21. 04. 7. simpozij APOPTOZA I NOVOTVORINE

U srijedu 21. travnja 2021. s početkom u 10 sati, online se održava 7. simpozij APOPTOZA I NOVOTVORINE, u organizaciji Odbora za genomiku i proteomiku u onkologiji  Razreda za medicinske znanosti HAZU.

Na otvaranju simpozija uvodno će govoriti akademkinja Vida Demarin, tajnica Razreda za medicinske znanosti HAZU, akademik Zvonko Kusić, predsjednik Odbora za genomiku i proteomiku u onkologiji HAZU i akademik Marko Pećina. 

REGISTRACIJA za sudjelovanje na simpoziju                            Program simpozija

11.04. Priopćenje Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti o sporu s Nacionalnim muzejem moderne umjetnosti

09.04. Broj citata akademika Reinera veći je od 100 tisuća

Broj citata akademika Željka Reinera u bazi podataka Google Scholar premašio je 100.000 uz h-faktor 59.

7. - 8. 04. POST – COVID ERA: THE NEW AND UNKNOWN FIELD - 48. simpozij Zavoda za biomedicinske znanosti HAZU u Rijeci

7. i 8. travnja 2021. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Zavod za biomedicinske znanosti u Rijeci, Sveučilište u Rijeci, Klinički bolnički centar Rijeka, Medicinski fakultet i Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci organiziraju znanstveni skup POST-COVID ERA: THE NEW AND UNKOWN FIELD.

Akademik Daniel Rukavina je predsjednik  Znanstvenog odbora, a prof. dr. sc. Alen Ružić je predsjednik Organizacijskog odbora skupa. Osim predavanja koja će održati znanstvenici i profesori sa Sveučilišta, raspravi će se putem online platforme pridružiti i stručnjaci iz inozemstva. Skup će se održati preko ZOOM platforme, a radni jezici su hrvatski i engleski.

PROGRAM KONFERENCIJE

REGISTRACIJSKI OBRAZAC

07.-28.04. Izložba Krajobrazna arhitektica Branka Aničić u Gliptoteci HAZU

Od 7. do 28. travnja 2021. u Gliptoteci HAZU (dvorana IV), Medvedgradska 2 u Zagrebu, može se razgledati izložba Krajobrazna arhitektica Branka Aničić koja je dio aktivnosti Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU izmještenih zbog posljedica potresa. Izložba je realizirana radovima iz arhiva Zavoda za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnosti, te iz arhive autorice kao zajednički projekt Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU i studija Krajobrazna arhitektura Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Autori izložbe i likovnog koncepta: prof. art. Stanko Stergaršek, arhitekt i doc. dr. sc. Iva Rechner Dika, krajobrazna arhitektica.
 
 
 

06.-20.04. Izložbe o anatomskom atlasu za umjetnike Rudolfa Valdeca i Bele Csikosa Sesije

U suradnji Arhiva za likovne umjetnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Arhiva Akademije likovne umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, realizirane su dvije izložbe kojima se iz različitih perspektiva prezentira rukopisni koncept anatomskog atlasa za umjetnike, autorskog dvojca, akademika, kipara Rudolfa Valdeca i slikara Bele Csikosa Sesije. Projekt obuhvaća virtualnu izložbu Volja je kostur – želja je mišićje / Rudolf Valdec i Bela Csikos Sesia: anatomski atlas za umjetnike te izložbu Sat anatomije - nekad i sad, u zagrebačkoj Galeriji Šira, na adresi Preradovićeva 13 koja se može razgledati od 6. do 20. travnja.

O izložbi

02.04. IZJAVA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI POVODOM ODLUKE VLADE REPUBLIKE HRVATSKE O PREIMENOVANJU MODERNE GALERIJE

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti pozdravlja odluku Vlade Republike Hrvatske da se Moderna galerija, koja je godinama bila u sastavu Akademije, nazove Nacionalnim muzejom moderne umjetnosti, što priliči ulozi te ustanove u našoj kulturi. Hrvatska akademija  kao naša najviša znanstvena i umjetnička institucija s ponosom ističe da se preko tisuću umjetnina u njezinom vlasništvu čuva u ustanovi takvog nacionalnog značaja, te da ona djeluje u Akademijinim prostorima palače Vranyczany u Zagrebu.

