2017. godina

22.12. U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održan tradicionalni Božićni koncert

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u petak 22. prosinca održan je tradicionalni Božićni koncert na kojem su nastupili Zagrebački solisti s koncertnim majstorom violinistom Sretenom Krstićem i solisticom Kajanom Pačko na violončelu. 

Priopćenje

20.12. Predavanje dr. sc. Željke Čorak: BOŽIĆ U MALOM FORMATU - Božićne marke Hrvatske pošte od osamostaljenja Republike Hrvatske

U srijedu, 20. prosinca s početkom u 18 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati predavanje dr. sc. Željke Čorak: BOŽIĆ U MALOM FORMATU - Božićne marke Hrvatske pošte od osamostaljenja Republike Hrvatske.

POZIV

PRIOPĆENJE

 

20.12. Predavanje dr. sc. Anice Bilić: BOŽIĆ I KULTURNE PRAKSE U HRVATSKOJ KNJIŽEVNOSTI

U srijedu, 20. prosinca s početkom u 18 sati upraviteljica i znanstvena savjetnica dr. sc. Anica Bilić održat će predavanje Božić i kulturne prakse u hrvatskoj književnosti. U glazbenom dijelu programa sudjeluju učenici Glazbene škole Josipa Runjanina iz Vinkovaca.

Poziv

 

15.12. Otvorenje izložbe Bernardo Bernardi i TVIN

Izložba: 'Bernardo Bernardi i TVIN'

Vrijeme: 15.12.2017. 

Mjesto: Gradski muzej Virovitica, Trg bana J. Jelačića 23, Virovitica

Izložba 'Bernardo Bernardi i TVIN' otvara se 15. prosinca 2017. u Gradskom muzeju Virovitica. 

Bernardo Bernardi (1921.–1985.), hrvatski arhitekt i industrijski dizajner, započinje 1967. godine kontinuiranu suradnju s Drvno industrijskim kombinatom TVIN iz Virovitice, za čiju proizvodnju od tada veže uspješnu realizaciju većine svojih projekata. U kreativnom dijalogu s Razvojnim odjelom TVIN-a do 1980-ih godina nastaje niz uspješnih, višestruko nagrađivanih sistema komponibilnog namještaja: Pan (od 1966.), Skan (od 1967.), Dina (od 1976.), Dorma (od 1977.), Betatvin (od 1978.) i njihove razvojne inačice. Ovim je modularnim sistemima širokog raspona i fleksibilne mogućnosti prilagodbe, Bernardi opremio brojne poslovne interijere poput redakcije Start (1976.) u neboderu Vjesnik i glavne uprave Zagrebačke banke (1979.) u Zagrebu. Inspiraciju za visoku razinu kreativnosti i logičnosti, Bernardi je crpio iz skandinavskih uzora, osobito danskog dizajnera Børgea Mogensena, kao i slovenskog dizajnera Nike Kralja. Potaknut iskustvima od Kopenhagena do Ljubljane, Bernardi je u intenzivnoj suradnji s virovitičkim TVIN-om ostvario inovativne sisteme namještaja najviših ergonomskih zahtjeva, kojima je poslovne prostore pretvarao u humane radne ambijente.

Izložba je nastala u suradnji Gradskog muzeja Virovitica, Hrvatskog muzeja arhitekture Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, te Muzeja za arhitekturo in oblikovanje u Ljubljani. Izložbom se predstavlja grafička, fotografska i pisana dokumentacija, te izvorno sačuvan kancelarijski namještaj iz programa Skan kojim se obilježava 50-a obljetnica od početka proizvodnje.

Dubravka Sabolic, viša kustosica kulturno-povijesne zbirke Gradskog muzeja Virovitica autorica je izložbe, a dr. sc. Iva Ceraj, kustosica Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU stručna je suradnica i konzultant.

NAJAVA

15.12. Predsjednik Kineske akademije znanosti Bai Chunli posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Predsjednik Kineske akademije znanosti Bai Chunli posjetio je u petak Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje ga je primio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić. 

Priopćenje

14. 12. Predstavljanje knjige: HASANAGINICA – Zašto prijepori?

U četvrtak, 14. prosinca s početkom u 18 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu, održat će se predstavljanje knjige “Hasanaginica – Zašto prijepori?” autora Ivana Vujevića i Stjepana Lapende.
Knjigu će predstaviti akademik Slavo Kukić, prof. dr. sc. Zoraida Staničkić i Mladen Vuković.
Program će obogatiti pjevački zbor “Sevdah”.
Manifestacija će se održati u velikoj dvorani na prvom katu Zavoda Akademije u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi).

Pozivnica

14. 12. REDOVITA SKUPŠTINA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI

U četvrtak, 14. prosinca s početkom u 11 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održat će se Redovita skupština.

Priopćenje

 

14. 12. Predstavljanje knjige akademika dr. sc. Petra Strčića: Prof. dr. sc. Vinko Ribarić, sveučilišni, znanstveni, medicinski, kulturni, književni, poetski, pronalazački, sportski i društveni djelatnik - znanstveni vizionar i pjesnik Raba

U četvrtak 14. prosinca 2017. u 11 sati u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, Ružićeva 5, održat će se predstavljanje knjige akademika dr. sc. Petra Strčića ''Prof. dr. sc. Vinko Ribarić, sveučilišni, znanstveni, medicinski, kulturni, književni, poetski, pronalazački, sportski i društveni djelatnik - znanstveni vizionar i pjesnik Raba'' (Naklada & Tiskara Ready2print j. d. o. o., Rijeka, 2017.)


POZIVNICA

14. 12. - 16. Znanstvena tribina: ZOONOZE - IZAZOV I U 21. STOLJEĆU

U četvrtak, 14. prosinca 2017. godine u okviru Dana Medicinskog fakulteta, u organizaciji HAZU Zavoda za biomedicinske znanosti u Rijeci u suradnji sa Medicinskim fakultetom Rijeka održat će se 16. znanstvena tribina s temom: ZOONOZE - IZAZOV I U 21. STOLJEĆU
U okviru Tribine održati će se i predstavljanje knjige: ISTRAŽIVANJA NA MODELIMA LABORATORIJSKIH ŽIVOTINJA, ur. D. Rukavina i K. Pavelić (izd. HAZU - Zavod za biomedicinske znanosti u Rijeci, Zagreb-Rijeka 2017.).
Predsjednik Znanstvenog i organizacijskog odbora je akademik Daniel Rukavina, a na Tribini će predavanja održati i akademici Josip Madić i Željko Cvetnić.
Tribina će se održati u Vijećnici Medicinskog fakulteta u Rijeci, Braće Branchetta 20/IV, Rijeka s početkom u 10:30 sati.

POZIV

13. 12. Božićni koncert u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu

U srijedu, 13. prosinca 2017. godine u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu i mješovitog pjevačkog društva “Mirta” iz Splita održat će se “Božićni koncert”. Dvadeset pjevača predvođenih zborovođom, Petrom Jurić izvodit će božićne klasike, poput “Pastorelle”, Luisa Couperina, “Joy to the world”, Gerga Friedrich Handela, “Lauda Sion Salvatorem”, Wolfgang Amadeus Mozarta i mnoge druge.
Božićni koncert održat će se u velikoj dvorani na prvom katu Zavoda HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi), 13. prosinca u 18 sati.

Pozivnica sa programom

13. 12. Komemorativna sjednica posvećena akademiku Anti Stamaću

U srijedu, 13. prosinca s početkom u 13 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se komemorativna sjednica posvećena akademiku Anti Stamaću.

Poziv

Priopćenje

11.12. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sudjelovao na skupu u povodu 15. godišnjice donošenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sudjelovao je u ponedjeljak 11. prosinca na skupu u povodu 15. godišnjice donošenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina održanog u Hrvatskom saboru. 

Priopćenje

07. - 09. 12. XXVIII. KRLEŽINI DANI

XXVIII. kazališno teatrološka manifestacija Krležini dani u Osijeku, kojoj je glavni organizator Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, a suorganizatori Filozofski fakultet Osijek i Odsjek za povijest hrvatskog kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU počinje u četvrtak 7. prosinca na 110. godišnjicu otvorenja osječkog kazališta. Na programu kazališne smotre tri su predstave: Anđeli Babilona Mate Matišića u izvođenju Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku, Vrzino kolo Joze Ivakića, koju u koprodukciji prikazuju Kazalište Vinkovci i Hrvatsko kazalište Pečuh te U agoniji Miroslava Krleža, kojom gostuje Scena Ribnjak iz Zagreba.
Krovna pak tema znanstvenog skupa na kojem sudjeluje dvadesetak znanstvenika različitih profila kritičara i kazališnih umjetnika jest Redatelji i glumci hrvatskog kazališta.
U sklopu popratnog programa u osječkom kazalištu bit će otvorena i izložba Akademijinog Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta: Milan Ogrizović i kazalište.

PROGRAM

 

07.12. XI. KOLOKVIJ HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI I HRVATSKE ZAKLADE ZA ZNANOST - Dr. sc. Robert Vianello: ŠTO JE RAČUNALNA KEMIJA I KAKO NAM POMAŽE U BORBI PROTIV NEURODEGENERATIVNIH BOLESTI?

U četvrtak, 7. prosinca s početkom u 17 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu će se održati XI. KOLOKVIJ HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI I HRVATSKE ZAKLADE ZA ZNANOST na kojem će svoje predavanje održati dr. sc. Robert Vianello pod naslovom ŠTO JE RAČUNALNA KEMIJA I KAKO NAM POMAŽE U BORBI PROTIV NEURODEGENERATIVNIH BOLESTI?

Poziv

Priopćenje

 

07.12. Skupština Sekcije za preradu nafte ZV za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU i predavanje mr. sc. Ivana Billegea: MAKROEKONOMIJA I POLUGE DJELOVANJA

U četvrtak, 7. prosinca 2017. s početkom u 11 sati u maloj sjedničkoj dvorani palače HAZU održat će se skupština Sekcije za preradu nafte ZV za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU i predavanje mr. sc. Ivana Billegea: MAKROEKONOMIJA I POLUGE DJELOVANJA.

Poziv 

 

07.12. Minisimpozij HAZU / IRB: Supramolekulska kemija u Hrvatskoj - dosezi i pogled u budućnost

U četvrtak, 7. prosinca 2017. s početkom u 10 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu će se održati minisimpozij HAZU / IRB: Supramolekulska kemija u Hrvatskoj - dosezi i pogled u budućnost.

Simpozij se održava povodom: 70. godišnjice rođenja akademika Mladena Žinića, 50. godišnjice otkrića krunastih etera, četiri desetljeća supramolekulske kemije u Hrvatskoj i 30. godišnjice dodjele Nobelove nagrade za supramolekulsku kemiju.

POZIV

PRIOPĆENJE

06.12. Plenarna sjednica ZV-a za prirodoznanstvena istraživanja Jadrana

U srijedu, 6. prosinca s početkom u 12 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu će se održati plenarna sjednica ZV-a za prirodoznanstvena istraživanja Jadrana.

Poziv

06.12. Okrugli stol: DVADESET GODINA HRVATSKOG STVARNOPRAVNOG UREĐENJA – STANJE I PERSPEKTIVE

U srijedu, 06. prosinca s početkom u 10 sati u velikoj dvorani palače HAZU na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati Okrugli stol pod naslovom DVADESET GODINA HRVATSKOG STVARNOPRAVNOG UREĐENJA – STANJE I PERSPEKTIVE.
Okrugli stol organizira ZV za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava Hrvatske akademije  znanosti i umjetnosti.

Poziv

Priopćenje
 

06.12. 2017. - 28. 02. 2018. Izložba: Diplome hrvatskih lječnika : Iz zbirke diploma i povelja Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU

Povodom obilježavanja 100. obljetnice Medicinskog fakulteta u Zagrebu 6. prosinca u 13 sati na Medicinskom fakultetu u dvorani Miroslav Čačković, Šalata 3, Zagreb otvara se izložba: Diplome hrvatskih lječnika : Iz zbirke diploma i povelja Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU

Izložba ostaje otvorena do 28. veljače 2018.

Priopćenje

 

05.12. U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održana svečanost dodjele donacija i stipendija Zaklade Adris

U Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u utorak 5. prosinca održana je svečanost dodjele donacija i stipendija Zaklade Adris čime je zaključen 11. donacijski ciklus najveće korporativne zaklade u ovom dijelu Europe. 

Priopćenje

05. 12. Predstavljanje knjige Drage Šimundže: Marko Marulić, pjesnik i didaktičar

U utorak, 5. prosinca 2017. godine u 18 sati u organizaciji Zavoda HAZU u Splitu i Književnog kruga u Splitu održat će se predstavljanje knjige “Marko Marulić, pjesnik i didaktičar” prof. dr. sc. Drage Šimundže.
O knjizi će govoriti akademik Nenad Cambj, Mladen Parlov, Ivan Bošković, Bratislav Lučin i autor.
Predstavljanje knjige održat će se u dvorani na prvom katu Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi).

Pozivnica

05.12. Ruža Pospiš Baldani, dopisna članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, proslavila 75. rođendan i 55 godina karijere

Proslavljena hrvatska operna primadona Ruža Pospiš Baldani, dopisna članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, proslavila je u utorak 5. prosinca gala koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu 75. rođendan i 55 godina karijere.  

Priopćenje

05.12. Predavanje prof. dr. sc. Ivice Kisića, dipl. ing. agr.: TLO I PRIRODNE KATASTROFE

U utorak, 5. prosinca s početkom u 11 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu svoje predavanje će održati pročelnik Sekcije za tlo prof. dr. sc. Ivica Kisić, dipl. ing. agr. pod naslovom TLO I PRIRODNE KATASTROFE.

POZIV

05.12. Znanstveni skup: ANALIZA LJUDSKIH ZUBI U ARHEOLOŠKIM I FORENZIČNIM ISTRAŽIVANJIMA

U utorak, 5. prosinca s početkom u 9.30 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu će se održati znanstveni skup pod naslovom ANALIZA LJUDSKIH ZUBI U ARHEOLOŠKIM I FORENZIČNIM ISTRAŽIVANJIMA.

Skup organiziraju Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti - Odbor za orofacijalne bolesti.

POZIV

04.12. Obilježavanje 150. obljetnice časopisa RAD HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI i 140. obljetnice LJETOPISA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI

U ponedjeljak, 4. prosinca s početkom u 12 sati u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati obilježavanje 150. obljetnice časopisa RAD HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI i 140. obljetnice LJETOPISA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI.

POZIV

POZIV ZA MEDIJE

PRIOPĆENJE

 

01.12. Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. sc. Dragan Čović posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. sc. Dragan Čović posjetio je u petak 1. prosinca Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje ga je primio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić. 

Priopćenje

01.12. Znanstveni simpozij: NOVOSTI U OFTAMOLOGIJI

U petak, 1. prosinca s početkom u 12 sati u velikoj dvorani palače HAZU na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati znanstveni simpozij NOVOSTI U OFTAMOLOGIJI.

Organizatori znanstvenog simpozija su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - Razred za medicinske znanosti i Specijalna bolnica za oftamologiju "Svjetlost", Klinika za oftamologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

POZIV

01. 12. Znanstveni skup: Kamo ide istočna Hrvatska

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, uz pokroviteljstvo Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Đakovačko-osječke nadbiskupije, Požeške biskupije te supokroviteljstvo županija: Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske te Virovitičko-podravske, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Đakovu, organizirao je 1. prosinca 2017. znanstveni skup na temu „Kamo ide istočna Hrvatska?“ – Demografsko stanje, prognoze i traženje izlaska iz krize Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema.

LINK

 

1.12. - 14. Prosinački znanstveni simpozij: PRIRODA I KOŽA

U petak, 1. prosinca s početkom u 9 sati u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma, Opatička 18 u Zagrebu održat će se 14. Prosinački simpozij pod naslovom "PRIRODA I KOŽA".

Znanstveni simpozij organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - Razred za medicinske znanosti, Klinički bolnički centar "Sestre milosrdnice" - Klinika za kožne i spolne bolesti te Hrvatski liječnički zbor - Hrvatsko dermatovenerološko društvo.

POZIV

 

30. 11. PRILOG DEFINIRANJA OSNOVNIH RAZVOJNIH MOGUĆNOSTI METROPOLITANSKOG PODRUČJA SPLITA (NEPOSREDNE I DUGOROČNE INICIJATIVE)

U četvrtak, 30. studenoga 2017. u 18 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu održat će se rasprava na temu “Prilog definiranja osnovnih razvojnih mogućnosti metropolitanskog područja Splita (neposredne i dugoročne inicijative)” prof. dr. sc. Jakše Miličića, dipl. ing. građ. i bivšeg splitskog gradonačelnika.
Raspravu će otvoriti prof. emeritus Ivo Šimunović.
Manifestacija će se održati u velikoj dvorani na prvom katu Zavoda HAZU u Splitu (Palača Milesi), Trg braće Radića 7.

Pozivnica

29.11. IZJAVA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI POVODOM PRESUDE MEĐUNARODNOG KAZNENOG SUDA ZA BIVŠU JUGOSLAVIJU U PREDMETU PRLIĆ I OSTALI

Konačnu presudu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti prima s nezadovoljstvom i zabrinutošću. Ova nepravedna presuda, koja nije utemeljena na povijesnim činjenicama, neće pridonijeti pomirenju i smirivanju napetosti na prostoru Bosne i Hercegovine i cijele jugoistočne Europe. Hrvatska i Bosna i Hercegovina bile su žrtve srpske agresije sa zločinačkim ciljem stvaranja velike Srbije. U ratnim događanjima u Bosni i Hercegovini s hrvatske strane nije postojao udruženi zločinački pothvat niti ideja koja bi uključivala postupanja koja nisu u skladu s međunarodnim pravnim poretkom. Treba naglasiti da je Hrvatska najzaslužnija za uspostavu i opstanak Bosne i Hercegovine kao samostalne države. 

IZJAVA

29. 11. Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem: NISKOUGLJIČNI RAZVOJ: PARALELNI RAZVOJ ZELENE ENERGIJE, ZAPOŠLJAVANJA I ZAŠTITE OKOLIŠA

U srijedu, 29. studenoga 2017., u 10 sati, u multimedijskoj dvorani Geotehničkog fakulteta, Hallerova aleja 7, Varaždin, održat će se znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem: NISKOUGLJIČNI RAZVOJ: PARALELNI RAZVOJ ZELENE ENERGIJE, ZAPOŠLJAVANJA  I ZAŠTITE OKOLIŠA.

Skup organiziraju: HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI, Zavod za znanstveni rad u Varaždinu i GEOTEHNIČKI FAKULTET Sveučilišta u Zagrebu.

POZIVNICA

28.11. - 1. znanstveni kolokvij iz povijesti i filozofije znanosti znastvenoga projekta HRVATSKA ZNANSTVENA I FILOZOFSKA BAŠTINA: Transferi i aproprijacije znanja od srednjeg vijeka do dvadesetog stoljeća u europskom kontekstu

U utorak, 28. studenoga s početkom u 12 sati u maloj sjedničkoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati 1. znanstveni kolokvij iz povijesti i filozofije znanosti znastvenoga projekta HRVATSKA ZNANSTVENA I FILOZOFSKA BAŠTINA: Transferi i aproprijacije znanja od srednjeg vijeka do dvadesetog stoljeća u europskom kontekstu.

POZIV

27. 11. Predstavljanje grafičke mape Mario Čaušić / Ruševine - edicija Argola

U ponedjeljak, 27. studenoga s početkom u 13 sati u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 12 u Zagrebu održat će se predstavljanje grafičke mape Mario Čaušić / Ruševine.

Na predstavljanju će govoriti: upraviteljica Kabineta grafike mr. sc. Slavica Marković, Vesna Kedmenec Križić, viša kustosica Kabineta grafike i umjetnik Mario Čaušić, izv. prof. art.  

 

POZIVNICA

ZA MEDIJE

 

 

27.11. Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem u povodu 70 godina od važnih događaja hrvatske povijesti: potpisivanja Pariškoga mirovnog ugovora i donošenja Ustava NRH 1947. godine

U ponedjeljak, 27. studenoga s početkom u 10 sati u Vijećnici Grada Rijeke, Korzo 16, u Rijeci će se održati znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem u povodu 70 godina od važnih događaja hrvatske povijesti: potpisivanja Pariškoga mirovnog ugovora i donošenja Ustava NRH 1947. godine.

Organizatori znanstvenog skupa su Zavod za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli, Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci, Riječka nadbiskupija, Muzej grada Rijeke, Savez antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije, Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Rijeke, Povijesno društvo Rijeka, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Državni arhiv u Rijeci, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskoga primorja i Inštitut za narodnostna vprašanja u Ljubljani – jedinica Rijeka.

POZIVNICA

27. i 28. 11. - 6th ADAMAS Workshop

U ponedjeljak 27. studenoga te utorak 28. studenoga u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati 6th ADAMAS Workshop.

Skup će biti otvoren u 9 sati.

PROGRAM SKUPA

24. 11. - XVI. znanstveno-stručni skup Dani dr. Franje Račkoga

U petak 24. studenoga 2017. s početkom u 11 sati u Vijećnici Općine Fužine u Fužinama održat će se XVI. znanstveno-stručni skup Dani dr. Franje Račkoga.

Organizatori skupa su Zavod za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli, Udruga «Dr. Franjo Rački» Fužine i Osnovna škola Ivanke Trohar Fužine.

POZIVNICA S PROGRAMOM

24.11. 5. znanstveni sastanak TUMORI PROSTATE

U petak, 24. studenoga s početkom u 9 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se 5. znanstveni sastanak TUMORI PROSTATE. Znanstveni sastanak organiziraju Razred za medicinske znanosti HAZU – Odbor za tumore i Zaklada onkologija.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

 

24. 11. Znanstveno-stručni skup: Spašena prošlost za budućnost

U petak, 24. studenoga 2017. s početkom u 10 sati u knjižnici Gimnazije u Požegi, Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi organizira znanstveno-stručni skup: Spašena prošlost za budućnost.

Pozivnica

23.11. Predstavljanje restaurirane slike: Susret pape Lava I. Velikog s Atilom

U četvrtak, 23. studenoga s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice HAZU, Strossmayerov trg 14, Zagreb održat će se predstavljanje restaurirane slike Susret pape Lava I. Velikog s Atilom.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

23.11. Redovita Skupština ZV-a za tehnološki razvoj

U četvrtak, 23. studenoga s početkom u 11 sati u velikoj sjedničkoj dvorani palače HAZU, Trg N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati Redovita skupština ZV-a za tehnološki razvoj Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Uvodnu riječ će uputiti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić.

POZIV

PREZENTACIJA

23.11. Ispraćaj akademika Milana Moguša, nekadašnjeg predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Na krematoriju u Zagrebu u četvrtak 23. studenog održan je ispraćaj akademika Milana Moguša, nekadašnjeg predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koji je umro 19. studenog u 91. godini života.

Priopćenje

22.11. X. KOLOKVIJ HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI I HRVATSKE ZAKLADE ZA ZNANOST - akademik Slobodan Vukičević: Regulacija hepcidina u metabolizmu željeza pomoću koštanog morfogenetskog proteina 6

U srijedu, 22. studenoga s početkom u 17 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se X. KOLOKVIJ HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI I HRVATSKE ZAKLADE ZA ZNANOST na kojem će svoje predavanje održati akademik Slobodan Vukičević pod naslovom Regulacija hepcidina u metabolizmu željeza pomoću koštanog morfogenetskog proteina 6.

Uvodne riječi će uputiti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić i predsjednik Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost akademik Dario Vretenar.

POZIV

PRIOPĆENJE

21.11. – 17.12. Izložba: ZLATKO BOUREK – SLIKE

   

Zimska luka, 2014. 

Spomenik (Sokol), 2010.            

U Gliptoteci HAZU 21.studenog 2017. u 19 sati otvara se izložba Zlatko Bourek – Slike. Na izložbi će biti prezentirano 46 slika u izboru autora, a radi se većinom o novijim radovima, uz nekoliko referentnih primjera iz njegova ranijeg stvaralaštva.

Izložba u Gliptoteci biti će otvorena do 17. prosinca 2017., utorak-petak 11-19 sati, vikend 10-14 sati.

 

21. 11. - IV. znanstveni simpozij TUMORI PROBAVNOGA SUSTAVA - IMUNOTERAPIJA I CILJANA TERAPIJA RAKA KOLOREKTUMA

U utorak, 21. studenoga s početkom u 12 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održati će se IV. znanstveni simpozij TUMORI PROBAVNOGA SUSTAVA - IMUNOTERAPIJA I CILJANA TERAPIJA RAKA KOLOREKTUMA.

