SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Predstavljanje zbornika radova Evliya Çelebi in the Borderlands: New Insights and Novel Approaches to the Seyahatname (Western Balkans and Iran Sections)

 

Znanstveno vijeće za istraživanje odnosa Hrvatske i europskog jugoistoka u povijesnoj perspektivi organizira predstavljanje zbornika radova Evliya Çelebi in the Borderlands: New Insights and Novel Approaches to the Seyahatname (Western Balkans and Iran Sections), urednici Vjeran Kursar, Nenad Moačanin i Kornelija Jurin Starčević, koje će se održati u srijedu 16. veljače 2022. u 12 sati u vijećnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Ivana Lučića 3.

Urednici ovoga zbornika radova usredotočili su se na prikupljanje radova uglednih svjetskih „evlijologa”, odnosno povjesničara i filologa osmanista koji se bave izučavanjem djela Putopis slavnoga osmanskog putopisca Evliye Çelebija. Radovi u zbornik usredotočeni su na specifičnu temu, a to su dva pogranična područja Osmanskog Carstva: područje Bosne, Hrvatske i Srbije, tj. osmansko pograničje na turbulentnoj granici s Republikom Venecijom i Habsburškom Monarhijom na zapadu, te s drugim turbulentnim pograničjem koje predstavljaju Iran i Azerbejdžan na istoku Osmanskoga Carstva. Usredotočenost zbornika na upravo ta pogranična područja pruža priliku za usporedbu između istočne i zapadne granice Osmanskog Carstva, a posebice onih tema koje se odnose na ekonomsku i društvenu povijest, urbanizaciju, etničke i konfesionalne odnose itd. Ovaj zbornik zainteresiranim čitateljima nudi nove poglede i pristupe autora spomenutoj tematici.

 

Datum

16. veljače, 2022
Isteklo!

Vrijeme

12:00

Organizator

Znanstveno vijeće za istraživanje odnosa hrvatske i europskog jugoistoka u povijesnoj perspektivi HAZU
Telefon
+385(0)14895169
Email
nenad.moacanin@zg.t-com.hr