31.03. Izjava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti o Meštrovićevom spomeniku Indijancima u Chicagu

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti obratila se u srijedu 31. ožujka 2021. javnosti izjavom u povodu inicijative Chicago Monuments Project vezane uz revidiranje društveno-političkog aspekta čikaških javnih spomenika, među kojima je i spomenik Indijancima (Indijanac s kopljem i Indijanac s lukom) akademskog kipara te redovitog i počasnog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Ivana Meštrovića. 

Izjava

31.03. Umro akademik Slavko Matić

U utorak 30. ožujka 2021. u Zagrebu je u 84. godini života umro akademik Slavko Matić, istaknuti hrvatski šumarski stručnjak, član Predsjedništva Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Priopćenje

26.03. Akademik Mladen MACHIEDO nagrađen je Nagradom "Iso Velikanović"

Akademik Mladen Machiedo, sveučilišni profesor i prevoditelj, za životno djelo nagrađen je Nagradom "Iso Velikanović" za 2020. Ministrica Nina Obuljen Koržinek priopćila je to na konferenciji za novinare održanoj u Ministarstvu kulture i medija 24. ožujka 2021. Nagrade će dobitnicima biti uručene 29. ožujka 2021. na svečanosti u Hrvatskome državnom arhivu.

26.03. Članovima HAZU NAGRADE GRADA ZAGREBA

Nagrade grada Zagreba za 2021. godinu dodijelit će se i članovima Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Nagrada se dodjeljuje Radnoj skupini i projektnome timu znanstvenoistraživačkoga i izdavačkog projekta Povijest hrvatskoga jezika od srednjeg vijeka do 21. stoljeća (43 znanstvenika i stručnjaka iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Društva za promicanje hrvatske kulture i znanosti Croatica iz Zagreba, Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje iz Zagreba te ostalih hrvatskih sveučilišta). U toj su skupini i članovi HAZU: akademik Radoslav Katičić (posmrtno), akademik Marko Samardžija (posmrtno), akademik Stjepan Damjanović, akademik Josip Bratulić, akademik Ranko Matasović, akademik Milan Mihaljević, te  prof. dr. sc. Mateo Žagar, član suradnik; prof. dr. sc. Anđela Frančić, članica suradnica; dr. sc. Amir Kapetanović, član suradnikprof. dr. sc. Josip Lisac, član suradnik; Silvana Vranić, članica suradnica, kao i  doc. dr. sc. Sanja Holjevac, upraviteljica riječkoga Zavoda HAZU za povijesne i društvene znanosti.

Pojedinačno se nagrađuje akademik Josip Madić, a članica suradnica Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" proglašava se "Zagrepčankom godine". Nagrade će biti uručene 31. svibnja 2021. na Dan grada Zagreba.

Zgrade HAZU nude put u treću urbanističku obnovu Zagreba / Večernji list, 23. ožujka 2021.

U Večernjem listu od 23. ožujka 2021. objavljen je članak pod naslovom Zgrade HAZU nude put u treću urbanističku obnovu Zagreba posvećen obnovi zgrada Akademije stradalih u potresu 2020. godine.

Večernji.hr

25. 03. Znanstveni skup "Mitralna akademija - Kirurški aspekti liječenja mitralne patologije"

25. ožujka 2021. s početkom u 17 sati pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održava se online seminar pod nazivom "Kirurški aspekti liječenja mitralne patologije" u okviru zajedničke kardiološko-kardiokirurške edukativne platforme "Mitralna akademija".

Snimka znanstvenog skupa

 ZNANSTVENI PROGRAM kongresa fokusiran je na izazove rekonstruktivnog liječenja miksomatozne patologije mitralnog zalistka, s ciljem proširenja svijesti o važnosti modernog liječenja predmetne patologije. Na skupu sudjeluju akademkinja Vida Demarin, tajnica Razreda za medicinske znanosti i akademik Davor Miličlić, potpredsjednik HAZU.

