2016. godina

22. 12. 2016. - 29. 01. 2017. Izložba: Suvremeni odjeci antike

Čast nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe Suvremeni odjeci antike u četvrtak 22. prosinca u 19 sati u Gliptoteci HAZU, Medvedgradska 2, Zagreb. Izložba je otvorena do 29. siječnja 2017.godine

Izlagači: Grgur Akrap, Maja Bachler, Petar Dolić, Momčilo Golub, Marko Grgat, Luka Hrgović, Svjetlan Junaković, Siniša Majkus, Ante Rašić, Dalibor Stošić, Gorki Žuvela

Koautori koncepcije i autori tekstova: Magdalena Getaldić, Feđa Gavrlović

Izložba je postavljena u galeriji IV.  i stalnom postavu Zbirke sadrenih odljeva antičke skulpture.

O izložbi:
Izložbom Suvremeni odjeci antike želi se ukazati na spone koje povezuju suvremenu umjetničku produkciju u polju kiparstva i proširenih medija s razdobljem antike, koje je postavilo temelje zapadne estetike. Odabirom jedanaest suvremenih autora koji na različite načine interpretiraju antiku i komparativnim materijalom želimo aktualizirati i kodirati suvremene interpretacije te kiparsku problematiku koja se oslanja na tu veliku baštinu što ju je antičko kiparsko razdoblje ostavilo.
Implementacijom suvremene umjetnosti u stalni postav zbirke sadrenih odljeva antičke skulpture želi se podsjetiti na tradiciju antičkog oblikovanja koja ostaje značajna i opstaje u svojim zasadama i u suvremenoj umjetnosti, u klasičnim i proširenim medijima i umjetničkim praksama.


21.12. Izložba MEDICINA SACRA: ŠTOVANJE SVETACA ZAŠTITNIKA I DUHOVNA DIMENZIJA MEDICINE

U srijedu 21. prosinca u 18 sati u prostorijama Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, Praška 6/II u Zagrebu bit će svečano otvorena izložba MEDICINA SACRA: ŠTOVANJE SVETACA ZAŠTITNIKA I DUHOVNA DIMENZIJA MEDICINE.Organizatori izložbe su Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU, Hrvatsko katoličko liječničko društvo, Podružnica Zagreb te Ustanova URIHO, Galerija Sunce Zagreb, a autorica izložbe je Silvija Brkić Midžić, upraviteljica Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU. Izložba je otvorena za javnost do 20. siječnja 2017. ponedjeljkom, srijedom i petkom od 17 do 19 sati, te utorkom i četvrtkom od 10 do 12 sati. 

Poziv

Priopćenje

21.12. BOŽIĆNI KONCERT


U srijedu, 21. prosinca s početkom u  20 sati u palači HAZU na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se tradicionalni Božićni koncert.

Program

Priopćenje

20.12. Predstavljanje tematskog broja časopisa PSYCHIATRIA DANUBINA: „Public Health Promotion“ i inicijative za pokretanje projekta „Global Mental Health Culture Promotion“

U utorak, 20. prosinca s početkom u 10 sati u dvorani Knjižnice HAZU na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se predstavljanje tematskog broja časopisa PSYCHIATRIA DANUBINA: „Public Health Promotion“ i inicijative za pokretanje projekta „Global Mental Health Culture Promotion“.

Poziv

Za medije

Priopćenje

20. 12. Predavanje dr. sc. Željke Čorak JUTARNJA ZVIJEZDA, POZLAĆEN ORAH

U utorak, 20. prosinca 2016. u 19 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, dr. sc. Željka Čorak održat će predavanje JUTARNJA ZVIJEZDA, POZLAĆEN ORAH.

Uvodne riječi uputit će predsjednik Hrvatske akademije akademik Zvonko Kusić.

Poziv

Priopćenje

19. 12. Okrugli stol VAŽNOST NOVIH TEHNOLOGIJA U PROIZVODNJI VINA I PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI

U ponedjeljak, 19. prosinca 2106. u 12 sati, u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi, Županijska 9, održat će se okrugli stol s temom "Važnost novih tehnologija u proizvodnji vina i prehrambenoj industriji".

Izlaganja će održati izv. prof. dr. sc. Stela Jokić, dr. sc. Snježana Jakobović i doc. dr. sc. Ines Banjari.

Poziv

16.12. Predstavljanje ZBORNIKA U ČAST PROF. DR. SC. NIKOLI BENČIĆU

U petak, 16. prosinca s početkom u 12 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se predstavljanje ZBORNIKA U ČAST PROF. DR. SC. NIKOLI BENČIĆU, dopisnom članu HAZU. Nakon uvodne riječi predsjednika Hrvatske akademije znanostii umjetnosti akademika Zvonka Kusića o Zborniku će govoriti dr. sc. Mijo Lončarić, urednik knjige g. Petar Tyran te prof. dr. sc. Nikola Benčić.

Poziv

Priopćenje

15.12. U Čakovcu održana završna svečanost obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke

U organizaciji Međimurske županije i Zrinske garde Čakovec, u četvrtak 15. prosinca u Čakovcu je održana završna svečanost obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke i pogibije Nikole Šubića Zrinskog. Na svečanosti je bila i njena pokroviteljica, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, kao i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić koji je ujedno i predsjednik Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke. 

Priopćenje

15.12. Otvorenje multimedijalne izložbe Marijane V. Pende

U četvrtak 15.prosinca 2016. godine u 19 sati otvara se u Gliptoteci HAZU multimedijalna izložba Marijane V. Pende.
Autorica predgovora i stručne obrade je muzejska savjetnica Lida Roje Depolo.

 

15. 12. Redovita Skupština Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U četvrtak 15. prosinca 2016. u 11 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg N. Š. Zrinskog 11,  održat će se redovita Skupština Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Nakon Skupštine održat će se tradicionalno blagdansko primanje.

Dnevni red

Priopćenje

14.12. Tribina: INOVACIJE I TRANSFER TEHNOLOGIJE – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske / Kolokvij: Predstavljanje nagrađenih inovacija sastavnica Sveučilišta u Zagrebu na međunarodnom sajmu inovacija INNOVA u Bruxellesu

U srijedu 14. prosinca 2016. u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu (Trg maršala Tita 14) s početkom u 12 sati održat će se tribina Predstavljanje nagrađenih inovacija sastavnica Sveučilišta u Zagrebu na međunarodnom sajmu inovacija INNOVA 2016 u Bruxellesu, jedanaestoga u nizu događanja u sklopu tribine Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske.

Poziv

13.12. Posjet predsjednika HAZU akademika Zvonka Kusića zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio je u utorak 13. prosinca u Nadbiskupskom dvoru predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića.

Priopćenje

12.12. Predavanje ZV na naftu i plin HAZU (Sekcija za preradu nafte): POBOLJŠANJE ENERGETSKIH, EKOLOŠKIH I EKONOMSKIH PERFORMANSI POGONA ZA PRIMARNU PRERADU NAFTE

U ponedjeljak, 12. prosinca s početkom u 11 sati u maloj sjedničkoj dvorani palače HAZU na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu odžat će se predavanje Almira Sedića, dipl. ing. pod naslovom POBOLJŠANJE ENERGETSKIH, EKOLOŠKIH I EKONOMSKIH PERFORMANSI POGONA ZA PRIMARNU PRERADU NAFTE. Predavanje organizira ZV za naftu i plin HAZU – Sekcija za preradu nafte. 

Poziv

 

09. 12. Predstavljanje grafičke mape Ines Krasić / Periferija - edicija Argola

U petak, 9. prosinca s početkom u 13 sati u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 12 u Zagrebu održat će se predstavljanje grafičke mape Ines Krasić / Periferija.
Na predstavljanju će govoriti: mr. sc. Slavica Marković, upraviteljica Kabineta grafike, Ružica Pepelko, viša kustosica i umjetnica red. prof. art. Ines Krasić.

Najava

Pozivnica

 

 

09.12. Predavanje ZV na naftu i plin HAZU (Sekcija za petrokemiju): MODIFIKACIJA SINTETSKIH POLIMERA BIORAZGRADLJIVIM POLIMERIMA


U petak, 9. prosinca s početkom u 13 sati u maloj sjedničkoj dvorani palače HAZU na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu odžat će se predavanje prof. dr. sc. Emi Govorčin Bajsić pod naslovom MODIFIKACIJA SINTETSKIH POLIMERA BIORAZGRADLJIVIM POLIMERIMA.
Predavanje organizira ZV za naftu i plin HAZU – Sekcija za petrokemiju.

Poziv

Sažetak predavanja

08. 12. Predstavljanje edicije Djela Josipa Kosora

U četvrtak 8. prosinca 2016., u 18 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu, Naklada Ex libris predstavit će dvanaest svezaka Djela Josipa Kosora. Urednik edicije je akademik Dubravko Jelčić, a priređivač svih svezaka dr. sc. Ivica Matičević.

Uvodno će govoriti akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a o Djelima će govoriti akademik Dubravko Jelčić, akademik Pavao Pavličić, akademik Viktor Žmegač i dr. sc. Ivica Matičević.

Poziv

Za medije

Priopćenje

08.12. Sastanak i predavanje povodom 85. obljetnice osnutka i djelovanja Ćirilo-Metodova Kora iz Zagreba


U četvrtak, 8. prosinca s početkom u 11 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se sastanak povodom 85. obljetnice osnutka i djelovanja Ćirilo-Metodova Kora iz Zagreba.
Nakon uvodne riječi akademika Stanislava Tuksara održat će se predavanje mr. sc. Gorana Ivaniševića pod naslovom 85. obljetnica osnutka i djelovanja Ćirilo-Metodova Kora iz Zagreba. Predavanje organiziraju Odsjek za povijest hrvatske glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatsko muzikološko društvo.

Poziv

07. 12. Okrugli stol PROŠLOST, SADAŠNJOST I BUDUĆNOST PČELARSTVA U HRVATA

U srijedu 07. prosinca 2016. u 11 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu J.J. Strossmayera 14 u Zagrebu održat će se okrugli stol na temu Prošlost, sadašnjost i budućnost pčelarstva u Hrvata.

Okrugli stol organiziraju Znanstveno vijeće HAZU za zaštitu prirode (predsjednik Vijeća akademik Ferdo Bašić) i Znanstveno vijeće HAZU za poljoprivredu i šumarstvo (predsjednik Vijeća akademik Slavko Matić).

Poziv

Sažeci

Za medije

Priopćenje

 

06.12. U Parizu predstavljen zbornik radova Francusko-hrvatski projekti i francuski znanstvenici

U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Parizu 30. studenog predstavljena je dvojezična hrvatsko-francuska publikacija Francusko-hrvatski projekti i francuski znanstvenici. 

Priopćenje

02.12. Predavanje ZV na naftu HAZU (Sekcija za geologiju, geofiziku i geokemiju): NEMIRNA EUROPA

U petak, 2. prosinca s početkom u 12 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu će se održati predavanje Zorana Kunšteka, dipl. ing. pod naslovom NEMIRNA EUROPA.

Predavanje organizira ZV za naftu i plin HAZU - Sekcija za geologiju, geokemiju i geofiziku.

POZIV

02.12. - XV. znanstveno-stručni skup Dani dr. Franje Račkoga

U petak 2. prosinca 2016. s početkom u 11 sati u Domu kulture i Vijećnici Općine Fužine u Fužinama održat će se XV. znanstveno-stručni skup Dani dr. Franje Račkoga.