Simpozij organiziraju Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Katedra za kliničku onkologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Klinika za onkologiju i nuklearnu medicinu KBC "Sestre milosrdnice".

Poziv

Priopćenje

21.11. Interdisciplinarni znanstveno-stručni skup: Međukulturalni i međureligijski dijalog : pozitivno iskustvo Hrvatske u europskom kontekstu

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO u suorganizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti priređuju interdisciplinarni znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem „Međukulturalni i međureligijski dijalog: pozitivno iskustvo Hrvatske u europskom kontekstu“, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske. Skup će se održati u utorak 21. studenoga 2017., u Muzeju Mimara, Rooseveltov trg 5, Zagreb, s početkom u 9 sati.

PROGRAM

KNJIGA SAŽETAKA

 

20.11. UMRO AKADEMIK MILAN MOGUŠ, NEKADAŠNJI PREDSJEDNIK HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI

Akademik Milan Moguš, istaknuti hrvatski filolog i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u razdoblju od 2004. do 2010., umro je u nedjelju 19. studenog u Zagrebu u 91. godini života. Ispraćaj će biti u četvrtak 23. studenog 2017. u 13.35 sati na Krematoriju na Mirogoju.

Priopćenje

20.11. Izborna skupština Odbora za geokemiju Razreda za prirodne znanosti HAZU i predavanje akademika Gorana Durna

U ponedjeljak, 20. studenoga s početkom u 13 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti će se održati Izborna skupština Odbora za geokemiju Razreda za prirodne znanosti HAZU.

U sklopu Skupštine svoje će predavanje održati akademik Goran Durn pod naslovom Istraživanje paleotala na otoku Susku: od uzorkovanja do interpretacije.

Poziv

20.11. Predstavljanje knjige prof. dr. sc. Tihomila Maštrovića: KROATOLOŠKI OGLEDI

U ponedjeljak, 20. studenoga s početkom u 12 sati u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Opatička 18, u Zagrebu održat će se predstavljanje knjige prof. dr. sc. Tihomila Maštrovića pod naslovom KROATOLOŠKI OGLEDI.

Na predstavljanju će govoriti predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, akademik Mislav Ježić, dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek, mr. sc. Eugenija Ehgartner i autor prof. dr. sc. Tihomil Maštrović.

POZIV

POZIV ZA MEDIJE

PRIOPĆENJE

 

20. - 21. 11. - 21. Simpozij: PERSONALIZED MEDICINE : BASIC AND SOCIAL ASPECTS - Challenges for social security systems

20 i 21. studenoga 2017. godine u organizaciji Zavoda za biomedicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Rijeci u suradnji sa Jean Monnet Inter-University Center of Excellence Opatija, Pravnim i Medicinskim fakultetom i Odjelom za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci i HLZ - podružnica Rijeka, na Sveučilišnom kampusu Rijeka, Radmile Matejčić 2, Rijeka, održat će se 21. Simpozij: PERSONALIZED MEDICINE : BASIC AND SOCIAL ASPECTS - Challenges for social security systems.

Predsjednik Znanstvenog odbora je voditelj Zavoda akademik Daniel Rukavina, a Organizacijskog odbora prof. dr. sc. Nada Bodiroga Vukobrat.
Na simpoziju će sudjelovati trinaest znanstvenika, osam iz Hrvatske i pet iz inozemstva.

POZIV

17.11. Simpozij: KARDIOVASKULARNE BOLESTI ŽENA U SVJETLU NAJNOVIJIH SPOZNAJA

U petak, 17. studenoga s početkom u 8 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati simpozij KARDIOVASKULARNE BOLESTI ŽENA U SVJETLU NAJNOVIJIH SPOZNAJA.

Organizatori skupa su Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Klinička bolnica Sveti Duh u Zagrebu, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko kardiološko društvo.

POZIV

16. 11. Književnoznanstvena manifestacija: Knjiški Krnjaš III : Znanstveni skup Stjepan Đaković, Horatius cibaliensis

Centar za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima, Jurja Dalmatinca 22, Vinkovci 16. studenoga 2017. organizira književnoznanstvenu manifestaciju Knjiški Krnjaš III. u okviru koje će se u 12 sati održati Znanstveni skup: Stjepan Đaković, Horatius cibaliensis, u povodu 155. obljetnice rođenja kojemu su voditelji akademik Slavko Matić i prof. dr. sc. Anica Bilić. Sudjeluju znanstvenici Luka Marijanović, Irena Galić Bešker, Zlatko Virc, Kristina Repar, Anica Bilić i Ankica Landeka, a u 14 sati je recital Laudator temporis acti.

Pozivnica

16.11. Svečano obilježavanje 25. obljetnice Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu

U četvrtak, 16. studenoga s početkom u 11 sati u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma HAZU (Opatička 18, Zagreb) održat će se svečano obilježavanje 25. obljetnice Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

POZIV

16.11. Savjetovanje o provedbi cilja: NACIONALNE ISTRAŽIVAČKE I INOVACIJSKE INFRASTRUKTURE S JAVNIM PRISTUPOM, UZ UKLJUČIVANJE U EUROPSKE INFRASTRUKTURE I POVEZIVANJE S NJIMA

U četvrtak, 16. studenoga s početkom u 9 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti  na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati savjetovanje o provedbi cilja pod naslovom NACIONALNE ISTRAŽIVAČKE I INOVACIJSKE INFRASTRUKTURE S JAVNIM PRISTUPOM, UZ UKLJUČIVANJE U EUROPSKE INFRASTRUKTURE I POVEZIVANJE S NJIMA.

Organizatori Savjetovanja su Hrvatski strateški forum za istraživačku infrastrukturu i ZV za istraživačku infrastrukturu Hrvatske.

POZIV

PRIOPĆENJE

 

15. 11. Književna večer u povodu 80. rođendana akademika Nedjeljka Fabrija

U srijedu, 15. studenoga 2017. u 18 sati u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu i Društva hrvatskih književnika ogranak Split, održat će se književna večer hrvatskoga pisca i akademika Nedjeljka Fabrija.

Sudionike će pozdraviti akademik Davorin Rudolf, o dramskom djelu akademika Nedjeljka Fabrija govorit će prof. dr. sc. Vlatko Perković, o romanesknom prof. dr. sc. Ivan Bošković, dok će o glazbenoj i teatrološkoj esejistici govoriti književnih Siniša Vuković, predsjednik DHK Split. Na taj način svečano ćemo obilježiti 80. rođendan jednog od najznačajnijih hrvatskih pisaca i publicista naših dana.

Manifestacija će se održati u velikoj dvorani na prvom katu Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu (Palača Milesi), Trg braće Radića 7.

POZIVNICA

15.11. Kolokvij: INOVACIJE U MEDICINI VI

U srijedu, 15. studenoga s početkom u 13 sati u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma, Opatička 18, u Zagrebu održat će se kolokvij INOVACIJE U MEDICINI VI.

Suorganizator Kolokvija je Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

POZIV

15.11. Komemorativna sjednica posvećena akademiku Nikici Petraku

U srijedu, 15. studenoga s početkom u 13 sati u velikoj sjedničkoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se komemorativna sjednica posvećena životu i djelu što ga je za sobom ostavio akademik Nikica Petrak.

POZIV

PRIOPĆENJE

14. 11. - 10. 12. Izložba recentnih radova akademika Borisa Bućana: Sretni ljudi

U Gliptoteci HAZU se 14. studenog 2017. u 19 sati otvara Izložba recentnih radova akademika Borisa Bućana pod nazivom Sretni ljudi.
Izožba će ostati otvorena do 10. prosinca 2017.

14. 11. Predavanje o knjizi: Libar Marka Uvodića Splićanina

U utorak, 14. studenoga 2017. u 18 sati, u dvorani na prvom katu Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu (Palača Milesi), Trg braće Radića 7, Split, predavanje o knjizi “Libar Marka Uvodića Splićanina”.

Prisutnima će se obratiti: prof. dr. sc. Dunja Jutronić, “Splitsko leksičko blago u novelama Marka Uvodića Splićanina”, prof. dr. sc. Anita Runjić Stoilova, “Problemi rekonstrukcije naglasnog sustava splitskog govora Uvodićeva doba” i prof. emeritus Joško Božanić, “Nematerijalna baština kojoj pripada jezik”.

Predavanje organiziraju: HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI, ZAVOD ZA ZNANSTVENI I UMJETNIČKI RAD U SPLITU i UDRUGA “MARKO UVODIĆ SPLIĆANIN”

POZIVNICA

14. 11. Komemorativni sastanak u povodu prve obljetnice smrti akademika Davora Krapca

U utorak, 14. studenoga 2017., u 12 sati, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11, Razred za društvene znanosti priređuje komemorativni sastanak u povodu prve obljetnice smrti akademika Davora Krapca.

Sastanak će otvoriti akademik Franjo Šanjek, tajnik Razreda, a o životu i djelu preminuloga akademika govorit će prof. dr. sc. Ivo Josipović, prof. dr. sc. Zlata Đurđević i dr. sc. Miroslav Šeparović.

Poziv

Priopćenje

13.11. Umro akademik Vladimir Goldner

Akademik Vladimir Goldner, istaknuti hrvatski internist i kardiolog, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, umro je u ponedjeljak 13. studenog u Zagrebu u 84. godini života. Ispraćaj akademika Goldnera održat će se u petak, 17. studenoga 2017. u 14,30 sati u krematoriju na Mirogoju.

Priopćenje

13.11. IX. KOLOKVIJ HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI I HRVATSKE ZAKLADE ZA ZNANOST - prof. dr. sc. Mario Vašak: Hijerarhijsko koordinirano upravljanje velikim potrošačima s ciljem njihove integracije u napredne energetske mreže

U ponedjeljak, 13. studenoga s početkom u 17 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati IX. KOLOKVIJ HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI I HRVATSKE ZAKLADE ZA ZNANOST u okviru kojeg će svoje predavanje održati prof. dr. sc. Mario Vašak pod naslovom Hijerarhijsko koordinirano upravljanje velikim potrošačima s ciljem njihove integracije u napredne energetske mreže.

POZIV

PRIOPĆENJE

13.11. Predavanje prof. dr. sc. Jasne Hrenović: Klinički značajna bakterija Acinetobacter baumannii izvan bolničkog okruženja u Hrvatskoj

U ponedjeljak, 13. studenoga s početkom u 13 sati u velikoj sjedničkoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati predavanje prof. dr. sc. Jasne Hrenović pod naslovom Klinički značajna bakterija Acinetobacter baumannii izvan bolničkog okruženja u Hrvatskoj.

Predavanje organizira ZV za zaštitu prirode Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

POZIV

10.11. Glavni tajnik HAZU i predsjednik Euromediteranske akademske mreže (EMAN) akademik Pavao Rudan sudjelovao na simpoziju Istraživanje istovjetnosti mediteranske regije u Istanbulu

Glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan koji je ujedno i predsjednik Euromediteranske akademske mreže (EMAN) sudjelovao je na simpoziju Istraživanje istovjetnosti mediteranske regije održanom 6. i 7. studenog u Istanbulu u organizaciji EMAN-a i Turske akademije znanosti (TÜBA). 

Priopćenje

09.11. Prije 133 godine otvorena je Strossmayerova galerija starih majstora HAZU

Na današnji dan 9. studenog 1884. otvorena je Strossmayerova galerija starih majstora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti smještena na drugom katu Akademijine palače na Trgu Nikole Šubića Zrinskog u Zagrebu. Otvorio ju je pokrovitelj Akademije, đakovački i srijemski biskup Josip Juraj Strossmayer darovavši hrvatskom narodu zbirku umjetnina koju je godinama skupljao. Fundus Galerije 1884. je činilo 256 umjetničkih djela, a kasnije je proširivan i obogaćivan daljim otkupima i novim donacijama te danas broji više tisuća umjetnina, uglavnom slika. 

9.11. Svečana dodjela Nagrade za životno djelo IVO MAČEK

U četvrtak, 9. studenoga s početkom u 12 sati u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se svečana dodjela novoustanovljene Nagrade za životno djelo "Ivo Maček".

Prvi dobitnik Nagrade je istaknuti umjetnik Valter Dešpalj.

POZIV
 

POZIV ZA MEDIJE

PRIOPĆENJE

9.11. Otvorenje znanstvenog skupa o Miloradu Mediniju

U četvrtak, 9. studenoga s početkom u 9 sati u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma, Opatička 18 u Zagrebu održat će se otvorenje znanstvenog skupa o Miloradu Mediniju.

Skup se održava pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a organizator skupa su Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu.

POZIV

PROGRAM

Za medije

 

NATJEČAJ ZA DODJELU NAGRADA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI za 2017. godinu

Odbor za nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti raspisao je Natječaj za dodjelu nagrada HAZU.

Odlukom Skupštine Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti ustanovljene su nagrade koje će se dodjeljivati domaćim i inozemnim autorima za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj čija djela su doprinos od iznimnog i trajnog značenja za Republiku Hrvatsku.

Nagrade se mogu dodijeliti domaćim i inozemnim autorima koji nisu redoviti ni dopisni članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Nagrade se dodjeljuju svake godine 29. travnja prigodom Dana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Nagrada se sastoji od plakete i povelje o dodjeli nagrade.

Natječaj je otvoren do 31. siječnja 2018.

Natječaj

07.11. Znanstveni sastanak na temu KLINIČKA OBILJEŽJA HIPOTIREOZE te obilježavanje 10. obljetnice osnutka Hrvatske udruge za bolesti štitnjače

U utorak, 7. studenoga s početkom u 17 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati znanstveni sastanak na temu KLINIČKA OBILJEŽJA HIPOTIREOZE te obilježavanje 10. obljetnice osnutka Hrvatske udruge za bolesti štitnjače.

Skup organiziraju Hrvatsko društvo za štitnjaču, Hrvatska udruga za bolesti štitnjače i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Poziv

Priopćenje
 

06.11. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na otvorenju izložbe Renesansni Faustus Verantius u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u ponedjeljak 6. studenog na otvorenju izložbe Renesansni Faustus Verantius u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici postavljenoj u povodu 400. godišnice smrti Fausta Vrančića. 

Priopćenje

06. 11. Komemorativna sjednica posvećena životu i djelu akademkinje Nives Kavurić-Kurtović

U ponedjeljak 06. studenoga 2017. u 12 sati, u velikoj sjedničkoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11,
održat će se Komemorativna sjednica posvećena životu i djelu akademkinje Nives Kavurić-Kurtović.

Poziv

Priopćenje

03.11. Nagrada Zaklade HAZU „Dragutin Tadijanović“ dodijeljena pjesniku Goranu Gatalici

Hrvatski pjesnik Goran Gatalica dobitnik je ovogodišnje Nagrade „Dragutin Tadijanović“ koju dodjeljuje Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Priopćenje

03. 11. Središnje obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika

U petak, 3. studenoga 2017., od 9.30 do 12.00 sati u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11, održat će se središnje obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika.

Program svečanosti

Priopćenje

Izbor novih članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na temelju članka 15. Zakona o Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (Narodne novine 34/91, 43/96, 150/02 i 65/09) i članka 24. i 42. Statuta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti  o b j a v l j u j e   izbor novih članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Skupština za izbor novih redovitih i dopisnih članova, članova suradnika te ponovni izbor članova suradnika Hrvatske akademije održat će se dana  10. svibnja (četvrtak) 2018.

Objavljeno u Narodnim novinama br. 107 od 3. studenoga 2017.

Pisane i obrazložene prijedloge ovlaštenih organizacija za izbor članova Akademije, valja dostaviti Predsjedništvu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zagreb, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, u tri primjerka najkasnije u roku od dva mjeseca od objave ove obavijesti.

02.11. Bugarska veleposlanica odala počast Josipu Jurju Strossmayeru i Franji Račkom

Veleposlanica Republike Bugarske u Hrvatskoj dr. sc. Tanja Dimitrova u četvrtak 2. studenog položila je vijenac ispred spomenika biskupa Josipa Jurja Strossmayera pored palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te na spomen-ploču prvom predsjedniku Akademije Franji Račkom na Akademijinoj zgradi na Strossmayerovom trgu 2. U ime Hrvatske akademije polaganju vijenaca prisustvovali su glavni tajnik akademik Pavao Rudan i tajnica HAZU Marina Štancl.

Priopćenje

31.10. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba Andriju Mikulića i čelnike Hrvatske udruge za bolesti štitnjače

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u utorak 31. listopada predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba Andriju Mikulića, pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslava Jeleča i čelnike Hrvatske udruge za bolesti štitnjače na čelu s predsjednicom Vericom Mešić. 

Priopćenje

30.10. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić uputio izraze sućuti obitelji Vlade Štefančića

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić uputio je u ponedjeljak 30. listopada izraze sućuti obitelji istaknutog hrvatskog kazališnog redatelja i glumca Vlade Štefančića.

Priopćenje

27.10. Projekt Izrada scenarija stalnog postava Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU osvojio prvu nagradu stručnoga žirija na natječaju Zagrebačke banke MOJ ZABA START

Projekt Izrada scenarija stalnog postava Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU osvojio prvu nagradu stručnoga žirija na natječaju Zagrebačke banke MOJ ZABA START u kategoriji kultura i znanost. 

Priopćenje

27. 10. Radionica SATELITSKO PRAĆENJE POMAKA TLA UZROKOVANIH POTRESIMA I NEKIM DRUGIM PROCESIMA

U petak, 27. listopada 2017. od 10 do 13 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayeovu trgu 14, Hrvatsko povjerenstvo za geodeziku i geofiziku organizira radionicu SATELITSKO PRAĆENJE POMAKA TLA UZROKOVANIH POTRESIMA I NEKIM DRUGIM PROCESIMA.

Poziv

Priopćenje

27.10. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na proslavi 160. godišnjice vukovarske bolnice

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u petak 27. listopada na proslavi 160. godišnjice Opće županijske bolnice Vukovar, kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. 

Priopćenje

27. 10. Međunarodni znanstveni skup: Na marginama Velikoga rata: kulturne i prosvjetne prilike u Rijeci, Puli, Ljubljani i Gorici 1914. – 1918. / Na obrobjih velike vojne: kulturne in prosvetne razmere na Reki, v Pulju, Ljubljani in Gorici 1914–1918.

U petak 27. listopada 2017. s početkom u 11 sati u dvorani Zemljepisnoga muzeja GIAM ZRC SAZU u Ljubljani (Gosposka ul. 16) održat će se međunarodni znanstveni skup »Na marginama Velikoga rata: kulturne i prosvjetne prilike u Rijeci, Puli, Ljubljani i Gorici 1914. – 1918.« / »Na obrobjih velike vojne: kulturne in  prosvetne razmere na Reki, v Pulju, Ljubljani in Gorici 1914–1918.«.
Organizatori skupa su Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti – Zgodovinski inštitut Milka Kosa i Zavod za povijesne  i društvene znanosti HAZU s Područnom jedinicom u Puli.

POZIVNICA I PROGRAM

27. 10. Predstavljanje knjiga Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku

U petak 27. listopada 2017. u 19 sati u Sorkočevićevom ljetnikovcu na Lapadu, održat će se predstavljanje knjiga Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku.

Knjige će predstaviti: Irena Ipšić, Rina Kralj-Brassard, Lovro Kunčević, Marko Rašica i Slavica Stojan. U programu sudjeluju: Ivana Jelača, klavir, Nastasja Palčok, čelo, Brigita Masle Dražinić i Nenad Vekarić.

Poziv

27.10. Okrugli stol: PRAVNO UREĐENJE GOSPODARENJA OTPADOM

U petak, 27. listopada s početkom u 10 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti će se održati okrugli stol PRAVNO UREĐENJE GOSPODARENJA OTPADOM.

Okrugli stol organizira ZV za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

POZIV

Poziv za medije

Priopćenje

26.10. Otvorenje ICOH simpozija: EDUCATION IN OSH, emerging trends and unmet needs / Obrazovanje u zaštiti zdravlja i sigurnosti u radu, novi trendovi i potrebe

U četvrtak, 26. listopada s početkom u 17 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se svečeno otvorenje ICOH simpozija: EDUCATION IN OSH, emerging trends and unmet needs / Obrazovanje u zaštiti zdravlja i sigurnosti u radu, novi trendovi i potrebe.

POZIV

PRIOPĆENJE


 

26.10. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na otvorenju 120. Kongresa poslodavaca u zdravstvu Hrvatske

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u četvrtak 26. listopada na otvorenju 120. Kongresa poslodavaca u zdravstvu Hrvatske održanom u Opatiji pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

Priopćenje

26. 10. VIII. Kolokvij HAZU i HRZZ: dr. sc. Hrvoje Marjanović "OD TOKOVA CO 2 PREKO SATELITA DO GODA - IZAZOVI PRAĆENJA I MODELIRANJA ŠUMSKE PRODUKTIVNOSTI"

U četvrtak, 26. listopada 2017. u 17 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14, održat će se VIII. kolokvij iz ciklusa znanstvenih predavanja s ciljem predstavljanja istaknutih hrvatskih znanstvenika.

VIII. kolokvij na temu OD TOKOVA CO2 PREKO SATELITA DO GODA - IZAZOVI PRAĆENJA I MODELIRANJA ŠUMSKE PRODUKTIVNOST održat će dr. sc. Hrvoje Marjanović (Hrvatski šumarski institut). Uvodno će govoriti akademik Dario Vretenar, predsjednik Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost.

Poziv

25.10. Otvorenje izložbe: POVIJEST DRUŠTVA HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA 1990.-1971. – IZ ARHIVA ODSJEKA ZA POVIJEST HRVATSKE KNJIŽEVNOSTI HAZU

U srijedu 25. listopada s početkom u 13 sati u Knjižnici HAZU, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu održat će se otvorenje izložbe POVIJEST DRUŠTVA HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA 1990.-1971. – IZ ARHIVA ODSJEKA ZA POVIJEST HRVATSKE KNJIŽEVNOSTI HAZU.
Otvorenje izložbe organizira Odsjek za povijest hrvatske književnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Poziv

Za medije

Priopćenje

24. – 27. 10. - 13. Međunarodni znanstveni skup: PRVI SVJETSKI RAT I GLAZBA : Skladateljske strategije, izvedbene prakse i društveni utjecaji

Od 24. do 27. listopada 2017. u Hrvatskom institutu za povijest u Opatičkoj ul. 10, pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održava se  13. Međunarodni znanstveni skup „PRVI SVJETSKI RAT I GLAZBA Skladateljske strategije, izvedbene prakse i društveni utjecaji“.

Simpozij organiziraju Hrvatsko muzikološko društvo, Hrvatski institut za povijest i Odsjek za povijest hrvatske glazbe HAZU.

Program

Priopćenje

23.- 24.10. 43. ŠKOLA BIOLOŠKE ANTROPOLOGIJE "Dr. Hubert Maver" / 43rd SCHOOL OF BIOLOGICAL ANTHROPOLOGY "Dr. Hubert Maver": NOVI HORIZONTI U ANTROPOLOGIJI / NEW HORIZONS IN ANTHROPOLOGY.

Pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 23. i 24. listopada (ponedjeljak i utorak) u velikoj dvorani palače HAZU na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati 43. ŠKOLA BIOLOŠKE ANTROPOLOGIJE "Dr. Hubert Maver": Novi horizonti u antropologiji. Skup se održava povodom 25. godišnjice Instituta za antropologiju, 40. godišnjice European Anthropological Association, 40. godišnjice Hrvatskog antropološkog društva i 15. godišnjice studija Antropologije na Sveučilištu u Zagrebu.

Program skupa

Za medije

Priopćenje

Prezentacija akademika Pavla Rudana

23. 10. RADIONICA: Umrežavanje glazbom u ‘dugom 19. stoljeću’: pripreme

23. listopada 2017., od 9:30-17:00 sati u Multimedijskoj e-učionici Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14, Zagreb, održat će se Radionica: Umrežavanje glazbom u ‘dugom 19. stoljeću’: pripreme.

NETMUS19 projekt započeo je tek 1. ožujka 2017. Stoga je namjera ne samo pokazati neke početne rezultate istraživanja i okvire baze podataka, već pozvati goste koji će prikazati neke studije slučaja u umrežavanju kako su ih sami postavili i analizirali u vlastitim istraživanjima. Njihov prilog kao ii z toga slijedeća diskusija trebali bi ukazati na neke važne momente, postupke i metodologije koje bi potakle i naše istraživanje i obogatile bazu podataka koja je vezana uz ličnosti, njihova djela i pojmove.

