Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Svečano otvorenje kulturno – umjetničkog projekta u Gračišću: Sv. Vid – Signum temporis i Sjedi5!

 

POZIV


Na otvorenju govore IVAN JEROMELA, načelnik općine Gračišće, MILAN BEŠLIĆ, autor i voditelj projekta, akademik NIKOLA BAŠIĆ autor projekta Sjedi5!, DAVOR BRUKETA, dizajner vizualnog identiteta projekta i akademik PETAR BARIŠIĆ, autor skulptura.

Kulturno – umjetnički projekt otvorit će akademik DARIO VRETENAR, predsjednik organizacijskog odbora.

  • Iz teksta akademika Daria Vretenara:

Projekt Sjedi5! akademika Bašića i njegova provedba u drevnom i slikovitom Gračišću, spaja tradiciju života malih zajednica i druženja na gradskim ulicama i trgovima, s modernom tehnologijom prijenosa informacija i virtualne prezentacije. Kamene klupe akademika Barišića predstavljaju vremeplove na kojima putnik namjernik i znatiželjnik uranja u povijest i kulturu Gračišća, od gradskih vrata i lože, palače Salamon, crkve sv. Marije “na placu”, crkve sv. Antuna Padovanskog, crkve sv. Vida, Modesta i Kresencije, crkve sv. Eufemije i ulice Pod Fumiju, do srednjovjekovnih zidina i kružne kule.

  •  Akademik Nikola Bašić, autor projekta Sjedi5!:

Projekt Sjedi5! moj je odgovor na inicijativu akademika Daria Vretenara i hrvatskog likovnog i književnog kritičara Milana Bešlića, da se pod nazivom Signum temporis, sv. Vid Gračišće u tom malom istarskom gradu pokrene kulturni projekt u kojem bi različite umjetničke intervencije, intervenirane u prostor grada, proizvele veće i šire zanimanje za njegovu iznimnu kulturu.
Polazišta i ciljevi Pouzdano možemo ustvrditi da ništa tako snažno ne oblikuje hrvatski urbani identitet kao mali gradovi, njihovo urbanističko, arhitektonsko i ukupno kulturno naslijeđe. Iako je Hrvatska zemlja malih gradova njezin suvremeni urbanistički i prostorni razvoj zanemario je to svojstvo.

Pretraživanje