Kunčević Lovro

Članovi suradnici I. Razred za društvene znanosti
Kunčević Lovro

Datum rođenja:

  • 1979.

Mjesto rođenja:

  • Zagreb

Adrese:

  • Zavod za povijesne znanosti, Lapadska obala 4, 20000 Dubrovnik

Telefoni:

  • +385 020 356 222

E-mail:

Kunčević Lovro

Članovi suradnici I. Razred za društvene znanosti

Akademske titule:

  • doktor znanosti

Institucije:

  • viši znanstveni suradnik – Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku

Članstvo u Akademiji:

  • član suradnik – Razred za društvene znanosti (16.5.2024. – …)

Životopis

Lovro Kunčević (1979) diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2003. godine. Magistrirao na Central European University (Budimpešta), odsjeku Department of Medieval Studies, s tezom “The foundation myths of medieval Ragusa”. Na istoj instituciji upisao je doktorski studij s temom “The myth of Ragusa: discourses on identity in an Adriatic city-state (1350-1600)”. Doktorsku disertaciju, nastalu pod mentorstvom prof. dr. Gerharda Jaritza, obranio je 2012. godine. Od 2007. zaposlen je u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, a trenutno je na radnom mjestu višeg znanstvenog suradnika.

Kunčević je autor niza članaka posvećenih povijesti identiteta, ideologija i diplomacije Dubrovačke Republike, objavljenih kod uglednih izdavača poput HAZU, Cambridge University Press, Brill i Routledge. Treba spomenuti da je u Firenci 2008. godine otkrio nepoznate dokumente o Marinu Držiću, uključujući i peto Držićevo urotničko pismo. U izdanju HAZU objavio je dvije monografije. Prva, Mit o Dubrovniku: diskursi o identitetu renesansnoga grada (HAZU, 2015), nagrađena je prestižnom stručnom nagradom “Mirjana Gross” za najbolju historiografsku knjigu 2015 godine. Druga monografija, naslovljena Vrijeme harmonije. O razlozima društvene i političke stabilnosti Dubrovačke Republike (HAZU, 2020), pokušaj je da se na osnovu široke analize političkih, društvenih i gospodarskih faktora objasni iznenađujuće odsustvo pobuna i društvenih sukoba u Dubrovačkoj Republici. Također, Kunčević je uredio dva zbornika objavljena kod uglednih međunarodnih izdavača: zbornik o vazalnim državama Osmanskog carstva u izdanju Brill-a te zbornik posvećen povijesti glasovanja u predmodernoj Europi, koji je objavljen od Routledge-a.

Kunčević je sudjelovao i sudjeluje u nizu međunarodnih i nacionalnih projekata. U razdoblju 2014.-2016. bio je koordinator projekta “Cultures of Voting in Pre-Modern Europe,” financiranog od British Academy. Također, bio je član projekta “Patriotism in Central Europe in the Early Modern Period” u organizaciji Central European University (Budimpešta) te projekta “Freedom and the Construction of Europe: New Perspectives on Philosophical, Religious and Political Controversies” u organizaciji University of Cambridge i European University Institute (Firenca). Uz ove međunarodne projekte, Kunčević je također sudjelovao u dva nacionalna projekta, financirana od HRZZ. Jednako tako, trenutno sudjeluje u ERC projektu “The Diplomacy of Small States in Early Modern South-Eastern Europe [SmallSt]” (2022.-2027), kojem je nositelj  “Centar za istraživanje humanistike u Budimpešti”.

U suradnji sa stranim partnerima organizirao je nekoliko međunarodnih skupova. U partnerstvu s Geisteswissenschaftliche Zentrum Geschichte und Kultur Ostmitteleuropas, organizirao je međunarodni skup “Tributary states of the Ottoman Empire (16th-18th centuries). Comparative perspectives”, održan u Dubrovniku 2009. uz sudjelovanje tridesetak znanstvenika iz više europskih zemalja i SAD-a. Također, u suradnji s odsjekom za povijest na King’s College London organizirao je dva znanstvena skupa: skup “Cultures of Voting in Premodern Europe: State of the Art and Further Prospects” koji se okupio 23.-24. ožujka 2012. na King’s College u Londonu te “Cultures of Voting in the Mediterranean (ca.1200-1700)”, održan 24.-25. travnja 2014. u Dubrovniku. Konačno, u suradnji s Poljskom Akademijom Znanosti i Premodern Diplomats Network u Dubrovniku je 2021. organizirao skup “Struggle for Sovereignty? Small States and the Diplomacy of the Early Modern Period”, na kojem je sudjelovalo 25 znanstvenika iz EU i SAD-a.

S referatima iz dubrovačke povijesti sudjelovao je na dvadesetak skupova u Hrvatskoj i inozemstvu, pri institucijama poput University of Oxford, European University Institute, University of Leeds, King’s College London, Österreichische Akademie der Wissenschaften ili European University at Saint Petersburg.

Kunčević je primatelj više međunarodnih stipendija koje su rezultirale duljim studijskim boravcima u inozemstvu. U sklopu stipendije “European doctorate in the social history of Europe and the Mediterranean” tijekom 2006. i 2007. boravio je šest mjeseci kao stipendist na Università Ca’ Foscari di Venezia te tri mjeseca na University College London (UCL). Također, 2010. godine boravio je mjesec dana u Leipzigu kao gost-istraživač na Geisteswissenschaftliche Zentrum Geschichte und Kultur Ostmitteleuropas.

Izvršni je urednik časopisa Dubrovnik Annals (a1 publikacija). Kao gost predavač u predavao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i na Sveučilištu u Dubrovniku. Držao je pozvana predavanja na Sveučilištu u Padovi, Sveučilištu “Friedrich Schiller u Jeni” i institutu GWZO u Leipzigu. Sudjelovao je u radnoj skupini koja je osmislila i organizirala novi odsjek za povijest (“Povijest Jadrana u Mediterana”) na Sveučilištu u Dubrovniku.

Lovro Kunčević – osobna stranica


Bibliografija

Lovro Kunčević – CroRIS