2019. godina

11. - 17. 03. 18. TJEDAN MOZGA U HRVATSKOJ (Brain Awareness Week)

Hrvatski institut za istraživanje mozga (HIIM) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko društvo za neuroznanost (HDN), kao pridruženi članovi i partneri European Dana Alliance for the Brain (EDAB-a), i ove su godine od 11. do 17. ožujka 2019. glavni organizatori Tjedna mozga u Hrvatskoj, uz suorganizaciju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Znanstvenog centra izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost.

Simpozij " Neuroznanost učenja i pamćenja" "Doprinosi neuroznanosti u tumačenju procesa učenja i pamćenja - preporuke za dionike u obrazovanju" održava se u četvrtak 14. ožujka 2019. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Šalata 3.

Poziv

Program Simpozija

Za medije

07.03. U Rijeci 29. simpozij HYPERTENSION HIGHLIGHTS IN 2019

29. simpozij HYPERTENSION HIGHLIGHTS IN 2019 održat će se u četvrtak 07. ožujka s početkom u 09.00 sati u dvorani O-030, Sveučilišni odjel, Sveučilišni kampus, Radmile Matejčić 2, Rijeka.

29. simpozij se  održava u organizaciji HAZU Zavoda za biomedicinske znanosti u Rijeci, kojeg vodi akademik Daniel Rukavina, u suradnji s Hrvatskim društvom za hipertenziju, Radnom skupinom za hipertenziju Hrvatskog kardiološkog društva, Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, Društvom za razvoj nefrologije “Profesor Milovan Radonić” i HLZ - podružnica Rijeka.

Predsjednik Znanstvenog odbora je akademik Daniel Rukavina, a Organizacijskog odbora prof. dr. sc. Bojan Jelaković, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Kao predavači sudjeluju 26 uglednih znanstvenika iz Hrvatske i inozemstva (Italija, Slovenija i Mađarska).

05. 03. Konferencija za novinare: Nakladnička djelatnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u 2018. godini

U utorak, 5. ožujka 1919. u 11 sati u maloj dvorani palače palače HAZU na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 održat će se konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljena Nakladnička djelatnost HAZU u 2018. godini.

Konferenciju će otvoriti predsjednik Akademije akademik Velimir Neidhardt, a voditi glavni tajnik akademik Dario Vretenar, koji će predstaviti nekoliko izdvojenih izdanja. O publikacijama iz svih grana znanosti i umjetnosti govorit će tajnici ili predstavnici Akademijinih razreda.

Poziv za medije

Nakladnička djelatnost HAZU u 2018. godini.

 

01.03. Simpozij SIGURNOST I KVALITETA HRANE jučer, danas, sutra u Zavodu za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU Velika Gorica

U Zavodu za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Velika Gorica, Šetalište Franje Lučića 15, u petak 1. ožujka s početkom u 11 sati održat će se simpozij SIGURNOST I KVALITETA HRANE jučer, danas, sutra.

Poziv

28. 02. Okrugli stol IZAZOVI MIGRACIJA I INTEGRACIJE ZA JAVNU UPRAVU

U četvrtak 28. veljače 2019. s početkom u 10 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11, Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava HAZU organizira Okrugli stol IZAZOVI MIGRACIJA I INTEGRACIJE ZA JAVNU UPRAVU.

Poziv

Za medije

27.02. Predstavljanje knjige "Budimir Pervan – iz arhiva arhitekta" u Hrvatskome muzeju arhitekture

Predstavljanje knjige "Budimir Pervan – iz arhiva arhitekta" održat će se u srijedu, 27. veljače 2019. godine s početkom u 18.00 sati, u Hrvatskom muzeju arhitekture  HAZU, Ivana Gorana Kovačića 37 u Zagrebu.