POZIVNICA

PROGRAM

NETWORKING KNJIŽICA

20.10. Ispraćaj prof. dr. sc. Stanka Lasića, dopisnog člana HAZU

Ispraćaj prof. dr. sc. Stanka Lasića, dopisnog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koji je preminuo u Parizu 5. listopada 2017. bit će u petak 20. listopada 2017. u 12.30 sati na groblju Mirogoj u Zagrebu.

20.10. 6. ONKOLOŠKI KOLOKVIJ HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI

U petak, 20. listopada s početkom u 12 sati u dvorani Knjižnice HAZU na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se 6. ONKOLOŠKI KOLOKVIJ HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI. Nakon uvodne riječi predsjednika HAZU akademika Zvonka Kusića te pozdravne riječi tajnika Razreda za medicinske znanosti HAZU akademika Marka Pećine svoja izlaganja će održati prof. dr. sc. Miroslav Mastilica (Uvod u ekonomiku zdravstva i farmakoekonomiku) te dr. sc. Vanesa Benković (Primjena farmakoekonomike u onkologiji).

Poziv 

Za medije

Priopćenje

 

20. 10. Znanstveni kolokvij: Svećenici glagoljaši i njihova ostavština

U petak, 20. listopada 2017. u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Zadru održat će se znanstveni kolokvij „Svećenici glagoljaši i njihova ostavština“.

Kolokvij organiziraju Zavod za povijesne znanosti HAZU u Zadru i Udruga glagoljaša Zadar, a suorganizatori su
Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru i Provincija franjevaca trećoredaca glagoljaša.

Poziv

Program

  
  

19.10. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sudjelovao na savjetovanju za politike europskih akademija (SAPEA) u Bukureštu

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sudjelovao je na savjetovanju za politike europskih akademija (SAPEA) održanom 16. i 17. listopada u Bukureštu. 

Priopćenje

19. 10. Predstavljanje knjige akademkinje Alice Wertheimer-Baletić "Demografska teorija, razvoj stanovništva Hrvatske i populacijska politika (Izbor radova)"

U četvrtak, 19. listopada 2017. s početkom u 13 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog u Zagrebu bit će predstavljena knjiga akademkinje Alice Wertheimer-Baletić "Demografska teorija, razvoj stanovništva Hrvatske i populacijska politika (Izbor radova)".

Na predstavljanju će govoriti: predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, akademik Dragutin Feletar, prof. dr. sc. Anđelko Akrap, doc. dr. sc. Stjepan Šterc i akademkinja Alica Wertheimer-Baletić.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

18. 10. Predavanje prof. dr. Petera Krečiča: LJUBLJANA - MEDITERANSKI GRAD? PLEČNIKOV EKSPERIMENT i otvorenje izložbe: PLEČNIK NA BRIJUNIMA

U srijedu, 18. listopada 2017. u 18.00 sati u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU, ul. Ivana Gorana Kovačića 37, Zagreb, predavanje prof. dr. Petera Krečiča: LJUBLJANA - MEDITERANSKI GRAD? PLEČNIKOV EKSPERIMENT i otvorenje izložbe PLEČNIK NA BRIJUNIMA, povodom 145. obljetnice rođenja i 60. obljetnice smrti velikana slovenske arhitekture Jože Plečnika, koji je dio svoje stvaralačke baštine realizirao i u Hrvatskoj.

Izložba je nastala u suradnji Plečnikove kuće i Rukopisnog odjela Narodne i Sveučilišne knjižnice iz Ljubljane, koji je primio donaciju dr. Lojzea Gostiše čiji su dio i javnosti dosad nepoznati izvorni nacrti paviljona i fotografije Plečnikovih posjeta Brijunima.

Izložba će biti otvorena do 30. studenoga 2017., radnim danom od 10 do 16 sati.

POZIVNICA

18.10. Otvorenje izložbe plakata i predstavljanje izdanja Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi bjelovarskoj javnosti

U srijedu, 18. listopada 2017. u 12:00 sati u Gradskom muzeju Bjelovar, Multimedijska dvorana, Trg Eugena Kvaternika 1/II, bit će održano otvorenje izložbe plakata i predstavljanje izdanja Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi bjelovarskoj javnosti.
Sudjeluju: Milan Pavlović, ravnatelj Gradskog muzeja Bjelovar, prof. dr. sc. Slobodan Kaštela, voditelj Zavoda u Bjelovaru, prof. dr. sc. Vladimir Strugar, upravitelj Zavoda u Bjelovaru, akademik Antun Dubravko Jelčić, voditelj Zavoda u Požegi i dr. sc. Snježana Jakobović, upraviteljica Zavoda u Požegi.  
U kulturno-umjetničkom dijelu programa sudjeluju učenici Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Bjelovar i Medicinske škole Bjelovar.

POZIVNICA

17.10. Hrvatski iseljenik prof. dr. sc. Steven Živko Pavletić posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, njen Razred za medicinske znanosti, Hrvatski muzej medicine i farmacije te Odsjek za povijest medicinskih znanosti u utorak 17. listopada posjetio je prof. dr. sc. Steven Živko Pavletić sa suprugom dr. sc. Adrianom Jadrankom Pavletić. 

Priopćenje

17. 10. Simpozij SMJERNICE ZA DIJAGNOSTIKU I LIJEČENJE BOLESNIKA S VRATOBOLJOM

U utorak, 17. listopada 2017. s početkom u 9 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 održava se simpozij povodom obilježavanja Svjetskog dana kralješnice: SMJERNICE ZA DIJAGNOSTIKU I LIJEČENJE BOLESNIKA S VRATOBOLJOM. Pod pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (Razred za medicinske znanosti) simpozij organizira Hrvatsko vertebrološko društvo HLZ-a, u suradnji s Klinikom za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i s Klinikom za neurokirurgiju KBC Sestre milosrdnice.

Voditelji simpozija su prof. dr. sc. Simeon Grazio, dr. med. i prof. dr. sc. Boris Božić, dr. med.

Program

Poziv za medije

Priopćenje

17. 10. 20. simpozij: FIRST RIJEKA FORUM ON NEURODEGENERATIVE DISEASES

U utorak, 17. listopada 2017. s početkom u 9 sati na Sveučilišnom kampusu u Rijeci održava se 20. simpozij u organizaciji HAZU Zavoda za biomedicinske znanosti u Rijeci na temu FIRST RIJEKA FORUM ON NEURODEGENERATIVE DISEASES.

Suorganizatori su Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, KBC Rijeka i HLZ podružnica Rijeka.
Predsjednik Znanstvenog odbora je akademik Daniel Rukavina, a organizacijskog odbora je doc. dr. sc. Vladimira Vuletić iz KBC Rijeka, predstojnica Klinike za neurologiju u KBC Rijeka. Kao predavači sudjeluje dvanaest znanstvenika, šest iz Hrvatske i šest iz inozemstva.

Program

 

16.10. Znanstveni sastanak: MOLEKULARNA GENETIKA – NOVOSTI U DIJAGNOSTICI I TERAPIJI

U ponedjeljak, 16. listopada s početkom u 9 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu će se održati znanstveni sastanak: MOLEKULARNA GENETIKA – NOVOSTI U DIJAGNOSTICI I TERAPIJI. Znanstveni sastanak organiziraju Razred za prirodne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – Odbor za primijenjenu genomiku, Hrvatsko društvo za laboratorijsku medicinu, Hrvatsko društvo za humanu genetiku, Društvo za kliničku genetiku Hrvatske, Hrvatsko društvo za biotehnologiju i Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu.

Poziv

Poveznica - Odbor za primijenjenu genomiku_Sažetci skupa

Priopćenje

 

12. 10. Radionica japanskog drvoreza

U sklopu izložbe Suvremena japanska grafika – 50 umjetnika održati će se 12. listopada 2017. godine u 12 sati u Gliptoteci HAZU radionica japanskog drvoreza.
Voditelj radionice je Teruo Isomi, predsjednik Japan Print Associationa i jedan od najpoznatijih japanskih grafičara današnjice.

12. 10. Svjetski pobjednici u robotici u HAZU

U četvrtak, 12. listopada 2017. u 11 sati, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog u Zagrebu, održat će se druženje s učenicima dobitnicima medalja na prestižnome međunarodnom natjecanju iz robotike (RoboCup 2017.).

Mlade robotičare posebnoće pozdraviti predsjednik Hrvatske akademije akademik Zvonko Kusić i tajnik Razreda za tehničke znanosti akademik Stjepan Jecić.

Poziv

Priopćenje

12. 10. VII. Kolokvij HAZU i HRZZ: prof. dr. sc. Dinka Čorkalo Biruški "Jezik roda moga: Integracijski izazovi djece i mladih, pripadnika većine i manjinā u Hrvatskoj"

U četvrtak, 12. listopada 2017. u 17 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14, održat će se VII. kolokvij iz ciklusa znanstvenih predavanja s ciljem predstavljanja istaknutih hrvatskih znanstvenika.

VII. kolokvij na temu JEZIK RODA MOGA: INTEGRACIJSKI IZAZOVI DJECE I MLADIH, PRIPADNIKA VEĆINE I MANJINĀ U HRVATSKOJ održat će prof. dr. sc. Zrinka Čorkalo Biruški (Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu).
Uvodno će govoriti akademik Dario Vretenar, predsjednik Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost.

Poziv

 

11. 10. - 31. 10. Izložba Suvremena japanska grafika – 50 umjetnika

 

U srijedu, 11. listopada 2017. godine u 20 sati u Gliptoteci HAZU otvara se izložba Suvremena japanska grafika – 50 umjetnika.
Izložba ostaje otvorena do 31. listopada 2017, utorak-petak 11-19 ; vikend 10-14.

Uvodni katalog

 

11.10. Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio akademika Slobodana Vukičevića i članove tima OSTEOproSPINE

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je u srijedu 11. listopada članove tima OSTEOproSPINE, na čelu s akademikom Slobodanom Vukičevićem. 

Priopćenje

11. 10. Komemorativna sjednica posvećena životu i djelu akademika Slobodana Novaka

U srijedu 11. listopada 2017. u 13 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11, održat će se komemorativna sjednica posvećena životu i djelu akademika Slobodana Novaka.

Na sjednici će govoriti akademik Pavao Pavličić, tajnik Razreda za književnost HAZU, akademik Krešimir Nemec i akademik Tonko Maroević.

Poziv

Priopćenje

 

10. 10. Svečana dodjela druge Književne nagrade Stipana Bilića-Prcića

U utorak, 10. listopada 2017. u 12 sati, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održava se druga svečana dodjela Književne nagrade Stipana Bilića-Prcića.

Program svečanosti

Poziv za medije

Priopćenje

06.10. Umro prof. dr. sc. Stanko Lasić, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U četvrtak 5. listopada 2017. u Parizu je u 91. godini života umro prof. dr. sc. Stanko Lasić, istaknuti hrvatski književni povjesničar i teoretičar, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

Priopćenje

05.10. Potpisan ugovor za prvi strukturni projekt HAZU: "Arboretum i ljetnikovac Trsteno – obnova i revitalizacija petstogodišnje ladanjske cjeline"

U četvrtak 5. listopada u Banskim je dvorima održana svečanost potpisivanja 35 ugovora  o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Među njima je i projekt Arboretum i ljetnikovac Trsteno – obnova i revitalizacija petstogodišnje ladanjske cjeline, prvi strukturni projekt Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Priopćenje

05. - 13. 10. Izložba natječajnih radova za zgradu Državnog hidrometeorološkog zavoda na studentskom kampusu Borongaj u Zagrebu

U Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU u četvrtak 5. listopada 2017. u 19 sati bit će otvorena izložba natječajnih radova za zgradu Državnog hidrometeorološkog zavoda na studentskom kampusu Borongaj u Zagrebu (Kazeta oznake 45, k.č. 1322/48, k.o. Peščenica u obuhvatu, UPU-a Studentski Kampus Borongaj u Zagrebu), u organizaciji Državnog hidrometeorološkog zavoda.
Na otvorenju će se održati i razgovor natjecatelja s Ocjenjivačkim sudom.
Izložba će biti otvorena do 13. listopada, radnim danom od 10 do 16 sati.

 

05.10. Znanstveni skup u organizaciji ZV za mir i ljudska prava HAZU: GRANICE REPUBLIKE HRVATSKE – MOSTOVI SURADNJE ILI PRIJEPORA SA SUSJEDIMA

U četvrtak, 5. listopada s početkom u 12 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati znanstveni skup GRANICE REPUBLIKE HRVATSKE – MOSTOVI SURADNJE ILI PRIJEPORA SA SUSJEDIMA.
Skup organizira ZV za mir i ljudska prava HAZU.

Poziv

Priopćenje

05.10. Izjava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti povodom Svjetskog dana učitelja

Učitelji i nastavnici spadaju među profesije koje su najvažnije za izgradnju svake ljudske osobe i cjelokupnog društva. O njihovoj ljudskoj i stručnoj kvaliteti, motiviranosti i entuzijazmu ovisi uspjeh svakog odgojno-obrazovnog sustava, no njihov doprinos i zasluge nedovoljno su vrednovane i potcijenjene. Stoga je nužno neprestano poboljšavati društveni i materijalni status učitelja i nastavnika kao izraz zahvalnosti i poštovanja cijele zajednice. 

Priopćenje

05. 10. Predavanje Radoslava Bužančića : Pustinja Blaca i njena flota – bitka u splitskoj luci

5. listopada 2017. u 13 sati u Gliptoteci HAZU, Medvedgradska 2, Zagreb, predavanje: Pustinja Blaca i njena flota – bitka u splitskoj luci održati će dr. sc. Radoslav Bužančić, pročelnik konzervatorskog odjela Ministarstva kulture RH u Splitu i koautora izložbe: Pustinja Blaca – kulturni krajolik.

POZIVNICA

 

04. 10. Komemorativni sastanak u povodu prve obljetnice smrti akademika Anđelka Klobučara

U srijedu 04. listopada 2017. s početkom u 12 sati, u atriju palače Hrvatske akademije na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, Razred za glazbenu umjetnost i muzikologiju  HAZU priređuje komemorativni sastanak u spomen na svoga preminulog redovitog člana akademika Anđelka Klobučara.

Sastanak će otvoriti akademik Frano Parać, tajnik Razreda, o životu i djelu akademika Klobučara govorit će akademik Nikša Gligo, a glazbeni program na orguljama izvest će Pavao Mašić.

Poziv

Priopćenje

03.10. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić održao predavanje Znanost i liječnička profesija u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić održao je u utorak 3. listopada predavanje na temu Znanost i liječnička profesija u sklopu stručno-znanstvenog skupa Zdravlje i zdravstvo: izazovi i mogućnosti – susret profesije i politike održanog u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“. 

Priopćenje

03. i 04. 10. Deveta međunarodna konferencija i izložba o naftno-plinskom gospodarstvu i primarnoj energiji

U Solarisu, pokraj Šibenika, 3. i 4. listopada 2017. održat će se IX. Konferencija i izložba o naftno-plinskom gospodarstvu i primarnoj energiji, koja će biti posvećena Ulozi primarne energije u gospodarskom razvoju Republike Hrvatske.

Konferenciju su zajednički organizirali: Hrvatska udruga naftnih inženjera i geologa (HUNIG), Znanstveno vijeće za naftu i plin HAZU, Hrvatski nacionalni komitet Svjetskog vijeća za naftu i plin (WPC) i Hrvatska sekcija Međunarodne udruge naftnih inženjera (SPE).

Konferencija 

Program predavanja

03.10. Znanstveni skup: REGENERATIVNI POSTUPCI U DENTALNOJ MEDICINI

U utorak, 3. listopada s početkom u 8.45 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu će se održati znanstveni skup REGENERATIVNI POSTUPCI U DENTALNOJ MEDICINI. Skup organiziraju Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Poziv

Priopćenje

02.-04. 10. Međunarodni znanstveni skup: HRVATSKI I BUGARSKI KULTURNI DJELATNICI U ZAGREBU

Od 2.- 4. listopada 2017. godine, s početkom u 10 sati, u organizaciji Odsjeka za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU, Odsjeka za književnost Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU, Hrvatsko-bugarskog društva te u suradnji s Institutom za balkanistiku s centrom za trakologiju i Bugarske akademije znanosti održat će se međunarodni znanstveni skup HRVATSKI I BUGARSKI KULTURNI DJELATNICI U ZAGREBU.

Skup će započeti u ponedjeljak, 2. listopada 2017. s početkom u 10 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagreb.

Program skupa

Obavijest za medije

Priopćenje

30. 09. Bijela noć u Zagrebu 2017

U subotu, 30. rujna 2017. (19 - 01h) održava se  Bijela noć u Zagrebu, pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Zagreba i Francuskog instituta. Palača Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog i ove je godine jedna od lokacija manifestacije kojom će se grad Zagreb prikazati u jednoj potpuno novoj suvremenoj umjetničkoj vizuri.

Plakat

Program Bijela noć 2017.

http://www.infozagreb.hr/bijela-noc

http://institutfrancais.hr/zagreb/fantome-detienne-saglio-un-spectacle-magique-a-decouvrir-pendant-la-3e-edition-de-la-nuit-blanche-a-zagreb/

Priopćenje

30. 09. Znanstveni skup "JOSIP BEDEKOVIĆ I NJEGOVO DJELO" pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U subotu, 30. rujna 2017. u Štrigovi, na dan sv. Jeronima, subota, održava se Znanstveni skup "JOSIP BEDEKOVIĆ I NJEGOVO DJELO" pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Skup organiziraju: Općina Štrigova, Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu i Izdavačka kuća Meridijani.

Pozivnica

Program

28.09. XXVII. ZNANSTVENI SASTANAK: BOLESTI DOJKE

U četvrtak, 28. rujna s početkom u 9 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati 27. znanstveni sastanak BOLESTI DOJKE. Skup organiziraju Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – Odbor za tumore i Klinički bolnički centar „Sestre milosrdnice“ – Klinika za onkologiju i nuklearnu medicinu.

Poziv 

Priopćenje

 

28.09. Znanstveni skup: ODGOJ I OBRAZOVANJE: INTERDISCIPLINARNE PERSPEKTIVE

 

   Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Bjelovaru priprema znanstveni skup pod nazivom Odgoj i obrazovanje: interdisciplinarne perspektive. Skup će se održati 28. rujna 2017. godine u Bjelovaru (s početkom u 9 sati u Hotelu Central), uz obilježavanje Dana grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja.

   Predmet znanstvenog skupa je odgoj i obrazovanje a cilj je razmatrati predmet s motrišta različitih znanosti i znanstvenih disciplina: sociologije (bitna obilježja hrvatskoga društva, kultura), psihologije (tjelesni, kognitivni, socijalni, emocionalni razvoj i individualne razlike), filozofije (ciljevi odgoja, odgoj za moralno djelovanje), medicine (zdravstveni odgoj), neuroznanosti (utjecaj spoznaje neuroznanosti na odgoj i obrazovanje) i pedagogije kao znanosti o odgoju i obrazovanju (rani odgoj i obrazovanje, odgoj u obitelji, odgoj i obrazovanje u osnovnoj i srednjoj školi i đačkim domovina i dr.) koja se u svojim teorijskim promišljanjima i praksi oslanja na spoznaje navedenih ali i drugih znanosti. Isto tako, odgoj i obrazovanje razmatrat će se i sa stajališta religijskog odgoja (vjeronauk, duhovnost i duhovni razvoj, vrijednosti i vrijednosna usmjerenja mladih).

   Suorganizatori skupa su Grad Bjelovar, Bjelovarsko-bilogorska županija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Hrvatski pedagoško-književni zbor a medijski su pokrovitelj Školske novine.

   Za skup su prijavljena dvadeset dva izlaganja koja su pripremili znanstvenici iz visokoškolskih ustanova, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i odgojno-obrazovnih ustanova te se očekuje da će biti, između ostalog, značajan prinos aktualnim raspravama o promjenama u sustavu odgoja i obrazovanja. Izlaganja će biti, kao cjeloviti članci i nakon pozitivnih recenzija, objavljeni u časopisu Radovi Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru (br. 11/2017.).

POZIVNICA

27. 09. Okrugli stol KOJA ZNANJA INDUSTRIJA OČEKUJE OD DIPLOMIRANIH STUDENATA KEMIJE / PRIMIJENJENE KEMIJE / KEMIJSKE TEHNOLOGIJE

U srijedu, 27. rujna 2017. s početkom u 10 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Odbor za kemiju Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti HAZU organizira Okrugli stol na temu KOJA ZNANJA INDUSTRIJA OČEKUJE OD DIPLOMIRANIH STUDENATA KEMIJE / PRIMIJENJENE KEMIJE / KEMIJSKE TEHNOLOGIJE.

Pozdravne riječi uputit će predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, uvodno će govoriti predsjednik Odbora za kemiju akademik Mladen žinić, a sudjeluju predstavnici HAZU, industrije i akademske zajednice te relevantnih Ministarstva i Agencija.

Poziv

Program

Letak

Priopćenje

 

26.09. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio potpredsjednika kineskog Razvojno-istraživačkog centra Junkuoa Zhanga

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u utorak potpredsjednika kineskog Razvojno-istraživačkog centra (RIC) Junkuoa Zhanga sa suradnicima koji borave u Hrvatskoj kao gosti Geoekonomskog foruma. 

Priopćenje

26. 09. - 13. 10. Izložba: MEĐUNARODNA RADIONICA ARHITEKTURE FORTIFIKACIJA 2001.-2006.

26. rujna 2017. u 13 sati u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU, ul. Ivana Gorana Kovačića 37, Zagreb otvorenje izložbe:  MEĐUNARODNA RADIONICA ARHITEKTURE FORTIFIKACIJA 2001.-2006.

Izložba će biti otvorena do 13. listopada 2017., radnim danom od 10 do 16 sati.

U Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU u utorak, 26. rujna u 13 sati bit će, povodom dana europske baštine 2017., otvorena izložba "Međunarodna radionica arhitekture fortifikacija 2001.-2006." Autorice izložbe su Zofia Mavar i Mira Pavletić, a organizatori izložbe Uprava za zaštitu prirodne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Javna ustanova Nacionalni park Brijuni i Hrvatski muzej arhitekture HAZU.

26. 09. Predavanje akademika Stanka Popovića STOLJEĆE ISTRAŽIVANJA SVIJETA ATOMA

U utorak, 26. rujna 2017. u 11 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14, Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti organizira predavanje koje će održati akademik Stanko Popović: "STOLJEĆE ISTRAŽIVANJA SVIJETA ATOMA -  u povodu dvadesetpete obljetnice osnutka Znanstvenoga vijeća za kristalografiju HAZU - Hrvatske kristalografske zajednice".

Uvodnu riječ uputit će akademik Andrej Dujella, tajnik Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti HAZU.

Poziv

Priopćenje

25.09. Predstavljanje knjige SPELEOLOGIJA uz prigodnu izložbu ISTRAŽIVAČI HRVATSKOG PODZEMLJA

U ponedjeljak, 25. rujna s početkom u 19 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu će se održati predstavljanje knjige SPELEOLOGIJA (u izdanju PDS Velebit, SD Velebit, HGSS-a te Hrvatskog planirarskog saveza) uz prigodnu izložbu ISTRAŽIVAČI HRVATSKOG PODZEMLJA. Nakon uvodne riječi akademika Gorana Durna na predstavljanju će govoriti prof. dr. sc. Darko Bakšić, prof. dr. sc. Ivor Janković, urednik knjige g. Goran Rnjak kao i predstavnici izdavača.

Poziv

Priopćenje

24. - 30. 09. - XXIX. KNJIGA MEDITERANA

U nedjelju 24. rujna 2017. u 18 sati  u velikoj dvorani na prvom katu Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu, pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti otvorit će se XXIX. Knjige Mediterana. Prisutne će pozdraviti akademik Nenad Cambi. U sklopu svečanog otvaranja manifestacije biti će predstavljena knjiga “Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja” autora Nenada Cambia, Miroslava Glavičića, Željka Miletića i Joška Zaninovića, te otvorena istoimena izložba. Izložbu će otvoriti predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić.

U sklopu ovogodišnje Knjige Mediterana održat će se četiri međunarodna znanstvena skupa na kojima će sudjelovati preko devedeset izlagača, kao i predstavljanje niza
knjiga, časopisa i zbornika.

Organizatori XXIX. Knjige Mediterana su Književni krug iz Splita, Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu i Zagrebu i Nacionalna i sveučilišna knjižnica Zagreb.

Manifestacija će se održati u prostorijama na prvom i drugom katu Zavoda HAZU-a u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi).

Program

23. 09. Međunarodni simpozij povodom 70-tog rođendana profesora Iva Banca

U Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, Lapadska obala 6, 23. rujna 2017. održat će se međunarodni simpozij povodom 70-tog rođendana profesora Iva Banca.