25.03. Umro Miha Tišler, dopisni član HAZU

U četvrtak 25. ožujka 2021. u Ljubljani je u 95. godini života umro slovenski kemičar Miha Tišler, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

Priopćenje

23.03. Umrla Irena Vrkljan, dopisna članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U utorak 23. ožujka 2021. u Zagrebu je u 91. godini života umrla hrvatska književnica i prevoditeljica Irena Vrkljan, dopisna članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

Priopćenje

18. 03. MOZAK I COVID-19: virturalna javna tribina povodom 20. Tjedna mozga (Brain Awareness Week 2021.)

U četvrtak, 18. ožujka od 17 – 18.30 sati povodom 20. Tjedna mozga (15.-21. ožujka 2021)  održat će se virtualna javna tribina MOZAK I COVID-19
Tribinu organiziraju Razred za medicinske znanosti HAZU (Odbor za neuroznanost i bolesti mozga), Znanstveni centar izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost (KK.01.1.1.01.0007, CoRE – Neuro), Međunarodni institut za zdravlje mozga, Hrvatsko društvo za neuroznanost i Hrvatski institut za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Registracija i prijava do 17. ožujka na stranicama www.hdn.hr

Program           Za medije

18.03. Okrugli stol Je li u Republici Hrvatskoj ugrožena neovisnost sudstva

U četvrtak 18. ožujka 2021. s početkom u 10 sati Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava HAZU, u suradnji s Vrhovnim sudom Republike Hrvatske i uz potporu lista Novi informator, organizira okrugli stol (videokonferenciju) na temu Je li u Republici Hrvatskoj ugrožena neovisnost sudstva. 

Poziv

Priopćenje

17.03.-18.04. U Gliptoteci HAZU izložba Hrvatskog muzeja medicine i farmacije Između pamćenja i povijesti: Kogojeva zbirka fotoportreta i počasnih povelja

Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU, u suradnji s Odsjekom za povijest medicinskih znanosti HAZU, Katedrom i Klinikom za dermatovenerologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Gliptotekom HAZU organizira izložbu Između pamćenja i povijesti: Kogojeva zbirka fotoportreta i počasnih povelja, posvećena ulozi i značenju akademika Franje Kogoja u razvoju hrvatske dermatovenerologije i njenoj afirmaciji na međunarodnom planu. Izložba će se održati u Gliptoteci HAZU, Medvedgradska 2 u Zagrebu, od 17. ožujka do 18. travnja 2021. 

Za medije

15.03. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti predstavila svoju nakladničku djelatnost u 2020.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti predstavila je svoju nakladničku djelatnost u 2020. na izložbi otvorenoj u ponedjeljak 15. ožujka 2021. u Knjižnici HAZU. Osim izložbom, Akademija tradicionalno svoju nakladničku djelatnost u prethodnoj godini predstavlja konferencijom za novinare na kojoj uz članove Uprave HAZU sudjeluju i tajnici Akademijinih razreda, no ona ove godine po prvi put nije održana zbog epidemioloških mjera. 

Priopćenje

Katalog izdanja HAZU objavljenih u 2020.

13.03. Umro akademik Josip Božičević

U subotu 13.ožujka 2021. u Zagrebu je u 92. godini života umro akademik Josip Božičević, istaknuti hrvatski građevinski i prometni stručnjak, nekadašnji ministar prometa i veza, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, voditelj Zavoda za promet HAZU i predsjednik Znanstvenog vijeća za promet HAZU.