Uvodna riječ: doc. dr. sc. Borka Bobovec, upraviteljica Muzeja. O knjizi će govoriti: akademik Andrija Mutnjaković, voditelj Muzeja i recenzent; prof. dr. sc. Bojana Bojanić Obad Šćitaroci, recenzentica, i dr. sc. Iva Ceraj, kustosica.

26. 02. Okrugli stol "Kako postići viši stupanj energetske neovisnosti u strateškom energetskom razvoju RH"

Znanstveno vijeće za naftno-plinsko gospodarstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizira Okrugli stol na temu "Kako postići viši stupanj energetske neovisnosti u strateškom energetskom razvoju RH" u utorak, 26. veljače 2019. s početkom u 11 sati u dvorani Knjižnice HAZU, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu.

Program

Poziv za medije

25. 02. Predavanje guvernera HNB prof. dr. sc. Borisa Vujčića: PERSPEKTIVE ULASKA RH U EUROZONU

U ponedjeljak, 25. veljače 2019. u 12 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, guverner Hrvatske narodne banke prof. dr. sc. Boris Vujčić održat će predavanje "Perspektive ulaska Republike Hrvatske u eurozonu".
Uvodno će govoriti akademik Velimir Neidhardt, predsjednik HAZU i akademik Gordan Družić, tajnik Razreda za društvene znanosti HAZU.

Poziv

Za medije

25.02. Predstavljanje knjiga o Luki Lukiću (u nakladi HAZU) u Vukovaru

Predstavljanje knjiga "Luka Lukić: učitelj, etnograf i melograf u Klakaru" (autor Mato Blaževac-Pajkov), "Opis sela Klakarja: graditeljstvo, pokućstvo, sprave i oruđa početkom 20. stoljeća" (autor Luka Lukić) te "Opis sela Klakarja: pripovijetke i pjesme skupljane od sredine 19. do sredine 20. stoljeća" (autor Luka Lukić), čiji su nakladnici Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Općina Klakar. 

Predstavljanje knjiga organizira Državni arhiv u Vukovaru u suradnji sa Zavodom za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Vukovaru te Ogrankom Matice hrvatske u Vukovaru, 25. veljače 2019. godine u 19.00 sati u prostorima Državnog arhiva u Vukovaru, Županijska 66. 

Knjige će predstaviti prof. dr. sc. Ružica Pšihistal, dr. sc. Vlasta NovincMato Blaževac-Pajkov te Dunja Vanić.

22. 02. Okrugli stol HRVATSKI TURIZAM - IZAZOVI ZA BUDUĆNOST

U petak, 22. veljače 2019. s početkom u 10 sati, u dvorani Knjižnice HAZU na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održava se Okrugli stol HRVATSKI TURIZAM - IZAZOVI ZA BUDUĆNOST, u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti - Razred za društvene znanosti  i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, povodom 30. obljetnice znanstvenog časopisa Acta Turistica i 80 godina života prof. dr. sc. Borisa Vukonića.

Poziv i program

Za medije

22.02. Predstavljanje knjige o blaženome Alojziju Stepincu NADA KOJA NE POSTIĐUJE biskupa Ratka Perića u Splitu

Predstavljanje knjige o blaženome Alojziju Stepincu NADA KOJA NE POSTIĐUJE monsinjora Ratka Perića, biskupa mostarsko- duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko–mrkanskog, održat će se u velikoj dvorani palače HAZU-a u Splitu (palači Milesi) Trg braće Radića 7, u petak, 22. veljače 2019. u 18 sati

Prisutne će pozdraviti akademik Davorin Rudolf i nadbiskup, metropolit splitsko – makarski Marin Barišić, a o blaženome Alojziju Stepincu govorit će autor knjige biskup Perić i šibenski biskup u miru Ante Ivas.

20.02. Predstavljanje knjige Život i znanost akademika Elsa Kuljanića

U srijedu 20. veljače 2019. s početkom u 17 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zagreb, Strossmayerov trg 14, održat će se predstavljanje knjige Život i znanost akademika Elsa Kuljanića.