Organizatori skupa su Zavod za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli, Udruga «Dr. Franjo Rački» Fužine i Osnovna škola Ivanke Trohar Fužine.

POZIVNICA S PROGRAMOM

02.12. - 13. znanstveni simpozij: DERMATOLOGIJA TREĆE ŽIVOTNE DOBI

U petak, 2. prosinca s početkom u 9 sati u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma, Opatička 18 u Zagrebu će se održati 13. znanstveni simpozij DERMATOLOGIJA TREĆE ŽIVOTNE DOBI.

Simpozij organiziraju Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, KBC „Sestre milosrdnice“ – Klinika za kožne i spolne bolesti, Hrvatski liječnički zbor i Hrvatsko dermatovenerološko društvo.

U sklopu simpozija, s početkom u 11.45 sati bit će također i predstavljena knjiga prof. dr. sc. Mirne Šitum, članice suradnice HAZU pod naslovom DERMATOLOGIJA TREĆE ŽIVOTNE DOBI.

POZIV

Za medije

Priopćenje

01.12. Umro akademik Ante Stamać

U Zagrebu je 30. studenog 2016. u 78. godini života umro akademik Ante Stamać, hrvatski pjesnik, teoretičar književnosti, esejist i prevoditelj, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Ispraćaj akademika Stamaća bit će u ponedjeljak 5. prosinca u 10 sati ispred mrtvačnice na Mirogoju, a pokop će biti 6. prosinca na rodnom otoku Molatu.

Obavijest o smrti

Priopćenje o ispraćaju

30.11. Akademkinja Milena Žic Fuchs izabrana u The High Level Group on Maximising the Impact of EU Research and Innovation Programmes

Akademkinja Milena Žic Fuchs, članica Predsjedništva Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i predsjednica Odbora za međunarodnu suradnju HAZU izabrana je u utorak 29. studenog u skupinu 12 uglednih stručnjaka koji bi trebali osmisliti viziju budućih istraživanja i inovacija u Europskoj uniji. Kako je priopćila Europska komisija, skupina će djelovati pod nazivom The High Level Group on Maximising the Impact of EU Research and Innovation Programmes.

Ova skupina okuplja vodeća europska imena europske znanstvene politike, a predsjedavat će joj profesor Pascal Lamy s Jacques Delors Instituta. Više informacija o članovima ovog europskog tijela nalazi se ovdje

Priopćenje
 

 

30. 11. Otvorenje izložbe fotografija Zorana Filipovića pod nazivom „1991.“

U Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti će se u srijedu, 30. studenog 2016. u 19 sati otvoriti Izložba fotografija Zorana Filipovića pod nazivom „1991.“

Izložbom će biti obuhvaćene fotografije koje su nastale tijekom Domovinskog rata, a čiji je autor bio aktivni sudionik te će se na taj način obilježiti 25 godina od njegova početka,  kao i herojsko vrijeme oslobađanja naše domovine.

Izloženo će biti 100  c/b fotografija, autor predgovora je dr. sc. Željka Čorak.

Izložba se održava  pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Izložba ostaje otvorena do siječnja 2017., utorak-petak 11-19 sati; vikend 10-14 sati

Pozivnica

Tekst dr.sc. Žejke Čorak

30.11. Predstavljanje knjige: HRVATSKA PRIRODNA BOGATSTVA - ZAŠTITA I ODGOVORNI RAZVOJ

U srijedu, 30. studenoga s početkom u 13 sati u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati predstavljanje knjige HRVATSKA PRIRODNA BOGATSTVA - ZAŠTITA I ODGOVORNI RAZVOJ.

Nakon pozdravne riječi predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića o knjizi će govoriti potpredsjednik HAZU i glavni urednik knjige akademik Velimir Neidhardt te urednik akademik Mirko Zelić.

POZIV

Za medije

Priopćenje

 

28. 11. 2016. - 31. 01. 2017. Izložba: Slike mrtve prirode u Strossmayerovoj galeriji

U ponedjeljak, 28. studenoga s početkom u 19 sati u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati otvorenje izložbe Slike mrtve prirode u Strossmayerovoj galeriji.

Izložbu će otvoriti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, a prigodne riječi će uputiti tajnik Razreda za likovne umjetnosti akademik Vladimir Marković i upravitelj Strossmayerove galerije starih majstora Borivoj Popovčak, prof.

Izložba ostaje otvorena do 31. siječnja 2017. Radno vrijeme: utorak od 10h do 19h; srijeda-petak od 10h do 16h; sub. i nedjeljom od 10h do 13h; ponedjeljkom zatvoreno

POZIV

PRIOPĆENJE

28. 11. Predavanje dr. sc. Anice Bilić: KNJIŽEVNI POGLED NA SIGETSKU BITKU, U POVODU 450. OBLJETNICE

U ponedjeljak, 28. studenoga s početkom u 18 sati Centar za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Vinkovcima organizira predavanje dr. sc. Anice Bilić Književni pogled na Sigetsku bitku, u povodu 450. obljetnice.
U glazbenom dijelu programa sudjeluju učenici Glazbene škole Josipa Runjanina, Vinkovci.

POZIVNICA

25.11. Radionica: HIDROLOŠKE PROGNOZE U HRVATSKOJ I SUSJEDNIM ZEMLJAMA

U petak, 25. studenoga s početkom od 10 do 13 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu će se održati radionica pod nazivom HIDROLOŠKE PROGNOZE U HRVATSKOJ I SUSJEDNIM ZEMLJAMA.
Radionicu organizira Razred za prirodne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – Hrvatsko povjerenstvo za geodeziju i geofiziku.

POZIV

PRIOPĆENJE

25. 11. 4. znanstveni sastanak TUMORI PROSTATE

U petak, 25. studenoga, od 9 do 15 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11, održava se 4. znanstveni sastanak TUMORI PROSTATE.

Organizatori su Odbor za tumore Razreda za medicinske znanosti HAZU i Zaklada onkologija.

Program

Priopćenje

24. 11. Predstavljanje monografije KINCL

U četvrtak 24. studenoga u 18 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14, Zagreb, predstavljanje monografije KINCL, autora: dr. sc. Zlatko Karač, dr.sc. Alen Žunić, Iva Koerbler, pov. umj., dr. sc. Hela Vukadin-Doronjga, Toni Bešlić, dipl. ing. arh

Na predstavljanju monografije govorit će predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, dr. sc. Zlatko Karač, akademik Mladen Obad Šćitaroci i akademik Branko Kincl.

POZIVNICA

Poziv za medije

Priopćenje


                                                  

24.11. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić i glavni tajnik akademik Pavao Rudan primili predsjednika Crnogorske akademije nauka i umjetnosti akademika Dragana Vukčevića

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić i glavni tajnik akademik Pavao Rudan primili su u četvrtak 24. studenog u palači HAZU predsjednika Crnogorske akademije nauka i umjetnosti akademika Dragana Vukčevića. 

Priopćenje

24. 11. Okrugli stol: ISTRAŽIVANJE JADRANA, SADAŠNJOST I BUDUĆNOST

U četvrtak, 24. studenoga 2016. s početkom u 10 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održat će se okrugli stol na temu ISTRAŽIVANJE JADRANA, SADAŠNJOST I BUDUĆNOST, u organizaciji Znanstvenog vijeća HAZU za prirodoznanstvena istraživanja Jadrana i Razreda za prirodne znanosti HAZU.

Voditelji okruglog stola su akademik Mladen Juračić, predsjednik i prof. dr. sc. Jakov Dulčić, tajnik Znanstvenog vijeća.

Program

Za medije

23. 11. Obilježavanje 15. godišnjice osnutka Hrvatske zaklade za znanost

U u srijedu, 23. studenog 2016. godine, u 11 sati u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, Opatička ulica 18, Hrvatska zaklada za znanost organizira svečano obilježavanje 15. godišnjice svoga osnutka.

Na svečanom obilježavanju 15. obljetnice osnutka Zaklade prisutnima će se obratiti Hrvoje Šlezak, zamjenik ministar znanosti, obrazovanja i sporta, akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te akademik Dario Vretenar, predsjednik Upravnog odbora Zaklade. Znanstvene prezentacije održat će akademik Mirko Orlić (Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu), prof. dr. sc. Tihana Lenac Roviš (Medicinski fakultet, Sveučilište u Rijeci), prof. dr. sc. Bojan Jerbić (Fakultet strojarstva i brodogradnje, Sveučilište u Zagrebu) i prof. dr. sc. Mario Šlaus (Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti).

Za medije

Priopćenje

23.11. Okrugli stol: PRAVNA ZAŠTITA MORA

U srijedu, 23. studenoga s početkom u 10 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti će se održati okrugli stol PRAVNA ZAŠTITA MORA.

Okrugli stol organizira ZV za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

POZIV

PRIOPĆENJE

22. 11. Predavanja KRIZA PROJEKTA EU (akademik Zvonko Posavec) i EU NAKON BR-EXITA (prof. dr. sc. Radovan Vukadinović)

U utorak, 22. studenoga 2016., u 11 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11, predavanja će održati akademik Zvonko Posavec: KRIZA PROJEKTA EU i prof. dr. sc. Radovan Vukadinović: EU NAKON BR-EXITA.

Pozdravne riječi uputit će akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Poziv

Priopćenje

21.11. Predstavljanje knjige: Scripta in honorem Igor Fisković : Zbornik povodom sedamdesetog rođendana

U ponedjeljak, 21. studenoga s početkom u 13 sati u dvorani Knjižnice HAZU na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu će se održati predstavljanje knjige Scripta in honorem Igor Fisković : Zbornik povodom sedamdesetog rođendana.
Predstavljanje knjige organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Međunarodni istraživački centar za kasnu antiku i srednji vijek Sveučilišta u Zagrebu.

POZIV

PRIOPĆENJE

18.11. IZJAVA PREDSJEDNIKA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI AKADEMIKA ZVONKA KUSIĆA POVODOM 25. OBLJETNICE VUKOVARSKE TRAGEDIJE

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti kao najviša hrvatska znanstvena, kulturna i umjetnička institucija kojoj je temeljna zadaća čuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta s tugom i zahvalnošću prisjeća se hrabrih branitelja grada Vukovara i svih stanovnika grada heroja stradalih prije 25 godina u srpskoj agresiji. Žrtva koju je podnio grad Vukovar i njegovi stanovnici trajno je utkana u hrvatski nacionalni identitet kao simbol hrvatskog junaštva, otpora, požrtvovnosti, domoljublja i jedinstva. Tragedija Vukovara, tog Sigeta novog doba, prerasla je u pobjedu. Hrvatski narod treba trajno pamtiti da bez onih koji su u najtežim trenucima novije hrvatske povijesti bili spremni žrtvovati vlastiti život ne bi bilo niti suvremene Hrvatske. Stoga je obveza sadašnjeg i budućih hrvatskih naraštaja čuvati uspomenu na Vukovarsku tragediju 1991. i s posebnim se poštovanjem i senzibilitetom odnositi prema gradu Vukovaru. 