Priopćenje

12.03. Izjava Odbora za normu hrvatskoga standardnog jezika HAZU o tzv. "bunjevačkom jeziku"

 

IZJAVA Odbora za normu hrvatskoga standardnog jezika HAZU

u povodu proglašenja tzv. „bunjevačkog jezika" jednim od službenih jezika u Subotici:

 

Odbor za normu hrvatskoga standardnog jezika prosvjeduje zbog pokretanja postupka za proglašenje tzv. „bunjevačkog jezika" jednim od službenih jezika u Subotici. Ne osporavajući pravo svake etničke i nacionalne zajednice na vlastiti jezik, kao ni potrebu za njegovanjem dijalekata kojim govore manjinske skupine poput Bunjevaca, ističemo da se službeni status u pravilu daje standardnim jezicima (kao što su ostali službeni jezici u Subotici - srpski, mađarski i hrvatski), a ne nestandardiziranim idiomima poput novoštokavskog ikavskog dijalekta kojim u svakodnevnoj komunikaciji govore Bunjevci. Kada govore standardnim jezikom, Bunjevci u Vojvodini služe se većinom hrvatskim jezikom, a u manjoj mjeri srpskim. Proglašenje bunjevačkog govora službenim u Subotici može biti shvaćeno samo kao dio političkoga plana identitetskoga rastakanja hrvatske bunjevačke zajednice u Vojvodini.

 

U Zagrebu, 8. ožujka 2021.

 

Akademik Ranko Matasović

Predsjednik Odbora

12.03. Redovita sjednica skupštine Nacionalnog odbora INQUA

U petak 12. ožujka 2021. s početkom u 15 sati održat će se redovita sjednica skupštine Nacionalnog odbora INQUA. Sjednica se održava putem aplikacije Microsoft Teams. 

Pozivnica

04. - 05. 3. 6. Znanstveni simpozij HRVATSKI VASKULARNI DAN /CROVASCULAR 2021. na temu ANGIOLOŠKI MOZAIK / VASCULAR PUZZLE

4. i 5. ožujka 2021. održava se 6. Znanstveni simpozij HRVATSKI VASKULARNI DAN /CROVASCULAR 2021. na temu ANGIOLOŠKI MOZAIK / VASCULAR PUZZLE.

Virtualni simpozij organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Razred za medicinske znanosti, KBC „Sestre milosrdnice“ i Hrvatsko kardiološko društvo. Voditelj simpozija je član suradnik HAZU, izv. prof. dr. sc. Mislav Vrsalović.

Priopćenje

26.02. Božo Biškupić Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti darovao pjesničko-grafičku mapu Hommage Tonku Maroeviću

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt primio je u petak 26. veljače nekadašnjeg ministra kulture Božu Biškupića koji je tom prigodom Akademiji darovao pjesničko-grafičku mapu Hommage Tonku Maroeviću sa stihovima akademika Luke Paljetka i grafičkim listovima 33 hrvatska likovna umjetnika, među kojima su i akademici Zlatan Vrkljan i Zlatko Keser.

Priopćenje

25.02.- 16.03. Izložba ANA SLADETIĆ/ DREAM MAPS u Kabinetu grafike HAZU

 

Izložba grafika iz mape edicije Argola od 25. veljače do 16. ožujka 2020. radnim danom 10 – 16 sati u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 12, Zagreb.

Link na predstavljanje i izložbu: https://youtu.be/92nexhTAutQ

 

 

26. - 27. 02. Znanstveni simpozij multidisciplinarnih timova za melanom

Od 26. do 27. veljače 2021. održava se 3. ZNANSTVENI SIMPOZIJ MULTIDISCIPLINARNIH TIMOVA ZA MELANOM pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti - Razreda za medicinske znanosti.

Virtualni simpozij organiziraju Hrvatsko društvo za onkologiju i radioterapiju HLZ-a i Referentni centar za melanom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske u suradnji s Hrvatskim društvom za dermatološku onkologiju HLZ-a i Hrvatskim dermatovenerološkim društvo HLZ-a.

 

25.02. Okrugli stol Identitet u prekograničnim privatnopravnim odnosima

U četvrtak 25. veljače s početkom u 10 sati Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava HAZU organizira okrugli stol (videokonferenciju) na temu Identitet u prekograničnim privatnopravnim odnosima. 