Na simpoziju će sudjelovati: Andrea Feldman (University of Zagreb), Nenad Vekarić (HAZU), Wendy Bracewell (University of London, SSEES), Jan Gross (Princeton University), Željko Tanjić (Hrvatsko katoličko sveučilište), Peter Semneby (Sweden), Garentina Kraja (Kosovo), Marko Attila Hoare (SSST), Karen Gainer (Podgorica, Montenegro), Vlado Bilandžić (Belgrade, Serbia), Irina Faion (Sophia, Bulgaria), Martin Previšić (University of Zagreb), Naida Michal Brandl (University of Zagreb), Tanja Lorković (Yale University), Stjepan Ćosić (University of Split), Rusmir Mahmutćehajić (MFB,BIH), Sonja Biserko (Helsinki Committee, Serbia), Mile Babić (Franjevačka teologija, BIH), Zlatko Hasanbegović (Institut Ivo Pilar, Croatia), Josip Vrandečić (University of Split), Juliana Brautović Antić i Mato Brautović (University of Dubrovnik), Stipe Kljajić (HIP, Croatia), Nebojša Čagorović (Podgorica, Montenegro), Desmond Maurer (Sarajevo, BIH).

PROGRAM

21. 09. Predavanje prof. dr. sc. Brune Zelića RAZVOJ INTEGRIRANOG MIKROSUSTAVA ZA BIOKATALITIČKU PROIZVODNJU BIODIZELA

U četvrtak, 21. rujna, u 18 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu, Znanstveno vijeće za tehnološki razvoj HAZU organizira predavanje koje će održati prof. dr. sc. Bruno Zelić pod naslovom "Razvoj integriranog mikrosustava za biokatalitičku proizvodnju biodizela".

Uvodne riječi uputit će akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te predsjednik Znanstvenog vijeća za tehnološki razvoj HAZU akademik Marin Hraste.

Poziv

Priopćenje

21.09. Dodjela Večernjakove nagrade za najbolju kratku priču „Ranko Marinković“

U četvrtak, 21. rujna s početkom u 12 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati dodjela Večernjakove nagrade za najbolju kratku priču „Ranko Marinković“.

Poziv

Priopćenje

20. 09. - 29. 10. IZLOŽBA Pustinja Blaca – kulturni krajolik

Otvorenje 20. 9. 2017., u 19:00 sati, Gliptoteka HAZU, Medvedgradska ul. 2, Zagreb.

ORGANIZATORI: Centar za kulturu Brač, Konzervatorski odjel u Splitu,
Splitsko-dalmatinska županija, Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture

AUTORI IZLOŽBE: dr. sc. Radoslav Bužančić, dr. sc. Vanja Kovačić iz Konzervatorskog
odjela u Splitu i Jasna Dajanović iz Centra za kulturu Brač

AUTORI FOTOGRAFIJA: Aleksandar Kukec, Živko Bačić, Kristijan Brkić, Franjo Mlinac,
Mario Romulić, Damir Šojat

O izložbi:

Poljički su svećenici u 16. stoljeću naselili špilju u kanjonu Blaca, suhog korita bujice, koja vodi do mora na južnoj strani otoka Brača. Svećenički eremitorij nazvan Pustinja Blaca u 19. st. dobio je svoj današnji izgled ostvarivši spoj tradicionalnih odlika poljičkih i bračkih zaseoka i udobnosti srednjoeuropskog građanskog stanovanja. Blaca nisu samo iznimno vrijedno kulturno dobro, ona su apsolutna točka u prostoru, središte cjelovitog i zaokruženog ekosustava kojem pripadaju vinogradi i maslinjaci te pastirski zaseoci s pašnjacima u prirodnom krajoliku nenaseljene, južne, strane otoka. Tijekom četiriju stoljeća postojanja svećeničke zajednice temeljene na Pravilniku upravljanja Pustinja Blaca bila je model uređene zajednice i uravnoteženog gospodarenja prirodnim okolišem. Pustinjaci su prepoznavali preobrazbe krajolika i rješavali prirodne zagonetke, posebno promatrajući nebo, Mjesečeve mijene i putanje zvijezda. Blatačka knjižnica posjeduje različita izdanja liturgijskih knjiga na hrvatskom i latinskom jeziku od 16. do 19. stoljeća, izdanja rimskih klasika i astronomske priručnike te svjedoči o duhovnoj i kulturnoj razini ove zajednice. Zajednička tema Dana europske baštine u 2017. godini Baština i priroda: krajolik mogućnosti, kojom se želi naglasiti povezanost čovjeka s prirodom te potreba istraživanja njezinih raznolikosti i kulturnih vrijednosti s ciljem očuvanja prirode, baštine i krajolika za buduće generacije, program je na kojem se temelji upravljanje i održavanje Pustinje Blaca u suvremenim okolnostima. Kao eksperimentalni projekt uređenja kultiviranog krajolika Blaca predstavljaju jedinstvenu priliku za proučavanje i čuvanje tradicionalne ekološke ravnoteže u prostoru između kultiviranog i divljeg izvornog otočkog pejsaža. U posljednja četiri desetljeća izvršeni su opsežni konzervatorsko-restauratorski radovi na muzejskom sklopu, njegovom inventaru te stabilizaciji neposredne geomorfološke strukture, a od 2007. provode se aktivnosti integralne zaštite u sklopu šire definiranog programa Ekomuzeja Pustinja Blaca.

 

Radi velikog interesa posjetitelja, izložba Pustinja Blaca-kulturni krajolik ostaje otvorena do 29. listopada 2017.

20.09. - 18.10. Izložba: Boris Bućan / fenomen plakatne umjetnosti

kustosice izložbe: Vesna Kedmenec Križić i Ana Petković Basletić

organizacija: Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

mjesto održavanja: Kabinet grafike HAZU, Strossmayerov trg 12, Zagreb

ponovno otvoreno: od 20. rujna do 18. listopada

Zbog velikog interesa, početka školske i akademske godine, izložbu ponovno možete pogledati od 20. rujna do 18. listopada, radnim danom od  10 do 18 sati, a subotom od 11 do 14 sati. Nedjeljom je zatvoreno.

             

Izložbu prati edukativni program: uz vodstva za građanstvo osmišljene su radionice za osnovni i srednjoškolski uzrast od oblikovanja vlastita plakata do interpretativnog prijenosa Bućanove umjetnosti okom pametnog telefona. U suradnji sa studentima dizajna Arhitektonskoga fakulteta provest će se digitalna radionica produkt dizajna na temu izložbe. Sav program bit će popraćen na Facebook stranici Kabineta grafike.

ZA MEDIJE

 

20.09. Otvorenje izložbe GUTENBERG I SLAVENSKI SVIJET

U srijedu, 20. rujna 2017. s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu će se održati otvorenje izložbe GUTENBERG I SLAVENSKI SVIJET. Otvorenje izložbe organiziraju Nacionalna zajednica Bugara u RH, Centar za slavensko-bizantska istraživanja „Prof. Ivan Dujčev“; Sofija, Staroslavenski institut; Zagreb i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Poziv

Za medije

Priopćenje

 

 

18. 09. KEMIJSKI OLIMPIJCI U HAZU

U ponedjeljak 18. rujna s početkom u 11 sati, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11, Odbor za kemiju Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti HAZU, organizira prvi sastanak i razgovor s učenicima dobitnicima medalja na kemijskim olimpijadama i njihovim mentorima.

Sudionike olimpijade posebno će pozdraviti predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić i predsjednik Odbora za kemiju akademik Mladen Žinić.

Poziv za medije

Priopćenje

 

18.09. Predstavljanje znanstvenoga projekta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatske zaklade za znanost : HRVATSKA ZNANSTVENA I FILOZOFSKA BAŠTINA – TRANSFERI I APROPRIJACIJE ZNANJA OD SREDNJEG VIJEKA DO DVADESETOG STOLJEĆA U EUROPSKOM KONTEKSTU

U ponedjeljak, 18. rujna s početkom u 12 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se predstavljanje znanstvenoga projekta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatske zaklade za znanost: HRVATSKA ZNANSTVENA I FILOZOFSKA BAŠTINA – TRANSFERI I APROPRIJACIJE ZNANJA OD SREDNJEG VIJEKA DO DVADESETOG STOLJEĆA U EUROPSKOM KONTEKSTU
Na predstavljanju će govoriti predsjednik HAZU akademiK Zvonko Kusić, savjetnik na projektu i voditelj Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU akademik Žarko Dadić, voditelj projekta prof. dr. sc. Željko Dugac te suradnici na projektu dr. sc. Marijana Borić, dr. sc. Bojan Marotti, dr. sc. Vedran Duančić i dr. sc. Branka Grbavac.

Poziv

Za medije

Priopćenje

 

16. - 18. 09. 6. HRVATSKI KONGRES NEUROZNANOSTI

Od 16. do 18. rujna u Osijeku se održava 6. Hrvatski kongres neuroznanosti koji organiziraju Hrvatsko društvo za neuroznanost, Hrvatski institut za istraživanje mozga, Katedra za anatomiju i neuroznanost, Katedra za medicinsku biologiju i genetiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku i Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

http://www.contres.hr/6hkn/6-hrvatski-kongres-neuroznanosti/

15. 09. Predstavljanje knjige “Graditelji ukradene budućnosti” Vinka Barbarića

U petak, 15. rujna 2017. u 19 sati, u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu održat će se predstavljanje knjige “Graditelji ukradene budućnosti” umirovljenog pukovnika Hrvatske vojske Vinka Barbarića.

U knjizi su opisani podvizi Prve samostalne satnije “sv. Jure” Četvrte gardijske brigade Hrvatske vojske u osvajanu raketne baze u Žrnovnici i zapovjedništva vojno – pomorske oblasti Jugoslavenske ratne mornarice u Karešnici na zapadnoj padini Mosora 16. rujna 1991.
O knjizi će govoriti akademik Davorin Rudolf, nekadašnji splitski gradonačelnik ing. Nikola Grabić, časnik HRM Marin Stošić i sam autor.
Predstavljanje knjige održat će se u dvorani na prvom katu Zavoda HAZU-a u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi).

Poziv

 

14. 09. Seminar NEW IDEA, NEW OPPORTUNITY, NEW DEVELOPMENT

U četvrtak, 14. rujna, od 9. do 13.30 sati u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Opatička 18, održava se Seminar "New Idea, New Opportunity, New Development" u povodu proslave 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa NR Kine i Republike Hrvatske.

Seminar organizira Veleposlanstvo NR Kine u RH u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova RH i Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti.

Program

Za medije

Priopćenje

12. 09. 19. simpozij HORMONES AND CYTOKINES IN INFLAMMATION AND PREGNANCY

U utorak, 12. rujna  2017., s početkom u 9.00 sati, u zgradi Sveučilišnih Odjela na Kampusu u Rijeci održat će se 19. simpozij u organizaciji HAZU Zavoda za biomedicinske znanosti u Rijeci, a u suradnji s Akademijom medicinskih znanosti Hrvatske – Podružnica Rijeka, Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, KBC Rijeka i HLZ – Podružnica Rijeka, na temu HORMONES AND CYTOKINES IN INFLAMMATION AND PREGNANCY.

Predsjednik Znanstvenog i Organizacijskog odbora je akademik Daniel Rukavina.

Program

11.09. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio ministricu znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženku Divjak


Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u ponedjeljak 11. rujna u palači HAZU ministricu znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženku Divjak. 

Priopćenje

17. 08. PREDSJEDNIK HAZU AKADEMIK ZVONKO KUSIĆ GOVORIO NA PROMOCIJI MONOGRAFIJE "KALI"

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u četvrtak 17. kolovoza na promociji monografije KALI, koja je održana u vijećnici Općine Kali.

Priopćenje

07.08. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na komemoraciji za dopisnog člana HAZU fra Bonaventuru Dudu

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u ponedjeljak 7. kolovoza na komemoraciji za dopisnog člana HAZU fra Bonaventuru Dudu održanoj u crkvi svetog Franje u Zagrebu.

Priopćenje

04.08. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić uputio je u petak 4. kolovoza čestitku hrvatskim braniteljima i svim hrvatskim građanima povodom 5. kolovoza, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Priopćenje

03.08. Umro fra Bonaventura Duda, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U četvrtak 3. kolovoza u Varaždinu je u 94. godini života, 76. redovništva i 68. svećeništva umro dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti fra Bonaventura Duda, franjevac-svećenik, član Hrvatske franjevačke provincije svetih Ćirila i Metoda, teolog, bibličar, profesor emeritus Sveučilišta u Zagrebu, prevoditelj, poliglot, pisac i pjesnik, kateheta, pedagog i skladatelj. 

Priopćenje

02.08. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić na proslavi 300. obljetnice oslobođenja Imotskog i Imotske krajine od Osmanlija

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić nazočio je u srijedu 2. kolovoza proslavi 300. obljetnice oslobođenja Imotskog i Imotske krajine od Osmanlija.

Priopćenje

24.07. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić upisao se u knjigu žalosti za Hrvoja Šarinića

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić upisao se u ponedjeljak 24. srpnja u knjigu žalosti otvorenu u Banskim dvorima povodom smrti nekadašnjeg predsjednika hrvatske vlade Hrvoja Šarinića. 

Priopćenje

23.07. Umro akademik Vladimir Stipetić

Akademik Vladimir Stipetić, istaknuti hrvatski ekonomist i bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu, umro je u nedjelju 23. srpnja u Zagrebu u 90. godini života. Ispraćaj će biti u obiteljskom krugu. 

Priopćenje

14. 07. - 14. 08. Izložba: STJEPAN GRAČAN / Skulpture 1970. – 2016.

U petak, 17. srpnja 2017. u 20 sati otvorit će se izložba “Skulpture 1970. – 2016.”, hrvatskog kipara Stjepana Gračana  u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu i Kulturne ustanove galerija Kula iz Splita.
Izložbu će otvoriti akademik Radoslav Tomić, a prisutnima će se obratiti i ravnatelj Galerije Kula, gospodin Duje Mrduljaš.

Izložba je postavljena u prostorijama Zavoda HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi) i Galeriji Kula, Kralja Tomislava 10 u Splitu. Otvorena je za posjet do 14. kolovoza 2017. godine u vremenu od 9 do 12 i 17 do 20 sati radnim danom, te subotom od 9 do 13 sati, nedjeljom je zatvoreno.

Pozivnica

12. 07. Predstavljanje nakladničkog projekta GLASNIK HAZU

U srijedu, 12. srpnja 2017. s početkom u 12 sati, u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, održat će se predstavljanje nakladničkog projekta GLASNIK HAZU.

Na predstavljanju će govoriti akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, glavni urednik akademik Ivan Gušić, publicist i književnik Marko Grčić i prof. dr. sc. Tihomil Maštrović, urednik Glasnika HAZU.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

 

06. 07. Okrugli stol ZAŠTO CIJEPLJENJE NEMA ALTERNATIVE?

U četvrtak, 06. srpnja 2017. u 9.30 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Razred za medicinske znanosti HAZU i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu organiziraju Okrugli stol pod nazivom ZAŠTO CIJEPLJENJE NEMA ALTERNATIVE?

Okrugli stol vodit će akademik Slobodan Vukičević.

Program

Priopćenje

05. 07. Dodjela godišnjih nagrada "Hrvoje Požar"

U srijedu, 05. srpnja 2017. s početkom u 12 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11, održat će se 23. svečanost dodjele nagrade "Hrvoje Požar" za 2017. godinu.

Nagradu dodjeljuje Hrvatsko energetsko društvo - Zaklada "Hrvoje Požar".

Dobitnici nagrade "Hrvoje Požar" za 2017.

Priopćenje

04.07. 1. KONGRES ZDRAVSTVENOG TURIZMA

U utorak, 4. srpnja 2017. s početkom u 9 sati u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Opatička 18 u Zagrebu, održat će se 1. KONGRES ZDRAVSTVENOG TURIZMA.
Kongres organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i LUX PROMOCIJA, a održava se pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva turizma Republike Hrvatske, Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Grada Zagreba. 
Odlukom organizatora kotizacije za kongres se ne naplaćuju.

Poziv

Priopćenje

04.07. Potpisan ugovor o sufinanciranju projekta ČIGRA Zavoda za ornitologiju HAZU iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj

U utorak 4. srpnja u Slovenskoj Bistrici održana je svečanost potpisivanja ugovora o sufinanciranju iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u okviru Programa suradnje Interreg V – A Slovenija – Hrvatska 2014 – 2020. Među projektima s područja očuvanja i održivog korištenja prirodnih i kulturnih resursa je i projekt „Očuvanje populacija čigri u porječju Save i Drave (ČIGRA)“ koji provodi Zavod za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Priopćenje

 

03. 07. Predstavljanje monografije UMJETNIČKO BLAGO STROSSMAYEROVE KATEDRALE U ĐAKOVU autora Dragana Damjanovića

U ponedjeljak, 03. srpnja 2017. s početkom u 11 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se predstavljanje monografije UMJETNIČKO BLAGO STROSSMAYEROVE KATEDRALE U ĐAKOVU.

Predstavljanje organiziraju Razred za likovne umjetnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Đakovačko-osječka nadbiskupija i grad Đakovo.

Poziv

Priopćenje

30. 06. OSKAR ZNANJA 2017.

U petak, 30. lipnja 2017. s početkom u 12 sati, u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, održat će se svečanost OSKAR ZNANJA 2017. – dodjela priznanja učenicima i studentima glazbenih i plesnih škola i muzičkih akademija, koji su tijekom 2016./2017. godine osvojili prve nagrade i prva mjesta na državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe i plesa te njihovim mentorima.

Program

Priopćenje

29.06. IZJAVA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI POVODOM ODLUKE ARBITRAŽNOG SUDA U VEZI RJEŠAVANJA GRANIČNOG SPORA SA SLOVENIJOM

Odluka Arbitražnog suda od 29. lipnja 2017. nema nikakvog pravnog učinka temeljem jednoglasnog zaključka Hrvatskog sabora od 29. srpnja 2015. i ona Hrvatsku ni na koji način ne obvezuje. 

Izjava

29. 06. 14. znanstvena tribina ZNAČAJ TRANSFUZIJSKE MEDICINE U KLINIČKOJ PRAKSI

U četvrtak, 29. lipnja 2017., s početkom u 12,00 sati u zgradi Sveučilišnih Odjela na Kampusu u Rijeci, održava se 14. znanstvena tribina u organizaciji HAZU Zavoda za biomedicinske znanosti u Rijeci, a u suradnji s Medicinskim  fakultetom Sveučilišta u Rijeci, KBC Rijeka i HLZ-Podružnica Rijeka, na temu ZNAČAJ TRANSFUZIJSKE MEDICINE U KLINIČKOJ PRAKSI.

Akademik Daniel Rukavina je predsjednik Znanstvenog odbora, a prof. dr. sc. Sanja Balen predsjednica Organizacijskog odbora.

Program

29. 06. Okrugli stol UPRAVNO SUDOVANJE U HRVATSKOJ

U četvrtak, 29. lipnja 2017. s početkom u 10 sati, u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 održat će se Okrugli stol "Upravno sudovanje u Hrvatskoj".
Okrugli stol organizira Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava u suradnji s visokim upravnim sudom Republike Hrvatske.

Program

Za medije

Priopćenje

28.06. Predsjednik Makedonske akademije znanosti i umjetnosti akademik Taki Fiti posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Predsjednik Makedonske akademije znanosti i umjetnosti (MANU) akademik Taki Fiti posjetio je u srijedu 28. lipnja Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje ga je primio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić. 

Priopćenje

27. 06. 2. međunarodni veterinarski specijalistički simpozij: Hitni postupci u liječenju malih životinja

U utorak 27. lipnja 2017. od 10.00 do 14.00 sati, u velikoj dvorani palače  Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg N.Š. Zrinskog 11, održat će se  2. međunarodni veterinarski specijalistički simpozij na temu "Hitni postupci u liječenju malih životinja".

Simpozij organizira Razred za medicinske znanosti HAZU - Odbor za animalnu i komparativnu patologiju. Predsjednik Organizacijskog odbora je prof. dr. sc. Dražen Matičić, redovni profesor na Klinici za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju,  Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Program simpozija

Plakat

Za medije

Priopćenje

26. 06. Promocija knjige Mate Tadića USTAVNOPRAVNI POLOŽAJ HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

U ponedjeljak, 26. lipnja s početkom u 12 sati, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održat će se promocija knjige USTAVNOPRAVNI POLOŽAJ HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI autora Mate Tadića, dopredsjednika Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Poziv

Priopćenje

21. 06. I. utemeljiteljska Skupština Znanstvenoga vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku

U srijedu, 21. lipnja s početkom u 11 sati u velikoj dvorani palače Hvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11, održat će se I. utemeljiteljska Skupština Znanstvenoga vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU.

Dnevni red

Priopćenje

20. 06. Komemorativni sastanak u spomen na akademika Sibu Mardešića

U utorak 20. lipnja, u 12 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti priređuje komemorativni sastanak u povodu prve obljetnice smrti akademika Sibe Mardešića.

Sastanak će otvoriti akademik Andrej Dujella, tajnik Razreda, a o životu i djelu preminuloga akademika govorit će prof. dr. sc. Ivan Ivanšić, akademik Marko Tadić i prof. dr. sc. Šime Ungar.

Poziv

Priopćenje

20.06. Članovi Razreda za tehničke znanosti HAZU posjetili Tehnički muzej Nikola Tesla

Članovi Razreda za tehničke znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti posjetili su u utorak 20. lipnja Tehnički muzej Nikola Tesla.

Priopćenje

 

20. 06. Komemoracija u spomen na akademika Mirka Tomasovića

U utorak, 20. lipnja 2017. u 12 sati u velikoj dvorani splitskog Zavoda HAZU, održat će se komemoracija u spomen na akademika Mirka Tomasovića.

Komemorativni skup u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu i Književnog krug Split, otvorit će akademik Davorin Rudolf, a o životu i djelu akademika Mirka Tomasovića govorit će akademik Tonko Maroević i dr. sc. Bratislav Lučin.

Poziv

 

19.06. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić izrazio sućut njemačkom veleposlaniku u povodu smrti Helmuta Kohla

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić izrazio je u ponedjeljak 19. travnja sućut njemačkom veleposlaniku u Hrvatskoj Thomasu Schultzeu u povodu smrti bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla.

Priopćenje

15.06. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio najpoznatijeg svjetskog forenzičara prof. dr. sc. Henryja Leea

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u četvrtak 15. lipnja u palači HAZU najpoznatijeg svjetskog forenzičara prof. dr. sc. Henryja Leea. 

Priopćenje

14. 06. Okrugli stol NOVI PAKET ENERGETSKIH PROPISA EU

U srijedu, 14. lipnja s početkom u 10 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu, Znanstveno vijeće za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU i HRO CIGRÉ organiziraju Okrugli stol PREDLOŽENI NOVI PAKET ENERGETSKIH PROPISA EU (ZIMSKI PAKET - “ČISTA ENERGIJA ZA SVAKOG EUROPLJANINA”) – ŠTO JE BITNO ZA HRVATSKU (ELEKTRO) ENERGETIKU I NA ŠTO BI TREBALO POKUŠATI UTJECATI.

Poziv

13.06. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio prof. dr. sc. Johna Venu s Medicinskog Sveučilišta Južna Karolina

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u utorak 13. lipnja prof. dr. sc. Johna Venu s Medicinskog Sveučilišta Južna Karolina. 

Priopćenje

13. 06. Predstavljanje knjige prof. dr. sc. Snježane Paušek Baždar HRVATSKI ALKEMIČARI TIJEKOM STOLJEĆA

U utorak, 13. lipnja 2017. u 12 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg N. Š. Zrinskog 11, održat će se predstavljanje knjige prof. dr. sc. Snježane Paušek Baždar HRVATSKI ALKEMIČARI TIJEKOM STOLJEĆA.

Pozdravne riječi uputit će akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije i dr. sc. Ante Žužul, predsjednik Nadzornog odbora Školske knjige. O knjizi će govoriti recenzenti prof. dr. sc. Erna Banić-Pajnić i akademik Leo Klasinc, urednik akademik Nenad Trinajstić i autorica prof. dr. sc. Snježana Paušek Baždar. Predstavljanje će voditi urednik Goran Bukan.

Poziv

Za medije

Priopćenje

12. 06. Obilježavanje 10. obljetnice smrti akademika Vojmira Vinje i predstavljanje njegovih prijevoda Montaigneovih „Eseja“

U ponedjeljak, 12. lipnja 2017. s početkom u 12 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, održat će se svečanost obilježavanja 10. obljetnice smrti akademika Vojmira Vinje i predstavljanje njegovih prijevoda Montaigneovih „Eseja“.

