2018. godina

28.12. SVEČANA DODJELA GODIŠNJIH NAGRADA HDLU

Svečana dodjela godišnjih likovnih nagrada Hrvatskoga društva likovnih umjetnika održat će se u petak, 28. prosinca 2018. u 10,30 sati u Staroj gradskoj vijećnici, dvorana A, Ulica sv. Ćirila i Metoda 6 u Zagrebu. Dobitnik nagrade za životno djelo je akademik Đuro SEDER.

27.12. Umro akademik Jakša Fiamengo

U četvrtak 27. prosinca 2018. u Splitu je u 73. godini života umro akademik Jakša Fiamengo, istaknuti hrvatski pjesnik, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

Priopćenje

23.12. U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održan tradicionalni Božićni koncert

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u nedjelju 23. prosinca održan je tradicionalni Božićni koncert na kojem je nastupio Slovenski filharmonijski zbor iz Ljubljane pod ravnanjem dirigenta maestra Tončija Bilića. 

Priopćenje

21.12. Akademik Zvonko Kusić novi predsjednik Upravnog odbora Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na sjednici održanoj u petak 21. prosinca za novog je predsjednika Upravnog odbora Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabralo akademika Zvonka Kusića, dosadašnjeg predsjednika HAZU. 

Priopćenje

20.12. Akademik Ferdo Bašić izabran za inozemnog člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine

Istaknuti hrvatski agronom akademik Ferdo Bašić izabran je u četvrtak 20. prosinca za inozemnog člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. 

Priopćenje

20.12. U Knjižnici HAZU predavanje prof. dr. sc. Zrinke Stahuljak Darovati ili kupiti: „kurtoazija“ hodočasnika iz zapadne Europe u Svetoj zemlji u srednjem vijeku

U četvrtak 20. prosinca 2018. s početkom u 11 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, Strossmayerov trg 14., prof. dr. sc. Zrinka Stahuljak, profesorica francuske književnosti na UCLA  (University of California, Los Angeles) i gostujuća profesorica na Collège de France u Parizu, održat će predavanje na temu Darovati ili kupiti: „kurtoazija“ hodočasnika iz zapadne Europe u Svetoj zemlji u srednjem vijeku.

Poziv

Priopćenje

 

19.12. Otvaranje izložbe "Budimir Pervan – iz arhiva arhitekta" u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU

Izložba "Budimir Pervan – iz arhiva arhitekta" bit će otvorena u srijedu, 19. prosinca 2018. u 18.00 sati u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU (Ulica Ivana Gorana Kovačića 37) uz sudjelovanje Hrvatsko-češkoga društva. Izložba ostaje otvorena do 1. veljače 2019., radnim danom od 10 do 16 sati, srijedom do 18 sati.

18. 12. Otvorenje izložbe Portreti u Strossmayerovoj galeriji

U utorak, 18. prosinca 2018., s početkom u 19 sati u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu otvara se izložba Portreti u Strossmayerovoj galeriji.
Izložbu će otvoriti akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti uz prigodnu riječ akademika Vladimira Markovića, voditelja Strossmayerove galerije i Borivoja Popovčaka, upravitelja Strossmayerove galerije. Izložba ostaje otvorena do 24. veljače 2019.

Poziv za medije

Priopćenje

15.12. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio na znanstvenom skupu u povodu otkrivanja poprsja Mije Kišpatića u Osijeku

Predsjednik  Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u subotu 15. prosinca na znanstvenom skupu održanom u povodu otkrivanja poprsja Mije Kišpatića, poznatog geologa, biologa i fizičara u Rondelu poznatih Osječana ispred III. gimnazije u Osijeku. 

Priopćenje

13. 12. Redovita skupština Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Redovita skupština Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održava se u četvrtak, 13. prosinca s početkom u 11 sati u velikoj dvorani palače HAZU na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu.

Priopćenje

 

12.12. Komemorativni sastanak u spomen na akademika Vladimira Goldnera

U srijedu 12. prosinca 2018. u 12 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se komemorativni sastanak posvećen životu i djelu što ga je za sobom ostavio akademik Vladimir Goldner.

Poziv

Priopćenje

12.12. II. SIMPOZIJ SUPRAMOLEKULSKE KEMIJE SupramolChem2018.

U srijedu 12. prosinca 2018. s početkom u 9 sati u Knjižnici HAZU, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, održat će se II. SIMPOZIJ SUPRAMOLEKULSKE KEMIJE SupramolChem2018. 

Poziv

11.12. Konferencija "Tematska inovacijska vijeća – karika koja nedostaje”

Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u utorak 11. prosinca 2018. s početkom u 08:45 sati u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma HAZU, Opatička 18 u Zagrebu, održat će se konferencija "Tematska inovacijska vijeća – karika koja nedostaje”. 

Poziv

11.12. Okrugli stol Dvadeset pet godina hrvatskog prava društava

U utorak 11. prosinca 2018. u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, s početkom  u 10 sati održat će se okrugli stol Dvadeset pet godina hrvatskog prava društava koji organizira Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava HAZU.

Poziv

10.12. U Knjižnici HAZU promocija knjige Carigradska pisma Antuna Vrančića

U ponedjeljak 10. prosinca 2018. u 12 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, održat će se promocija knjige Carigradska pisma Antuna Vrančića.

Poziv

Priopćenje

08.12. U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti 31. svečanost uručenja nagrade Hrvatske glazbene mladeži “Ivo Vuljević” za 2018.

U subotu 8. prosinca s početkom u 20 sati u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, Zagreb, održat će se 31. svečanost uručenja nagrade Hrvatske glazbene mladeži “Ivo Vuljević” za 2018. godinu, uz gala koncert Luke Ljubasa, laureate nagrade 2017. godine, i Zagrebačkih solista. 

Poziv

Priopćenje

07.12. U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održana oproštajna svečanost za izraelsku veleposlanicu Zinu Kalay Kleitman

U organizaciji Hrvatsko-izraelskog poslovnog kluba, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u petak 7. prosinca održana je oproštajna svečanost za izraelsku veleposlanicu Zinu Kalay Kleitman koja završava svoj mandat u Hrvatskoj. 

Priopćenje

07.12. Priznanje Odsjeku za etnologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Povodom 130. obljetnice Odbora za narodni život i običaje (danas Odsjeka za etnologiju Zavoda za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti), Hrvatsko etnološko društvo (HED) dodijelilo je Odsjeku posebno priznanje za iznimna postignuća u znanstvenom i stručnom radu te za doprinos ugledu etnološke i kulturnoantropološke struke. 

Priopćenje

07.12. U HAZU predavanje Wernera Müllera NATURE‘S BLUEPRINT: FROM MARINE SPONGES TO MEDICAL APPLICATIONS

U petak 7. prosinca u 11 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg N. Š. Zrinskog 11, Zagreb, dopisni član HAZU Werner E. G. Müller održat će predavanje na temu NATURE‘S BLUEPRINT: FROM MARINE SPONGES TO MEDICAL APPLICATIONS, u organizaciji Znanstvenog vijeća za prirodoslovna istraživanja Jadrana HAZU.

Poziv

07. 12. XV. Prosinački znanstveni simpozij "Poučna iskustva i znanstveni izazovi u dermatološkoj praksi - odabrani slučajevi"

U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Razreda za medicinske znanosti, Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice i Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u zagrebu te Hrvatskog dermatovenerološkog društva HLZ-a, u petak, 07. prosinca 2018., s početkom u 9.00 sati, u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Opatička ulica 18, održat će se tradicionalni, ove godine 15. po redu, znanstveni dermatovenerološki Simpozij s temom „Poučna iskustva i znanstveni izazovi u dermatološkoj praksi - odabrani slučajevi“.

Poziv za medije

06.-08.12. XXIX. Krležini dani u Osijeku

U Osijeku će se od 6. do 8. prosinca održati XXIX.  Krležini  dani,  u  organizaciji  Hrvatskog  narodnog  kazališta  u Osijeku,  Filozofskog  fakulteta  Osijek  i  Odsjeka  za  povijest  hrvatskog  kazališta  Zavoda  za povijest  hrvatske  književnosti,  kazališta  i  glazbe  HAZU. 

Program

Poziv za medije

Obavijest za medije

06.12. Predavanje povodom Dana tla: Gospodarenje tlom i emisija plinova staklenika

U organizaciji Znanstvenog vijeća za zaštitu prirode Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti povodom Dana tla u četvrtak 6. prosinca u 12 sati u Knjižnici HAZU, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, održat će se predavanje prof. dr. sc. Danijela Juga na temu Gospodarenje tlom i emisija plinova staklenika.

Poziv

Priopćenje

06.12. IV. međuakademijski znanstveni simpozij ZOONOZE I BOLESTI KOJE SE PRENOSE VEKTORIMA - PRINCIPI BIOSIGURNOSTI I BIOZAŠTITE

IV. međuakademijski znanstveni simpozij ZOONOZE I BOLESTI KOJE SE PRENOSE VEKTORIMA - PRINCIPI BIOSIGURNOSTI I BIOZAŠTITE održat će se u velikoj sjedničkoj dvorani HAZU 6. prosinca 2018. s početom u 11 sati. Organizatori su Razred za medicinske znanosti HAZU u suradnji s ANUBiH, SAZU i Hrvatskim društvom za biosigurnost i biozaštitu Hrvatskoga liječničkog zbora. Predsjednica Organizacijskoga odbora je prof. dr. sc. Alemka Markotić.

06.12. Tribina Hrvatsko mljekarstvo na raskrižju u Zavodu za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU Velika Gorica

U četvrtak 6. prosinca 2018. u 11 sati u dvorani Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Velika Gorica, šetalište Franje Lučića 15, održat će se tribina Hrvatsko mljekarstvo na raskrižju. Tribinu organiziraju Zavod za znanstvenoistraživački  i umjetnički rad HAZU Velika Gorica, Hrvatska mljekarska udruga i Grad Velika Gorica. 

Poziv

05.12. Izborna skupština Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za izbor glavnog tajnika HAZU

Skupština Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održana u srijedu 5. prosinca 2018. niti u ponovljenom glasanju nije izabrala novog glavnog tajnika HAZU, budući da nijedan od dvojice kandidata nije dobio potrebnih najmanje 67 glasova. O novom glavnom tajniku odlučivat će se na skupštini 28. siječnja 2019. 

Priopćenje

05. 12. Znanstveni skup "Svjetski financijski vrtlog - 30 godina poslije" povodom 10. godišnjice smrti akademika Ive Perišina

Povodom 10. godišnjice smrti akademika Ive Perišina, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - Odsjek za ekonomska istraživanja i Ekonomski fakultet Zagreb i organiziraju znanstveni skup „Svjetski financijski vrtlog – 30 godina poslije“, koji se oržava 5. prosinca 2018. godine u dvoranik Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu.

Akademik Perišin ostavio je značajan trag u hrvatskoj ekonomskoj znanosti u području financija, a  u 2018. godini navršava se 30 godina od izlaska njegove knjige „Svjetski financijski vrtlog“ u kojoj je nagovijestio novu etapu u razvoju financijskih tržišta te turbulencije i krize na financijskim tržištima koje su se uistinu i dogodile i to u opasnim razmjerima.

Program

Priopćenje

04.12. Predavanje u Vinkovcima - dr. sc. Anica Bilić VEĆ SE BLIŽI VRIME BLAGO, DOŠAŠĆE U HRVATSKOJ KNJIŽEVNOJ BAŠTINI

U Centru za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima 4. prosinca 2018. u 18 sati, upraviteljica dr. sc. Anica Bilić, znanstvena savjetnica, održat će predavanje VEĆ SE BLIŽI VRIME BLAGO, DOŠAŠĆE U HRVATSKOJ KNJIŽEVNOJ BAŠTINI. U glazbenom dijelu programa sudjeluje mješoviti zbor Župe sv. Vinka Pallottija iz Vinkovaca.

Pozivnica

04.12. U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti predstavljanje knjige Bolesti koje su mijenjale svijet akademika Željka Cvetnića

U utorak 4. prosinca 2018. u 12 sati u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu, održat će se predstavljanje knjige Bolesti koje su mijenjale svijet akademika Željka Cvetnića.

Poziv

Priopćenje

30.11. Predstavljanje izdanja Zavoda HAZU za povijesne znanosti u Dubrovniku

U petak, 30. studenoga 2018. u Sorkočevićevom ljetnikovcu na Lapadu u 18 sati Zavod HAZU za povijesne znanosti u Dubrovniku

u sjećanje na akademika Nenada VEKARIĆA

održat će predstavljenje izdanja Zavoda.

29.11. 8. kolokvij iz povijesti i fIlozofije znanosti ŠPANJOLSKA GRIPA u Velikoj Gorici

8. kolokvij iz povijesti i filozofije znanosti ŠPANJOLSKA GRIPA održat će se u Velikoj Gorici 29. studenoga 2018. s početkom u 12 sati u dvorani turističke zajednice, Trg kralja Tomislava 2. Organizatori skupa su Zavod za znanstveno istraživački  i umjetnički rad HAZU u Velikoj Gorici i Hrvatska zaklada za znanost.

Pozdravne riječi uputit će akademik Željko Cvetnić, voditelj Zavoda HAZU u Velikoj Gorici kao i granočalnik Velike Gorice, g. Dražen Barišić. O špajolskoj gripi u povijesnom kontekstu teorije patocenoze izlagat će prof. dr. sc. Nikola Anušić sa Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a dr. sc. Vladimir Savić iz Veterinarskoga instituta o visusima gripe od ptica do ljudi.

29.11. U Knjižnici HAZU predavanje dr. sc. Nenada Raosa Nove teorije o postanku života

U organizaciji Odbora za kemiju Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti HAZU, u četvrtak 29. studenog 2018. u 18 sati u Knjižnici HAZU, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, održat će se predavanje dr. sc. Nenada Raosa Nove teorije o postanku života. 

Poziv

Priopćenje

27.11. Predavanje prof. dr. sc. Davora Soltera EPIGENETIČKA KONTROLA RANOGA RAZVOJA SISAVACA

Predavanje prof. dr. sc. Davora Soltera EPIGENETIČKA KONTROLA RANOGA RAZVOJA SISAVACA  održat će se u utorak, 27. studenoga 2018., u 13 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg N. Š. Zrinskoga 11 u Zagrebu.

Uvodne riječi održat će akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije i akademik Slobodan Vukičević.

26.11. Komemorativni sastanak u povodu prve godišnjice smrti akademika MILANA MOGUŠA

Komemorativni sastanak u povodu prve godišnjice smrti akademika Milana Moguša priređuje Razred za filološke znanosti HAZU u ponedjeljak, 26. studenoga 2018. u 12 sati u palači Hrvatske akademije na trgu N. Š. Zrinskog u Zagrebu.

O akademiku Milanu Mogušu govorit će predsjednik Hrvatske akademije akademik Zvonko Kusić, tajnik Razreda akademik August Kovačec te članice i suradnice HAZU prof. dr. Anđela Frančić, prof. dr. Mira Menac Mihalić, prof. dr. Silvana Vranić i član suradnik prof. dr. Marko Tadić.

Nakon Komemorativne sjednice, predsjednik Hrvatske akademije akademik Zvonko Kusić, u salonima Akademije iza 13 sati, predat će obitelji pok. akademika Milana Moguša odličje “Velereda kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom“ kojim je akademika Milana Moguša odlikovala predsjednica Republike Hrvatske, a nije mu moglo biti uručeno za života.

Priopćenje

26.11. U Budimpešti postavljena izložba Marin Getaldić – pogled u novo doba

U sklopu manifestacije Tjedan hrvatske kulture 2018., u Hrvatskom vrtiću, osnovnoj školi, gimnaziji i đačkom domu (HOŠIG) u Budimpešti 26. studenog 2018. postavljena je izložba Marin Getaldić – pogled u novo doba autorice dr. sc. Marijane Borić, voditeljice projekta Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

Priopćenje

26.11. Izložba ZAGREBAČKA SERIGRAFIJA u Kabinetu grafike HAZU

Izložba Zagrebačka serigrafija održat će se u ponedjeljak, 26. studenoga 2018., s početkom u 19 sati u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 12. Izložba je otvorena do 20. prosinca 2018., od pon. do pet. 10 -  18 sati, a u subotu 11- 14 sati.

23.11. Umro akademik Ivan Cifrić

U petak 23. studenog 2018. u Zagrebu je u 73. godini života umro akademik Ivan Cifrić, istaknuti hrvatski sociolog, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.  

Priopćenje

 

 

23. 11. Svečana dodjela Književne nagrade Stipana Bilića-Prcića iz posebnog fonda Zaklade HAZU

U petak, 23. studenoga 2018., u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održava se treća svečana dodjela Književne nagrade Stipana Bilića-Prcića.

Poziv za medije

Priopćenje

23.11. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio na predstavljanju knjige Danka Plevnika Ljudi Karlovca

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u petak 23. studenog na predstavljanju knjige Danka Plevnika Ljudi Karlovca održanom u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu. 

Priopćenje

23.11. XVII. znanstveno-stručni skup DANI DR. FRANJE RAČKOGA u Fužinama

U petak 23. studenoga 2018. s početkom u 11 sati u Vijećnici Općine Fužine u Fužinama održat će se XVII. znanstveno-stručni skup DANI DR. FRANJE RAČKOGA.

Organizatori skupa su Zavod za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli, Udruga "Dr. Franjo Rački" Fužine i Osnovna škola Ivanke Trohar Fužine.

23.11. Znanstveni skup Reprodukcijsko zdravlje, planiranje obitelji i demografska politika

U organizaciji Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u petak 23. studenog 2018. s početkom u 10 sati u Knjižnici HAZU, Strossmayerov trg 14 u zagrebu, održat će se znanstveni skup Reprodukcijsko zdravlje, planiranje obitelji i demografska politika.

Poziv

Priopćenje

22.11. Predavanje u Vinkovcima: dr. sc. Vlasta Novinc – VUKOVAR, SVJEDOČENJE I TRAUMA

U Centru za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima, 22. studenoga 2018. u 18 sati, upraviteljica Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Vukovaru dr. sc. Vlasta Novinc održat će predavanje VUKOVAR, SVJEDOČENJE I TRAUMA. U glazbenom dijelu programa sudjeluju učenici Glazbene škole iz Vinkovaca.

Pozivnica

22. i 23. 11. Završna konferencija projekta DELICROMAR: NOVI PRAVNI REŽIM ZA MARINE

Završna konferencija projekta DELICROMAR: NOVI PRAVNI REŽIM ZA MARINE održava se 22. i 23. studenoga 2018. u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na Trgu N. Š. Zrinskog u Zagrebu.

Organizatori su Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava i Jadranski zavod Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti uz suorganizaciju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH. Radovi izneseni na konferenciji objavit će se u 47. knjizi nakladničkog niza Modernizacija prava Znanstvenog vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava HAZU.

22.-23.11. Znanstveni skup PETAR ZORANIC I HRVATSKA KULTURA u Zadru i Ninu

U organizaciji Društva hrvatskih književnika – Ogranak u Zadru; Sveučilišta u Zadru, Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja; Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zavoda za povijesne znanosti u Zadru, u Zadru 22. studenoga i Ninu 23. studenoga 2018. održat će se znanstveni skup PETAR ZORANIC I HRVATSKA KULTURA.

Prvi dio skupa održat će se u četvrtak 22. studenoga 2018. s početkom u 15,00 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, a drugi dio u petak 23. studenoga 2018. s početkom u 9,00 sati u Baroknoj kući u Ninu.

21.11. Okrugli stol BIOMEDICINSKA ISTRAŽIVANJA U HRVATSKOJ – STANJE I IZAZOVI

Okrugli stol Biomedicinska istraživanja u Hrvatskoj – stanje i izazovi održava se u srijedu, 21. studenoga 2018. u 10 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskoga 11 u Zagrebu. Suogranizator je Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije. 

Okrugli stol se održava u okviru projekta EU "Alliance4Life“ financiranog iz programa Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020, čiji je nositelj Sveučilište Masaryk iz Brna, sa svojim institutom CEITEC, dok je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu partner na projektu.

Poziv za medije

Priopćenje

21.11. Okrugli stol KASTAVŠTINA U VELIKOM RATU. STOTINU GODINA OD ZAVRŠETKA PRVOGA SVJETSKOG RATA

 

U srijedu 21. studenog 2018. u 17 sati u Gradskoj vijećnici Grada Kastva, Lokvina 3, održat će se Okrugli stol KASTAVŠTINA U VELIKOM RATU. STOTINU GODINA OD ZAVRŠETKA PRVOGA SVJETSKOG RATA u organizaciji Grada Kastva i Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli.

Program

 

20.11. Predstavljanje knjige dr. Drage Štambuka THEURGIA u Splitu

U utorak, 20. studenoga 2018. u 18 sati u velikoj dvorani Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu održat će se predstavljanje knjige dr. Drage Štambuka THEURGIA. Riječ je o djelu koje žanrom varira između pjesme u prozi i lirskog dnevnika. Knjiga je podijeljena u četiri djela: Hram u stijeni, Božanske česti, Upućenik i Ne hrli k zvijezdi, budi zvijezda. Stoga bi mogli reći da je riječ o četiri knjige u jednoj. 

Prisutne će pozdraviti akademik Davorin Rudolf, a o knjizi će govoriti akademik Nenad Cambi, fra Domagoj Runje i sam autor.
 

16.11. 6. Znanstveni sastanak TUMORI PROSTATE

U petak 16. studenoga 2018., s početkom u 9.00 sati, u triju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg N. Š. Zrinskoga u Zagrebu, održava se 6. Znanstveni sastanak TUMORI PROSTATE koji organiziraju Razred za medicinske znanosti – Odbor za tumore HAZU i Hrvatsko društvo za urološku onkologiju Hrvatskog liječničkog zbora.

Predsjednik Organizacijskoga odbora je prof. dr. sc. Željko Kaštelan.