Program

Priopćenje

24. 02. Predavanje ZAGREBAČKI VODONOSNIK - podrijetlo vode i nitrata

U srijedu, 24. veljače s početkom u 13 sati Znanstveno vijeće za zaštitu prirode Hazu orgnizira online predavanje Zagrebački vodonosnik – podrijetlo vode i nitrata koje će održati  dr. sc. Zoran Kovač. Moderator predavanja je predsjednik Znanstvenog vijeća za zaštitu prirode akademik Goran Durn.
Predavanje  se održava putem MS Teams platforme, a za sudjelovanje je potrebno javiti se na e-adresu zmuhek@hazu.hr najkasnije do ponedjeljka 22. veljače 2021. u 15 sati.

 

18.02. Članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti među dva posto najcitiranijih svjetskih znanstvenika

Istraživačka grupa sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji pod vodstvom profesora Johna Ioannidisa, nedavno je u znanstvenom časopisu PLoS Biology objavila studiju o znanstvenoj citiranosti oko 160.000 najcitiranijih svjetskih znanstvenika u svim disciplinama koja obuhvaća dva posto svjetskih znanstvenika s najvećim utjecajem citiranosti u pojedinim granama znanosti, među kojima su i članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Priopćenje

17.02. Umro Bernard Lown, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U utorak 16. veljače 2021. u Chestnut Hillu u SAD-u u 100. godini života umro je Bernard Lown, američki kardiolog svjetskog glasa, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

Priopćenje

15.02. U korejskom časopisa Arts & Culture objavljen članak o Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti i njenom stradanju u potresu u Zagrebu 2020.

U korejskom časopisa Arts & Culture iz veljače 2021. objavljen je članak o Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti i njenom stradanju u potresu u Zagrebu 2020. autorice Soonyoung Redden.

 

12.02. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti na izložbi Hrvatska svijetu

U Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu od 12. veljače do 15. svibnja 2021. otvorena je multidisciplinarna izložba Hrvatska svijetu u organizaciji Večernjeg lista. Izložba je sastavljena od bogate građe iz kulturnih, znanstvenih i obrazovnih institucija, među ostalim i iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Priopćenje

11.02. Austrijski veleposlanik Josef Markus Wuketich posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Austrijski veleposlanik u Hrvatskoj Josef Markus Wuketich posjetio je u četvrtak 11. veljače 2021. Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje ga je primio predsjednik HAZU  akademik Velimir Neidhardt. 

Priopćenje

 

Akademik IVO SENJANOVIĆ među 2% najboljih znanstvenika u svijetu u svojem polju istraživanja

Prema podatcima temeljenima na scientometrijskim istraživanjima, akademik Ivo Senjanović svrstan je među 2% najboljih znanstvenika u svijetu u svojem polju istraživanja. Podatci su objavljeni u radu: Ioannidis JPA, Boyack KW, Baas J (2020) Updated science-wide author databases of standardized citation indicators. PLoS Biol 18(10): e3000918. https://doi.org/10.1371/journal.pbio.3000918 (dostupno na poveznici: https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.3000918; tablica 6).

Informacija je preuzeta s weba Fakulteta strojarstva i brodogradnje (www.fsb.unizg.hr/index.php?fsbonline&novosti&id=34275).

 

09.02. Umro akademik Leo Klasinc

U utorak 9. veljače 2021. u Zagrebu je u 84. godini života umro akademik Leo Klasinc, istaknuti hrvatski kemičar, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

Priopćenje

05.02. U Gliptoteci HAZU otvara se izložba TONI FRANOVIĆ: VRT

 

U petak, 5. veljače u Gliptoteci HAZU, Medvedgradska 2,  otvara se izložba akademskog slikara Tonija Franovića pod nazivom VRT. Formalno otvorenje se ne održava, a izložba se može razgledati u radno vrijeme Gliptoteke: utorak - petak: 11 - 19 sati / subota i nedjelja: 10 - 14 sati

Izložba se bavi prirodom kao sredstvom umjetničkog izraza sa više aspekata. Pritom je -vrt- središnja metafora, ali i svakodnevni radni prostor te se  likovni aspekt rada  u zadnjih par godina reflektira  na  većim platnima izloženima u Gliptoteci HAZU.