Na svečanosti će govoriti akademik August Kovačec, izv. prof. dr. sc. Nikola Vuletić, akademik Darko Novaković i urednik Josip Pandurić.

Poziv

Za medije

Priopćenje

09. 06. 5. Simpozij Hrvatskog društva za spinalnu kirurgiju KIRURŠKO I NEKIRURŠKO LIJEČENJE BOLNE KRALJEŽNICE

U petak, 9. lipnja, od 8 do 14 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14, održava se 5. Simpozij Hrvatskog društva za spinalnu kirurgiju na temu KIRURŠKO I NEKIRURŠKO LIJEČENJE BOLNE KRALJEŽNICE.

Simpozij se održava u organizaciji Klinike za neurokirurgiju KBC Sestre milosrdnice, Hrvatskog spinalnog društva Hrvatskog liječničkog zbora, Udruge neurokirurga jugoistočne Europe (SeENS), te pod pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti Hrvatske
akademije znanosti i umjetnosti.

Poziv

Program

Za medije

Priopćenje

08. 06. VI. kolokvij HAZU i HRZZ: izv. prof. dr. sc. Igor Karšaj "Aneurizma abdominalne aorte - numeričkim modeliranjem do optimalnog liječenja"

U četvrtak, 8. lipnja, u 17 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14, održat će se VI. kolokvij u ciklusu znanstvenih predavanja kojima će se predstaviti hrvatski znanstvenici i rezultati hrvatskih istraživačkih projekata.

VI. kolokvij pod nazivom ANEURIZMA ABDOMINALNE AORTE - NUMERIČKIM MODELIRANJEM DO OPTIMALNOG LIJEČENJA održat će izv. prof. dr. sc. Igor Karšaj.
Uvodno će govoriti akademik Dario Vretenar, predsjednik Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost.

Poziv

Priopćenje

08. 06. Predavanje: Alge u vodama Kopačkog rita

U četvrtak, 8. lipnja 2017. s početkom u 13 sati u Katoličkoj gimnaziji Požega, Pape Ivana Pavla II. 6, u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi biti će održano predavanje na temu Alge u vodama Kopačkog rita.
Predavači su doc. dr. sc. Dubravka Špoljarić Maronić i doc. dr. sc. Tanja Žuna Pfeiffer sa Odjela za biologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.

Pozivnica

08. 06. Predavanje: prof. dr. sc. dr.h.c. Emilio Marin : O povijesti europske samosvijesti. Pogled iz jugoistočne Europe

U četvrtak 8. lipnja 2017. s početkom u 12 sati u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, Ružićeva 5 (dvorana u prizemlju), prof. dr. sc. dr.h.c. Emilio Marin održat će predavanje ''O povijesti europske samosvijesti. Pogled iz jugoistočne Europe''.


POZIVNICA

08.06. Predstavljanje poštanskih maraka: ZINKA KUNC MILANOV, FRANO SUPILO i FAUST VRANČIĆ

U četvrtak, 8. lipnja s početkom u 11 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati svečano predstavljanje prigodnih poštanskih maraka iz serije Znameniti Hrvati - ZINKA KUNC MILANOV, FRANO SUPILO i FAUST VRANČIĆ.
Svečanost organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Hrvatska pošta.

POZIV

PRIOPĆENJE

07. 06. Okrugli stol: GRAĐANSKOPRAVNA ZAŠTITA OKOLIŠA

U srijedu, 7. lipnja s početkom u 10 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu
održat će se Okrugli stol GRAĐANSKOPRAVNA ZAŠTITA OKOLIŠA.
Okrugli stol organizira Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Poziv

Za medije

Priopćenje

 

06. 06. - 07. 07. Izložba: MIMMO PALADINO

U utorak, 6. lipnja 2017. u 20 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7, Split (Palača Milesi) otvara se izložba MIMMO PALADINO.
Izložba ostaje otvorena do 7. srpnja 2017.
Izložbu organiziraju Kulturna ustanova Kula, Galerija umjetnina i Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu.
Kustos izložbe je Flavio Arensi.


 

06.06. Otvorenje izložbe i predstavljanje knjige pod nazivom Akademijin Zavod u Bjelovaru 2005. - 2015. : Prilozi za povijest

U utorak, 6. lipnja 2017. s početkom u 13 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi, biti će otvorena izložba i predstavljanje knjige pod nazivom Akademijin Zavod u Bjelovaru 2005. - 2015.: Prilozi za povijest.
Sudjeluju: akademik Dubravko Jelčić, voditelj Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, dr. sc. Snježana Jakobović, upraviteljica Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, prof. dr. sc. Slobodan Kaštela, voditelj Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru i prof. dr. sc. Vladimir Strugar, upravitelj Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru.

Pozivnica

06.06. Predavanje ZV za tehnološki razvoj HAZU - Prof. dr. sc. Ivica Smojver: ZRAKOPLOVNA INDUSTRIJA U HRVATSKOJ - TRENUTAČNO STANJE, MOGUĆNOSTI I OGRANIČENJA

U utorak, 6. lipnja 2017. s početkom u 11 sati u velikoj sjedničkoj dvorani palače HAZU održat će se predavanje prof. dr. sc. Ivice Smojvera pod naslovom: ZRAKOPLOVNA INDUSTRIJA U HRVATSKOJ - TRENUTAČNO STANJE, MOGUĆNOSTI I OGRANIČENJA.
Predavanje organizira ZV za tehnološki razvoj Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

POZIV

PRIOPĆENJE

05. 06. Predstavljanje knjige KUĆA OD KNJIGA - Zbornik radova u povodu 70. rođendana Pavla Pavličića

U ponedjeljak 5. lipnja, u 12 sati, u velikoj dvorani palače  Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11, održat će se  predstavljanje knjige KUĆA OD KNJIGA - Zbornik radova u povodu 70. rođendana akademika Pavla Pavličića.

Na predstavljanju će govoriti akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU, akademik Boris Senker, u ime nakladnika Anita Šikić, Ivica Matičević i urednica Cvijeta Pavlović.

Poziv

Za medije

Priopćenje

 

05. – 06. 6. Međunarodni simpozij GRANICE: RAZDVAJANJE, TRANZICIJA I ZAJEDNIŠTVO

U ponedjeljak 5. lipnja od 9 sati, u dvorani Knjižnice HAZU, Strossmayerov trg 14, te u utorak 06. lipnja u 13 sati, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišna avenija 4, Rijeka, održava se Međunarodni simpozij GRANICE: RAZDVAJANJE, TRANZICIJA I ZAJEDNIŠTVO

Više informacija o programu ovog događaja, izložbama i filmskom programu možete pronaći na sljedećoj adresi: institutfrançais.hr

Dolazak na simpozij obavezno potvrditi na sljedeću adresu i to prije 31.05.2017.: djuro.zifra@diplomatie.gouv.fr

Program

Programme

02.06. Predstavljanje knjige prof. dr. sc. ANĐELKA MILARDOVIĆA: POLITOLOŠKI RAZGOVORNI LEKSIKON

U petak, 2. lipnja 2017. godine u 19 sati u velikoj dvorani Zavoda HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi) održat će se predstavljanje knjige prof. dr. sc. ANĐELKA MILARDOVIĆA: POLITOLOŠKI RAZGOVORNI LEKSIKON.

O knjizi će govoriti: akademik Davorin Rudolf,  prof. dr. sc. Marita Brćić, prof. dr. sc. Aleksandar Jakir  i sam autor.

POZIV

31.05. Predstavljanje knjige: Zbornik o Đuri Šurminu

U srijedu, 31. svibnja s početkom u 13 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se predstavljanje knjige: Zbornik o Đuri Šurminu.
O Zborniku će govoriti: akademik Dubravko Jelčić, dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek i glavni urednik Zbornika prof. dr. sc. Tihomil Maštrović.

POZIV

PRIOPĆENJE

30. svibnja 2017. Konstituirajuća sjednica Vijeća Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Đakovu

ĐAKOVO (TU) - Konstituirajuća sjednica Vijeća Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Đakovu održana je 30. svibnja u zgradi Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice. Osnivanje Zavoda HAZU u Đakovu započelo je prije dvije godine, a osnovan je aktom potpisivanja Ugovora 25. listopada 2016. godine. Osnivači su Đakovačko-osječka nadbiskupija, županije Osječko-baranjska i Brodsko-posavska te gradovi Slavonski Brod i Đakovo.

Više:

 

29.05. - 25.07. Izložba: Boris Bućan / fenomen plakatne umjetnosti

U ponedjeljak 29. svibnja 2017. u 19 sati u Kabinet grafike HAZU, Strossmayerov trg 12, Zagreb, otvara se izložba: Boris Bućan / fenomen plakatne umjetnosti.
IzIzložba u Kabinetu grafike otvorena je od 29. svibnja do 25. srpnja, radnim danom od  10 do 18 sati, a subotom od 11 do 14 sati. Nedjeljom je zatvoreno.

POZIVNICA

Za medije

    

 

    

    

 

29. 05. Predstavljanje knjiga doc. dr. sc. Suzane Todorović na temu DIJALEKTOLOŠKA SLIKA SLOVENSKE ISTRE

U ponedjeljak, 29. svibnja s početkom u 12 sati u dvorani Knjižnice HAZU na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu će se održati predstavljanje knjiga doc. dr. sc. Suzane Todorović na temu DIJALEKTOLOŠKA SLIKA SLOVENSKE ISTRE.
Predstavljanje organizira Razred za filološke znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

POZIV

Za medije

28.05. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić na misi povodom Dana Oružanih snaga

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić bio je nazočan na misi zadušnici za poginule u Domovinskom ratu održanoj u nedjelju 28. svibnja crkvi Svete Mati Slobode povodom Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske. 

Priopćenje

26.05. - 1. međunarodni uro-onkološki simpozij: TARGETED THERAPIES FOR PROSTATE CANCER IN THE ERA OF PRECISION ONCOLOGY

U petak, 26. svibnja s početkom u 12 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu će se održati 1. međunarodni uro-onkološki simpozij pod naslovom TARGETED THERAPIES FOR PROSTATE CANCER IN THE ERA OF PRECISION ONCOLOGY.
Simpozij organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - Odbor za genomiku i proteomiku u onkologiji i Klinika za onkologiju i nuklearnu medicinu KBC "Sestre milosrdnice".

POZIV

Najava za medije

Priopćenje

26. 05. Skup: AKADEMIK VLADIMIR VARIĆAK [1865. – 1942.] U HRVATSKOJ ZNANOSTI

U petak, 26. svibnja 2017. s početkom u 10 sati u velikoj dvorani palače HAZU, Trg N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se skup o akademiku Vladimiru Varićaku pod naslovom: AKADEMIK VLADIMIR VARIĆAK [1865. – 1942.] U HRVATSKOJ ZNANOSTI.

POZIV I PROGRAM SKUPA

Za medije 

Priopćenje

25. 05. - 25. 06. Izložba: ROBERT ŠIMRAK : Slike


U četvrtak 25. svibnja u 19 sati, u Gliptoteci HAZU, Medvedgradska 2, otvara se izložba: ROBERT ŠIMRAK : Slike.
Izložba je otvorena do 25. 06. utorak-petak 11-19 ; vikend 10-14.

25.05. Predavanje: OD PSIHOLOGIJE DO DUHOVNOSTI - O FENOMENU I PARADOKSIMA LJUBAVI

U četvrtak, 25. svibnja s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati predavanje akademika Ivana Supičića pod naslovom OD PSIHOLOGIJE DO DUHOVNOSTI - O FENOMENU I PARADOKSIMA LJUBAVI.

Poziv

Priopćenje

24. 05. Znanstveni kolokvij MODELI REVITALIZACIJE I UNAPRJEĐENJA KULTURNOG NASLIJEĐA

U srijedu, 24. svibnja 2017., od 10 do 17 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 održat će se Znanstveni kolokvij MODELI REVITALIZACIJE I UNAPRJEĐENJA KULTURNOG NASLIJEĐA. Znanstveni kolokvij organiziraju Razred za likovne umjetnosti HAZU i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Poziv

Program Znanstvenog kolokvija

Za medije

24.05. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić izrazio sućut britanskom veleposlaniku povodom terorističkog napada u Manchesteru

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić uputio je u srijedu 24. svibnja izraze sućuti veleposlaniku Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Andrewu Stuartu Dalgleishu povodom terorističkog napada u Manchesteru.

Priopćenje

24.05. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na otvorenju 40. znanstveno-stručnog skupa MIPRO 2017

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u srijedu 24. svibnja na svečanosti otvorenja 40. znanstveno-stručnog skupa informatičko-komunikacijskog sektora MIPRO 2017 održanog u Opatiji.

Priopćenje

24.05. Konferencija: ULOGA EUROPSKE UNIJE U RAZVOJU ISTRAŽIVANJA, TEHNOLOGIJE, ZNANOSTI I INOVACIJA

U srijedu, 24. svibnja s početkom u 9.30 sati u velikoj dvorani palače HAZU na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se konferencija ULOGA EUROPSKE UNIJE U RAZVOJU ISTRAŽIVANJA, TEHNOLOGIJE, ZNANOSTI I INOVACIJA.
Konferenciju organiziraju Panel Europskog parlamenta i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Poziv

Priopćenje

24.05. Zamjenik kineskog ministra za ljudske resurse Zhang Jianguo posjetio Hrvatsku akademiku znanosti i umjetnosti

Zamjenik kineskog ministra za ljudske resurse Zhang Jianguo sa suradnicima posjetio je u srijedu 24. svibnja Hrvatsku akademiku znanosti i umjetnosti.

Priopćenje

23. 05. - 11. 06. Izložba Mirjane Petrin : AB OVO

U utorak, 23. svibnja 2017. godine u 19 sati u Gliptoteci HAZU, Medvedgradska 2, Zagreb otvara se izložba Mirjane Petrin “AB OVO”.
Izložba ostaje otvorena do 11. lipnja 2017., utorak-petak 11-19 ; vikend 10-14..


23. 05. V. kolokvij HAZU i HRZZ: akademik Nenad Vekarić "METODA "REPREZENTATIVNE KAPI" I GENEALOŠKA METODA U POVIJESNOJ DEMOGRAFIJI"

U utorak, 23. svibnja, u 17 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14, održat će se V. kolokvij u ciklusu znanstvenih predavanja kojima će se predstaviti hrvatski znanstvenici i rezultati hrvatskih istraživačkih projekata.

V. kolokvij pod nazivom METODA "REPREZENTATIVNE KAPI" I GENEALOŠKA METODA U POVIJESNOJ DEMOGRAFIJI održat će akademik Nenad Vekarić.
Uvodno će govoriti akademik Dario Vretenar, predsjednik Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost.

Poziv

Priopćenje

23. 05. Predavanje pod naslovom: ŠTO JE NACIJA?

U utorak, 23. svibnja s početkom u 11 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg N. Š. Zrinskog 11, Zagreb, u organizaciji Kabineta za pravo, politologiju i sociologiju "Juraj Križanić", održati će se predavanje pod naslovom: ŠTO JE NACIJA?.
Predavanja će održati akademik ZVONKO POSAVEC: Nacionalni identitet i demokratska država i akademik NIKŠA STANČIĆ: Vrhovac – Kopitar – Karadžić : Modeli Hrvatske, slovenske i srpske nacionalne integracijske ideologije u pripremnom preporodnom razdoblju.

Pozdravna riječ akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
Voditelj diskusije akademik Jakša Barbić, potpredsjednik HAZU.

POZIV

PRIOPĆENJE

 

22. 05. Promocija knjige: Kirurško liječenje bolesti debljine

22. svibnja u 13 sati u Preporodnoj dvorani, Opatička 18, Zagreb održat će se predstavljanj knjige "Kirurško liječenje bolesti debljine". Autori su prof.dr.sc. Miroslav Bekavac - Bešlin i docent dr. med sc. Fuad Pašić sa suradnicima.

Promotori knjige su: akademik Zvonko Kusić, prof.dr.sc. Samir Delibašić, prof.dr.sc. Mirko Koršić, prof.dr.sc. Dragutin Košuta, prof.dr.sc. Davor Štimac, prof.dr.sc. Veljko Đorđević.

Program će voditi gdin Vojo Šiljak a nastupit će pijanist Vedran Janjanin.

POZIVNICA

PRIOPĆENJE

22. 05. Predavanje Dr. YOHANES RADJABAN: INDONESIA : LANGUAGES AND RELIGIONS

U ponedjeljak, 22. svibnja s početkom u 11 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu, Dr. YOHANES RADJABAN, s Tehnološkog sveučilište u Yogyakarti održat će predavanje: INDONESIA : LANGUAGES AND RELIGIONS.
Predavanje organiziraju: ZNANSTVENO VIJEĆE ZA ANTROPOLOGIJSKA ISTRAŽIVANJA HAZU, INSTITUT ZA ANTROPOLOGIJU i HRVATSKO ANTROPOLOŠKO DRUŠTVO.
Uvodna riječ akademik Vladimir Bermanec.

POZIV

PRIOPĆENJE

19.05. Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani održao predavanje u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani održao je u petak 19. svibnja u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti predavanje na temu Budućnost Europe – uloga Europskog parlamenta. 

Priopćenje

19. i 20. 05. - 15. STROSSMAYEROVI DANI

U okviru 15. Strossmayerovih dana, a u organizaciji grada Đakova i Katoličkog bogoslovnog fakulteta, Đakovo, u petak 19. svibnja u 11 sati u MUZEJU ÐAKOVŠTINE ÐAKOVO, A. STARČEVIĆA 34 otvara se IZLOŽBA DONACIJA MARKIZA dePIENNES STROSSMAYEROVOJ GALERIJI STARIH MAJSTORA ; a u subotu 20. svibnja u 11 sati, u SREDIŠNJOJ NADBISKUPIJSKOJ I FAKULTETSKOJ KNJIŽNICI ĐAKOVO, PETRA PRERADOVIĆA 17, održat će se ZNANSTVENI SKUP: OBLIKOVANJE HRVATSKOGA NACIONALNOGA IDENTITETA te u predvorju Knjižnice otvorit FOTO IZLOŽBA „STROSSMAYEROVI DANI – PRIKUPLJENA GRAĐA”

P O Z I V N I C A

Nominacije za nagradu Neven Šegvić za knjige dr. sc. Ive Ceraj i dr. sc. Tamare Bjažić Klarin

Za nagradu „Neven Šegvić“ za publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture za 2016. godinu nominirane su i dvije knjige u izdanju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – Hrvatskog muzeja arhitekture, iz edicije „Architectonica“ glavnog urednika akademika Andrije Mutnjakovića: znanstvene monografije dr. sc. Ive Ceraj „Bernardo Bernardi: dizajnersko djelo arhitekta 1951.-1985. / The Design Work of an Architect 1951-1985“ i dr. sc. Tamare Bjažić Klarin „Ernest Weissmann: društveno angažirana arhitektura 1926.-1939. / Socially Engaged Architecture 1926-1939“.

Obje monografije, čije su promocije 2016. godine održane u Knjižnici HAZU, utemeljene su na istraživačkim rezultatima doktorskih disertacija autorica, a objavljivanje su omogućili Ministarstvo kulture RH, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, te Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

ZA MEDIJE

 

Više informacija na stranici: Udruženje hrvatskih arhitekata

17. 05. Predavanje dr. sc. Tihomira Domazeta GEOEKONOMIKA ZA RAZVOJ HRVATSKE - ULOGA PROMETA

U srijedu, 17. svibnja 2017., u 12 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dr. sc. Tihomir Domazet održat će predavanje GEOEKONOMIKA ZA RAZVOJ HRVATSKE - ULOGA PROMETA.

Predavanje organizira Odsjek za ekonomska istraživanja Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU, a uvodno će govoriti akademik Gordan Družić, voditelj Odsjeka.

Poziv

17.05. Stručna rasprava: INOVACIJE U MEDICINI V

U srijedu, 17. svibnja s početkom u 12 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se stručna rasprava pod naslovom INOVACIJE U MEDICINI V.

Pozdravne će riječi uputiti predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras i tajnik Razreda za medicinske znanosti HAZU akademik Marko Pećina, nakon čega će uslijediti predstavljanje projekata i rasprava. Skup će moderirati prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu.

POZIV

16. 05. Ministrica bez portfelja u vladi Crne Gore dipl. ing. Marije Vučinović i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore gospodin Zvonimir Deković posjetili Akademijin Zavod u Zadru

16. svibnja Zavod za povijesne znanosti u Zadru posjetili su ministrica bez portfelja u vladi Crne Gore dipl. ing. Marije Vučinović i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore gospodin Zvonimir Deković.

Ministrica bez portfelja vlade Crne Gore dipl. ing Marija Vučinović i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore gospodin Zvonimir Deković posjetili su 16. svibnja 2017. u 9:30 sati Akademijin Zavod za povijesne znanosti u Zadru. Nakon kratkog upoznavanja sa zaposlenicima i djelatnosti Zavoda ministrica Marija Vučenović i Zvonimir Deković su u razgovoru s upraviteljem Akademijina Zavoda u Zadru izrazili želju za intenzivnijom kulturnom i znanstvenom suradnjom s Hrvatskom Akademijom odnosno Zavodom u Zadru. U tom pogledu je dogovorena načelna suradnja oko sudjelovanja Akademijina Zavoda u Zadru kod budućih kulturnih i znanstvenih projekata prvenstveno vezanim uz istraživanje prošlosti Boke kotorske i bokeljskih Hrvata. Ministrica Vučenović i gospodin Deković su se zahvalili na iskazanoj potpori i svakoj budućoj suradnji. Pogledali su Pomorsku zbirku koja se nalazi u sklopu Zavoda i nakon toga su u 11 sati napustili Zavod.

  

  

15.05. Predavanje ZV za zaštitu prirode HAZU – prof. dr. sc. Jasenka Topić: BIORAZNOLIKOST U HRVATSKOJ: JUČER, DANAS, SUTRA

U ponedjeljak, 15. svibnja s početkom u 11 sati u velikoj sjedničkoj dvorani palače HAZU održat će se predavanje prof. dr. sc. Jasenke Topić pod naslovom BIORAZNOLIKOST U HRVATSKOJ: JUČER, DANAS, SUTRA. Predavanje organizira ZV za zaštitu prirode Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Poziv

 

13. 05. - 15. 05. Izložba: 410 generacija u pokretu i slici

U Gliptoteci HAZU se u subotu, 13. svibnja 2017. u 18 sati otvara izložba posvećena 410. rođendanu Klasične gimnazije u Zagrebu pod nazivom “410 generacija u pokretu i slici”.
Izložba odstaje otvorena do 15. svibnja 2017.

POZIVNICA

12. 05. Predstavljanje knjige akademika Petra Strčića i dr. sc. Maje Polić: Biobibliografija prof. dr. sc. Bosiljke Janjatović

U petak 12. svibnja 2017. u 11 sati u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, Ružićeva 5, u okviru Festivala povijesti Kliofest 2017., bit će predstavljena knjiga: ''Biobibliografija prof. dr. sc. Bosiljke Janjatović'' autora akademika Petra Strčića i dr. sc. Maje Polić.
Knjigu će predstaviti doc. dr. sc. Andrea Roknić Bežanić i autori.


POZIVNICA

12.05. Predstavljanje knjige autora dr. sc. Mate Arlovića: HRVATSKA ZAJEDNICA HERCEG-BOSNA I (PRE)USTROJ BOSNE I HERCEGOVINE

U petak, 12. svibnja s početkom u 11 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati predstavljanje knjige autora dr. sc. Mate Arlovića pod naslovom HRVATSKA ZAJEDNICA HERCEG-BOSNA I (PRE)USTROJ BOSNE I HERCEGOVINE.

O knjizi će govoriti predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, dr. sc. Ante Žužul, predstojnik Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučiišta u Splitu i član suradnik HAZU prof. dr. sc. Arsen Bačić, professor emeritus Pravnog fakulteta J. J. Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Zvonimir Lauc, znanstveni savjetnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar - Područni centar Osijek prof. dr. sc. Miljenko Brekalo te autor sudac Ustavnog suda RH dr. sc. Mato Arlović.

POZIV

PRIOPĆENJE

11. 05. Predavanje prof. dr. sc. Emila Grgina MATEMATIKA KAO IZVOR IDEJA U FIZICI

U četvrtak 11. svibnja, u 18 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14, prof. dr. sc. Emil Grgin održat će predavanje MATEMATIKA KAO IZVOR IDEJA U FIZICI.

