Sorić Jurica, akademik

Redoviti članovi IX. Razred za tehničke znanosti
Sorić Jurica

Datum rođenja:

  • 1954.

Mjesto rođenja:

  • Trogir

Adrese:

  • Fakultet strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu, I. Lučića 5, 10000 Zagreb

Telefoni:

  • +385 01 6168 103

E-mail adrese:

Sorić Jurica, akademik

Redoviti članovi IX. Razred za tehničke znanosti

Akademske titule:

  • akademik
  • professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu (2021. – …)

Institucije:

  • Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu

Članstvo u Akademiji:

  • redoviti član – Razred za tehničke znanosti (16.05.2024. – …)
  • član suradnik – Razred za tehničke znanosti (14.06.2018. – 16.05.2024.)
  • član suradnik – Razred za tehničke znanosti (29.05.2008. – 14.06.2018.)

Životopis

Jurica Sorić je rođen 16. studenoga 1954. godine u Trogiru. Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu je diplomirao strojarstvo 1978. godine. Potom je godinu dana radio kao inženjer u tvornici generatora “Končar” u Zagrebu. 1980. zapošljava se kao asistent na Katedri za mehaniku i čvrstoću u Zavodu za tehničku mehaniku FSB-a. Na istom Fakultetu, 1984. obranio je magistarski rad, a doktorirao je 1989. Za docenta je izabran 1990., za izvanrednog profesora 1995., za redovitog profesora 2000., za redovitog profesora u trajnom zvanju 2005. Umirovljen je 2020., a počasno zvanje professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu dodijeljeno mu je 2021. godine.

Boravci i istraživanja u inozemstvu. Kao stipendist njemačke zaklade DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst), znanstveno se usavršavao na Sveučilištu Ruhr u Bochumu, SR Njemačka od 1986. do 1988. Kao gostujući profesor, na istom Sveučilištu proveo je 9 mjeseci 1992. godine. Nakon toga, 1995. godine dobiva prestižnu stipendiju njemačke zaklade Alexander von Humboldt u okviru koje 19 mjeseci provodi istraživanja također na Sveučilištu Ruhr u Bochumu. 2003. dobiva stipendiju zaklade Fulbright za istraživanja na University of California Irvine (UCI), SAD. Kao alumnus zaklade Alexander von Humboldt, dr. sc. Sorić kao gostujući znanstvenik često boravi u SR Njemačkoj. 2002. provodio je istraživanja na Sveučilištu Karlsruhe, a nakon toga je u više navrata u trajanju od dva tjedna pa do 2 mjeseca, od 2006. do 2010. godine boravio na TU Darmstadt i Sveučilištu Karlsruhe (Karlsruhe Institute of Technology, KIT). Također kao gost istraživač, u okviru zajedničkog projekta s Prof. Dr.-Ing. habil. Dr. h.c. mult. Dr.-Ing. E.h. P. Wriggersom, od 2014. pa do 2018. u trajanju od dva tjedna pa do mjesec dana više je puta boravio na Sveučilištu u Hannoveru.

Administrativne dužnosti. Jurica Sorić bio je voditelj Katedre za mehaniku i čvrstoću na FSB-u u 7 mandata. Na istom Fakultetu bio je član Povjerenstva za izbor nastavnika i suradnika u 2 mandata. Član je Odbora za poslijediplomske studije u 4 mandata, a u jednom mandatu, od 2010. do 2012., bio je predsjednik toga Odbora. U 3 mandata bio je član Povjerenstva za strategiju FSB-a. U vremenu od 2008. do 2013. bio je voditelj smjera Teorija konstrukcija na poslijediplomskom doktorskom studiju, a od 2014. do 2020. voditelj je smjera Numerička mehanika. Na Sveučilištu u Zagrebu, u 3 mandata bio je član Povjerenstva za akademsko priznavanje inozemnih obrazovnih kvalifikacija. Od 2017. do 2021. član je Područnog znanstvenog vijeća za tehničke znanosti. 2023. bio je član Odbora za odabir projekata kojega je imenovao Upravni odbor Hrvatske zaklade za znanost.

Članstva u međunarodnim znanstvenim udrugama. Dr. sc. Jurica Sorić član je Znanstvenog vijeća Međunarodnog centra za mehaničke znanosti (International Centre for Mechanical Sciences, CISM), Udine. Također je bio član Akademske skupštine CISM-a od 2004 do 2010. Član je Srednjoeuropskog udruženja za računalnu mehaniku (Central European Association for Computational Mechanics, CEACM) od 2005., gdje je bio član Znanstvenoga odbora od 2005. do 2021, a  predsjednik u razdoblju od 2005. do 2008.  Od 2009. do 2012., i od 2017. do 2021. bio je član Općeg vijeća Međunarodnog udruženja za računalnu mehaniku (International Association for Computational Mechanics, IACM). Član je Europskog udruženja za cjelovitost konstrukcija (European Structural Integrity Society, ESIS).