Poziv

Priopćenje

19.02. Radionica "Promjene koje (znanstveni) život znače: Otvorena znanost, zašto je važna i kako vam OpenAIRE tu može pomoći?"

Radionica "Promjene koje (znanstveni) život znače: Otvorena znanost, zašto je važna i kako vam OpenAIRE tu može pomoći?", održat će se u utorak, 19. veljače 2019. s početkom u 10 sati u dvorani Knjižnice HAZU.

19.02. Umro akademik Marko Samardžija

U utorak 19. veljače 2019. u Zagrebu je u 72. godini života umro akademik Marko Samardžija, istaknuti hrvatski jezikoslovac, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i voditelj Akademijinog Zavoda za lingvistička istraživanja. Posljednji ispraćaj akademika Samardžije održat će se se u petak, 22. veljače 2019., u 10 sati na zagrebačkom krematoriju.

Priopćenje

18.02. Predstavljanje godišnjega časopisa "Radovi Zavoda za znanstveni rad Varaždin"

Predstavljanje godišnjega časopisa "Radovi Zavoda za znanstveni rad Varaždin" održat će se u ponedjeljak, 18. veljače 2019., u 12 sati, u salonu Gradske vijećnice Grada Varaždina, Trg kralja Tomislava 1.

Foto: ddretar

15.02. Predstavljanje grafičke mape EDVIN DRAGIČEVIĆ / SUBTERRANEUS i otvaranje izložbe recentnih grafika

U petak, 15. veljače 2019. s početkom u 13 sati u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 12 u Zagrebu održat će se predstavljanje grafičke mape Edvin Dragičević / Subterraneus i otvaranje izložbe recentnih grafika.

Na predstavljanju će govoriti: Vesna Kedmenec Križić, muzejska savjetnica Kabineta grafike, Ana Petković Basletić, kustosica Kabineta grafike i umjetnik izv. prof. art. Edvin Dragičević

Izložba je otvorena do 28. veljače 2019. Press

 

13.02. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt govorio na otvorenju drugog Hrvatskog radijskog foruma

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt govorio je u srijedu 13. veljače na otvorenju drugog Hrvatskog radijskog foruma.

Priopćenje

13.02. U Splitu predstavljanje knjige NAJZDRAVIJE NAMIRNICE SVIJETA Georgea Mateljana

MOZAIK KNJIGA i ZDRAVI GRAD pozivaju Vas na predstavljanje knjige NAJZDRAVIJE NAMIRNICE SVIJETA Georgea Mateljana u srijedu, 13. veljače 2019. u 18 sati u velikoj dvorani na I. katu Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu (Palača Milesi), Trg braće Radića 7.

O knjizi će govoriti: Dragan LjutićIrena Drmić HofmanTea BilušićVedran Poljak i Željko Petrović.

13.02. U Hrvatskome muzeju arhitekture HAZU predavanje "Sačuvati sjećanje – Sjaj drevnih civilizacija srednjoistočne Azije i talijanski zahvati za njihovu obnovu, Novi Bagdadski muzej"

U srijedu, 13. veljače 2019. godine s početkom u 18.00 sati, u Hrvatskome muzeju arhitekture HAZU, održat će se predavanje Sačuvati sjećanje – Sjaj drevnih civilizacija srednjoistočne Azije i talijanski zahvati za njihovu obnovu, Novi Bagdadski muzej.

Sudjeluju: profesor Carlo Lippolis i arhitekt Gianluca Capri, uz simultani prijevod.

Predavanje je organizirano u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu.

Radujemo se Vašem dolasku!

 

13. 02. Izložba NAKLADNIČKA DJELATNOST U 2018. GODINI

Od 13. do 28. veljače 2019., u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, na izložbi NAKLADNIČKA DJELATNOST U 2018. GODINI mogu se razgledati knjige, časopisi i sve druge publikacije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti objavljene 2018. godine.

