2019. godina

23.12. U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održan tradicionalni Božićni koncert

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak 23. prosinca održan je tradicionalni Božićni koncert na kojem su nastupili Zagrebački solisti i solistica Martina Zadro. 

Priopćenje

19.12. Redovita skupština Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Redovita skupština Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održava se u četvrtak, 19. prosinca s početkom u 11 sati u velikoj dvorani palače HAZU na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu.

Dnevni red

17. 12. U Splitu predstavljanje monografije posvećene arhitektu BUDIMIRU PERVANU

Predstavljanje monografije posvećene  arhitektu BUDIMIRU PERVANU održat će se u utorak, 17. prosinca 2019. u 19.00 sati u velikoj dvorani palače HAZU u Splitu (palača Milesi), Trg braće Radića 7.
 
Pozdravna riječ: akademik Dinko Kovačić. Predstavljači: prof. dr. sc. Ivo Šimunović, prof. dr. sc. Robert Pleić, mr. Maja Maroević i Eduard Katačić, dipl. ing. arh.

 

17.12. U HAZU predavanje akademkinje Željke Čorak SLAVA BOGU NA VISU

U utorak 17. prosinca 2019. u 18 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu, tradicionalno božićno predavanje pod naslovom SLAVA BOGU NA VISU održat će akademkinja Željka Čorak. 

Poziv

Priopćenje

13.12. 6. znanstveni simpozij "Josip Matovinović" na temu JOD I JODNA PROFILAKSA

U petak 13.prosinca 2019. od 9.00 do 13.30 sati u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se 6. znanstveni simpozij "Josip Matovinović" na temu JOD I JODNA PROFILAKSA. Simpozij organiziraju Razred za medicinske znanosti HAZU, KBC Sestre milosrdnice - Klinika za onkologiju i nuklearnu medicinu i Hrvatsko društvo za štitnjaču Hrvatskog liječničkog zbora.

Program

Poziv za medije

Priopćenje

12.12. U Knjižnici HAZU predavanje prof.dr. sc. Davora Romića povodom Svjetskog dana tla

Povodom Svjetskog dana tla (5.12.2019.) Znanstveno vijeće za zaštitu prirode HAZU organizira predavanje prof.dr. sc. Damira Romića Preobrazba prirodnog krškog krajobraza u poljoprivredni prostor - znanstveni pristup za održivu proizvodnju, koje će se održati u četvrtak 12. prosinca 2019. u Knjižnici HAZU, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu.

Poziv

11.12. U palači HAZU predstavljanje knjige Kuzma Kovačić: Spomenik Franji Tuđmanu u Zagrebu


U srijedu 11. prosinca 2019. u 12 sati u  velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu, održat će se predstavljanje knjige Kuzma Kovačić: Spomenik Franji Tuđmanu u Zagrebu autora akademika Ivana Aralice, Ivana Rogića i Milana Bešlića.

Poziv

Priopćenje

11. 12. U Vinkovcima predavanje dr. sc. Anice Bilić: "Božićno čestitanje u tradicijskoj, modernoj i postmodernoj kulturi"

Dr. sc. Anica Bilić, znanstvena savjetnica u trajnom zvanju i upraviteljica Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima, održat će 11. prosinca 2019. u 18.30 sati predavanje Božićno čestitanje u tradicijskoj, modernoj i postmodernoj kulturi u okviru Adventa u Vinkovcima

Pozivnica

09.12. U palači HAZU međunarodni simpozij Fibromuscular dysplasia

U ponedjeljak 9. prosinca 2019. s početkom u 8.30 sati u velikoj dvorani palače HAZU, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, održat će se međunarodni simpozij Fibromuscular dysplasia. 

Program

 

09.12. Sastanak Znanstvenog vijeća za prirodoznanstvena istraživanja Jadrana i predstavljanje Hrvatske nacionalne zbirke dijatomeja

U ponedjeljak 9. prosinca 2019. u 9 sati u Knjižnici HAZU, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu , održat će se sastanak Znanstvenog vijeća za prirodoznanstvena istraživanja Jadrana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Nakon toga u 10 sati održat će se predstavljanje Hrvatske nacionalne zbirke dijatomeja na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Poziv

06.12. 16. znanstveni dermatološki simpozij „Dermatološka onkologija- od ordinacije obiteljske medicine do dermatološke klinike“

U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Razreda za medicinske znanosti, Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice i Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog društva za dermatološku onkologiju HLZ-a i Hrvatskog  dermatovenerološkog društva HLZ-a, u petak 6. prosinca 2019. s početkom u 9.30 sati, u Preporodnoj dvorani Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Opatička ulica 18, održat će se tradicionalni, ove godine 16. po redu, znanstveni dermatološki simpozij s temom „Dermatološka onkologija- od ordinacije obiteljske medicine do dermatološke klinike“. 

Program

 

06.12. Okrugli stol Novine u parničnom procesnom pravu

U petak 6. prosinca 2019. s početkom u 10 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, održat će se okrugli stol Novine u parničnom procesnom pravu u organizaciji Znanstvenog vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava HAZU.

Poziv

05. i 06.12. Simpozij Rezilijencija, komorbiditet i epigenetika iz perspektive prediktivne, preventivne i personalizirane medicine

U četvrtak i petak 5. i 6. prosinca 2019. u Knjižnici HAZU, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, održat će se simpozij Rezilijencija, komorbiditet i epigenetika iz perspektive prediktivne, preventivne i personalizirane medicine.

Program

05. 12. U Splitu izložba "Pietro Nobile – Istarski motivi početkom 19. stoljeća"

U četvrtak, 5. prosinca 2019. u 12 sati otvara se izložba Pietro Nobile – Istarski motivi početkom 19. stoljeća. Izložbu u organizaciji splitskog Zavoda HAZU, Državnog arhiva u Splitu i Državnog arhiva u Rijeci otvorit će akademik Davorin Rudolf, a o postavu će govoriti ravnateljica Državnog arhiva u Splitu Marina Grgičević i voditeljica INDOK-a Bruna Horović Vuković

Izložba je otvorena do 12. prosinca 2019. i slobodna je za posjet radnim danom od 9 do 12 i od 17 do 20 sati, te od 9 do 12 sati subotom.

Pozivnica

 

02. 12. Proslava 10. GODIŠNJICE OSNUTKA I RADA ZAVODA HAZU U POŽEGI

U ponedjeljak, 2. prosinca 2019. godine s početkom u 19,30 sati u povodu 10. obljetnice osnutka i rada Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Požega, Vjekoslava Babukića 27, u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi i Glazbene škole Požega održat će se koncert Rubena Dalibaltayana, klavir (red. prof. art. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu).

Pozivnica      Katalog koncerta

27.11. Predstavljanje knjige Sportska medicina, autora akademika Marka Pećine i suradnika

U srijedu 27. studenog 2019. u 13 sati u palači HAZU održat će se predstavljanje knjige Sportska medicina, autora akademika Marka Pećine i suradnika.

Pozivnica

O knjizi

22. 11. 7. Znanstveni sastanak TUMORI PROSTATE

U petak, 22. studenoga 2019. s početkom u 9.00 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Josipa Jurja Strossmayera 14 u Zagrebu održava se 7. znanstveni sastanak TUMORI PROSTATE. Sastanak organiziraju Razred za medicinske znanosti – Odbor za tumore HAZU i KBC Sestre milosrdnice – Udruga za unaprjeđenje hrvatske brahiterapije.

Predsjednica Organizacijskog odbora je prof. dr. sc. Ana Fröbe, predstojnica Klinike za onkologiju i nuklearnu medicinu KBC Sestre milosrdnice. Pozdravne riječi uputit će akademik Zvonko Kusić, akademkinja Vida Demarin, tajnica Razreda za medicinske znanosti i prof. dr. sc. Mario Zovak, dr. med., ravnatelj KBC Sestre milosrdnice.

Program

22. 11. U Fužinama XVIII. znanstveno-stručni skup Dani dr. Franje Račkoga

U petak 22. studenoga 2019. s početkom u 11 sati u Vijećnici Općine Fužine u Fužinama održat će se XVIII. znanstveno-stručni skup Dani dr. Franje Račkoga.

Organizatori skupa su Zavod za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli, Udruga ''Dr. Franjo Rački'' Fužine i Osnovna škola Ivanke Trohar Fužine.

Pozivnica

21. 11. 38. simpozij Zavoda HAZU za biomedicinske znanosti: SVEOBUHVATNI PRISTUP PERSONALIZIRANOJ MEDICINI

U četvrtak, 21. studenoga 2019. na Medicinskom fakultetu u Rijeci, s početkom u 12 sati održava se 38. simpozij "Sveobuhvatni  pristup personaliziranoj medicini" u organizaciji HAZU Zavoda za biomedicinske znanosti u Rijeci, Medicinskog i Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, AMZH Podružnica Rijeka i HLZ Podružnica Rijeka.

Predsjednik Znanstvenog i organizacijskog odbora simpozija je akademik Daniel Rukavina, voditelj HAZU Zavoda za biomedicinske znanosti.
U svojstvu predavača sudjeluje 7 znanstvenika, jedan iz inozemstva te 6 iz Hrvatske.

Program

21.11. U Knjižnici HAZU predavanje prof. dr. sc. Zlatka Drmača Numerička matematika i znanstveno računanje – teorija i primjene

U četvrtak 21. studenog 2019. s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Josipa Jurja Strossmayera 14 u Zagrebu, 
prof. dr. sc. Zlatko Drmač održat će predavanje Numerička matematika i znanstveno računanje – teorija i primjene. 

Poziv

20. 11. Komemorativni sastanak u spomen na akademika Ivana Cifrića

U srijedu, 20. studenoga 2019. u 12 sati, u velikoj sjedničkoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, Razred za društvene znanosti HAZU priređuje komemorativni sastanak posvećen životu i djelu što ga je za sobom ostavio akademik Ivan Cifrić.

Sastanak će otvoriti akademik Gordan Družić, tajnik Razreda, a o životu i djelu akademika Cifrića govorit će akademik Davorin Rudolf i prof. dr. sc. Krunoslav Nikodem.

Poziv

20.11. U HMA HAZU predstavljanje knjige "Intencijska arhitektura" akad. Andrije Mutnjakovića

U Hrvatskome muzeju arhitekture HAZU održat će se 20. studenog 2019. godine s početkom u 18,00 sati predstavljanje knjige INTENCIJSKA ARHITEKTURA  akademika Andrije Mutnjakovića.

Uvodna riječ: akademik Velimir Neidhardt, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. O knjizi će govoriti: akademik Andrija Mutnjaković, voditelj Hrvatskoga muzeja arhitekture HAZU.

18. 11. HAZU je položila vijenac na Memorijalno groblje u Vukovaru

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti odala je počast svim poginulim, mučenim i nestalim braniteljima i građanima Vukovara koji su pali u obrani od srpske agresije i njihovih jugosrbočetničkih jedinica koje su s lakoćom mržnje razarale i kidale ono što nije njihovo. U ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i svih njezinih članova vijenac je na Memorijalnom groblju položila dr. sc. Vlasta Novinc, upraviteljica Zavoda za znanstvenoistraživački rad  HAZU u Vukovaru. 

Počivali u miru i neka im je lahka hrvatska zemlja za koju su propatili!

 

14.-15.11. U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održan sastanak Znanstvenog savjetodavnog odbora akademija europske unije (EASAC)

U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u četvrtak i petak 14. i 15. studenog održan je sastanak Znanstvenog savjetodavnog odbora akademija Europske unije (EASAC). 

Priopćenje

15.11. U palači HAZU simpozij Multidisciplinarni pristup u liječenju tumora glave i vrata

U petak 15. studenog u 9 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu, održat će se simpozij Multidisciplinarni pristup u liječenju tumora glave i vrata.

Program

14. 11. Komemorativni sastanak u spomen akademiku Nedjeljku Fabriju

U četvrtak, 14. studenoga 2019. u 13 sati, u velikoj sjedničkoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, Razred za književnost priređuje komemorativnu sjednicu posvećenu životu i djelu što ga je za sobom ostavio akademik Nedjeljko Fabrio.

Na sjednici će govoriti akademik Pavao Pavličić, tajnik Razreda za književnost, akademik Tonko Maroević i prof. dr. sc. Julijana Matanović, članica suradnica HAZU.

Poziv

14. 11. U Požegi znanstveno-stručni skup TRADICIJSKA KULTURA ISTOČNE HRVATSKE: POVIJEST I SUVREMENOST

Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u  Požegi u suradnji sa Gradskim muzejom Požega organizira 14. i 15. studenoga 2019. znanstveno-stručni skup TRADICIJSKA KULTURA ISTOČNE HRVATSKE: POVIJEST I SUVREMENOST. 

14. studenoga 2019. s početkom u 18 sati u prostoru Zavoda za znanstveni umjetničkirad HAZU u Požegi (Županijska 9) predavanja će održati dr. sc. Neda Kovačić, Katarina Dimšić, Karolina Lukač, dr. sc. Klementina Batina, Tihomir Šmitpeter i dr. sc. Dinko Župan.

15. studenoga 2019. s početkom  u 9,30 sati u prostoru Glazbene škole u Požegi(Vjekoslava Babukića 27) predavanja će održati Maja Žebčević Matić, dr. sc. Manda Svirac,Goran Hruška, Maja Žebčević Matić, dr. sc. Rahela Jurković, Zoran Fumić; Ivica Ajanović, mr. sc. Ljubica Gligorević, Jasmina Jurković Petras, Dubravka Matoković, Venija BobnjarićVučković,  Ada  Vrtulek Gerić, Maja Vrtulek, Janja Jazbušić, Drago Štokić,  dr.  sc.  OlgaSupek, doc. dr. sc. Suzana Marjanić i mr. sc. Miroslava Hadžihusejnović Valašek.

Plakat

14. 11. U Kabinetu grafike HAZU predstavljanje grafičke mape "Ivana Franke / Ekstra dimenzije / Jeste li unutra ili vani?/" iz edicije Argola

U četvrtak, 14. studenoga 2019. s početkom u 19 sati u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 12 u Zagrebu održat će se predstavljanje grafičke mape "Ivana Franke / Ekstra dimenzije / Jeste li unutra ili vani?" iz edicije Argola.

 

Za medije

13.11. Konferencija za novinare o novostima uoči izbora novih članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt na konferenciji za novinare održanoj u srijedu 13. studenog izvijestio je o novostima u načinu izbora novih članova HAZU koje će se primijeniti u izborima 2020. 

Priopćenje

13. 11. DAN OTVORENIH VRATA HAZU

U srijedu, 13. studenoga od 10 do 19 sati po osmi puta održava se tradicionalna manifestacija DAN OTVORENIH VRATA HAZU. Za javnost će biti otvorena palača Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te njezinih tridesetak znanstvenoistraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica u Zagrebu, Bjelovaru, Dubrovniku, Križevcima, Osijeku, Požegi, Puli, Rijeci, Splitu, Trstenom, Varaždinu, Vinkovcima, Vukovaru i Zadru.

Otvorenje manifestacije održava se u palači HAZU, Trg N. Š. Zrinskog 11 s početkom u 10 sati uz UVOD U DAN OTVORENIH VRATA akademika Velimira Neidhardta, predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i glazbeni program na violini King Guarneri u izvedbi Martina Krpana.

Program

Što ni(ste) znali o HAZU

13. 11. DAN OTVORENIH VRATA HAZU

11.11. Predstavljanje knjige „Jarebika: važnost, uzgoj i uporaba“ autora Damira Drvodelića, Tomislava Jemrića i Milana Oršanića

U ponedjeljak 11. studenoga 2019. u 19.00 sati u Gradskoj vijećnici Pučko otvoreno učilište Velika Gorica u organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Velikoj Gorici i Gradske knjižnice Velika Gorica održat će predstavljanje knjige „Jarebika: važnost, uzgoj i uporaba“ autora Damira Drvodelića, Tomislava Jemrića i Milana Oršanića.

Poziv

09. 11. U Gliptoteci HAZU otvaranje izložbe "Stećci nekad i danas"

U Gliptoteci HAZU, Medvedgradska 2, 9. studenoga 2019. u 12 sati otvorit će se izložba "Stećci nekad i danas". Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a ostaje otvorena do 29. prosinca 2019.

O izložbi

Pozivnica

 

08.11. Znanstveno-stručni skup DIGITALNA ZBIRKA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI-DiZbi.HAZU 2009.-2019.

U petak 8. studenog 2019. u 10 sati u Knjižnici HAZU, Zagreb, Strossmayerov trg 14, održat će se znanstveno-stručni skup DIGITALNA ZBIRKA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI-DiZbi.HAZU 2009.-2019., u povodu 10. obljetnice pokretanja Digitalne zbirke HAZU. 

Program

Priopćenje

07. 11. SVEČANA SJEDNICA U POVODU STOTE OBLJETNICE OSNUTKA RAZREDA ZA UMJETNOST HAZU 1919. - 2019.

U četvrtak, 7. studenoga 2019. s početkom u 11 sati, u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, održava se SVEČANA SJEDNICA U POVODU STOTE OBLJETNICE OSNUTKA RAZREDA ZA UMJETNOST HAZU 1919. - 2019.

Program proslave

Priopćenje

VEČERNJI LIST

GLAS ISTRE 

PRIGORSKI HR

MINISTARSTVO KULTURE

06. 11. 4. Simpozij "Životni stil i zdravlje usne šupljine"

U srijedu 6. studenoga, od 8.00 do 14 sati održava se Simpozij ŽIVOTNI STIL I ZDRAVLJE USNE ŠUPLJINE u organizaciji Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Odbora za orofacijalne bolesti Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Program Simpozija

06. 11. U HMA otvaranje izložbe "Le Corbusier i hrvatska arhitektura – dijalozi i refleksije"

Otvaranje izložbe "Le Corbusier i hrvatska arhitektura – dijalozi i refleksije" u srijedu, 06. studenoga 2019. godine s početkom u 18,00 sati u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU.

Na otvaranju izložbe govorit će autorice izložbe i likovnog postava dr. sc. Tamara Bjažić Klarin i doc. dr. sc. Borka Bobovec, upraviteljica Muzeja, te akademik Andrija Mutnjaković, voditelj Muzeja.

Izložba ostaje otvorena do srijede, 15. siječnja 2020. godine.

04.11. Bugarska veleposlanica Genka Georgieva odala počast Josipu Jurju Strossmayeru i Franji Račkom

Bugarska veleposlanica Genka Georgieva položila je u ponedjeljak 4. studenog vijenac ispred spomenika biskupa Josipa Jurja Strossmayera pored palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te na spomen-ploču prvom predsjedniku Akademije Franji Račkom na Akademijinoj zgradi na Strossmayerovom trgu 2 povodom obilježavanja bugarskog nacionalnog blagdana Dana narodnih buditelja.

Priopćenje

04. 11. U Splitu predstavljanje knjige POLITIČKE BILJEŠKE ANTE TRUMBIĆA / 1930.- 1938. (sv. I. i II.)

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod  za znanstveni i umjetnički rad u Splitu i Filozofski fakultet u Splitu, Odsjek za povijest, pozivaju na predstavljanje knjige POLITIČKE BILJEŠKE ANTE TRUMBIĆA / 1930.- 1938. (sv. I. i II.) koju su priredili Stjepan Matković i Marko Trogrlić (Hrvatski institut za povijest - Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu, Zagreb - Split 2019.) koje će se održati u ponedjeljak, 4. studenoga 2019. godine u 19, 00 sati na Filozofskom fakultetu u Splitu (Poljička cesta 35, Split)

O knjizi će govoriti: izv. prof. dr. sc. Edi Miloš, akademik Davorin Rudolf, prof. dr. sc. Stjepan Matković i prof. dr. sc. Marko Trogrlić.

 

29.10. Međunarodno privatno pravo - interakcija međunarodnih, europskih i domaćih propisa

U organizaciji Znanstvenog vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u utorak 29. listopada 2019. s početkom u 10 sati, u velikoj dvorani palače HAZU na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se Okrugli stol Međunarodno privatno pravo - interakcija međunarodnih, europskih i domaćih propisa.

Poziv

Priopćenje

29. 10. Predstavljanje knjige "Povijest Grubišnog Polja: srednjovjekovno trgovište - vojna općina - slobodni grad"

U povodu obilježavanja Dana Grada Grubišno Polje u utorak, 29. listopada 2019. u 18 sati u kinodvorani Centra za kulturu i informiranje Dr. Franjo Tuđman u Grubišnom Polju (Ulica Ivana Nepomuka Jemeršića 1), održat će se predstavljanje knjige "Povijest Grubišnog Polja: srednjovjekovno trgovište - vojna općina - slobodni grad" autora dr. sc. Željka Karaule u organizaciji Grada Grubišno Polje, Gradske knjižnice "Mato Lovrak" iz Grubišnog Polja i Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Bjelovaru.

Na predstavljanju će govoriti: prof. dr. sc. Slobodan Kaštela, glavni i odgovorni urednik, voditelj Zavoda u Bjelovaru, prof. dr. sc. Vladimir Strugar, urednik, upravitelj Zavoda u Bjelovaru, dr. sc. Vjenceslav Herout, recenzent i dr. sc. Željko Karaula, autor.  