Članstva u domaćim znanstvenim udrugama. Dr.sc. Sorić je redoviti član Akademije tehničkih znanosti Hrvatske od 1994. godine, a član je njenog Znanstvenog vijeća u mandatu od 2009. do 2016. Član je Upravnog odbora Kluba hrvatskih humboldtovaca od 2016. do 2020. Član je Izvršnog odbora Hrvatskoga društva za mehaniku čiji je bio predsjednik u mandatu od 2007. do 2009. godine. 2022. izabran je za počasnog člana toga Društva.

Nagrade i priznanja. Međunarodne su nagrade i priznanja: Nagrada CEACM Prof. Mang Award, Srednjoeuropskog udruženja za računalnu mehaniku, za izuzetan doprinos u području numeričke mehanike, 2023. Međunarodno priznanje ICCES Distinguished Fellow (ICCES: International Conference on Computational & Experimental Engineering and Sciences) za izuzetan doprinos u području mehanike ljusaka i razvoju numeričke bezmrežne MLPG metode, Reno, NV, SAD, 2015. Stipendije zaklade Fulbright, SAD, 2003. i njemačke zaklade Alexander von Humboldt, 1995. godine. Stipendija zaklade DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst), SR Njemačka, 1986. godine.

Domaće su nagrade i priznanja: Počasni član Hrvatskoga društva za mehaniku, izabran na Skupštini 2022. za izuzetan doprinos radu Društva. Velika medalja Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu za izuzetan doprinos u unaprjeđenju rada, razvoja i promociji Fakulteta, 2019. Nagrada Sveučilišta u Zagrebu Fran Bošnjaković za zapažene rezultate u znanstvenom, nastavnom i stručnom radu te promicanju znanstvene discipline i struke, 2018. Nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj, 2005. Nagrada Josip Juraj Strossmayer za najuspješnija znanstvena djela izdana u 2004. godini za knjigu Metoda konačnih elemenata, Golden marketing-Tehnička knjiga, Zagreb 2004., te Državna nagrada za znanost, 2000.

Znanstvena djelatnost. Njegova područja istraživanja su geometrijski nelinearna i elastoplastična analiza čvrstoće i stabilnosti tankostjenih ljuskastih konstrukcija koja obuhvaća formulaciju naprednih konačnih elemenata. Razvoj novih bezmrežnih numeričkih metoda. Razvoj novih višerazinskih numeričkih algoritama za modeliranje procesa deformiranja heterogenih materijala i nastanka oštećenja na mikrorazini. Osim u složenim inženjerskim konstrukcijama, razvijene algoritme primjenjivao je i za rješavanje problema u medicini. Sadašnja istraživanja odnose se na primjenu metoda umjetne inteligencije za numeričko modeliranje heterogenih materijala. U pregledu po CROSBI profilu, dr.sc. Sorić navodi se s ukupno 293 rada.

Autor je dviju znanstvenih knjiga (monografija), koja sadrže njegov originalni znanstveni doprinos, i jednog sveučilišnog udžbenika. Dr. sc. Jurica Sorić bio je voditelj 4 domaća znanstvena projekta. Organizator je 5 međunarodnih znanstvenih skupova održanih u Hrvatskoj i urednik njihovih zbornika radova. Član je uređivačkog odbora međunarodnog časopisa Transactions of FAMENA u izdanju Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, a bio je pridruženi urednik istog časopisa u vremenu od 2003 do 2010.

Stručna djelatnost. Bio je suradnik na dva tehnologijska projekta i jednom znanstveno-stručnom projektu u suradnji s gospodarstvom. Autor je više od 20 stručnih projekata i elaborata, pri čemu je za potrebe gospodarstva rješavao visoko stručne probleme koji su se uglavnom odnosili na primjenu metode konačnih elemenata za analizu inženjerskih konstrukcija. Značajniji projekti na kojima je sudjelovao su Analiza pouzdanosti i proračun čvrstoće vjetroagregata, Analiza cjelovitosti posuda pod tlakom, Razvoj konstrukcije i proračun apsorbera mehaničke energije za motorni vlak, te Proračun čvrstoće i stabilnosti tankostjenih spremnika. Suorganizator je 4 napredna stručna seminara u okviru Centra za transfer tehnologije (CTT), te više stručnih seminara za različite tvrtke. Zajedno sa suradnicima, pripremio je i održao plenarno predavanje na 7. međunarodnom kongresu Dani inženjera strojarstva u rujnu 2021. Autor je dvaju priloga u stručnim knjigama. Recenzirao je više od 7 stručnih knjiga i udžbenika.