12.02. Posjet akademika JUSUFA BUXHOVIJA HAZU

Tajnik Razreda za društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Gordan Družić primio je u svečanim salonima palače HAZU akademika Jusufa Buxhovija (člana Kosovske akademije znanosti i umjetnosti) u pratnji g. Nijaza Muhamedija i g. Shuipa Ziberija (predsjednika Vijeća albanska manjine grada Zagreba) kao i gđu Gentianu Fanu iz Vijeća mladih predsjednice Republike Hrvatske. Tom su prigodom razmijenjeni prigodni kjižni darovi a g. Buxhovi je Hrvatskoj akademiji uz ostala djela donio i svoju Povijest Kosova u tri sveska. Nakon posjeta gosti su uz stručno vodstvo kustosa razgledali Strossmayerovu galeriju starih majstora kao i Bašćansku ploču te škrinju sv. Šimuna u atriju Akademije.

Priopćenje

11.02. Predstavljanje opusa i knjige "Moj životni put" akademika Bože Žepića

Predstavljanje opusa i knjige "Moj životni put" akademika i potpredsjednika HAZU BiH Bože Žepića održat će se se u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak, 11. veljače 2019. u 12 sati.

 

 

08.02. Umro nobelovac dr. sc. Manfred Eigen, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U srijedu 6. veljače 2019. u 92. godini života umro je njemački kemičar dr. sc. Manfred Eigen, dobitnik Nobelove nagrade za kemiju 1967., dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

Priopćenje

08.02. U Splitu predstavljanje knjige RAZUMJETI ISLAM muftije dr. sc. Aziza ef. Hasanovića

U petak, 8. veljače 2019. u 18 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu održat će se predstavljanje knjige Razumjeti islam predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftije dr. sc. Aziz ef. Hasanovića. Cilj ove knjige jest da predstavi islam u kontekstu današnjeg vremena i prostora suočavajući se s određenim predrasudama koje se pripisuju islamu i muslimanima kao i formiranje jasnog i ispravnog stava o islamskim temama. Knjiga je namijenjena široj publici.

Prisutne će, u ime Akademije, pozdraviti akademik Arsen Bačić, a o knjizi će govoriti muftija dr. sc. Aziz ef. Hasanović.

Predstavljanje knjige održat će se u velikoj dvorani, na I. katu, zgrade Zavoda Akademije u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi)

07.02. U Zadru predstavljanje jubilarnog 60. broja Radova Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru

U organizaciji Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru u četvrtak 7. veljače 2019. s početkom u 12,00 sati u dvorani Zavoda u Zadru, Obala kneza Trpimira 8, održat će se predstavljanje jubilarnog 60. broja Radova Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru (sv. 60/2018.) Radove Zavoda predstavit će: akademik Nenad Cambi (glavni urednik), dr. sc. Branko Kasalo i dr. sc. Grozdana Franov-Živković.

Radovi Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru, (dalje Radovi) jedan su od vodećih znanstveno-povijesnih publikacija na području Dalmacije i Hrvatske. Od početka izlaženja 1954. godine do danas tiskano je šezdeset brojeva u kojima je objavljeno 948 znanstvenih i stručnih radova, pretežito vezanih uz prošlost Zadra i okolice, odnosno Dalmacije i Hrvatske, te više stotina ocjena i prikaza knjiga. Zavod za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru kroz časopis Radovi dao je vrlo značajan znanstveni doprinos proučavanju prošlosti Zadra, zadarske okolice i hrvatske povijesti. Objavljuje znanstvene i stručne članke, te ocjene i prikaze iz područja povijesti, arheologije, povijesti umjetnosti i etnologije. Radovi su od 2011. svrstani u kategoriju časopisa A1, koji su po vrsnoći izjednačeni s časopisima s međunarodno priznatom recenzijom. Jedan je od časopisa, od ukupno dvanaest iz Hrvatske, koji je indeksiran u Web of Science Core Collection (WoSCC) u citatnom indeksu Arts and Humanities Citation Index (A&HCI) međunarodnoj bazi podataka.