Priopćenje

16.11. Znanstveni skup u Vinkovcima: KNJIŠKI KRNJAŠ IV. – "Ivan Berislav Grigić, (1931. – 1992.), pjesnik i publicist"

Centar za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima u rodnoj kući Ivana Kozarca (Ulica Josipa Kozarca 38 u Vinkovcima), 16. studenoga 2018. s početkom u 12 sati organizira književnoznanstvenu manifestaciju Knjiški Krnjaš IV. u okviru koje Znanstveni skup Ivan Berislav Grigić, (1931. – 1992.), pjesnik i publicist.  

Voditeljica skupa je prof. dr. sc. Anica Bilić, a sudjeluju znanstvenici: mr. sc. Zlatko Virc; Biserka Draganić, prof.; dr. sc. Marica Liović; prof. dr. sc. Anica Bilić; dr. sc. Vlasta Novinc; dr. sc. Ljiljana Kolenić i Kristina Repar, prof. 

U recitalu Volio je svoj Krnjaš sudjeluju glumci Kazališta "Mika Živković" iz Retkovaca, a u glazbenom dijelu programa učenici Glazbene škole "Josipa Runjanina" iz Vinkovaca i Kristina Repar iz Zagreba.

Programska knjižica / Knjižica sažetaka

15.11. U Beču održan treći znanstveni kolokvij o Faustu Vrančiću

U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču 15. studenog 2018. održan je znanstveni kolokvij o Faustu Vrančiću, treći u nizu nakon kolokvija održanih u Pragu i Rimu, gradovima u kojima je ovaj hrvatski polihistor duže vremena živio.

Priopćenje

15.11. Znanstveno-stručni skup ANTUN KANIŽLIĆ u Požegi

U četvrtak, 15. studenoga 2018. s početkom u 10 sati u Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi, Trg Svetog Trojstva 18, Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU i Požeška biskupija organiziraju znanstveno-stručni skup ANTUN KANIŽLIĆ
 
Predavači: prof. dr. sc. Zlata Šundalić, izv. prof. dr. Vladimir Dugalić, prof. dr. sc. Sanja Nikčević, prof. dr. sc. Alojz Jembrih, prof. dr. sc. Mijo Korade, doc. dr. sc. Karolina Vrban Zrinski, doc. dr. sc. Katarina Aladrović Slovaček, dr. sc. Ivan Missoni i Dario Budimir, prof. 
 
U uvodnom dijelu nastupaju Mješoviti zbor Glazbene škole Požega (dirigentica: Branka Horvat, prof. mentor; klavirska pratnja: Tin Tonković, mag. mus.) i Petar Petović - monolog iz Svete Rožalije. 
 

15. 11. Izborna skupština Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Izborna skupština Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održava se u četvrtak, 15. studenoga 2018. s početkom u 17 sati, u Akademijinoj palači na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu.

Pregled kandidata

Poziv za medije

Priopćenje

14.11. U Knjižnici HAZU predavanje prof. dr. sc. Julijane Matanović Čitam te, Lucijane, Povijest u romanima Nedjeljka Fabrija

U srijedu 14. studenog 2018. s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, Strossmayerov trg 14, u povodu 81. rođendana akademika Nedjeljka Fabrija prof. dr. sc. Julijana Matanović, članica suradnica HAZU, održat će predavanje  Čitam te, Lucijane, Povijest u romanima Nedjeljka Fabrija.

Poziv

Priopćenje

14.11. Predavanje profesora Ilije Pejića SVITANJE NAD GRADOM - FRAGMENTI IZ KULTURNOGA I KNJIŽEVNOGA ŽIVOTA DARUVARSKOG PROSTORA 90-IH GODINA 20. STOLJEĆA u Daruvaru

U srijedu, 14. studenoga 2018. u 12,30 sati u dvorani Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar (Stjepana Radića 5) održat će se predavanje profesora Ilije Pejića, člana Znanstvenog vijeća Zavoda u Bjelovaru i člana Uredništva časopisa Radovi, pod naslovom SVITANJE NAD GRADOM - FRAGMENTI IZ KULTURNOGA I KNJIŽEVNOGA ŽIVOTA DARUVARSKOG PROSTORA 90-IH GODINA 20. STOLJEĆA u organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije u Bjelovaru, Grada Daruvara i Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar, a u povodu obilježavanja 70 godina rada daruvarske knjižnice. 

U programu sudjeluju: g. Damir Lneniček, gradonačelnik Grada Daruvara; gđa Romana Horvat, ravnateljica knjižnice; prof. dr. sc. Slobodan Kaštela, član suradnik HAZU, voditelj Zavoda u Bjelovaru i prof. dr. sc. Vladimir Strugar, član suradnik HAZU, upravitelj Zavoda u Bjelovaru i Ilija Pejić, prof., autor izlaganja. 

U kulturno-umjetničkom programu sudjeluju učenici Gimnazije Daruvar. 

13.11. U Rimu u suorganizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izložba Faust Vrančić u kontekstu europske baštine

U palači Falconieri u Rimu u utorak 13. studenog bit će otvorena izložba Faust Vrančić u kontekstu europske baštine koju je organiziralo Veleposlanstvo Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici u suradnji s  Veleposlanstvom Mađarske u Rimu, Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu, Tehničkim muzejom „Nikola Tesla“ iz Zagreba, Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti i Ministarstvom kulture Republike Hrvatske. 

Priopćenje

Katalog izložbe

12. i 13.11. 28. simpozij „Personalized medicine - Research Diagnostics: Indicator or Information”

U organizaciji Zavoda za biomedicinske znanosti HAZU u Rijeci, u suradnji s Pravnim i Medicinskim fakultetom i Odjelom za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, KBC Rijeka, Jean Monnet Inter-University Centre of Excellence Opatija i HLZ –podružžnica Rijeka, 12. i 13. studenoga u Rijeci će se održati 28. simpozij „Personalized medicine - Research Diagnostics: Indicator or Information”. 

Poziv

12.11. Polaganja vijenaca na spomenike J. J. Strossmayeru i Franji Račkome

U ponedjeljak, 12. studenoga 2018. u 12 sati, u salonima palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, glavni tajnik HAZU, akademik Pavao Rudan, primit će otpravnika poslova veleposlanstva Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj g. Nikolu Nikolova.

Nakon razgovora bugarsko izaslanstvo svečano će položiti vijence na spomenik pokrovitelja Akademije biskupa Josipa Jurja Strossmayera ispred zgrade Akademije te na spomen-ploču prvome predsjedniku akademiku Franjo Račkome na ulazu u zgradu Arhiva HAZU i Zavoda za povijesne znanosti HAZU.

Priopćenje

12. 11. Predavanje "Analiza i podloga za izradu nacrta energetske strategije RH"

U ponedjeljak, 12. studenoga 2018. s početkom u 11 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu, održava se predavanje  "Analiza i podloga za izradu nacrta energetske strategije RH" koje organizira Znanstveno vijeće za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU na prijedlog Povjerenstva za izradu Strategije energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom do 2050.

Poziv

09.11. Znanstveni skup u Varaždinu: VARAŽDIN I SJEVERNA HRVATSKA U DESETLJEĆU NAKON VELIKOGA RATA

Znanstveni skup VARAŽDIN I SJEVERNA HRVATSKA U DESETLJEĆU NAKON VELIKOGA RATA održat će se u petak, 9. studenoga 2018. u 10 sati, u multimedijskoj dvorani palače Hercer Gradskoga muzeja Varaždin, Franjevački trg 10.

09.11. Razgovor na temu Kraj (nacionalne) države?

U petak 9. studenog 2018 u 12 sati u velikoj dvorani palače HAZU, Trg N.Š. Zrinskog 11, Zagreb, održat će se razgovor na temu Kraj (nacionalne) države? povodom objavljivanja knjige akademika Zvonka Posavca Eseji o državi.

Poziv

Priopćenje

08.11. Predstavljanje monografije "40 godina Ružičkinih dana"

U četvrtak 8. studenog u 18 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, održat će se predstavljanje monografije "40 godina Ružičkinih dana" autora Srećka Tomasa.

Poziv

Priopćenje

 

08. i 09.11. Međunarodni znanstveni skup Hrvatsko-ugarska nagodba: institucije i stvarnost

U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 8. i 9. studenog 2018. održat će se međunarodni znanstveni skup Hrvatsko-ugarska nagodba: institucije i stvarnost. Prvi dio skupa održat će se u palači HAZU u četvrtak 8. studenog s početkom u 12 sati.

Program

Priopćenje

07.11. Nagrada Zaklade HAZU „Dragutin Tadijanović“ dodijeljena pjesniku Draženu Katunariću

Hrvatski pjesnik Dražen Katunarić dobitnik je ovogodišnje Nagrade „Dragutin Tadijanović“ koju dodjeljuje Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

Priopćenje

06.11. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić i potpredsjednik akademik Jakša Barbić susreli su se s ministrom uprave Lovrom Kuščevićem

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić i potpredsjednik akademik Jakša Barbić susreli su se u utorak 6. studenog u Ministarstvu uprave s ministrom Lovrom Kuščevićem. 

Priopćenje

06. 11. DAN OTVORENIH VRATA Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U utorak, 6. studenoga 2018. od 10 do 19 sati javnosti će biti otvorena palača Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te njezinih tridesetak znanstvenoistraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica u Zagrebu, Bjelovaru, Cavtatu, Dubrovniku, Križevcima, Osijeku, Požegi, Puli, Rijeci, Splitu, Trstenom, Varaždinu, Vinkovcima, Vukovaru i Zadru.

 

Program DOV 2018.

Obavijest za škole

Što (ni)ste znali o HAZU

Priopćenje

 

 

 

06. 11. Predstavljanje knjige TVOJ DOVIJEKA Pisma Andrije Štampara Desanki Ristović 1924. - 1941.

U utorak, 6. studenoga 2018. u 17 sati u velikoj dvorani Knjižnice HAZU, na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu, održava se predstavljanje knjige TVOJ DOVIJEKA Pisma Andrije Štampara Desanki Ristović 1924. - 1941., autorica prof. dr. sc. Stelle Fatović-Ferenčić i dr. sc. Darije Hofgräf.

05.11. Znanstveni skup u Zadru ZAVRŠETAK PRVOGA SVJETSKOG RATA U DALMACIJI

U povodu obljetnice 100 godina završetka Prvog svjetskog rata Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - Zavod za povijesne znanosti u Zadru, Sveučilišta u Zadru - Odjel za povijest i Državni arhiv u Zadru organiziraju znanstveni skup ZAVRŠETAK PRVOGA SVJETSKOG RATA U DALMACIJI. Znanstveni skup će se održati  5. studenoga 2018. s početkom u 9 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru (Obala kralja Petra Krešimira IV. br. 2). 

Stogodišnja obljetnica Prvoga svjetskog rata obilježava se od 2014. do 2018. diljem Europe kao podsjetnik na tragediju koja je zadesila stari kontinent. U toj tragediji sudjelovala je i Hrvatska odnosno pokrajina Dalmacija koja je (od 1814. do 1918.) pripadala austrijskom dijelu zajedničke države Austro-Ugarske Monarhije. Znanstvenim skupom obradile bi se dvije osnovne tematske cjeline: civilni i vojni aspekt rata u pokrajini Dalmaciji. U tom pogledu bi se prvenstveno istražile teme u godini svršetka Prvoga svjetskog rata a koje se odnose na društveno-kulturne i političke prilike, život svakodnevnice i sudjelovanju Dalmatinaca u Prvom svjetskom ratu.

26.10. Umro prof. dr. sc. Ivan Golub, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U četvrtak 25. listopada 2018. u Zagrebu je u 89. godini života umro prof. dr. sc. Ivan Golub, svećenik, sveučilišni profesor emeritus, teolog, povjesničar kulture i pjesnik, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Priopćenje

26.10. Potpisan ugovor za drugi strukturni projekt Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti: Povijesni vrtovi dubrovačkog područja

U petak 26. listopada 2018. u Hvaru je održana svečanost potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. 
Među njima je i projekt Povijesni vrtovi dubrovačkog područja, koji je drugi strukturni projekt Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dobiven, između ostaloga, za obnovu i razvoj Arboretuma Trsteno HAZU. Ugovor o financiranju tog projekta potpisali su predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i provedbu projekata EU Tomislav Petric, a nazočni su bili i premijer Andrej Plenković i članovi Vlade.

Priopćenje

26.10. Radionica "Kako je velolučki meteotsunami postao znanstveni standard"

U organizaciji Hrvatskog povjerenstva za geodeziju i geofiziku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u petak 26. listopada 2018. od 10 do 13 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održat će se radionica Kako je velolučki meteotsunami postao znanstveni standard.

Poziv

Priopćenje

26.10. Znanstveni skup u Zadru IVAN BERČIĆ (1824.- 1870.) ŽIVOT I DJELO

Zavod za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru, Sveučilište u Zadru - Odjel za kroatistiku i Odjel za rusistiku, Zadarska nadbiskupija, Ruska akademija znanosti - Institut za lingvistička istraživanja (Sankt-Peterburg) i Ruska nacionalna knjižnica (Sankt-Peterburg) organiziraju međunarodni znanstveni skup IVAN BERČIĆ (1824.- 1870.) ŽIVOT I DJELO koji će se održati 26. listopada 2018. s početkom u 9 sati u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Zadru, Obala kneza Trpimira 8.

Program

Don Ivan Berčić (1824.-1870.), akademik, Zadranin (rođ. u Ugljanu na otoku Ugljanu), bio je jedan od najistaknutijih proučavatelja glagoljice i glagoljske baštine u Hrvatskoj. Od 1855. profesor je staroslavenskog jezika i staroslavenske liturgije u zadarskom sjemeništu "Zmajević", a od 1865. Starog zavjeta i istočnih jezika. Postao je redoviti član Akademije 1867. Povodom proslave 100 godišnjice Akademije njegova je bista postavljena 1966. u perivoju Zavoda kao trajni zalog doprinosa hrvatskoj kulturnoj baštini i proučavanju hrvatske glagoljice, ne samo u zadarskoj okolici i Dalmaciji nego i općenito u Hrvatskoj. Vatroslav Jagić je Berčića prozvao "uskrisiteljem glagoljskih nauka u Dalmaciji". Berčićeva ostavština je najvećim dijelom od 1872. pohranjena u Ruskoj nacionalnoj knjižnici u Sankt-Peterburgu.

Znanstvenim skupom se nastoji valorizirati djelo Ivana Berčića u cjelini, općenito njegov doprinos hrvatskoj kulturnoj baštini, prvenstveno filološki i književni doprinos u proučavanju glagoljice i obnovi slavenskog bogoslužja kao i povijesni kontekst Berčićeve djelatnosti u društveno-kulturnim prilikama sredinom 19. st. (Hrvatski narodni preporod u Dalmaciji).

25. - 27.10. IX. Skokovi etimološko-onomastički susreti

Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, od 25. do 27. listopada u Čakovcu će se održati IX. Skokovi etimološko-onomastički susreti.

Program

25.10. Predavanje izv. prof. dr. sc. Vernese Smolčić (PMF) ZNANOST NA KVADRAT: O BURNOJ PROŠLOSTI GALAKSIJA

Predstavljanje ERC projekta "CoSMass" i predavanje izv. prof. dr. sc. Vernese Smolčić s Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ZNANOST NA KVADRAT: O BURNOJ PROŠLOSTI GALAKSIJA održat će se u četvrtak 25. listopada 2018. u dvorani Knjižnice HAZU (Strossmayerov trg 14) u 18 sati.

Predavanje organiziraju Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti kao i Razred za prirodne znanosti te ScienceSquared projekt. Uvodne riječi održat će akademik Ivan Gušić, tajnik Razreda za priodne znanosti; akademik Andrej Dujella, tajnik razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti; izv. prof. Blanka Jergović te prof. dr. sc. Srećko Gajović.

Uz predavanje organizirana je i prigodna izložba.

Vernesa Smolčić, izvanredna profesorica na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, i članovi njezine znanstvene grupe predstavit će ERC projekt ”CoSMass”, koji je financiralo Europsko istraživačko vijeće. Projekt je usredotočen na opažanja neba radioteleskopima i istraživanje razvoja galaksija kroz svemirsku povijest. Posjetitelji će se upoznati s projektom kroz predavanja te izložene vizualne materijale.

Priopćenje

24.10. Okrugli stol O ZNANSTVENOJ SURADNJI NAKON BREXITA

U srijedu, 24. listopada 2018., u 11 sati u velikoj sjedničkoj dvorani palače HAZU na Trgu Nikole Šubića Zrinskoga 11 u Zagrebu održat će se okrugli stol O ZNANSTVENOJ SURADNJI NAKON BREXITA (UK-Croatian Policy Dialogue on Science and Innovation: Brexit implications on international scientific cooperation). Stol se održava u suorganizaciji Britanskoga veleposlanstva, Znanstvene i inovacijske mreže Ujedinjenoga Kraljevstva i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

24.10. Obilježavanje 130. godišnjice osnutka Odbora za narodni život i običaje Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U srijedu 24. listopada 2018. u 12 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, održat će se obilježavanje 130. godišnjice osnutka Odbora za narodni život i običaje HAZU. 

Poziv

Priopćenje

24.10. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio na svečanosti inauguracije novog rektora Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragana Ljutića

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u srijedu 24. listopada na svečanosti inauguracije novog rektora Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragana Ljutića. 

Priopćenje

23.10. Znanstveni sastanak: PRIMIJENJENA GENOMIKA – PRECIZNA MEDICINA

U utorak, 23. listopada 2018. s početkom u 9 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu će se održati znanstveni sastanak: PRIMIJENJENA GENOMIKA – PRECIZNA MEDICINA. Znanstveni sastanak organiziraju Razred za prirodne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – Odbor za primijenjenu genomiku, Hrvatsko društvo za laboratorijsku medicinu, Hrvatsko društvo za humanu genetiku, Društvo za kliničku genetiku Hrvatske, Hrvatsko društvo za biotehnologiju i Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu.

Program

Sažetci izlaganja

Priopćenje

22.10. Okrugli stol Zakladništvo u Republici Hrvatskoj

Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizira okrugli stol Zakladništvo u Republici Hrvatskoj koji će se održati u ponedjeljak 22. listopada 2018. u velikoj dvorani palače Akademije u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, s početkom u 10 sati.

Poziv

Priopćenje

19.10. 3. simpozij: REGENERATIVNI I RESTAURATIVNI POSTUPCI U DENTALNOJ MEDICINI

U petak, 19. listopada s početkom u 8.45 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održat će se 3. simpozij pod naslovom „REGENERATIVNI I RESTAURATIVNI POSTUPCI U DENTALNOJ MEDICINI“. Simpozij organiziraju Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Razred za medicinske znanosti.

Poziv

 

19. 10. Skup 55. GODINA NUKLEARNE MEDICINE U KBC SESTRE MILOSRDNICE

Svečanost obilježavanja 55. godina nuklearne medicine u KBC Sestre milosrdnice i 5. sastanak Hrvatskog društva za nuklearnu medicinu s međunarodnim sudjelovanjem održava se u petak 19. listopada s početkom u 11 sati, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog u Zagrebu.

Skup organiziraju Razred za medicinske znanosti HAZU, Klinika za onkologiju i nuklearnu medicinu i Zavod za nuklearnu medicinu KBC Sestre milosrdnice uz suorganizatore: Hrvatsko društvo za nuklearnu medicinu HLZ-a, Hrvatsko društvo za štitnjaču HLZ-a i Akademija medicinskih znanosti Hrvatske.

Program

Priopćenje

 

19.10. AUTORSKI KONCERT AKADEMIKA FRANE PARAĆA u Mimari u povodu 70. rođendana

Poziv na autorski koncert akademika Frane Paraća u povodu 70. rođendana.

Koncert se održava u petak, 19. listopada 2018. s početkom u 20 sati u Muzeju Mimara, na Rooseveltovom  trgu 5 u Zagrebu.

Ulaz je slobodan.

18.-19.10. Međunarodni znanstveni skup BETWEEN PAST AND PRESENT: INTERDISCIPLINARY PERSPECTIVES ON EMOTIONS u Matici hrvatskoj

Institut za filozofiju, Odsjek za povijesne znanosti HAZU i Centar za transkulturno istraživanje emocija zajednički organiziraju međunarodni znanstveni skup BETWEEN PAST AND PRESENT: INTERDISCIPLINARY PERSPECTIVES ON EMOTIONS, koji će se održati u Velikoj dvorani Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2, 18.-19. listopada 2018. s početkom u 9:30.

website skupa: https://bpp.ctie.hr

17.10. Predavanje akademika Dinka Kovačića SPLIT 3 – MOJA SJEĆANJA u Splitu

U srijedu, 17. listopada 2018. u 18,30 sati u velikoj dvorani na drugom katu Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu, Trg braće Radića 7 (palača Milesi) akademik Dinko Kovačić održat će predavanje na temu SPLIT 3 – MOJA SJEĆANJA. Tom prigodom osvježit će sjećanja na kreiranje i ostvarenje jednog od najuspješnijih arhitektonskih i građevinskih postignuća u bivšoj Jugoslaviji. Eksponati o arhitekturi poznate splitske četvrti nedavno su, među ostalima, izloženi u Muzeju moderne umjetnosti (MoMA) u New Yorku.

17.10. Godišnja skupština Znanstvenoga vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava

U velikoj sjedničkoj dvorani 17. listopada 2018. u 12 sati održat će se redovita godišnja skupština Znanstvenoga vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava (predsjednik ZV je akademik Jakša Barbić).

17.10. 2. simpozij RIJEKA FORUM ON NEURODEGENERATIVE DISEASES

2. simpozij RIJEKA FORUM ON NEURODEGENERATIVE DISEASES koji će se održati u srijedu 17. listopada 2018. s početkom u 09.00 sati u dvorani O-030, Sveučilišni odjel, Sveučilišni kampus, Radmile Matejčić 2, Rijeka.