 

28.10. U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti dodijeljene nagrade za Kratku priču Večernjeg lista Ranko Marinković

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak 28. listopada održana je svečanost dodjele nagrada autorima najboljih priča u sklopu 53. natječaja za Kratku priču Večernjeg lista Ranko Marinković. 

Priopćenje

25.10. Okrugli stol Stanje, perspektive i izazovi zrakoplovne industrije u RH

U organizaciji Znanstvenog vijeća za tehnološki razvoj Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u petak 25. listopada 2019. u 11 sati u velikoj dvorani palače HAZU, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11 u zagrebu, održat će se okrugli stol Stanje, perspektive i izazovi zrakoplovne industrije u RH.

Poziv

Priopćenje

25. 10. 18. Znanstveni skup o poremećajima mozga SRCE I MOZAK - čimbenici rizika i prevencija

U petak, 25. listopada 2019., od 9 do 14 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održava se 18. Znanstveni skup o poremećajima mozga, na temu SRCE I MOZAK - čimbenici rizika i prevencija, u organizaciji Razreda za medicinske znanosti HAZU.

Suorganizatori skupa su Međunarodni institut za zdravlje mozga, Hrvatsko društvo za prevenciju moždanog udara i HISPA HR (Udruga centara za hipertenziju, prevenciju infarkta miokarda i moždanog udara HISPA Hrvatska).

Program

Za medije

24.10. Konferencija Osteoporosis Update 2019. u Knjižnici HAZU

U četvrtak 24. listopada 2019. s početkom u 11.10 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, održat će se konferencija Osteoporosis Update 2019. 

Pozivnica

24.10. Predstavljanje Sabranih pjesama I. – VI. akademika Luke Paljetka

U četvrtak 24. listopada 2019. u 13 sati u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu, održat će se predstavljanje 
Sabranih pjesama I. – VI. akademika Luke Paljetka.

Pozivnica

Priopćenje

24. 10. U Vinkovcima predstavljanje knjige "Slavonski književni zemljopis – Iz atara ratara i bećara"

U Centru za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima (Jura Dalmatinca 22) 24. listopada 2019. u 18 sati bit će predstavljena knjiga dr. sc. Anice Bilić, znanstvene savjetnice u trajnom zvanju i upraviteljice Centra, "SLAVONSKA KNJIŽEVNA GEOGRAFIJA - IZ ATARA RATARA I BEĆARA". Knjigu će predstaviti recenzentice izv. prof. dr. sc. Marica Liović i dr. sc. Vlasta Novinc te autorica prof. dr. sc. Anica Bilić.

24.10. U Zadru znanstveni skup Luka Jelić (1864. - 1922.) istraživač i znanstvenik: valorizacija znanstvenog opusa

U Zavodu za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru, Obala kneza Trpimira 8, u četvrtak 24. listopada 2019. održat će se znanstveni skup Luka Jelić (1864. - 1922.) istraživač i znanstvenik: valorizacija znanstvenog opusa.

Pozivnica

Program

Izvještaj

24.10. U Gliptoteci HAZU otvaranje izložbe "Diplome i povelje hrvatskih farmaceuta iz zbirke Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU"

Izložba Diplome i povelje hrvatskih farmaceuta iz zbirke Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU otvara se u Gliptoteci HAZU 24. listopada 2019. u 19 sati.

Izložba i katalog donose sažeti pregled povijesti obrazovanja hrvatskih farmaceuta i razvoja ljekarništva u Hrvatskoj na primjerima diploma i povelja iz muzejske zbirke te ukazuju na važnost zaštite građe postupcima konzerviranja, restauriranja i digitalizacije. Zbog krhkosti i osjetljivosti materijala (pergamena, papir) na izložbi se predstavlja većim dijelom digitalizirana građa: 45 digitaliziranih diploma i povelja hrvatskih farmaceuta iz Zbirke diploma i povelja Hrvatskog muzeja medicine i farmacije te 10 restauriranih izvornika, kao i popratni restauratorski plakati.

Nositelj projekta je Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU u suradnji s Gliptotekom HAZU i u partnerstvu s Hrvatskim državnim arhivom, Središnjim laboratorijem za konzervaciju i restauraciju. Autorice izložbe: prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić i Silvija Brkić Midžić, prof., viša kustosica. Digitalizacija građe: Goran Vržina. Autor vizualnog identiteta izložbe i likovnog postava: Ante Rašić, Studio Rašić. Autor restauratorskih plakata za izložbu: Igor Kozjak, Središnji laboratorij za konzervaciju i restauraciju HDA.

Izložba je realizirana zahvaljujući potpori Ministarstva kulture RH, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Zaklade HAZU i Hrvatskoga farmaceutskog društva. Izložba ostaje otvorena do 20. studenoga 2019.

 

Izložba Diplome i povelje hrvatskih farmaceuta iz zbirke Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU otvorena je u Gliptoteci HAZU 24. 10. 2019. u 19 sati.U nazočnosti brojnih uzvanika i prijatelja Muzeja, na otvorenju su govorili akademik Marko Pećina, voditelj Muzeja; akademik Zvonko Kusić, predsjednik Zaklade HAZU i bivši predsjednik Akademije; doc. dr. sc. Maja Jakševac-Mikša, izvršna direktorica Hrvatskoga farmaceutskog društva; prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić i Silvija Brkić Midžić, autorice izložbe. Izložbu je otvorio akademik Davor Miličić, potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

24. 10. 37. simpozij Zavoda HAZU za biomedicinske znanosti: ZNAČAJ HITNE MEDICINE U KLINIČKOJ PRAKSI

U četvrtak, 24. 10. 2019. na Sveučilišnom kampusu u Rijeci, s početkom u 11 sati održava se 37. simpozij Zavoda HAZU za biomedicinske znanosti u Rijeci, u suradnji sa AMZH-Podružnica Rijeka,  KBC Rijeka, Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, Hrvatskim društvom za hitnu medicinu i HLZ-Podružnica Rijeka. Tema simpozija je ZNAČAJ HITNE MEDICINE U KLINIČKOJ PRAKSI.

Simpozij se održava povodom 35. obljetnice osnutka Hitne medicine u Kliničkom bolničkom centru Rijeka. Predsjednik Znanstvenog odbora je akademik Daniel Rukavina, voditelj Zavoda HAZU u Rijeci, a Organizacijskog odbora Martina Pavletić, dr. med. U svojstvu predavača sudjeluje 8 znanstvenika, 2 iz inozemstva te 6 iz Hrvatske.

Program

23.10. Znanstveni sastanak Genomske tehnologije

U srijedu 23. listopada 2019. u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, Strossmayerov trg 14, održat će se znanstveni sastanak Genomske tehnologije koji organiziraju Razred za prirodne znanosti HAZU – Odbor za primijenjenu genomiku, Hrvatsko društvo za laboratorijsku medicinu, Hrvatsko društvo za humanu genetiku, Društvo za kliničku genetiku Hrvatske, Hrvatsko društvo za biotehnologiju i Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu.

Poziv

23. 10. Predavanje "Dizajn i informacijska tehnologija: edukacija i granice slobode" u Hrvatskome muzeju arhitekture HAZU

Predavanje "Dizajn i informacijska tehnologija: edukacija i granice slobode“ održat će se u Hrvatskome muzeju arhitekture HAZU, u srijedu, 23. listopada 2019. godine s početkom u 18,00 sati. 

Predavanje će održati prof. dr. sc. Feđa Vukić, voditelj Studija dizajna, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

23. 10. Promocija notnih izdanja akademika Stjepana Šuleka IV. KLASIČNI KONCERT - VOKALNI CIKLUSI: "PJESMA MRTVOG PJESNIKA", "STRAH"

U srijedu, 23. listopada 2019. u Preporodnoj dvorani HAZU, Opatička 18 u Zagrebu, s početkom u 19 sati, Razred za glazbenu umjetnost i muzikologiju HAZU i Fond Stjepan Šulek, predstavit će  notna izdanja iz opusa akademika Stjepana Šuleka: 4. klasični koncert i Vokalni ciklusi Pjesma mrtvog pjesnika na poeziju Dobriše Cesarića i Strah na poeziju Đure Sudete.

O izdanju Šulekovog 4. klasičnog koncerta u ime HAZU govorit će akademik Zoran Juranić, a o dvama vokalnim ciklusima Pjesma mrtvog pjesnika i Strah govorit će akademkinja Koraljka Kos i prof. Haris Nonveiller, predsjednik Fonda Stjepan Šulek.

Poziv i program

Poziv za medije

18. 10. GLAZBA, UMJETNOSTI I POLITIKA: REVOLUCIJE I RESTAURACIJE U EUROPI I HRVATSKOJ 1815.-1860.

 

Odsjek za povijest hrvatske glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Hrvatsko muzikološko društvo i Hrvatski institut za povijest, uz 200. obljetnicu rođenja Vatroslava Lisinskog (1819.–1854.) i 150. obljetnicu smrti bana Josipa Jelačića (1801.–1859.) 
organiziraju međunarodni i interdisciplinarni simpozij GLAZBA, UMJETNOSTI I POLITIKA: REVOLUCIJE I RESTAURACIJE U EUROPI I HRVATSKOJ 1815.-1860. od 16. do 19. listopada 2019. u Knjižnici HAZU, Strossmayerov trg 14, Zagreb, uz prigodnu izložbu SJEĆAJUĆI SE LISINSKOG i koncert s djelima Vatroslava Lisinskog i njegovih suvremenika 17. listopada 2019. u 20 sati, u Preporodnoj dvorani, Opatička 18.

Pozivnica

Program simpozija        Program koncerta

Priopćenje

17. i 18. 10. 3. simpozij Rijeka Forum on Neurodegenerative Diseases: DIAGNOSIS AND TREATMENT IN EARLY STAGE OF DISEASE

Treći simpozij Rijeka Forum on Neurodegenerative Diseases: DIAGNOSIS AND TREATMENT IN EARLY STAGE OF DISEASE“ održava se 17. i 18. listopada 2019. na na Sveučilišnom kampusu u Rijeci. Simpozij organizira Zavod HAZU za biomedicinske znanosti u Rijeci (voditelj akademik Daniel Rukavina) u suradnji s KBC Rijeka, Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, Hrvatskim neurološkim društvom i HLZ-Podružnica Rijeka.

Predsjednik Znanstvenog odbora je akademik Daniel Rukavina, a Organizacijskog odbora doc. dr. sc. Vladimira Vuletić. U svojstvu predavača sudjeluje 6 znanstvenika iz Hrvatske i 11 iz inozemstva.

Program

 

16.10. U Splitu otvaranje izložbe britanskoga umjetnika Tonyja Cragga

U srijedu, 16. listopada 2019. u 20 sati otvara se izložba britanskoga umjetnika Tonyja Cragga (sculptures and works on paper). Sir Anthony Cragg u Split donosi 14 skulptura i 49 crteža koji će biti izloženi u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu, Galeriji Kula i Galeriji umjetnina u Splitu. 

Izložbu će otvoriti akademik Radoslav Tomić, a o djelima umjetnika govorit će Duje Mrduljaš, ravnatelj Galerije Kula, Branko Franceschi, ravnatelj Galerije umjetnina i sam umjetnik.

Izložba je otvorena za posjet do 17. studenoga o.g. na sve tri lokacije.

16. 10. Komemorativni sastanak u spomen akademiku Nenadu Vekariću


U srijedu, 16. listopada 2019. u 12.30 sati, u velikoj sjedničkoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, Razred za društvene znanosti priređuje komemorativni sastanak u povodu prve obljetnice smrti akademika Nenada Vekarića.

O životu i djelu akademika Vekarića govorit će akademik Gordan Družić, tajnik Razreda za društvene znanosti i dr. sc. Nella Lonza.

Poziv

16. 10. Simpozij BIOLOŠKI I MEDICINSKI ASPEKTI DEGENERATIVNIH PROMJENA INTERVERTEBRALNOG DISKA

U srijedu, 16. listopada 2019. s početkom u 9.00 sati, u Preporodnoj dvorani HAZU, Opatička 18 u Zagrebu održava se simpozij povodom obilježavanja Svjetskog dana kralježnice BIOLOŠKI I MEDICINSKI ASPEKTI DEGENERATIVNIH PROMJENA INTERVERTEBRALNOG DISKA, pod pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti HAZU organizira Hrvatsko vertebrološko društvo HLZ-a, u suradnji s Klinikom za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i s Klinikom za neurokirurgiju KBC Sestre milosrdnice.

Voditelji simpozija su prof. dr. sc. Simeon Grazio i prof. dr. sc. Boris Božić.

Program Simpozija

Poziv za medije

16.10. U Hrvatskome muzeju arhitekture HAZU predavanje "Prof. dr. Ivo Maroević i teorija interpolacije"

U srijedu, 16. listopada 2019. godine s početkom u 18 sati u Hrvatskome muzeju arhitekture HAZU održat će se predavanje pod naslovom "Prof. dr. Ivo Maroević i teorija interpolacije“ prof. dr. sc. Zlatka Jurića s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Predavanje je organizirano u sklopu redovitog programa srijedom "Arhitekti govore".

15.10. Proslava 35. obljetnice Zavoda za lingvistička istraživanja HAZU

Zavod za lingvistička istraživanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti proslavit će svoju 35. obljetnicu znanstvenim simpozijem "35 godina lingvističkih istraživanja" koji će se održati u utorak 15. listopada 2019. u Knjižnici HAZU, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, s početkom u 11 sati.

Poziv

Priopćenje

15.10. Otvorenje izložbe "Lijepo načinjeno, rijetko viđeno - izbor knjiga iz knjižnice bibliofila Franje Marića" u Preporodnoj dvorani HAZU

Povodom Mjeseca hrvatske knjige, u utorak 15. listopada 2019. u 12 sati u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Opatička 18 u Zagrebu, održat će se otvorenje izložbe Lijepo načinjeno, rijetko viđeno - izbor knjiga iz knjižnice bibliofila Franje Marića. Izložba je otvorena do 8. studenog.

Poziv

11.10. U Splitu predstavljanje knjiga i predavanje NACIONALNA SIGURNOST I DRŽAVNI TERORIZAM

U petak, 11. listopada 2019. u 19 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu (Palača Milesi) održat će se predstavljanje knjiga i predavanje NACIONALNA SIGURNOST I DRŽAVNI TERORIZAM prof. dr. sc. Mirka Bilandžića i dr. sc. Danijele Lucić

Uvodnu riječ održat će akademik Davorin Rudolf,o knjigama će govoriti Zvonimir Despot, nakladnik i prof. dr. sc. Ozren Žunec, recenzent.

10. i 11.10. Konferencija Science and Educational Challenges Facing Europe in the Next Decade povodom 250. godišnjice rođenja Alexandera von Humboldta

U Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, 10. i 11. listopada 2019. održava se konferencija Science and Educational Challenges Facing Europe in the Next Decade povodom 250. godišnjice rođenja Alexandera von Humboldta. 

Pozivnica

04.10. Hrvatski iseljenik iz Kanade Mihajlo Starčević uručio donaciju Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti

Hrvatski iseljenik iz Kanade Mihajlo Starčević darovao je u petak 4. listopada 2019. Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti nekoliko knjiga među kojima se svojom vrijednošću ističe falsimilno izdanje Nürnberške kronike, jedne od svjetski značajnih inkunabula.

Priopćenje

03.10. U Knjižnici HAZU predavanje Nakupljanje loših proteina: fizikalna kemija iza demencije prof. dr. sc. Anđele Šarić

U četvrtak 3. listopada 2019. s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14, u Zagrebu predavanje na temu Nakupljanje loših proteina: fizikalna kemija iza demencije održat će prof. dr. sc. Anđela Šarić s University College London.

Poziv

Priopćenje

03.10. HYPERBARIC OXYGEN THERAPHY AND INFLAMMATORY BOWEL DISEASES

U četvrtak, 03. listopada 2019. održava se 35. simpozij organizaciji HAZU Zavoda za biomedicinske znanosti u Rijeci (voditelj akademik Daniel Rukavina), u suradnji sa Centrom za podvodnu i hiperbaričnu medicinu KBC Rijeka, Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci i HLZ-Podružnica Rijeka. Tema 35. simpozija je: HYPERBARIC OXYGEN THERAPHY AND INFLAMMATORY BOWEL DISEASES

Predsjednik Znanstvenog odbora je akademik Daniel Rukavina, a organizacijskog odbora  prof. dr. sc. Davor Štimac. U svojstvu predavača sudjeluje osam znanstvenika iz Hrvatske i  dva iz inozemstva (Padova i Stockholm).

Program

03.10. Predavanje u Splitu PUT OKO SVIJETA U 2757 DANA / 160 GODINA OD SPLENDIDNOG POTHVATA KAPETANA IVA VISINA

Predavanje PUT OKO SVIJETA U 2757 DANA / 160 GODINA OD SPLENDIDNOG POTHVATA KAPETANA IVA VISINA prof. Ljubomira Radića održat će se u četvrtak, 3. listopada 2019. u 19 sati u velikoj dvorani Zavoda HAZU-a u Splitu (Palača Milesi), Trg braće Radića 7. 

Organizatori su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Splitu i Hrvatska bratovština "Bokeljska mornarica 809" u Splitu.

Sudjelovat će: akademik Radoslav Tomić, dr. Andro Tripković i prof. Luka Perković

03.10. Predavanje u Vinkovcima BITI UČENIK U HRVATSKOJ U DUGOM 19. STOLJEĆU

Predavanje dr. sc. Dinka Župana "Biti učenik u Hrvatskoj u dugom 19. stoljeću" održat će se  u Centru za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima, Ulica Jurja Dalmatinca 22,  3. listopada 2019. u 17 sati. Dr. sc. Dinko Župan, viši je znanstveni suradnik na Hrvatskom institutu za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema  i Baranje u  Slavonskom   Brodu. Predava je se održava u sklopu 13. Tjedna cjeloživotnog učenja

Letak 13. TCU

02.10. Otvaranje izložbe ČETIRI MEMORIJALA NENADA FABIJANIĆA u Gliptoteci HAZU

Izložba "Četiri memorijala Nenada Fabijanića" bit će otvorena u Gliptoteci HAZU, u srijedu, 2. listopada 2019. s početkom u 19 sati.

Izložba je ostvarene sredstvima Gradskoga ureda za kulturu Grada Zagreba, Grada Rijeke i Arhitektonskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i ostaje otvorena do 27. listopada 2019.

 

 

02.10. Predstavljanje knjige CRTICE O GRADU I ARHITEKTURI u Hrvatskome muzeju arhitekture

U srijedu, 02. listopada 2019. godine s početkom u 18,00 sati u Hrvatskome muzeju arhitekture HAZU održat će se predstavljanje knjige pod naslovom CRTICE O GRADU I ARHITEKTURI autorice doc. dr. sc. Borke Bobovec, u izdanju UPI2M BOOKS i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

O knjizi će govoriti: prof. dr. sc. Karin Šerman, recenzent knjige; prof. dr. sc. Ivan Mlinar, urednik knjige, te akademik Andrija Mutnjaković, voditelj Hrvatskoga muzeja arhitekture HAZU.

U suradnji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i UPI2M BOOKS objavljena je knjiga Crtice o gradu i arhitekturi  autorice doc. dr. sc. Borke Bobovec. Objedinjeni tekstovi  pisani o arhitekturi i Gradu Zagrebu u proteklih pet godina, govore o značaju i utjecaju urbanizama i arhitekture na razvoj grada, ali i na odnose u društvenom i socijalnom kontekstu. Kroz petnaest tekstova u tri poglavlja problematizirani su i obrađeni značajni punktovi koji su važni za funkcioniranje suvremenog grada sa svim dobrim i onim sadržajima koji na različite načine sputavaju, ali i otvaraju nove mogućnosti za kreativni razvoj i djelovanje.

Kraj  dvadesetog stoljeća na svim planovima pokreće djelovanje arhitekata, budi se uspavana snaga i oživljavaju projekti zamrznuti u prostoru i vremenu, osvježeni novom snagom mladih arhitekata uz mudrost onih koji su godinama stvarali. Realizacije ostvarene u Gradu Zagrebu na području javnih investicija u okvirima konvencionalnog djelovanja te dovršavanja započetih projekata iz predtranzicijskog vremena postaju reperi za djelovanje u čitavoj zemlji. Arhitekti koji djeluju na kraju dvadesetog stoljeća obilježili su arhitektonsku scenu radom koji je vratio vjeru u mogućnosti koje u jednom trenutku mogu donijeti dobra škola, predan rad i „boom“ investicija. Znali su prepoznati mogućnosti međunarodnih natječaja, suradnju sa stranim arhitektima i sve mogućnosti koje iz toga proizlaze. Stvorili su nove odnose u kojima su postali ne samo umjetnici i inženjeri nego i poduzetnici. Više nije bilo dovoljno ideju prenijeti na papir, bilo je mnogo važnije pronaći i uvjeriti investitora da je baš njihov rad onaj koji vrijedi. Hrvatska arhitektura dvadesetog stoljeća u kontekstu europskih zbivanja traje čitavo stoljeće s usponima i padovima, blistavim razdobljima i vremenom zatišja i samozatajno sprema novi zamah. Pitanje koje ostaje jest samo pitanje kontrole ekspanzije s obzirom na utjecaj korporativnog kapitala koji nesmiljeno ulazi u sve pore društva, a posredno i u umjetnost i arhitekturu.

