SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Okrugli stol Europska zdravstvena unija

Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organiziralo je u četvrtak 17. veljače 2022. okrugli stol na temu Europska zdravstvena unija koji je održan kao videokonferencija. Kako je kazao predsjednik Znanstvenog vijeća akademik Jakša Barbić, područje zdravstva pripada primarnoj nadležnosti država članica Europske unije. U čl. 6. Ugovora o funkcioniranju Europske unije (UFEU) propisano je da djelovanje Unije u zaštiti i poboljšanju zdravlja ljudi podupire, koordinira ili dopunjuje djelovanjā država članica, a u čl. 168. UFEU-e propisano da se, pri djelovanju Unije, poštuje odgovornost država članica za utvrđivanje njihove zdravstvene politike te organizaciju i pružanje zdravstvenih usluga i zdravstvene zaštite, što uključuje upravljanje zdravstvenim uslugama i zdravstvenom zaštitom, kao i raspodjelu dodijeljenih im sredstava. Dosadašnje djelovanje Unije na području zdravstva uglavnom se pravno temeljilo na odredbama UFEU-e o zajedničkome (unutarnjem tržištu) i predstavljalo je ad hoc odgovore na aktualne pravno-političke probleme koji su se pojavili (uglavnom) u prekograničnim situacijama. Ipak, promjena društvenih okolnosti potaknuta pandemijom virusa COVID-19, ali i definiranjem borbe protiv raka kao jednoga od političkih prioriteta u novome mandatu Europskoga parlamenta i Komisije, stavila je temu zdravstva u središte zanimanja institucija Europske unije, što je u svojim javnim nastupima potvrdila i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Zbog toga se postavljaju pitanja: Što je Europska zdravstvena unija? Koji su njezini ciljevi? Koje su aktivnosti od kojih će se ona sastojati? Koje su nadležnosti Europske unije na području zdravstva? Mogu li se u okviru postojećih nadležnosti postići ciljevi Europske zdravstvene unije? Koji su pravni instrumenti kojima se mogu postići navedeni ciljevi? Kakav je potencijalni učinak ove inicijative na zdravstvene sustave država članica?

Uvodna izlaganja su održali: prof. dr. sc. Iris Goldner Lang, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu (Nadležnosti Europske unije za zdravstvo), izv. prof. dr. sc. Sunčana Roksandić, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu (Pripravnost za krize i mjere odgovora na njih), izv. prof. dr. sc. Frane Staničić, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu (Farmaceutska strategija za Europu),  doc. dr. sc. Tomislav Sokol, Hrvatsko katoličko sveučilište (Europski plan za borbu protiv raka), izv. prof. dr. sc. Viktor Gotovac, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu (Socijalno zdravstveno osiguranje i Europska unija) te izv. prof. dr. sc. Vedran Đulabić, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu (Zdravstvo kao služba od općeg interesa). 

 

Datum

17. veljače, 2022
Isteklo!

Vrijeme

10:00
Kategorija
Znanstveno vijeće za državnu upravu pravosuđe i vladavinu prava HAZU

Organizator

Znanstveno vijeće za državnu upravu pravosuđe i vladavinu prava HAZU
Telefon
+385(0)14895169
Email
zmuhek@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/znanstvena-vijeca/znanstveno-vijece-za-drzavnu-upravu-pravosude-i-vladavinu-prava/