2. simpozij održava se u organizaciji HAZU Zavoda za biomedicinske znanosti u Rijeci, kojeg vodi akademik Daniel Rukavina, u suradnji s Kliničkim bolničkim centrum Rijeka, Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, Hrvatskim liječničkim zborom - podružnicom iz Rijeke te udrugama Parkinson i mi, Neurodeg i Ean.

Predsjednik Znanstvenog odbora je akademik Daniel Rukavina, a Organizacijskog odbora je doc. dr. sc. Vladimira Vuletić.

16.10. Simpozij Sakroilijakalni zglobovi

Pod pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u organizaciji Hrvatskog vetrebrološkog društva u suradnji s Klinikom za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i s Klinikom za neurokirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice, u utorak 16. listopada u 9 sati u Knjižnici HAZU, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, održat će se simpozij Sakroilijakalni zglobovi. Simpozij se održava povodom Svjetskog dana kralješnice.

Program

Priopćenje

15.10. Predstavljanje monografije OD KOLIJEVKE DO HAJDUKA novinara Stanka Karamanu Splitu

U ponedjeljak, 15. listopada 2018. u 18 sati održat će se predstavljanje monografije OD KOLIJEVKE DO HAJDUKA novinara Stanka Karamana.
Knjigu će predstaviti Saša Ljubičić, novinar Slobodne Dalmacije, Goran Pelajić novinar Radio Splita i sam autor. U glazbenom dijelu programa sudjeluje dječji zbor “Srdelice” kojega vodi Jovica Škara.

Manifestacija će se održati u dvorani na prvom katu Zavoda HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7 (palača Milesi).

15.10. Svečano otvaranje Mjeseca hrvatske knjige 2018. u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Svečanost otvaranja Mjeseca hrvatske knjige održat će se u ponedjeljak, 15. listopada 2018. u 13 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, Strossmayerov trg 14. Pozdravne riječi uputit će Višnja Cej, predsjednica Programskog i organizacijskog odbora MHK 2018., akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Ana Lederer, pročelnica Gradskog ureda za kulturu, Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, Ivana Franić, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture Republike Hrvatske. U glazbenom dijelu programa sudjelovat će Klavirski duo Turkulin Ljubičić i Gudački kvartet Sebastian.

Program Mjeseca hrvatske knjige:      https://issuu.com/knjinicegradazagreba/docs/mhk_programska_knji_ica_2018

Priopćenje

 

12.-13.10. Međunarodna radionica DIGITALIZACIJA KLASIČNE TRADICIJE u Splitu

12. i 13. listopada 2018. godine u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu, s početkom u 14 sati, održat će se međunarodna radionica pod nazivom DIGITALIZACIJA KLASIČNE TRADICIJE u organizaciji prof. dr. sc. Nevena Jovanovića, izvanrednog profesora Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Martina Korenjaka sa Sveučilišta u Innsbrucku i Bratislava Lučina voditelj Marulianuma, Centra za proučavanje Marka Marulića i njegova humanističkoga kruga.

Manifestacija će se održati u velikoj dvorani, na prvom katu Zavoda HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7 (palača Milesi).
 

12.10. Predavanje O KOPNENOJ FAUNI HRVATSKE u okviru Znanstvenoga vijeća za zaštitu prirode

U velikoj sjednićkoj dvorani u petak, 12. listopada 2018. u 11 sati održat će se predavanje dr. sc. Nikole Tvrtkovića pod naslovom KOPNENA FAUNA HRVATSKE  - ISTRAŽENOST I PERSPEKTIVE ZAŠTITE BIORAZNOLIKOSTI. Predavanje organizira  Znanstveno vijeće za zaštitu prirode (predsjednik akademik Ferdo Bašić) Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

11.10. Znanstveni skup 180 GODINA GRADSKE KNJIŽNICE I ČITAONICE "METEL OŽEGOVIĆ" u Varaždinu

Znanstveni skup 180 GODINA GRADSKE KNJIŽNICE I ČITAONICE "METEL OŽEGOVIĆ Varaždin, održat će se 11. listopada 2018.g. s početkom u 10 sati u Klubu Europa media Hrvatskoga narodnog kazališta u Varaždinu, Augusta Cesarca 1. Organizatori skupa su Zavod za znanstveni rad Hrvatske akademije u Varaždinu i Gradska knjižnica i čitaonica “Metel Ožegović”.

11.10. Predstavljanje knjige Vanda Pavelić Weinert

U četvrtak 11. listopada 2018. u 12 sati u Muzeju za umjetnost i obrt, Trg Republike Hrvatske 10 u Zagrebu, održat će se predstavljanje knjige Vanda Pavelić Weinert autora Martine Petranović i Guida Quiena koju su objavili Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i ULUPUH.

Poziv

Poziv za medije

10.10. Predstavljanje grafičke mape i izložba JOSIP BUTKOVIĆ: DVORIŠTA u Kabinetu grafike

Predstavljanje grafičke mape iz edicije Argola i otvaranje izložbe recentnih grafika JOSIP BUTKOVIĆ: DVORIŠTA održat će se u srijedu, 10. listopada 2018. s početkom u 13 sati u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 12.

Na predstavljanju mape govorit će muzejska savjetnica Vesna Kedmenec Križić, kustosica Ana Petković Basletić i umjetnik, red. prof. art. Josip Butković.

10.10. Komemorativna sjednica za akademika VLADIMIRA STIPETIĆA

Komemorativna sjednica posvećenu životu i djelu što ga je za sobom ostavio akademik VLADIMIR STIPETIĆ održat će se u srijedu, 10. listopada 2018. u 12 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu.

Priopćenje

04.10. Glavni tajnik HAZU i predsjednik Euromediteranske akademske mreže (EMAN) akademik Pavao Rudan otvorio međunarodni simpozij Kultura, tehnologija i humanizam u Baru

Glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan koji je ujedno i predsjednik Euromediteranske akademske mreže (EMAN) otvorio je u četvrtak 4. listopada dvodnevni međunarodni simpozij Kultura, tehnologija i humanizam koji se u organizaciji EMAN-a i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti održava (CANU) u Baru. 

Priopćenje

04.10. U HAZU predstavljanje knjige Ivo Raić-hrvatski i europski glumac i redatelj

U četvrtak 4. listopada 2018. u 12 sati u Knjižnici HAZU, Trg Josipa Jurja Strossmayera 14 u Zagrebu, održat će se predstavljanje knjige Ivo Raić-hrvatski i europski glumac i redatelj, autorice dr. sc. Antonije Bogner-Šaban. 

Poziv

Priopćenje

03.10. Predavanje o Stjepanu Đakoviću u Vinkovcima

U srijedu, 3. listopada 2018. u 18.30 sati Centar za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima (Jurja Dalmatinca 22), u okviru 12. Tjedna cjeloživotnoga učenja organizira predavanje dr. sc. ANICE BILIĆ, znanstvene savjetnice i upraviteljice, Poglavlje iz latinske baštine: Horatius cybaliensis, Stjepan Đaković (1862. – 1948.), jedan od posljednjih hrvatskih pjesnika latinista. U glazbenom dijelu programa sudjeluju učenice Glazbene škole Josipa Runjanina iz Vinkovaca.

03.10. Izložba IZVAN VIDLJIVOG. VERA DAJHT KRALJ: SKULPTURA U JAVNOM PROSTORU u Hrvatskome muzeju arhitekture

3. listopada 2018. u 18 sati u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU (Ulica Ivana Gorana Kovačića 37) održat će se otvaranje izložbe "Izvan vidljivog. Vera Dajht Kralj: skulptura u javnom prostoru". Nositelj projekta je udruga Živi Atelje DK iz Zagreba.

Izložba će ostati otvorena do 31. listopada 2018.

Vera DAJHT KRALJ: Žena na prozoru, Tkalčićeva ulica, Zagreb

03.10. Imenovani novi urednici BENEŠIĆEVOGA RJEČNIKA

Na temelju članka 9. pravilnika o izdavačkoj djelatnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Uprava Hrvatske akademije imenovala je 1. listopada 2018. akademike Marka Samardžiju i Josipa Bratulića kao i dr. sc. Anju Nikolić- Hoyt za urednike Benešićevoga rječnika.

02.10. Dodjela Večernjakove nagrade za najbolju kratku priču Ranko Marinković

U utorak 2. listopada  2018. s početkom u 12 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se dodjela tradicionalne Večernjakove nagrade za najbolju kratku priču Ranko Marinković.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

02.10. 25. simpozij MODERN MASS SPECTROMETRY IN MEDICINE u Rijeci

25. simpozij MODERN MASS SPECTROMETRY IN MEDICINE održat će se  u utorak 02. listopada 2018. s početkom u 10.00 sati u dvorani O-030, Sveučilišni odjel, Sveučilišni kampus, Radmile Matejića 2, Rijeka.

25. simpozij održava se u organizaciji HAZU Zavoda za biomedicinske znanosti u Rijeci, kojeg vodi akademik Daniel Rukavina, u suradnji s Odjelom za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, Hrvatskim društvom za proteomiku i Hrvatskim liječničkim zborom - podružnica Rijeka

Predsjednik Znanstvenoga odbora je akademik Daniel Rukavina, a Organizacijskoga prof. dr. sc. Jasna Peter Katalinić.

01.10. Predavanje o haikuu

Predavanje o haikuu održat će se u ponedjeljak, 1. listopada 2018.  s početkom u 18.30 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu.

Predavanje će održati Takeaki Hori, potpredsjednik međunarodnoga Društva pjesnika, esejista i pisaca (PEN International) te pisac i pjesnik Natsuki Ikezawa, dobitnik nagrade Akutagawa.

28.09. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio rektora Istanbulskog sveučilišta prof. dr. sc. Mahmuta Aka

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u petak 28. rujna u palači HAZU rektora Istanbulskog sveučilišta prof. dr. sc. Mahmuta Aka.

Priopćenje

28.09. Znanstveno-stručni skup u Bjelovaru PRILOZI ZA POVIJEST GRADOVA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

petak, 28. rujna 2018. u 9:00 sati u Hotelu "Central" u Bjelovaru, V. Lisinskog 2, bit će održan znanstveno-stručni skup Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Bjelovaru pod nazivom Prilozi za povijest gradova Bjelovarsko-bilogorske županije. Suorganizatori skupa su Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija. Izlaganja sa znanstveno-stručnog skupa bit će objavljena u 12. broju (2018.) časopisa RADOVI Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru.

28.09. Znanstveni kolokvij HRVATSKI KNJIŽEVNICI I OVIDIJE

Znanstveni kolokvij HRVATSKI KNJIŽEVNICI I OVIDIJE; u povodu dvijetisućite obljetnice smrti koji će se održati u petak, 28. rujna 2018. s početkom u 09.30 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu.

Znanstveni kolokvij organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Odsjek za komparativnu književnost Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

https://ovidije.ffzg.unizg.hr/

Priopćenje

27.09. Znanstveni skup DOBROBIT DJECE I MLADIH u Varaždinu

Znanstveni skup DOBROBIT DJECE I MLADIH održat će se 27. rujna 2018. godine u Varaždinu,  s početkom u 10 sati u multimedijskoj dvorani palače Herzer Gradskog muzeja Varaždin.

Organizatori skupa su Zavod za znanstveni rad Hrvatske akademije u Varaždinu i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar.

27.09. XXVIII. znanstveni sastanak Bolesti dojke

U organizaciji Odbora za tumore Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, u četvrtak 27. rujna od 9 do 15 sati u palači HAZU, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, održat će se XXVIII. znanstveni sastanak Bolesti dojke. 

Program

Priopćenje

27.09. Međunarodni neurokirurški znanstveni simpozij „Giants of Neurosurgery“

Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, u  organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Neurokirurškog društva jugoistočne Europe (SeENS) i Hrvatskog društva za cerebrovaskularnu i endovaskularnu kirurgiju,  27. rujna 2018. s početkom u 8.30 sati u Knjižnici HAZU, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu,  održat će se međunarodni neurokirurški znanstveni simpozij „Giants of Neurosurgery“ na kojem će gostovati neki od najboljih svjetskih neurokirurga današnjice. Predavači koji će sudjelovati ubrajaju se u skupinu najistaknutijih neurokirurga u svijetu, među kojima su prof. dr. Evandro De Oliveira iz Brazila, prof. dr. Fredrick Boop, prof. dr. Ali Krisht te prof. dr. Ossama Al-Mefty iz SAD-a., kao i prof. dr. Madjid Samii iz Hanovera, SR Njemačka.

Poziv

Priopćenje

27.09. Otkrivanje spomen-ploče i predstavljanje knjige o Rudolfu Bićaniću u Bjelovaru

U četvrtak, 27. rujna 2018. u 18:30 sati u Mažuranićevoj ulici 2 u Bjelovaru, bit će otkrivanje spomen-ploče Bjelovarčaninu Rudolfu Bićaniću u organizaciji Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“ - Zmajskog stola Bjelovarsko-bilogorske županije, Grada Bjelovara i Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Bjelovaru. 

Nakon otkrivanja spomen-ploče u 19:00 sati u Studijskom odjelu Narodne knjižnice Petar Preradović Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 11/II predstavljanje je knjige autora dr. sc. Željka Karaule:  RUDOLF BIĆANIĆ: INTELEKTUALAC, IDEOLOG, ANTIFAŠIST, EKONOMIST - PRILOZI ZA BIOGRAFIJU, u organizaciji knjižnice i Akademijinog Zavoda u Bjelovaru.

26.09. Predavanje GRAMATOLOGIJA SLAVONSKOGA RATNOG PISMA u Vukovaru

Četvrto predavanje iz ciklusa "Tema: rat" pod nazivom  GRAMATOLOGIJA SLAVONSKOGA RATNOG PISMA održat će prof. dr. sc. Goran Rem. Predavanje će se održati 26. rujna 2018. godine u 18 sati u prostoru Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Vukovaru u rodnoj kući Lavoslava Ružičke, J. J. Strossmayera 25/I.

25.09. Znanstveni skup Modeli razvoja hrvatskog gospodarstva

U utorak 25. rujna 2018. s početkom u 9.30 sati u palači HAZU, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu, u organizaciji Odsjeka za ekonomska istraživanja HAZU i Ekonomskog fakulteta Zagreb održat će se znanstveni skup Modeli razvoja hrvatskog gospodarstva.

Poziv

Priopćenje

23.-29.09. XXX. KNJIGA MEDITERANA u Splitu

U nedjelju, 23. rujna 2018. godine održati će se, pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, svečano otvaranje manifestacije XXX. KNJIGA MEDITERANA . Pozdravnu riječ održat će akademik Nenad Cambj

U sklopu ovogodišnje manifestacije predviđen je znanstveni skup "Oslobođenje Klisa 1648. godine, 370. obljetnica" popraćen izložbom istog tematskog sadržaja. Uz mnogobrojna predstavljanja knjiga, zbornika i drugih izdanja, očekuje se sudjelovanje preko sedamdeset izlagača.

Organizatori XXX. Knjige Mediterana su: Književni krug Split, Zavod HAZU u Splitu i Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu. Manifestacija se održava u prostorijama Zavoda HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi).

20.09. 13. trijenale hrvatskoga kiparstva u Gliptoteci HAZU

četvrtak 20.9. u 18 sati u Gliptoteci HAZU otvara se 13. trijenale hrvatskoga kiparstva, koji ostaje otvoren do 11. studenoga 2018.

Trijenale hrvatskog kiparstva manifestacija je koja  hrvatskoj javnosti predstavlja ponajbolja ostvarenja s područja suvremene kiparske umjetnosti, nastale u protekle tri godine. Ono je presjek trogodišnjeg kiparskog stvaralaštva, kroz koje se kodira suvremena situacija sa područja kiparstva i aktualizira kiparska problematika.

Ovogodišnja izložba prezentira radove 107 autora  i samostalnu izložbu dobitnika Velike nagrade prošlog Trijenala Nevena Bilića.

Na natječaj za Trijenale svoje je radove prijavilo 206 autora, a Ocjenjivački sud u sastavu: red. profKažimir Hraste, red. prof. dr. sc. Ivo Šimat Banov, izv. prof. Neven Bilić, izv. prof. Siniša Majkus, izv. prof. Vlasta Žanić, dr. sc. Ivana Mance i Lida Roje Depolo, muzejska savjetnica, odabrao je 95 autora kojima se pridružilo i 12 od ukupno 23 pozvanih autora.

Likovni postav izložbe potpisuje dipl. ing. arhitekture Oleg Hržić, a grafičko oblikovanje kataloga napravili su Rašić + Vrabec.

Na ovogodišnjem Trijenalu dodjeljuju se sljedeće nagrade:

Velika nagrade (s pravom samostalne izložbe na 14.thk)

Tri jednakovrijedne nagrade

Nagrada hrvatskog povjerenstva AICA-e /udruga međunarodnih likovnih kritičara pri UNESCO-u/

Nagrada Goranske kiparske radionice Lokve

 

Proglašenje nagrada bit će 4. listopada 2018.

Izlagači: 
MARIJA ANČIĆ, JELENA AZINOVIĆ, ANTONIJA BALIĆ ŠIMRAK, SNJEŽANA BAN, RINO BANKO, PETAR BARIŠIĆ, MARINA BAUER, DINO BIĆANIĆ, MILE BLAŽEVIĆ, IDA BLAŽIČKO, JASNA BOGDANOVIĆ, IVAN BOTIČKI, GORAN CIRKVENI, JOSIP DIMINIĆ, MARKO ČLOVEK, ZLATKO ČULAR, KARMEN DADA, BORNA DEMEL, ANTONIA DORBIĆ, DRAGOSLAV DRAGIČEVIĆ, VITAR DRINKOVIĆ, IVAN DUJMUŠIĆ, IVAN FIJOLIĆ, GRGUR FISTONIĆ, BIANKA GARČEVIĆ, NOA GERAS, MOMČILO GOLUB, KAŽIMIR HRASTE, TOMISLAV HRŠAK, i.j.piNOVALERIJA JAKUŠ, ĐORĐE JANDRIĆ, PAULINA JAZVIĆ, ROBERT JOZIĆ, SVJETLAN JUNAKOVIĆ, NINA KAMENJARIN, ALEM KORKUT, VITOLD KOŠIR, DANIJEL KOVAČ, DORA KOVAČEVIĆ, KUZMA KOVAČIĆ, ANA KOVAČIĆ, PETRA KOVAČIĆ, IVAN KOŽARIĆ, DENIS KRAŠKOVIĆ, RENATA LADOVIĆ MEŠTROVIĆ, NENAD LAKTAŠIĆ, MARGARETA LEKIĆ, ANJA LEKO, IGOR LENARD, BRANKO LEPEN, MARTINA LUČIN, HANA LUKAS MIDŽIĆ, VELIBOR MAČUKATIN, MARIN MARINIĆ, BOŽICA DEA MATASIĆ, DAMIR MATAUŠIĆ, TIHOMIR MATIJEVIĆ, MAK MELCHER, IVAN MIDŽIĆ, LJILJANA MIHALJEVIĆ, MATKO MIJIĆ, ZDRAVKO MILIĆ, ANA MUŠĆET, NIKOLA NENADIĆ, MARTINA NIKOLJAČIĆ, VLADIMIR NOVAK, ANDREA PAVETIĆ, PREDRAG PAVIĆ, MARIJANA PENDE, VEDRAN PERKOVZVONIMIR PLISKOVAC, PETAR POPIJAČ, ANTE RAŠIĆ, KARLO RIS, NENAD ROBAN, KREŠIMIR ROD, MAJA ROŽMAN, IGOR RUF, MIROSLAV SABOLIĆ, VESNA SALAMON, DIJANA SESARTIĆ, STIPE SIKIRICA, ANA SLADETIĆ, DAMIR SOKIĆ, LANA STOJIČEVIĆ, MARINA STOPONJA, DOMAGOJ SUŠAC, NATALIJA ŠKALIĆ, ELA ŠTEFANAC, GORAN ŠTIMAC, JOSIP ŠURLIN, BOJANA ŠVERTASEK, DRAŽEN TROGRLIĆ, DIJANA TRTANJ, ANSELMO TUMPIĆ, VINKO VIDMAR, ŽARKO VIOLIĆ, MIRJANA VODOPIJA, ANTON VRLIĆ, NIKOLA VRLJIĆ, TANJA VUJASINOVIĆ, TINA VUKASOVIĆ, LEO VUKELIĆ, MATEJ VUKOVIĆ, NIVES ŽARKOVIĆ, DARIJA ŽMAK KUNIĆ.

 

Iz predgovora kataloga 13. trijenala hrvatskoga kiparstva dr. sc. Ivane Mance “Topologija nespecifičnog pojavljivanja”

Velik odaziv na natječaj za XIII. trijenale hrvatskog kiparstva, manifestaciju koja je ove godine navršila trideset i šest godina, svakako je glavno jamstvo da će jedna „revijalna“ izložba ispuniti svoju temeljnu funkciju – da donese relevantan presjek kroz trogodišnju umjetničku produkciju koja se još uvijek odaziva na medijsku interpelaciju kiparstva. Složimo li se, naime, oko teze da se suvremena umjetnost odvija u estetskom sustavu koji se paušalno određuje kao postmedijski, tako velik i raznovrstan odaziv moguće je protumačiti samo na dva, međusobno isključujuća načina. Prvi bi upućivao na to da je medij jednostavno prestao biti spoznajno relevantna, heuristička kategorija te da se umjetnost legitimira diskursima koji se zasnivaju na drugom kategorijalnom aparatu – primjerice na kompleksu teorija i pripadnih disciplina koje nude objašnjenja polazeći od pojma slike kao semiološkog objekta, čija se značenja i upotrebe istražuju relativno neovisno o materijalnim i formalnim danostima same proizvodnje, odnosno neovisno o određenoj téchne i poíesis. Drugo bi objašnjenje pak upućivalo na suprotni zaključak – da medij naime još uvijek predstavlja relevantan ulog u razumijevanju umjetnosti te da ga je i u postmedijskom kontekstu još uvijek potrebno promišljati kao kategoriju nužnu za poimanje svekolike umjetničke prakse, koja upravo kao intermedijalna, plurimedijalna i transmedijalna ostvaruje svoja diferencijalno specifična značenja. Velik i raznovrstan raspon umjetničkih radova prijavljenih na natječaj u prvom bi slučaju značio da se odrednica kiparstva više ne shvaća kao obvezujuća; u drugome pak da se umjetnička praksa na nju na ovaj ili onaj način pokušava nadovezati tražeći nove puteve za invenciju medija.