Za medije

 

05.02. Seizmotektonske značajke epicentralnih područja, koseizmičke deformacije na površini i seizmološka opažanja serija potresa kod Zagreba i Petrinje 2020/21. godine

U petak, 5. veljače u 13 sati Znanstveno vijeće za zaštitu prirode Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti  organizira online predavanje o seriji potresa kod Zagreba i Petrinje 2020/21. godine, a održat će ih član suradnik HAZU prof.dr.sc. Marijan Herak i prof.dr.sc.Bruno Tomljenović. Moderator predavanja je predsjednik Znanstvenog vijeća za zaštitu prirode akademik Goran Durn.

Poziv i sažeci predavanja

Predavanje

01.02. Okrugli stol Pravo tržišnog natjecanja u Hrvatskoj i u Europskoj uniji

U ponedjeljak 1. veljače s početkom u 10 sati Znanstveno vijeće HAZU za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava organizira okrugli stol (videokonferenciju) na temu Pravo tržišnog natjecanja u Hrvatskoj i u Europskoj uniji. 

Program

Priopćenje

29.01. Virtualna NOĆ MUZEJA 2021. u jedinicama HAZU

Jedinice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti: Strossmayerova galerija starih majstora, Kabinet grafike, Gliptoteka, Hrvatski muzej arhitekture, Hrvatski muzej medicine i farmacije i Odsjek za povijest hrvatskog kazališta tradicionalno sudjeluju u manifestaciji NOĆ MUZEJA 2021. na temu ZADAĆE MUZEJA U UVJETIMA KRIZA, koji je ove godine prilagođen digitalnim kanalima komuniciranja i prijenosa sadržaja.

 

Programi jedinica HAZU

Za medije

 

28.01. Virtualna izložba: Giovanni Battista Piranesi i vedutistički odjeci / Iz fundusa Kabineta grafike HAZU

Muzejske institucije tijekom 2020. i 2021. godine nizom pojedinačnih međunarodnih memorijalnih izložbi od Rima i Londona preko Bassana del Grappa, Venecije, Rotterdama, Kopenhagena i Berlina pa sve do New Yorka obilježavaju tristotu godišnjicu rođenja Giovannija Battiste Piranesija (1720. – 1778.), posljednjega velikog starog majstora talijanske grafike i najvećega grafičkog genija nakon Rembrandta. Rođendanskom jubileju pridružuje se i Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti virtualnom izložbom iz fundusa Giovanni Battista Piranesi i vedutistički odjeci.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slavljenička prigoda potaknula nas je da se posvetimo bakropisima obitelji Piranesi, jednoj od većih majstorskih sastavnica Stare zbirke i zbirke 19. stoljeća. U Kabinetu grafike čuva se ukupno četrdeset i devet grafika Piranesijevih, od kojih je dvanaestak Giambattistinih, dok su ostali radovi njegova sina Francesca.

Virtualnom izložbom https://piranesi.kabinet-grafike.hazu.hr proširuje se referencijalni okvir na sina i rimske vedutiste s jedne strane otvarajući pitanje odnosa i valorizacije Francescova djela u sjeni oca, dok se druge kontekstualiziramo kulturološki fenomen Grand Toura, kao i sretan usud kultnih veduta nenadmašnog Giovannija Battiste Piranesija.

Autorica je izložbe Ana Petković Basletić, viša kustosica Stare zbirke i zbirke 19. st. u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

 

 

Za medije

 

 

Izložba umjetnina iz Memorijalne zbirke Maksimilijan Vanka Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Korčuli

Maksimilijan Vanka (11. 10. 1889. – 2. 2. 1963.) važan je hrvatski umjetnik, djelatan od drugog desetljeća prošloga stoljeća sve do iznenadne smrti. Kako je četvrt stoljeća živio izvan domovine, njegov je velik i raznolik opus nedovoljno istražen među domaćim povjesničarima umjetnosti, a široj je javnosti razmjerno nepoznat. Virtualna Izložba umjetnina iz Memorijalne zbirke Maksimilijan Vanka HAZU u Korčuli predstavlja Akademijinu zbirku umjetnina ustrojenu 1960-ih na temelju donacije gđe Margaret Stetten Vanka – koja je, osim stotinjak umjetničkih radova i vrijedne dokumentarne ostavštine darovateljičina pokojnog supruga, uključivala i obiteljsku vilu u Korčuli – s ciljem da se u njoj formira umjetnikova memorijalna zbirka.