Priopćenje

18.11. Otvorenje izložbe: KAŠTEL NA VRHUNCU - Oglašavanje i ambalaža lijekova tvornice "Kaštel" u Zagrebu 1930-ih i 1940-ih

U petak, 18. studenoga s početkom u 19 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu će se održati otvorenje izložbe KAŠTEL NA VRHUNCU - Oglašavanje i ambalaža lijekova tvornice "Kaštel" u Zagrebu 1930-ih i 1940-ih.

Izložba se održava u povodu 95. obljetnice osnutka tvornice lijekova Kaštel koja je 1945. godine integrirana u Plivu. Izložba ostaje otvorena do 31. siječnja 2017.


Priopćenje

18. 11. Međunarodni simpozij povodom 30 GODINA KLINIKE ZA NEUROKIRURGIJU KLINIČKOG BOLNIČKOG CENTRA "SESTRE MILOSRDNICE"

U petak, 18. studenoga  s početkom u 10 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14, održat će se Međunarodni simpozij povodom 30 GODINA KLINIKE ZA NEUROKIRURGIJU KLINIČKOG BOLNIČKOG CENTRA SESTRE MILOSRDNICE.

Simpozij organiziraju Klinika za neurokirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice, Zdravstveno veleučilište Zagreb, Udruga neurokirurga jugoistočne Europe (SeENS), uz potporu i pomoć Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar-Kitarović.

Program

Za medije

Priopćenje


 

17.11. Predavanje akademika Milka Jakšića: BAVITI SE EKSPERIMENTALNOM FIZIKOM U HRVATSKOJ

U četvrtak, 17. studenoga s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu će se održati predavanje akademika Milka Jakšića pod naslovom BAVITI SE EKSPERIMENTALNOM FIZIKOM U HRVATSKOJ.

POZIV

PRIOPĆENJE

 

17.11. Simpozij: BOLEST KVRGAVE KOŽE U EUROPI - STANJE I IZAZOVI

U četvrtak, 17. studenoga s početkom u 10 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati simpozij BOLEST KVRGAVE KOŽE U EUROPI - STANJE I IZAZOVI.

Organizator simpozija je Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti - Odbor za animalnu i komparativnu patologiju.

POZIV

PRIOPĆENJE

16. 11. Predstavljanje knjige NIKOLA ŠUBIĆ ZRINSKI U HRVATSKOM STIHU

U srijedu 16 studenoga, u 19 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11, održat će se predstavljanje knjige NIKOLA ŠUBIĆ ZRINSKI U HRVATSKOM STIHU (Društvo hrvatskih književnika, Zagreb, 2016.) koju su priredili Josip Bratulić, Vladimir Lončarević i Božidar Petrač.

Uvodno će govoriti akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i predsjednik Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke, a knjigu će predstaviti akademik Josip Bratulić, Božidar Petrač, predsjednik Društva hrvatskih književnika. Stihove će kazivati dramski umjetnik Joško Ševo.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

16. 11. Predstavljanje knjige prof. dr. sc. Zorana Tomića: Odnosi s javnošću – Teorija i praksa

U srijedu, 16. studenoga 2016. u 18 sati održat će se predstavljanje knjige “Odnosi s javnošću – Teorija i praksa” autora prof. dr. Zorana Tomića. Knjigu u izdanju izdavačke kuće Synopsis iz Zagreba predstavit će Andro Krstulović Opara, dr. sc. Miro Radalj i dr. sc. Damir Jugo.
Predstavljanje će se održati na drugom katu Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi).

Pozivnica

16.11. Umro Tomislav Neralić, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U srijedu 16. studenog 2016. u Zagrebu je u 99. godini umro Tomislav Neralić, istaknuti hrvatski operni pjevač i dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Priopćenje

16. 11. Književnoznanstvena manifestacija: Knjiški Krnjaš II. i Znanstveni skup Josipu Kozarcu, u povodu 110. obljetnice smrti

U srijedu, 16. studenoga s početkom u 13 sati Centar za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Vinkovcima organizira književnoznanstvenu manifestaciju Knjiški Krnjaš II. i Znanstveni skup Josipu Kozarcu, u povodu 110. obljetnice smrti.

POZIVNICA

PROGRAM

16. 11. III. Znanstveni simpozij "Tumori probavnoga sustava - Rak debeloga crijeva"

U srijedu 16. studenoga 2016., u 9 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu, održat će se III. Znanstveni simpozij "Tumori probavnoga sustava - Rak debeloga crijeva.

Simpozij organiziraju Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Katedra za kliničku onkologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Klinika za onkologiju i nuklearnu medicinu KBC Sestre milosrdnice.

Program

Poziv za medije

Priopćenje

 

15.- 29. 11. Izložba: SPLIT, 25. studenoga 1991.

U utorak, 15. studenoga 2016. u 19 sati otvorit će se izložba SPLIT, 25. studenoga 1991. povodom obilježavanja 25 godina od bombardiranja na Split u Domovinskom ratu.
Osim prikupljenih fotografija i video zapisa bombardiranog Splita, izloženi će biti i dokumenti nastali radom Državnog arhiva u to vrijeme.
Izložbu u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu i Državnog arhiva u Splitu otvorit će akademik Davorin Rudolf, a prisutnima će se obratiti i ravnateljica Državnog arhiva u Splitu, Marina Grgičević i voditeljica INDOK-a, Bruna Horović Vuković.
Izložba će biti postavljena u dvorani na prvom katu Zavoda HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi) i ostaje otvorena do 29. studenoga 2016.

15.11. Predstavljanje knjige: Pregled bjelovarskog tiskarstva do 1940.: bibliografija

U utorak, 15. studenoga 2016. u 19 sati u Studijskom odjelu Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 11, bit će predstavljena knjiga Pregled bjelovarskog tiskarstva do 1940.: bibliografija autorica mr. sc. Zorke Renić i Tine Gatalica, prof.
U predstavljanju sudjeluju: akademik Antun Dubravko Jelčić, recenzent, Marinko Iličić, ravnatelj bjelovarske knjižnice, prof. dr. sc. Slobodan Kaštela, glavni i odgovorni urednik, voditelj Zavoda u Bjelovaru, prof. dr. sc. Vladimir Strugar, urednik, upravitelj Zavoda u Bjelovaru i autorice mr. sc. Zorka Renić i Tina Gatalica, prof.
U glazbenom dijelu programa nastupit će Glazbena sekcija HORKUD-a Golub Bjelovar.

POZIVNICA

PLAKAT

15. 11. Predstavljanje knjige prof. dr. sc. Nike Zuraka METANEUROBIOLOGIJA SMRTI

U utorak 15. studenoga s početkom u 18 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održat će se predstavljanje knjige prof. dr. sc. Nike Zuraka METANEUROBIOLOGIJA SMRTI.

Na predstavljanju će govoriti akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, prof. dr. sc. Zdravka Poljaković, v.d. predstojnice Klinike za neurologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i KBC-a Zagreb, autor prof. dr. sc. Niko Zurak i Anđa Raič, prof., u ime Medicinske naklade.

Poziv

Za medije

Priopćenje

15.11. Dodjela nagrade Marko Fotez za razdoblje 2012.-2015. dr. sc. Martini Petranović

U utorak, 15. studenoga s početkom u 12 sati u muzejskom prostoru palače Narodnog doma, Opatička 18, Zagreb održat će se dodjela nagrade Marko Fotez za razdoblje 2012.-2015. Nagrada će biti uručena dr. sc. Martini Petranović, a dodjeljuje se zahvaljujući potpori Ministarstva kulture RH.

POZIV

POZIV ZA MEDIJE

PRIOPĆENJE

15.11. Skupština ZV za tehnološki razvoj HAZU i predavanje prof. dr. sc. Dragana Kovačevića: Inovacije kao temelj konkurentnosti hrvatske prehrambene industrije

U utorak, 15. studenoga s početkom u 12 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati skupština ZV za tehnološki razvoj HAZU i predavanje prof. dr. sc. Dragana Kovačevića: Inovacije kao temelj konkurentnosti hrvatske prehrambene industrije.

POZIV

PRIOPĆENJE

15. - 17. 11. - 3. Hrvatski gerontološki i gerijatrijski kongres

Od 15. – 17. studenoga 2016. u Opatiji će se održati 3. hrvatski gerontološki i gerijatrijski kongres s međunarodnim sudjelovanjem.
Organizatori ovog prestižnog Kongresa su Hrvatsko društvo za gerontologiju i gerijatriju HLZ-a, Referentni centar Ministarstva zdravstva RH za zaštitu zdravlja starijih osoba – Centar za zdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Sveučilište u Zagrebu.
Dodatne informacije na:  www.gerontology2016.com ; www.stampar.hr/gerontologija

POZIVNICA - 1. obavijest

10. 11. Predstavljanje Drugog sveska Tradicijsko crkveno pučko pjevanje u Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja

U četvrtak, 10. studenoga 2016. u 18 sati u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu i Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, Split održat će se predstavljanje Drugog sveska Tradicijsko crkveno pučko pjevanje u Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja.
Prisutne će pozdraviti akademik Davorin Rudolf, a o svesku će govoriti fra Joško Kodžoman, provincijal, prof. Vito Balić, fra Stipica Grgat, urednik i dr. fra Ante Akrap.
U glazbenom dijelu pjevaju pučki pjevači iz Radošića.
Predstavljanje će se održati u dvorani na I. katu Zavoda HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi).

 

10.11. Predstavljanje knjige akademika Nenada Trinajstića: Život u znanosti – Uspomene iz nepovrata

U četvrtak, 10. studenoga s početkom u 18 sati u velikoj dvorani palače HAZU na Trgu N. Š. Zrinskog 11 će se održati predstavljanje knjige akademika Nenada Trinajstića pod naslovom ŽIVOT U ZNANOSTI – USPOMENE IZ NEPOVRATA.

Nakon uvodne riječi predsjednika HAZU akademika Zvonka Kusića na predstavljanju će govoriti recenzentica prof. emer. dr. sc. Marija Kaštelan-Macan, recenzent akademik Leo Klasinc, urednica prof. dr. sc. Snježana Paušek-Baždar i autor akademik Nenad Trinajstić.

POZIV

PRIOPĆENJE

10.11. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio posebnog savjetnika i pomoćnika glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za sprečavanje masovnih zločina prof. dr. sc. Ivana Šimonovića

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u četvrtak 10. studenog u palači HAZU posebnog savjetnika i pomoćnika glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za sprečavanje masovnih zločina prof. dr. sc. Ivana Šimonovića.

Priopćenje

10. 11. 2016. - 27. 01. 2017. Izložba: Boris Papandopulo u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti

U četvrtak 10. studenog, u 11 sati, u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmaerov trg 14, otvorenje izložbe: Boris Papandopulo u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti
Na otvorenju izložbe govorit će akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, mr.sc. Blaženka Peradenić-Kotur, predsjednica Zagrebačkog knjižničarskog društva i akademkinja Koraljka Kos, voditeljica Odsjeka za povijest hrvatske glazbe.

Glazbena točka: B. Papandopulo: Monolog. Izvodi Martin Krpan, violina

Izložba će biti otvorena do 27. siječnja 2017. godine, svakog radnog dana od 9 do 15 sati.