20.09. Promocije knjige Ivice Vigata "Glagoljske oporuke sa sjeverozapadnih zadarskih otoka" u Zadru

Promocije knjige Ivice Vigata "Glagoljske oporuke sa sjeverozapadnih zadarskih otoka" koja će se održati u sklopu programa 9. Sabor glagoljaša "Slovo Rogovsko 2018" u Akademijinu Zavodu u Zadru u četvrtak 20. rujna 2018. s početkom u 18,00 sati. Knjigu je izdalo 2017. godine Sveučilište u Zadru. 

Nazočne će pozdraviti upravitelj Zavoda izv. prof. dr. sc. Tado OršolićKnjigu će predstaviti: prof. dr. sc. Josip Lisac, doc. dr. sc. Marijana Tomić, dr. sc. Grozdana Franov-Živković i autor izv. prof. dr. sc. Ivica Vigato.

20. 09. 18. znanstvena tribina "Novija postignuća riječke medicine III: predstavljanje znanstvenog doprinosa novoizabranih redovitih članova AMZH" u Rijeci

18. znanstvena tribina "Novija postignuća riječke medicine III: predstavljanje znanstvenog doprinosa novoizabranih redovitih članova AMZH" održat će se u četvrtak 20. rujna 2018. s početkom u 11.00 sati na Medicinskom fakultetu u Rijeci, Predavaonica br. 1, Braće Branchetta 20, Rijeka.

18. znanstvena tribina se  održava u organizaciji HAZU Zavoda za biomedicinske znanosti u Rijeci, kojeg vodi akademik Daniel Rukavina, u suradnji s Akademijom medicinskih znanosti Hrvatske - Podružnica Rijeka, Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, te Hrvatskim liječničkim zborom – Podružnica Rijeka.

19.09. Književna tribina o Petru Šegedinu u Vinkovcima

U srijedu, 19. rujna 2018. u 18 sati Centar za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima (Jurja Dalmatinca 22) organizira Književnu tribinu Petru Šegedinu, o 20. godišnjici smrti. 

Sudjeluju doc. dr. sc. Marica Liović i Ivana Heffer Rakonić s temom Peru Šegedinu, dvadeset godina poslije  i dr. sc. Anica Bilić, znanstvena savjetnica i upraviteljica s temom Šegedinovi "Osamljenici" između tradicije i modernosti.

20.09. Simpozij SELO MRACLIN I ANDRIJA ŠTAMPAR – SUSRET LOKALNOG I GLOBALNOG

 

Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Velikoj Gorici i Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar" Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u četvrtak 20. rujna 2018. u Mraclinu organiziraju simpozij SELO MRACLIN I ANDRIJA ŠTAMPAR – SUSRET LOKALNOG I GLOBALNOG s početkom u 18 sati. 

Pozravnu riječ održat će prof. dr. sc. Mirjana Hruškar, prorektorica Sveučilišta u Zagrebu; akademik Marko Pećina, tajnik Razreda za medicinske znanosti HAZU; g. Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice; te prim. dr. Vera Katalinić-Janković, pomoćnica ministra, Ministarstvo zdravstva. Uvod u simpozij imat će akademik Željko Cvetnić, voditelj Zavoda HAZU u Velikoj Gorici. 

Pojedinačna izlaganja održat će prof. dr. Mirjana Kujundžić Tiljak iz Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar" Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu; prof. dr. sc. Željko Dugac iz Zavoda HAZU za povijest i filzofiju znanosti; dr. sc. Suzana Leček, znanstvena savjetnica iz Hrvatskoga instituta za povijest; prof. dr. sc. Tihana Petrović Leš s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te akademik Željko CvetnićBrošura

U programu je predviđena i glazbena točka KUD "Dučec" iz Mraclina.

Priopćenje

 

18.09. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio dr. sc. Andreja Mačeka, sina Vladka Mačeka

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u utorak 18. rujna u palači HAZU dr. sc. Andreja Mačeka, istaknutog hrvatskog iseljenika iz SAD-a, sina Vladka Mačeka, predsjednika Hrvatske seljačke stranke od 1928. do 1964. i političkog vođe hrvatskog naroda koji boravi u posjetu Hrvatskoj. 

Priopćenje

 

 

 

18.09. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio zamjenicu glavnog ravnatelja Instituta za europske studije Kineske akademije društvenih znanosti Zhou Yunfan

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u utorak 18. rujna zamjenicu glavnog ravnatelja Instituta za europske studije Kineske akademije društvenih znanosti Zhou Yunfan sa suradnicima. 

Priopćenje

18.09. - 15.10 Izložba Marin Getaldić - pogled u novo doba u Strossmayerovoj galeriji starih majstora HAZU

U utorak 18. rujna 2018. u 13 sati u Strossmayerovoj galeriji starih majstora,  palača Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu,Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, bit će otvorena edukativna, multimedijalna i interaktivna izložba Marin Getaldić - pogled u novo doba. Izložba je postavljena u povodu 450. godišnjice rođenja hrvatskog matematičara i fizičara Marina Getaldića kao dio projekta Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu voditeljice dr. sc. Marijane Borić i otvorena je do 15. listopada.

Pozivnica

Poziv za medije

Priopćenje

17.09. Svečanost dodjele povelja dopisnom članu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Peteru Wriggersu i članu suradniku Jurici Soriću

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak 17. rujna 2018. održana je svečanost na kojoj je predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić uručio povelje dopisnog članu HAZU prof. dr. sc. Peteru Wriggersu i članu suradniku prof. dr. sc. Jurici Soriću, članovima Razreda za tehničke znanosti

Priopćenje

17.09. LHC DANI u Splitu

U ponedjeljak 17. rujna 2018. godine u 8 sati otvara se jedanaesti međunarodni znanstveni skup LHC DANI U SPLITU 2018. u organizaciji Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu. Skup se održava svako dvije godine, osmišljen da poboljša i dalje razvija fiziku visokih energija na Balkanu, osobito u vezi sa LHC Projektom. I ove godine očekuje se preko osamdeset sudionika iz Europe.

Manifestacija će se održati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7 (palača Milesi).

14. i 15.09. Znanstveni kolokvij VODA – prirodno bogatstvo u funkciji gospodarskog razvoja RH

 Znanstveno vijeće za nafto-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU organizira znanstveni kolokvij na temu VODA – prirodno bogatstvo u funkciji gospodarskog razvoja RH, koji će se održati u Varaždinskim Toplicama 14. i 15. rujna 2018. (u Arheološkom parku AQUA ISSAE). Kolokvij se održava uz sudjelovanje Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te uz potporu gradonačelnice Varaždinskih Toplica.

Poziv

 

14.09. Druga tribina ciklusa "Vukovar kakav je nekada bio" u Vukovaru

Druga tribina ciklusa "Vukovar kakav je nekada bio" pod nazivom "Naš zavičajnik ban Dragutin (Károly) Khuen-Héderváry" (u povodu 100-godišnjice smrti). Gost voditeljice tribine dr. sc. Lidije Barišić Bogišić je dr. sc. Branko Ostajmer, znanstveni suradnik u Hrvatskom institutu za povijest. 

Tribina će se održati 14. 09. 2018. godine u 18 sati u Gradskoj knjižnici Vukovar, Trg Republike Hrvatske 1.

13. i 14.09. Međunarodni simpozij DRŽAVA I UPRAVNO PRAVO u Splitu

Međunarodni simpozij Država i upravno pravo održat će se 13 i 14. rujna 2018. u Splitu u Sredozemnom institutu za  Mediterranean Institute for Life Sciences, Meštrovićevo setaliste b.b., 21000 Split.

Prijavni list    Program

13.09. Predavanje akademika Gorana Muića Langlandsov program, automorfne forme i primjene

U četvrtak 13. rujna 2018. s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu akademik Goran Muić održat će predavanje Langlandsov program, automorfne forme i primjene.

Poziv

Priopćenje

12.09. Razgovor s Damirom Fabijanićem o izložbi u HMA i predavanje o fotografiji

U srijedu, 12. rujna u 18 sati Hrvatski muzej arhitekture HAZU, Ivana Gorana Kovačića 37, predstavit će razgovor s autorom Damirom Fabijanićem o izložbi "Haludizam/Halludism (Haludovo 1987.-2018.)" i autorovo kratko predavanje o fotografiji.

10.09. Umro akademik Drago Grdenić, najstariji član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i bivši glavni tajnik

U petak 7. rujna 2018. u Zagrebu je u 100. godini života umro akademik Drago Grdenić, istaknuti hrvatski kemičar, najstariji član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i njen nekadašnji glavni tajnik te bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu. Ispraćaj će biti  u četvrtak 13. rujna u 12.15 sati na Krematoriju u Zagrebu.

Priopćenje

 

11.09. Predavanje dr. sc. Anice Bilić "Književne deskripcije ženskoga tijela i odijela u tradicijskoj, modernoj i postmodernoj kulturi"

Na 53. Vinkovačkim jesenima u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Vinkovcima (Gundulićeva 6) upraviteljica vinkovačkoga Centra za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dr. sc. Anica Bilić, znanstvena savjetnica, održat će 11. rujna 2018. u 18 sati popularno-znanstveno predavanje Književne deskripcije ženskoga tijela i odijela u tradicijskoj, modernoj i postmodernoj kulturi pod motom Oj, Šokice, ko vam ruvo kroji da na vama tako lipo stoji!?  

04.09. Umro prof. dr. sc. Ivan Katić, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Prof. dr. sc. Ivan Katić, istaknuti hrvatski i danski veterinar i povjesničar veterine, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, umro je u petak 31. kolovoza 2018. u Kopenhagenu u 89. godini života. 

Priopćenje

31.08. Svečanost otvaranja Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Velikoj Gorici

U petak 31. kolovoza 2018. u 11 sati na Šetalištu Franje Lučića 15 u Velikoj Gorici održat će se svečanost otvaranja Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Velikoj Gorici, najmlađe Akademijine znanstvenoistraživačke jedinice. Zavod će otvoriti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić i gradonačelnik Grada Velike Gorice Dražen Barišić uz nazočnost voditelja Zavoda akademika Željka Cvetnića i članova Uprave HAZU.

Poziv za medije

Priopćenje

 

28.08. 22nd European Meeting of the Paleopathology Association

22nd European Meeting of the Paleopathology Association održat će se u utorak, 28. kolovoza 2018. od 18 do 20 sati u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na trgu Nikole Šubića Zrinskoga 11 u Zagrebu.

Priopćenje

27.08. Škola biološke antropologije Hubert Maver BOLESTI I ZDRAVLJE U DREVNIM POPULACIJAMA - GLOBALNI TRENDOVI I PERSPEKTIVE

44. škola biološke antropologije Dr. Hubert Maver BOLESTI I ZDRAVLJE U DREVNIM POPULACIJAMA - GLOBALNI TRENDOVI I PERSPEKTIVE, održat će se u ponedjeljak 27. kolovoza 2018. od 9 do 14 sati pod predsjedanjem akademika Pavla Rudana u velikoj dvorani palače HAZU na trg Nikole Šubića Zrinskoga 11 u Zagrebu.

Priopćenje

27.08. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić i predsjednik Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost akademik Dario Vretenar susreli su se s ministricom znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženkom Divjak

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić i predsjednik Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost akademik Dario Vretenar susreli su se u ponedjeljak 27. kolovoza u Ministarstvu znanosti i obrazovanja s ministricom znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženkom Divjak.

Priopćenje

24.08. Umro akademik Ciril Zlobec, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U petak 24. kolovoza 2018. u Ljubljani je u 94. godini života umro slovenski književnik akademik Ciril Zlobec, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 1990. 

23.08. Akademik Dario Vretenar postao član međunarodne radne skupine Making Sense of Science

Akademik Dario Vretenar postao je član međunarodne radne skupine Making Sense of Science koja podržava Europski znanstveni savjetodavni mehanizam (SAM). SAM u suradnji sa Skupinom savjetnika visoke razine i europskim akademijama (unutar organizacije SAPEA – Znanstveno savjetovanje za politike europskih akademija) pruža nezavisno i transparentno znanstveno savjetovanje Europskoj komisiji. 

Priopćenje

Ljetna škola Ambientura u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU

Tema ovogodišnje Ljetne škole Ambientura je urbanističko-arhitektonski i kulturni značaj i utjecaj Hrvatskog muzeja arhitekture na ambijentalne vrijednosti Tuškanca i Zagreba u kontekstu prepoznatljivosti i prezentacije kulturne baštine.

Predavanja u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU

UMRLA VESNA KRMPOTIĆ, ISTAKNUTA HRVATSKA PREVODITELJICA I KNJIŽEVNICA

Njezin opus sastoji se od preko stotinu knjiga proze, poezije, eseja, romana, drama, pripovijetki i antologija. Najpoznatije djelo Vesne Krmpotić je „Brdo iznad oblaka“, a autorica je i najveće pjesničke zbirke u svjetskoj književnosti „108x108“ koja sadrži čak 11.664 pjesama za koju je dobila Nagradu HAZU za književnost 2006. godine.

Dobitnica je niza hrvatskih nagrada za književnost, među kojima je Godišnja nagrada Vladimir Nazor (1975.), Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo (1999.), Nagrada Ivan Goran Kovačić za roman „Brdo iznad oblaka“, a 2008. godine dodijeljeno joj je Odlikovanje za zasluge u kulturi.

Njezin rad je bio prepoznat od strane njezinih kolega, pa ju je tako Društvo hrvatskih književnika nominiralo za Nobelovu nagradu za književnost 2008. godine, a 2013. godine dobitnica je nagrade Tin Ujević za doprinos hrvatskom pjesništvu.

Svojim predanim radom Vesna Krmpotić zadužila je hrvatsku kulturu i umjetnost, a književni opus koji je ostavila biti će kamen temeljac mladim naraštajima književnika i pjesnika.

U HRVATSKOM MUZEJU ARHITEKTURE HAZU ODRŽAN KONCERT MIROSLAVA TADIĆA I YVETTE HOLZVARTH

Zagreb, 22. kolovoza 2018. – U Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU u utorak 21. kolovoza održan je koncert gitarista Miroslava Tadića i violinistice Yvette Holzvarth pod nazivom „IZVAN VIDLJIVOG“ koji je posvećen umjetničkom nasljeđu kiparice Vere Dajht Kralj.

Koncert vrsnih glazbenika organiziran je u sklopu najave izložbe i promocije monografije „IZVAN VIDLJIVOG - Vera Dajht Kralj: drugačiji modernizam i javna plastika" ( kustosica Ana Kršinić Lozica) koja će se održati u Muzeju 3. listopada, dok će izložba biti otvorena do 31. listopada 2018. Izložba govori o suradnji jedne od najznačajnijih hrvatskih kiparica druge polovine dvadesetog stoljeća s nizom arhitekata u ostvarenjima javne plastike, a ovim koncertom najavi su se pridružili i svjetski priznati muzičari. Na ovaj način izložbeni događaj kojim se otvara nova sezona u Muzeju, dobio je multidisciplinarnu dimenziju i medijsku pažnju.

 

 

 

16.08. Knjiga Misao u arhitekturi akademika Velimira Neidhardta dostupna u Harvard University Library

Misao u arhitekturi, knjiga tekstova akademika Velimira Neidhardta, potpredsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koju je koncipirao i uredio dr. sc. Alen Žunić, odnedavno je dostupna u Harvard University Library, najuglednijoj sveučilišnoj knjižnici u SAD-u. U sklopu vodeće svjetske škole arhitekture Harvard Graduate School of Design, na kojoj se usavršavao i akademik Neidhardt, ovo opsežno teorijsko djelo izloženo je među ključnim novim arhitektonskim publikacijama internacionalnog značaja. 

Priopćenje

 

07.08. Izjava predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića u povodu 90. godišnjice smrti Stjepana Radića

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić dao je u utorak 7. kolovoza izjavu povodom 90. godišnjice smrti Stjepana Radića koja se navršava u srijedu 8. kolovoza.

Priopćenje

04.08. Umro akademik Nedjeljko Fabrio

U subotu 4. kolovoza 2018. u Rijeci je u 81. godini života umro istaknuti hrvatski književnik akademik Nedjeljko Fabrio, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Priopćenje

03.08. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić uputio je u petak 3. kolovoza čestitku hrvatskim braniteljima i svim hrvatskim građanima povodom 5. kolovoza, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Priopćenje

03.08.Komemoracija za akademika Nenada Vekarića

Komemoracija za akademika Nenada Vekarića, uglednog povjesničara i dugogodišnjeg upravitelja Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, održat će se u petak, 3. kolovoza u Kazalištu Marina Držića s početkom u 12:00 sati. Komemoraciju kojom će se brojni suradnici i prijatelji te kolegice i kolege gradski vijećnici oprostiti od akademika Vekarića organiziraju Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku i Grad Dubrovnik. Akademik Nenad Vekarić preminuo je 20. srpnja u Zagrebu nakon višemjesečne borbe s teškom bolešću. 

02.08. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti odala počast romskim žrtvama Holokausta

Akademik Svetozar Musić kao izaslanik predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića sudjelovao je u četvrtak 2. kolovoza na obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve Holokausta – Samudaripena na romskom groblju Uštici kod Jasenovca. 

Priopćenje

24.07. Svečanost dodjele povelje dopisnog člana HAZU prof. dr. sc. Ivanu Mirkoviću

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u utorak 24. srpnja održana je svečanost dodjele povelje dopisnog člana HAZU matematičaru prof. dr. sc. Ivanu Mirkoviću. 

Priopćenje

20.07. Umro akademik Nenad Vekarić

U petak 20. srpnja 2018. u Zagrebu je u 63. godini života umro akademik Nenad Vekarić, istaknuti hrvatski povjesničar, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, upravitelj Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku. 

Priopćenje

OPOMENA

Povodom objavljivanja poruka na profilu dr. sc. Sandija Blagonića na društvenoj mreži Facebook kojima je nanesena šteta ugledu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, s njim je kao zaposlenikom HAZU obavljen razgovor. Opomenut je i prijeti mu prestanak ugovora o radu.

17.07. II. sjednica Sekcije za petrokemiju Znanstvenog vijeće za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU

U utorak 17. srpnja 2018. u 11 sati u maloj sjedničkoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održat će se II. sjednica Sekcije za petrokemiju Znanstvenog vijeće za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU na kojem će prof.dr.sc. Jadranka Travaš-Sejdić održati svoje pristupno predavanje.

Poziv

15.07. ČESTITKA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI HRVATSKOJ NOGOMETNOJ REPREZENTACIJI

Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić uputio je u nedjelju 15. srpnja 2018. u ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti čestitku hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji, svjetskim viceprvacima u nogometu.

 

17.07. Dodjela diplome novoizabranoj dopisnoj članici prof. dr. sc. Vandi Grubišić

U utorak, 17. srpnja 2018. u 11 sati u salonima palače HAZU.članovi Uprave Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti uručit će diplomu novoizabranoj dopisnoj članici Hrvatske akademije prof. dr. sc. Vandi Grubišić.

https://www2.ucar.edu/atmosnews/news/133197/ncar-earth-observing-laboratory-director-elected-croatian-academy-sciences-and

Priopćenje

 

09.07. SASTANAK UPRAVE S NOVIM AKADEMICIMA

Uprava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na čelu s predsjednikom akad. Zvonkom Kusićem sastat će se u ponedjeljak, 9. srpnja 2017. u 10 sati, u salonima palače Hrvatske akademije s novoizabranim redovitim članovima Akademije.

06.07. IZJAVA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI U POVODU 125. GODIŠNJICE ROĐENJA MIROSLAVA KRLEŽE

 Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti dala je 6. srpnja 2018. Izjavu za javnost u povodu 125. godišnjice rođenja Miroslava Krleže

 

05.07. DODJELA GODIŠNJIH NAGRADA "HRVOJE POŽAR"

24. svečanost dodjele godišnjih nagrada “Hrvoje Požar” za 2018. godinu  održat će se u četvrtak, 05. srpnja 2018. s početkom u 12 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu.

Svečanost organiziraju Hrvatsko energetsko društvo – Zaklada “Hrvoje Požar” uz visoko pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Akademije tehničkih znanosti Hrvatske.

Pozivnica   

 Dobitnici nagrada 

Priopćenje

05.07. Godišnja skupština ZV-a za prirodoznanstvena istraživanja Jadrana

Godišnja skupština Znanstvenoga vijeća za prirodoznanstvena istraživanja Jadrana (predsjednik ZV-a je akademik Mladen Juračić) održat će se u četvrtak, 5. srpnja 2018. u 11 sati  u dvorani Knjižnice HAZU na Srossmayerovom trgu 14. U sklopu godišnje skupštine predviđena su i tri predavanja: dr. sc. Sanje MATIĆ-SKOKO (IOR, Split) Obrasci i procesi demografske varijabilnosti kao posljedica izazova i prijetnji morskim ribama, dr. sc. Kristine PIKELJ (PMF, Sveučilište u Zagrebu) Erozija obala - svjetski problem i hrvatska iskustva te dr. sc. Irene CIGLENEČKI JUŠIĆ (IRB, Zagreb) Važnost dugoročnih istraživanja u okolišu.