Knjiga "Crtice o gradu i arhitekturi" značajna je za struku, ali i za široku javnost i razvoj svijesti o Gradu građana. Sustavno sistematiziranje i analiziranje projekata važnih za razvoj grada nužno je kritički preispitivati i ukazivati na elemente kroz koje građani mogu razumjeti što u oblikovnom smislu znači Grad i na koji način oblikovanje neposredno utječe na njihov život.

 

27.09. Književno-znanstveni kolokvij "Iskustvo pisanja i čitanja o ratu - u vremenu poslije" u Vukovaru

Književno-znanstveni kolokvij "Iskustvo pisanja i čitanja o ratu - u vremenu poslije" u organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Vukovaru, a u suradnji s Gradskim muzejom Vukovar. Kolokvij će se održati u prostorima Gradskoga muzeja Vukovar 27. rujna 2019. godine s početkom u 11 sati.

 

27.09. U Križevcima predavanje akademkinje Milene Žic Fuchs "Multidisciplinarnost: zašto su humanističke i društvene znanosti nužnost u suvremenim istraživanjima?"

U Križevcima predavanje akademkinje Milene Žic Fuchs "Multidisciplinarnost: zašto su humanističke i društvene znanosti nužnost u suvremenim istraživanjima?". Organizatori su predavanja Zavod HAZU za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Koprivničko-križevačke županije, Ogranak Matice hrvatske i Visoko gospodarsko učilište u Križevcima. Predavanje će se odžati u Zavodu HAZU u Križevcima, Ivana Zakmardija Dijanovečkoga 3, u petak, 27. rujna 2019. godine u 19 sati.

26.09. Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković posjetio je u četvrtak 26. rujna 2019. Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti.

Priopćenje

26.09. U Knjižnici HAZU predavanje prof. Josepha Schlessingera Perspective of a scientist pursuing basic research interested in physics, chemistry and molecular biology on drug discovery and biotechnology

U četvrtak, 26. rujna 2019. u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 11 u Zagrebu, dopisni član HAZU prof. Joseph Schlessinger, pročelnik Odsjeka za farmakologiju Sveučilišta Yale, održat će predavanje na temu Perspective of a scientist pursuing basic research interested in physics, chemistry and molecular biology on drug discovery and biotechnology. 

Poziv

Priopćenje

25.09. Svečano otvaranje 9. hrvatskoga kongresa farmakologije s međunarodnim sudjelovanjem u Preporodnoj dvorani HAZU

Svečano otvaranje 9. hrvatskoga kongresa farmakologije s međunarodnim sudjelovanjem održat će se u srijedu, 25. rujna 2019., u Preporodnoj dvorani palače Narodnoga doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Opatička 18. Hrvatska je akademija znanosti i umjetnosti pokrovitelj kongresa a pozdravnu riječ u ime pokrovitelja uputit će akademik Davor MIličić, potpredsjednik HAZU..

 

 

24.09. Otvaranje završne izložbe Projekta TransCultAA u Strossmayerovoj galeriji

Otvaranje završne izložbe HERA projekta Transfer kulturnih dobara u regiji Alpe Jadran tijekom 20. stoljeća TransCultAA istraživanja  voditeljice dr. Ljerke Dulibić u Strossmayerovoj galeriji, u utorak, 24. rujna 2019. s početkom u 19 sati u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu.

Uz prigodnu riječ predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Velimira Neidhardta izložbu će otvoriti ministrica kulture Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

Obavijest za medije

Priopćenje

20.09. U Mraclinu okrugli stol Mraclinska bolest konja - što je stvaran uzrok bolesti?

U organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Velikoj Gorici, u petak 20. rujna 2019. s početkom u 18 sati 
u Mraclinu (na Zgradi) održat će se okrugli stol Mraclinska bolest konja - što je stvaran uzrok bolesti?

Pozivnica

Priopćenje

20. i 21.09. Znanstveni skup „Psihodinamika ljubavi i mržnje“

Pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u petak i subotu 20. i 21. rujna u Knjižnici HAZU, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, s početkom u 9 sati, održat će se znanstveni skup „Psihodinamika ljubavi i mržnje“.

Poziv

Priopćenje

19.09.-29.09. U Gliptoteci HAZU izložba akademika Zlatka Boureka

U Gliptoteci HAZU se u četvrtak, 19. rujna 2019. u 19 sati u sklopu Europskog Dana židovske kulture i baštine – Dani otvorenih vrata, otvara izložba akademika Zlatka Boureka. Izložba je u organizaciji Židovske općine Zagreb i Predstavnika židovske nacionalne manjine Zagreb. Poslije otvorenja izložbe bit će održan koncert. 
Izložba ostaje otvorena do 29. rujna 2019.

Poziv

19.-21.09. U Sydneyu izložbe o Marinu Getaldiću i Faustu Vrančiću

U povodu 35. obljetnice postojanja Hrvatskih studija na Sveučilištu Macquarie u Sydneyu, od 19. do 21. rujna  održat će se međunarodni znanstveni kongres Croatia and Croatians in past and present network. U obilježavanju ove godišnjice sudjelovat će i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti postavljanjem dviju multimedijskih izložbi o Marinu Getaldiću i Faustu Vrančiću. 

Priopćenje

19.09. U knjižnici HAZU predavanje Krešimira Rogine Viralno vernakularno

U četvrtak 19. rujna 2019. u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu predavanje na temu Viralno vernakularno održat če Krešimir Rogina, član suradnik HAZU.

Pozivnica

19. 09. XXIX. znanstveni sastanak Bolesti dojke


U četvrtak 19. rujna, od 9 do 15 sati, u palači HAZU na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održava se XXIX znanstveni sastanak Bolesti dojke, u organizaciji Odbora za tumore Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Klinike za onkologiju i nuklearnu medicinu Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice

Program

Za medije

Priopćenje

18. 09. Komemorativni sastanak u spomen akademiku Teodoru Wikerhauseru


U srijedu, 18. rujna 2019. u 12. sati, u velikoj sjedničkoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, Razred za medicinske znanosti priređuje komemorativni sastanak u povodu prve obljetnice smrti akademika Teodora Wikerhausera.

Sastanak će otvoriti akademkinja Vida Demarin, tajnica Razreda, a o životu i djelu akademika Wikerhausera govorit će akademik Josip Madić i prof. dr. sc. Albert Marinculić.

Poziv

18.09.U Hrvatskome muzeju arhitekture HAZU izložba "Kratka autobiografija škole Arhitektonskog fakulteta"

Otvaranje izložbe "Kratka autobiografija škole Arhitektonskog fakulteta" kojom se obilježava stogodišnjica (1919.-2019.) kontinuirane izobrazbe arhitekata u Zagrebu i Hrvatskoj u Hrvatskome muzeju arhitekture HAZU u Ulici Ivana Gorana Kovačića 37 u srijedu, 18. rujna 2019. u 19 sati.

Pozdravnu riječ uputit će akademik Velimir Neidhardt, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Izložbu će predstaviti prof. dr. sc. Krunoslav Šmit, dekan Arhitektonskog fakulteta i prof. dr. sc. Andrej Uchytil.

U vremenskom luku od Tehničke visoke škole, Tehničkog fakulteta, Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta i samostalnog Arhitektonskog fakulteta izložba traga za nevidljivim i neopipljivim, onime što se karakterizira kao rukopis ili duh škole koji opstoji mimo svih institucijskih reorganizacija, promjena naziva i njezinih nastavnika. Ne radi se, stoga, o retrospektivnom, sveobuhvatnom pogledu na bitne događaje i dosege iz stogodišnje povijesti već predstavlja jedan fokusirani te ograničeni prikaz koji slijedi vrijednosnu liniju dugogodišnjeg istraživačkog projekta Arhitektonskog fakulteta – "Atlas arhitekture". Izložbom se želi u kontinuiranom prostornom slijedu istaknuti četiri zasebne cjeline u četiri muzejske sobe koje međusobnom interferencijom natkrivaju period ograničen početkom 20. stoljeća te seže sve do početka 21. stoljeća. Izbor nije usmjeren na osvjetljavanje pojedinih ličnosti već više na rezultate rada nastavnika i profesora škole, načine na koje su oni definirali konture onoga što prepoznajemo rukopisom zagrebačke škole te mogućnostima interpretacije i ponovnog čitanja tih rezultata s ciljem njihovog instruiranja današnje edukacije. Kuratori i autori postava su prof. dr. sc. Andrej Uchytil i dr. sc. Melita Čavlović.

Izložba se može posjetiti radnim danom od 10 do 16 sati, srijedom do 18 sati, te ostaje otvorena do 18. listopada 2019. godine. U periodu trajanja izložbe biti će organizirano predavanje i tematsko vodstvo koje će biti naknadno najavljeno. Više o izložbi na http://www.arhitekt.hr/.

18.09. U Vukovini predstavljanje knjige Jurja Habdelića Pervi otca našega Adama greh

U organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Velikoj Gorici, u srijedu 18. rujna 2019. u 20 sati u župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u Vukovini održat će se predstavljanje knjige Jurja Habdelića Pervi otca našega Adama greh povodom 410. godišnjice Habdelićeva rođenja.

Programska knjižica

Priopćenje

 

17. 09. 34. Simpozij SUVREMENI PRISTUP U DIJAGNOSTICI I PREVENCIJI DEMENCIJA

HAZU Zavod za bimedicinske znanosti u Rijeci u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci organizira simpozij na temu SUVREMENI PRISTUP U DIJAGNOSTICI I PREVENCIJI DEMENCIJA. Simpozij će se održati 17. rujna 2019. godine na Sveučilišnom kampusu, s početkom u 13,00 sati. Predsjednica Organizacijskog odbora je doc. dr. sc. Vladimira Vuletić, a predsjednik Znanstvenog odbora je akademik Daniel Rukavina, voditelj HAZU Zavoda u Rijeci.

Na skupu će biti predstavljena knjiga  NEURODEGENERATIVE DISEASES - DEMENTIAS (u izdanju HAZU Zavoda za biomedicinske znanosti u Rijeci i Sveučilišta u Rijeci; urednici Vladimira Vuletić i Daniel Rukavina). O knjizi će govoriti akademkinja Vida Demarin, tajnica Razreda za medicinske znanosti HAZU i prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, urednici knjige te recenzenti akademik Zvonko Kusić i profesor emeritus Juraj Sepčić.

U znanstvenom dijelu skupa o DEMENCIJI KAO PANDEMIJI DANAŠNJICE govoriti će profesor Nenad Bogdanović (Karolinska Institute, Stockholm, Švedska), doc. dr. sc. Vladimira Vuletić i akademkinja Vida Demarin.

Program

17.09. Direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld posjetila Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld posjetila je u utorak 17. rujna Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti.

Priopćenje

17.09. Predavanje dr. sc. Anice Bilić "Itinerar kulturnim krajolicima Vinkovaca" u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Vinkovcima

U organizaciji Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima i Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, 17. rujna 2019. u 18 sati, dr. sc. Anica Bilić, znanstvena savjetnica u trajnom zvanju i upraviteljica, održat će predavanje ITINERAR KULTURNIM KRAJOLICIMA VINKOVACA u povodu 54. Vinkovačkih jeseni. Predavanje će biti održano u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Vinkovcima, Ivana Gundulića 6.

Pozivnica

 

17. 09. Komemorativni sastanak u spomen akademiku Dragi Grdeniću

U utorak, 17. rujna 2019. u 12.15 sati, u velikoj sjedničkoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti priređuje komemorativni sastanak u povodu prve obljetnice smrti akademika Drage Grdenića.

Sastanak će otvoriti akademik Goran Pichler, tajnik Razreda, a o životu i djelu akademika Grdenića govorit će akademik Zvonko Kusić, akademik Nenad Trinajstić, prof. dr. sc. Milan Sikirica, prof. dr. sc. Snježana Paušek Baždar i akademik Stanko Popović.

Poziv

16.09. U Knjižnici HAZU predstavljanje zbornika Bugari i Zagreb. Povijest, kultura i politika / Българи и Загреб. История, култура и политика

u ponedjeljak 16. rujna 2019. s početkom u 12 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Josipa Jurja Strossmayera 14, Zagreb, održat če se predstavljanje zbornika Bugari i Zagreb. Povijest, kultura i politika / Българи и Загреб. История, култура и политика.

Poziv

Priopćenje

12.09. U Knjižnici HAZU predavanje prof. dr. Jakše Cvitanića Teorija vrijednosti u financijskoj matematici

U četvrtak 12. rujna 2019. s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Josipa Jurja Strossmayera 14, Zagreb, održat će se predavanje prof. dr. Jakše Cvitanića Teorija vrijednosti u financijskoj matematici.

Poziv

Priopćenje

12. - 15. 09. 7.Hrvatski kongres neuroznanosti u Zadru

Od 12. do 15. rujna 2019. na Sveučilištu u Zadru, Obala kralja Petra Krešimira IV. 2, održava se VII. HRVATSKI KONGRES NEUROZNANOSTI. Organizatori skupa su Hrvatsko društvo za neuroznanost (HDN), Hrvatski institut za istraživanje mozga (HIIM) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Znanstveni centar izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost (ZCI – Neuro), Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Sveučilište u Zadru.

Sve informacije o 7. hrvatskom kongresu neuroznanosti nalaze se na ovoj poveznici.

Kongres započinje 12. rujna predstavljanjem Znanstvenog centra izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost (ZCI – Neuro) te javnim predavanjem „Building the human brain: molecular logic of neural circuit formation“prof.dr.sc. Nenada Šestana s Yale University.

Kongres se nastavlja 13. rujna predsjedničkim simpozijem na kojem sudjeluju ugledni neuroznanstvenici s Yale University, King’s College London, Rutgers University, Harvard Medical School, Boston University, Universidad de la Laguna, University of California San Francisco i University of Nebraska. Na simpoziju će biti predstavljena najnovija istraživanja i trendovi u neuroznanosti. Program završava 14. rujna predavanjem prof.dr.sc. Zoltana Molnara s University of Oxford.

 

04.09. U Hrvatskome muzeju arhitekture HAZU otvaranje izložbe PROJEKT U PROJEKTU / SVI BEGOVIĆEVI LJUDI

Otvaranje prigodne izložbe iz fundusa Muzeja autorice doc. dr. sc. Borke Bobovec “PROJEKT U PROJEKTU” koje će se održati u srijedu, 4. rujna 2019. u Hrvatskome muzeju arhitekture HAZU s početkom u 18,00 sati.

Izložba se održava u sklopu programa "Arhitekti govore" i formata "Svi Begovićevi ljudi" kao dio obnovljene tradicije okupljanja i neformalnog druženja u spomen na život i djelo akademika Miroslava Begovića (1925.-2004.). Nastavkom na prošlogodišnje događanje, ove godine želja  obilježiti 15 godina od kada nas je napustio akademik Begović, prvi voditelj Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU.

O izložbi će govoriti doc. dr. sc. Borka Bobovec, upraviteljica Muzeja i akademik Andrija Mutnjaković, voditelj Muzeja.

Izložba ostaje otvorena do srijede, 2. listopada 2019. godine, radnim danom od 10,00 do 16:00 sati i srijedom do 18,00 sati.

11.08. Umro akademik Radoslav Katičić

U subotu 10. kolovoza 2019. u Beču je u 90. godini života umro akademik Radoslav Katičić, istaknuti hrvatski filolog svjetskog glasa, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Priopćenje

 

31.07. Predavanje dr. sc. Snješke Knežević "Milan Lenuci (1849. – 1924.)" u povodu 170. obljetnice rođenja

U srijedu 31. srpnja 2019. u 18 sati u Hrvatskom muzeju arhitekture, Ivana Gorana Kovačića 37, održat će se predavanje dr. sc. Snješke Knežević "Milan Lenuci (1849. – 1924.)" u povodu 170. obljetnice rođenja.

Poziv

27.07. Umro akademik Franjo Šanjek

U subotu 27. srpnja 2019. u Zagrebu je u 81. godini života umro akademik Franjo Šanjek, svećenik dominikanac, istaknuti hrvatski povjesničar, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Sprovodni obredi bit će na zagrebačkom groblju Mirogoj u srijedu, 31. srpnja 2019. u 12,30 sati, a sv. misa zadušnica u crkvi Kraljice svete Krunice, Kontakova 1, Zagreb, neposredno nakon sprovoda. Počivao u miru Božjem!

Priopćenje

Foto HAZU / Dobriša Skok

23.07. Umro akademik Marko Šarić

U ponedjeljak 22. srpnja 2019. u Zagrebu je u 96. godini života umro akademik Marko Šarić, istaknuti hrvatski liječnik specijalist medicine rada, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Počivao u miru Božjem!

Priopćenje

Foto HAZU / Dobriša Skok

HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI O BAŠĆANSKOJ PLOČI

16.07. Predavanje dr. sc. Anice Bilić u Vinkovcima – Vinkovci u književnom opusu Joze Ivakića

Dana 16. srpnja 2019. u 19 sati u Spomen-kući Ivana Kozarca u Vinkovcima dr. sc. Anica Bilić, znanstvena savjetnica u trajnom zvanju i upraviteljica Centra HAZU za znanstveni rad u Vinkovcima, održat će predavanje Vinkovci u književnom opusu Joze Ivakića u povodu Dana Grada Vinkovaca i 140. obljetnice rođenja Joze Ivakića (1879. – 2019.). 

U programu sudjeluje glumac Kazališta "Mika Živković" iz Retkovaca Zdravko Šinjori s monodramom Otrov Joze Ivakića u režiji Marka Sabljakovića.

11.07. Razgovor o obnovi Kneževog dvora i Bogišićeve kuće u Cavtatu

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić sa zamjenikom Ivom Radonićem i pročelnikom Upravnog odjela za opće poslove, mjesnu samoupravu i društvene djelatnosti Mariom Curićem primio je 11. srpnja 2019. glavnog tajnika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Daria Vretenara, akademkinju Mirnu Šitum i tajnicu HAZU Marinu Štancl. Tema razgovora je bila obnova Kneževa dvora u Cavtatu kao i obnova Bogišićeve kuće te revitalizacija Bogišićeve zbirke i njezino otvaranje prema javnosti.

Više

 

14.07. U Splitu otvaranje izložbe "Autoportret G.Trbuljaka naslikan od drugog"

U nedjelju, 14. srpnja 2019. godine u 20 sati u sklopu 65. Splitskog ljeta otvara se izložba "Autoportret naslikan od drugog" akademskoga slikara Gorana Trbuljaka. O izložbi će govoriti akademik Radoslav Tomić, ravnatelj Ustanove za kulturu Galerija Kula i sam umjetnik.

Izložba u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu i Ustanove za kulturu Galerija Kula otvorena je za razgledavanje do 11. kolovoza 2019. godine, u vremenu od 9 do 12 i od 17 do 20 sati, subotom od 9 do 12, a nedjeljom zatvoreno, u prostorijama Zavoda HAZU u Splitu (palača Milesi) i Galeriji Kula.

13. 07. Promocija knjige akademika Ivana Cifrića SELO U SJEĆANJU - PETRIJEVCI

Odsjek za etnologiju Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU organizira promociju knjige akademika Ivana Cifrića SELO U SJEĆANJU - PETRIJEVCI, u sklopu  25. petrijevačkih žetvenih svečanosti, u subotu, 13. srpnja 2019. s početkom u 17.30 sati u Petrijevcima.

Na promociji sudjeluju: akademik Dragutin Feletar, voditelj Odsjeka za etnologiju HAZU, Ivo Zelić, dipl. ing., načelnik Općine Petrijevci, prof. dr. sc. Antun Šundalić, recenzent knjige, dr. sc. Jakša Primorac, urednik knjige i moderatorica Višnja Gubica, prof.

Pozivnica

04.07. Komemoracija za akademika PETRA STRČIĆA

U ponedjeljak 8. srpnja 2019. u 12 sati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, Korzo 16, održat će se komemoracija za akademika Petra Strčića, istaknutoga hrvatskoga povjesničara i arhivista, redovitoga člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i dugogodišnjega voditelja Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli.

Komemoraciju nedavno preminulom akademiku Petru Strčiću organiziraju Zavod za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.

04.07. 25. svečanost dodjele godišnjih nagrada “Hrvoje Požar” za 2019. godinu

U četvrtak 4. srpnja 2019. s početkom u 12 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu, održat će se 25. svečanost dodjele godišnjih nagrada “Hrvoje Požar” za 2019. godinu. 

Poziv

Popis dobitnika

Priopćenje

04. 07. Predstavljanje sveučilišnog udžbenika RESTAURATIVNA DENTALNA MEDICINA autora prof. dr. sc. Zrinke Tarle i suradnika

U četvrtak, 4. srpnja 2019. s početkom u 13 sati, u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Opatičkoj ul. 18 u Zagrebu, održava se predstavljanje sveučilištnog udžbenika Restaurativna dentalna medicina autora prof. dr. sc. Zrinke Tarle i suradnika.

Na predstavljanju će govoriti: akademik Zvonko Kusić, predsjednik Zaklade HAZU, prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, recenzenti: prof. dr. sc. Hrvoje Brkić, prof. dr. sc. Goranka Prpić Mehičić i akademik Vjekoslav Jerolimov, u ime autora prof. dr. sc. Zrinka Tarle te Anđa Raič, prof. u ime Medicinske naklade.