PLAKAT

ZA MEDIJE

PRIOPĆENJE


 

 

10. i 11. 11. 17. Simpozij COMPREHENSIVE APPROACH TO PERSONALIZED MEDICINE

U četvrtak 10. studenoga u Rijeci i 11. studenoga u Opatiji, održat će se 17. Simpozij na temu COMPREHENSIVE APPROACH TO PERSONALIZED MEDICINE - Medical, Legal and Ecconomic implications for Croatian Healthcare system. Simpozij organizira Zavod HAZU za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu u Rijeci, kojeg vodi akademik Daniel Rukavina, u suradnji s Odjelom za biotehnologiju, Medicinskim i Pravnim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, Jean Monnet Inter-University Center of Excellence Opatija i HLZ-Podružnica Rijeka.

U prvom dijelu simpozija bit će predstavljena knjiga:
PERSONALIZED MEDICINE. A NEW MEDICAL AND SOCIAL CHALLENGE (Publisher:
Springer, Berlin-New York, 2016). Editors: Bodiroga-Vukobrat N., Rukavina, D., Pavelić, K. and Sander, G.G.

Program

Sažetci

09. 11. Predstavljanje Akademijinog izdanja triju knjiga prof. emeritusa Ante Simonića

U srijedu 9. studenoga 2016., u 13 sati, u velkoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, održat će se predstavljanje Akademijinog izdanja triju knjiga prof. emeritusa Ante Simonća: Rijeka vremenaRijeka velikog uzleta i Rijeka novih nadanja.

Uvodne riječi uputit će predsjednik Akademije akademik Zvonko Kusić i glavni tajnik Akademije akademik Pavao Rudan, recenzent trilogije.

O trilogiji će govoriti recenzenti akademik Petar Strčić, prof. dr. sc. Darko Gašparović, član suradnik HAZU i prof. dr. sc. Bernard Franković, izvršni urednik Franjo Butorac i autor. U prigodnom glazbenom programu nastupit će Rita Zhao Simonić.

Poziv

Priopćenje

08. 11. Predstavljanje kataloga izložbe i razgovor s autorom opusa: Arhitektura malog mjerila - 50 godina stvaralaštva arhitekta i dizajnera Vlade Petričevića

U utorak, 8. studenoga 2016. s početkom u 19 sati, u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU, I.G. Kovačića 37, predstavljanje kataloga izložbe i razgovor s autorom opusa: Arhitektura malog mjerila - 50 godina stvaralaštva arhitekta i dizajnera Vlade Petričevića.
Predavanje se održava u okviru istoimene izložbe koja ostaje otvorena do 15. studenoga 2016., radnim danom od 9 do 16 sati, četvrtkom do 18 sati, te subotom od 10 do 14 sati.

POZIVNICA

ZA MEDIJE

PRIOPĆENJE

08. 11. Predavanje Hrvoja Gržine uz izložbu: Tragom baštine: Schneiderov fotografijski arhiv

U utorak, 8. 11. 2016. u 18 sati. u Strossmaerovoj galeriji starih majstora HAZU održati će se predavanje uz izložbu Tragom baštine: Schneiderov fotografijski arhiv.
Predavanje će održati Hrvoje Gržina, pročelnik Središnjeg fotolaboratorija u Hrvatskom državnom arhivu te će govoriti o značajkama fotografskih negativa na različitim podlogama te o osobitostima njihove digitalizacije.

POZIVNICA

08.11. U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti dodijeljene zahvalnice Đuri Deželiću, Srećku Seljanu i Nenadu Doganu

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u utorak 8. studenog održana je svečanost dodjele zahvalnica prof. dr. sc. Đuri Deželiću koji je Akademiji darovao laboratorijski dnevnik svog oca Mladena Deželića o konzerviranju Bašćanske ploče, mr. sc. Srećku Seljanu, donatoru programskog paketa koji najsuvremenijom metodom omogućuje posjetiteljima pristup i vođenje kroz stalni postav Strossmayerove galerije starih majstora HAZU te Nenadu Doganu koji je taj program likovno oblikovao.

Priopćenje

 

05.11. U Zagrebu otkriveno poprsje akademika Ive Padovana, nekadašnjeg predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U Klinici za tumore Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice u Zagrebu u subotu 5. studenog održana je svečanost otkrivanja poprsja akademika Ive Padovana, istaknutog hrvatskog otorinolaringologa svjetskog glasa, utemeljitelja Klinike kao zasebne ustanove za liječenje oboljelih od raka i predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 1998. do 2003.

Priopćenje

 

4. 11. Hommage: Akademik Miroslav Šicel (1926. – 2011.) : Povjesničar hrvatske književnosti – u povodu 90. obljetnice rođenja

U petak, 4. studenoga 2016., u 19 sati u multimedijskoj dvorani palače Herzer Gradskog muzeja Varaždin, Franjevački trg 10, održati će se hommage: Akademik Miroslav Šicel (1926. – 2011.).   Povjesničar hrvatske književnosti – u povodu 90. obljetnice rođenja
Skup organiziraju: Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu; Gradski muzej Varaždin i Matica Hrvatska - Ogranak Varaždin
Govorit će: akademik Krešimir Nemec, prof. dr. sc. Joža Skok, mr. sc. Ernest Fišer i mr. sc. Eduard Vargović.

POZIVNICA

04.11. Zaklada HAZU dodjeljuje Nagradu „Dragutin Tadijanović“ Borbenu Vladoviću

Hrvatski pjesnik, romansijer, novelist i dramski pisac Borben Vladović dobitnik je ovogodišnje Nagrade „Dragutin Tadijanović“ koju dodjeljuje Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Svečanost dodjele Nagrade bit će u petak 4. studenog u 12 sati u Slavonskom Brodu u sklopu tradicionalne manifestacije Sjećanje na Dragutina Tadijanovića. 

Priopćenje

04.11. Konferencija: BUDUĆNOST MUSKULOSKELETNOG ZDRAVLJA 2016.

U petak, 4. studenoga s početkom u 9 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu će se održati konferencija: BUDUĆNOST MUSKULOSKELETNOG ZDRAVLJA 2016.
Organizatori konferencije su Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, FP7 HEALTH projekt Osteogrow i Hrvatsko društvo za kalcificirana tkiva.

Poziv

 

04. 11. Centralno obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika

U petak, 4. studenoga 2016., od 9.30 do 12.00 sati u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11, održat će se centralno obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika.
Pozdravnim govorom prisutnima će se obratiti akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije.

Program svečanosti

Priopćenje

03.11. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić otvorio 11. kongres Hrvatskog kardiološkog društva i 6. kongres Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara

Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u četvrtak 3. studenog u hotelu Westin u Zagrebu započeo je 11. kongres Hrvatskog kardiološkog društva u sklopu kojeg se održava i 6. kongres Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara. Kongres je otvorio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić.

Priopćenje

 

03.11. Predavanje akademika Svetozara Musića: MÖSSBAUEROV EFEKT I PRIMJENE

U četvrtak, 3. studenoga s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu će se održati predavanje akademika Svetozara Musića pod naslovom MÖSSBAUEROV EFEKT I PRIMJENE.

POZIV

Priopćenje

03. 11. Predstavljanje knjige NEFUNKCIONALNI EKSPANZIVNI PROCESI SELARNE REGIJE (urednici Ž. Gnjidić i D. Kaštelan)

U četvrtak, 3. studenoga 2016. u 13 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održat će se predstavljanje Zbornika radova sa znanstvenog simpozija "Nefunkcionalni ekspanzivni procesi selarne regije" urednika prof. dr. sc. Živka Gnjidića i prof. dr. sc. Darka Kaštelana.

U posljednjih dvanaest godina organizirano je šest simpozija na kojima su prezentirane najnovije znanstvene spoznaje iz područja tumora hipofize i selarne regije, a predmetni Zbornik posljednji je u ediciji od šest knjiga na tu temu.

Program

Za medije

Priopćenje

03. 11. Međunarodni znanstveni skup „Standardizacija romskog jezika: pojam Samudaripen“

U četvrtak 3. studenoga 2016., od 9.00 do 14.00 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11, održat će se Međunarodni znanstveni skup „Standardizacija romskog jezika: pojam Samudaripen“.
Uvodnim izlaganjem prisutnima će obratiti akademik Pavao Rudan, glavni tajnik Hrvatske akademije.

Program

Priopćenje

03.11. Preminuo akademik Davor Krapac

U srijedu, 2. studenoga u Zagrebu, u 70. godini života preminuo je akademik Davor Krapac, sudac Ustavnog suda RH od sredine 2007. do početka 2016., sveučilišni profesor i bivši dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za društvene znanosti od 2012. godine.

Priopćenje

03. 11. Predstavljanje knjige Slavena Bertoše: Barban i mletački Loredani : Život u pokretu, ljudi i događaji

U četvrtak 3. studenoga 2016. s početkom u 11 sati u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, Ružićeva 5/I., održat će se predstavljanje knjige Slavena Bertoše ''Barban i mletački Loredani. Život u pokretu, ljudi i događaji''.
Knjigu će predstaviti akademik Petar Strčić, Vladimir Torbica, prof., Denis Kontušić, mag. educ., dr. sc. Elvis Orbanić, dr. sc. Maja Polić, dr. sc. Maja Ćutić Gorup, Josip Šiklić, prof. i autor prof. dr. sc. Slaven Bertoša.

POZIVNICA

02.11. Započeo trodnevni međunarodni znanstveni skup Odjeci bitke kod Sigeta i mita o Nikoli Šubiću Zrinskom u umjetnosti (glazba, likovne umjetnosti, književnost)

U Hrvatskom institutu za povijest u srijedu 2. studenog započeo je trodnevni međunarodni znanstveni skup Odjeci bitke kod Sigeta i mita o Nikoli Šubiću Zrinskom u umjetnosti (glazba, likovne umjetnosti, književnost) koji povodom 450. obljetnice Sigetske bitke organiziraju Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski institut za povijest i Hrvatsko muzikološko društvo pod pokroviteljstvom Sveučilišta u Zagrebu. Na otvorenju skupa govorio je i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić koji je ujedno i predsjednik Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke.

Priopćenje

02.11. Bugarska veleposlanica odala počast Josipu Jurju Strossmayeru i Franji Račkom


Veleposlanica Republike Bugarske u Hrvatskoj dr. sc. Tanja Dimitrova u srijedu 2. studenog položila je vijenac ispred spomenika biskupa Josipa Jurja Strossmayera pored palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te na spomen-ploču prvom predsjedniku Akademije Franji Račkom na Akademijinoj zgradi na Strossmayerovom trgu.

Priopćenje

 

30.10. Umrla akademkinja Nives Kavurić-Kurtović

U nedjelju 30. listopada 2016. u Zagrebu je u 79. godini života umrla akademkinja Nives Kavurić-Kurtović, istaknuta hrvatska slikarica i redovita članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

Priopćenje

28.10. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić na proslavi 65. godišnjice ANUBiH u Sarajevu

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić prisustvovao je na proslavi 65. godišnjice Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) i 50. godišnjice donošenja Zakona o ANUBiH održanoj u Gradskoj vijećnici u Sarajevu.