Sazetci predavanja

05.07. Okrugli stol VELIKA GORICA - JEDAN OD GENERATORA RAZVOJA METROPOLSKOG PODRUČJA GRADA ZAGREBA

Okrugli stol VELIKA GORICA - JEDAN OD GENERATORA RAZVOJA METROPOLSKOG PODRUČJA GRADA ZAGREBA u organizaciji Znanstvenoga vijeća HAZU za graditeljstvo, obnovu i razvoj (predsjednik ZV je akad. Branko Kincl) održat će se u četvrtak, 5. srpnja 2018. u 14 sati u Gradskoj vijećnici Grada Velike Gorice, Pučko otvoreno učilište, Zagrebačka 37, Velika Gorica. Uvodnu riječ održat će Dražen BARIŠIĆ, gradonačelnik Velike Gorice kao i akademik Velimir NEIDHARDT, potpredsjednik HAZU. Osnovna tema uključuje i projekte: ZAGREB NA SAVI (Program zaštite, uređenja i korištenja rijeke Save i zaobalja od granice s Republikom Slovenijom do Siska) te PROJEKT AERODROMA "FRANJO TUĐMAN"

Na okruglome stolu predavači su: akademik Branko KINCL, koji je i moderator;  mr. sc. Ivana IVANKOVIĆ, dipl. ing. građ.; prof. dr. sc. Kristijan POSAVEC, dipl. ing. geod.; Davorka KRIŽAJ, dipl. ing. arh. Nakon predavanje predviđena je i rasprava.

04.07. Predstavljanje 10 knjiga o pravnoj zaštiti okoliša iz nakladničkog niza Modernizacija prava

U srijedu 4. srpnja 2018. u velikoj dvorani Palače Hrvatske akademije u Zagrebu, Trg N.Š. Zrinskog 11 s početkom u 11 sati održat će se predstavljanje 10 knjiga o pravnoj zaštiti okoliša iz nakladničkog niza Modernizacija prava.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

03.07. Svečanost dodjele povelje dopisne članice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti prof. dr. sc. Jadranki Gvozdanović

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u utorak 3. srpnja održana je svečanost dodjele povelje dopisne članice HAZU prof. dr. sc. Jadranki Gvozdanović, uglednoj hrvatskoj slavistici svjetskog glasa. 

Priopćenje

29.06. Oskar znanja 2018.

U petak, 29. lipnja 2018. s početkom u 12 sati, u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, održat će se svečanost OSKAR ZNANJA 2018. – dodjela priznanja učenicima i studentima glazbenih i plesnih škola i muzičkih akademija, koji su tijekom 2017./2018. godine osvojili prve nagrade i prva mjesta na državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe i plesa te njihovim mentorima.

Priopćenje

29.06. Simpozij Učenje i poučavanje u medicini

U petak, 29. lipnja 2018. od 9.30 do 16 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, Trg Josipa Jurja Strossmayera 14, održat će se simpozij Učenje i poučavanje u medicini koji organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Akademija medicinskih znanosti Hrvatske i Dekanska konferencija Medicinskih fakulteta Hrvatske.

Program

Priopćenje

28.06. Okrugli stol "ISTINE I ZABLUDE O REFORMI VISOKOG OBRAZOVANJA" u organizaciji ZV za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava

Okrugli stol "ISTINE I ZABLUDE O REFORMI VISOKOG OBRAZOVANJA" u organizaciji Znanstvenog vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održat će se u četvrtak 28. lipnja 2018. u 10 sati u velikoj sjedničkoj dvorani plače Hrvatske akademije na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11. Predsjednik Znanstvenoga vijeća je akademik Jakša Barbić, potpredsjednik HAZU.

Priopćenje

28.06. 7. kolokvij iz povijesti i filozofije znanosti

u četvrtak, 28. lipnja 2018. godine u 12 sati u maloj sjedničkoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, održat će se 7. kolokvij iz povijesti i filozofije znanosti.

Poziv

27.06. Međunarodni veterinarski specijalistički simpozij "HITNA I INTENZIVNA SKRB U VETERINARSKOJ MEDICINI"

III. međunarodni veterinarski specijalistički simpozij "HITNA I INTENZIVNA SKRB U VETERINARSKOJ MEDICINI" održat će se u srijedu, 27. lipnja 2018. s početkom u 10 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.  Predsjednik Organizacijskoga odbora simpozija je akademik Dražen Matičić.

27.06. "KRITIČKO-ZNANSTVENI KOLOKVIJ O AKADEMIKU PAVLU PAVLIČIĆU" u Đakovu

"Kritičko-znanstveni kolokvij o akademiku Pavlu Pavličiću" u okviru 27. đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara, održat će se u srijedu 27. lipnja 2018. u 10 sati u Spomen-muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera, L. Botića 2, u Đakovu. Organizator kolokvija je Zavod HAZU za znanstveni i umjetnički rad u Đakovu uz suorganizaciju Slavonsko-baranjsko-srijemskoga ogranka DHK-a Iz Osijeka i Spomen-muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera iz Đakova. Pozdravnu riječ uputit će dr. sc. Pero Aračić, upravitelj Zavoda HAZU za znanstveni i umjetnički rad u Đakovu, a Mozaik knjiga predstavit će izabrana djela akademika Pavličića.

20.06. Komemorativna sjednica posvećena životu i djelu akademika Mirka Tomasovića

U srijedu 20. lipnja 2018. u 13 sati u Velikoj sjedničkoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održat će se komemorativna sjednica posvećena životu i djelu što ga je za sobom ostavio akademik Mirko Tomasović. 

Poziv

Priopćenje

20.06. Predstavljanje monografije ZLATKO KESER /CRTEŽI

Predstavljanje monografije ZLATKO KESER / CRTEŽI s tekstom akademika Tonka Maroevića u izdanju Kabineta grafike HAZU koje će se održati u srijedu 20. lipnja 2018.  s početkom u 18.00 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu.

Uvodnu riječ imat će akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a o monografiji će govoriti akademik Tonko Maroević, likovni kritičar Milan Bešlić, akademik Zlatko Keser i mr. sc. Slavica Marković.

Priopćenje

19.06. U Europskom parlamentu predstavljen hrvatski projekt "OSTEOGROW"

U Europskom parlamentu u Bruxellesu je 19. lipnja 2018. godine svečano otvorena izložba "Neka zvijezde sjaje“ gdje je prikazan i predstavljen hrvatski projekt "OSTEOGROW" čiji je koordinator Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu kao jedan od 5 najboljih  hrvatskih projekata  financiranih sredstvima Europske unije.

Na otvaranju izložbe uz voditelja projekta OSTEOGROW akademika Slobodana Vukičevića prisustvovali su i dr. sc. Mihaela Perić, Ivančica Bastalić, prof., i Lucija Kučko, mag. ing. Akademik Vukičević posebno je istaknuo važnost ovog inovativnog znanstvenog projekta za cijelu akademsku zajednicu. Program je vodila hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, gđa. Ivana Maletić.

18.06. Predstavljanje knjige Znanstveno vijeće za naftu i plin Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 1969. - 2017.

U ponedjeljak 18 lipnja 2018. u 12 sati u velikoj dvorani palače HAZU održat će se predstavljanje knjige Znanstveno vijeće za naftu i plin Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 1969. - 2017., monografija u povodu 48 godina rada.

Pozivnica

Priopćenje

18.06. Otvaranje izložbe skulptura VITOLDA KOŠIRA - GLAZBA u Gliptoteci HAZU

U Gliptoteci HAZU se 18. lipnja 2018. u 19 sati otvara izložba Vitolda Košira – Glazba.

Izložba ostaje otvorena do 31. srpnja 2018.

18.06. 6. kolokvij iz povijesti i filozofije znanosti: "IZ POVIJESTI SREDNJOVJEKOVNIH HOSPITALA"

6. kolokvij iz povijesti i filozofije znanosti s temom "IZ POVIJESTI SREDNJOVJEKOVNIH HOSPITALA", koji će u suradnji s projektom Hrvatske zaklade za znanost Izvori, pomagala i studije za hrvatsku povijest od srednjeg vijeka do kraja dugog 19. stoljeća biti održan u ponedjeljak, 18. lipnja 2018. u 12 sati u Knjižnici Zavoda za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 2 u Zagrebu.

15.06. Split Applied Mathematics Day 2018 (SAMD2018)

U petak 15. lipnja 2018. na Sveučilištu u Splitu održat će se skup Split Applied Mathematics Day 2018 (SAMD2018) kojemu je cilj prikazati nove ideje i istraživanja iz područja primijenjene matematike i potaknuti suradnju među istraživačima. Na skupu će sudjelovati i dopisni članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Eric Goles Chacc iz Čilea i Krešimir Veselić iz Njemačke. 

14.06. Svečano proglašenje novih članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U četvrtak 14. lipnja u 11 sati u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održat će se svečano proglašenje novih članova HAZU – 10 redovitih članova, 8 dopisnih članova i 10 članova suradnika, te 6 dosadašnjih članova suradnika.

Poziv za medije

Životopisi novih članova

Priopćenje

 

12.06. Umro akademik Teodor Wikerhauser

U utorak 12. lipnja u Zagrebu je u 96. godini života umro akademik Teodor Wikerhauser, istaknuti hrvatski veterinar, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

Priopćenje

13.06. Predstavljanje "ENGLESKO-HRVATSKOGA POJMOVNIKA KULTURNE BAŠTINE" u Hrvatskome muzeju arhitekture

Hrvatski muzej arhitekture HAZU u suradnji s UPI2M Books i Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu predstavlja knjigu prof. dr. sc. Nenada Lipovca "Englesko-hrvatski stručni pojmovnik kulturne baštine / English-Croatian Cultural Heritage Professional Glossary". Promocija će se održati u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU (Zagreb, Ulica I. G. Kovačića 37) u srijedu, 13. lipnja 2018. u 18 sati. O knjizi će govoriti akademik Mladen Obad Šćitaroci, prof. dr. sc. Zlatko Karač i autor, prof. dr. sc. Nenad Lipovac.

12.06. Predstavljanje knjiga akademika Žarka Dadića POVIJEST ZNANOSTI I PRIRODNE FILOZOFIJE U HRVATA (s osobitim obzirom na egzaktne znanosti), KNJIGA II. (Renesansa) i KNJIGA III. (Rani novi vijek)

U utorak 12. lipnja 2018. s početkom u 12 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se predstavljanje knjiga akademika Žarka Dadića POVIJEST ZNANOSTI I PRIRODNE FILOZOFIJE U HRVATA (s osobitim obzirom na egzaktne znanosti), KNJIGA II. (Renesansa) i KNJIGA III. (Rani novi vijek). 

Poziv

Priopćenje

 

11.06. PREMINUO AKADEMIK ŠIME VULAS

Izvješćujemo vas da u petak 8. lipnja 2018. u 87. godini života preminuo akademik Šime Vulas. Njegovom su smrću Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i njezin Razred za likovne umjetnosti ostali bez svoga istaknutog člana. Pogreb akademika Vulasa bit će u četvrtak, 14. lipnja 2018. u 14,10 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj.
 
 
 

10.06. Prijam u povodu GOVERNANCE OF DUAL USE RESEARCH IN THE LIFE SCIENCES radionice

Prijam dobrodošlice u povodu održavanja iznimne međunarodne radionice GOVERNANCE OF DUAL USE RESEARCH IN THE LIFE SCIENCES, u organizaciji The InterAcademy Partnership, The National Academy of Science, Engineering and Medicine, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatskog društva za biosigurnost i biozaštitu Hrvatskog liječničkog zbora, koji će se održati u nedjelju, 10. lipnja 2018. s početkom u 18.30 sati u Atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu.

Uvodne riječi dat će: akademik Jakša Barbić, potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti; akademik Marko Pećina, tajnik Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti; prof. dr. sc. Alemka Markotić, članica suradnica HAZU, predsjednica Hrvatskog društva za biosigurnost i biozaštitu Hrvatskog liječničkog zbora; prof. Victor Dzau, predsjednik Nacionalne akademije medicinskih znanosti u Američkoj akademiji znanosti, tehnologije i medicine; dr. Peter McGrath, koordinator u Inter Academy Partnership i Jaime Yassif, Open Philantrophy Project.

Priopćenje

08.06. Izaslanstvo Odbora za znanost i visoko obrazovanje Sankt Peterburga posjetilo Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Izaslanstvo Odbora za znanost i visoko obrazovanje Sankt Peterburga koje je predvodio predsjednik Andrej Maksimov posjetilo je u petak 8. lipnja Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje se sastalo s akademicima Leom Budinom, Anicom Nazor i Dariom Vretenarom te tajnicom HAZU Marinom Štancl. 

Priopćenje

08.06. 6. Simpozij Hrvatskog društva za spinalnu kirurgiju

Pod pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u petak 8. lipnja 2018. od 8.45 do 14.00 sati u dvorani Knjižnice HAZU na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održat će se 6. Simpozij Hrvatskog društva za spinalnu kirurgiju na temu IZAZOVI KIRURŠKOG I KONZERVATIVNOG LIJEČENJA DEGENERATIVNIH BOLESTI KRALJEŠNICE.

Poziv

07.06. Predstavljanje knjige MISAO U ARHITEKTURI: VELIMIR NEIDHARDT

Predstavljanje knjige MISAO U ARHITEKTURI: VELIMIR NEIDHARDT urednika i autora koncepta izdanja dr. sc. Alena Žunića te autora tekstova nastalih tijekom pola stoljeća stvaralaštva 1968.-2018., potpredsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Velimira Neidhardta održat će se u četvrtak, 7. lipnja 2018. s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu. 

Nakon uvodne riječi predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića o knjizi će govoriti recenzenti akademik Andrija Mutnjaković, akademik Mladen Obad Šćitaroci i izv. prof. dr. sc. Zlatko Karač. Sažetak

Priopćenje

06.06. Posjet NACIONALNE ZAKLADE ZA RAZVOJ CIVILNOGA DRUŠTVA

Predsjednik Upravnoga odbora Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić, i zamjenik upraviteljice za programe Europske unije u Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnoga društva, Luka Bogdan, posjetili su u srijedu, 6. lipnja 2018., Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti. Izaslanstvo Zaklade primili su predsjednik akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU, kao i akademik Dario VretenarPriopćenje

05.06. Izaslanstvo Koledža za javno zdravstvo Sveučilišta Georgia posjetilo Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Izaslanstvo Koledža za javno zdravstvo (College of Public Health) Sveučilišta Georgia iz Athensa koje je predvodio dekan prof. dr. sc. Philip Williams posjetilo je u utorak Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje ga je primio predsjednik akademik Zvonko Kusić. 

Priopćenje

 

05.06. Dodjela priznanja Zaklade dr. se. Jadranko Crnić za doprinos pravnoj struci i vladavini prava u Republici Hrvatskoj u 2017.

U utorak 5. lipnja 2018. s početkom  u  13 sati u  Preporodnoj dvorani  Hrvatske  akademije  znanosti i umjetnosti, Zagreb,  Opatička  18, održat će se dodjela priznanja Zaklade dr. se. Jadranko Crnić za doprinos pravnoj struci i vladavini prava u Republici Hrvatskoj u 2017. Dobitnici priznanja su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti za nakladnički niz „Modernizacija  prava", te prof dr. se. Zvonimir  Slakoper i grupa autora za knjigu  „Bankovni  i  financijski  ugovori", dok će  Nagradu dr. se. Jadranko Crnić za iznimna postignuća  u pravnoj struci i osobit doprinos  vladavini prava primiti professor emeritus  Nikola  Gavella.

Poziv

Priopćenje

05.06. Okrugli stol ZAGREB NA SAVI – Analize u okviru studije izvedivosti

U utorak 5. lipnja 2018. u 10 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Josipa Jurja Strossmayera 14, Zagreb, u organizaciji Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU i CIGRÉ – Hrvatskog ogranka međunarodnoga vijeća za velike elektroenergetske sustave održat će se okrugli stol  ZAGREB NA SAVI – Analize u okviru studije izvedivosti.

Poziv

04.06. U Splitu predavanje Gabriel Castillo Fadić “Mit i filozofija u Čileu i Iberskoj Americi”

U ponedjeljak, 4. lipnja 2018. godine u 19 sati u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu i Sveučilišta u Splitu održat će se predavanje “Mit i filozofija u Čileu i Iberskoj Americi” redovnog profesora Gabriela Castilla Fadića, direktora Instituta za estetiku Čileanskog papinskog katoličkog sveučilišta. Prisutnima će se obratiti akademik Radoslav Tomić i doc. dr. sc. Gordan Matas. Predavanje će se održati u velikoj dvorani na prvom katu Zavoda HAZU u Splitu (Palača Milesi), Trg braće Radića 7.

01. i 02.06. Znanstveni skup "Ecclesia Nonensis: Prošlost Ninske biskupije"

U Ninu će se 1. i 2. lipnja 2018. održati znanstveni skup "Ecclesia Nonensis: Prošlost Ninske biskupije" koji organiziraju Zadarska nadbiskupija, Društvo za povijesnicu Zadarske nadbiskupije-Zmajević, Teološko-katehetski odjel Sveučilišta u Zadru, Zavod za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti  u Zadru i Grad Nin.

Poziv i program

30.05. XVIII. kolokvij HAZU I HRZZ, predavanje "IZMEĐU DUNAVA I MEDITERANA; Uloga rimske vojske u mobilnosti ljudi i roba na tlu Hrvatske u antici"

XVIII. kolokvij Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatske zaklade za znanost u sklopu kojeg će svoje predavanje održati prof. dr. sc. Mirjana Sanader (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) pod naslovom IZMEĐU DUNAVA I MEDITERANA; Uloga rimske vojske u mobilnosti ljudi i roba na tlu Hrvatske u antici.

Predavanje će se održati u srijedu, 30. svibnja s početkom u 14 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu.

Priopćenje

29.05. Otvaranje 5. HRVATSKOGA TRIJENALA CRTEŽA u Kabinetu grafike

5. hrvatski trijenale crteža s temama "Intimni crtež – mali format"  i "Miroslav Kraljević i hrvatski suvremeni umjetnici" u izvedbi koncepcije Trijenala mr. sc. Slavica Marković bit će otvoren u utorak, 29. svibnja 2018., u 19 sati u Kabinetu grafike, Strossmayerov trg 12. 

Trijenale se odvija u dva prostora. u Kabinetu gafike n Strossmayerovom trgu 12 i u X. dvorani Strossmayerove gelarije starih majstora HAZU na trgu Nikole Šubića Zrinskoga 11. Izložbe su orvorene od 29. svibnja do 15. srpnja 2018.

Za medije

Priopćenje

29.05. II. skupština Sekcije za obnovljive izvore energije, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša

U utorak, 29. svibnja 2018. u 11 sati u dvorani knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, održat će se II. skupština Sekcije za obnovljive izvore energije, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU. 

Poziv

28.05. Predstavljanje knjige "STROSSMAYEROVA ZBIRKA STARIH MAJSTORA"

Predstavljanje knjige "Strossmayerova zbirka starih majstora" autorica dr. sc. Ljerke Dulibić i dr. sc. Ive Pasini Tržec održatće se u ponedjeljak, 28. svibnja 2018. s početkom u 12 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu.

Uvodnu riječ dat će akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a o knjizi će govoriti tajnik Razreda za likovne umjetnosti akademik Vladimir Marković,  akademik Igor Fisković, akademik Radoslav Tomić i upravitelj Strossmayerove galerije starih majstora Borivoj Popovčak.

Priopćenje

28.05. Predstavljanje "ZBORNIKA RADOVA VIKTOR CAR EMIN 1870. – 1963., u povodu 145. obljetnice rođenja" u Rijeci

U ponedjeljak 28. svibnja 2018. u 12 sati u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, Ružićeva 5, održat će se predstavljanje Zbornika radova "Viktor Car Emin 1870. – 1963., povodom 145. obljetnice rođenja" (Katedra Čakavskoga sabora Općine Mošćenička Draga i Udruga Jenio Sisolski Brseč, Mošćenička Draga, 2016.).

U predstavljanju sudjeluju: akademik Petar Strčić, recenzenti akademik Dubravko Jelčić i prof. dr. sc. Ines Srdoč Konestra, dr. sc. Ana Batinić, urednici prof. dr. sc. Bernard Franković i dr. sc. Maja Polić te dr. sc. Sanja Holjevac (moderatorica).

25.05. Predavanje dr. sc. Tamare Kirin "Karta staništa Republike Hrvatske"

U organizaciji Sekcije za zaštitu bioraznolikosti Znanstvenog vijeća za zaštitu prirode Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u petak, 25. svibnja 2018. s početkom u 11 sati u velikoj sjedničkoj dvorani palače HAZU, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, Zagreb, predavanje na temu "Karta staništa Republike Hrvatske" održat će dr. sc. Tamara Kirin.

Poziv

Priopćenje

 

24.05. Predavanje "Višenamjenske spektrometrijske probe za prepoznavanje DNA, RNA i proteina" dr. sc. Ive Piantanide

Predavanje "Višenamjenske spektrometrijske probe za prepoznavanje DNA, RNA i proteina" održat će dr. sc. Ivo Piantanida (Institut Ruđer Bošković), 24. svibnja 2018. s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14, u Zagrebu. Uvodna riječi imat će akademik Andrej Dujella (tajnik Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti) i akademik Mladen Žinić.

Natječaj za dodjelu sredstava ZAKLADE ADRIS

ZAKLADA ADRIS raspisala je Natječaj za dodjelu sredstava ZAKLADE ADRIS. Natječaj je otvoren do 26. lipnja 2018. 

24.05. Okrugli stol EUROPSKA BUDUĆNOST HRVATSKOGA KAZNENOG PRAVOSUĐA

 

Okrugli stol  Europska budućnost hrvatskog kaznenog pravosuđa u organizaciji Znanstvenoga vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.održat će se u četvrtak  24. svibnja 2018.  s početkom u 10 sati u velikoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu.