Predavanje organizira Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti HAZU, a uvodne riječi uputit će akademik Ksenofont Ilakovac i prof. dr. sc. Nikola Zovko.

Poziv

11.05. Potpisan Ugovor o međusobnim odnosima u svezi djelovanja Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Osijeku

U svečanim prostorijama Osječko-baranjske županije u Osijeku u četvrtak 11. svibnja održana je svečanost potpisivanja Ugovora o međusobnim odnosima u svezi djelovanja Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Osijeku. Ugovor su potpisali predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić i osječki gradonačelnik Ivan Vrkić. 

Priopćenje

10. 05. Predstavljanje 17. knjige Akademijinog nakladničkog niza Rasprave i građa za povijest znanosti: NARODNA MEDICINA - IZVORI I ISTRAŽIVANJA

U sklopu manifestacije Dani otvorenih vrata HAZU, u srijedu 10. svibnja 2017. u 11 sati u velikoj dvorani palače Akademije na Trgu N. Š. Zrinskoga 11, bit će predstavljena 17. knjiga Akademijinog nakladničkog niza Rasprave i građa za povijest znanosti:  NARODNA MEDICINA - IZVORI I ISTRAŽIVANJA, koja među ostalim sadrži  članak o podrijetlu Zbirke narodne medicine Hrvatskoga muzeja medicine i farmacije HAZU te cjelovit katalog zbirke.

Ujedno je to prigoda za razgledanje izložbe Muzejski vremeplov : Zbirka narodne medicine kao okosnica izložbenog postava prvoga hrvatskog muzeja medicine, koja je postavljena u dvorani X Strossmayerove galerije, ako je do sada niste stigli posjetiti. Izložba ostaje otvorena do 31. svibnja.

POZIVNICA

DEPLIJAN IZLOŽBE

09. 05. Otvorenje izložbe MILAN OGRIZOVIĆ I KAZALIŠTE

U utorak, 9. svibnja u 13 sati, u sklopu Dana otvorenih vrata HAZU 2017 u Odsjeku za povijest hrvatskog kazališta bit će postavljena izložba Milan Ogrizović i kazalište. Na otvorenju će govoriti dr. sc. Branko Hećimović, dr. sc. Martina Petranović i Anamarija Žugić, autorica izložbe.

Izložba ostaje otvorena do 26. svibnja 2017.

Poziv

Za medije

09. i 10. 05. DANI OTVORENIH VRATA u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi

Prigodom manifestacije DANI OTVORENIH VRATA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI, 9. i 10. svibnja 2017.  u vremenu od 10 do 19 sati, Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi, Županijska 9 otvorit će svoja vrata svim posjetiteljima.

PROGRAM

09. i 10. 05. DANI OTVORENIH VRATA HAZU 2017. u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad u Splitu

U utorak i srijedu, 9. i 10. svibnja od 10 – 19 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad u Splitu posjetitelji mogu pogledati izložbu austrijskog akademskog slikara Herbert Brandla: Super Wetter. Dobar Dan, izložbu zbornika radova “ADRIAS” Zavoda HAZU u Splitu, projekciju filma POVIJEST AKADEMIJE i porazgovarati s redovitim članovima Akademije

Ulaz je slobodan

Radujemo se Vašem dolasku!

PROGRAM

09.05. - 02. 06. Izložba NEVENA ŠEGVIĆA i IVANA VITIĆA : Perspektivni crteži iz zbirke HMA HAZU povodom stote godišnjice rođenja arhitekata

Povodom Dana otvorenih vrata HAZU 2017., Hrvatski muzej arhitekture predstavlja izbor iz Osobnih arhivskih fondova arhitekata Nevena Šegvića i Ive Vitića. Perspektivni crteži i skice u tehnici olovke, tuša ili ugljena na paus ili skitzen-papiru, kao izbor djela ove dvojice velikana hrvatske arhitekture, dio su projekta sustavne digitalizacije koju Muzej provodi kao svoju redovnu djelatnost. Digitalizacija muzejske zbirke važna je sastavnica rada Muzeja na očuvanju arhitektonske i kulturne povijesti, te platforma za daljnje izložbene projekte i valorizacije opusa i njihova smještaja u međunarodni kontekst.

Izložba je otvorena do 2. lipnja 2017.

Radno vrijeme izložbe: ponedjeljak, utorak, srijeda i petak: 10-16 sati ; četvrtkom: 10-19 sati

LETAK

9. i 10. 05. DANI OTVORENIH VRATA Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U utorak 09. svibnja i srijedu 10. svibnja, za javnost će biti otvorena palača Akademije  i njezinih tridesetak znanstvenoistraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica u Zagrebu, Bjelovaru, Cavtatu, Dubrovniku,  Križevcima, Osijeku, Požegi, Puli, Rijeci, Splitu, Trstenom, Varaždinu, Vinkovcima i Zadru.

U utorak 9. svibnja 2017. u 10 sati, u atriju palače Akademije, predsjednik Hrvatske akademije akademik Zvonko Kusić otvorit će manifestaciju uz glazbeni program na violini King Guarneri.

Poziv

Program DOV HAZU 2017.

Za medije

Priopćenje 9. 5.

Priopćenje 10. 5. 

 

 

09. 05. - 16. 06. Izložba: Izvornici u Digitalnoj zbirci HAZU


Pozivamo Vas na izložbu Izvornici u Digitalnoj zbirci HAZU koja će biti otvorena  od 9. svibnja  do 16. lipnja 2017. u Akademijinoj Knjižnici, Strossmayerov trg 14 Zagreb, radnim danom od 9-15h.
Izložena je izvorna građa iz fundusa Akademijinih znanstvenoistraživačkih i muzejsko-galerijskih  jedinica, koja je digitalizirana i objavljena u digitalnom repozitoriju DiZbi.HAZU.
Spomenimo izvorne scenografske i kostimografske skice Otona Ivekovića i Emanuela Trnke, izvornu kazališnu cedulju s otvorenja HNK u Zagrebu 14.listopada 1895., autograf Ivana Zajca, rukopisne zapise o narodnom životu i običajima u Hrvatskoj 19. i 20. st., sadrene odljeve hrvatskih spomenika, rođendanske fotografije Picassa, dokumente iz ostavštine AG Matoša, arhitektonski kolaž za Hotel Gradski podrum Željka Persoglia, fotografiju na staklu Artura Schneidera, reklamne  razglednice za lijekove tvornice Kaštel u Zagrebu, digitalizirane primjerke knjiga (Akademijina izdanja i stare i rijetke knjige), itd.
Veselimo se Vašem dolasku!
Knjižnica HAZU

06. 05. Predstavljanje knjige Ite Praničević Borovac: Sveci i pomorci

U subotu, 6. svibnja 2017. u 19 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi), održat će se predstavljanje knjige “Sveci i pomorci” Ite Praničevič Borovac.
Knjigu u nakladi Književnog kruga u Splitu i Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, predstavit će akademik Nenad Cambj, Ivana Prijatelj Pavičić, Mithad Kozličić i autorica.

Pozivnica

05.05. U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održana svečanost otkrivanja poprsja Nikole Šubića Zrinskog

U atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u petak 5. svibnja održana je svečanost povodom otkrivanja poprsja Nikole Šubića Zrinskog na njegovom trgu zapadno od palače HAZU. Mramorno poprsje otkrili su predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i autor poprsja, akademski kipar Vladimir Herljević, a postavljeno je na inicijativu Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke kojem je na čelu bio akademik Kusić. 

Priopćenje

04. 05. Predavanje prof. Dionysios (Dion) D. Dionysiou: Treatment of Cyanotoxins and Contaminants of Emerging Concern in Water Using Advanced Oxidation Processes

U četvrtak 04. svibnja, u maloj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog, Sekcija za petrokemiju Znanstvenog vijeća HAZU za natfno-plinsko gospodarstvo i energetiku organizira predavanje koje će održati prof. Dionysios (Dion) D. Dionysiou: "Treatment of Cyanotoxins and Contaminants of Emerging Concern in Water Using Advanced Oxidation Processes".

Poziv

04.05. Predavanje ZV za tehnološki razvoj HAZU – Prof. dr. sc. Zdravko Terze: SVEMIRSKE TEHNOLOGIJE – EU STRATEŠKI PROGRAMI I POLOŽAJ RH


U četvrtak, 4. svibnja s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati predavanje prof. dr. sc. Zdravka Terzea pod naslovom SVEMIRSKE TEHNOLOGIJE – EU STRATEŠKI PROGRAMI I POLOŽAJ RH.
Predavanje organizira ZV za tehnološki razvoj Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Poziv

Priopćenje

 

03. 05. 18. simpozij Zavoda HAZU za biomedicinske znanosti u Rijeci: NOVA DOSTIGNUĆA I IZAZOVI U DIJAGNOSTICI I TERAPIJI KOLOREKTALNOG KARCINOMA

U srijedu 3. svibnja 2017. u 9,00 sati u zgradi Sveučilišnih Odjela na Kampusu u Rijeci, održat će se 18. simpozij na temu NOVA DOSTIGNUĆA I IZAZOVI U DIJAGNOSTICI I TERAPIJI KOLOREKTALNOG KARCINOMA

Simpozij organizira Zavod HAZU za biomedicinske znanosti u Rijeci u suradnji s  Akademijom medicinskih znanosti Hrvatske - Podružnica Rijeka,  Medicinskim  fakultetom Sveučilišta u Rijeci, KBC Rijeka, Hrvatskim društvom za digestivnu kirurgiju i HLZ - Podružnica Rijeka.

Program

03. 05. IV. Kolokvij HAZU i HRZZ: akademik Ivica Kostović "ŠTO JE POSEBNO U RAZVITKU LJUDSKOG MOZGA?"

U srijedu, 03. svibnja, u 17 sati, u dvoani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14, održat će se IV. kolokvij u ciklusu znanstvenih predavanja kojima će se predstaviti hrvatski znanstvenici i rezultati hrvatskih istraživačkih projekata.

IV. kolokvij pod nazivom ŠTO JE POSEBNO U RAZVITKU LJUDSKOG MOZGA? održat će akademik Ivica Kostović. Uvodno će govoriti akademik Dario Vretenar, predsjednik Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost.

Poziv

28.04. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić na proslavi 26. godišnjice osnutka IV. gardijske brigade

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić prisustvovao je u četvrtak 28. travnja u Splitu na proslavi 26. godišnjice osnutka IV. gardijske brigade, jedne od najistaknutijih ratnih postrojbi Hrvatske vojske.

Priopćenje

27. 04. - 27. 05. Izložba Herbert Brandl: Super Wetter. Dobar Dan

U četvrtak, 27. travnja 2017. u 20 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu otvorit će se izložba “Super Wetter. Dobar Dan” Herberta Brandla, suvremenog austrijskog umjetnika.

Izložbu otvara akademik Tonko Maroević, a prisutnima će se obratiti direktorica Austrijskog kulturnog foruma Susanne Ranetzky i sam umjetnik.
Izložba je otvorena za posjet do 27. svibnja 2017. u Zavodu HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi) i Kulturnoj ustanovi galerija Kula, Kralja Tomislava 10, Split.

Plakat

Pozivnica

27. 04. Dan Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i dodjela Nagrada HAZU

U četvrtak 27. travnja s početkom u 11 sati, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11, održat će se svečana sjednica u povodu Dana HAZU i dodjele Nagrada HAZU.

Prigodnu riječ uputit će akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije, glazbeni program izvodi Katarina Kutnar na Guarnierijevoj violini King uz klavirsku pratnju Vesne Šepat Kutnar, a potom slijedi dodjela nagrada Hrvatske akademije.

Poziv za medije

Dobitnici nagrada HAZU za 2016.

Priopćenje

 

 

26.04. Otvaranje izložbe "Medicina Sacra: Štovanje svetaca zaštitnika i duhovna dimenzija medicine" na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

U srijedu 26. travnja 2017. u 13 sati na drugom katu novog dekanata Medicinskog fakulteta, Šalata 3, bit će otvorena izložba "Medicina Sacra: Štovanje svetaca zaštitnika i duhovna dimenzija medicine".  Izložbu organiziraju Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU i Hrvatsko katoličko liječničko društvo, Podružnica Branimir Richter Zagreb povodom stote obljetnice Medicinskog fakulteta.

Priopćenje

 

26. 04. Svečano obilježavanje 90. rođendana akademika Milana Moguša

U srijedu 26. travnja s početkom u 13 sati, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11, održat će se prigodan program obilježavanja 90. rođendana akademika Milana Moguša.

Na svečanosti će govoriti akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU, akademkinja Alica Wertheimer-Baletić, akademik August Kovačec i akademkinja Milena Žic Fuchs.

Poziv

Priopćenje

25. 04. Međunarodni znanstveni skup VALORIZACIJA INTERMODALNOGA LOGISTIČKOGA KORIDORA PLOČE-MOSTAR-SARAJEVO-VUKOVAR

U utorak, 25. travnja s početkom u 9.30 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog održat će se Međunarodni znanstveni skup VALORIZACIJA INTERMODALNOGA LOGISTIČKOGA KORIDORA PLOČE-MOSTAR-SARAJEVO-VUKOVAR.

Skup organizira Znanstveno vijeće za promet HAZU pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović.

Program

Za medije

Priopćenje

 

 

25.04. Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić posjetio je u utorak 25. travnja Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje ga je primio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić. Bio je to prvi posjet kardinala Puljića Hrvatskoj akademiji otkako je 1991. postao vrhbosanski nadbiskup. 

Priopćenje

25. 04. Godišnja skupština Znanstvenog vijeća za pomorstvo i tematska predavanja

U utorak, 25. travnja 2017., s početkom u 11 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije  znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14, održat će se Godišnja skupština Znanstvenog vijeća za pomorstvo HAZU. 

Predstavnici sekcija održat će tematska predavanja.

Program

22.04. Okrugli stol "Dan planeta Zemlje – prirodna i kulturna dobra, znanstveni i stvaralački pristup"

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u subotu 22. travnja na okruglom stolu Dan planeta Zemlje – prirodna i kulturna dobra, znanstveni i stvaralački pristup, održanom u povodu svjetskog obilježavanja Dana planeta Zemlje u Rektoratu Sveučilištu u Zagrebu, u organizaciji Sveučilišta i Hrvatske akademije. 

Priopćenje

22.04. - 10. 05. Izložba: Boris Bućan : Što sam vidio jednog popodneva

U subotu 22. travnja 2017. u 12 sati u Gliptoteci HAZU, Medvedgradska 2, Zagreb, otvorenje izložbe: Boris Bućan : Što sam vidio jednog popodneva.
Izbor i postava izložbe akademkinja Vera Horvat Pintarić.
Izložba ostaje otvorena do 10. svibnja, utorak - petak 11-19 sati; vikend 10 - 14 sati.

21 i 24. 04. NOĆ KNJIGE u Knjižnici HAZU

 

Čast nam je pozvati Vas na događanja koja će se u Noći knjige 2017. održati u Knjiznici HAZU, Strossmayerov trg 14, 10 000 Zagreb, u petak 21. travnja u 17 i u 19,00 sati.

 

PLAKAT

21.04. Znanstveni skup DAN PLANETA ZEMLJE – OČUVANJE PRIRODNIH DOBARA

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti obilježit će Dan planeta Zemlje znanstvenim skupom DAN PLANETA ZEMLJE – OČUVANJE PRIRODNIH DOBARA u petak 21. travnja 2017. u 9.30 sati u palači HAZU u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11.

Poziv

Priopćenje

21.04. Skupština ZV za daljinska istraživanja HAZU i predavanja dr. sc. Luke Valožića, dr. sc. Bojana Lipovšćaka i dr. sc. Mire Morović

U petak, 21. travnja s početkom u 12 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati skupština ZV za daljinska istraživanja HAZU. U sklopu Skupštine stručna će predavanja održati dr. sc. Luka Valožić (Dazimetrijsko kartiranje pomoću klasifikacije zemljišnoga pokrova iz multispektralnih satelitskih snimaka), dr. sc. Bojan Lipovšćak (Meteorološki radari – greške i problemi mjerenja) i dr. sc. Mira Morović (Uljne mrlje na Jadranu).

POZIV

20. - 24. 04. - XXVII MARULIĆEVI DANI

U četvrtak, 20. travnja 2017. u 17 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU, Split, otvaraju se XXVII. Marulićevi dani. Prigodno slovo povodom svečanog otvorenja znanstvenoga, književnog i izdavačkog programa reći će Sanja Vulić. Potom će uslijediti predstavljanje knjige “Osorsko – hvarska pjesmarica” koju je priredila Kristina Štrkalj Despot. O knjizi će govoriti Tomislav Bogdan i Bratislav Lučin.
U 18,30 h na Trgu braće Radića položit će se vijenac na spomenik Marka Marulića, a u 19 h u crkvi sv. Frane održat će se sveta misa i polaganje vijenca na Marulićev grob.
U sklopu programa organizirana je XI. latinistička studentska radionica, IX. kroatistička studentska radionica, Colloquium Marulianum XXVII i brojna predstavljanja knjiga.

Ovogodišnja dodjela nagrada Dana hrvatske knjige: Judita, Davidas i Slavić održat će se 27. travnja u prostorijama Književnog kruga u Splitu. Manifestacija Marulićevi dani ostvarena je u organizaciji Književnog kruga u Splitu, Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, Društva hrvatskih književnika, Društva prijatelja kulturne baštine Split i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Programska knjižica ovogodišnjih Marulićevih dana - https://sites.google.com/site/marulianum/marulicevi-dani

05.04. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić izrazio sućut ruskom veleposlaniku povodom terorističkog napada u Sankt Peterburgu

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić uputio je u srijedu 5. travnja izraze sućuti veleposlaniku Ruske Federacije Anvaru Azimovu povodom terorističkog napada koji se dogodio u Sankt Peterburgu 3. travnja.

Priopćenje

20. 04. Promocija knjige prof. dr.sc. Zvonka Makovića “Ljubo Ivančić – pohvala slikarstvu”

U četvrtak, 20. travnja, u 12 sati, u Gliptoteci HAZU će se održati promocija knjige prof. dr.sc. Zvonka Makovića “Ljubo Ivančić – pohvala slikarstvu”.
O knjizi će govoriti: akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU, prof. dr. sc. Sanja Cvetnić, prof. dr. sc, Zvonko Maković.

Priopćenje

 

20.04. Predstavljanje knjige dr. sc. Dinka Šokčevića: HRVATSKA – OD STOLJEĆA 7. DO DANAS


U četvrtak, 20. travnja s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se predstavljanje knjige dr. sc. Dinka Šokčevića: HRVATSKA – OD STOLJEĆA 7. DO DANAS. Predstavljanje organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Institut Balassi – Mađarski institut u Zagrebu, Izdavačka tvrtka Durieux i Društvo mađarskih znanstvenika i umjetnika u Hrvatskoj.

Poziv

Priopćenje

19. 04. Predstavljanje knjige: FRANCUSKO- HRVATSKI UPRAVNOPRAVNI POJMOVNIK

U srijedu, 19. travnja 2017. u 18 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu održat će se predstavljanje knjige “Francusko - hrvatski upravnopravni pojmovnik” profesora emeritusa Marca Gjidare i doc. dr. sc. Bosiljke Britvić Vetma.
Knjigu u izdanju Pravnog fakulteta u Splitu i Sveučilišta Panthéon Assas, Pariz 2 predstavit će gospodin Gérard Denegri, prof. dr. sc. Damir Aviani i dr. sc. Jasna Omejec.
Manifestacija će se održati u dvorani na prvom katu Zavoda HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi).

POZIVNICA

 

19. 04. III. Kolokvij HAZU I HRZZ: prof. dr. sc. Marina Ajduković "KAKO (DRUŠTVENE) ZNANOSTI MOGU PRIDONIJETI IZLASKU IZ „ZAČARANOG“ KRUGA POSLJEDICA SIROMAŠTVA DJECE I MLADIH?"

U srijedu, 19. travnja 2017. s početkom u 17 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trg 14 u Zagrebu, održava se III. kolokvij u ciklusu znanstvenih predavanja kojima će se predstaviti hrvatski znanstvenici i rezultati hrvatskih istraživačkih projekata.

III kolokvij održat će prof. dr. sc. Marina Ajduković: KAKO (DRUŠTVENE) ZNANOSTI MOGU PRIDONIJETI IZLASKU IZ „ZAČARANOG“ KRUGA POSLJEDICA SIROMAŠTVA DJECE I MLADIH?. Uvodno će govoriti akademik Dario Vretenar, predsjednik Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost.

Poziv

13.04. Znanstveni sastanak Prevencija ateroskleroze – NOVOSTI U FARMAKOTERAPIJI

U četvrtak, 13. travnja 2017. s početkom u 12 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se znanstveni sastanak Prevencija ateroskleroza – NOVOSTI U FARMAKOTERAPIJI. Znanstveni sastanak organiziraju Razred za medicinske znanosti – Odbor za aterosklerozu i Hrvatsko društvo za aterosklerozu.

Poziv

Priopćenje

12.04. - 31. 05. Izložba: MUZEJSKI VREMEPLOV - ZBIRKA NARODNE MEDICINE KAO OKOSNICA IZLOŽBENOG POSTAVA PRVOGA HRVATSKOG MUZEJA MEDICINE

U srijedu, 12. travnja s početkom u 19 sati u X. dvorani Strossmayerove galerije starih majstora, 2. kat palače HAZU, održat će se otvorenje izložbe MUZEJSKI VREMEPLOV - ZBIRKA NARODNE MEDICINE KAO OKOSNICA IZLOŽBENOG POSTAVA PRVOGA HRVATSKOG MUZEJA MEDICINE.

Izložbu organizira Hrvatski muzej medicine i farmacije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a otvorit će ju predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić uz prigodne riječi voditelja Muzeja akademika Marka Pećine i upraviteljice Silvije Brkić Midžić.

Izložba ostaje otvorena do 31. svibnja 2017.

Za medije

Priopćenje

12. 04. Predavanje dr. sc. Željke Čorak TRI USKRSA

U srijedu 12. travnja, u 18 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, dr. sc. Željka Čorak održat će predavanje pod nazivom TRI USKRSA.
Uvodno će govoriti akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije.

Poziv

Priopćenje

 

12.04. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na stručnoj raspravi "Kulturne politike i kulturne industrije kao poticaj gospodarskog razvoja"

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u srijedu 12. travnja na stručnoj raspravi na temu Kulturne politike i kulturne industrije kao poticaj gospodarskog razvoja održanoj u sklopu ciklusa tribina Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske koje se održavaju u organizaciji HAZU i Sveučilišta u Zagrebu.

Priopćenje

12.04. Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić posjetio je u srijedu 12. travnja Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje se susreo s predsjednikom HAZU akademikom Zvonkom Kusićem i suradnicima. ž

Priopćenje

12. 04. Predavanje dr. sc. Guste Santinija „MOGUĆI PRAVCI KONVERGENCIJE POREZNIH POLITIKA U OKVIRU EU – PORUKA HRVATSKOJ“

U srijedu 12. travnja 2017. s početkom u 12 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu, dr. sc. Guste Santini održat će predavanje pod naslovom „MOGUĆI PRAVCI KONVERGENCIJE POREZNIH POLITIKA U OKVIRU EU – PORUKA HRVATSKOJ“.

Na predavanju će uvodno govoriti predsjednik Hrvatske akademije akademik Zvonko Kusić i akademik Gordan Družić, voditelj Odsjeka za ekonomska istraživanja Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU.

Poziv

Priopćenje

11. 04. - 20. 05. Izložba: Hodočasnik u kiparstvu - hrvatski kipar Kuzma Kovačić

Čast nam je pozvati Vas na otvaranje izložbe: Hodočasnik u kiparstvu - hrvatski kipar Kuzma Kovačić koja će se održati pod pokroviteljstvom Papinskog vijeća za kulturu i supokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba
Izložbu otvara Dominique François Joseph kard. Mamberti, prefekt Vrhovnoga sudišta Apostolske signature u utorak, 11. travnja 2017. u 18 h u Muzejima San Salvatore in Lauro, Muzej Umberto Mastroianni, Piazza San Salvatore in Lauro 15, Rim
Izložba ostaje otvorena do 20. svibnja 2017.

Muzeji Ivana Meštrovića i Veleposlanstvo Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici

POZIVNICA

ZA MEDIJE

11. 04. Okrugli stol CROPEX - MEHANIZMI RADA KRATKOROČNOG (SPOT) ORGANIZIRANOG TRŽIŠTA ELEKTRIČNE ENERGIJE

U utorak 11. travnja, u 10 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14, Znanstveno vijeće za energetiku HAZU i HRO CIGRÉ organiziraju Okrugli stol na temu: CROPEX - MEHANIZMI RADA KRATKOROČNOG (SPOT) ORGANIZIRANOG TRŽIŠTA ELEKTRIČNE ENERGIJE.