 

Foto: dr. sc. Martina Dubolnić Glavan

 

06. 2. RADIONICA "RAČUNALNI KORPUSI U FRAZEOLOŠKIM ISTRAŽIVANJIMA I FRAZEOGRAFIJI"

Zavod za lingvistička istraživanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizira radionicu RAČUNALNI KORPUSI U FRAZEOLOŠKIM ISTRAŽIVANJIMA I FRAZEOGRAFIJI, u srijedu, 06. veljače 2019. u 10 sati, u multimedijalnoj dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu. Radionicu vode Ivana Filipović Petrović i Jelena Parizoska.

06.02. Razgovor o dr. Francu Prešernu u Kući Šenoa

Razgovor o dr. Francu Prešernu održao se u Kući Šenoa u Zagrebu (Ulica Ive Mallina 27), 6. veljače 2019. godine u 18. sati. Sudionici su se uz razgovor sprisjetitl i dvojezične monografije "August Šenoa - Karanfil sa pjesnikova groba/ Nagelj s pesnikovega groba", koju su zajednički izdale HAZU i SAZU 1997. godine (dr. Frangeš i dr. Pogačnik). 

Uz veleposlanicu Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj N.E. gđu Smiljanu Knez na svečanosti je sudjelovao i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Velimir Neidhardt, koji se prigodnom riječju obratio nazočnima kao i tajnik Razreda za književnost, akademik Pavao Pavličić. Razgovoru je nazočio i akademik Josip Bratulić.

 

01. 02. NOĆ MUZEJA 2019. U JEDINICAMA HAZU

U manifestaciji NOĆ MUZEJA 2019. na temu MUZEJI - INOVACIJE I DIGITALNA BUDUĆNOST tradicionalno sudjeluju i jedinice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti: Strossmayerova galerija starih majstora, Kabinet grafike, Gliptoteka i Hrvatski muzej arhitekture.

Program jedinica HAZU u Noći muzeja 2019.

31.01. Predstavljanje knjige "Hrvatska i Vijeće Europe; trnoviti put – Croatia and the Council of Europe; Per Aspera"

Predstavljanje knjige Hrvatska i Vijeće Europe; trnoviti put – Croatia and the Council of Europe; Per Aspera autorice mr. sc. Daniele Petričević Golojuh u nakladi Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, održat će se u četvrtak, 31. siječnja 2019. s početkom u 13 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14, Zagreb.

Promociju knjige organizira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Priopćenje

31.01. U HAZU okrugli stol Aditivne tehnologije: izazov novih industrija

U organizaciji Znanstvenog vijeća za tehnološki razvoj Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u četvrtak 31. siječnja 2019. s početkom u 10 sati u palači HAZU, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se Okrugli stol Aditivne tehnologije: izazov novih industrija.

Poziv

28.01. Preminuo prof. Đuro Vanđura, bivši ravnatelj Strossmayerove galerije

Prof. Đuro Vanđura, povjesničar umjetnosti i bivši ravnatelj Strossmayerove galerije starih majstora tragično je preminuo u ponedjeljak, 28. siječnja 2019. u 61 godini života. Posljednji ispraćaj g. Vanđure održat će se u četvrtak, 31. siječnja 2019., u 14 sati u rodnom Ivankovu. Počivao u miru!

 

30.01. Promocija sveučilišnoga udžbenika GRADSKA POLJOPRIVREDA

Promocija sveučilišnoga udžbenika Gradska poljoprivreda održat će se u srijedu, 30. siječnja 2019. s početkom u 13 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14, Zagreb.

Također, u sklopu predstavljanja knjige, govorit će se i o poslijediplomskom specijalističkom interdisciplinarnom studiju Upravljanje gradom koji proučava aspekte gospodarenja gradom; povijest, postanak, izgradnja, funkcioniranje, transformacija te mjesto i uloga grada u budućnosti.