Pozivnica

Za medije

02.07. Bugarska veleposlanica Genka Georgieva posjetila Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt primio je u utorak 2. srpnja bugarsku veleposlanicu Genku Georgievu, što je bio njen prvi službeni posjet Hrvatskoj akademiji otkako je u ožujku preuzela dužnost.

Priopćenje

02.07. Ministar državne imovine Goran Marić posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Ministar državne imovine Goran Marić posjetio je u utorak 2. srpnja Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje se sastao s predsjednikom HAZU akademikom Velimirom Neidhardtom, glavnim tajnikom akademikom Dariom Vretenarom, tajnicom HAZU Marinom Štancl i predsjednikom Upravnog odbora Zaklade HAZU akademikom Zvonkom Kusićem. 

Priopćenje

02. 07. Predavanje: prof. Ahsan Kareem "Engineering for Extremes: A Nexus of Modeling, Simulation, Virtualization and Living Laboratories"

U utorak, 2. srpnja 2019. s početkom u 11 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu, prof. Ahsan Kareem (University of Notre Dame, Indiana, USA) održat će predavanje Engineering for Extremes: A Nexus of Modeling, Simulation, Virtualization and Living Laboratories.

Predavanje organiziraju Razred za tehničke znanosti HAZU i Hrvatsko društvo za mehaniku.

Poziv

01.07. Akademkinja Milena Žic Fuchs izabrana za članicu Znanstvenog vijeća Europskog istraživačkog vijeća (ERC Scientific Council)

Akademkinja Milena Žic Fuchs, članica Predsjedništva Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i predsjednica Odbora za međunarodnu suradnju HAZU, izabrana je 28. lipnja, odukom Europske komisije, za članicu Znanstvenog vijeća Europskog istraživačkog vijeća (ERC Scientific Council). 

Priopćenje

30.06. Akademici Neidhardt, Vretenar i Rudan izabrani su za članove WAAS

Akademici Velimir Neidhardt, Dario Vretenar Pavao Rudan izabrani za članove World Academy of Art and Science (WAAS) iz Sjedinjenih Američkih Država.

28. 06. Godišnja skupština Znanstvenog vijeća za prirodoznanstvena istraživanja Jadrana

U petak 28. lipnja 2019. s početkom u 11 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održava se Godišnja skupština Znanstvenoga vijeća za prirodoznanstvena istraživanja Jadrana HAZU u okviru koje će biti održana predavanja na temu Dugoročna znanstvena istraživanja Jadrana, perspektive i problemi?

Predavanja će održati Ivica Vilibić: Što smo naučili iz dugoročnih mjerenja termohalinih parametara na Palagruškom pragu? i Dario Omanović: Osvrt na istraživanja metala u tragovima u Jadranu.

Dnevni red

27.06. ODLIKOVANJA ČLANOVIMA HRVATSKE AKADEMIJE

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović u prigodi Dana državnosti predala je 27. lipnja 2019. na svečanom prijamu u svome uredu odlikovanja i priznanja zaslužnim pojedincima, a među njima i članovima Hrvatske akademije. 

Za izniman doprinos neovisnosti, cjelovitosti i međunarodnom ugledu Republike Hrvatske te za izgradnju i razvitak odnosa Republike Hrvatske s drugim zemljama Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom odlikovan je akademik Davorin Rudolf, koji se prigodnim govorom zahvalio u ime dobitnika.

Redom hrvatskog pletera, za osobite zasluge za znanost i promidžbu znanosti u Republici Hrvatskoj i svijetu odlikovan je i član suradnik prof. dr. sc. Ante Mihanović.

Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske promicanjem hrvatske franjevačke crkvene glazbe, te proučavanjem franjevačke baštine i hrvatske književnopovijesne ostavštine, odlikovane su prof. dr. sc. Hana Breko Kustura, članica suradnica, i dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek iz HAZU.

25.06. Preminuo akademik Ivan PRPIĆ

U Zagrebu je 25. lipnja 2019. u 92. godini života preminuo akademik Ivan Prpić. Njegovom su smrću Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i njezin Razred za medicinske znanosti ostali bez svoga istaknutog člana. Ispraćaj na zagrebačkome Krematoriju bit će u ponedjeljak, 1. srpnja 2019. u 13,35 sati.

Osobna stranica  

Priopćenje

Ispraćaj 1. srpnja 2019.:

23.06. Umro akademik Petar Strčić

U nedjelju 23. lipnja 2019. u Rijeci je u 83. godini života umro akademik Petar Strčić, istaknuti hrvatski povjesničar i arhivist, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

Priopćenje

18.06. Preminuo dopisni član Mladen VRANIĆ

18.06. U Kabinetu grafike HAZU otvaranje izložbe: "Juraj Dobrović / izbor iz donacije"

U utorak 18. lipnja 2019. u 19 sati u Kabinetu grafike HAZU, Strossmayerov trg 12, Zagreb, otvara se izložba: Juraj Dobrović / izbor iz donacije.
Izložba je otvorena do 19. srpnja, radnim danom od  11 do 19 sati, a subotom od 11 do 14 sati. Nedjeljom i blagdanima je zatvoreno.

17.06. Predavanje na temu Od drona do satelita - GIS tehnologija za procjenu stanja i praćenje promjena u okolišu

U ponedjeljak 17. lipnja 2019. u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, Zagreb, održat će se predavanje na temu Od drona do satelita - GIS tehnologija za procjenu stanja i praćenje promjena u okolišu. Predavači su Anja Batina i Vlatko Roland.

Poziv

14. 06. 7. Simpozij SUVREMENE METODE LIJEČENJA DEGENERATIVNIH BOLESTI KRALJEŽNICE


U petak, 14. lipnja 2019. s početkom u 8.00 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu, održava se 7. Simpozij Hrvatskog društva za spinalnu kirurgiju HLZ-a na temu Suvremene metode liječenja degenerativnih bolesti kralježnice.

Predsjednik organizacijskog odbora je prof. dr. sc. Krešimir Rotim, a simpozij se održava pod pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti HAZU.

Program Simpozija

13. 06. 33. simpozij ZNANSTVENA DOSTIGNUĆA REFERENTNIH CENTARA MINISTARSTVA ZDRAVSTVA U KBC RIJEKA

U četvrtak 13. lipnja s početkom u 12 sati na Sveučilišnom kampusu u Rijeci održava se 33. simpozij u organizaciji HAZU Zavoda za biomedicinske znanosti u Rijeci, u suradnji s KBC Rijeka, Akademijom medicinskih znanosti Hrvatske - Podružnica Rijeka, Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci i HLZ - podružnica Rijeka.

Predsjednik Organizacijskog odbora je prof. dr. sc. Davor Štimac, a predsjednik Znanstvenog odbora je akademik Daniel Rukavina, voditelj HAZU Zavoda u Rijeci. Kao predavači sudjeluje 9 znanstvenika.

Program simpozija

13. 06. Predavanje MADE IN JAPAN Vinka Penezića

U četvrtak, 13. lipnja 2019. s početkom u 18 sati, u dvorani Knjižnice HAZU na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu, predavanje Made in Japan održat će Vinko Penezić, član suradnik Razreda za likovne umjetnosti HAZU.

Uvodno će govoriti akademik Mladen Obad Šćitaroci, tajnik Razreda za likovne umjetnosti HAZU.

Poziv       Lanterna/Svjetionik prijateljstva u gradu Tokamachiju

12.06. U Hrvatskome muzeju arhitekture HAZU Okrugli stol "DIZAJNOM DO IDENTITETA“

Okrugli stol "DIZAJNOM DO IDENTITETA" održat će se u srijedu, 12. lipnja 2019. u 17 sati u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU , u sklopu izložbe "Bernardo Bernardi i TVIN" autorice dr. sc. Ive Ceraj.

Održavanjem Okruglog stola, želja je doprinijeti zagovaranju vrijednosti dizajnerske baštine u Hrvatskoj, ukazati na važnost razmjene utjecaja i kreativnih poveznica protagonista poput Bernarda Bernardija, Nike Kralja i Børge Mogensena, te pozicionirati područje fokusa u europski kontekst modernizma.

Pozdravne riječi skupu uputit će akademik Andrija Mutnjaković, voditelj Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU i gospodin Bernard Šrajner, opunomoćeni ministar Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu.

Sudionici skupa, prema redoslijedu izlaganja, bit će: 1. sesija: dr. sc. Iva Ceraj, kustosica i znanstvena suradnica (Hrvatski muzej arhitekture HAZU, Zagreb); Špela Šubic, muzejska savjetnica (Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Ljubljana); Dubravka Sabolić, viša kustosica u miru (Gradski muzej Virovitica); dr. sc. Vanja Brdar Mustapić, muzejska savjetnica (Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb); 2. sesija: prof. dr. sc. Jasna Galjer (Odsjek za povijest umjetnosti, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu); Mihaela Kulej, ravnateljica (Gradski muzej Virovitica); Natalija Bajs, muzeologinja i Francisco Javier Luri San Vicente, mag. arh. (Krear, Zagreb); Vigor Vukotić, kulturni antropolog (stručni suradnik Studija dizajna, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu). Skup će moderirati dr. sc. Iva Ceraj. Trajanje skupa predviđeno je do 20,00 sati.

11.06. U Knjižnici HAZU predstavljanje knjige Mursa: Hadrijanova kolonija uz limes Rimskog carstva autora prof. dr. sc. Emilija Marina

U utorak 11. lipnja 2019. u 12 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, održat će se predstavljanje knjige Mursa: Hadrijanova kolonija uz limes Rimskog carstva autora prof. dr. sc. Emilija Marina.

Pozivnica

Priopćenje

11.06. Predstavljanje monografije Sveučilišta u Splitu O SVEUČILIŠTU I GRADU

Predstavljanje monografije Sveučilišta u Splitu O SVEUČILIŠTU I GRADU koje će se održati u utorak, 11. lipnja 2019. godine u 19 sati u velikoj dvorani HAZU-a u Splitu (palača Milesi), Trg braće Radića 7, Split

O monografiji će govoriti: prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor i urednik; prof. emeritus Matko Marušić, urednik i akademik Davorin Rudolf.

10.06. Preminuo član suradnik HAZU Stanislav Marijanović

Izješćujemo vas da je 10. lipnja 2019. u 85. godini života u Osijeku preminuo je član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Stanislav Marijanović. Njegovom su smrću Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti kao i njezin Razred za književnost ostali bez svoga istaknutoga člana. Rođen je 3. ožujka 1935. u Kloštru Podravskom. Ukop će se održati u petak, 14. lipnja 2019., u 13 sati na Gornjogradskom (Aninom) groblju u Osijeku. Počivao u miru Božjem!

Bio  Osobna stranica

06.06.-17.07 U Knjižnici HAZU izložba povodom 150. godišnjice lista Vijenac

U četvrtak 6. lipnja 2019. s početkom u 18 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg J. J. Strossmayera 14, Zagreb, održat će se otvorenje izložbe u povodu 150. godišnjice književnog lista za umjetnost, kulturu i znanost Vijenac. 

Pozivnica

06.06. U Bjelovaru znanstveni skup: GOSPODARSTVO BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE: KOJIM PUTEM IĆI?

U četvrtak, 6. lipnja 2019. u 9,30 sati u Hotelu "Central“ Bjelovar, V. Lisinskog 2, u povodu Dana Bjelovarsko-bilogorske županije bit će održan znanstveni skup Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Bjelovaru pod nazivom GOSPODARSTVO BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE: KOJIM PUTEM IĆI? 

Suorganizatori skupa su: Bjelovarsko-bilogorska županija, Grad Bjelovar i Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Bjelovar. 
  
Izlaganja sa znanstvenog skupa bit će objavljena u 14. broju (2020.) časopisa Radovi Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru.

Pozivnica  

05.06. Potpisan sporazum o izdavanju petog sveska edicije Hrvatska i Europa na hrvatskom jeziku

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt, predsjednik Nadzornog odbora Školske knjige dr. sc. Ante Žužul i glavni urednik edicije Hrvatska i Europa akademik Mislav Ježić potpisali su u srijedu 5. lipnja u palači HAZU sporazum kojim su utvrđeni rokovi i način dovršenja petog sveska edicije Hrvatska i Europa na hrvatskom jeziku, što je zajendički projekt Hrvatske akademije i Školske knjige. 

Priopćenje

05. 06. Okrugli stol IZAZOVI HRVATSKOG TURIZMA

U srijedu 5. lipnja 2019. od 10 do 14 sati u dvorani Knjižnice HAZU na Trgu J. J. Strossmayera 14 u Zagrebu, održava se Okrugli stol IZAZOVI HRVATSKOG TURIZMA, u organizaciji Znanstvenog vijeća za turizam Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u suradnji s think tankom Polazišta i perspektive (PiP).

Uvodne riječi uputit će predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt i g. Franjo Luković, suosnivač think tanka Polazišta i perspektive.

Poziv

Priopćenje

 

05.06. Predstavljanje monografije Perivoj hrvatskih velikana: Rondel učenika gimnazija u Osijeku

U organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Osijeku i Zmajskog stola Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ u Osijeku, u srijedu 5. lipnja 2019. u 18 sati u Kuli nad Kamenitim vratima u Zagrebu, Kamenita 3, bit će predstavljena monografija Perivoj hrvatskih velikana: Rondel učenika gimnazija u Osijeku, urednika akademika Andrije Mutnjakovića i prof. dr. sc. Antuna Tucaka. 

Pozivnica

04. 06. Komemorativna sjednica u spomen akademiku Šimi Vulasu

U utorak, 04. lipnja 2019. u 13 sati, u velikoj sjedničkoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu Razred za likovne umjetnosti HAZU priređuje komemorativnu sjednicu posvećenu životu i djelu što ga je za sobom ostavio akademik Šime Vulas (17. III. 1932. – 8. VI. 2018.).

Na sjednici će govoriti akademik Mladen Obad Šćitaroci, tajnik Razreda za likovne umjetnosti, akademik Andrija Mutnjaković i akademik Tonko Maroević.

Poziv

Priopćenje

04.06. U Splitu predstavljanje knjige SPLITSKE VODE U PROŠLOSTI Stanka Piplovića

Zavod Hrvatske akademije znanosti i umjetnostza znanstveni i umjetnički rad u Splitu i Društvo prijetelja kulturne baštin Split  pozivaju Vas na predstavljanje knjige SPLITSKE VODE U PROŠLOSTI Stanka Piplovića koje će se odrćati u utorak, 4. lipnja 2019. u 19 sati u velikoj dvorani Zavoda HAZU-a u Splitu (palača Milesi) Trg braće Radića 7.

O knjizi će govoriti: prof. dr. sc. Jakša Miličić, prof. dr. sc. Ivo Babić i dr. sc. Stanko Piplović. Pozdravne riječi: akademik Davorin Rudolf i Marijan Čipčić.

03. - 07. 06. 30. Ljetna škola o moždanom udaru / 30th SUMMER STROKE SCHOOL

Od 3. do 07. lipnja 2019. u Dubrovniku se održava tradicionalna Ljetna škola o moždanom udaru, u suorganizaciji Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog društva za prevenciju moždanog udara i Međunarodnog instituta za zdravlje mozga uz podršku Svjetske organizacije za moždani udar (WSO), Europske organizacije za moždani udar (ESO) i Europske akademije za neurologiju (EAN).

Osnivač i direktorica Summer Stroke School u Dubrovniku je akademkinja Vida Demarin.

Program

Za medije

01.06. U Gliptoteci HAZU otvaranje izložbe Ljerke Njerš “Stvaranje ljepote u suvremenom mediju / staklo – slike - film”

Otvaranje izložbe Ljerke Njerš “Stvaranje ljepote u suvremenom mediju / staklo – slike - film koje će se održati u subotu, 1. lipnja 2019. godine u 12 sati u Gliptoteci HAZU, Medvedgradska 2, Zagreb.

Na otvaranju izložbe održat će se premijera art filma autorice Ljerke Njerš, glazba: Matej Meštrović.

Izložba ostaje otvorena do 30. lipnja 2019.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31.05. Okrugli stol Požari otvorenog prostora – posljedice i prevencija

U petak 31. svibnja 2019. u 12 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, povodom Svjetskog dana okoliša 5. lipnja održat će se okrugli stol Požari otvorenog prostora – posljedice i prevencija.

Poziv

Priopćenje

30. 05. - 02. 06. Međunarodni neuropsihijatrijski kongres MIND & BRAIN

Od 30. svibnja do 02. lipnja u Puli se održava 59. Internacionalni neuropsihijatrijski kongres (INPC) u suorganizaciji Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, uz podršku Svjetske federacije neurologa (WFN) i Europske akademije neurologa (EAN).

Predavanja na kongresu održat će eminentni stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva iz raznih područja neurologije, psihijatrije, neuroznanosti i drugih srodnih struka. Akademkinja Vida Demarin, predsjednica Kongresa održat će plenarno predavanje o optimalnom zdravlju mozga, u skladu s motom World Federation of Neurology: There is no health, without brain health.

Program

Za medije

30.05. U Knjižnici HAZU predavanje prof. dr. Zvonka Makovića Leo Junek: Crtač (1940.)

U četvrtak 30. svibnja 2019. u 18 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, održat će se predavanje prof. dr. Zvonka Makovića Leo Junek: Crtač (1940.). 

Pozivnica

Priopćenje

28. 05. Predstavljanje strukturnog projekta POVIJESNI VRTOVI DUBROVAČKOG PODRUČJA na Lokrumu

U utorak, 28. svibnja 2019. na Lokrumu s početkom u 12:00 sati na prostoru Maslinika održava se konferencija za tisak na kojoj će biti predstavljen strukturni projekt POVIJESNI VRTOVI DUBROVAČKOG PODRUČJA, sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, koji provodi Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u suradnji s JU Rezevat Lokrum, Turističkom zajednicom Grada Dubrovnika i Dubrovačkom ART udrugom bez granica.

Projekt ima za cilj daljnji razvoj i očuvanje biološke raznolikosti te obnovu vrijedne prirodne baštine povijesnih vrtova dubrovačkog područja  uz unapređenje turističke ponude i gospodarske djelatnosti dubrovačkog područja.

Poziv za medije

28. 05. Promocija knjige "Governance of Dual Use Research in the Life Sciences"

U utorak, 28. svibnja 2019. s početkom u 13 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održava se promocija knjige "Governance of Dual Use Research in the Life Sciences". 

Pozdravne riječi uputit će akademkinja Vida DEMARIN, tajnica Razreda za medicinske znanosti HAZU, a o knjizi će govoriti članica suradnica HAZU prof. dr. sc. Alemka MARKOTIĆ, dr. med., ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ i dr. sc. Ljiljana ŽMAK, dr. med., dopredsjednica Hrvatskog društva za biosigurnost i biozaštitu Hrvatskog liječničkog zbora.

Poziv                   Za medije

 

25.05. U Splitu predstavljanje ISTRAŽIVAČKOGA MEDICINSKOG CENTRA SPLIT

U subotu, 25. svibnja 2019. u 11 sati održat će Okrugli stol PREDSTAVLJANJE ISTRAŽIVAČKOG MEDICINSKOG CENTRA SPLIT. Prisutne će pozdraviti akademik Davorin Rudolf, prof. dr. sc. Ivan Urlić i prof. dr. sc. Duška Martinović – Kaliterna. Sudionici Okruglog stola su: prof. dr. sc. Julije Meštrović, ravnatelj KBC Split; prof. dr. sc. Zoran Đogaš, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu; doc. dr. sc. Ljubo Znaor, voditelj odjela za znanstveni rad KBC Split; prof. dr. sc. Ozren Polašek, izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu i prof. dr. sc. Leandra Vranješ Markić, prorektorica za znanosti i inovacije Sveučilišta u Splitu. Završna riječ rektora Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragana Ljutića.

Organizatori ove manifestacije su Zavod HAZU u Splitu, Hrvatska akademija medicinskih znanosti, rektorat Sveučilišta u Splitu, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu, Hrvatski liječnički zbor i Klinički bolnički centar Split.

Okrugli stol održat će se u velikoj dvorani, na prvom katu Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu (palača Milesi), Trg braće Radića 7.

24.05. Predstavljanje knjige Kroz koru do plašta: Nove spoznaje o Andriji Mohorovičiću (1857.–1936.)

U petak, 24. svibnja 2019. s početkom u 11 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zagreb, Strossmayerov trg 14, održat će se predstavljanje knjige Kroz koru do plašta: Nove spoznaje o Andriji Mohorovičiću (1857.–1936.).

Pozivnica

Priopćenje

24.05. Posjet HAZU predsjednika Međunarodne federacije za bolesti štitnjače

Predsjednik Međunarodne federacije za bolesti štitnjače (Thyroid Federation International) dr. Askok Bhaseen iz Kanade u pratnji doc. dr. sc. Tomislava Jukića iz Zavoda za nuklearnu medicinu Klinike za onkologiju i nuklearnu medicinu KBC Sestre milosrdnice posjetio je našu najvišu znanstvenu i umjetničku ustanovu u Republici Hrvatskoj. S poviješću i organizacijom Hrvatske akademije i njezine palače upoznao ga je savj. Dobriša Skok, mag. iur., voditelj Odjela za protokol i rad stručnih službi u razredima HAZU. U atriju je gost uz tumačenje razgledao Bašćansku ploču i kopiju škrinje Sv Šimuna, a na prvome katu svečane salone kao i veliku sjedničku dvoranu. Kroz Strossamyerovu galeriju starih majstora stručno ga je provela dr. sc. Ljerka Dulibić.