Priopćenje

 

23.05. Otvaranje izložbe Ivana Čižmeka: GRAD GORGONE, APROPRIJACIJA U 99 SLIKA

Hrvatski muzej arhitekture HAZU će u suradnji s Društvom arhitekata Zagreba predstaviti izložbu Ivana Čižmeka GRAD GORGONE, APROPRIJACIJA U 99 SLIKA. U HMA HAZU izložba će biti otvorena u srijedu, 23. svibnja 2018. u 19 sati.

23. 05. 2018. - 20. 06. 2018. Hrvatski muzej arhitekture HAZU Ul. I. G. Kovačića 37, Zagreb. Radno vrijeme: ponedjeljak, utorak, četvrtak i petak: 10-16 sati, srijeda: 10-19 sati

http://info.hazu.hr/hr/o-akademiji/jedinice/hrvatski_muzej_arhitekture/

https://www.facebook.com/events/361396341013858/

Izložba će se održati u dva dijela, na dvije lokacije: 18. 05. 2018. do  26. 05. 2018. Društvo arhitekata Zagreba, Trg bana Josipa Jelačića  3/1, Zagreb

Razgovor s Ivanom Čižmekom održat će  prof. Tihomir Jukić, 18. 05. u 19 sati u prostoru Društva arhitekata Zagreba.

23.05. Predavanje dr. sc. Julijane Matanović, članice suradnice,: "KAKO SPASITI DIJETE U RATU?" u Vukovaru

U srijedu, 23. svibnja 2018. godine,održat će se predavanje prof. dr. sc. Julijane Matanović, članice suradnice, pod nazivom "KAKO SPASITI DIJETE U RATU?" u organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Vukovaru, s početkom u 18 sati u Maloj dvorani rodne kuće Lavoslava Ružičke, J. J. Strossmayera 25/I u Vukovaru.

22.05. Predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti akademik Dragan Vukčević posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti akademik Dragan Vukčević posjetio je u utorak 22. svibnja Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje su ga primili glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan  i tajnik Razreda za prirodne znanosti akademik Ivan Gušić, a susreo se i s predsjednikom HAZU akademikom Zvonkom Kusićem. 

Priopćenje

22.05. Predavanje prof. dr. sc. Ivane Podnar Žarko "Internet stvari: referentne arhitekture, programske platforme i interoperabilnost"

U organizaciji Znanstvenog vijeća za tehnološki razvoj HAZU, u utorak 22. svibnja 2018. s početkom u 11 sati u velikoj dvorani palače HAZU, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu, održat će se predavanje prof. dr. sc. Ivane Podnar Žarko na temu Internet stvari: referentne arhitekture, programske platforme i interoperabilnost.

Poziv

Priopćenje

21.05. Predstavljanje knjige akademika Radoslava Katičića NAŠA STARA VJERA u Splitu

U ponedjeljak, 21. svibnja 2018. u 18 sati, u Velikoj dvorani Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Splitu, Trg braće Radića 7 (palača Milesi), održat će se predstavljanje knjige akademike Radoslava Katičića NAŠA STARA VJERA. Nakladnici su Matica hrvatska Zagreb i Ibis grafika Zagreb (2017.) a izdanje će predstaviti uz izlaganje o knjizi i autoru gospoda Krešimir KrnicVladimir P. GossRadoslav Bužančić te Natko Katičić.

21.05. Predavanje profesora Wolfganga Dresslera "Morfološka produktivnost"

Predavanje profesora Wolfganga Dresslera pod naslovom  "Morfološka produktivnost" održat će se u ponedjeljak  21. svibnja 2018. s početkom u 11 sati u velikoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu. Uvodnu riječ dat će akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i akademik Ranko Matasović u ime Razreda za filološke znanosti.  Predavaje je na engleskom jeziku.

Priopćenje

17.05. Predavanje akademika Dragana Čovića "O LJUDSKIM PRAVIMA U BIH s posebnim osvrtom na status konstitutivnoga hrvatskog naroda"

U velikoj dvorani palače Hrvatske akademije na Trgu Nikole Šubića Zrinskoga 11, u četvrtak 17. svibnja 2018. u 11 sati, održat će se u organizaciji Znanstvenoga vijeća za mir i ljudska prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (predsjednik ZV-a je akad. Davorin Rudolf) predavanja akademika Dragana Čovića, hrvatskoga člana Predsjedništva BiH,  "O LJUDSKIM PRAVIMA U BOSNI I HERCEGOVINI s posebnim naglaskom na status konstitutivnoga hrvatskog naroda". Pozdravnu riječ održat će akademik Velimir Neidhardt, potpredsjednik HAZU.

Priopćenje

16.05. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić u Sofiji na općoj skupštini Federacije europskih akademija (ALLEA)

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić boravi u Sofiji gdje se od 15. do 19. svibnja održava opća skupština Federacije europskih akademija (ALLEA) te konferencije Science in Times of Challenged Trust and Expertise i Shaping European Science Advice: Insights and Experiences. 

Priopćenje

16.05. Izaslanstvo Škole narodnog zdravlja Sveučilišta u Haifi posjetilo Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Izaslanstvo Škole narodnog zdravlja Sveučilišta u Haifi, koje je vodila direktorica Škole prof. dr. sc. Orna Baron-Epel, posjetilo je u srijedu 16. svibnja Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje se sastalo s glavnim tajnikom HAZU akademikom Pavlom Rudanom i tajnikom Razreda za medicinske znanosti akademikom Markom Pećinom. 

Priopćenje

16.05. Izložba “Exhibition continues” Ignasi Aballi

Prisutnima će se obratiti akademik Radoslav Tomić; Branko Franceschi, ravnatelj Galerije umjetnina; Duje Mrduljaš, ravnatelj galerije Kula, kao i sam umjetnik.
 
Izložba će biti otvorena za posjet u prostorijama Zavoda HAZU u Splitu, Galeriji umjetnina i galeriji Kula iz Splita do 16. lipnja 2018. godine.
 
Otvaranje izložbe održat će se u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi).
 
 

15.05. Okrugli stol Prilagodba modela vođenja EES i tržišta električne energije u RH povećanoj integraciji obnovljivih izvora energije

U utorak, 15. svibnja 2018. u 10 sati u Knjižnici HAZU, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, održat će se okrugli stol Prilagodba modela vođenja EES i tržišta električne energije u RH povećanoj integraciji obnovljivih izvora energije koji zajedno organiziraju Znanstveno vijeće za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU i HRO CIGRE.

Poziv

15.05. Promocija otvorenoga poziva na natječaj za Tenure Track Pilot Program

Promocija otvorenog poziva na natječaj za Tenure Track Pilot Program (engl. Tenure Track Pilot Programme) održat će se u utorak 15. svibnja 2018.  s početkom u 09.30 sati u velikoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu.

Uvodnu riječ dat će akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Nj. E. Stefan Estermann, veleposlanik Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj i prof. dr. sc. Dean Ajduković, zamjenik predsjednika Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost.

Molimo Vas da svoje sudjelovanje na promociji potvrdite na linku: https://docs.google.com/forms/d/10yA-jnyYvHh2cNK-9CYrNphrE3iGk6w0DnmJ6_VLN9Y/edit

Priopćenje

14.05. Umro akademik Zlatko Bourek

U petak 11. svibnja u Zagrebu je u 89. godini života umro akademik Zlatko Bourek, istaknuti hrvatski slikar, kipar, kostimograf, scenograf, režiser, autor crtanih i igranih filmova, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

Priopćenje

11.05. Umro prof. dr. sc. Hrvoje Lorković, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Prof. dr. sc. Hrvoje Lorković, istaknuti fiziolog i dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, umro je u petak 11. svibnja u 88. godini života.

Priopćenje

11.05. Okrugli stol "Ekonomska analiza plutajućeg i kopnenog terminala ukapljenog prirodnog plina - LNG u RH i njihov doprinos energetskoj stabilizaciji RH"

U organizaciji Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u petak 11. svibnja u 11 sati u dvorani knjižnice HAZU, Strossmayerov trg 14, Zagreb, održat će se okrugli stol pod nazivom "Ekonomska analiza plutajućeg i kopnenog terminala ukapljenog prirodnog plina - LNG u RH i njihov doprinos energetskoj stabilizaciji RH".

Poziv

Priopćenje

 

11.05. Festival povijesti KLIOFEST u Bjelovaru

U petak, 11. svibnja 2018. u 10 sati u Velikoj vijećnici Bjelovarsko-bilogorske županije, Dr. Ante Starčevića 8 u Bjelovaru održat će se KLIOFEST, festival povijesti 2018. u organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Bjelovaru i  suorganizaciji  Bjelovarsko-bilogorske županije, Grada Bjelovara, Županijskog stručnog vijeća nastavnika povijesti osnovnih škola i Županijskog stručnog vijeća profesora povijesti srednjih škola.
 
U programu Kliofesta 2018. u Bjelovaru sudjeluju: Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije, prof. dr. sc. Slobodan Kaštela, voditelj Zavoda u Bjelovaru, prof. dr. sc. Vladimir Strugar, upravitelj, dr. sc. Željko Karaula, Valerija Turk-Presečki, prof.,  mr. sc. Zorka Renić, mr. sc. Ranko Pavleš, dr. sc. Marija Karbić i dr. sc. Goran Ravančić.
 

10.05. Izborna skupština Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti održat će svoju izbornu skupštinu na kojoj će se birati novi članovi HAZU u četvrtak 10. svibnja u palači HAZU. 

Životopisi kandidata

Priopćenje

 

09.05. Okrugli stol Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave

U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Sveučilišta u Zagrebu, u srijedu 9. svibnja u Auli Sveučilišta u Zagrebu održan je okrugli stol Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave, 22. u nizu događanja u sklopu tribine Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske.

Poziv

Priopćenje

07.05. Akademik Željko Cvetnić voditelj Zavoda u Velikoj Gorici

Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na temelju prijedloga Razreda za medicinske znanosti imenovalo je 25. travnja 2018. akademika Željka Cvetnića voditeljem Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnostu Velikoj Gorici u mandatnom razdoblju od četiri godine s početkom od 25. tavnja 2018. godine.

 

04.05. Simpozij ENDEMSKA NEFROPATIJA - 60 GODINA ISTRAŽIVANJA U HRVATSKOJ

Simpozij nazivom "Endemska nefropatija – 60 godina istraživanja u Hrvatskoj" održat će se u petak 4. svibnja 2018. s početkom u 09,30 sati u velikoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu.

Pokrovitelj skupa je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, a organizatori skupa su Društvo za razvitak nefrologije “prof. dr. Milovan Radonić”, Zavod za nefrologiju, arterijsku hipertenziju, dijalizu i transplantaciju KBC Zagreb, Referalni centar za glomerularne i tubulointersticijske bolesti Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Opća bolnica “dr. Josip Benčević” u Slavonskome Brodu i Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Hrvatskog liječničkog zbora.  

Priopćenje

03.05. Predavanje Matthiasa Henzea Kako je nastalo židovstvo?

U četvrtak, 3. svibnja 2018.s početkom u 11 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu Matthias Henze, profesor Hebrejske Biblije i ranog židovstva sa Sveučilište Rice u Houstonu, održat će predavanje na temu Kako je nastalo židovstvo. Predavanje će se održati na engleskom jeziku.

Poziv

Priopćenje

03.05. Stručna komisija CERN-a u HAZU

Stručnu komisiju CERN-a koja je u posjetu Republici Hrvatskoj u Hrvatskoja akademiji znanosti i umjetnosti, u četvrtak, 3. svibnja 2018. u 15 sati, u salonima palače Hrvatske akademije primit će akademik Velimir Neidhardt, potpredsjednik HAZU, te članovi Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti: akademik Dario Vretenar, predsjednik Upravnoga odbora Hrvatske zaklade za znanostt, i akademik Milko Jakšić.

Komisija CERN-a je u sastavu: C. Warakaulle, CERN Director for International Relations (convenor);  E. Elsen, CERN Director for Research and Computing; R. Leitner, Council delegate of the Czech Republic; C. Schäfer, CERN Senior Advisor for Relations with Croatia

Naime,  na poziv glavne direktorice CERN-a, dr.sc. Fabiole Gianotti , ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc Blaženka Divjak boravila je u posjetu CERN-u koncem 2017. godine. CERN je tom prigodom organizirao cjelodnevni program kojim su predstavljene glavne aktivnosti, prioriteti i aktualni projekti organizacije. Tijekom posjeta su vođeni razgovori o statusu hrvatskoga zahtjeva za pridruženo članstvo. Kako bi se dovršio proces priključenja RH CERN-u dogovoren je posjet Stručne misije koja će posebnu pozornost pridati sagledavanju mogućnosti hrvatske znanstvene zajednice u području fizike, zatim postojanju dovoljno razvijene industrije koja bi mogla sudjelovati na natječajima CERN-a s razumnim prilikama za uspjeh te postojanju političke volje u državi koja podnosi zahtjev za podršku istraživanjima na području fizike elementarnih čestica.

Priopćenje

03.05. Predstavljanje knjige “PLEMSTVO KRALJEVINE DALMACIJE 1814.-1918.” u Splitu

U četvrtak, 3. svibnja 2018. godine u 19 sati u suorganizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu, Književnog kruga Split i Državnog arhiva u Zadru održat će se predstavljanje knjige “PLEMSTVO KRALJEVINE DALMACIJE 1814.-1918.” autora Miroslava Granića Denisa Martinovića. O knjizi će govoriti akademik Nenad Cambj i autori. Predstavljanje će se održati u velikoj dvorani Zavoda HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi).

03.05. Otvaranje izložbe ZLATAN VRKLJAN: NOVE SLIKE u Gliptoteci HAZU

Izložba akademika Zlatana Vrkljana NOVE SLIKE otvorit će se u četvrtak 3. svibnja 2018. u 19 sati u Gliptoteci HAZU. Izložba je otvorena do 3. lipnja 2018.

 

30.04. Umrla akademkinja Krista Kostial-Šimonović

U nedjelju 29. travnja 2018. u Zagrebu je u 95. godini života umrla akademkinja Krista Kostial-Šimonović, istaknuta hrvatska liječnica, redovita članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

Priopćenje

28.04. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić na proslavi 27. godišnjice osnutka IV. gardijske brigade

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić prisustvovao je u subotu 28. travnja u Splitu na proslavi 27. godišnjice osnutka IV. gardijske brigade. 

Priopćenje

 

27.04. Otvaranje izložbe akademika Đure Sedera NESPUTANA LINIJA

U petak, 27. travnja u 20 sati u zagrebačkoj Galeriji Forum u Teslinoj 16, otvorit će se izložba Đure Sedera pod nazivom NESPUTANA LINIJA. Na njoj će se prikazati do sada nikada izloženi crteži ovog doajena hrvatske umjetnosti, nastali između 1970-ih i 1990-ih. Izložba će biti otvorena do 25. svibnja.

Đuro Seder rođen je 1927., te ove godine navršava 91 godinu. Riječ je o jednom od najvažnijih hrvatskih umjetnika druge polovine 20. stoljeća. Slikarstvo je završio na zagrebačkoj Akademiji kod Antuna Mezdjića i Marina Tartaglie. Pedesetih i šezdesetih Seder je član avangardne grupe Gorgona, a od kraja sedamdesetih radi figurativne kompozicije naglašenog kolorita. U svome opusu Seder je uspio spojiti enformelno i minimalističko poništavanje slike s vedrom i vitalističkom afirmacijom slikarstva.

Kustos izložbe je Feđa Gavrilović, voditelj Galerije Forum, a u tekstu iz kataloga piše, između ostaloga, o shvaćanjima umjetnosti ovog velikog slikara:
„Majstor slikarstva Đuro Seder često za neke svoje radove ili njihove dijelove zna reći: „ovo je glupo“, ili „ovo je bedasto“. Razgovarate li s njim neko vrijeme, postaje jasno da su ti pridjevi za njega sinonimi za „dobro“, „uspjelo“, „zanimljivo“. Jednom mi je tako s oduševljenjem pričao kako je nedavno otkrio strip: „U tim crtežima ima nešto frajerski i bedasto“, rekao je. U svemu tome možemo nazrijeti kako je ono glavno što Seder traži u umjetničkom djelu (tuđem i vlastitom) nesputanost, smjelost i sloboda koju je ta smjelost izborila.“

 

 

26.04. Dan Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i dodjela Nagrada HAZU

U četvrtak 26. travnja 2018. s početkom u 11 sati, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 održat će se svečana sjednica u povodu Dana HAZU i dodjele Nagrada HAZU.

Poziv za medije

Dobitnici Nagrada HAZU

Priopćenje

25.04. Zasjedanje Senata gospodarstva Hrvatske

U srijedu, 25. travnja 2018u 17 sati, u maloj sjedničkoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića zrinskoga 11 u Zagrebu, zasjedat će Senat gopodarstva Hrvatske uz sudjelovanje akademika Slobodana Vukičevića.

25.04. XVII Kolokvij HAZU i HRZZ: predavanje prof. dr. sc. Klara Buršić-Matijašić ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE MONTE RICCO KRAJ VRSARA.

XVII. kolokvij Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatske zaklade za znanost u sklopu kojeg će svoje predavanje održati prof. dr. sc. Klara Buršić-Matijašić (Filozofski fakultet Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli) pod naslovom ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE MONTE RICCO KRAJ VRSARA.

Predavanje će se održati u srijedu, 25. travnja 2018. s početkom u 14 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu.

25.04. Predavanje akademkinje Dubravke Oraić- Tolić O VUKOVARU U KNJIŽEVNOSTI I UMJETNOSTI iz ciklusa predavanja "Tema: rat":

U srijedu 25. travnja 2018. godine održat će se predavanje akademkinje Dubravke Oraić-Tolić pod nazivom "Pamćenje Vukovara: ratna trauma u
hrvatskoj književnosti i umjetnosti na prijelazu 20. i 21. stoljeća" 
u organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Vukovaru, s početkom u 18 sati u Gradskoj knjižnici Vukovar, Trg Republike Hrvatske 1.

 

25.04. Predstavljanje knjige Krešimira Filića POVIJESNI NATPISI GRADA VARAŽDINA

U programu Srijede u Muzeju, koja se održava u palači Herzer u Varaždinu (GMV) 25. travnja 2018.  u 19 sati, slijedi predstavljanje knjige Krešimira Filića POVIJESNI NATPISI GRADA VARAŽDINA. Nakladnici izdanja su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Gradski muzej Varaždin.

U ostavštini profesora Krešimira Filića (1891. – 1972.), prvoga kustosa i ravnatelja Gradskog muzeja Varaždin, nalazi se nekoliko desetaka njegovih neobjavljenih rukopisa. Svojom zanimljivošću ističu se četiri bilježnice pod nazivom Poviesni nadpisi grada Varaždina (I-IV), nastale u najvećoj mjeri 1944. godine, koje su kasnije i nadopunjavane. Šećući Varaždinom, Filić je bilježio natpise na hrvatskom, latinskom ili njemačkom jeziku u gradskim samostanima, crkvama, kućama, groblju itd., čime ih je sačuvao za budućnost, jer su neki u međuvremenu i nestali. Objavljivanjem ovog rukopisa Varaždincima i zainteresiranim čitateljima približit će se dio varaždinske povijesne baštine, od one koja se u gradu još uvijek nalazi in situ do one koja je danas samo dio muzejskog fundusa.
       
Profesionalni put Krešimira Filića započinje prosvjetnim radom u varaždinskoj Gimnaziji. Svojom se djelatnošću istaknuo u mnogobrojnim varaždinskim udrugama i društvima, a posebni doprinos dao je osnivanju varaždinskih kulturnih ustanova, među kojima su Državni arhiv, Glazbena škola i Gradski muzej Varaždin, otvoren 1925. godine. Neumornim radom u prikupljanju, obradi i predstavljanju kulturno-povijesne baštine široj javnosti, Filić pretvara Varaždin u prepoznatljivo kulturno odredište, djelujući ne samo za svoje vrijeme nego uvijek s ciljem da sačuva kulturna dobra za buduće naraštaje. Iza sebe je ostavio gotovo dvjesto objavljenih knjiga, znanstvenih i stručnih radova, prikaza, osvrta, popularnih novinskih napisa te mnoštvo rukopisa , a nedavno objavljenim tekstom o povijesnim natpisima u Varaždinu ponovno je potvrđen njegov neprocjenjiv obol istraživanju varaždinske povijesti.  

Uz urednike izdanja dr. sc. Vladimira Huzjana, upravitelja Zavoda za znanstveni rad HAZU u Varaždinu i Spomenke Težak, v. d. ravnateljice Gradskog muzeja Varaždin, knjigu Krešimira Filića predstavit će akademik Josip Bratulić, konzervatorica u Upravi za zaštitu kulturne baštine Konzervatorskog odjela u Varaždinu Ivana Peškan i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini.

 

 

 

 

 

 

 

 

24.04. Predavanje “O GRANICAMA REPUBLIKE HRVATSKE” akademika Davorina Rudolfa u Splitu

U utorak, 24. travnja 2018. godine u 19 sati u velikoj dvorani Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu, održat će se predavanje “O GRANICAMA REPUBLIKE HRVATSKE” akademika Davorina Rudolfa

Pozdravnu riječ održat će kapetan Sanjin Dumanić, predsjednik Udruge pomorskih kapetana Split. Predavanje u suorganizaciji Zavoda HAZU u Splitu i Udruge pomorskih kapetana Split održat će se u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi).

23.04. NOĆ KNJIGE u Knjižnici HAZU

U ponedjeljak, 24. travnja 2018., s početkom u 18 sati u Knjižnici HAZU održate će se manifestacija Noć knjige. Organizatori su Knjižnica HAZU, Udruga Sokačka grana Osijek i Zavod za znanstveni i umjetnicki rad HAZU u Osijeku.

Od 18 do 20 sati u predavaonici Knjižnice HAZU održat će se predstavljanje Baštinske kulture Šokaca kroz knjigu, pjesmu i djelo uz gostovanje udruge Šokačka grana iz Osijeka, a predvorju od 20,30 do 21,30 bit će predstavljanje fotomonografije BRITANAC NEDJELJOM PRIJEPODNE autora Branke Hlevnjak i Fredyja Fijačka.

