Od jedne velike zbirke na početku osnivanja, ukupni fundus Muzeja danas broji nešto više od 6000 predmeta raspoređenih u 15 zasebnih zbirki. Za prikupljanje farmaceutske građe osobito je zaslužan prof. dr. sc. Hrvoje Tartalja, mag. pharm., utemeljitelj Instituta za povijest farmacije. Ovom izložbom predstavlja se dio te vrijedne ljekarničke baštine.

IMPRESUM

Organizator: Muzej antičkog stakla u Zadru, ravnatelj Hrvoje Manenica

Suorganizator: Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU, voditelj akademik Marko Pećina

Autorice izložbe: Silvija Brkić Midžić, Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU i izv. prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić, Odsjek za povijest medicinskih znanosti Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU

Sinopsis postava i likovni postav izložbe: Silvija Brkić Midžić, Stella Fatović-Ferenčić

Kustosica izložbe: dr. sc. Vedrana Jović Gazić

Konzervatorsko čišćenje eksponata: Ivana Matković

Fotografije: Fotodokumentacija HMMF HAZU, Srećko Budek, Irena Jukić

Grafičko oblikovanje eksplikativnih panoa i plakata izložbe: Marija Marfat, Vedrana Jović Gazić

Tehnički postav: Šime Mičić, Marko Štefanac

Stručna suradnica za marketing: Fabija Franulović

Izložba i katalog ostvareni su financijskom potporom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

 

Datum

3. listopada, 2024 - 15. prosinca, 2024

Vrijeme

12:00 - 18:00
Kategorija
Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU

Organizator

Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU
Telefon
+385(0)1 48 25 413
Email
hmmf@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/jedinice/hrvatski-muzej-medicine-i-farmacije/