 

 

23.05. U Knjižnici HAZU predavanje prof. dr. Vladimira Petera Gossa Izvori svjetskih mitologija i počeci hrvatske umjetnosti

U četvrtak 23. svibnja 2019. u 18 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, održat će se predavanje prof. dr. Vladimira Petera Gossa Izvori svjetskih mitologija i počeci hrvatske umjetnosti.

Pozivnica

Priopćenje

22. 05. Simpozij AFRIČKA SVINJSKA KUGA - STANJE I IZAZOVI

U srijedu, 22. svibnja 2019. s početkom u 10 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održava se međunarodni simpozij AFRIČKA SVINJSKA KUGA - STANJE I IZAZOVI.

Znanstveni simpozij organizira Razred za medicinske znanosti HAZU - Odbor za animalnu i komparativnu patologiju.

Program

Za medije

22.05. Predstavljanje Zbornika radova Znanstvenoga skupa "Slavonske šume kroz povijest" u Centru za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima

U Centru za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima 22. svibnja 2019. u 12 sati bit će upriličeno predstavljanje Zbornika radova Znanstvenoga skupa "Slavonske šume kroz povijest" i završno predstavljanje Istraživačkoga projekta  "Od prašuma do oranica: povijest atropizacije šuma u Slavoniji od srednjeg vijeka do početka 20. stoljeća" Hrvatskoga instituta za povijest, Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje iz Slavonskoga Broda. Sudjeluju: dr. sc. Anica Bilić, dr. sc. Robert Skenderović, dr. sc. Dinko Župan, dr. sc. Milan Vrbanus i dr. sc. Stanko Andrić. U glazbenom dijelu programa sudjeluju učenici Glazbene škole iz Vinkovaca.

Pozivnica

22.05. U HMA HAZU otvaranje izložbe BERNARDO BERNARDI I TVIN – OD KOMPONIBILNOGA SUSTAVA UREDSKOG NAMJEŠTAJA DO PROGRAMA HUMANIZACIJE RADNOGA MJESTA

U srijedu, 22. svibnja 2019. godine u 18,00 sati u Hrvatskome muzeju arhitekture HAZU bit će otvorena izložba BERNARDO BERNARDI I TVIN – OD KOMPONIBILNOGA SUSTAVA UREDSKOG NAMJEŠTAJA DO PROGRAMA HUMANIZACIJE RADNOGA MJESTA.

Ova tematska izložba iz fundusa Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU realizirana je u suradnji s Gradskim muzejom Virovitica i Muzejom za arhitekturo in oblikovanje u Ljubljani, uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Izložba ostaje otvorena do petka, 26. srpnja 2019. godine, radnim danom od 10 do 16 sati, srijedom do 18 sati.

Za medije

21. 05. POTPISIVANJE PISMA NAMJERE OSNIVANJA HRVATSKOG MUZEJA MARITIMNE KULTURE U ZADRU

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt, rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican, gradonačelnik grada Zadra Branko Dukić  i župan Zadarske županije Božidar Longin potpisat će u utorak, 21. svibnja 2019. u 11.00 sati, u Zavodu za povijesne znanosti HAZU Pismo namjere o osnivanju HRVATSKOG MUZEJA MARITIMNE KULTURE u Zadru.

Za medije

Priopćenje

21.05. U Knjižnici HAZU predstavljanje knjige Darka Gašparovića U duhovno zagledan

U utorak 21. svibnja 2019. u 12 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, održat će se predstavljanje knjige Darka Gašparovića U duhovno zagledan.

Pozivnica

20.05. U Splitu otvaranje izložbe austrijskoga slikara Heimoa Zoberniga

U ponedjeljak, 20. svibnja 2019. u 20 sati u prostorijama Zavoda HAZU-a u Splitu (palača Milesi) otvara se izložba austrijskog slikara Heimoa Zoberniga u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu i Ustanove za kulturu Galerija Kula Split.

Prisutne će pozdraviti Branko Franceschi, ravnatelj Galerija Kula Duje Mrduljaš i sam slikar.

Izložba je otvorena do 22. lipnja 2019. u prostorijama Zavoda HAZU-a u Splitu (palača Milesi), Trg braće Radića 7 i u Galeriji Kula, Kralja Tomislava 10, Split. Ulaz je slobodan: ponedjeljak – petak od 9 do 12 i 17 do 20, subota od 9 do 13, nedjeljom i praznicima zatvoreno.

17.05. U Splitu II. Međunarodna konferencija - Iseljenički turizam

U petak, 17. svibnja 2019. godine u 9 sati otvara se II. Međunarodna konferencija - Iseljenički turizam u organizaciji Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva, Zagreb, Poliklinike Bagatin, Hrvatske gospodarske komore i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Split. Konferencija se održava u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Splitu (palača Milesi), Trg braće Radića 7.

Sudionicima skupa prigodno će se obratiti predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović putem videolinka. Pozdravni govor održat će Marin Sopta, ravnatelj Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva; Zvonko Milas, državni tajnik iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH; Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i Ivan Barbarić, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU.

Na konferenciji će se govoriti o iseljeničkom turizmu i investicijama, zdravstvenom i wellness turizmu, turizmu i znanosti, turističkom start-upu kao i o prilagodbi na hrvatsku poslovnu klimu.

17.05. U Županji predstavljanje publikacije "Spomenice županjskih škola - Zapisi u Spomenici za pučku učionu u Županji, 1883. - 1949."

Predstavljanje publikacije "Spomenice županjskih škola - Zapisi u Spomenici za pučku učionu u Županji, 1883. - 1949." u Državnog arhiva u Vukovaru, Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber u Županji te Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Vukovaru. Izdavač knjige je Državni arhiv u  Vukovaru, a suizdavač Zavičajni muzej Stjepan Gruber u Županji. Predstavljanje  će se održati 17. svibnja 2019. godine u 12.00 sati u Zavičajnom muzeju Stjepan Gruber u Županji.

Zbornik radova će predstaviti Petar Elez, prof., ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru, mr. sc. Janja Juzbašić, ravnateljica Zavičajnog muzeja; Stjepan GruberHrvoje Tkalac, prof., autor uvodnog povijesnog teksta; dr. sc. Vlasta Novinc, upraviteljica Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Vukovaru, recenzentica knjige; te dr. sc. Tomislav Ćužić, urednik. Događanje se održava u povodu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja 2019. godine, a uvršteno je službeni program Kliofesta 14. -17. svibnja 2019. godine.

17.05. U Rijeci DAN POVIJESTI

U petak 17. svibnja 2019. u 11 sati u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, Ružićeva 5, u okviru Festivala povijesti Kliofest 2019. održat će se DAN POVIJESTI. Tom će prigodom o znamenitim ličnostima riječke gimnazije govoriti: dr. sc. Maja Polić, znanstvena suradnica, prof. dr. sc. Irvin Lukežić i studentica Tea Dimnjašević

Organizatori su Zavod za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli i Povijesno društvo Rijeka.

16.05. U Knjižnici HAZU predstavljanje knjige Cultural Urban Heritage Development, Learning and Landscape Strategies

U četvrtak 16. svibnja 2019. u 18 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg  14 u Zagrebu, održat će se predstavljanje knjige 
Cultural Urban Heritage Development, Learning and Landscape Strategies koju su uredili akademik Mladen Obad Šćitaroci, doc.dr.sc. Ana Mrđa i prof.dr.sc. Bojana Bojanić Obad Šćitaroci.

Pozivnica

Priopćenje

15.05. U Splitu predstavljanje knjige SPORTSKO PRAVO skupine autora

Predstavljanje knjige SPORTSKO PRAVO skupine autora u organizaciji Zavoda Hrvatke akademije znanosti i umjetnosti za znanstveni i umjetnički rad u Splitu i Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Knjigu će predstaviti akademik Arsen Bačić, dekan Pravnog fakulteta u Splitu prof. dr. sc. Mirko Klarić, recenzentica knjige prof. dr. sc. Vesna Barić Punda i urednik prof. dr. sc. Hrvoje Kačer u srijedu 15. svibnja 2019. u 19 sati u Zavodu HAZU-a (palača Milesi) u Splitu, Trg braće Radića 7.

15.05. U Požegi SUSRET S AKADEMICIMA – POŽEŠKIM GIMNAZIJALCIMA

U srijedu, 15. svibnja 2019. u 11,30 sati Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi u suradnji sa Gimnazijom u Požegi organizira Susret s akademicima – požeškim gimnazijalcima. Susret se organizira u povodu 320. godišnjice od osnutka Gimnazije u Požegi. Učenicima Gimnazije u Požegi predstavit će se akademik Dubravko Jelčić, akademik Milko Jakšić, akademik Davorin Kempf i akademik Božo Udovičić.Susret će se održati u Gimnaziji u Požegi, Dr. Franje Tuđmana 4/A.

Prisutne će pozdraviti akademik Dubravko Jelčić, voditelj Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, dr. sc. Snježana Jakobović, upraviteljica Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi i dr. sc. Vesna Vlašić, ravnateljica Gimnazije u Požegi.

15.05. U Zadru predavanje dr. sc. Nikola Markulina "Mletačka vojna organizacija u Dalmaciji u drugoj polovici 17. stoljeća"

U organizaciji Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru u srijedu 15. svibnja 2019. s početkom u 12,30 sati u dvorani Zavoda u Zadru, Obala kneza Trpimira 8, u sklopu Festivala povijesti Kliofest 2019. održat će se predavanje dr. sc. Nikola Markulina "Mletačka vojna organizacija u Dalmaciji u drugoj polovici 17. stoljeća"

Pozivnica    

15. 05. Predavanje prof. dr. sc. Davora Rodina PRAVNO OBUZDAVANJE MOĆI

U srijedu, 15. svibnja 2019. u 12 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti prof. dr. sc. Davor Rodin održat će predavanje PRAVNO OBUZDAVANJE MOĆI.

Predavanje organiziraju Kabinet za pravo, politiku i sociologiju "Juraj Križanić" i Razred za društvene znanosti HAZU, a diskusiju će voditi akademik Zvonko Posavec.

Poziv

14.05. Predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt primio voditelja Kanadske komisije za koordiniranje istraživanja dr. sc. Teda Hewitta

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt primio je u utorak 14. svibnja voditelja Kanadske komisije za koordiniranje istraživanja dr. sc. Teda Hewitta.

Priopćenje

14.05. Godišnja skupština VII. Sekcije Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU

U utorak 14. svibnja 2019. u 11 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu J. J. Strossmayera 14 u Zagrebu održava se redovita godišnja skupština Sekcije za energetsko planiranje i ekonomiku energetskog gospodarstva Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU.

U okviru skupštine predavanja će održati prof. dr. sc. Igor Dekanić: "Izazovi energetskih tržišta i oscilacija cijena za dinamiku strategije nisko ugljične energetike" i mr. sc. Igor Grozdanić: "Izazovi električnog pogona u budućem razvitku automobilizma".

Poziv

14.05. U Splitu predavanje “Društveno korisno učenje za zaštitu prirode i okoliša Dalmacije”

U utorak, 14. svibnja 2019. godine u 19 sati održat će se predavanje “Društveno korisno učenje za zaštitu prirode i okoliša Dalmacije” u organizaciji Zavoda HAZU-a u Splitu i Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce. 

Prisutne će pozdraviti akademik Dinko Kovačić, a predavanje će održati izv. prof. dr. sc. Zoran Mihanović sa Ekonomskog fakulteta Split, doc. dr. sc. Maša Buljac sa Kemijsko – tehnološkog fakultet iz Splita i Gabrijela Medunić – Orlić, mag. chem. izvršna direktorica Udruge Sunce Split.

Predavanje će se održati u velikoj dvorani, na prvom katu Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu (palača Milesi), Trg braće Radića 7, Split.

10.05. Predstavljanje grafičke mape Celestina Vičević / Život, iz Edicije ARGOLA i otvaranje izložbe u Kabinetu grafike

Predstavljanje grafičke mape Celestina Vičević / Život, iz Edicije ARGOLA i otvaranje izložbe održat će se u petak, 10. svibnja 2019., s početkom u 13 sati, u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 12, Zagreb.

Na predstavljanju će govoriti: upraviteljica Kabineta grafike Vesna Kedmenec Križić, muzejska savjetnica, Ana Petković Basletić, viša kustosica i doc. art. Celestina Vičević, umjetnica.

Izložba je otvorena do 29. svibnja 2019.

Za medije

09.05. KLIOFEST, festival povijesti 2019. u Bjelovaru

U četvrtak, 9. svibnja 2019. u 19 sati u Multimedijskoj dvorani Gradskog muzeja Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 1/II u Bjelovaru održat će se Kliofest, festival povijesti 2019. u organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Bjelovaru i  suorganizaciji  Gradskog muzeja Bjelovar, Županijskog stručnog vijeća nastavnika povijesti osnovnih škola i Županijskog stručnog vijeća profesora povijesti srednjih škola.

U programu Kliofesta 2019. u Bjelovaru sudjeluju: Milan Pavlović, ravnatelj Gradskog muzeja Bjelovar, prof. dr. sc. Slobodan Kaštela, voditelj Zavoda u Bjelovaru, prof. dr. sc. Vladimir Strugar, upravitelj, dr. sc. Goran Jakovljević i dr. sc. Željko Karaula

U dramskom dijelu programa sudjeluju Morana Brljak, Kristina Jaković i Marttina Lukčić, učenice Medicinske škole Bjelovar.

09.05. U Splitu predavanje "BOŽJA ČESTICA", CRNA MATERIJA I… CRNA RUPA - CERN I BUDUĆI PROJEKTI, dopisnoga člana HAZU-a Daniela Denegrija

U četvrtak, 9. svibnja 2019. godine u 19 sati održat će se predavanje "BOŽJA ČESTICA", CRNA MATERIJA I… CRNA RUPA - CERN I BUDUĆI PROJEKTI, dopisnoga člana HAZU-a Daniela Denegrija, direktora emeritusa istraživanja u Eropskome vijeću za nuklearna istraživanja (CERN) u Ženevi.

Predavanje će se održati u velikoj dvorani na prvom katu Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu (palača Milesi), Trg braće Radića 7.

 

09. 05. Okrugli stol "Terminološki izazovi i novi smjerovi znanstvenih istraživanja" i zasjedanje Terminološke komisije Međunarodnoga slavističkog komiteta

U četvrtak 9. svibnja 2019. s početkom u 11 sati, u dvorani Knjižnice HAZU na Trgu J. J. Strossmayera 14 u Zagrebu, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Znanstveno vijeće za antropologijska istraživanja HAZU i Terminološka komisija Međunarodnoga slavističkog komiteta organiziraju Okrugli stol "Terminološki izazovi i novi smjerovi znanstvenih istraživanja" i zasjedanje Terminološke komisije Međunarodnoga slavističkog komiteta.

Sudionike će pozdraviti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt, predsjednik Znanstvenoga vijeća za antropologijska istraživanja akademik Pavao Rudan, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje dr. sc. Željko Jozić, predsjednica Hrvatskoga slavističkog odbora prof. dr. sc. Bernardina Petrović i predsjednica Terminološke komisije Međunarodnoga slavističkog komiteta prof. dr. sc. Viktorija Ljudvihivna Ivaščenko.

Program

Za medije

Priopćenje

09.05. Skup Hrvatski fizičar i kemičar Josip Franjo Domin [1754.–1819.], dvjesto godina poslije

U četvrtak, 9. svibnja 2019. s početkom u 10 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu, održat će se skup Hrvatski fizičar i kemičar Josip Franjo Domin [1754.–1819.], dvjesto godina poslije.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

08.05. U Splitu predstavljanje knjige “ŠEKS. POLITIČKA BIOGRAFIJA” autora Ivice Miškulina

U srijedu, 8. svibnja 2019. godine u 19 sati održat će se predstavljanje knjige “ŠEKS. POLITIČKA BIOGRAFIJA” autora Ivice Miškulina. Knjigu će predstaviti akademik Davorin RudolfVladimi Šeks i doc. dr. sc. Ivica Miškulin, izvanredni profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. 

Predstavljanje knjige održat će se u velikoj dvorani, na prvom katu, Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu, Trg braće Radića 7.

07. 05. Komemorativna sjednica u spomen akademiku Zlatku Boureku

U utorak 07. svibnja 2019. u 13 sati, u velikoj sjedničkoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, Razred za likovne umjetnosti priređuje komemorativnu sjednicu posvećenu životu i djelu što ga je za sobom ostavio akademik Zlatko Bourek.

Na sjednici će govoriti tajnik Razreda za likovne umjetnosti akademik Mladen Obad Šćitaroci, akademik Tonko Maroević, akademik Andrija Mutnjaković i akademik Viktor Žmegač.

Poziv

Priopćenje

07.05. U RIjeci 32. simpozij TOTALNA ENDOPROTEZA KOLJENA: TAJNA JE U DETALJIMA

32.simpozij koji se održava u organizaciji HAZU Zavoda za biomedicinske znanosti u Rijeci, u suradnji s Akademijom medicinskih znanosti Hrvatske-Podružnica Rijeka, Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, Klinikom za ortopediju Lovran, Hrvatskim društvom za sportsku traumatologiju i artroskopiju i HLZ -- podružnica Rijeka.

Tema simpozija je TOTALNA ENDOPROTEZA KOLJENA: TAJNA JE U DETALJIMA

Simpozij će se održati 7. svibnja 2019. godine u Vijećnici Medicinskog fakulteta, s početkom u 10,00 sati

Predsjednik Organizacijskog odbora je prof. dr. sc. Gordan Gulan, a predsjednik Znanstvenog odbora je akademik Daniel Rukavina, voditelj HAZU Zavoda u Rijeci. Kao predavači sudjeluje 11 znanstvenika.

06.05. Posjet 21. naraštaja polaznika Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i akademik Velimir Neidhardt primio je u ponedjeljak 6. svibnja pripadnike 21. naraštaja polaznika Ratne škole "Ban Josip Jelačić" Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" te im održao predavanje o povijesti i današnjem djelovanju HAZU. Predsjedniku Hrvatske akademije svečano je predana Zahvalnica Ratne škole za HAZU. Prije predavanje gosti su razgledali Bašćansku ploču i škrinju sv. Šimuna u atriju palače a nakon predavanja i Strossmayerovu galeriju starih majstora.

Priopćenje

03.05. Posjet kanadskoga veleposlanika

Nj.E. Daniel Henry Endrew Maksymiuk, veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj posjetio je Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti 3. svibnja 2019., gdje ga je primio akademik Velimir Neidhardt, predsjednik Hrvatske akademije, uz nazočnost glavnoga tajnika HAZU, akademika Daria Vretenara, i tajnice HAZU, gđe. Marine Štancl, dipl. iur. Uz veleposlanika prijamu su nazočile i gđe. Syntia Dodig, savjetnica za trgovačku suradnju, te Vlatka Ljubenko, obje iz veleposlanstva Kanade. 

 

 

 

 

03.05. Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić posjetio je u petak 3. svibnja Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje ga je primio njen predsjednik akademik Velimir Neidhardt. 

Priopćenje

 

03.05. U Bjelovaru kolokvij u povodu obilježavanja 200. godišnjice rođenja Ivana viteza Trnskog

U petak 3. svibnja 2019. od 18,30 sati u Studijskom odjelu Narodne knjižnice "Petar Preradović“ Bjelovar, na Trgu Eugena Kvaternika 11/2 u Bjelovaru, održat će se kolokvij povodom obilježavanja 200. godišnjice rođenja Ivana viteza Trnskog.

Organizatori kolokvija su: Narodna knjižnica "Petar Preradović“ Bjelovar, Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Bjelovaru, Podravsko-prigorski ogranak Društva hrvatskih književnika, Matica hrvatska - Ogranak u Bjelovaru, Družba "Braća Hrvatskog Zmaja" - Zmajski stol Bjelovarsko-bilogorske županije i Osnovna škola "Ivana viteza Trnskog“ Nova Rača. 

Pozivnica

02.05. U Splitu predstavljanje knjige SAN O EVERESTU hrvatskoga alpinista Stipe Božića

U četvrtak, 2. svibnja 2019. godine u 19 sati održat će se predstavljanje knjige "SAN O EVERESTU" proslavljenog splitskog alpiniste Stipe Božića. Monografija je izdana u povodu 40. godišnjice prvog uspona Stipe Božića na Mt. Everest sadržava dramatične priče i doživljaje našeg alpiniste, te je potkrijepljena brojnim fotografijama.

Prisutne će pozdraviti akademik Davorin Rudolf, a o djelu će govoriti akademik Tonko Maroević; Miroslav Ivić direktor Slobodne Dalmacije; Vedran Mlikota, hrvatski glumac; Miro Grabovac glavni urednik knjige i sam autor.

Manifestacija će se održati u velikoj dvorani na prvom katu, Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi).

1.-4.05. DANI HVARSKOGA KAZALIŠTA na Hvaru

Kulturna manifestacija DANI HVARSKOGA KAZALIŠTA, 46. u nizu, održat će se od 1. do 4. svibnja 2019. u Hvaru. Ovogodišnji će Dani biti posebno svečani jer će se njihov početak povezati s otvaranjem obnovljenoga Hvarskog kazališta, jednog od najstarijih komunalnih kazališta u Europi. 