Poziv

 

11.04. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić uputio izraze sućuti obitelji Relje Bašića

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić uputio je u utorak 11. travnja izraze sućuti obitelji istaknutog hrvatskog kazališnog i filmskog glumca i redatelja Relje Bašića. 

Priopćenje

07.04. Svečano otvorenje 6. e-kongresa FARMAKOTERAPIJSKI IZAZOVI U ENDOKRINOLOGIJI I DIJABETOLOGIJI i promocija sveučilišnog priručnika ENDOKRINOLOŠKA ONKOLOGIJA

U petak, 7. travnja s početkom u 9 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se svečano otvorenje 6. e-kongresa FARMAKOTERAPIJSKI IZAZOVI U ENDOKRINOLOGIJI I DIJABETOLOGIJI i promocija sveučilišnog priručnika ENDOKRINOLOŠKA ONKOLOGIJA.

Poziv i program

Brošura

Priopćenje

07. 04. Predavanje I. Sekcije za naftno i plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU - Mr. sc. S. Kolbah i Mladen Šklec dipl. ing.: EKONOMSKI ASPEKTI GEOTERMALNIH RESURSA

U petak, 7. travnja s početkom u 12 sati u maloj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti će se održati predavanje I. Sekcije za naftno i plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU predavača Mr. sc. S. Kolbaha i Mladen Škrleca dipl. ing., pod naslovom EKONOMSKI ASPEKTI GEOTERMALNIH RESURSA.

POZIV

JAVNI NATJEČAJ za prijavu kandidata za voditelja i dvanaest članova Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme

Na temelju Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i na prijedlog Posebnoga stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije ministar znanosti i obrazovanja raspisao je 7. travnja  JAVNI NATJEČAJ za prijavu kandidata za voditelja i dvanaest članova Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme. Tekst natječaja objavljen je na početnoj stranici mrežnih stranica Ministarstva znanosti i obrazovanja te je dostupan preko sljedeće poveznice http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=15487&sec=1933 . Rok za prijave kandidata je 22. travnja 2017. godine. 

06. 04. - 13. znanstvena tribina NOVIJA POSTIGNUĆA RIJEČKE MEDICINE II

U četvrtak, 06. travnja 2017. u 17 sati u Predavaonici br. 1, na Medicinskom fakultetu u Rijeci (ul. B. Branchetta 20) održat će se 13. znanstvena tribina NOVIJA POSTIGNUĆA RIJEČKE MEDICINE II: PREDSTAVLJANJE ZNANSTVENOG DORINOSA NOVOIZABRANIH REDOVITIH ČLANOVA AMZH

13. TRIBINA se  održava u organizaciji HAZU Zavoda za kliničku i transplantacijsku imunologiju  i molekularnu medicinu u Rijeci i Akademije medicinskih znanosti Hrvatske-Podružnica Rijeka, a u suradnji s Medicinskim  fakultetom Sveučilišta u Rijeci i HLZ-Podružnica Rijeka.

Program

06.04. Redovita Skupština Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U četvrtak 6. travnja, u 11 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 održat će redovito zasjedanje Skupštine Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.


Dnevni red Skupštine

Poziv za medije

Priopćenje

 

05. 04. II. Kolokvij HAZU i HRZZ: izv. prof. dr. sc. Mile Šikić "METODE SEKVENCIRANJA U PRECIZNOJ MEDICINI"


U srijedu, 05. travnja 2017. u 17 sati, u dvorani Knjižice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 održat će se II. kolokvij u ciklusu znanstvenih predavanja kojima će se predstaviti hrvatski znanstvenici i rezultati hrvatskih istraživačkih projekata.

II. Kolokvij održat će  izv. prof. dr. sc. MILE ŠIKIĆ pod naslovom METODE SEKVENCIRANJA U PRECIZNOJ MEDICINI, a uvodno će govoriti akademik Dario Vretenar, predsjednik Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost.

Poziv

05.04. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić uručio stipendije Nacionalnog programa „Za žene u znanosti“

Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u srijedu 5. travnja u Preporodnoj dvorani HAZU po 11. put su svečano uručene stipendije Nacionalnog programa „Za žene u znanosti“ kojeg organiziraju UNESCO i tvrtka L'Oreal Adria. 

Priopćenje

01. - 11. 04. DANI KRŠĆANSKE KULTURE 2017.

U subotu, 1. travnja 2017. u 11 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu otvara se trinaesta međunarodna manifestacija “Dani kršćanske kulture”  u organizaciji nakladničke kuće Verbum d.o.o. iz Splita. Manifestacija je pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a prepoznali su je i Ministarstvo kulture RH, Splitsko- makarska nadbiskupija, Dubrovačka i Šibenska biskupija, te županije i gradovi domaćini, Split, Šibenik i Dubrovnik.
Manifestaciju će otvoriti msgr. dr. sc. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup, a nazočnima će se obratiti i predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić..
U sklopu iste biti će otvoren “Salon suvremene sakralne likovnosti – Split”i dodijeljene Velike nagrade Salona. Salon će biti otvoren od 1. do 11. travnja od 11 do 19 sati.
Raspored događanja za vrijeme trajanja manifestacije mogu se saznati iz programskog kataloga.
Otvaranja manifestacije održat će se u dvorani na prvom kat Zavoda HAZU-a u Splitu, (Palača Milesi) Trg braće Radića 7.

Raspored događanja za vrijeme trajanja manifestacije: http://www.danikrscanskekulture.info/raspored.php?program=14&grad=1&kategorija=1

Priopćenje

 

30.03. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na proslavi 20. godišnjice osnutka Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u četvrtak 30. ožujka na proslavi 20. godišnjice osnutka Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. 

Priopćenje

30.03. IZJAVA PREDSJEDNIKA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI AKADEMIKA ZVONKA KUSIĆA POVODOM DONOŠENJA DEKLARACIJE O TAKOZVANOM ZAJEDNIČKOM JEZIKU

Hrvatski jezik Ustavom Republike Hrvatske definiran je kao službeni jezik u Hrvatskoj, jedan je od službenih jezika Europske unije, priznat i normiran kao zasebni jezik s vlastitim međunarodnim kodom. Apsurdne su, uzaludne i besmislene svake inicijative koje bi dovodile u pitanje pravo hrvatskog naroda na svoj vlastiti jezik s njegovim nacionalnim imenom. 

Priopćenje

28. 03. - 21. 04. Izložba: ZADAR : POSLIJERATNA URBANISTIČKO-ARHITEKTONSKA OBNOVA 1944.-1958.

U utorak, 28. ožujka 2017. godine u 19 sati u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU otvara se tematska izložba: ZADAR – Poslijeratna urbanističko-arhitektonska obnova 1944.–1958.

Projekt izložbe i prateće publikacije realizirani su u suradnji Hrvatskog muzeja arhitekture Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HMA HAZU), Državnog arhiva u Zadru (DAZD), Narodnog muzeja Zadar – Muzeja grada Zadra, Galerije umjetnina (NMZ) i Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru.

Stručna i znanstvena priprema projekta, koncepcija i postav izložbe:
Mr. sc. Dubravka Kisić i dr. sc. Antonija Mlikota

Sadržaj izložbe organiziran je u četiri tematska modula u kojima su putem originalnih nacrta, fotografija, arhivske dokumentacije, te video prezentacija i filmova prikazani:

  1. Zadar prije rušenja u Drugom svjetskom ratu,
  2. bombardiranje grada i njegove posljedice,
  3. prvi projekt obnove 1945./46. godine – regulatorna osnova Zadra autora Milovana Kovačevića, Božidara Rašice i Zdenka Strižića,
  4. te natječaj za regulatornu osnovu koji je sproveden 1952./53. godine zaključno sa sintetskim radom autora Brune Milića koji je realiziran na temelju daljnje razrade rezultata tog natječaja.

Izložba ostaje otvorena do 21. travnja 2017.

  • radnim danom (od ponedjeljka do petka): 11–19 sati
  • vikendom (subotom i nedjeljom): 10–14 sati

ZA MEDIJE

DEPLIJAN IZLOŽBE

 

28.03. 4. simpozij: APOPTOZA I NOVOTVORINE

U utorak, 28. ožujka s početkom u 10.30 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se 4. simpozij APOPTOZA I NOVOTVORINE.
Simpozij organizira Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti - Odbor za genomiku i proteomiku u onkologiji.

POZIV

Poziv za medije

Priopćenje

27.03. Potpisan Ugovor o sufinanciranju rada Zavoda za promet Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić potpisali su u ponedjeljak 27. ožujka u palači HAZU Ugovor o sufinanciranju rada Zavoda za promet HAZU kojim se Grad Zagreb obvezao sufinancirati rad ove najnovije znanstvenoistraživačke jedinice Hrvatske akademije. 

Priopćenje

27. 03. Predstavljanje grafičke mape Kristina Restović / Turisti - edicija Argola

U ponedjeljak, 27. ožujka s početkom u 12 sati u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 12 u Zagrebu održat će se predstavljanje grafičke mape Kristina Restović / Turisti.
Na predstavljanju će govoriti: likovna kritičarka Iva Koerbler, kustosica Ana Petković Basletić i umjetnica izv. prof. art. Kristina Restović 

 

Pozivnica

Za medije
 

 

 

24.03. Rumunjski veleposlanik Constantin Mihail Grigorie posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Rumunjski veleposlanik Constantin Mihail Grigorie posjetio je u petak 24. ožujka Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje ga je primio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić. 

Priopćenje

23. 03. Predstavljanje časopisa “ Prilog povijesti umjetnosti” povodom 70. godina izlaženja

U četvrtak, 23. ožujka 2017. u 18 sati u organizaciji Književnog kruga iz Splita i Ministarstva kulture - Konzervatorskog odjela u Splitu održat će se predstavljanje časopisa “Prilog povijesti umjetnosti” povodom 70. godina izlaženja.
O časopisu će govoriti akademici Nenad Cambij i Igor Fisković, dr. sc. Joško Belamarić i dr. sc. Radoslav Bužančić.
Manifestacija će se održati u dvorani na prvom katu, Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi).

Pozivnica

23. 03. I. Kolokvij HAZU i HRZZ: akademik Mladen Obad Šćitaroci "Unaprjeđenje kulturnog naslijeđa u kontekstu Urbanizma naslijeđa"

U četvrtak, 23. ožujka 2017., u 17 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 održat će se I. kolokvij u ciklusu znanstvenih predavanja kojima će se predstaviti hrvatski znanstvenici i rezultati hrvatskih istraživačkih projekata.

I. kolokvij održat će akademik Mladen Obad Šćitaroci na temu "Unaprjeđenje kulturnog naslijeđa u kontekstu Urbanizma naslijeđa"

Poziv

Priopćenje

23.03. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić izrazio sućut britanskom veleposlaniku povodom terorističkog napada u Londonu

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić uputio je u četvrtak 23. ožujka izraze sućuti veleposlaniku Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Andrewu Stuartu Dalgleishu povodom terorističkog napada u Londonu. 

Priopćenje

23. 03. Predavanje Petera Wriggersa "Computational Mechanics in Science and Engineering – Quo Vadis"

U četvrtak, 23. ožujka 2017. u 11 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trg Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu, Prof. Dr.-Ing. habil. Dr. h.c. mult. Dr.-Ing. E.h. Peter Wriggers održat će predavanje  "Computational Mechanics in Science and Engineering – Quo Vadis".

Predavanje organizira Razred za tehničke znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a uvodno će govoriti tajnik Razreda akademik Stjepan Jecić.

Poziv

21. 03. Predstavljanje knjige: Vrboska i njezine znamenitosti urednika akademika Radoslava Tomića

U utorak, 21. ožujka 2017. u 18 sati održat će se predstavljanje knjige “Vrboska i njezine znamenitosti” urednika akademika Radoslava Tomića.
Knjigu će predstaviti akademici Davorin Rudolf i Radoslav Tomić, don Emil Pavičić i don Ivica Huljev.
Manifestacija će se održati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu (Palača Milesi), Trg braće Radića 7, Split.

21.03. Sastanak u povodu 160. obljetnice rođenja akademika Andrije Mohorovičića


U utorak, 21. ožujka 2017. s početkom u 11 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati sastanak u povodu 160. obljetnice rođenja akademika Andrije Mohorovičića. Sastanak organiziraju Razred za prirodne znanosti i Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Poziv

Objava za medije

Priopćenje

 

20.03. Svečanost predstavljanja projekta novog putničkog terminala Zračne luke „Franjo Tuđman“ autora ak. Branka Kincla, ak. Velimira Neidhardta i prof. dr. sc. Jure Radića

U ponedjeljak, 20. ožujka 2017. s početkom u 18 sati u atriju palače HAZU, Trg N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se svečanost predstavljanja projekta novog putničkog terminala Zračne luke „Franjo Tuđman“ autora ak. Branka Kincla, ak. Velimira Neidhardta i prof. dr. sc. Jure Radića.
Svečanost s izložbom otvorit će predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, a ostvarenje projekta zagrebačke zračne luke predstavit će autori arhitekti akademik Branko Kincl i akademik Velimir Neidhardt.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

20.03. Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti posjetio državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić

Državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić posjetio je u ponedjeljak 20. ožujka Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje se sastao s predsjednikom HAZU akademikom Zvonkom Kusićem.

Priopćenje

17. i 18.03. 7. simpozij KLINIČKA ENDOKRINOLOGIJA

U petak i subotu, 17. i 18. ožujka 2017. s početkom u 9 sati u Preporodnoj dvorani palače Narodnoga doma, Opatička 18 u Zagrebu održat će se 7. međunarodni simpozij KLINIČKA ENDOKRINOLOGIJA.
Simpozij se održava pod pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Europskoga endokrinološkog društva.

Poziv / objava

Program simpozija

16.03. - 16. 04. Izložba Ljube Ivančića: Pohvala slikarstvu

U četvrtak, 16. ožujka 2017. godine u 19 sati u Gliptoteci HAZU, Medvedgraska 2, Zagreb, otvara se izložba Ljube Ivančića “Pohvala slikarstvu”
Izložba ostaje otvorena do 16. travnja 2017. Radno vrijeme: utorak-petak 11-19 sati; vikend 10-14 sati

Priopćenje


16. 03. SIMPOZIJ O ISTRAŽIVANJU I BOLESTIMA MOZGA

U četvrtak, 16. ožujka 2017. s početkom u 10 sati, u Preporodnoj dvorani, Opatička 18, održat će se Simpozij o istraživanju i bolestima mozga.
Organizatori: Razred za medicinske znanosti HAZU (Odbor za neuroznanost i bolesti mozga), Međunarodni institut za zdravlje mozga, Hrvatsko društvo za neuroznanost, Znanstveni centar izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost,  Hrvatski institut za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Program

Priopćenje

16. 03. Predstavljanje knjige akademkinje Vide Demarin ZDRAV MOZAK DANAS – ZA SUTRA

U četvrtak, 16. ožujka 2017. s početkom u 18 sati, u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Opatička 18 u Zagrebu, u sklopu Simpozija o istraživanjima i bolestima mozga, održat će se predstavljanje knjige akademkinje Vide Demarin ZDRAV MOZAK DANAS - ZA SUTRA.

Na predstavljanju će govoriti akademik Marko Pećina, akademik Ivica Kostović, akademik Davor Miličić, autorica akademkinja Vida Demarin i Anđa Raič, prof., u ime izdavača Medicinske naklade. 

Pozivnica

Poziv za medije

16.03. Izjava predsjednika HAZU akademika Zvonka Kusića povodom 50. godišnjice Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić dao je u četvrtak 16. ožujka izjavu za javnost povodom 50. godišnjice Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika. 

Izjava

15. 03. Predavanje prof. dr. sc. Ive Družića ČIMBENICI DUGOROČNE RAZVOJNE STAGNACIJE HRVATSKOGA GOSPODARSTVA

U srijedu, 15. ožujka 2017., u 12 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 prof. dr. sc. Ivo Družić održat će predavanje ČIMBENICI DUGOROČNE RAZVOJNE STAGNACIJE HRVATSKOGA GOSPODARSTVA.

Uvodno će govoriti predsjednik Hrvatske akademije akademik Zvonko Kusić i akademkinja Alica Wertheimer-Baletić.

Poziv

Priopćenje

14. 03. XLVIII. redovita Skupština Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU

U utorak, 14. ožujka 2017. s početkom u 11 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu, održat će se XLVIII. redovita Skupština Znanstvenog vijeća za naftu i plin Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

U uvodnom dijelu Skupštine bit će održano predavanje pod naslovom „Analiza budućeg razvoja INE i naftno-plinskog gospodarstva u RH“, a predavači su mr. sc. Antun Bauk i mr. sc. Ivan Medarac.

Program

Sazetak A. Bauk

Sazetak I. Medarac

Priopćenje

 

13.-19. 03. 16. TJEDAN MOZGA U HRVATSKOJ (Brain Awareness Week)

Hrvatski institut za istraživanje mozga (HIIM) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko društvo za neuroznanost (HDN), kao pridruženi članovi i partneri European Dana Alliance for the Brain (EDAB-a), i ove su godine od 13. do 19. ožujka 2017. glavni organizatori Tjedna mozga u Hrvatskoj, uz suorganizaciju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Znanstvenog centra izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost.
Cilj je upoznati širu javnost sa značenjem istraživanja mozga u 21. stoljedu – Stoljeću uma, a ove godine teme su:
1. PRVE TRI GODINE ŽIVOTA: RAZVOJ MOZGA DJETETA
2. MOZAK I PROSTOR

Obavijest

Za medije

Plakat Tjedan mozga 2017

11. 03. Akademik Milko Jakšić primio godišnju nagradu Grada Požege

U subotu, 11. ožujka 2017. s početkom u 13 sati u Gradskom kazalištu Požega održana je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj je gradonačelnik Vedran Neferović uručio javna priznanja Grada Požege. Godišnju nagradu primio je akademik Milko Jakšić.

Linkovi:

http://www.pozega.hr/novosti-pozega/item/2023-svecana-sjednica-gradskog-vijeca-u-povodu-dana-grada-i-grgureva.html

http://www.rva.hr/vijest/2017/5039-foto-svecana-sjednica-gradskog-vijeca-grada-pozege

http://pozeska-kronika.hr/samouprava/item/8803-uspjesi-u-razvoju-grada-istaknuti-na-svecanoj-sjednici,-a-zasluzni-gradani-nagradeni.html

 

10.03. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti postala vlasnik ostavštine dr. Ante Tresića Pavičića

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti preuzela je ostavštinu hrvatskog književnika i političara dr. Ante Tresića Pavičića koja će se ubuduće nalaziti u Arhivu HAZU u Zagrebu kao Donacija gospođe Vesne Tresić Pavičić: Rukopisna književna djela i arhivsko gradivo. Ugovor o darivanju potpisali su u Splitu 8. ožujka glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan i gospođa Vesna Tresić Pavičić, snaha dr. Ante Tresića Pavičića.

Priopćenje

10.03. Godišnja Skupština V. Sekcije Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU

U petak, 10. ožujka 2017. s početkom u 14 sati, u dvorani Knjižnice HAZU na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održat će se redovita godišnja skupština Sekcije za ekonomiku naftnog rudarstva ZV za naftu i plin HAZU. 

Poziv

10.03. Godišnja Skupština IV. Sekcije Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU i predavanje prof. dr. sc. Mladena Šercera


U petak, 10. ožujka 2017. s početkom u 12 sati, u dvorani Knjižnice HAZU na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održat će se XLVIII. redovita godišnja skupština Sekcije za petrokemiju ZV za naftu i plin HAZU. U okviru Skupštine predavanje će održati prof. dr. sc. Mladen Šercer pod naslovom 3D TISKANJE DANAS I SUTRA.

Poziv

Sažetak predavanja

Izvjestaj o radu za 2016. godinu

10.03. Godišnja Skupština II. Sekcije Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU i predavanja mr. sc. Sonje Koščak Kolin i dr. sc. Damira Zadravca

U petak, 10. ožujka 2017. s početkom u 10 sati, u dvorani Knjižnice HAZU na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održat će se XLVIII. redovita godišnja skupština Sekcije za naftno rudarstvo ZV za naftu i plin HAZU.
U okviru Skupštine predavanja će održati mr. sc. Sonja Koščak Kolin (Primjena novih metoda za analizu testa porasta tlaka slabo propusnih plinskih ležišta) i dr. sc. Damir Zadravec (Izrada i opremanje podmorskih „inteligentnih“ bušotina za prirodno zavodnjavanje parcijalno iscrpljenih naftnih ležišta).

Poziv

Sažetak mr. sc. Koščak Kolin

Sažetak dr. sc. Zadravec

 

09. 03. Predstavljanje knjige: NOVE TEHNOLOGIJE, INTELEKTUALNO VLASNIŠTVO I INFORMACIJSKA SIGURNOST

U četvrtak, 9. ožujka 2017. godine u 18 sati održat će se predstavljanje knjige “Nove tehnologije, intelektualno vlasništvo i informacijska sigurnost” autora prof. dr. sc. Joze Čizmića, doc. dr. sc. Marije Boban i dr. sc. Dragana Zlatovića.
Knjigu će predstaviti prof. dr. sc. Vesna Barić Punda, prof. dr. sc. Hrvoje Kačer, prof. dr. sc. Dinko Begušić i autori knjige.
Pozdravna riječ akademik Davorin Rudolf.

Manifestacija će se održati u velikoj dvorani na I katu Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi).

Pozivnica

09. 03. Predstavljanje projekta Odsjeka za etnologiju RUKOPISNA BAŠTINA LUKE LUKIĆA i promocija knjiga

U četvrtak 9. ožujka, u Gradskoj knjižnici u Osijeku je predstavljen projekt Odsjeka za etnologiju Zavoda za povijesne i društvene
 znanosti HAZU.

Predstavljene su i tri knjige objavljene u suradnji Odsjeka za etnologiju Hrvatske akademije i Općine Klakar.

Priopćenje

 

09. 03. 12. znanstvena tribina NOVIJA POSTIGNUĆA RIJEČKE MEDICINE I.

U četvrtak 09. ožujka 2017., u 17 sati, na Medicinskom fakultetu u Rijeci održat će se 12. znanstvena tribina NOVIJA POSTIGNUĆA RIJEČKE MEDICINE I. na temu PREDSTAVLJANJE ZNANSTVENOG DORINOSA NOVOIZABRANIH REDOVITIH ČLANOVA AMZH.

Tribinu organiziraju Zavod HAZU za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu u Rijeci i Akademija medicinskih znanosti Hrvatske-Podružnica Rijeka, a u suradnji s Medicinskim  fakultetom Sveučilišta u Rijeci i HLZ-Podružnica Rijeka.

Program

 

09. 03. Predstavljanje Crtačkog dnevnika Nives Kavurić Kurtović

U četvrtak 9. ožujka u 18 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14, Zagreb, održat će se predstavljanje Crtačkog dnevnika Nives Kavurić Kurtović.

Na predstavljanju će govoriti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, Vanja Babić, lik. kritičar, akademik Zlatko Keser, akademik Tonko Maroević i upraviteljica Kabineta grafike HAZU mr. sc. Slavica Marković.

Pozivnica

Za medije

Priopćenje

07.03. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na tribini povodom desete godišnjice smrti akademika Ivana Supeka u X. gimnaziji „Ivan Supek“ u Zagrebu

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sudjelovao je u utorak 7. ožujka na tribini održanoj povodom desete godišnjice smrti akademika Ivana Supeka u X. gimnaziji „Ivan Supek“ u Zagrebu. 

Priopćenje

06.03. Godišnja Skupština III. Sekcije Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU i predavanje dr. sc. Branka Vuka

U ponedjeljak, 6. ožujka 2017. s početkom u 12 sati, u dvorani Knjižnice HAZU na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održat će godišnja skupština Sekcije za preradu nafte ZV za naftu i plin HAZU.
U okviru Skupštine dr. sc. Branko Vuk održat će predavanje „Odnosi i trendovi u energetskom sustavu do 2015. godine“.

POZIV

03. 03. Simpozij 2. HRVATSKI VASKULARNI DAN

U petak 03. ožujka, u 9 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održat će se Simpozij II. HRVATSKI VASKULARNI DAN. Organizatori su Klinički bolnički centar "Sestre milosrdnice", Hrvatsko kardiološko društvo i Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Predsjednik Organizacijskog odbora Simpozija i idejni začetnik skupa je doc. dr. sc. Mislav Vrsalović, FESC, FSVM.