Priopćenje

28. 10. Okrugli stol: Roboti i novi oblici pismenosti

U petak, 28. listopada u 12 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu održat će se okrugli stol na temu “ Roboti i novi oblici pismenosti” u organizaciji: Tehničke škole za strojarstvo i mehatroniku, Split, Zajednice tehničke kulture Splitsko-dalmatinske županije, Pučkog otvorenog učilišta Zagreb, Hrvatskog andragoškog društva, Šibenske privatne gimnazije i Centra izvrsnosti „Sveti Lovre“pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije.
Prisutne će pozdraviti Zlatko Ževrnja, Župan Splitsko-dalmatinske županije, a uvodnu riječ  dati će Tomislav Đonlić, pročelnik UO za društvene djelatnosti SDŽ. U raspravi će sudjelovati : prof.dr.sc. Gojko Nikolić, prof dr.sc. Bojan Jerbić, dr.sc. Duško Petričević, Ivan Vavra, prof., Ivan Šutalo, dipl.ing., Sonja Vrban, prof., prof.dr.sc. Mirjana Bonković, doc.dr. sc. Vladimir Pleština, Vicencije Biuk, dipl.ing., Marin Tvrdić, dipl.ing., Toni Jagnjić, ing., Maja Novaković, Martin Olujić, prof., Stipe Radović, dipl.ing.
Drugi Okrugli stol održat će se u dvorani na drugom katu Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu.

 

28. 10. Okrugli stol PRIRODNA BAŠTINA I TURIZAM

U petak 28. listopada 2016. u 10 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu J.J. Strossmayera u Zagrebu, održat će se okrugli stol s temom PRIRODNA BAŠTINA I TURIZAM.

Okrugli stol organiziraju Razred za prirodne znanosti, Znanstveno vijeće za prirodoznanstvena istraživanja Jadrana i Znanstveno vijeće za zaštitu prirode HAZU.

Program

Priopćenje

 

27. i 28. 10. Znanstveni skup u povodu 150. obljetnice osnutka Čitalnice u Kastvu, prve hrvatske čitaonice u Istri

U četvrtak 27. i petak 28. listopada 2016. u vijećnici Grada Kastva održat će se Znanstveni skup u povodu 150. obljetnice osnutka Čitalnice u Kastvu, prve hrvatske čitaonice u Istri. Suorganizatori skupa su Grad Kastav i Zavod za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli.

Skup je dio širega programa obilježavanja 150. obljetnice osnutka hrvatske čitaonice u Kastvu, kojemu su pokrovitelji predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Istarska županija i Grad Kastav.

Pozivnica s programom

27. 10. Predstavljanje knjige prof. dr. sc. Željka Dugca O SESTRAMA, SIROMAŠNIMA I BOLESNIMA

U četvrtak, 27. listopada, u 18 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu, Razred za medicinske znanosti HAZU organizira predstavljanje knjige "O sestrama, siromašnima i bolesnima" - Slike socijalne i zdravstvene povijesti međuratnog Zagreba, autora prof. dr. sc. Željka Dugca iz Odsjeka za filozofiju znanosti Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU.

Knjiga je posljednja u ediciji od tri knjige posvećene povijesti javnoga zdravstva i socijalnoj povijesti. Na promociji će govoriti akademik Marko Pećina, tajnik Razreda za medicinske znanosti HAZU, akademik Žarko Dadić, voditelj Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU, recenzentica dr. sc. Suzana Leček, prof. dr. sc. Tvrtko Jakovina, urednik prof dr. sc. Damir Agičić i autor prof. dr. sc. Željko Dugac.

Pozivnica

Za medije

Priopćenje

27. i 28.10. MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SKUP JURAJ RATTKAY (1613.-1666.) I NJEGOVO DOBA

U povodu 350. obljetnice smrti hrvatskog povjesničara Jurja Rattkaya Velikotaborskog, na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu i u Dvoru Veliki Tabor u Desiniću 27. i 28. listopada 2016. održat će se međunarodni znanstveni skup Juraj Rattkay (1613.-1666.) i njegovo doba. Skup su zajedno organizirali Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Zagrebu, Hrvatski institut za povijest i Muzeji hrvatskoga Zagorja.

Knjižica sažetaka

27.10. Otvorenje izložbe: KAZALIŠTE I KULTURNA MEMORIJA – 50 godina Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU

U četvrtak, 27. listopada s početkom u 11 sati u Palači Narodnog doma HAZU, Opatička 18 u Zagrebu održat će se otvorenje izložbe: KAZALIŠTE I KULTURNA MEMORIJA – 50 godina Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU.

Na otvorenju će govoriti: predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, tajnik Razreda za književnost akademik Pavao Pavličić, voditelj Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU dr. sc. Branko Hećimović te autorica izložbe dr. sc. Martina Petranović.

Izložba je otvorena do 17. studenoga. Može se razgledati radnim danom od 10 - 14 sati.
Stručno vodstvo za grupe uz prethodnu najavu.

 

Priopćenje

25.10. Potpisan Ugovor o osnivanju i radu Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Đakovu

U utorak 25. listopada u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu potpisan je Ugovor o osnivanju i radu Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Đakovu. Ugovor su potpisali predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, brodsko-posavski župan Danijel Marušić, gradonačelnik Đakova Zoran Vinković i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara. 

Priopćenje

25.10. Predavanje prof. dr. sc. Vinka Grubišića, dopisnog člana HAZU: HRVATSKI JEZIK I NJEGOVO IZUČAVANJE NA SJEVERNOAMERIČKOM KONTINENTU I U AUSTRALIJI

U utorak, 25. listopada s početkom u 11 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se predavanje prof. dr. sc. Vinka Grubišića pod naslovom HRVATSKI JEZIK I NJEGOVO IZUČAVANJE NA SJEVERNOAMERIČKOM KONTINENTU I U AUSTRALIJI.

POZIV

PRIOPĆENJE

24. 10. Simpozij: Kreativni potencijal glagoljske baštine

U ponedjeljak, 24. listopada 2016. u zgradi Rektorata Sveučilišta u Zadru, ul. M. Pavlinovića 1, održat će se simpozij: Kreativni potencijal glagoljske baštine.
Organizatori simpozija su: Sveučilište u Zadru- Odjel za informacijske znanosti, Vestigia - The Manuscript Research Centre of Graz Univerzity i Zavod za povijesne znanosti HAZU u Zadru.

Pozivnica

Program

21. i 22. 10. Međunarodni znanstveni skup: "Jezik književnosti, znanosti i medija" u povodu 80. rođendana akademika Milivoja Solara

U petak i subotu, 21. i 22. listopada 2016. Sveučilište Sjever organizira međunarodni znanstveni skup "Jezik književnosti, znanosti i medija" u povodu 80. rođendana akademika Milivoja Solara. Skup će se održati na Sveučilištu Sjever u Solarovoj rodnoj Koprivnici (Sveučilište Sjever, Trg dr. Žarka Dolinara 1).

Program skupa

Sažeci skupa

 

20. - 21. 10. Međunarodni znanstveni skup: NIKOLA ŠUBIĆ ZRINSKI I SIGET 1566.

U  četvrtak i petak, 20. i 21. listopada, u 10 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu održava se Međunarodni znanstveni skup: NIKOLA ŠUBIĆ ZRINSKI I SIGET 1566.

Skup organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatski institut za povijest, Hrvatsko katoličko sveučilište, Hrvatski studiji i Katoličko bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Program

Za medije

Knjižica sažetaka

Priopćenje 20.10.

Priopćenje 21.10.

19. 10. Svečana akademija povodom obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke u sklopu GODINE NIKOLE ŠUBIĆA ZRINSKOG

U srijedu 19. listopada, u 19 sati, u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu održava se svečana akademija u okviru Godine Nikole Šubića Zrinskog.

Pozdravne riječi uputit će akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU i predsjednik Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke, slijede prigodna obraćanja gostiju te glazbeni program ostvaren potporom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Program

Za medije

Priopćenje

19. 10. Intervju s potpredsjednikom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademikom Jakšom Barbićem

Intervju s potpredsjednikom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademikom Jakšom Barbićem, Laudato TV, emisija Izdvojeno, 19. listopada 2016.

http://laudato.tv/izdvojeno-19-10-2016/

 

19. 10. Predstavljanje knjige: POŽEŠKI SANDŽAK I OSMANSKA SLAVONIJA, autorice dr. sc. Fazilete Hafizović

U srijedu, 19. listopada 2016. s početkom u 13 sati u Gimnaziji u Požegi, u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi i Hrvatskog instituta za povijest – Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje biti će održano predstavljanje knjige: Požeški sandžak i osmanska Slavonija, autorice dr. sc. Fazilete Hafizović.
Knjigu će predstaviti dr. sc. Stanko Andrić, predstojnik Podružnice, dr. sc. Anđelko Vlašić, povjesničar-osmanist i autorica knjige dr. sc. Fazileta Hafizović.

Pozivnica

18.10. - 15.11. Izložba: Arhitektura malog mjerila - 50 godina stvaralaštva arhitekta i dizajnera Vlade Petričevića

U utorak, 18. listopada 2016. u 19 sati u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU, ulica Ivana Gorana Kovačića 37 u Zagrebu, otvorenje izložbe: Arhitektura malog mjerila - 50 godina stvaralaštva arhitekta i dizajnera Vlade Petričevića.
Izložba se može razgledati do 15. studenoga 2016., radnim danom od 9 do 16 sati, četvrtkom do 18 sati te subotom od 10 do 14 sati.
Promocija kataloga i razgovor s autorom uz glazbeni nastup prof. Antuna Šuljića, pjesnika i kantautora, održat će se u utorak, 8. studenoga 2016. u 19 sati u izložbenom prostoru Muzeja.

ZA MEDIJE

POZIVNICA


Park mladenaca, 1971.

17.10. Okrugli stol: PRAVNA ZAŠTITA PROSTORA

U ponedjeljak, 17. listopada s početkom u 10 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati okrugli stol PRAVNA ZAŠTITA PROSTORA.
Okrugli stol organizira ZV za državnu upravnu, pravosuđe i vladavinu prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

POZIV

PRIOPĆENJE

14.10. U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održan 11. Zagrebački međunarodni festival komorne glazbe ZAGREB KOM

U sklopu 11. Zagrebačkog međunarodnog festivala komorne glazbe ZAGREB KOM koji se održava od 7. do 15. listopada pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, u petak 14. listopada u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održan je koncert Bach and beyond.

Priopćenje

14. 10. Znanstveni skup: Mandići – obitelj koja je obilježila jedno povijesno razdoblje : u povodu 135. godišnjice rođenja Ante Mandića i 110. godišnjice rođenja Olega Mandića starijeg

U petak 14. listopada 2016. s početkom u 10.00 sati u Villi Antonio u Opatiji održat će se znanstveni skup: Mandići – obitelj koja je obilježila jedno povijesno razdoblje : u povodu 135. godišnjice rođenja Ante Mandića i 110. godišnjice rođenja Olega Mandića starijeg.

Suorganizatori skupa su Zavod za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli, Državni arhiv u Rijeci, Muzej grada Rijeke, Povijesno društvo Rijeka, Katedra za društvene i humanističke znanosti u medicini Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i UABA Grada Opatije.
Pokrovitelji skupa su Primorsko-goranska županija, Grad Opatija i Grad Kastav.

POZIVNICA

13. 10. Otvorenje izložbe TRAGOM BAŠTINE: Schneiderov fotografijski arhiv

U četvrtak, 13. listopada s početkom u 18 sati u X. dvorani Strossmayerove galerije starih majstora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu predstavit će se javnosti studijska izložba: Tragom baštine : Schneiderov fotografijski arhiv.
Izložbu će otvoriti: predsjednik Akademije akademik Zvonko Kusić, voditelj Strossmayerove galerije akademik Vladimir Marković, upravitelj Strossmayerove galerije Borivoj Popovčak i autorice izložbe Ivana Gržina i Indira Šamec Flaschar.