Na znanstvenom skupu, podijeljenom u dvije tematske cjeline – "Hvarsko kazalište – prošlost, obnova, budućnost“ te "Autorsko i žanrovsko“ sudjelovat će 30-ak sudionica i sudionika iz Hrvatske i inozemstva, a u sklopu dana bit će prikazane i četiri predstave u izvedbi međunarodnoga Ensemblea Dialogos, koji vodi Katarina Livljanić, te Hvarskoga pučkog kazališta i članova kulturno-umjetničkih društava grada Hvara.

30.04. U Vukovaru predstavljanje zbornika radova "Kamo ide istočna Hrvatska?"

Predstavljanje zbornika radova "Kamo ide istočna Hrvatska? (Demografsko stanje, prognoze traženje izlaska iz krize Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema)", Zagreb-Đakovo, 2018., u nakladi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Đakovu. 

Predstavljanje će se održati u suorganizaciju Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Đakovu i Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Vukovaru, Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Vukovar te Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu. 

Zbornik radova će predstaviti dr. sc. Dražen Živić, demograf i recenzent, prof. dr. sc. Vladimir Dugalić, dekan KBF-a u Đakovu te prof. dr. sc. Pero Aračić, upravitelj Zavoda HAZU u Đakovu i glavni urednik zbornika. Predstavljanje  će se održati 30. travnja 2019. godine u 18.00 sati u Ružičkinoj kući (u prostoru Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Vukovaru), Ulica J. J. Strossmayera 25/I u Vukovaru.

29. 04. Dan Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i dodjela Nagrada HAZU

U ponedjeljak, 29. travnja 2019. s početkom u 11 sati, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, održava se svečana sjednica u povodu Dana HAZU i dodjele Nagrada HAZU  za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2018. godinu.

Prigodne riječi uputit će akademik Velimir Neidhardt, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Glazbeni program izvodi Orest Shourgot na Guarnierijevoj violini King uz klavirsku pratnju Domagoja Gušćića, a potom slijedi dodjela Nagrada HAZU.

Za medije

Dobitnici nagrada - deplijan

Priopćenje

26. i 27.04. Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održava se 2. Senjski interdisciplinarni simpozij Dragi Novače!

Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, 26. i 27. travnja 2019. u Senju se u Pučkom otvorenom učilištu Milutina Cihlara Nehajeva održava 2. Senjski interdisciplinarni simpozij Dragi Novače!, posvećen 160. godišnjici rođenja hrvatskog književnika Vjenceslava Novaka. 

Program

26. 04. 6. sjednica Sekcije za preradu nafte Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU

U petak, 26. travnja 2019. s početkom u 11 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održava se sjednica Sekcije za preradu nafte Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU.

U okviru sjednice dr. sc. Hrvoje Medarac i doc. dr. sc. Goran Krajačić održat će predavanje "Međusobna ovisnost energetike i vode". 

Poziv

26.04. Predavanje izv. prof. dr. sc. Antuna Alegra Cretovi u Hrvatskoj – rasprostranjenost, raznolikost i perspektive

U petak 26. travnja 2019. s početkom u 12 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu, predavanje na temu Cretovi u Hrvatskoj – rasprostranjenost, raznolikost i perspektive održat će izv. prof. dr. sc. Antun Alegro.

Poziv

25.04. ČLANOVI HAZU PREDLOŽENI ZA HRVATSKO POVJERENSTVO ZA UNESCO

Uprava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti predložila je akademike: Franu Paraća, potpredsjednika HAZU; akademika Mladena Obada Šćitarocija, tajnika Razreda za likovne umjetnosti i akademika Zvonka Kusića, predsjednika Upravnoga odbora Zaklade HAZU, za članove Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO iz redova članova Hrvatske akademije.

26.04. U Osijeku predstavljanje knjige Emilija Marina MURSA - HADRIJANOVA KOLONIJA

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Znanstveno vijeće HAZU za antropologijska istraživanja i Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Osijeku imaju čast pozvati Vas na predstavljanje monografije autora Emilia Marina

MURSA – HADRIJANOVA KOLONIJA UZ LIMES RIMSKOG CARSTVA

koje će se održati u petak, 26. travnja 2019. u 12 sati u Arheološkom muzej Osijek, Trg Sv. Trojstva 2.

Organizatori su: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i njezino Znanstveno vijeće za antropologijska istraživanja kao i Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Osijeku; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku; Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu; Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku; Muzej Slavonije Osijek; Arheološki muzej Osijek; Osječko-baranjska županija; Grad Osijek; Ogranak Matice hrvatske Osijek i Art studio Azinović d.o.o. Zagreb.

Pozdravne riječi: akademkinja Vlasta Piližota; prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu.

PredstavljačiTomislav Hršak, dipl. arheolog, ravnatelj Arheološkog muzeja Osijek; akademik Pavao Rudan; akademik Andrija Mutnjaković; prof. dr. sc. dr. h. c. Emilio Marin i prof. emeritus Antun Tucak.

25.04. U Knjižnici HAZU predavanje dr. sc. Ljiljane Fruk Kemija u eri bio-nano hibrida i biosenzora

Odbor za kemiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizira predavanje dr. sc. Ljiljane Fruk Kemija u eri bio-nano hibrida i biosenzora koje će se održati u četvrtak 25. travnja 2019. s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice HAZU, Trg Josipa Jurja Strossmayera 14, Zagreb.

Priopćenje

Životopis predavačice

25.04. U Splitu svečano otvaranje XXIX. MARULIĆEVIH DANA

 

U četvrtak, 25. travnja 2019. godine u 17 sati održat će se svečano otvaranje znanstvenog, književnog i izdavačkog programa XXIX. Marulićevih dana. Prigodno slovo reći će dr. sc. Luka Špoljarić. Tom prigodom, Društvo hrvatskih književnika, dodijelit će nagrade Dana hrvatske knjige: Judita, Davidias i Slavić. Nagrade će uručiti Đuro Vidmarović, predsjednik DHK-a. Pjesničku posvetu Hrvatski pjesnici Marulićevu Splitu predvodit će Siniša Vuković

Po završetku manifestacije, položit će se lovor- vijenac na spomenik Marka Marulića, te će se održati sveta misa u crkvi sv. Frane. Ostalih dana trajanja manifestacije održat će se kroatistička i latinistička tekstološka radionica kao brojna predstavljanja knjiga uz sudjelovanje mnogih znanstvenika kao i studenata iz Mostara, Zadra, Zagreba i Splita.

Manifestacija će se održati u velikoj dvorani na prvom katu, Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi).

25. i 26.04. U Zagrebu i Topuskom Znanstveni skup o Ljubomiru Marakoviću

Pod pokroviteljstvom Razreda za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u organizaciji Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, u Zagrebu i Topuskom se 25. i 26. travnja 2019. održava znanstveni skup o Ljubomiru Marakoviću, sedamnaesti skup u nizu Hrvatski književni povjesničari. Prvi dio skupa će se održati u četvrtak 25. travnja s početkom 9 sati u Knjižnici HAZU, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu. 

Pozivnica

Progranska knjižica

Priopćenje

25.04. U Gliptoteci otvaranje izložba Gordane Bakić "TRENUTNI PROSTORI"

Gliptoteka HAZU ima čast pozvati Vas na otvaranje izložbe Gordane Bakić "TRENUTNI PROSTORI" u četvrtak, 25. travnja 2019. u 19 sati, Medvedgradska 2, Zagreb.

Promocija kataloga će biti na zatvaranju izložbe 17. svibnja 2019. u 19 sati.

ZA MEDIJE 

24.04. U HMA predstavljanje knjige LJUBLJANA – I MEDITERANSKI GRAD? PLEČNIKOV POKUŠAJ

U srijedu, 24. travnja 2019. u 18 sati u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU održat će se predstavljanje knjige prof. dr. sc. Petra Krečiča

LJUBLJANA – I MEDITERANSKI GRAD? PLEČNIKOV POKUŠAJ / LJUBLJANA – TUDI MEDITERANSKO MESTO? PLEČNIKOV POSKUS

Suorganizatori su Slovenski dom u Zagrebu i Vijeće slovenske nacionalne manjine grada Zagreba.

Uvodnu riječ će održati: doc. dr. sc. Borka Bobovec, upraviteljica Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU i Darko Šonc, predsjednik Slovenskog doma u Zagrebu. O knjizi će govoriti:  doc. dr. sc. Igor Toš, urednik, prof. dr. sc. Peter Krečić, autor akademik Andrija Mutnjaković, voditelj Hrvatskoga muzeja arhitekture HAZU

Hrvatski prijevod izlaganja prof. dr. sc. Petra Krečića bit će dostupan u tiskanom obliku.

23.04. Noć knjige 2019. u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Povodom obilježavanja Noći knjige u utorak 23. travnja 2019., Knjižnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pripremila je u suradnji s Odsjekom za etnologiju HAZU Glagoljične slagalice i e-kviz Znam glagoljicu (od 15 do 17 sati), te predstavljanje zavičajne monografije Moj Nenadić i rada HKUD Vladimir Nazor iz Sombora (u 18 sati). 

 

18.04. Predsjednik Rumunjske akademije Ioan-Aurel Pop posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt primio je u četvrtak 18. travnja predsjednika Rumunjske akademije Ioana-Aurela Popa s kojim je potpisao sporazum o suradnji dviju akademija. 

Priopćenje

18.04. U Rijeci 31. simpozij OBITELJSKA PERSPEKTIVA MENTALNIH POREMEĆAJA

U Rijeci, u organizaciji HAZU Zavoda za biomedicinske znanosti u Rijeci, u suradnji s Akademijom medicinskih znanosti Hrvatske-Podružnica Rijeka, Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci i HLZ -- podružnica Rijeka, održat će se 18. travnja 2019. godine u Vijećnici Medicinskoga fakulteta  s početkom u 10 sati

 

Predsjednik Organizacijskog odbora je prof. dr. sc. Tanja Frančišković, a predsjednik Znanstvenog odbora je akademik Daniel Rukavina, voditelj HAZU Zavoda u Rijeci. Kao predavači sudjeluje 7 znanstvenika iz Hrvatske i inozemstva (Bosna iHercegovina).

18. 04. Godišnja Skupština Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU

U četvrtak, 18. travnja 2019. godine s početkom u 11 sati, u velikoj dvorani palače HAZU, na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održava se redovita godišnja Skupština Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU.

Dnevni red

17.04. U HMA HAZU bit će otvorena izložba "Arhitekt Pavao Jušić na brodu Wilhelm Gustloff"

U srijedu, 17. travnja 2019. u 18 sati u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU bit će otvorena izložba "Arhitekt Pavao Jušić na brodu Wilhelm Gustloff".

Izložba stavlja u fokus jedan jedini muzejski predmet i bogatstvo informacija koje on sadrži: riječ je o suvenirskom foto-albumu arhitekta Pavla Jušića s krstarenja njemačkim putničkim brodom Wilhelm Gustloff iz lipnja 1938. Foto-album je sačuvan u kontekstu Jušićeve aktivnosti u Međunarodnom pokretu za znanstvenu organizaciju rada, ali je ujedno svjedočanstvo i o zlatnom dobu velikih prekooceanskih brodova, o njihovoj zanimljivosti za arhitekte i umjetnike, i o rastućoj sjeni Drugog svjetskog rata koja se već može nazrijeti u idiličnim fotografijama interijera ovog putničkog broda i njegovih odredišta.

Izložba će ostati otvorena do 8. svibnja 2019. godine.

 

17. 04. Okrugli stol MODEL OBRAČUNA ELEKTRIČNE ENERGIJE URAVNOTEŽENJA

U srijedu 17. travnja 2019., u 10 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu, održava se Okrugli stol MODEL OBRAČUNA ELEKTRIČNE ENERGIJE URAVNOTEŽENJA u organizaciji Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU i HRO CIGRÉ.

17. 04. Predavanje akademkinje Željke Čorak „MALI KRIŽEVI VELIKIH MAJSTORA – Ikonografija prijateljstva – Ružić, Lovrenčić, Bourek, Lončarić, Vulas“

U srijedu, 17. travnja 2019. s početkom u 18 sati, u velikoj dvorani palače HAZU na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, akademkinja Željka Čorak održat će predavanje „MALI KRIŽEVI VELIKIH MAJSTORA – Ikonografija prijateljstva – Ružić, Lovrenčić, Bourek, Lončarić, Vulas“.

Uvodno će govoriti akademik Velimir Neidhardt, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Poziv

Priopćenje

16. 04. U HAZU ODRŽAN OKRUGLI STOL "HRVATSKI GLAZBENI ZAVOD – USUSRET 200. ROĐENDANU"

Razred za glazbenu umjetnost i muzikologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizirao je okrugli stol o Hrvatskome glazbenom zavodu na kojem se raspravljalo o otvorenim pitanjima djelovanja jedne od najstarijih hrvatskih institucija u kulturi koja će obilježiti 200 godina postojanja i djelovanja.

Priopćenje

15. 4. Predavanje prof. dr. sc. Vande Grubišić "U blizini planina: vjetar, valovi, vrijeme i klima"

U ponedjeljak, 15. travnja 2019. s početkom u 11 sati, u dvorani Knjižnice HAZU na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu, prof. dr. sc. VANDA GRUBIŠIĆ, dopisna članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, održat će predavanje pod naslovom "U blizini planina: vjetar, valovi, vrijeme i klima".

Poziv

Priopćenje

12.04. Predstavljanje zbornika Obnova crkve sv. Vlaha u Dubrovniku

U petak 12. travnja u 12 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, održat će se predstavljanje zbornika Obnova crkve sv. Vlaha u Dubrovniku.

Pozivnica

Priopćenje

11.04. U Rijeci 30. simpozij "RAČUNALNI MODELI U PERSONALIZIRANOJ MEDICINI"

U Rijeci će se 11. travnja 2019. godine u 10 sati u Sveučilišnom kampusu (Sveučilišni odjeli, dvorana 0-030, Radmile Matejčić 2) održati 30. simpozij  "RAČUNALNI MODELI U PERSONALIZIRANOJ MEDICINI u organizaciji HAZU Zavoda za biomedicinske znanosti u Rijeci, u suradnji s Akademijom medicinskih znanosti Hrvatske-Podružnica Rijeka, Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, KBC Rijeka i HLZ -- podružnica Rijeka.

Predsjdenik Znanstvenoga odbora je akademik Daniel Rukavina, voditelj HAZU Zavoda u Rijeci.

Program

11. 04. Redovita skupština Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U četvrtak 11. travnja 2019. s početkom u 11 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, održava se redovito zasjedanje Skupštine HAZU.

Dnevni red

Priopćenje

10. 04. 1. Znanstveni simpozij "MULTIPLA SKLEROZA U SVJETLU NOVIH ZNANSTVENIH SPOZNAJA"

U srijedu, 10. travnja 2019. s početkom u 9 sati, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održava se 1. Znanstveni simpozij "Multipla skleroza u svjetlu novih znanstvenih spoznaja".

Simpozij organiziraju Razred za medicinske znanosti HAZU, Klinika za neurologiju KBC "Sestre milosrdnice" i Hrvatsko društvo za neurovaskularne poremećaje HLZ-a.

Program simpozija

Za medije

 

10.04. U Velikoj Gorici predavanje na temu Afrička svinjska kuga - prijetnja s istoka

U organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Velika Gorica, Hrvatske veterinarske komore i Hrvatskog veterinarskog instituta, u srijedu 10. travnja 2019. s početkom u 12 sati u Vijećnici Grada Velike Gorice, Zagrebačka 37, izv. prof. dr. sc. Lorena Jemeršić, znanstvena savjetnica Hrvatskog veterinarskog instituta, održat će predavanje na temu Afrička svinjska kuga - prijetnja s istoka. 

Poziv

Priopćenje

10.04. 7. znanstveni skup Von Willebrandova bolest i pridružene bolesti hemostaze

U srijedu 10. travnja 2019. od 9.30 do 13.00 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14, Zagreb, održat će se 7. znanstveni skup Von Willebrandova bolest i pridružene bolesti hemostaze. 

Pozivnica

10.04. Otvaranje izložbe AMO T’AMO 2 u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU

 

Otvaranje izložbe AMO T’AMO 2 – vodič crtežom arhitekta i urbanista Borislava Doklestića koje će se održati u srijedu, 10. travnja 2019. godine s početkom u 18:00 sati u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU, Ulica Ivana Gorana Kovačića 37 u Zagrebu.

O izložbi će govoriti: doc. dr. sc. Borka Bobovec, upraviteljica Muzeja; dr. sc. Snješka Knežević, znanstvena savjetnica u miru; arhitekt Borislav Doklestić, autor te akademik Andrija Mutnjaković, voditelj Muzeja.

"Crtež otkriva drukčiji svijet od onoga fotografiranog! Otkriva motiv apstrakcijom, daje skicu, a dopušta dovršenje slike, poziva  na druženje s motivom, traži sudjelovanje, susret, ponekad intenzivnije od fotografije." -– Borislav Doklestić

"Svaka gesta, pa tako i čin crtanja, puna je povijesti, nesvjesnog pamćenja, neproračunate, anonimne svijesti." – Álvaro Siza   

Izložba ostaje otvorena do 30. travnja 2019. godine, radnim danom od 10 do 16 sati, srijedom do 18 sati.   Pozivnica

09.04. Izaslanstvo Kineske akademije društvenih znanosti posjetilo Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt primio je u utorak 9. travnja izaslanstvo Kineske akademije društvenih znanosti koje je predvodio potpredsjednik Wang Jingqing. 

Priopćenje

09.04. Okrugli stol EUROPSKA IZJAVA O SURADNJI U PODRUČJU UMJETNE INTELIGENCIJE – KAKO USKLAĐENO DJELOVATI U HRVATSKOJ?

U utorak, 9. travnja 2019. s početkom u 12 sati, u dvorani knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održava se Okrugli stol EUROPSKA IZJAVA O SURADNJI U PODRUČJU UMJETNE INTELIGENCIJE – KAKO USKLAĐENO DJELOVATI U HRVATSKOJ?.

Organizatori su Znanstveno vijeće HAZU za tehnološki razvoj i  Znanstveno vijeće HAZU za istraživačku infrastrukturu Hrvatske
u suradnji sa Znanstvenim centrom izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave.

Program

Za medije

Priopćenje

08.04. Predstavljanje časopisa: RADOVI 6 i RADOVI 7 Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi

U ponedjeljak, 8. travnja 2019. u 18 sati u Glazbenoj školi Požega, Vjekoslava Babukića 27 u Požegi, bit će predstavljeni časopisi RADOVI 6 i RADOVI 7 Zavoda za znanstveni i  umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi. 

U časopisu RADOVI br. 6/2017 objavljeni su radovi sa znanstveno-stručnog skupa Dječji pisci Zlatne doline koji je Zavod za znanstveni i  umjetnički rad HAZU u Požegi organizirao 5. i 6. svibnja 2016. godine. Časopis će predstaviti doc. dr. sc. Katarina Aladović Slovaček, urednica izdanja.

U časopisu Radovi br. 7/2018 našeg Zavoda objavljeni su radovi sa znanstveno-stručnog skupa Spašena prošlost za budućnost koji je Zavod za znanstveni i  umjetnički rad HAZU u Požegi organizirao 24. studenoga 2017. godine. Časopis će predstaviti akademik Željko Tomičić, urednik izdanja.

Prisutne će pozdraviti akademik Dubravko Jelčić, voditelj Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi i dr. sc. Snježana Jakobović, upraviteljica Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi.

 

05. i 06.04. 9th Postgraduate Training Course in Clinical Endocrinology

Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, 5. i 6. travnja s početkom u 9.45 sati u Preporodnoj dvorani HAZU, Opatička 18 u Zagrebu, održat će se 9th Postgraduate Training Course in Clinical Endocrinology.

Program

04. 04. Okrugli stol POLOŽAJ MIGRANATA U MEĐUNARODNOM I EUROPSKOM PRAVU

U četvrtak 04. travnja 2019. s početkom u 10 sati, u velikoj dvorani palače HAZU na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održava se Okrugli stol Položaj migranata u međunarodnom i europskom pravu.

Okrugli stol organizira Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava HAZU kojim predsjeda akademik Jakša Barbić.

Program

Za medije

Priopćenje

04.04. U Vukovaru predavanje "Moj Vukovar" akademika Pavla Pavličića

Predavanje akademika Pavla Pavličića pod nazivom "Moj Vukovar" u okviru programa "Kulturni četvrtak" Gradske knjižnice Vukovar kojim se nastoji upoznati vukovarska javnost s kulturnim, znanstvenim i umjetničkim sadržajima čiji su autori poznati Vukovarci, a koji su utjecali ili utječu na kulturni identitet grada. 

Predavanje organizira Gradska knjižnica Vukovar u suradnji sa Zavodom za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Vukovaru. Predavanje će se održati u Gradskoj knjižnici Vukovar, Trg Republike Hrvatske 1, u četvrtak,  04. travnja 2019. godine s početkom u 18.00 sati.

 

04.04. U Knjižnici HAZU otvorenje izložbe Umjetnički utjecaji Beča na arhitekturu Sofije krajem XIX. i početkom XX. stoljeća

U četvrtak 4. travnja 2019. u 18 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, održat će se otvorenje izložbe Umjetnički utjecaji Beča na arhitekturu Sofije krajem XIX. i početkom XX. stoljeća.

