SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Međunarodni skup “Roman Archaeology Conference / Theoretical Archaeology Conference 2020 (2022)

 

Roman Archaeology Conference (RAC) / Theoretical Roman Archaeology Conference (TRAC) SPLIT 2022

“Roman Archaeology Conference (RAC) 2022“ jedan je od najvećih i najznačajnijih arheoloških skupova koji na svjetskoj razini okupljaju stručnjake za klasičnu i rimsko-provincijalnu arheologiju. 

Glavni nositelji organizacije skupa su Roman Society iz Ujedinjenog Kraljevstva i Hrvatska Akademija znanosti i umjetnosti, dok su suorganizatori Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Arheološki muzej u Zagrebu, Grad Split, Arheološki muzej u Splitu, Muzej grada Splita i Muzej Grada Kaštela. Na skupu se očekuje oko 300 sudionika.

Kao mlađi partner u sklopu RAC odvija i skup „ Theoretical Roman Archaeology Conference (TRAC) 2022” koji je inače samostalna znanastvena manifestacija koju svake godine organizira Theoretical Roman Archaeology Group iz Ujedinjenog Kraljevstva, no ovom prilikom ova dva skupa su organizacijski spojena u jedan, s odvojenim znanstvenim odborima.

Dioklecijanova palače kao najvažniji i najvrjedniji spomenika rimske baštine u zemlji i Salona kao najvažnije rimsko nalazište čine Split stožernim mjestom Hrvatske po pitanju antičke baštine, usporedo s tim u Splitu se nalazi najstariji arheološki muzej u jugoistočnoj Europi koji će upravo u vrijeme održavanja skupa slaviti 200. obljetnicu osnivanja. Odabir Splita za mjesto održavanja bio je neminovan. Skup je bio planiran za travanj 2020., ali odgođen je za ovu godinu zbog covid pandemije.

RAC/TRAC će se održati kroz 48 sekcija koje će se usporedo odvijati od 6. do 9. travnja 2022. na 10 lokacija u povijesnoj jezgri Splita. 

Skup okuplja stručnjake iz područja rimske provincijalne arheologije, klasične arheologije, klasične filologije i povijesti, te numizmatičare specijalizirane za antičko razdoblje. Kroz usporedne sekcije pokrivaju se razne teme s područja klasične i rimske provincijalne arheologije.

Datum

6. - 9. travanj, 2022
Isteklo!
Kategorija