Trajanje izložbe: 13. listopada – 13. studenoga 2016.

Otvoreno: utorkom 10-19, srijedom, četvrtkom i petkom 10-16, subotom i nedjeljom 10-13

Za medije

Priopćenje

13. 10. Simpozij povodom Svjetskog dana kralježnice STENOZA SPINALNOG KANALA LUMBALNE REGIJE

U četvrtak, 13. listopada s početkom u 8.30 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog u Zagrebu, održat će se Simpozij povodom Svjetskog dana kralježnice "Stenoza spinalnog kanala lumbalne regije".

Pod pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti HAZU, Simpozij organiziraju Hrvatsko vertebrološko društvo HLZ-a u suradnji s Klinikom za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i Klinikom za neurokirurgiju KBC "Sestre Milosrdnice". Voditelji simpozija: prof. dr. sc. Simeon Grazio, dr. med. i prof. dr. sc. Boris Božić, dr. med.

Program

Za medije

Priopćenje

12. 10. - 06. 11. Izložba Dalibora Jelavića: Kritička retrospektiva

U srijedu, 12. listopada u 19:30 u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU, Trg braće Radića 7, Split otvara se izložba slika akademskog slikara Dalibora Jelavića pod nazivom Kritička retrospektiva.

Izložbu u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu i Kulturne ustanove galerija Kula iz Splita otvorit će akademik Davorin Rudolf, a prisutnima će se obratiti ravnatelj galerije Duje Mrduljaš i sam umjetnik.

Izložba je otvorena do 6. studenoga radnim danom od 10 do 13 i od 18 do 21, subotom od 10 do 13, nedjeljom zatvoreno.

Plakat

12.10. Svečano otvaranje međunarodne znanstvene konferencije: STOLJEĆE PRIČA IZ DAVNINE Ivane Brlić Mažuranić‡

U srijedu, 12. listopada s početkom u 17 sati u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Opatička 18, Zagreb, održati će se svečano otvaranje međunarodne znanstvene konferencije STOLJEĆE PRIČA IZ DAVNINE Ivane Brlić Mažuranić.

Organizatori su Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Matica Hrvatska.

POZIV

PRIOPĆENJE

12. 10. - 380 Obljetnica osnutka varaždinske Gimnazije

U srijedu, 12. listopada, u 14 sati, u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin, Franjevački trg 10, održava se okrugli stol: 380. obljetnica osnutka varaždinske Gimnazije, u organizaciji Zavoda za znanstveni rad HAZU u Varaždinu i Prve gimnazije Varaždin.

Program

11.10. Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović  posjetio je u utorak 11. listopada Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje se sastao s predsjednikom HAZU akademikom Zvonkom Kusićem. 

Priopćenje

11.10. U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti uručene nagrade i priznanja za dostignuća u zaštiti okoliša u 2016.

U Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u utorak 11. listopada uručene su nagrade i priznanja za dostignuća u zaštiti okoliša u 2016. predstavnicima jedinica lokalne samouprave, udruga, poslovnog sektora te pojedincima iz odgojno-obrazovnih institucija. Nagrade i priznanja dodjeljuje Ministarstvo zaštite okoliša i prirode,a  dobitnicima ih je uručio ministar Slaven Dobrović, a nazočnima se obratio i predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić.

Priopćenje

11. 10. Okrugli stol PROVEDBA I ANALIZA BOLONJSKOG PROCESA

U utorak, 11. listopada, u 10 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11, Odbor HAZU za suradnju s hrvatskim sveučilištima i znanstvenim institutima i Rektorski zbor Republike Hrvatske organiziraju okrugli stol na temu "Provedba i analiza Bolonjskog procesa".

Nakon uvodnih izlaganja uslijedit će rasprava u kojoj će sudjelovati članovi Odbora HAZU, članovi Rektorskoga zbora i predstavnici znanstvenih institucija.

Program

Za medije

Priopćenje

 

10.- 11.10. Znanstveni skup: DOMOVINSKI RAT - mogućnosti znanstvenog pristupa

U ponedjeljak i utorak, 10. i 11. listopada na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, Konferencijska dvorana Zagreb - Znanstveno učilišni kampus Borongaj, Borongajska cesta 83 d u Zagrebu će se održati znanstveni skup: DOMOVINSKI RAT - mogućnosti znanstvenog pristupa. Suorganizator skupa je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

PLAKAT

PROGRAM I KNJIŽICA SAŽETAKA

08.10. Umro prof. dr. sc. Nenad Bićanić, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U subotu 8. listopada 2016. u Velom Lošinju je umro prof. dr. sc. Nenad Bićanić, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, jedan je od vodećih znanstvenika u svijetu s područja građevinarstva i računalne mehanike.

Priopćenje

 

06. 10. 16. Simpozij ISTRAŽIVANJA NA MODELIMA LABORATORIJSKIH ŽIVOTINJA: STANJE I PERSPEKTIVE U HRVATSKOJ I NA SVEUČILIŠTU U RIJECI

U četvrtak, 6. listopada, na Sveučilišnom kampusu u Rijeci, s početkom u 9.30 sati, održat će se 16. Simpozij na temu ISTRAŽIVANJA NA MODELIMA LABORATORIJSKIH ŽIVOTINJA: STANJE I PERSPEKTIVE U HRVATSKOJ I NA SVEUČILIŠTU U RIJECI
Simpozij organiziraju Zavod HAZU za kliničku i transplantacijsku imunologiju  i molekularnu medicinu u Rijeci u suradnji s Akademijom medicinskih znanosti (AMZH) - Podružnica Rijeka, Odjelom za biotehnologiju i Medicinskim fakultetom i KBC Rijeka, te HLZ - Podružnica Rijeka.
Predsjednik Znanstvenog odbora je akademik Daniel Rukavina, a Organizacijskog odbora prof. dr. Krešimir Pavelić.

Program

Sažetci

 

06. 10. Predstavljanje knjige akademika Vitomira Šunjića i prof. dr. sc. Vesna Petrović Peroković: Organic Chemistry from Retrosynthesis to Asymmetric Synthesis

U četvrtak, 6. listopada 2016., u 18 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu, održava se predstavljanje knjige akademika Vitomira Šunjića i prof. dr. sc. Vesne Petrović Peroković: Organic Chemistry from Retrosynthesis to Asymmetric Synthesis / Organska kemija od retrosinteze do asimetrične sinteze (izdavač: Springer, Basel, 2016.).

Uz uvodnu riječ akademika Zvonka Kusića, predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, knjigu će predstaviti i izlaganje održati akademik Vitomir Šunjić.

Poziv

Priopćenje

06.10. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić i glavni tajnik akademik Pavao Rudan primili saborskog zastupnika Veljka Kajtazija

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić i glavni tajnik akademik Pavao Rudan primili su u četvrtak 6. listopada u palači HAZU zastupnika romske i još 11 nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru Veljka Kajtazija.

Priopćenje

05. 10. Prva svečana dodjela Književne nagrade Stipana Bilića-Prcića iz posebnog fonda Zaklade HAZU

U srijedu 05. listopada, u 12 sati, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu, Zaklada HAZU organizira prvu svečanu dodjelu Književne nagrade Stipana Bilića-Prcića iz posebnog fonda Zaklade HAZU.

Program

Za medije

Priopćenje

04. 10. Predavanje prof. dr. sc. Jevgenija Paščenka: Varaždinski župnik Juraj Križanić

U utorak, 4. listopada, u 19 sati, u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin, Franjevački trg 10, Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu organizira predavanje koje će održati prof. dr. sc. Jevgenij Paščenko pod nazivom Varaždinski župnik Juraj Križanić, u povodu 333. obljetnice smrti.

Poziv

04. 10. Predavanje predsjednika HAZU akademika Zvonka Kusića "Uloga Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u hrvatskom društvu"

U utorak, 4. listopada 2016., u 11 sati, u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Zadru predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić održat će predavanje "Uloga Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u hrvatskom društvu"
Istoga dana u 13 sati akademik Kusić otvorit će multimedijalnu izložbu "ISTINA - slikom i zapisom zdravstveni djelatnici u Domovinskom ratu i obrani Zadra 1991."
Predavanje i izložbu organiziraju Zavod za povijesne znanosti HAZU u Zadru i Hrvatski liječnički zbor, Podružnica Zadar.

Program

Priopćenje

 

03. 10. Predstavljanje grafičke mape Zdenke Pozaić: Znamen

U ponedjeljak, 3. listopada s početkom u 12 sati u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 12 u Zagrebu održat će se predstavljanje grafičke mape Zdenke Pozaić.
Na predstavljanju će govoriti: mr. sc. Slavica Marković, upraviteljica Kabineta grafike, Iva Körbler, povijesničarka umjetnosti i likovna kritičarka i akad. slikarica, grafičarka Zdenka Pozaić.

Pozivnica

Za medije

           

03.10. Predstavljanje zbornika radova: B'LGARO-H'RVATSKI POLITIČESKI I KULTURNI OTNOŠENIJA PREZ VEKOVETE: SBORNIK V ČEST NA 75-GODIŠNINATA NA RUMJANA BOŽILOVA

U ponedjeljak, 3. listopada s početkom u 11 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu će se održati predstavljanje zbornika radova: B'LGARO-H'RVATSKI POLITIČESKI I KULTURNI OTNOŠENIJA PREZ VEKOVETE: SBORNIK V ČEST NA 75-GODIŠNINATA NA RUMJANA BOŽILOVA.

Predstavljanje organizira Odsjek za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

POZIV

PRIOPĆENJE

30. 09. METAMORFOZE SRCA - Znanstveni simpozij o zatajivanju srca i predstavljanje istoimene grafičke mape

U petak, 30. rujna s početkom u 9 sati, u Preporodnoj dvorani Palače Narodnog doma u Opatičkoj 18 u Zagrebu, održat će se Znanstveni simpozij o zatajivanju srca i predstavljanje grafičke mape "Metamorfoze srca".
Simpozij organiziraju Razred za medicinske znanosti i Odbor za kardiovaskularne bolesti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Klinika za bolesti srca i krvnih žila Medicinskog fakulteta, Referentni centar Ministarstva zdravlja RH za zatajivanje srca i transplantacijsku kardiologiju KBC Zagreb, Klinika za kardijalnu kirurgiju Medicinskog fakulteta KBC Zagreb.

Program

Za medije

Priopćenje

 

 

30. 09. Predstavljanje knjige: FARMAKOGENETIKA U KLINIČKOJ PRAKSI – ISKUSTVO S 16 LIJEKOVA KORIŠTENIH U KLINIČKOJ PRAKSI

U petak, 30. rujna s početkom u 12 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu će se održati predstavljanje knjige FARMAKOGENETIKA U KLINIČKOJ PRAKSI – ISKUSTVO S 16 LIJEKOVA KORIŠTENIH U KLINIČKOJ PRAKSI.

Autori i urednici knjige su prof. dr. sc. Wolfgang Höppner i prof. dr. sc. Dragan Primorac.

POZIV

PRIOPĆENJE

29. i 30. rujna: 13. ZNANSTVENI SKUP O HRVATSKIM DIJALEKTIMA

U četvrtak i petak, 29. i 30. rujna u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati 13. Znanstveni skup o hrvatskim dijalektima.