Pozivnica

Pozivnica

04.04. U Zadru okrugli stol na temu "Kultura i lokalni razvoj: uz osvrt na francusko iskustvo kulturnih politika"

U organizaciji Prokultura - Opservatorij kulturnih politika – Split, Znanstvenog vijeća za kazalište, film, radio i televiziju i Zavoda za povijesne znanosti u Zadru Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u četvrtak 4. travnja 2019. s početkom u 12 sati u dvorani Zavoda u Zadru, Obala kneza Trpimira 8, u povodu Festivala Frankofonije 2019. godine u Hrvatskoj održat će se okrugli stol na temu Kultura i  lokalni razvoj: uz  osvrt na francusko iskustvo kulturnih politika.

Sudionici okruglog stola su: mr. sc. Dina Bušić, Grad Zadar; dr. sc. Ivo Fadić i dr. sc. Berislav Štefanac Muzej antičkog stakla; Doroteja Kamber-Kontić, prof., Gradska knjižnica, Zadar; Goran Barišić Bačelić, mag. art. hist., Tvrđave kulture Šibenik; doc. dr. sc. Tomislav Frleta, Odjel za francuske i frankofonske studije Sveučilišta u Zadru;  izv. prof. dr. sc. Tado Oršolić, Zavod za povijesne znanosti HAZU u Zadru. 

Svrha skupa je potaknuti učinkovitije međusobno komuniciranje brojnih dionika sustava kulturnih i drugih javnih politika, osobito obrazovanja i turizma, u očuvanju i prezentiranju baštine i umjetnosti, posebice sagledavanje hvale vrijednoga francuskog iskustva. Prethodni susreti na istu temu održani su u sjedištima HAZU u Zagrebu i Splitu, uz razmatranje i bilježenje pojedinačnih iskustava i projekata uglednih kulturnih djelatnika te sudjelovanje hrvatskih i francuskih stručnjaka iz različitih područja.

Uz pozdravnu riječ domaćina, sudionike će pozdraviti počasni gosti Nj. E. Philippe Meunier, veleposlanik Republike Francuske u RH i izaslanik predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademika Velimira Neidhardta akademik Boris Senker.

 

03.04. Predavanja OČUVANJE MIRA - STARI I NOVI SVJETSKI POREDAK akademika Davorina RUDOLFA, i g. Davora Ive STIERA

Predavanja OČUVANJE MIRA – STARI I NOVI SVJETSKI POREDAK akademika Davorina RUDOLFA, predsjednika Znanstvenoga vijeća za mir i ljudska prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i g. Davora Ive STIERA, zastupnika u Hrvatskome saboru, održat će se u srijedu 3. travnja 2019. 11 sati u velikoj sjedničkoj dvorani palače HAZU u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskoga 11. 

Predavanje organizira Znanstveno vijeće za mir i ljudska prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Moderator je akademik Vlatko Silobrčić, potpredsjednik Znanstvenoga vijeća.

02. 04. Komemorativni sastanak u spomen akademiku Josipu Vaništi

U utorak 02. travnja 2019. u 13 sati, u velikoj sjedničkoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, Razred za likovne umjetnosti priređuje komemorativnu sjednicu posvećenu životu i djelu što ga je za sobom ostavio akademik Josip Vaništa.

Na sjednici će govoriti tajnik Razreda za likovne umjetnosti akademik Mladen Obad Šćitaroci, akademik Tonko Maroević, Nada Beroš, muzejska savjetnica u mirovini i prof. dr. art. Nenad Fabijanić, član suradnik HAZU.

Poziv

01. 04. Znanstveni sastanak PREVENCIJA ATEROSKLEROZE – LIPOPROTEIN a [Lp(a)] KAO ČIMBENIK RIZIKA

U ponedjeljak 1. travnja 2019. od 12.00 do 15.00 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu, održat će se Znanstveni sastanak PREVENCIJA  ATEROSKLEROZE – LIPOPROTEIN a [Lp(a)] KAO ČIMBENIK RIZIKA.

Organizatori znanstvenog sastanka su Odbor za aterosklerozu Razreda za medicinske znanosti HAZU i Hrvatsko društvo za aterosklerozu.

Program

 

29.03. Akademkinja Demarin primila predsjednika FEAM-a

Akademkinja Vida Demarin, tajnik Razreda za medicinske znanosti, u svečanim je salonima Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u petak, 29. ožujka 2019., primila novoga predsjednika Saveza europskih medicinskih akademije - Federation of European Academies of Medicine, g. Georgea Griffina u pratnji prof. Čuliga. Tom se prigodom razgovaralo i o budućoj suradnji te o organizaciji simpozija o preventivnoj medicini koji bi se održao u Zagrebu u 2020. godini.

28.03. Znanstveni skup Globalne klimatske promjene i prijetnje osjetljivim ekosustavima u hrvatskom priobalju

U četvrtak 28. ožujka u 13 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, u organizaciji Sekcije za vode Znanstvenog vijeća za zaštitu prirode HAZU održat će se znanstveni skup Globalne klimatske promjene i prijetnje osjetljivim ekosustavima u hrvatskom priobalju.

Poziv

28.03. U Kabinetu grafike otvaranje izložbe "Tomislav Buntak / Lost in Space"

U četvrtak 28. ožujka 2019. u 19 sati u Kabinet grafike HAZU, Strossmayerov trg 12, Zagreb, otvara se izložba: Tomislav Buntak / Lost in Space.

Izložba je otvorena do 20. travnja, radnim danom od  10 do 18 sati, a subotom od 11 do 14 sati. Nedjeljom je zatvoreno.

Za novinare

Pozivnica

 

27. 03. Godišnja skupština I. i II. Sekcije Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU

U srijedu 27. ožujka 2019. godine s početkom u 11 sati, u dvorani Knjižnice HAZU, na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održava se redovita godišnja skupština I. Sekcije za geologiju, geofiziku i geokemiju te II. Sekcije za naftno rudarstvo Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo HAZU.

Dnevni red

26.03. U Splitu O SPLITU S GRADONAČELNIKOM ANDROM KRSTULOVIĆEM OPAROM

U splitskome Zavodu za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (palača Milesi, Trg braće Radića 7) u utorak, 26. ožjka 2019. u 19 sati u velikoj dvorani održat će se razgovor O SPLITU S GRADONAČELNIKOM ANDROM KRSTULOVIĆEM OPAROM.

S gradonačelnikom Splita razgovarat će akademici Arsen Bačić, Nenad Cambj, Davorin Rudolf i Radoslav Tomić.

 

26. 03. 6. simpozij APOPTOZA I NOVOTVORINE

U utorak, 26. ožujka 2019. s početkom u 10.30 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održava se 6. simpozij APOPTOZA I NOVOTVORINE.

Na otvaranju simpozija uvodno će govoriti potpredsjednik HAZU akademik Davor Miličić, tajnica Razreda za medicinske znanosti HAZU akademkinja Vida Demarin te počasni predsjednik Organizacijskog odbora simpozija prof. dr. sc. Mladen Belicza.

Program

Poziv za medije

22.03. U Rijeci okrugli stol "Istraživački potencijal arhivskoga gradiva o Rijeci 18. stoljeća"

U petak 22. ožujka 2019. s početkom u 12.30 sati u Državnom arhivu u Rijeci, Park Nikole Hosta 2, održat će se okrugli stol "Istraživački potencijal arhivskoga gradiva o Rijeci 18. stoljeća". Okrugli stol održava se povodom 300. obljetnice proglašenja Rijeke slobodnom kraljevskom lukom.

Organizatori su: Državni arhiv u Rijeci, Filozofski fakultet u Rijeci, Pravni fakultet u Rijeci i Zavod za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli.

Pozivnica

22.03. Svečano obilježavanje 60. godišnjice Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma "Mladen Sekso"

Pod  visokim  pokroviteljstvom  Predsjednice  Republike Hrvatske  Kolinde  Grabar-Kitarović, u petak 22. ožujka 2019. u 9 sati  u palači Hrvatske akademije  znanosti  i umjetnosti, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, održat će se svečano  obilježavanje  60.  godišnjice  Zavoda  za  endokrinologiju, dijabetes  i  bolesti metabolizma  Mladen  Sekso“, promocija istoimene monografije Zavoda i svečano  otvorenje  osmog  po  redu e-kongresa "Interpretacija  endokrinoloških  i dijabetoloških nalaza u obiteljskoj medicini“.

Pozivnica

21.03. Predstavljanje knjige CUM ESSET PERSECUTIO: DIOKLECIJANOVO DOBA NA PODRUČJU IZMEĐU AKVILEJE I DUNAVSKOG LIMESA U MUČENIČKIM LEGENDAMA

U četvrtak 21. ožujka 2019. u 12 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, održat će se predstavljanje knjige CUM ESSET PERSECUTIO: DIOKLECIJANOVO DOBA NA PODRUČJU IZMEĐU AKVILEJE I DUNAVSKOG LIMESA U MUČENIČKIM LEGENDAMA dr. sc. Vesne Lalošević. 

Poziv

Poziv za medije

20.03. U HMA otvaranje Izložbe studentskih radova kolegija Perivojno oblikovanje

U povodu obilježavanja 100 godina Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i u suradnji s Katedrom za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu, čast nam je pozvati Vas na otvaranje Izložbe studentskih radova kolegija Perivojno oblikovanje u srijedu, 20. ožujka 2019. godine s početkom u 18.00 sati u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU (Ivana Gorana Kovačića 37).

Uvodna riječ: doc. dr. sc. Borka Bobovec, upraviteljica Muzeja. O izložbi će govoriti: prof. dr. sc. Bojana Bojanić Obad Šćitaroci, koordinatorica kolegija te izv. prof. dr. sc. Sanja Gašparović

Projektni zadatak izloženih studentskih radova je idejno perivojno rješenje prostora Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU s urbanističkim konceptom oblikovanja pristupa Muzeju.

Izložba ostaje otvorena do srijede, 27. ožujka 2019., radnim danom od 10 do 16 sati, srijedom od 10 do 18 sati.

Pozivnica

20.03. Predstavljanje zbornika radova Šibenik od prvog spomena

U srijedu 20. ožujka 2019. u 11 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, održat će se predstavljanje zbornika zbornika radova Šibenik od prvog spomena.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

 

20.03. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak posjetila Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Ministrica znanosti i obrazovanja prof.dr.sc. Blaženka Divjak posjetila je u srijedu 20. ožujka Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje se sastala s predsjednikom HAZU akademikom Velimirom Neidhardtom, potpredsjednicima akademikom Davorom Miličićem i akademikom Franom Paraćem, glavnim tajnikom akademikom Dariom Vretenarom, tajnicom HAZU Marinom Štancl i predsjednikom Upravnog odbora Zaklade HAZU akademikom Zvonkom Kusićem. 

Priopćenje

19.03. Predstavljanje zbornika radova Faust Vrančić i njegovo doba

U utorak 19. ožujka s početkom u 13 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se predstavljanje zbornika radova Faust Vrančić i njegovo doba.

Poziv za medije

Priopćenje

18. 03. Predavanje dr. sc. Aleksandra Danilovskog INOVATIVNI PROIZVOD (VANKOMICIN RTU) – KREATIVNA VS REAKTIVNA VIBRACIJA ISTRAŽIVANJA

U ponedjeljak, 18. ožujka 2019. s početkom u 11 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu dr. sc. Aleksandar Danilovski održat će predavanje "Inovativni proizvod (Vankomicin RTU) – kreativna vs reaktivna vibracija istraživanja".

Pozdravne riječi uputit će akademik Goran Pichler, tajnik Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti HAZU i akademik Mladen Žinić predsjednik Odbora za kemiju Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti HAZU.

Poziv

Sazetak predavanja      O predavaču

 

07.03. Akademik Ferdo Bašić proglašen za inozemnog člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine

Tajnik Razreda za prirodne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i istaknuti hrvatski agronom akademik Ferdo Bašić proglašen je 7. ožujka za inozemnog člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine na svečanosti održanoj u Sarajevu. 

Priopćenje

15.03. Izborna skupština i prigodni program povodom 20. obljetnice Nacionalnog odbora INQUA

U petak 15. ožujka 2019. u 10 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, održat će se izborna skupština i prigodni program povodom 20. obljetnice Nacionalnog odbora INQUA.

Poziv

14.03. Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić posjetila Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić posjetila je u četvrtak 14. ožujka Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje se sastala s predsjednikom HAZU akademikom Velimirom Neidhardtom, potpredsjednicima akademikom Davorom Miličićem i akademikom Franom Paraćem, glavnim tajnikom akademikom Dariom Vretenarom i predsjednikom Upravnog odbora Zaklade HAZU akademikom Zvonkom Kusićem. 

Priopćenje

 

13.03. Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Velimira Neidhardta i članove Uprave HAZU

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je u srijedu 13. ožujka 2019. predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Velimira Neidhardta, potpredsjednike akademike Davora Miličića i Franu Paraća te glavnog tajnika akademika Daria Vretenara.

Priopćenje

11. 03. Konferencija za novinare: Nakladnička djelatnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u 2018. godini

U ponedjeljak, 11. ožujka 2019. u 11 sati u maloj dvorani palače HAZU na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljena Nakladnička djelatnost HAZU u 2018. godini.

Konferenciju će otvoriti predsjednik Akademije akademik Velimir Neidhardt, a voditi glavni tajnik akademik Dario Vretenar, koji će predstaviti nekoliko izdvojenih izdanja. O publikacijama iz svih grana znanosti i umjetnosti govorit će tajnici ili predstavnici Akademijinih razreda.

Poziv za medije

Nakladnička djelatnost HAZU u 2018. godini.

Priopćenje

11. - 17. 03. 18. TJEDAN MOZGA U HRVATSKOJ (Brain Awareness Week)

Hrvatski institut za istraživanje mozga (HIIM) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko društvo za neuroznanost (HDN), kao pridruženi članovi i partneri European Dana Alliance for the Brain (EDAB-a), i ove su godine od 11. do 17. ožujka 2019. glavni organizatori Tjedna mozga u Hrvatskoj, uz suorganizaciju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Znanstvenog centra izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost.

Simpozij " Neuroznanost učenja i pamćenja" "Doprinosi neuroznanosti u tumačenju procesa učenja i pamćenja - preporuke za dionike u obrazovanju" održava se u četvrtak 14. ožujka 2019. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Šalata 3.

Poziv

Program

Za medije

11.03. i 13.03. U HMA izložba i predstavljanje knjiga Ljetne škole Ambientura

Izložba će biti otvorena od 11. do 13. ožujka 2019. godine u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU, 

a predstavljanje knjiga Ljetna škola Ambientura – Pučišća 2014., Pionirac 2016. i Hrvatski muzej arhitekture 2018. te zatvaranje izložbe održat će se u srijedu, 13. ožujka 2019. godine s početkom u 18:00 sati u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU, Ulica Ivana Gorana Kovačića 37 u Zagrebu.

Uvodna riječ: doc. dr. sc. Borka Bobovec. O knjigama će govoriti: red. prof. dr. sc. Bojana Bojanić Obad Šćitaroci; akademik Andrija Mutnjaković; akademik Mladen Obad Šćitaroci, tajnik Razreda za likovne umjetnosti, te izv. prof. dr. sc. Ivan Mlinar.

08.03. Predavanje u Vinkovcima "Dora Pejačević kao čitateljica: Praksa čitanja kao oblik samoobrazovanja"

U Centru za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima 8. ožujka 2019. u 18,30 sati, dr. sc. Dinko Župan; viši znanstveni suradnik na Hrvatskom institutu za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje u Slavonskom Brodu; održat će predavanje "Dora Pejačević kao čitateljica: Praksa čitanja kao oblik samoobrazovanja". U glazbenom dijelu programa sudjeluje Vokalni ansambl Stretta iz Vinkovaca.

Pozivnica

07.03. U Rijeci 29. simpozij HYPERTENSION HIGHLIGHTS IN 2019

29. simpozij HYPERTENSION HIGHLIGHTS IN 2019 održat će se u četvrtak 07. ožujka s početkom u 09.00 sati u dvorani O-030, Sveučilišni odjel, Sveučilišni kampus, Radmile Matejčić 2, Rijeka.

29. simpozij se  održava u organizaciji HAZU Zavoda za biomedicinske znanosti u Rijeci, kojeg vodi akademik Daniel Rukavina, u suradnji s Hrvatskim društvom za hipertenziju, Radnom skupinom za hipertenziju Hrvatskog kardiološkog društva, Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, Društvom za razvoj nefrologije “Profesor Milovan Radonić” i HLZ - podružnica Rijeka.

Predsjednik Znanstvenog odbora je akademik Daniel Rukavina, a Organizacijskog odbora prof. dr. sc. Bojan Jelaković, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Kao predavači sudjeluju 26 uglednih znanstvenika iz Hrvatske i inozemstva (Italija, Slovenija i Mađarska).

07.03. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt primio izaslanstvo arhitekata, galerista i fotografa iz Južne Koreje

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt primio je u četvrtak 7. ožujka izaslanstvo arhitekata, galerista i fotografa iz Južne Koreje koje boravi u višednevnom studijskom posjetu Hrvatskoj. 

Priopćenje

06.03. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Velimira Neidhardta i članove Uprave HAZU

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je u srijedu 6. ožujka u Banskim dvorima predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Velimira Neidhardta i članove Uprave HAZU: potpredsjednike akademika Davora Miličića i akademika Franu Paraća, glavnog tajnika akademika Darija Vretenara te tajnika HAZU Marinu Štancl. 

Priopćenje

04.03. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Velimira Neidhardta i članove Uprave HAZU

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je u ponedjeljak 4. ožujka predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Velimira Neidhardta i članove Uprave HAZU: potpredsjednike akademika Davora Miličića i akademika Franu Paraća, glavnog tajnika akademika Darija Vretenara te tajnika HAZU Marinu Štancl.

Priopćenje

01. 03. 4. znanstveni simpozij Hrvatski vaskularni dan ANGIOLOGIJA: OD PREVENCIJE DO INTERVENCIJE

U petak, 01. ožujka 2019. u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Opatičkoj 18 u Zagrebu s početkom u 9 sati,
održava se 4. znanstveni simpozij Hrvatski vaskularni dan ANGIOLOGIJA: od prevencije do intervencije.

Simpozij organiziraju Razred za medicinske znanosti HAZU, Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice i Hrvatsko kardiološko društvo. Predsjednik Organizacijskog odbora Simpozija i idejni začetnik skupa je prof. dr. sc. Mislav Vrsalović, FESC, FSVM.

Program CROVASCULAR 2019

Za medije

Priopćenje

01.03. Simpozij SIGURNOST I KVALITETA HRANE jučer, danas, sutra u Zavodu za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU Velika Gorica

U Zavodu za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Velika Gorica, Šetalište Franje Lučića 15, u petak 1. ožujka s početkom u 11 sati održat će se simpozij SIGURNOST I KVALITETA HRANE jučer, danas, sutra.

Poziv

28.02. Znanstveni kolokvij Josipu Kosoru (1879. – 1961.), o 140 obljetnici rođenja u Centru za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima

U Centru za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima 28. veljače 2019. u 17,30 sati održat će se Znanstveni kolokvij Josipu Kosoru (1879. – 1961.), o 140 obljetnici rođenja. Uz dr. sc. Anicu Bilić, znanstvenu savjetnicu i dr. sc. Maricu Liović, višu znanstvenu suradnicu na Znanstvenom kolokviju sudjeluju i studenti Diplomskoga studija Hrvatskoga jezika i književnosti Filozofskoga fakulteta u Osijeku: Irena Župarić Aničić, Anamarija Galić, Marija Miholjković, Nikolina Grbavac, Milica Vujić, Karmen Maglov, Milan Strahinić, Martina Jurčević, Ivana Heffer Rakonić, Anja Zovko i Dragica Jukić.

Pozivnica

28. 02. Okrugli stol IZAZOVI MIGRACIJA I INTEGRACIJE ZA JAVNU UPRAVU

U četvrtak 28. veljače 2019. s početkom u 10 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11, Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava HAZU organizira Okrugli stol IZAZOVI MIGRACIJA I INTEGRACIJE ZA JAVNU UPRAVU.

Poziv

Za medije

Priopćenje

27.02. Predstavljanje knjige "Budimir Pervan – iz arhiva arhitekta" u Hrvatskome muzeju arhitekture

Predstavljanje knjige "Budimir Pervan – iz arhiva arhitekta" održat će se u srijedu, 27. veljače 2019. godine s početkom u 18.00 sati, u Hrvatskom muzeju arhitekture  HAZU, Ivana Gorana Kovačića 37 u Zagrebu.

Uvodna riječ: doc. dr. sc. Borka Bobovec, upraviteljica Muzeja. O knjizi će govoriti: akademik Andrija Mutnjaković, voditelj Muzeja i recenzent; prof. dr. sc. Bojana Bojanić Obad Šćitaroci, recenzentica, i dr. sc. Iva Ceraj, kustosica. Opis

26. 02. Okrugli stol "Kako postići viši stupanj energetske neovisnosti u strateškom energetskom razvoju RH"

Znanstveno vijeće za naftno-plinsko gospodarstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizira Okrugli stol na temu "Kako postići viši stupanj energetske neovisnosti u strateškom energetskom razvoju RH" u utorak, 26. veljače 2019. s početkom u 11 sati u dvorani Knjižnice HAZU, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu.