Na skupu će govoriti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Velimir Neidhardt; rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Boras; predsjednik Udruge gradova RH; gospodin Željko Turk; dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Zoran Grgić; voditelj Specijalističkog interdisciplinarnog studija Upravljanje gradom, prof. dr. sc. Gojko Bežovan te recenzenti kao i autor udžbenika, prof. dr. sc. Ivica Kisić

Moderator programa je tajnik Razreda za prirodne znanosti, akademik Ferdo Bašić. 

Priopćenje

29.01. Predstavljanje knjiga akademika Žarka Dadića POVIJEST ZNANOSTI I PRIRODNE FILOZOFIJE U HRVATA IV. i V.

U utorak 29. siječnja 2019. s početkom u 12 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, održat će se predstavljanje knjiga akademika Žarka Dadića POVIJEST ZNANOSTI I PRIRODNE FILOZOFIJE U HRVATA (s osobitim obzirom na egzaktne znanosti), KNJIGA IV. – PROSVJETITELJSTVO 
i KNJIGA V. – PRETPREPORODNO DOBA.

Poziv

Priopćenje

28.01. Akademik Dario Vretenar izabran za glavnog tajnika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Akademik Dario Vretenar novi je glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Na skupštini HAZU održanoj u ponedjeljak 28. siječnja akademik Vretenar dobio je 84 glasa od nazočnih 109 redovitih članova Akademije. 

Dnevni red

Priopćenje

24.01. Predstavljanje knjige Hrvatski muzej arhitekture


U četvrtak 24. siječnja 2019. u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, održat će se predstavljanje knjige Hrvatski muzej arhitekture. Nakon uvodne riječi predsjednika HAZU akademika Velimira Neidhardta, o knjizi će govoriti akademik Mladen Obad Šćitaroci, tajnik Razreda za likovne umjetnosti, akademik Andrija Mutnjaković, voditelj Muzeja, glavni i odgovorni urednik knjige, te doc. dr. sc. Borka Bobovec, upraviteljica Muzeja.

Pozivnica

Poziv za medije

Priopćenje

24. 01. II. Sjednica skupštine Sekcije za preradu nafte Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU

U četvrtak, 24. siječnja 2019. u 11 sati, u maloj sjedničkoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održava se II. Sjednica skupštine Sekcije za preradu nafte Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU, na kojoj će pročelnik sekcije, mr. sc. Ivan Medarac održati predavanje "Budućnost lokacije u Sisku nakon objave INE o gašenju prerade u Rafineriji Sisak".

Poziv

23. 01. Okrugli stol JAVNI BILJEŽNICI U EUROPSKOM KONTEKSTU

U srijedu, 23. siječnja 2019. s početkom u 10 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11, Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava HAZU organizira Okrugli stol JAVNI BILJEŽNICI U EUROPSKOM KONTEKSTU.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

21.01. U Zadru promocija Zbornika "Zadarsko zdravstvo i obrana Zadra u Domovinskom ratu 1991." glavnoga urednika akademika Vjekoslava Jerolimova

U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru (Trg kralja Petra Krešimira IV.) 21. siječnja 2019. s početkom u 18 sati održat će se promocija Zbornika "Zadarsko zdravstvo i obrana Zadra u Domovinskom ratu 1991." glavnoga urednika akademika Vjekoslava Jerolimova. Navedeni zbornik radova predstavit će se u organizaciji Sveučilišta u Zadru i Zadarske županije u okviru programa obilježavanja 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Maslenica".

19.01. Posjet predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Velimira Neidhardta zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio je u subotu 19. siječnja u Nadbiskupskom dvoru predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Velimira Neidhardta. 

Priopćenje

16.01. U Vukovaru predavanje iz ciklusa "Tema: rat - ZAVRŠETAK VELIKOGA RATA I VUKOVAR - demografski i društveno-politički aspekti promjena"

Predavanje iz ciklusa "Tema: rat" u organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Vukovaru pod nazivom "ZAVRŠETAK VELIKOGA RATA I VUKOVAR - demografski i društveno-politički aspekti promjena" održat će  dr. sc. Lidija Barišić Bogišić.