Povod izložbi jest planirani zahvat obnove vile i revitalizacije Zbirke u suradnji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Grada Korčule. Upravo je stoga posebna pozornost posvećena povijesti Zbirke te su rekonstruirani njezini stari izložbeni postavi. Korisnicima će biti zanimljiva mogućnost njihova „oživljavanja“ primjenom funkcionalnosti interaktivnosti na arhivskim fotografijama. Izložba je istodobno prvi cjelovitiji pregled Vankina stvaralaštva pod skrbi Akademije.Autorica je izložbe Ivana Gržina, viša kustosica u Strossmayerovoj galeriji starih majstora, Akademijinoj muzejsko-galerijskoj jedinici koja posljednjih desetljeća skrbi o Zbirci.

Pozivnica

21. i 22.01. Okrugli stol Primjena prava za vrijeme pandemije bolesti COVID-19

U četvrtak i petak 21. i 22. siječnja 2021. početkom u 10 sati Znanstveno vijeće HAZU za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava organizira okrugli stol (videokonferenciju) na temu Primjena prava za vrijeme pandemije bolesti COVID-19. 

Program

Priopćenje

18.01. Predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt primio bugarsku veleposlanicu Genku Georgievu i zahvalio na donaciji bugarske vlade za obnovu Akademijinih zgrada u Zagrebu stradalih u potresima 2020.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt primio je u ponedjeljak 18. siječnja bugarsku veleposlanicu Genku Georgievu povodom odluke bugarske Vlade koja je 30. prosinca 2020. donirala Hrvatskoj akademiji 50.000 eura za obnovu njenih zgrada u Zagrebu stradalih u potresima 22. ožujka i 29. prosinca 2020.

Priopćenje

13.01. SVEČANOST KOJA JE PROMIJENILA LICE GRADA: NOVA IZLOŽBA STROSSMAYEROVE GALERIJE STARIH MAJSTORA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI

Strossmayerova galerija starih majstora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pripremila je virtualnu izložbu Sjat će ti ime za velike čine: biskup Strossmayer na svečanosti otvorenja Galerije slika i posvećenja Akademijine palače 1884. godine.

Poveznica na virtualnu izložbu

O izložbi

09.01. Umro akademik Goran Filipi

U petak 8. siječnja 2021. u Medulinu je u 67. godini života umro akademik Goran Filipi, istaknuti hrvatski jezikoslovac, romanist i leksikograf, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Priopćenje

 

08.01. Razred za medicinske znanosti HAZU izrazio potporu nacionalnom planu cijepljenja protiv COVID-a 19 i pozvao zdravstvene radnike da se cijepe

Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izrazio je u petak 8. siječnja potporu nacionalnom planu cijepljenja protiv COVID-a 19 i pozvao zdravstvene radnike da se cijepe.

Priopćenje

05.01. Izjava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti o seizmičkoj aktivnosti i njenim implikacijama

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti donijela je u utorak 5. siječnja 2021. Izjavu o seizmičkoj aktivnosti i njenim implikacijama. 

04.01. Bugarska Vlada donirala Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti 50.000 eura za obnovu zgrada stradalih u potresu

Bugarska Vlada je na svojoj sjednici održanoj u srijedu 30. prosinca 2020. donijela odluku o humanitarnoj pomoći Hrvatskoj nakon razornog potresa od 29. prosinca. Istodobno, bugarska Vlada donirala je Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti 50.000 eura za obnovu njenih zgrada u Zagrebu teško stradalih uz potresu 22. ožujka 2020.