Program

Poziv za medije

Priopćenje

25. 02. Predavanje guvernera HNB prof. dr. sc. Borisa Vujčića: PERSPEKTIVE ULASKA RH U EUROZONU

U ponedjeljak, 25. veljače 2019. u 12 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, guverner Hrvatske narodne banke prof. dr. sc. Boris Vujčić održat će predavanje "Perspektive ulaska Republike Hrvatske u eurozonu".
Uvodno će govoriti akademik Velimir Neidhardt, predsjednik HAZU i akademik Gordan Družić, tajnik Razreda za društvene znanosti HAZU.

Poziv

Za medije

Priopćenje

22. 02. Okrugli stol HRVATSKI TURIZAM - IZAZOVI ZA BUDUĆNOST

U petak, 22. veljače 2019. s početkom u 10 sati, u dvorani Knjižnice HAZU na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održava se Okrugli stol HRVATSKI TURIZAM - IZAZOVI ZA BUDUĆNOST, u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti - Razred za društvene znanosti  i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, povodom 30. obljetnice znanstvenog časopisa Acta Turistica i 80 godina života prof. dr. sc. Borisa Vukonića.

Poziv i program

Za medije

Priopćenje

22.02. Predstavljanje knjige o blaženome Alojziju Stepincu NADA KOJA NE POSTIĐUJE biskupa Ratka Perića u Splitu

Predstavljanje knjige o blaženome Alojziju Stepincu NADA KOJA NE POSTIĐUJE monsinjora Ratka Perića, biskupa mostarsko- duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko–mrkanskog, održat će se u velikoj dvorani palače HAZU-a u Splitu (palači Milesi) Trg braće Radića 7, u petak, 22. veljače 2019. u 18 sati

Prisutne će pozdraviti akademik Davorin Rudolf i nadbiskup, metropolit splitsko – makarski Marin Barišić, a o blaženome Alojziju Stepincu govorit će autor knjige biskup Perić i šibenski biskup u miru Ante Ivas.

20.02. Predstavljanje knjige Život i znanost akademika Elsa Kuljanića

U srijedu 20. veljače 2019. s početkom u 17 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zagreb, Strossmayerov trg 14, održat će se predstavljanje knjige Život i znanost akademika Elsa Kuljanića.

Poziv

Priopćenje

19.02. Radionica "Promjene koje (znanstveni) život znače: Otvorena znanost, zašto je važna i kako vam OpenAIRE tu može pomoći?"

Radionica "Promjene koje (znanstveni) život znače: Otvorena znanost, zašto je važna i kako vam OpenAIRE tu može pomoći?", održat će se u utorak, 19. veljače 2019. s početkom u 10 sati u dvorani Knjižnice HAZU.

19.02. Umro akademik Marko Samardžija

U utorak 19. veljače 2019. u Zagrebu je u 72. godini života umro akademik Marko Samardžija, istaknuti hrvatski jezikoslovac, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i voditelj Akademijinog Zavoda za lingvistička istraživanja. Posljednji ispraćaj akademika Samardžije održat će se se u petak, 22. veljače 2019., u 10 sati na zagrebačkom krematoriju.

Priopćenje

18.02. Predstavljanje godišnjega časopisa "Radovi Zavoda za znanstveni rad Varaždin"

Predstavljanje godišnjega časopisa "Radovi Zavoda za znanstveni rad Varaždin" održat će se u ponedjeljak, 18. veljače 2019., u 12 sati, u salonu Gradske vijećnice Grada Varaždina, Trg kralja Tomislava 1.

Foto: ddretar

15.02. Predstavljanje grafičke mape EDVIN DRAGIČEVIĆ / SUBTERRANEUS i otvaranje izložbe recentnih grafika

U petak, 15. veljače 2019. s početkom u 13 sati u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 12 u Zagrebu održat će se predstavljanje grafičke mape Edvin Dragičević / Subterraneus i otvaranje izložbe recentnih grafika.

Na predstavljanju će govoriti: Vesna Kedmenec Križić, muzejska savjetnica Kabineta grafike, Ana Petković Basletić, kustosica Kabineta grafike i umjetnik izv. prof. art. Edvin Dragičević

Izložba je otvorena do 28. veljače 2019. Press

 

13.02. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt govorio na otvorenju drugog Hrvatskog radijskog foruma

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt govorio je u srijedu 13. veljače na otvorenju drugog Hrvatskog radijskog foruma.

Priopćenje

13.02. U Splitu predstavljanje knjige NAJZDRAVIJE NAMIRNICE SVIJETA Georgea Mateljana

MOZAIK KNJIGA i ZDRAVI GRAD pozivaju Vas na predstavljanje knjige NAJZDRAVIJE NAMIRNICE SVIJETA Georgea Mateljana u srijedu, 13. veljače 2019. u 18 sati u velikoj dvorani na I. katu Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu (Palača Milesi), Trg braće Radića 7.

O knjizi će govoriti: Dragan LjutićIrena Drmić HofmanTea BilušićVedran Poljak i Željko Petrović.

13.02. U Hrvatskome muzeju arhitekture HAZU predavanje "Sačuvati sjećanje – Sjaj drevnih civilizacija srednjoistočne Azije i talijanski zahvati za njihovu obnovu, Novi Bagdadski muzej"

U srijedu, 13. veljače 2019. godine s početkom u 18.00 sati, u Hrvatskome muzeju arhitekture HAZU, održat će se predavanje Sačuvati sjećanje – Sjaj drevnih civilizacija srednjoistočne Azije i talijanski zahvati za njihovu obnovu, Novi Bagdadski muzej.

Sudjeluju: profesor Carlo Lippolis i arhitekt Gianluca Capri, uz simultani prijevod.

Predavanje je organizirano u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu.

Radujemo se Vašem dolasku!

 

13. 02. Izložba NAKLADNIČKA DJELATNOST U 2018. GODINI

Od 13. do 28. veljače 2019., u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, na izložbi NAKLADNIČKA DJELATNOST U 2018. GODINI mogu se razgledati knjige, časopisi i sve druge publikacije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti objavljene 2018. godine.

12.02. Posjet akademika JUSUFA BUXHOVIJA HAZU

Tajnik Razreda za društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Gordan Družić primio je u svečanim salonima palače HAZU akademika Jusufa Buxhovija (člana Kosovske akademije znanosti i umjetnosti) u pratnji g. Nijaza Muhamedija i g. Shuipa Ziberija (predsjednika Vijeća albanska manjine grada Zagreba) kao i gđu Gentianu Fanu iz Vijeća mladih predsjednice Republike Hrvatske. Tom su prigodom razmijenjeni prigodni kjižni darovi a g. Buxhovi je Hrvatskoj akademiji uz ostala djela donio i svoju Povijest Kosova u tri sveska. Nakon posjeta gosti su uz stručno vodstvo kustosa razgledali Strossmayerovu galeriju starih majstora kao i Bašćansku ploču te škrinju sv. Šimuna u atriju Akademije.

Priopćenje

11.02. Predstavljanje opusa i knjige "Moj životni put" akademika Bože Žepića

Predstavljanje opusa i knjige "Moj životni put" akademika i potpredsjednika HAZU BiH Bože Žepića održat će se se u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak, 11. veljače 2019. u 12 sati.

 

 

08.02. Umro nobelovac dr. sc. Manfred Eigen, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U srijedu 6. veljače 2019. u 92. godini života umro je njemački kemičar dr. sc. Manfred Eigen, dobitnik Nobelove nagrade za kemiju 1967., dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

Priopćenje

08.02. U Splitu predstavljanje knjige RAZUMJETI ISLAM muftije dr. sc. Aziza ef. Hasanovića

U petak, 8. veljače 2019. u 18 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu održat će se predstavljanje knjige Razumjeti islam predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftije dr. sc. Aziz ef. Hasanovića. Cilj ove knjige jest da predstavi islam u kontekstu današnjeg vremena i prostora suočavajući se s određenim predrasudama koje se pripisuju islamu i muslimanima kao i formiranje jasnog i ispravnog stava o islamskim temama. Knjiga je namijenjena široj publici.

Prisutne će, u ime Akademije, pozdraviti akademik Arsen Bačić, a o knjizi će govoriti muftija dr. sc. Aziz ef. Hasanović.

Predstavljanje knjige održat će se u velikoj dvorani, na I. katu, zgrade Zavoda Akademije u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi)

07.02. U Zadru predstavljanje jubilarnog 60. broja Radova Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru

U organizaciji Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru u četvrtak 7. veljače 2019. s početkom u 12,00 sati u dvorani Zavoda u Zadru, Obala kneza Trpimira 8, održat će se predstavljanje jubilarnog 60. broja Radova Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru (sv. 60/2018.) Radove Zavoda predstavit će: akademik Nenad Cambi (glavni urednik), dr. sc. Branko Kasalo i dr. sc. Grozdana Franov-Živković.

Radovi Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru, (dalje Radovi) jedan su od vodećih znanstveno-povijesnih publikacija na području Dalmacije i Hrvatske. Od početka izlaženja 1954. godine do danas tiskano je šezdeset brojeva u kojima je objavljeno 948 znanstvenih i stručnih radova, pretežito vezanih uz prošlost Zadra i okolice, odnosno Dalmacije i Hrvatske, te više stotina ocjena i prikaza knjiga. Zavod za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru kroz časopis Radovi dao je vrlo značajan znanstveni doprinos proučavanju prošlosti Zadra, zadarske okolice i hrvatske povijesti. Objavljuje znanstvene i stručne članke, te ocjene i prikaze iz područja povijesti, arheologije, povijesti umjetnosti i etnologije. Radovi su od 2011. svrstani u kategoriju časopisa A1, koji su po vrsnoći izjednačeni s časopisima s međunarodno priznatom recenzijom. Jedan je od časopisa, od ukupno dvanaest iz Hrvatske, koji je indeksiran u Web of Science Core Collection (WoSCC) u citatnom indeksu Arts and Humanities Citation Index (A&HCI) međunarodnoj bazi podataka.

 

Foto: dr. sc. Martina Dubolnić Glavan

 

06. 2. RADIONICA "RAČUNALNI KORPUSI U FRAZEOLOŠKIM ISTRAŽIVANJIMA I FRAZEOGRAFIJI"

Zavod za lingvistička istraživanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizira radionicu RAČUNALNI KORPUSI U FRAZEOLOŠKIM ISTRAŽIVANJIMA I FRAZEOGRAFIJI, u srijedu, 06. veljače 2019. u 10 sati, u multimedijalnoj dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu. Radionicu vode Ivana Filipović Petrović i Jelena Parizoska.

06.02. Razgovor o dr. Francu Prešernu u Kući Šenoa

Razgovor o dr. Francu Prešernu održao se u Kući Šenoa u Zagrebu (Ulica Ive Mallina 27), 6. veljače 2019. godine u 18. sati. Sudionici su se uz razgovor sprisjetitl i dvojezične monografije "August Šenoa - Karanfil sa pjesnikova groba/ Nagelj s pesnikovega groba", koju su zajednički izdale HAZU i SAZU 1997. godine (dr. Frangeš i dr. Pogačnik). 

Uz veleposlanicu Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj N.E. gđu Smiljanu Knez na svečanosti je sudjelovao i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Velimir Neidhardt, koji se prigodnom riječju obratio nazočnima kao i tajnik Razreda za književnost, akademik Pavao Pavličić. Razgovoru je nazočio i akademik Josip Bratulić.

 

01. 02. NOĆ MUZEJA 2019. U JEDINICAMA HAZU

U manifestaciji NOĆ MUZEJA 2019. na temu MUZEJI - INOVACIJE I DIGITALNA BUDUĆNOST tradicionalno sudjeluju i jedinice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti: Strossmayerova galerija starih majstora, Kabinet grafike, Gliptoteka i Hrvatski muzej arhitekture.

Program jedinica HAZU u Noći muzeja 2019.

31.01. Predstavljanje knjige "Hrvatska i Vijeće Europe; trnoviti put – Croatia and the Council of Europe; Per Aspera"

Predstavljanje knjige Hrvatska i Vijeće Europe; trnoviti put – Croatia and the Council of Europe; Per Aspera autorice mr. sc. Daniele Petričević Golojuh u nakladi Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, održat će se u četvrtak, 31. siječnja 2019. s početkom u 13 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14, Zagreb.

Promociju knjige organizira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Priopćenje

31.01. U HAZU okrugli stol Aditivne tehnologije: izazov novih industrija

U organizaciji Znanstvenog vijeća za tehnološki razvoj Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u četvrtak 31. siječnja 2019. s početkom u 10 sati u palači HAZU, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se Okrugli stol Aditivne tehnologije: izazov novih industrija.

Poziv

28.01. Preminuo prof. Đuro Vanđura, bivši ravnatelj Strossmayerove galerije

Prof. Đuro Vanđura, povjesničar umjetnosti i bivši ravnatelj Strossmayerove galerije starih majstora tragično je preminuo u ponedjeljak, 28. siječnja 2019. u 61 godini života. Posljednji ispraćaj g. Vanđure održat će se u četvrtak, 31. siječnja 2019., u 14 sati u rodnom Ivankovu. Počivao u miru!

 

30.01. Promocija sveučilišnoga udžbenika GRADSKA POLJOPRIVREDA

Promocija sveučilišnoga udžbenika Gradska poljoprivreda održat će se u srijedu, 30. siječnja 2019. s početkom u 13 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14, Zagreb.

Također, u sklopu predstavljanja knjige, govorit će se i o poslijediplomskom specijalističkom interdisciplinarnom studiju Upravljanje gradom koji proučava aspekte gospodarenja gradom; povijest, postanak, izgradnja, funkcioniranje, transformacija te mjesto i uloga grada u budućnosti.

Na skupu će govoriti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Velimir Neidhardt; rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Boras; predsjednik Udruge gradova RH; gospodin Željko Turk; dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Zoran Grgić; voditelj Specijalističkog interdisciplinarnog studija Upravljanje gradom, prof. dr. sc. Gojko Bežovan te recenzenti kao i autor udžbenika, prof. dr. sc. Ivica Kisić

Moderator programa je tajnik Razreda za prirodne znanosti, akademik Ferdo Bašić. 

Priopćenje

29.01. Predstavljanje knjiga akademika Žarka Dadića POVIJEST ZNANOSTI I PRIRODNE FILOZOFIJE U HRVATA IV. i V.

U utorak 29. siječnja 2019. s početkom u 12 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, održat će se predstavljanje knjiga akademika Žarka Dadića POVIJEST ZNANOSTI I PRIRODNE FILOZOFIJE U HRVATA (s osobitim obzirom na egzaktne znanosti), KNJIGA IV. – PROSVJETITELJSTVO 
i KNJIGA V. – PRETPREPORODNO DOBA.

Poziv

Priopćenje

28.01. Akademik Dario Vretenar izabran za glavnog tajnika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Akademik Dario Vretenar novi je glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Na skupštini HAZU održanoj u ponedjeljak 28. siječnja akademik Vretenar dobio je 84 glasa od nazočnih 109 redovitih članova Akademije. 

Dnevni red

Priopćenje

24.01. Predstavljanje knjige Hrvatski muzej arhitekture


U četvrtak 24. siječnja 2019. u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, održat će se predstavljanje knjige Hrvatski muzej arhitekture. Nakon uvodne riječi predsjednika HAZU akademika Velimira Neidhardta, o knjizi će govoriti akademik Mladen Obad Šćitaroci, tajnik Razreda za likovne umjetnosti, akademik Andrija Mutnjaković, voditelj Muzeja, glavni i odgovorni urednik knjige, te doc. dr. sc. Borka Bobovec, upraviteljica Muzeja.

Pozivnica

Poziv za medije

Priopćenje

24. 01. II. Sjednica skupštine Sekcije za preradu nafte Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU

U četvrtak, 24. siječnja 2019. u 11 sati, u maloj sjedničkoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održava se II. Sjednica skupštine Sekcije za preradu nafte Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU, na kojoj će pročelnik sekcije, mr. sc. Ivan Medarac održati predavanje "Budućnost lokacije u Sisku nakon objave INE o gašenju prerade u Rafineriji Sisak".

Poziv

23. 01. Okrugli stol JAVNI BILJEŽNICI U EUROPSKOM KONTEKSTU

U srijedu, 23. siječnja 2019. s početkom u 10 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11, Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava HAZU organizira Okrugli stol JAVNI BILJEŽNICI U EUROPSKOM KONTEKSTU.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

21.01. U Zadru promocija Zbornika "Zadarsko zdravstvo i obrana Zadra u Domovinskom ratu 1991." glavnoga urednika akademika Vjekoslava Jerolimova

U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru (Trg kralja Petra Krešimira IV.) 21. siječnja 2019. s početkom u 18 sati održat će se promocija Zbornika "Zadarsko zdravstvo i obrana Zadra u Domovinskom ratu 1991." glavnoga urednika akademika Vjekoslava Jerolimova. Navedeni zbornik radova predstavit će se u organizaciji Sveučilišta u Zadru i Zadarske županije u okviru programa obilježavanja 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Maslenica".

19.01. Posjet predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Velimira Neidhardta zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio je u subotu 19. siječnja u Nadbiskupskom dvoru predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Velimira Neidhardta. 

Priopćenje

16.01. U Vukovaru predavanje iz ciklusa "Tema: rat - ZAVRŠETAK VELIKOGA RATA I VUKOVAR - demografski i društveno-politički aspekti promjena"

Predavanje iz ciklusa "Tema: rat" u organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Vukovaru pod nazivom "ZAVRŠETAK VELIKOGA RATA I VUKOVAR - demografski i društveno-politički aspekti promjena" održat će  dr. sc. Lidija Barišić Bogišić.

Predavanje će se održati 16. siječnja. 2019. godine u 17 sati u prostoru Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Vukovaru (rodna kuća Lavoslava Ružičke),J. J. Strossmayera 25/I, Vukovar.

16.01. U Zadru predstavljanje monografije Želimira Maštrovića i Abdulaha Seferovića ZADARSKA BRODARICA

U organizaciji Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru u srijedu 16. siječnja 2019. u 12,00 sati u dvorani Zavoda u Zadru, Obala kneza Trpimira 8, održat će se predstavljanje monografije Želimira Maštrovića i Abdulaha Seferovića, ZADARSKA BRODARICA. Monografiju će predstaviti: izv. prof. dr. sc. Tado Oršolić, doc. dr. sc. Antonija Mlikota, te autori Želimir Maštrović i Abdulah Seferović.

 

15.01. Otvaranje izložbe Anabel Zanze “Napinjanje teksta” u Gliptoteci

Otvaranje izložbe 

Anabel Zanze “Napinjanje teksta održat će se u utorak, 15. siječnja 2019. godine
u 19 sati
, Gliptoteka HAZU, Medvedgradska 2, Zagreb.

15.01. Predstavljanje Zbornika o Miloradu Mediniju

U utorak 15. siječnja 2019. u 12 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se predstavljanje Zbornika o Miloradu Mediniju. O Zborniku će govoriti: prof.dr.sc. Ivo Banac, dopisni član HAZU, prof.dr. sc. Ružica Pšihistal i glavni urednik Zbornika prof. dr. sc. Tihomil Maštrović.

Pozivnica

Priopćenje

15.01. Izložba: ZAGREBAČKA SERIGRAFIJA u Kabinetu HAZU

Izložba: ZAGREBAČKA SERIGRAFIJA u Kabinetu grafike HAZU
/Ivan Picelj, Juraj Dobrović, Miroslav Šutej, Aleksandar Srnec,
Eugen Feller, Mladen Galić, Ljerka Šibenik, Ante Kuduz,
Julije Knifer, Vjenceslav Richter, Đuro Seder, Dean Jokanović Toumin/
 
Mjesto: Kabinet grafike HAZU, Zagreb
Trajanje: 15. siječnja - 1. veljače 2019.
Vrijeme: svaki dan od 10 do 18 sati, subotom od 11 do 14 sati, nedjeljom zatvoreno

07.01. KOMEMORACIJA ZA AKADEMIKA FIAMENGA U ZAVODU HAZU U SPLITU

U ponedjeljak, 7. siječnja 2019. u 12 sati u velikoj dvorani palače Milesi u Splitu, Trg braće Radića 7, sjedištu Zavoda HAZU za znanstveni i umjetnički rad u Splitu, održat će se

KOMEMORACIJA ZA HRVATSKOGA KNJIŽEVNIKA I AKADEMIKA JAKŠE FIAMENGA.

O pjesnikovu životu govorit će akademik Davorin Rudolf, voditelj Zavoda; književnik i sveučilišni profesor dr. sc. Joško Božanić;  g. Siniša Vuković, predsjednik Društva hrvatskih književnika - ogranka u Splitu te gradonačelnica Grada Komiže gđa. Tonka Ivčević, dipl.oec.

Komemoraciju su uz Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Splitu organizirali i Književni krug Split, Društvo hrvatskih književnika - ogranak Split te Grad Komiža.

03.01. Predavanje akademkinje Željke Čorak USUSRET SVETIM TRIMA KRALJEVIMA

U četvrtak, 3. siječnja 2019. u 18 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, akademkinja Željka Čorak održat će predavanje Ususret Svetim trima kraljevima.

Poziv

Priopćenje

2019. godina