21.04. Predsjednik Kusić je posjetio izložbu akademika Đure Sedera

Akademik Zvonko Kusić u pratnji svoje supruge, posjetio je u subotu 21.4.2018. izložbu akademika Đure Sedera u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici.  Izložba akademika Đure Sedera, RT DOBRE NADE (slike i crteži), kustosica: Marijana Paula Ferenčić, 13.04.2018. - 19.05.2018., Galerija Galženica Velika Gorica. 

Na fotografiji s lijeva na desno: Klaudio Štefančić, voditelj Galerije Galženica, akademik Zvonko Kusić sa suprugom, akademik Đuro Seder, kustosica izložbe: Marijana Paula Ferenčić 

21. 04. Tribina pod nazivom "POVIJEST REFORMACIJE NA VUKOVARSKOM PODRUČJU" iz ciklusa "VUKOVAR KAKAV JE NEKADA BIO"

U subotu 21. travnja 2018. s početkom u 11 sati u Maloj dvorani rodne kuće Lavoslava Ružičke, J. J. Strossmayera 25/I, u Vukovaru, održat će se prva tribina pod nazivom "POVIJEST REFORMACIJE NA VUKOVARSKOM PODRUČJU" iz ciklusa "VUKOVAR KAKAV JE NEKADA BIO" koju će voditi dr. sc. Lidija Barišić Bogišić u ime Društva za hrvatsku povjesnicu, a gost će joj biti dr. sc. Jasmin Milić, biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH i upravitelj Protestantskih reformiranih župa u Tordincima i Osijeku.

21.04. Prvi riječki simpozij o hiperbaričnoj terapiji kisikom

24. simpozij 1st RIJEKA SYMPOSIUM ON HYPERBARIC OXYGEN THERAPY /  PRVI RIJEČKI SIMPOZIJ O HIPERBARIČNOJ TERAPIJI KISIKOM održat će se u subotu 21. travnja 2018. s početkom u 09.00 sati u Predavaonici KBC Rijeka, Lokalitet Sušak, Tome Strižića 3, Rijeka.

24. simpozij se  održava u organizaciji HAZU Zavoda za biomedicinske znanosti u Rijeci, kojeg vodi akademik Daniel Rukavina, u suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, Centrom za podvodnu i hiperbaričnu medicinu KBC Rijeka i HLZ - podružnica Rijeka.

Predsjednik Znanstvenog odbora je akademik Daniel Rukavina, a Organizacijskog odbora Mario Franolić, dr. med. KBC Rijeka.

U svojstvu predavača sudjeluje devet znanstvenika, od čega su tri istaknuta profesora iz inozemstva: Žare Finderle (Ljubljana, Slovenija), Pasqualle Longobardi (Ravenna, Italija) i Jacek Kot (Gdansk, Poljska) koji je predsjednik European Underwater and Baromedical Society.

20.04. Gospodarenje šumama u uvjetima klimatskih promjena i prirodnih nepogoda, znanstveni skup u povodu 80. rođendana akademika Slavka Matića

Znanstveno vijeće za poljoprivredu i šumarstvo i Znanstveno vijeće za zaštitu prirode Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organiziraju znanstveni skup Gospodarenje šumama u uvjetima klimatskih promjena i prirodnih nepogoda, u povodu 80. rođendana akademika Slavka Matića, koji će se održati u petak, 20. travnja 2018. u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg N. Š. Zrinskog 11, s početkom u 10 sati.

Poziv

Program

Priopćenje

 

20.04. 5. kolokvij iz povijesti i filozofije znanosti

5. kolokvij iz povijesti i filozofije znanosti u sklopu znanstvenoistraživačkoga projekta "HRVATSKA ZNANSTVENA I FILOZOFSKA BAŠTINA – tranferi i aproprijacije znanja od srednjega vijeka do dvadesetoga stoljeća u europskome kontekstu" (voditelja prof. dr. sc. Željka Dugca) održat će se u petak, 20. travnja 2018. u Vijećnici Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, Ivana Lučića 3. Organizatori su Hrvatska akademija zanosti i umjetnosti i Hrvatska zaklada za znanost u suradnji s Poslijediplomskim studijem predmoderne povijesti Odsjeka za povijet Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.

Tema je petoga kolokvija MEDICINSKE PROFESIJE U 18. STOLJEĆU, a najavjuju se predavanja: dr. sc. Ivane Horbec "Barbiri i kiruzi"; dr. sc. Kristine Puljizević "Primalje i porodi"  te dr. sc. Nede Kovačić "Medicinski vještaci i dokazi trovanja". Moderatori su prof. dr. sc. Zrinka Blažević i prof. dr. sc. Željko Dugac.

19.04. XXVIII. MARULIĆEVI DANI u Splitu

U četvrtak, 19. travnja 2018. godine u 17 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu, održat će se svečano otvaranje dvadeset i osmog znanstvenoga, književnog i izdavačkog programa Marulićevih dana

Prisutne će pozdraviti akademik Nenad Cambi, a prigodno slovo reći će akademik Tonko Maroević. U nastavku programa održat će se dodjela nagrada Dana Hrvatske knjige: Judita, Davida, Slavić (Društva hrvatskih književnika), a nagradu će uručiti Đuro Vidmarović, predsjednik Društva hrvatskih književnika.

U sklopu programa Marulićevih dana organizirana je latinistička i kroatistička tekstološka radionica, niz predstavljanja knjiga, izlet na otok Šoltu, kazališne predstave i ostalo.
Manifestacija će se održati u prostorijama Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi).

19.04. II. redovita skupština Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU

U četvrtak 19. travnja u 11 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se II. godišnja skupština Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo HAZU. 

Poziv

18.04. XVI. KOLOKVIJ HRZZ-a

XVI. kolokvij Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatske zaklade za znanost u sklopu kojeg će svoje predavanje održati izv. prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić (Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb) pod naslovom INTEGRACIJA SPREMNIKA ENERGIJE U MODERNI ELEKTROENERGETSKI SUSTAV.

Predavanje će se održati u srijedu, 18. travnja 2018. s početkom u 14 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu.

Priopćenje

18.04. Predstavljanje knjige i otvaranje izložbe Zorana Hebara "Revitalizacija prostora uz rijeku Savu u Zagrebu s osvrtom na uređenje toka u cjelini"

Predstavljanje knjige i otvaranje izložbe Zorana Hebara "Revitalizacija prostora uz rijeku Savu u Zagrebu s osvrtom na uređenje toka u cjelini" održat će se u Hrvatskome muzeju arhitekture HAZU, u srijedu, 18. travnja 2018. s početkom u 18 sati.

Pozivnica

Na predstavljanju knjige govorit će:

  • akademik Branko Kincl, recenzent
  • Sandra Jakopec, d.i.a, Udruga hrvatskih urbanista
  • Zlatko Blažević, Udruga Slap
  • Zoran Hebar, d.i.a, autor

Uz promociju bit će prikazan dokumentarni film "Prezrena rijeka" Radovana Ivančevića i Bogdana Žižića u produkciji Zagreb filma iz 2003. godine.

Izložba ostaje otvorena do 9. svibnja 2018., radnim danom od 10 do 16 sati, srijedom do 19 sati.

17.04. Predstavljanje knjige "Vladimir Varićak u hrvatskoj i svjetskoj znanosti"

U utorak, 17. travnja 2018. s početkom u 12.30 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se promocija knjige "Vladimir Varićak (1865.-1942.) hrvatskoj i svjetskoj znanosti".

Skup organizira Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Uvodnu će riječ dati  predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Zvonko Kusić, a na predstavljanju knjige govorit će akademik Andrej Dujella, tajnik Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti, akademik Ksenofont Ilakovac i prof. dr. sc. Snježana Paušek-Baždar.

Priopćenje

17.04. Đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić posjetio je u utorak 17. travnja 2018. Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje ga je primio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić. 

Priopćenje

17.04. Predstavljanje grafičke mape Maja Rožman / Studije podsvjesnog i otvaranje izložbe recentnih grafika

U utorak, 17. travnja s početkom u 13 sati u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 12 u Zagrebu održat će se predstavljanje grafičke mape Maja Rožman / Studije podsvjesnog i otvaranje izložbe recentnih grafika. Izložba je otvorena do 27. travnja 2018.

Na predstavljanju će govoriti: upraviteljica Kabineta grafike mr. sc. Slavica Marković, likovni kritičar Vanja Babić  i umjetnica Maja Rožman, doc. art ALU.Izložba je otvorena do 27. travnja 2018.

Pozivnica              Slika A                 Slika B                 Slika C                 

17.04. Književni susret s književnikom MIROM GAVRANOM, članom suradnikom HAZU

U utorak, 17. travnja 2018. u 18 sati u Multimedijskoj dvorani Gradskog muzeja Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 1/II održat će se književni susret s Mirom Gavranom, književnikom i članom suradnikom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.  

Pozivnica   Plakat

Sudjeluju: Miro Gavran, književnik i član suradnik HAZU, prof. dr. sc. Slobodan Kaštela, voditelj Zavoda u Bjelovaru, prof. dr. sc. Vladimir Strugar, upravitelj Zavoda u Bjelovaru, Tina Gatalica, prof., voditeljica susreta i Milan Pavlović, ravnatelj Gradskog muzeja Bjelovar. 

U kulturno-umjetničkom dijelu programa sudjeluju učenici Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Bjelovar i učenici Medicinske škole Bjelovar.

17.04. Tribina “More: razvojni resurs, upravljanje i rizici” u Splitu

U utorak, 17. travnja 2018. godine u 19 sati u prostorijama Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu održat će se tribina “More: razvojni resurs, upravljanje i rizici”u organizaciji splitskog Zavoda HAZU i Hrvatskog politološkog društva Split. 

Tribinu će otvoriti akademik Davorin Rudolf, a sudjelovat će prof. emeritus Ivo Šimunović, dr. sc. Zoran Radman, komodor Marin StošićMarin Bilić, mag.pom.prometa, dr. sc. Jadranka Polović i prof. dr. sc. Jakša Miličić. Moderator tribine biti će mr. sc. Ivo Grga.

Tribina će se održati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi).

13.04. II. skupština Sekcije za geologiju, geofiziku i geokemiju

U petak, 13. travnja 2018. u 11 sati u dvorani knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14, Zagreb, održat će se II. skupština Sekcije za geologiju, geofiziku i geokemiju Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU. Predavanje na temu Nove mogućnosti istraživanja plina i nafte u Jadranskom bazenu održat će mr.sc. Darko Tufekčić.

Poziv

12. 04. Redovita skupština Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

12.04. U velikoj sjedničkoj palače Hrvatske akademije u četvrtak, 12. travnja 2018. u 11 sati, održat će se redovita skupština Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Dnevni red

Priopćenje

11.04. Srijedom u HMA: predavanje prof. dr. sc. Ariane Štulhofer

Dva kratka predavanja prof. dr. sc. Ariane Štulhofer koja će se održati u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU, Ivana Gorana Kovačića 37,  u srijedu, 11. travnja 2018. u 18 sati:

•    Sportska arhitektura akademika Borisa Magaša
•    Sportski prostori u Zagrebu

Posjetitelji predavanja moći će još jednom pogledati i izložbe:

•     Boris Magaš: arhitekt i njegov stadion
•     Poljudski stadion okom splitske fotografkinje Marijane Storić Šundov

10.04. II. skupština Sekcije za proizvodnju, prijenos i distribuciju energije i Sekcije za energetsko planiranje i ekonomiku energetskog gospodarstva

U utorak 10. travnja 2018. u 11 sati u Knjižnici HAZU održat će II. skupština Sekcije za proizvodnju, prijenos i distribuciju energije i Sekcije za energetsko planiranje i ekonomiku energetskog gospodarstva.

Poziv

09.04. Okrugli stol povodom 25. obljetnice miniranja i obnove brane i strojarnice HE Peruča

U ponedjeljak 9. travnja u 10 sati u Knjižnici HAZU održat će se okrugli stol kojeg zajedno organiziraju Znanstveno vijeće za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU i HRO CIGRÉ povodom 25. obljetnice miniranja i obnove brane i strojarnice HE Peruča.

Poziv

09.04. Predstavnici Hrvatskog planinarskog saveza posjetili Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

U povodu 120. obljetnice časopisa Hrvatski planinar, predstavnici Hrvatskog planinarskog saveza posjetili su u ponedjeljak 9. travnja zbirku starih i rijetkih knjiga Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti gdje se čuva jedini sačuvani primjerak prvog hrvatskog romana Planine, autora Petra Zoranića, najstarije planinarske knjige na svijetu. 

Priopćenje

09.04. Znanstveni sastanak "Prevencija ateroskleroze – predhipertenzija kao čimbenik rizika"

Znanstveni sastanak "Prevencija ateroskleroze – predhipertenzija kao čimbenik rizika" održat će se u ponedjeljak 9. travnja s početkom u 12 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu.

Uvodnu riječ dat će predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić.

Priopćenje

 

 

07.04. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio na otvorenju izložbi povodom 120. godišnjice rođenja Ante Topića Mimare

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u subotu 7. travnja na otvorenju izložbi izložbi "Ante Topić Mimara - Donatorstvo kao sudbina" i "Odabrana djela iz donacije Ante Topića Mimare Stossmayerovoj galeriji starih majstora" kojima je u Muzeju Mimara proslavljena 120. godišnjica rođenja Ante Topića Mimare.

Priopćenje

06.04 4. sjednica Sekcije za preradu nafte

U petak 6. travnja u 11 sati u maloj sjedničkoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti,  Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, Zagreb, održat će se 4. sjednica Sekcije za preradu nafte.

Poziv

06.04. 7. Onkološki kolokvij Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

7. ONKOLOŠKI KOLOKVIJ HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI održat će se u petak 6. travnja s početkom u 13 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu.

Nakon uvodne riječi predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademika Zvonka Kusića te pozdravne riječi tajnika Razreda medicinske znanosti HAZU, akademika Marka Pećine, svoja izlaganja će održati prof. dr. sc. Jasna Mesarić (Kvaliteta skrbi i sigurnost pacijenata u onkologiji) te dr. sc. Mirjana Huić (Procjena zdravstvenih tehnologija u donošenju odluka temeljenih na dokazima u onkološkoj skrbi).

Poziv

Priopćenje

05.04. Uručene stipendije Nacionalnog programa „Za žene u znanosti“

Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u četvrtak 5. travnja u Preporodnoj dvorani HAZU po 12. put su svečano uručene stipendije Nacionalnog programa „Za žene u znanosti“ kojeg organiziraju UNESCO i tvrtka L'Oreal Adria. 

Priopćenje

05.04. Predstavljanje znanstvenoistraživačkih jedinica HAZU iz sjeverozapadne Hrvatske

U četvrtak 5. travnja 2018. u 10 sati u palači HAZU, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu, održat će se predstavljanje znanstvenoistraživačkih jedinica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti iz sjeverozapadne Hrvatske. Svoje djelovanje predstavit će ZAVOD ZA ZNANSTVENI RAD HAZU U VARAŽDINU (voditelj akademik Stjepan Damjanović, upravitelj dr. sc. Vladimir Huzjan), ZAVOD ZA ZNANSTVENOISTRAŽIVAČKI I UMJETNIČKI RAD HAZU U BJELOVARU (voditelj prof. dr. sc. Slobodan Kaštela, upravitelj prof. dr. sc. Vladimir Strugar) i ZAVOD ZA ZNANSTVENOISTRAŽIVAČKI I UMJETNIČKI RAD HAZU U KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKOJ ŽUPANIJI KRIŽEVCI (voditelj akademik Franjo Tomić, upravitelj dr. sc. Ivan Peklić). U atriju palače HAZU bit će priređena prigodna izložba izdanja ovih zavoda.

Pozivnica

Priopćenje

04.04. Znanstveni skup "Von Willebrandova bolest i pridružene bolesti hemostaze"

6. znanstveni skup "Von Willebrandova bolest i pridružene bolesti hemostaze" održat će se u srijedu 4. travnja 2018. s početkom u 9.30 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu.

Znanstveni skup organiziraju  Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – Odbor za aterosklerozu, Hrvatsko društvo za aterosklerozu i Referentni centar Ministarstva zdravstva za nasljedne i stečene poremećaje hemostaze. Predsjednik Organizacijskoga odbora skupa je akademik Željko Reiner, a pozdravnu riječ održat će predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić.

Priopćenje

30.03. Predstavljanje knjige “Nogomet i politika” Dražena Lalića u Splitu

U petak, 30. ožujka 2018. godine održat će se predstavljanje knjige “Nogomet i politika” dr. sc. Dražena Lalića, redovnog profesora sociologije Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.


Prisutne će pozdraviti akademik Davorin Rudolf, a o knjizi će govoriti novinar Zdravko Reić, dr. sc. Jurica Pavičić i sam autor.
Manifestacija će se održati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi) u 18 sati.

30.03. Japanski veleposlanik Keiji Takiguchi posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Japanski veleposlanik Keiji Takiguchi posjetio je u petak 30. ožujka Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje ga je primio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić. 

Priopćenje

29.03. Predavanje "Kako je nastao univerzalni jezik života: o porijeklu genetskog koda"

Predavanje Kako je nastao univerzalni jezik života: o porijeklu genetskog koda koje će održati prof. dr. sc. Bojan Žagrović, redovni profesor molekularne biofizike na Sveučilištu u Beču, a koje će se održati 29. ožujka s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14, u Zagrebu.

Priopćenje

29.03. Skup "Baština i lokalni razvoj: uz osvrt na francusko iskustvo kulturnih politika"

 

Skup Baština i lokalni razvoj: uz osvrt na francusko iskustvo kulturnih politika u organizaciji Znanstvenoga vijeća za kazalište, film, radio i televiziju HAZU pod predsjedanjem akademika Borisa Senkera održat će se u četvrtak 29. ožujka 2018. s početkom u 10 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu. Uvodne riječi održat će predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, gospodin Guillome Colin, savjetnik za kulturu Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj i gospođa Nevena Tudor Perković, načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.

Priopćenje

28.03. Predavanje dr. sc. Željke Čorak OD SINA OCU: Marino Tartaglia i Križni put iz Prugova

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti organizira tradicionalno predavanje povodom Uskrsa koje će održati dr. sc. Željka Čorak, članica suradnica HAZU, "OD SINA OCU: Marino Tartaglia i Križni put iz Prugova", u srijedu, 28. ožujka 2018. u 18 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, Zagreb. 

Poziv

Priopćenje

28.03. Predavanje dr. sc. Vlaste Novinc "Vukovar: prostor (grada) i mjesto (zločina)"

U srijedu 28. ožujka 2018. s početkom u 18 sati u Maloj dvorani rodne kuće Lavoslava Ružičke, J. J. Strossmayera 25/I, u Vukovaru, održat će se uvodno predavanje iz ciklusa "Tema: rat" dr. sc. Vlaste Novinc, upraviteljice  Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Vukovaru, pod nazivom "Vukovar: prostor (grada) i mjesto (zločina)".

Pozivnica

27.03. 5. simpozij "Apoptoza i novotvorevine"

5. simpozij Apoptoza i novotvorine koji će se održati u utorak 27. ožujka s početkom u 10:30 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Priopćenje

26.03. Promocija knjiga KRŠTENJE KOD HRVATA KATOLIKA – SAKRAMENT I TRADICIJA

Promocija knjige Nj. E. gđe. Tanye Dimitrove Dimitrove, veleposlanice Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj, KRŠTENJE KOD HRVATA KATOLIKA – SAKRAMENT I TRADICIJA održat će se u ponedjeljak 26. ožujka u 18 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu. 

Pozdravne riječi uputit će predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, a o knjizi će govoriti recenzenti akademik Stjepan Damjanović i akademik Josip Bratulić, autorica Nj. E. dr. sc. Tanya Dimitrova Dimitrova te glavni tajnik Hrvatske akademije akademik Pavao Rudan.

Priopćenje

24.03. Umro akademik Josip Vaništa

Akademik Josip Vaništa, istaknuti hrvatski slikar i pisac, umro je u subotu 24. ožujka 2018. u Zagrebu u 94. godini života. 

Priopćenje

23.03. Otvaranje izložbe NOVI VINAC ANĐEOSKI u Knjižnici HAZU

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i udruga Pasionska baština u sklopu 27. svečanosti Pasionske baštineorganiziraju izložbu molitvenika iz Mađarske i Gradišća NOVI VINAC ANĐEOSKI. Otvorenje će se održati u petak, 23. ožujka 2018. u 12 sati u predvorju Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14, Zagreb. Izložbu će otvoriti akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU.

Poziv

Priopćenje

23.03. 23. simpozij Psihotraumatologija - sadašnje stanje i pogled u budućnost u Rijeci

23. simpozij Psihotraumatologija - sadašnje stanje i pogled u budućnost održat će u četvrtak 22. ožujka s početkom u 09:00 sati u dvorani O-030, Sveučilišni odjel, Sveučilišni kampus, Radmile Matejića 2, Rijeka. Simpozij se  održava u organizaciji Zavoda HAZU za biomedicinske znanosti u Rijeci, kojeg vodi akademik Daniel Rukavina, u suradnji s Akademijom medicinskih znanosti Hrvatske - Podružnica Rijeka, Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, KBC Rijeka i HLZ – podružnica Rijeka te stručnim udrugama za psihotraumu.

Predsjednik Znanstvenog odbora je akademik Daniel Rukavina, a Organizacijskog odbora je prof. dr. sc. Tanja Frančišković. Trinaest znanstvenika iz Rijeke, Zagreba, Splita i Los Angelesa (SAD) sudjeluju kao predavači.

23. i 24.03. 8. simpozij Klinička endokrinologija

Pod pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u petak i subotu 3. i 24. ožujka 2018. s početkom u 9.45 sati u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Opatička 18 u Zagrebu, održat će se  8. simpozij Klinička endokrinologija.