Nastavna djelatnost. Zajedno sa suradnicima, uveo je i oblikovao nove studijske smjerove i programe na diplomskom i doktorskom studiju strojarstva na FSB-u. Uvodi i oblikuje sadržaj 4 nova predmeta te modernizira i uvodi nova poglavlja u 2 predmeta u preddiplomsku i diplomsku nastavu na studiju strojarstva. Uvodi i oblikuje sadržaj 6 novih predmeta u poslijediplomsku nastavu na doktorskim studijima strojarstva. U nastavni program uveo je dva e-kolegija. 1997. godine zajedno sa suradnicima osnovao je Laboratorij za numeričku mehaniku u Zavodu za tehničku mehaniku FSB-a.. Bio je mentor 7 doktorskih radova, 4 magistarska rada, 4 završna rada i 23 diplomska rada. Napisao je jedan sveučilišni udžbenik i dvije znanstvene knjige koje također mogu poslužiti kao udžbenici.

Aktivnost u HAZU. Dr. sc. Jurica Sorić član je Znanstvenog vijeća za pomorstvo od 2016., a Znanstvenog vijeća za medicinu i tehniku od 2024. Objavio je 3 članka u časopisu RAD, Tehničke znanosti, HAZU. Godine 2011., pri predstavljanju svoje knjige Metoda konačnih elemenata, u HAZU je održao predavanje o primjeni metode konačnih elemenata. 2002. godine je organizirao predavanje jednog od najvećih autoriteta u području numeričke mehanike, Prof. K.-J. Bathea, Massachusetts Institute of Technology (MIT), SAD. Posredovao je pri izboru Prof. P. Wriggersa, renomiranog znanstvenika u području numeričke mehanike sa Sveučilišta u Hannoveru, za dopisnog člana HAZU 2018. godine. Također je u HAZU organizirao njegovo znanstveno predavanje. Dr. sc. Jurica Sorić je u HAZU, u listopadu 2023. u okviru znanstvenog skupa, održao  predavanje o naprednim numeričkim metodama u proračunu konstrukcija.

Međunarodna afirmacija. Bio je voditelj 5 međunarodnih znanstvenih projekata. Zajedno s kolegama sa Sveučilišta u Hannoveru, SR Njemačka i Sveučilišta LMT Cachan, Francuska, urednik je znanstvene knjige u izdanju Springer International Publishing. Održao je 26 pozvanih predavanja na međunarodnim znanstvenim skupovima i 2 predavanja u međunarodnim ljetnim školama. 2008. godine održao je predavanje u Međunarodnom centru za mehaničke znanosti (International Centre for Mechanical Sciences, CISM) i na taj način ušao na popis “slavnih” u CISM-u (CISM Hall of Fame). Dr. sc. Sorić držao je pozvana predavanja na više od 10 sveučilišta u inozemstvu, među njima su: Imperial College London, Universitaet Kassel, Leibniz Universitaet Hannover, Universitaet Stuttgart, University of California Irvine, KIT Karlsruhe, TU Darmstadt, TU Graz. Recenzirao je veliki broj članaka predloženih za objavljivanje u više od 20 vodećih znanstvenih časopisa. Bio je član povjerenstva za doktorate na više inozemnih sveučilišta. Bio je organizator (chairperson) 6 međunarodnih konferencija, član organizacijskog odbora 15 konferencija, a član znanstvenog odbora na više od 40 međunarodnih konferencija na kojima je sudjelovao u organizaciji više tematskih znanstvenih simpozija. U okviru znanstvene konferencije ICCES 2023, koja je održana u Shenzhenu u Kini, bio je član Award Committee. Trenutno je član Znanstvenog odbora međunarodne konferencije ICCES 2024, koja će se održati u Singapuru 2024., znanstvene konferencije u Cape Townu i svjetskog kongresa o numeričkoj mehanici, WCCM 2024, koji će se održati u Vancouveru u srpnju 2024. U okviru međunarodnog znanstvenog skupa održanog u Puli 2022., u čast dr. sc. Sorića održana je posebna sekcija. Dr. sc. Sorić je od 2003.-2008. bio član uredništva časopisa Computers, Materials & Continua (CMC), a od 2003. je član uredništva časopisa Computer Modeling in Engineering & Sciences (CMES).


Bibliografija

Jurica Sorić – Hrvatska znanstvena bibliografija CroRIS