U Velikoj Gorici održan simpozij „”Sigurnost hrane i zaštita potrošača”
U četvrtak, 9. ožujka 2023. godine u Vijećnici grada Velike Gorice održan je simpozij pod naslovom: “Sigurnost hrane i zaštita potrošača”. Skup je organizirao Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Velika Gorica.
Održana su četiri predavanja pod naslovom:
- Patvorenje hrane i zaštita potrošača: autentičnost djevičanskog maslinovog ulja – izv. prof. dr. sc. Dubravka Škevin, Prehrambeno – biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu;
- Mikroplastika u hrani – izazovan kontaminant ere antropocena – dr. sc. Tanja Bogdanović, Hrvatski veterinarski institut – Veterinarski zavod Split;
- Bakterije roda Campylobacter u hrani – dr. sc. Marina Mikulić, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb;
- Implementacija HACCP sustava u objektu u kojem se uslužuju proizvodi ribarstva – Nikolina Samardžić, mag. ing. techn. aliment. – Prehrambeno – biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu;
U današnje vrijeme povećana je zabrinutost potrošača za zdravlje i sigurnost hrane te pojavu bolesti kao posljedicu, a sve izazvano brojnim incidentima s hranom koji su prisutni posljednjih godina. Sigurnost hrane jedno je od strateških pitanja u državama svijeta. Ovim simpozijem smo kroz predavanja o patvorenju hrane, zastupljenosti mikroplastike u hrani, zatim o najznačajnijim bakterijama u hrani poput roda Campylobacter te o implementaciji HACCAP sustava u Hrvatskoj pokušali pronaći odgovore na brojna pitanja o sigurnosti hrane i zaštite potrošača te koji su izazovi u budućnosti pred nama, iako smo svjedoci nestabilnih i nepredvidivih vremena.
Skup su pozdravili akademik Dario Vretenar glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i akademik Željko Cvetnić, voditelj Zavoda Akademije u Velikoj Gorici. Simpoziju je prisustvovalo više od 70 sudionika različitih stručnih profila, a u simpozij nas je uvela i moderirala prof. dr. sc. Mirjana Hruškar. Tiskana je i prigodna knjižica radova koja je podijeljena svim sudionicima skupa. Druženje i diskusija nastavljeni su uz prigodni domjenak.