Predavanje će se održati 16. siječnja. 2019. godine u 17 sati u prostoru Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Vukovaru (rodna kuća Lavoslava Ružičke),J. J. Strossmayera 25/I, Vukovar.

16.01. U Zadru predstavljanje monografije Želimira Maštrovića i Abdulaha Seferovića ZADARSKA BRODARICA

U organizaciji Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru u srijedu 16. siječnja 2019. u 12,00 sati u dvorani Zavoda u Zadru, Obala kneza Trpimira 8, održat će se predstavljanje monografije Želimira Maštrovića i Abdulaha Seferovića, ZADARSKA BRODARICA. Monografiju će predstaviti: izv. prof. dr. sc. Tado Oršolić, doc. dr. sc. Antonija Mlikota, te autori Želimir Maštrović i Abdulah Seferović.

 

15.01. Otvaranje izložbe Anabel Zanze “Napinjanje teksta” u Gliptoteci

Otvaranje izložbe 

Anabel Zanze “Napinjanje teksta održat će se u utorak, 15. siječnja 2019. godine
u 19 sati
, Gliptoteka HAZU, Medvedgradska 2, Zagreb.

15.01. Predstavljanje Zbornika o Miloradu Mediniju

U utorak 15. siječnja 2019. u 12 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se predstavljanje Zbornika o Miloradu Mediniju. O Zborniku će govoriti: prof.dr.sc. Ivo Banac, dopisni član HAZU, prof.dr. sc. Ružica Pšihistal i glavni urednik Zbornika prof. dr. sc. Tihomil Maštrović.

Pozivnica

Priopćenje

15.01. Izložba: ZAGREBAČKA SERIGRAFIJA u Kabinetu HAZU

Izložba: ZAGREBAČKA SERIGRAFIJA u Kabinetu grafike HAZU
/Ivan Picelj, Juraj Dobrović, Miroslav Šutej, Aleksandar Srnec,
Eugen Feller, Mladen Galić, Ljerka Šibenik, Ante Kuduz,
Julije Knifer, Vjenceslav Richter, Đuro Seder, Dean Jokanović Toumin/
 
Mjesto: Kabinet grafike HAZU, Zagreb
Trajanje: 15. siječnja - 1. veljače 2019.
Vrijeme: svaki dan od 10 do 18 sati, subotom od 11 do 14 sati, nedjeljom zatvoreno

07.01. KOMEMORACIJA ZA AKADEMIKA FIAMENGA U ZAVODU HAZU U SPLITU

U ponedjeljak, 7. siječnja 2019. u 12 sati u velikoj dvorani palače Milesi u Splitu, Trg braće Radića 7, sjedištu Zavoda HAZU za znanstveni i umjetnički rad u Splitu, održat će se

KOMEMORACIJA ZA HRVATSKOGA KNJIŽEVNIKA I AKADEMIKA JAKŠE FIAMENGA.

O pjesnikovu životu govorit će akademik Davorin Rudolf, voditelj Zavoda; književnik i sveučilišni profesor dr. sc. Joško Božanić;  g. Siniša Vuković, predsjednik Društva hrvatskih književnika - ogranka u Splitu te gradonačelnica Grada Komiže gđa. Tonka Ivčević, dipl.oec.

Komemoraciju su uz Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Splitu organizirali i Književni krug Split, Društvo hrvatskih književnika - ogranak Split te Grad Komiža.

03.01. Predavanje akademkinje Željke Čorak USUSRET SVETIM TRIMA KRALJEVIMA

U četvrtak, 3. siječnja 2019. u 18 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, akademkinja Željka Čorak održat će predavanje Ususret Svetim trima kraljevima.

Poziv

Priopćenje

2019. godina