Poziv

22.03. Predstavljanje ''Zemljovida južnoga Velebita: Tulove grede i Crnopac'' u Zadru

Predstavljanje ''Zemljovida južnoga Velebita: Tulove grede i Crnopac'' koje će se održati u četvrtak 22. ožujka 2018. g. u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Zadru s početkom u 18 sati. Organizatori predstavljanja su: Zavod za povijesne znanosti HAZU u Zadru i Hrvatska gorska služba spašavanja, Stanica Zadar. Karte će predstaviti: autor Livio Kotlar te dr. sc. Martina Dubolnić Glavan i Stipe Gverić prof. geogr.

Priopćenje

Slika 1

Slika 2

22.03. 4. kolokvij iz povijesti i filozofije znanosti

4. kolokvij iz povijesti i filozofije znanosti koji će se u sklopu projekta "Hrvatska znanstvena i filozofska baština: transferi i aproprijacije znanja od srednjeg vijeka do dvadesetog stoljeća u europskom kontekstu", održati u četvrtak 22. ožujka u 12 sati u Knjižnici Zavoda za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 2 u Zagrebu. Prof. dr. sc. Irena Benyovsky Latin iz Hrvatskoga instituta za povijest održat če predavanje na temu "Ženski hospitali u renesansnom Dubrovniku". Moderator je prof. dr. sc. Željko Dugac.

22.03. Predstavljanje knjige "Kreacionizam: stari mit u novome ruhu" akad. Ivana Gušića

22.03. Predstavljanje knjige Kreacionizam: stari mit u novome ruhu akademika Ivana Gušića koji će se održati u četvrtak 22. ožujka s početkom u 12 sati u Velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Na predstavljanju govore: akademik Branko Despot, akademkinja Sibila Jelaska, akademik Ivan Gušić, autor; Damir Mikuličić, urednik.

Priopćenje

 

21.03. 3. sjednica Sekcije za preradu nafte i predavanje dr. sc. Branka Vuka "Odnosi i trendovi u energetskom sustavu Hrvatske do 2016."

U srijedu 21. ožujka 2018. u 11 sati u dvorani knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Strossmayerov trg 14, Zagreb, održat će se 3. sjednica Sekcije za preradu nafte Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU na kojoj će dr. sc. Branko Vuk održati predavanje na temu Odnosi i trendovi u energetskom sustavu Hrvatske do 2016. 

Poziv

19.03. NuPECC dugoročni plan 2017. – Perspektive subatomske fizike

 U HAZU NuPECC dugoročni plan 2017. – Perspektive subatomske fizike koji će se održati u ponedjeljak,  19. ožujka s početkom u 11 sati u dvorani Knjižnice HAZU.

Priopćenje

18.03. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio na proslavi 200. godišnjice rođenja Petra Preradovića

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u nedjelju 18. ožujka 2018. na proslavi 200. godišnjice rođenja hrvatskog pjesnika Petra Preradovića održanoj u njegovoj rodnoj kući u Grabrovnici kod Pitomače.

Priopćenje

17-27.03.. XIV. DANI KRŠĆANSKE KULTURE u Splitu

U subotu, 17. ožujka 2018. godine u 11. sati otvaranje XIV. međunarodne manifestacije “Dani kršćanske kulture”  (od 17.–27. ožujka) u palači Milesi u Zavodu za znanstveni i umetnički rad u Splitu. Manifestaciju će otvoriti splitsko – makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, prisutnima će se obratiti župan Splitsko – dalmatinske županije gospodin Blaženko Boban, gradonačelnik Grada Splita gospodin Andro Krstulović – Opara i organizator manifestacije, gospodin Miro Radalj.

U sklopu otvorenja manifestacije upriličeno je otvaranje IZLOŽBE dobitnika nagrade prvog Salona suvremene sakralne likovnosti Ivo Dulčić – akademski slikar Vladimir Meglić i akademski kipar Kruno Bošnjak. Tijekom trajanja manifestacije posjetitelji će moći uživati u preko 70 različitih programskih sadržaja, koncerata, izložbi, tribina, predstava, predstavljanja knjiga u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku. Izložba u prostorijama Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu otvorena je svaki dan, za vrijeme trajanja manifestacije, u vremenu od 10 do 19 sati.

17.03. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić otvorio 27. svečanosti Pasionske bašine

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić otvorio je u subotu 17. ožujka 2018. u Muzeju Mimara 27. svečanosti Pasionske bašine. 

Priopćenje

16.03. Predstavljanje knjige Marka Jelenića u Zavodu HAZU u Rijeci

U petak 16. ožujka 2018. s početkom u 11 sati u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, Ružićeva 5, održat će se predstavljanje knjige Marka Jelenića ''Kanfanar 1811. – 1825. Demografska kretanja u životu jedne župe'' (Udruga za očuvanje i promociju nasljeđa – Dvegrajci, Kanfanar, 2017.).

Knjigu će predstaviti akademik Petar Strčić, prof. dr. sc. Slaven Bertoša, dr. sc. Maja Polić i autor knjige Marko Jelenić, prof.

16.03. 3. hrvatski vaskularni dan Abeceda vaskularne medicine

U petak 16. ožujka 2018. s početkom u 9 sati u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Opatička 18, u Zagrebu, održat će se 3. hrvatski vaskularni dan Abeceda vaskularne medicine. Organizatori skupa su Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije  znanosti i umjetnosti, Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice, Hrvatsko kardiološko društvo te Scientific programme endorsed by the ESC Working Group  on Aorta and Peripheral Vascular Diseases, a predsjednik Organizacijskog odbora je prof. dr. sc. Mislav Vrsalović.

Poziv

Priopćenje

15.03. Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio članove Uprave Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je u četvrtak 15. ožujka u Banskim dvorima članove Uprave Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti predvođene predsjednikom akademikom Zvonkom Kusićem. 

Priopćenje

Jutarnji.hr

Direktno.hr

Nacional.hr

15.03. Utemeljiteljska skupština Sekcije za geologiju, geofiziku i geokemiju i Sekcije za naftno rudarstvo Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku

U četvrtak, 15. ožujka 2018. godine u 11 sati u dvorani knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Strossmayerov trg 14, Zagreb, održat će se utemeljiteljska skupština Sekcije za geologiju, geofiziku i geokemiju i Sekcije za naftno rudarstvo Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku. 

Poziv

14.03. Simpozij o istraživanjima i bolestima mozga

U srijedu 14. ožujka 2018. s početkom u 9.30 sati, u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Opatička 18 u Zagrebu, održat će se simpozij o istraživanjima i bolestima mozga, u okviru međunarodne kampanje „Tjedan mozga“ (Brain Awareness Week).

Pozivnica

14.03. XV. kolokvij HAZU i HRZZ - akademik Davor Miličić: Istraživanja reaktivnosti trombocita u različitim srčanožilnim bolestima

U srijedu, 14. ožujka 2018. u 14 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14, Zagreb,  održat će se XV. Kolokvij Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatske zaklade za znanost na kojem će akademik Davor Miličić održati predavanje na temu Istraživanja reaktivnosti trombocita u različitim srčanožilnim bolestima.

Poziv

Priopćenje

13.03. Predstavljanje knjige Leksikon hrvatskoga srednjovjekovlja

U utorak 13. ožujka 2018. u 12 sati u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu, održat će se predstavljanje knjige Leksikon hrvatskoga srednjovjekovlja priređivača akademika Franje Šanjeka i dr.sc. Branke Grbavac u izdanju Školske knjige. 

Pozivnica

Poziv za medije

Priopćenje

12.03. Predstavljanje projekata Hrvatske zaklade za znanost

U ponedjeljak 12. ožujka 2018. s početkom u 11 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se predstavljanje projekata Hrvatske zaklade za znanost.

Poziv

Priopćenje

09.03. Umro Milko Kelemen, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Istaknuti hrvatski skladatelj Milko Kelemen, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, umro je u četvrtak 8. ožujka u Stuttgartu u 94. godini života.

Priopćenje

09.03. 7. e-kongres „Dijabetes i adipozitet“

U organizaciji Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma „Mladen Sekso“, KBC Sestre milosrdnice, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatskog društva za endokrinološku onkologiju, u petak 9. ožujka 2018. u 9 sati u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, TRg Nikole Šubića Zrinskog 11, održat će se otvorenje 7 e-kongresa „Dijabetes i adipozitet“.

Poziv

08.03. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić sudjelovao na stručnom skupu Od istraživanja do komercijalizacije

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sudjelovao je u četvrtak 8. ožujka 2018. na stručnom skupu Od istraživanja do komercijalizacije.

Priopćenje

08.03. Okrugli stol Europska budućnost hrvatskog građanskog pravosuđa

Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizira okrugli stol Europska budućnost hrvatskog građanskog pravosuđa koji će se održati u četvrtak 8. ožujka 2018. u velikoj dvorani Palače Akademije u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11 s početkom  u 10 sati. 

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

07.03. Kolokvij Inovacije u medicini VII – Znanstveni centar izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu

U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Sveučilišta u Zagrebu u srijedu 7. ožujka 2018. u 11 sati u auli Sveučilišta u Zagrebu održat će se kolokvij Inovacije u medicini VII – Znanstveni centar izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu.

Poziv

Priopćenje

06. 03. Glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan dobio priznanje Veleposlanstva Republike Bugarske

Glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan primio je u utorak 6. ožujka priznanje Veleposlanstva Republike Bugarske koje mu je dodijelila veleposlanica Tanja Dimitrova. 

Priopćenje

 

28.02. Umro dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti prof. dr. sc. Werner Welzig

Dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti prof. dr. sc. Werner Welzig, bivši predsjednik Austrijske akademije znanosti, umro je u ponedjeljak 26. veljače 2018. u 83. godini života. Za dopisnog člana HAZU, u Razredu za književnost, izabran je 1994. 

27.02. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio rektora Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zorana Tomića

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u utorak 27. veljače 2018. rektora Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zorana Tomića.

Priopćenje

24.02. - 30.04. Izložba Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU KAŠTEL NA VRHUNCU u KBC Sestre milosrdnice

Od 24. veljače do 30. travnja 2018. u Klinici za urologiju KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu može se razgledati izložba KAŠTEL NA VRHUNCU: Oglašavanje i ambalaža lijekova tvornice Kaštel u Zagrebu 1930-ih i 1940-ih u organizaciji Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU. 

23.02. SIMPOZIJ AKADEMICI U HRVATSKOM LIJEČNIČKOM ZBORU

U petak 23. veljače u 17 sati u Hrvatskom liječničkom zboru, Pavla Šubića 9 u Zagrebu, održat će se tradicionalni simpozij AKADEMICI U HRVATSKOM LIJEČNIČKOM ZBORU. Predavanja će održati predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić (Bolesti štitnjače – hipotireoza), akademik Željko Cvetnić (Nadzor, dijagnostika i suzbijanje važnih zoonoza u životinja) i akademik Marko Pećina (Kanalikularni sindromi u športaša). 

Priopćenje

23.02.ZNANSTVENI SKUP "POUKE HAŠKOGA TRIBUNALA: ŠTO SE HTJELO, A ŠTO SE POSTIGLO?"

Znanstveno vijeće za mir i ljudska prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizira znanstveni skup
POUKE HAŠKOGA TRIBUNALA: ŠTO SE HTJELO, A ŠTO SE POSTIGLO? u petak, 23. veljače 2018., u 11 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11.

Poziv

Priopćenje

21.02. XIV. kolokvij HAZU i HRZZ - prof. dr. sc. Zoran Herceg: NOVE NETERMIČKE METODE OBRADE HRANE

U srijedu, 21. veljače 2018. u 14 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti,
Strossmayerov trg 14, Zagreb,  održat će se XIV. Kolokvij Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatske zaklade za znanost na kojem će prof. dr. sc. Zoran Herceg s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održati predavanje na temu NOVE NETERMIČKE METODE OBRADE HRANE.

Poziv

21.02. Akad. Barbić primio akad. Žepića

21.02. Akademik Božo Žepić, potpredsjednik HAZU u BiH, posjetio je HAZU gdje ga je u svojem kabinetu (Strossmayerovoj sobi) primio potpredsjednik akademik Jakša Barbić. Nakon srdačnoga i iscrpnog razgovora akademik Žepić se uspisao u spomen-knjigu a potom razgledao Strossmayerovu galeriju starih majstora, kao i Bašćansku ploču te škrinju sv. Šimuna u atriju Akademije. Akademici su razmijenili darove - odabrana izdanja.    Slika 01     Slika 02

19.02. Utemeljiteljska skupština tri sekcije Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU i predavanje mr. sc. Rudolfa Stracaboška "KOMPLEKSNOST POSTROJENJA PROIZVODNJE ELEKTRIČNE ENERGIJE"

U ponedjeljak, 19. veljače 2018. godine u 11 sati u dvorani knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14, Zagreb, održat će se utemeljiteljska skupština tri sekcije Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU, a tom će prigodom mr. sc. Rudolf Stracaboško održati predavanje na temu "KOMPLEKSNOST POSTROJENJA PROIZVODNJE ELEKTRIČNE ENERGIJE". 

Poziv

Poziv za medije

15.02. Predavanje dr. sc. Vladimira Sokola „Rođenje Europe“ , 790./791. – 795. – 800. – 812. ili Kada i odakle su došli Hrvati, Nova europska povijesna paradigma

U četvrtak, 15. veljače 2018. s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se predavanje dr. sc. Vladimira Sokola „Rođenje Europe“ , 790./791. – 795. – 800. – 812. ili Kada i odakle su došli Hrvati, Nova europska povijesna paradigma.

Pozivnica

Poziv za medije

Priopćenje

14.02. Predstavljanje Crtačkog dnevnika Ane Feiner-Žalac

U srijedu 14. veljače u 13 sati u Knjižnici HAZU, na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu, održat će se predstavljanje Crtačkog dnevnika Ane Feiner-Žalac. Na predstavljanju će govoriti predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, akademik Tonko Maroević, Vanja Babić, likovni kritičar. akad. slik. i grafičarka  Ana Feiner-Žalac te mr.sc. Slavica Marković, urednica edicije.

 

 

Poziv za medije

Priopćenje

13.02. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio na otvorenju prvog Hrvatskog radijskog foruma

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u utorak 13. veljače na otvorenju prvog Hrvatskog radijskog foruma održanog u palači HAZU pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića u organizaciji Koordinacije komercijalnih radio postaja i Media servis Globala povodom Svjetskog dana radija. 

Priopćenje

12.02. Konferencija za novinare: Nakladnička djelatnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u 2017. godini

U ponedjeljak 12. veljače 2018. u 11 sati u maloj dvorani palače HAZU na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 održat će se konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljena Nakladnička djelatnost HAZU u 2017. godini.
Konferenciju će otvoriti predsjednik Akademije akademik Zvonko Kusić, a voditi glavni tajnik akademik Pavao Rudan, koji će predstaviti nekoliko izdvojenih izdanja. O publikacijama iz svih grana znanosti i umjetnosti govorit će tajnici ili predstavnici Akademijinih razreda.

Poziv

Priopćenje

Nakladnička djelatnost HAZU 2017.

 

09. i 10.02. Znanstveni skup „Nelagoda u kulturi 21. stoljeća – psihodinamska rasprava“

Pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 9. i 10. veljače 2018. u Knjižnici HAZU, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, održat će se znanstveni skup „Nelagoda u kulturi 21. stoljeća – psihodinamska rasprava“. Organizatori skupa su  Znanstveno  vijeće  za  antropologijska  istraživanja,  Hrvatsko  društvo  za personologiju,  poremećaje  ličnosti  i  poremećaje  hranjenja,  Hrvatsko  društvo  za psihoanalitičku  psihoterapiju,  Klinika  za  psihijatriju  Medicinskog  fakulteta  Sveučilišta  u Zagrebu  i  Kliničkog  bolničkog  centra  Zagreb,  Centar  za  unaprjeđenje  mentalnog  zdravlja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko psihoanalitičko društvo. 

Poziv

Priopćenje

 

08.02. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić i glavni tajnik akademik Pavao Rudan primili načelnicu Službe Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Marinu Vukičević

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić i glavni tajnik akademik Pavao Rudan primili su u četvrtak 8. veljače u palači HAZU načelnicu Službe Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Marinu Vukičević. 

Priopćenje

08.02. Okrugli stol "Pravni okvir za luke nautičkog turizma"

Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava i Jadranski zavod Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organiziraju okrugli stol na temu Pravni okvir za luke nautičkog turizma koji će se održati u četvrtak, 8. veljače 2018. u velikoj dvorani palače HAZU u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, s početkom u 10 sati.

Poziv

Poziv za medije

07.02. XIII. Kolokvij HAZU i HRZZ - dr. sc. Jelena Budak: Utjecaj zabrinutosti na odluke i ponašanje korisnika interneta

U srijedu, 7. veljače 2018. s početkom u 14 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu, održat će se XIII. Kolokvij Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatske zaklade za znanost na kojem će dr. sc. Jelena Budak s Ekonomskog  instituta u Zagrebu govoriti o utjecaju zabrinutosti na odluke i ponašanje korisnika interneta.

Poziv

06.02. Sjednica Sekcije za preradu nafte

U utorak 6. veljače 2018. u 11 sati u maloj sjedničkoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu, održat će se sjednica Sekcije za preradu nafte. Pristupno predavanje „Modeliranje i simuliranje dinamike generatora pare u rafineriji nafte“ održat će izv. prof. dr. sc. Danijel Pavković.

Poziv

30.01. Okrugli stol ZV-a za zaštitu prirode HAZU (Sekcija za gospodarenje otpadom): TEHNOLOGIJE OBRADE OTPADA U SVJETLU NOVIH CILJEVA EU


U utorak, 30. siječnja 2018. s početkom u 11 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati okrugli stol TEHNOLOGIJE OBRADE OTPADA U SVJETLU NOVIH CILJEVA EU. Okrugli stol organizira Sekcija za gospodarenje otpadom Znanstvenog vijeća za zaštitu prirode HAZU.

Poziv

Priopćenje

 

28.01. Dokumentarni film "Viktor Žmegač – umijeće pisanja, užitak čitanja"

Dokumentarni film bit će prikazan u nedjelju 28. siječnja na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) s početkom u 15.40, a repriza je na rasporedu u srijedu 31. siječnja na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) s početkom u 20.35.

28.01. Međunarodna proslava suvremene sculpture START'18 u Gliptoteci HAZU

U Gliptoteci HAZU 28. siječnja 2018. godine od 10 do 14 sati se održava međunarodna proslava suvremene skulpture start'18 koju organizira europska mreža sculpture network, a koja se ove godine događa istovremeno na 95 lokacija u 20-ak europskih država i šire. 
Drugu godinu za redom i Hrvatska se priključila međunarodnoj zajednici ljubitelja kiparstva i trodimenzionalne umjetnosti i to ove godine na dvije lokacije: u Gliptoteci HAZU u Zagrebu i u Šibeniku u Gradskom muzeju.

 

Poziv / program

Za medije 

26.01. NOĆ MUZEJA 2018. U JEDINICAMA HAZU

Ovogodišnja Noć muzeja održava se u jedinicama HAZU: Strossmayerovoj galeriji starih majstora, Gliptoteci, Hrvatskom muzeja arhitekture i Knjižnici HAZU. Programi Noći muzeja počinu u 18 sati u skladu s programom objavljenim na poveznicama. 

 

Program jedinica HAZU u Noći muzeja 2018.

Priopćenje

25.01. Predstavljanje knjige: U OSJEČKOM NUTARNJEM GRADU

U četvrtak, 25. siječnja s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se predstavljanje knjige autorice prof. dr. sc. Helene Sablić Tomić U OSJEČKOM NUTARNJEM GRADU. Nakon uvodne riječi predsjednika HAZU akademika Zvonka Kusića knjigu i opus će predstaviti akademkinja Dubravka Oraić Tolić, glavni urednik akademik Andrija Mutnjaković te autorica knjige prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić.

Poziv

Priopćenje

25.01. Otvorenje izložbe: Horizont očekivanja / Hrvatski paviljon na 57. Venecijanskom bijenalu


U Gliptoteci HAZU se 25. siječnja 2018. godine u 19 sati otvara izložba Horizont očekivanja / Hrvatski paviljon na 57. Venecijanskom bijenalu.
Izložba se realizira o organizaciji Moderne galerije, Gliptoteke HAZU i Ministarstva kulture RH. Izložba ostaje otvorena do 25. veljače 2018.

Poziv

Za medije

24.01. XII. kolokvij HAZU i HRZZ – prof. dr. sc. Bojan Vršnak (Opservatorij Hvar Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu): UTJECAJ SUNČEVE AKTIVNOSTI NA ZEMLJU

U srijedu, 24. siječnja s početkom u 14 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu će se održati XII. kolokvij Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatske zaklade za znanost u sklopu kojeg će svoje predavanje održati prof. dr. sc. Bojan Vršnak, dipl. ing. (Opservatorij Hvar Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu) pod naslovom UTJECAJ SUNČEVE AKTIVNOSTI NA ZEMLJU.

Poziv

Priopćenje

 

19.01. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sudjelovao na znanstveno-stručnom skupu „Bokeljska mornarica i Kolo svetog Tripuna kao tradicija bokeljskih Hrvata"

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sudjelovao je u petak 19. siječnja na znanstveno-stručnom skupu „Bokeljska mornarica i Kolo svetog Tripuna kao tradicija bokeljskih Hrvata" održanom u Muzeju Mimara u organizaciji Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Hrvatske bratovštine „Bokeljska mornarica 809". 

Priopćenje

05.01. Izjava predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića u povodu 75. godišnjice smrti Nikole Tesle

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić dao je u petak 5. siječnja 2017. izjavu za javnost u povodu 75. godišnjice  smrti Nikole Tesle koja se navršava u nedjelju 7. siječnja. 

Izjava