Znanstveni skup organiziraju: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Razred za filološke znanosti, Zavod za lingvistička istraživanja i Odbor za dijalektologiju te Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

POZIV

PRIOPĆENJE

28.09. Znanstveno-stručni skup: ZNAMENITE OSOBE U POVIJESTI GRADA BJELOVARA S POSEBNIM OSVRTOM NA ČLANOVE HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI SA ŠIREG BJELOVARSKOG PODRUČJA: U POVODU OBILJEŽAVANJA 260. OBLJETNICE GRADA

U srijedu, 28. rujna 2016. u 9:00 sati u Hotelu „Central“ u Bjelovaru, V. Lisinskog 2, bit će održan znanstveno-stručni skup Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Bjelovaru pod nazivom Znamenite osobe u povijesti Grada Bjelovara s posebnim osvrtom na članove Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti sa šireg bjelovarskog područja: u povodu obilježavanja 260. obljetnice grada. Suorganizatori skupa su Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija.

Izlaganja sa znanstveno-stručnog skupa bit će objavljena u 10. broju (2016.) časopisa RADOVI Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru.

Poziv

Plakat

Za medije

27.09. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić na proslavi 350. godišnjice osnutka Francuske akademije znanosti

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sudjelovat će u utorak 27. rujna na proslavi 350. godišnjice osnutka Francuske akademije znanosti koja će se održati u Parizu u muzeju Louvre.

Najava

26. - 28.09. Međunarodni znanstveni skup "950 godina od prvog spomena Šibenika"

U Gradskoj vijećnici u Šibeniku od 26. do 28. rujna 2016. održat će se međunarodni znanstveni skup "950 godina od prvog spomena Šibenika" u povodu godišnjice prvog spomena Šibenika u ispravi hrvatskog kralja Petra Krešimira IV. iz 1066.
Skup zajedno organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Odsjek za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Zagrebu, Grad Šibenik i Muzej grada Šibenika. Skup se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a predsjednik Odbora skupa je predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić. 

Poziv

 

26. 09. 15. Simpozij MAGNETSKA REZONANCIJA: SADAŠNJI DOSEG I POGLED U BUDUĆNOST

U ponedjeljak 26. rujna, s početkom u 9,30 sati na Sveučilišnom kampusu u Rijeci održat će se 15. simpozij MAGNETSKA REZONANCIJA: SADAŠNJI DOSEG I POGLED U BUDUĆNOST. Simpozij organizira Zavod za klinički i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu HAZU u Rijeci u suradnji s KBC i Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci te ZLH - podružnica Rijeka.
Akademik Daniel Rukavina je predsjednik Znanstvenog odbora, a prof. dr. sc. Damir Miletić, predsjednik Organizacijskog odbora.

Program

Sažetci

 

25.09. - 01. 10. - 28. KNJIGA MEDITERANA

U nedjelju, 25. rujna 2016. godine u 18 sati u velikoj dvorani na prvom katu Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, pod visokim pokroviteljstvom Hrvatska akademije znanosti i umjetnosti otvorit će se 28. Knjiga Mediterana. Prisutne će pozdraviti akademik Nenad Cambi.
I ovogodišnji program obogaćen je brojnim predstavljanjem knjiga i čak tri znanstvena skupa; Komparativna povijest hrvatske književnosti -“Vrsta ili žanr”; Djelo Cvita Fiskovića – Dvadeset godina nakon njegove smrti; i Pomorski Split do početka XX. stoljeća.
Manifestacija Knjiga Mediterana otvorena je do 1. listopada ove godine prema programu.

Program

Komparativna povijest hrvatske književnosti-“Vrsta ili žanr”

Djelo Cvita Fiskovića – Dvadeset godina nakon njegove smrti

Pomorski Split do početka XX. stoljeća.

23.09.Simpozij: UČENJE I POUČAVANJE U MEDICINI

U petak, 23. rujna s početkom u 9 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se simpozij UČENJE I POUČAVANJE U MEDICINI. Simpozij organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Akademija medicinskih znanosti Hrvatske i Dekanska konferencija Medicinskih fakulteta Hrvatske.

Poziv

Priopćenje

22.09. Otvorenje izložbe: KAZALIŠNI PORTRETI

U četvrtak, 22. rujna s početkom u 19 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, Klub Europa media, Augusta Cesarca 1, Varaždin održat će se otvorenje izložbe Zlatka Kauzlarića Atača: KAZALIŠNI PORTRETI.
Organizatori su Odsjek za povijest hrvatskog kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU i Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu.

POZIV

22.09. Dodjela tradicionalne Večernjakove nagrade za najbolju kratku priču Ranko Marinković

U četvrtak, 22. rujna s početkom u 12 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati dodjela nagrade za najbolju kratku priču Ranko Marinković.

POZIV

PRIOPĆENJE

21.09. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti potpisala Sporazum o znanstvenoj suradnji s Kineskom akademijom društvenih znanosti

Potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt i predsjednik Kineske akademije društvenih znanosti Wang Weiguang potpisali su u srijedu 21. rujna u palači HAZU Sporazum o znanstvenoj suradnji dviju akademija. 

Priopćenje

21.09. Svečani kolokvij povodom 70. rođendana akademika Pavla Pavličića

Matica hrvatska poziva Vas na svečani kolokvij povodom 70. rođendana akademika Pavla Pavličića, koji će se održati u srijedu 21. rujna 2016. s početkom u 10 sati u Matičinoj palači, Strossmayerov trg 4.

Program

19. 09. Predstavljanje knjige FLORA POŽEŠKE KOTLINE I SLAVONSKOG GORJA, autora Mirka Tomaševića, prof.

U ponedjeljak, 19. rujna 2016. s početkom u 12 sati u Gimnaziji u Požegi, u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi i Javne ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, biti će održano predstavljanje knjige FLORA POŽEŠKE KOTLINE I SLAVONSKOG GORJA autora Mirka Tomaševića, prof.
Knjigu će, uz autora, predstaviti urednici dr. sc. Ivica Samarđić, dr. sc. Snježana Jakobović, te recenzenti knjige prof. dr. sc. Jasenka Topić i prof. dr. sc. Ljudevit Ilijanić.

Pozivnica

19. - 24. 09. - 2016 LHC Days in Split

U ponedjeljak, 19. rujna 2016. godine u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, održat će se međunarodni znanstveni skup LHC Days in Split u organizaciji Sveučilišta u Splitu, Fakulteta elektrotehnike strojarstva i brodogradnje.
Deseti po redu, međunarodni znanstveni skup, koji se održava svako dvije godine, zamišljen je da potakne i dalje razvija High Energy Physics na Balkanu, naročito u suradnji sa LHC projektom.

Plakat

16.09. Prof. dr. sc. Vinko Grubišić primio diplomu dopisnog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu u petak 16. rujna održana je svečanost predaje diplome dopisnog člana HAZU prof. dr. sc. Vinku Grubišiću, uglednom kroatistu i umirovljenom profesoru Sveučilišta Waterloo u Kanadi. Diplomu je uručio glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan.

Priopćenje

19.09. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić sudjelovao na proslavi 850. godišnjice posvete katedrale u Kotoru kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sudjelovao je u petak i subotu 16. i 17. rujna na proslavi 850. godišnjice posvete katedrale svetog Tripuna u Kotoru kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. 

Priopćenje

15. 09. XXVI. Znanstveni sastanak BOLESTI DOJKE


U četvrtak, 15. rujna s početkom u 9 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati XXVI. Znanstveni sastanak BOLESTI DOJKE. Skup organiziraju Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – Odbor za tumore te KBC „Sestre milosrdnice“ – Klinika za onkologiju i nuklearnu medicinu.

Poziv

Za medije

Priopćenje

 

13. 09. - 7. Sabor glagoljaša "Slovo Rogovsko 2016." - predavanja u Zavodu za povijesne znanosti u Zadru

U utorak 13. rujna, u 12 sati, u Zavodu za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru bit će održana predavanja u sklopu 7. Sabora glagoljaša "Slovo Rogovsko 2016."

Program

Priopćenje

 

13.09. Predavanje "Pravo na osobnost i privatnost u suvremenom informacijskom društvu" doc. dr. sc. Marije Boban

U utorak, 13. rujna s početkom u 18 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, održat će se predavanje “Pravo na osobnost i pravo na privatnost u suvremenom informacijskom društvu” doc. dr. sc. Marije Boban, pročelnice Katedre za ekonomske i financijske znanosti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Poziv

09.09. Hrvatski dan u Szigetvaru povodom 450. obljetnice Sigetske bitke i pogibije Nikole Šubića Zrinskog

Povodom obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke i pogibije Nikole Šubića Zrinskog u Szigetvaru će 9. rujna biti održan Hrvatski dan, u organizaciji Ministarstva kulture Republike Hrvatske i diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske  Mađarskoj te hrvatske zajednice iz Mađarske. Na Hrvatskom danu bit će nazočan i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, koji je ujedno predsjednik Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke, kao i pomoćnica ministra kulture dr. sc. Iva Hraste Sočo, zamjenica predsjednika Povjerenstva.

Najava

Priopćenje

08.09. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na otvorenju izložbe Nikola Šubić Zrinski i Sigetska bitka u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, ujedno i predsjednik Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke, govorio je u četvrtak 8. rujna na otvorenju izložbe Nikola Šubić Zrinski i Sigetska bitka u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu koja se u predvorju NSK može razgledati do 21. rujna.

Priopćenje

05.09. U Šenkovcu otkriveno poprsje Nikole Šubića Zrinskog te odana počast kod mauzoleja obitelji Zrinski

Povodom 450. obljetnice Sigetske bitke i pogibije Nikole Šubića Zrinskog, u ponedjeljak 5. rujna u Šenkovcu kraj Čakovca otkriveno je poprsje Zrinskog te položeni vijenci i zapaljene svijeće kod mauzoleja obitelji Zrinski. Na svečanosti je bio i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, ujedno i predsjednik Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke.

Priopćenje

04.09. U Zrinu otkrivena spomen-ploča u čast Nikole Šubića Zrinskog

Povodom 450. obljetnice Sigetske bitke i pogibije Nikole Šubića Zrinskog, u nedjelju 4. rujna na utvrdi u Zrinu održana je svečanost otkrivanja spomen-ploče u njegovu čast. Nazočan je bio i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić koji je ujedno i predsjednik Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke.

Priopćenje

02.09. Započinju središnje manifestacije u sklopu obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke

U srijedu 7. rujna 2016. navršit će se 450. obljetnica Sigetske bitke.  I u Hrvatskoj i u Mađarskoj 2016. proglašena je Godinom Nikole Šubića Zrinskog, a tijekom rujna, listopada i studenog u obje zemlje održat će se središnje manifestacije kojima će se obilježiti ovaj jubilej. Njihovo održavanje koordinira Povjerenstvo za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke kojem je na čelu predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić.

Najava

31.08. Hrvatski iseljenik iz Kanade Mihajlo Starčević Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti uručio donaciju knjiga

29. 08. 42. Škola biološke antropologije "Dr. Hubert Maver": Nova otkrića iz špilje Vindija

U ponedjeljak 29. kolovoza 2016. s početkom u 9 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11, održava se međunarodni znanstveno-edukativni skup 42. Škola biološke antropologije "Dr. Hubert Maver": Nova otkrića iz špilje Vindija.