Program

Za medije

Priopćenje

 

03. 03. Okrugli stol KOLOMAN RAC (1863. – 1937.)

U petak, 03. ožujka u 18 sati u Gradskoj knjižnici Varaždin, Trg slobode 8a, održat će se okrugli stol "KOLOMAN RAC (1863. – 1937.) - HRVATSKI KLASIČNI FILOLOG I PREVODITELJ" u povodu 80. obljetnice smrti.
Organizator okruglog stola je Zavod za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu.

Pozivnica

02.03. Izložba "Tragovima Fausta Vrančića" u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U četvrtak 2. ožujka u 12 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu otvorit će se izložba Tragovima Fausta Vrančića, postavljena povodom 400. godišnjice smrti Fausta Vrančića (1551.–1617), hrvatskog polihistora, izumitelja, leksikografa, diplomata i biskupa kao jedno u nizu događanja kojim HAZU obilježava ovaj jubilej. 

Najava

Priopćenje

 

02. 03. Predstavljanje knjige “Splitski građani: prezime i etnos” Marija Nepe Kuzmanića

U četvrtak, 2. ožujka 2017. u 18 sati u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu i Književnog kruga Split održat će se predstavljanje knjige “Splitski građani: prezime i etnos” Marija Nepe Kuzmanića.

O knjizi će govoriti akademici Nenad Cambj i Tonko Maroević, te sam autor. Predstavljanje će se održati u velikoj dvorani Zavoda HAZU u Splitu (Palača Milesi), Trg braće Radića 7, Split.

Pozivnica

 

02. 03. - 14. 06. Multimedijalna izložba: Tragovima Fausta Vrančića

Multimedijalna izložba Tragovima Fausta Vrančića postavljena je povodom 400. obljetnice smrti velikog hrvatskog polihistora, izumitelja i leksikografa  Fausta Vrančića.
Autorice izložbe su dr. sc. Marijana Borić i Vanja Flegar, prof.
Izložbu je otvorio akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU, 2. ožujka 2017. u 12 sati, u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Josipa Jurja Strossmayera 14, Zagreb.
Izložba je otvorena do 14. lipnja 2017, radnim danom od 9 do 15 sati.
Prema najavi i dogovoru za veće se grupe organiziraju prigodne radionice i stručno vodstvo.

Impresum izložbe

  

01.03. Okrugli stol: KAZNENOPRAVNA ZAŠTITA OKOLIŠA

U srijedu, 1. ožujka s početkom u 10 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati Okrugli stol KAZNENOPRAVNA ZAŠTITA OKOLIŠA. Okrugli stol organizira Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

POZIV

Poziv za medije

Priopćenje

 

01.03. XLVIII. Redovita godišnja Skupština I. Sekcije Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU

U srijedu, 01. ožujka 2017. s početkom u 12 sati, u dvorani Knjižnice HAZU na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održat će se XLVIII. redovita godišnja Skupština Sekcije za geologiju, geofiziku i geokemiju Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU.

U okviru Skupštine prof. dr. Franjo Šumanovac održat će predavanje „Postoji li subdukcija ispod Dinarida? – geofizički dokazi sjeverozapadnih Dinarida“.

Poziv

 

28. 02. Predstavljanje knjige “Nekoliko ptica i jedno nebo” autora Mira Gavrana

U utorak, 28. veljače 2017. u 18 sati u dvorani Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske iz Splita održat će se predstavljanje knjige “Nekoliko ptica i jedno nebo” autora Mira Gavrana.

Knjigu će predstaviti novinar i publicist Zoran Vukman i glumac Trpimir Jurkić koji će ujedno pročitati ulomak iz knjige. 
Na kraju će govoriti i sam autor.

28. 02. Predavanje dr. sc. Martine Basarac Sertić "Hrvatska drvnoprerađivačka industrija: stanje, trendovi i perspektive"

U utorak, 28. veljače, u 12 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog u Zagrebu, dr. sc. Martina Basarac Sertić održat će predavanje "Hrvatska drvnoprerađivačka industrija: stanje, trendovi i perspektive"

Dr. sc. M. Basarac Sertić je znanstvena suradnica u Odsjeku za ekonomska istraživanja Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU koji je organizator ovog predavanja.

Poziv

Priopćenje

28. 02. Otvorenje izložbe Luke Petrinjaka

U utorak 28. veljače 2017. godine u 19 sati u Gliptoteci HAZU se otvara izložba Luke Petrinjaka.
Izložba ostaje otvorena do 21. ožujka 2017.

Pozivnica

Predgovor izložbi

 

27. 02. Predstavljanje knjige Samante Paronić ''Društvene prilike u labinskoj komuni tijekom mletačke uprave''

U ponedjeljak 27. veljače 2017. u 11 sati u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, Ružićeva 5/I., održat će se predstavljanje knjige Samante Paronić ''Društvene prilike u labinskoj komuni tijekom mletačke uprave'' (Srednja Europa, Zagreb, 2016.). 

Knjigu će predstaviti akademik Petar Strčić, prof. dr. sc. Slaven Bertoša, dr. sc. Maja Polić i autorica Samanta Paronić, mag. philol. croat. et hist.

Poziv

27.02. Komemorativni skup u spomen na Dušana Karpatskog, dopisnog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Hrvatsko-češko društvo, Matica hrvatska, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Društvo hrvatskih književnika, Društvo hrvatskih književnih prevodilaca, Hrvatski kulturni klub, Češka beseda Zagreb i Sa(n)jam knjige u Istri organiziraju  komemorativni skup u spomen na Dušana Karpatskog, dopisnog člana HAZU, istaknutog češkog kroatista, prevoditelja i književnog povjesničara. Skup će se održati u ponedjeljak 27. veljače 2017. u 19 sati u velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu, Ulica Matice hrvatske 2. 

Poziv

Priopćenje

24. i 25. 02. Znanstveni skup "HISTERIJA"

U petak i subotu, 24. i 25. veljače, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu, održat će se Znanstveni skup "Histerija"
Skup organiziraju Znanstveno vijeće za antropologijska istraživanja, Hrvatsko društvo za psihoanalitičku psihoterapiju, Hrvatsko društvo za personologiju, poremećaje ličnosti i poremećaje hranjenja, Klinika za psihijatriju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Kliničkog bolničkog centra Zagreb, Centar za unaprjeđenje mentalnog zdravlja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko psihoanalitičko društvo. Voditelji  znanstvenog skupa su prof. dr. sc. Darko Marčinko i prof. dr. sc. Vlasta Rudan.

Program skupa 

Priopćenje

22. 02. Predstavljanje monografije: SAN KOJI ŽIVI - životni put i djelo akademika Daniela Rukavine

U srijedu, 22. veljače s početkom u 11 sati  u Auli Magni na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci, Trg braće Mažuranića 10, održat će se predstavljanje monografije "San koji živi - životni put i djelo akademika Daniela Rukavine" u povodu obilježavanja 80. rođendana akademika D. Rukavine

Pozivnica

21. 02. Predstavljanje knjige: STVARANJE HRVATSKE DRŽAVE 1991. Ministarska sjećanja akademika Davorina Rudolfa

U utorak, 21. veljače s početkom u 18 sati, u velikoj dvorani Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu održat će se predstavljanje knjige “Stvaranje Hrvatske države 1991. Ministarska sjećanja” akademika Davorina Rudolfa.
Knjigu u izdanju Književnog kruga iz Splita predstavit će monsinjor prof. dr. sc. Drago Šimundža, prof. dr. sc. Vesna Barić Punda i prof. dr. sc. Goran Dodig. Ulomke iz knjige čitat će Trpimir Jurkić.
Uz pozdravnu riječ akademika Nenada Cambia, prisutnima će se obratiti i sam autor.

Plakat

Naslovnica knjige

 

21.02. Otvorenje Izložbe radova kipara Branka Lepena u Gliptoteci HAZU

Izložba najnovijeg ciklusa radova kipara Branka Lepena, pod nazivom Petlje otvara se u utorak 21. veljače 2017. u 19 sati u Gliptoteci HAZU, Medvedgradska 2.

Kipar oblikujući makete prema sjenama ranijih svjetlosnih radova postupkom uvećanja pretvara petlje u crteže ili ih materijalizira u željeznim reljefima. To su prostorni crteži, nastali manualnim spajanjem ogoljenih i jednostavnih željeznih profila, naglašene linearnosti i krajnje reduciranog volumena, i mase. Izložba ostaje otvorena do 6. ožujka 2017.

Pozivnica

17.02. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio prof. Jeffa Erringtona, člana britanskog Royal Societyja

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u petak 17. veljače u palači HAZU prof. Jeffa Erringtona, člana britanskog Royal Societyja, svjetski uglednog stručnjaka za staničnu strukturu bakterija.

Priopćenje

17. 02. Međunarodni znanstveni skup: BREXIT

U petak, 17. veljače 2017. u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički zavod HAZU u Splitu i međunarodnog udruženja The Global Round Table održat će se međunarodni znanstveni skup o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske iz Europske unije – BREXIT.
Na skupu će izlagati brojni znanstvenici i stručnjaci iz Hrvatske, Crne Gore, Austrije, Belgije, Španjolske, Rumunjske, Danske, Švedske i Bosne i Hercegovine.
Međunarodni skup BREXIT zatvorenog je karaktera i održat će se u knjižnici Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu, Trg braće Radića 7.

Naslovna strana programske knjižice

16. 02. Predstavljanje godišnjeg časopisa Radovi Zavoda za znanstveni rad Varaždin br. 27

U četvratk 16. veljače u 12 sati u salonu Gradske vijećnice Grada Varaždina, Trg kralja Tomislava 1, Varaždin, održat će se predstavljanje godišnjeg časopisa Radovi Zavoda za znanstveni rad Varaždin br. 27.
Na predstavljanju će govoriti akademik Stjepan Damjanović, Elizabeta Dolenec, Raymond Rojnik i Vladimir Huzjan.

POZIVNICA

16. 02. Predstavljanje Radova Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru

U četvrtak, 16. veljače u 12 sati, u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Zadru, Obala kneza Trpimira 8, održat će se predstavljanje 58. sveska edicije Radovi Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru.

Radove će predstaviti izv. prof. dr. sc. Kristijan Juran, upravitelj Zavoda doc. dr. sc. Tado Oršolić i dr. sc. Ante Delić.

Poziv

16.02. Posjet akademika Slobodana Vukičevića Slavoniji

Na poziv Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, akademik Slobodan Vukičević i njegova suradnica s Medicinskog fakulteta u Zagrebu dr. sc. Mihaela Perić, u pratnji uglednog slovenskog publicista Voje Lukića, laureata Slovenske akademije znanosti i umjetnosti, 15. i 16. veljače posjetili su nekoliko slavonskih gradova.

Priopćenje

11.02. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na proslavi 175. godišnjice Matice hrvatske

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u subotu 11. veljače na proslavi 175. godišnjice Matice hrvatske. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u subotu 11. veljače na proslavi 175. godišnjice Matice hrvatske. 

Priopćenje

09. 02. Konferencija za novinare: Nakladnička djelatnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u 2016. godini

U četvrtak, 9. veljače 2017. u 11 sati, u maloj dvorani palače Akademije naTrgu Nikole Šubića Zrinskog 11 održat će se konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljena Nakladnička djelatnost HAZU u 2016. godini.

Konferenciju će otvoriti predsjednik Akademije akademik Zvonko Kusić, a voditi glavni tajnik akademik Pavao Rudan, koji će predstaviti nekoliko izdvojenih izdanja. O publikacijama iz svih grana znanosti i umjetnosti govorit će tajnici Akademijinih razreda.

Poziv

Nakladnička djelatnost HAZU 2016.

Priopćenje

Izložba Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU Kaštel na vrhuncu : oglašavanje i ambalaža lijekova tvornice Kaštel u Zagrebu 1930-ih i 1940-ih otvorena u prostoru Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

U srijedu 8. veljače 2017. u 18 sati u prostoru Zavoda za analitičku kemiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, A. Kovačića 1, Zagreb, svečano je otvorena izložba Hrvatskog muzeja medicine i farmacije pod naslovom Kaštel na vrhuncu : oglašavanje i ambalaža lijekova tvornice Kaštel u Zagrebu 1930-ih i 1940-ih.
Ovom izložbom Farmaceutsko-biokemijski fakultet započinje program obilježavanja 135. obljetnice svojega osnutka (1882. – 2017.).
Moderator programa otvorenja bio je izv. prof. dr. sc. Ivan Kosalec, predsjednik Odbora za očuvanje tradicije FBF-a. O izložbi te o dosadašnjoj i budućoj suradnji govorili su dekan Fakulteta prof. dr. sc. Željan Maleš i voditelj Muzeja akademik Marko Pećina.
Izložba ostaje otvorena do 28. veljače 2017. godine.
Može se razgledati radnim danom od 9 do 20 sati.

     

08.02. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić otvorio izložbu Nikola Zrinski Sigetski i Sigetska bitka 1566. - 2016.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, koji je ujedno i predsjednik Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke, otvorio je u srijedu 8. veljače u Mađarskom institutu u Zagrebu izložbu Nikola Zrinski Sigetski i Sigetska bitka 1566. - 2016. Muzeja Sveti Ivan Zelina. 

Priopćenje

07. 02. Predavanje Mladenke Dabac dipl. ing. arh. - POVEZIVANJE EU PROSTORA ZELENI URBANIZAM I GRADOVI BUDUĆNOSTI TERMALNI GRAD SPLIT I TERMALIZAM SVJETSKA KULTURNA I PRIRODNA BAŠTINA

U utorak, 7. veljače 2017. u 18 sati u dvorani Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu (Palača Milesi) održat će se predavanje gospođe Mladenke Dabac dipl. ing. arh., mag.ing.aedif., ovl.arhitekt, DWB, Berlin/ Karlsruhe/Zagreb autorice i osnivačice inovacija: + green concept, + green toplice, + green hotel.

Mladenka Dabac tematizira i propituje održivi, dugoročni razvoj održivih gradova odnosno zelenih gradova budućnosti, što je ključna tema započetog milenija, njegovih izazova, novih mogućnosti, ali i prijetnji. Sve temelji na primjerima, vlastitim ili odabranim, ponajboljih EU i svjetskih praksi, stvarajući dugoročno održive prostorne modele.

Plakat

03. 02. I. Stručni skup prstenovača Hrvatske

U petak 03. veljače 2017. s početkom u 10 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 održat će se I. Stručni skup prstenovača Hrvatske.

Skup organizira Zavod za ornitologiju HAZU koji je ujedno znanstveni centar iz kojeg se upravlja prstenovanjem ptica u Hrvatskoj.


Program

Za medije

Priopćenje

02. 02. Predavanje dr. sc. Marijane Borić FAUST VRANČIĆ - 400 GODINA POSLIJE

U četvrtak 02. veljače 2017., u 18 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu u Zagrebu, dr. sc. Marijana Borić održat će predavanje FAUST VRANČIĆ - 400 GODINA POSLIJE.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

01.02. UMRO DUŠAN KARPATSKÝ, DOPISNI ČLAN HAZU

U 82. godini života u Pragu je 1. veljače umro Dušan Karpatský, najistaknutiji češki kroatist, književni povjesničar i prevoditelj, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

Priopćenje

27. 01. - 20. 02. Izložba: Franjo Zvonimir Tišina: arhiv arhitekta

27. siječnja u Hrvatskom muzeju arhitekture, I.G. Kovačića 37, otvara se izložba: Franjo Zvonimir Tišina: arhiv arhitekta.
Izložba ostaje otvorena do 20. veljače, radnim danom od 10 do 19 sati, a ulaz je besplatan.

Zvonimir Franjo Tišina (Zagreb, 1910. – Zagreb, 1984.), pripada generaciji arhitekata koji su počeli stvarati u predratno vrijeme, a u potpunosti se realizirali nakon II. svjetskog rata. Za vrijeme rata i u poratnim godinama  uspješno sudjeluje na arhitektonskim natječajima. U zajednici s Vladimirom Turinom 1941. osvaja prvu nagradu na natječaju za Medicinski grad na Šalati. Iz tog su perioda i njegovi avangardni radovi za Univerzitetski konvikt "Napredak" na Tuškancu i Dječji grad u Maksimiru. Nakon 1945. autor je više stambenih zgrada, postava izložbi te adaptacija i interijera. Ističe se uređenje koncertne dvorane Doma JNA  u Zvonimirovoj ulici; uređenje Kongresne dvorane za VI. kongres CK KPJ u Zagrebu; uređenje Gradske vijećnice u Rijeci; malen, ali paradigmatičan, interijer prodavaonice cipela "Sloga" u Ilici. Od 1956. do umirovljenja 1975. godine radi u Austriji.
Sudjeluje u izgradnji aerodroma, poslovnih i stambenih zgra da te hotela, većinom u Beču. Njegova djela upisana su u antologiju hrvatske moderne arhitekture.
Na  izložbi  će  njegov  opus  biti  predstavljen  putem  originalnih  nacrta,  fotografija i videozapisa.

DEPLIJAN

27. 01. Noć muzeja 2017. u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti

Muzejsko-galerijske jedinice i Knjižnica Hrvatske akademije znananosti i umjetnosti i ove godine sudjeluju u tradicionalnoj manifestaciji Noć muzeja.

U atriju palače Akademije na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 održat će se i svečanost otvorenja Noći muzeja čija ovogodišnja tema Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo.

Program Noći muzeja 2017. u HAZU

Priopćenje

27. 01. - 27. 02. Izložba: ARGOLA 2013. - 2016. / U ritmu grafike

Od 27. siječnja do 27. veljače u Kabinetu grafike HAZU, Strossmayerov trg 12, Zagreb, održava se izložba: ARGOLA  2013. - 2016. / U ritmu grafike.
Autorica izložbe je  mr. sc. Slavica Marković.
Izložba se može posjetiti svaki dan od 9 do 16 sati, subotom od 11 do 14 sati, nedjeljom zatvoreno.

Zaključna izložba 7. hrvatskog trijenala grafike predstavlja sadržaj 10 grafičkih mapa istaknutih hrvatskih grafičara objavljenih u ediciji Argola. Izlažemo mapu Jutro Maje S. Franković, mape Dani i Noći Nevenke Arbanas, Podmorje, Karine Sladović,  Karakter Stanislava Marijanovića, Album Igor Čabraja, Tragove Ane Vivode, Pet godišnjih doba Mirjane Vodopije, Kristaličnost crte Ivice Šiška, Znamen Zdenke Pozaić, te mapu Periferija Ines Krasić.

Izložba: U ritmu grafike

  

WebCover

 

27.01. IZJAVA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI POVODOM MEĐUNARODNOG DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Holokaust je zastrašujući primjer koliko čovjek može nisko pasti pod utjecajem zločinačkih totalitarnih ideologija, unatoč neprestanom društvenom i tehnološkom napretku. Primjer je to koji opominje da neprestano treba raditi na edukaciji novih generacija o holokaustu te širiti ozračje tolerancije i dijaloga bez kojeg je nemoguće živjeti u suvremenom pluralnom i multikulturalnom globalnom društvu. Žrtve holokausta zaslužuju vječni spomen, a hrabrim ljudima koji su se othrvali tom velikom zlu pripada trajna zahvalnost i poštovanje.

26. 01. Koncert prof. dr. sc. Đure Tikvice

U četvrtak, 26. siječnja s početkom u 19,30 sati u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Požega, Vjekoslava Babukića 27, u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi i Glazbene škole Požega ugledni pijanist prof. dr. sc. Đuro Tikvica (profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu) održati će koncert.

POZIVNICA

26.01. Okrugli stol: PRAVNA ZAŠTITA ZRAKA

U četvrtak, 26. siječnja s početkom u 10 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti će se održati okrugli stol PRAVNA ZAŠTITA ZRAKA. Okrugli stol organizira ZV za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

 

24. 01. - 19. 02. Izložba Marijana Molnara: O prvom i drugom / On the first and the second

U utorak, 24. siječnja 2017. u 19 sati u Gliptoteci HAZU otvara se izložba Marijana Molnara “O prvom i drugom”.
Izložba ostaje otvorena do 19. veljače 2017.

Radno vrijeme: utorak - petak 11-19 / vikend 10 - 14 sati

24.01. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na otvorenju 57. Teološko-pastoralnog tjedna

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u utorak 24. siječnja na otvorenju 57. teološko-pastoralnog tjedna koji se održava u Međubiskupijskom sjemeništu u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s temom Neophodnost dijaloga i pomirenja u hrvatskom društvu.

Priopćenje

24. 01. Predavanje akademika Božidara Liščića "Kako realizirati pametnu proizvodnu specijalizaciju za izvozne proizvode velike dodane vrijednosti"

U utorak 24. siječnja 2017., u 11 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11, akademik Božidar Liščić održat će predavanje "Kako realizirati pametnu proizvodnu specijalizaciju za izvozne proizvode velike dodane vrijednosti".

Predavanje organizira Znanstveno vijeće HAZU za tehnološki razvoj koje vodi akademik Marin Hraste. Uvodnu riječ održat će predsjednik Akademije akademik Zvonko Kusić.

Poziv

Priopćenje

23.01. 160. GODIŠNJICA ROĐENJA ANDRIJE MOHOROVIČIĆA

U ponedjeljak 23. siječnja navršilo se 160 godina od rođenja hrvatskog meteorologa, seizmologa i geofizičara Andrije Mohorovičića te je tim povodom predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić dao izjavu za javnost.

Priopćenje

 

20.01. 400. GODIŠNJICA SMRTI FAUSTA VRANČIĆA

U petak 20. siječnja 2017. navršava se 400. godišnjica smrti Fausta Vrančića, hrvatskog polihistora, izumitelja, leksikografa, diplomata i biskupa, a povodom tog jubileja Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti organizira tijekom 2017. nekoliko prigodnih događanja. 

Priopćenje

19.01. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić otvorio izložbu skulptura iz Zbirke Danijela Režeka

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić otvorio je u četvrtak 19. siječnja u Muzeju Mimara izložbu skulptura iz Zbirke Danijela Režeka.

Priopćenje

19. 01. Predstavljanje knjige SREĆKO BOŠNJAKOVIĆ (1865.-1907.) – ZNANSTVENIK I PODUZETNIK

U četvrtak 19. siječnja 2017., u 18 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu, održat će se predstavljanje 16. knjige edicije Rasprave i građa za povijest znanosti SREĆKO BOŠNJAKOVIĆ (1865.-1907.) – ZNANSTVENIK I PODUZETNIK.

Nakon uvodnih riječi predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića i tajnika Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti akademika Andreja Dujelle, o knjizi će govoriti  suurednica i autorica prof. dr. sc. Snježana Paušek-Baždar, autor akademik Vitomir Šunjić, recenzent akademik Nenad Trinajstić i autor prof. dr. sc. Branko Bošnjaković.

Poziv

Poziv za medije

18. 01. Komemorativni sastanak u povodu prve obljetnice smrti akademika Slavka Cvetnića

U srijedu 18. siječnja 2017. s početkom u 12 sati, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se komemorativni sastanak u povodu prve obljetnice smrti akademika Slavka Cvetnića.
Sastanak će otvoriti akademik Marko Pećina, tajnik Razreda za medicinske znanosti Akademije, a o životu i djelu preminulog akademika Cvetnića govorit će predsjednik Hrvatske akademije akademik Zvonko Kusić, glavni tajnik Hrvatske akademije akademik Pavao Rudan i akademik Josip Madić.

POZIV

PRIOPĆENJE

17.01. Umro prof. dr. sc. Miroslav Sedlaček, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U petak 13. siječnja 2017. u Odri kraj Zagreba u U 92. godini života umro je prof. dr. sc. Miroslav Sedlaček, istaknuti hrvatski fizičar i elektrotehničar, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Ispraćaj će biti u četvrtak 19. siječnja u 12.55 na Krematoriju u Zagrebu.

Priopćenje

17. 01. Redovita sjednica ZV za mir i ljudska prava HAZU: PRINOSI UČVRŠĆENJU MIRA U EUROPI - EUROPSKA UNIJA: DVOJBE O PROMJENAMA

U utorak 17. siječnja 2017, u 11 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Znanstveno vijeće za mir i ljudska prava organizira sjednica na temu: PRINOSI UČVRŠĆENJU MIRA U EUROPI - EUROPSKA UNIJA: DVOJBE O PROMJENAMA.
Nakon uvodne riječi predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića izlaganje pod naslovom EUROPSKA UNIJA: DVOJBE O PROMJENAMA će održati mr. sc. Zdravko Mršić, a sjednicu će moderirati predsjednik ZV za mir i ljudska prava HAZU akademik Davorin Rudolf.

POZIVNICA

Poziv za medije

Priopćenje