Pozivnica

Program

Za medije

Priopćenje

 

 

20. 08. Preminuo akademik Nikica Petrak

U subotu 20. kolovoza 2016., u 77. godini života preminuo je akademik Nikica Petrak, istaknuti hrvatski pjesnik, esejist, feljtonist i prevoditelj, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za književnost.

Prema želji akademika Nikice Petraka i njegove obitelji, akademik Petrak ispraćen je na zagrebačkom groblju Mirogoj u najužem obiteljskom krugu, u srijedu 24. kolovoza 2016.

Priopćenje

24. - 28. 08. 20. Kongres Europskog antropološkog društva

Od 24. do 28. kolovoza 2016. godine u Zagrebu se, pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, održava 20. Kongres Europskog antropološkog društva – 20th Congress of the European Anthropological Association. Glavna tema kongresa je European Anthropology in a Changing World: From Culture to Global Biology. Najava

07. 08. Preminuo akademik Anđelko Klobučar

U nedjelju 7. kolovoza 2016. u Zagrebu je u 86. godini života preminuo akademik Anđelko Klobučar, istaknuti hrvatski skladatelj, orguljaš i glazbeni pedagog, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju. Posljednji ispraćaj akademika Anđelka Klobučara je u četvrtak 01. rujna 2016. u 11.40 sati na zagrebačkom groblju Mirgoj, a sveta misa zadušnica služi se istoga dana u 19.00 sati u Katedrali.

Obavijest o smrti

Priopćenje

05.08. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić sudjelovao na proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Kninu

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sudjelovao je u petak 5. kolovoza na  središnjoj proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 21. godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluja u Kninu. 

Priopćenje

02.08. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti odala počast romskim žrtvama Holokausta

Akademik Nikola Ljubešić kao izaslanik predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića sudjelovao je u utorak 2. kolovoza na obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve Holokausta – Samudaripena na romskom groblju Uštici kod Jasenovca.

Priopćenje

25.07. Umro akademik Slobodan Novak, jedan od najznačajnijih suvremenih hrvatskih književnika

U ponedjeljak 25. srpnja u Zagrebu je u 92. godini života umro akademik Slobodan Novak, jedan od najznačajnijih suvremenih hrvatskih književnika, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Akademik Slobodan Novak bit će pokopan u obiteljskoj grobnici u Rabu, a ispraćaj iz Zagreba bit će u ponedjeljak 1. kolovoza u 10.50 sati iz mrtvačnice na Mirogoju.

Obavijest o smrti

Priopćenje o ispraćaju

21.07. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio najboljeg hrvatskog maturanta Nikolu Jalšenjaka

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u četvrtak 21. srpnja u palači HAZU maturanta XV. gimnazije u Zagrebu Nikolu Jalšenjaka koji je na ovogodišnjoj državnoj maturi od svih učenika završnih razreda srednjih škola u Hrvatskoj ostvario stopostotni rezultat iz matematike i fizike. 

Priopćenje

20.07. U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održana sjednica Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u srijedu 20. srpnja održana je sjednica Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke kojem je na čelu predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić.

Priopćenje

19.07. U HAZU održana 2. sjednica Savjeta Hrvatske zaklade za znanost

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u utorak 19. srpnja održana je 2. sjednica Savjeta Hrvatske zaklade za znanost čiji je predsjednik akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU. 

Priopćenje

19.07. Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti darovan Osmojezični medicinski enciklopedijski rječnik

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u utorak 19. srpnja klasičnog filologa prof. dr. sc. Jozu Marevića koji je Akademiji darovao primjerak svog Osmojezičnog medicinskog enciklopedijskog rječnika. 

Priopćenje

 

18.07. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić upisao se u knjigu žalosti u francuskom veleposlanstvu

Povodom terorističkog napada u Nici, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić posjetio je u ponedjeljak 18. srpnja francusko veleposlanstvo u Zagrebu gdje je izrazio sućut veleposlanici Michele Boccoz te se upisao u knjigu žalosti. 

Priopćenje

14.07. - 30. 07. - 7. hrvatski trijenale grafike : Aktualne poetike hrvatskih grafičara / dionice Odabrani autori i Studenti

14. srpnja s početkom u 20 sati u Kabinetu grafike HAZU, Strossmayerov trg 12 i u Strossmayerovoj galeriji starih majstora HAZU / 10. dvorana, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, održat će se otvorenje 7. hrvatskog trijenala grafike: Aktualne poetike hrvatskih grafičara  / dionice Odabrani autori i Studenti. Na otvorenju će biti proglašene nagrade 7. hrvatskog trijenala grafike
Koncepcija Trijenala: Slavica Marković.
Izložba se može razgledati: utorkom 10 - 19, srijedom, četvrtkom i petkom 10 - 16 sati ; subotom i nedjeljom 10 - 13 sati ; ponedjeljkom zatvoreno.


ZA MEDIJE

POZIVNICA

Nagrade 7. hrvatskog trijenala grafike

14.07.- 14.08. Izložba: ĐURO SEDER - monografska izložba

U četvrtak, 14. srpnja 2016. s početkom u 20 sati otvara se izložba hrvatskog slikara, pjesnika i akademika Đure Sedera u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu i Kulturne ustanove galerija Kula iz Splita.
Izložbu će otvoriti akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a prisutnima će se obratiti : Zlatko Hasanbegović, ministar kulture Republike Hrvatske, akademik Radoslav Tomić, Duje Mrduljaš, ravnatelj galerije Kula, te sam umjetnik akademik Đuro Seder.

Izložba se može razgledati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi) do 14. kolovoza, od ponedjeljka do petka od 10 do 13 i od 18 do 21 sat, subotom od 9 do 13 sati, nedjeljom zatvoreno.

Plakat

Priopćenje

14.07. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio o nastavku postupka kanonizacije blaženog kardinala Alojzija Stepinca

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sudjelovao je u četvrtak 14. srpnja u emisiji Hrvatskog radija U mreži prvoga posvećenoj radu mješovite komisije Katoličke i Srpske pravoslavne  crkve o nastavku postupka kanonizacije blaženog kardinala Alojzija Stepinca. 

Priopćenje

12.07. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio višeg kustosa muzeja moderne umjetnosti (MoMa) u New Yorku Martina Stierlija

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u utorak 12. srpnja Philip Johnson višeg kustosa Muzeja moderne umjetnosti (MoMA) u New Yorku Martina Stierlija i profesora na Florida Atlantic University u Miamiju dr. Vladimira Kulića. Oni borave u Hrvatskoj radi pripreme hrvatskog arhitektonskog doprinosa za izložbu o arhitekturi na području bivše Jugoslavije koja se planira u MoMA-i 2018. 

Priopćenje

 

08.07. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio slovensku veleposlanicu Smiljanu Knez

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u petak 8. srpnja u palači HAZU slovensku veleposlanicu u Hrvatskoj Smiljanu Knez.

Priopćenje

07.07. - 18.09. Izložba Dalibor Stošić - Skulpture

U Gliptoteci HAZU u četvrtak, 7. srpnja 2016. godne u 20 sati otvara se izložba Dalibor Stošić - Skulpture.
Izložba ostaje otvorena do 18. rujna 2016. godine.

Pozivnica

07.07. Posjet predsjednika HAZU akademika Zvonka Kusića zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio je u četvrtak 7. srpnja 2016. u Nadbiskupskom dvoru predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića.  

Priopćenje

05. 07. Predstavljanje knjige akademika Andrije Mutnjakovića: ARHITEKTONIKA JURJA DALMATINCA

U utorak 05. srpnja u 19 sati, u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu, održat će se predstavljanje knjige akademika Andrije Mutnjakovića ARHITEKTONIKA JURJA DALMATINCA

Knjigu i opus predstavit će akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije, akademik Velimir Neidhardt, potpredsjednik Hrvatske akademije i autor knjige akademik Andrija Mutnjaković.

Pozivnica

Poziv za medije

Priopćenje

04. 07. - 14. Simpozij TRANSLATION OF BASIC IMMUNOLOGY AND NEUROSCIENCE TOOLS TO THERAPIES: WHERE ARE WE NOW?

U ponedjeljak 04. srpnja, s početkom u 9 sati, na kampusu Sveučilišta u Rijeci održat će se 14. Simpozij TRANSLATION OF BASIC IMMUNOLOGY AND NEUROSCIENCE TOOLS TO THERAPIES: WHERE ARE WE NOW?
Simpozij organiziraju Zavod HAZU za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu u Rijeci u suradnji s Odjelom za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci i HLZ-Podružnica Rijeka.

Program Simpozija

04. i 05. 07. Obilježavanje 100 godina rođenja akademika Hrvoja Požara

U ponedjeljak i utorak, 4. i 5. srpnja 2016. u Kninu će se nizom događanja obilježiti 100 godina od rođenja akademika Hrvoja Požara.

Program

01.07. Okrugli stol: KAKO OSIGURATI NOVE ZALIHE UGLJIKOVODIKA U FUNKCIJI DUGOROČNOG STABILNOG ENERGETSKOG RAZVOJA REPUBLIKE HRVATSKE

U petak, 1. srpnja u velikoj sjedničkoj dvorani na Zrinskom trgu 11, s početkom u 11 sati održati će se okrugli stol KAKO OSIGURATI NOVE ZALIHE UGLJIKOVODIKA U FUNKCIJI DUGOROČNOG STABILNOG ENERGETSKOG RAZVOJA REPUBLIKE HRVATSKE.

Okrugli stol organiziraju ZV za naftu i plin HAZU te Hrvatska udruga naftnih inženjera i geologa (HUNIG).

POZIV

PRIOPĆENJE

30. 06. Predstavljanje knjige dr. sc. Josipa Celića: Stanovništvo grada Paga za francuske uprave po anagrafu iz 1810. godine (Matica hrvatska – Ogranak Pag, Pag, 2016.)

U četvrtak 30. lipnja 2016. s početkom u 11 sati u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, Ružićeva 5/I., održat će se predstavljanje knjige dr. sc. Josipa Celića: Stanovništvo grada Paga za francuske uprave po anagrafu iz 1810. godine (Matica hrvatska – Ogranak Pag, Pag, 2016.).

Knjigu će predstaviti akademik Petar Strčić, prof. dr. sc. Slaven Bertoša, dr. sc. Maja Polić i autor dr. sc. Josip Celić.

POZIVNICA

30.06. - 1. međunarodni veterinarski specijalistički simpozij: NOVE SPOZNAJE U LIJEČENJU TUMORA U MALIH ŽIVOTINJA

U četvrtak, 30. lipnja s početkom u 10 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati 1. međunarodni veterinarski specijalistički simpozij: NOVE SPOZNAJE U LIJEČENJU TUMORA U MALIH ŽIVOTINJA.

Simpozij organizira Razred za medicinske znanosti HAZU - Odbor za animalnu i komparativnu patologiju.

POZIV

Priopćenje

http://ivss2016.vef.unizg.hr/

29. 06. Znanstveni kolokvij: Salonitanska muza Duje Rendića-Miočevića

U srijedu 29. lipnja, u Solinu će se održati znanstveni kolokvij "Salonitanska muza Duje Rendića-Miočevića" u povodu obilježavanja 100 godina od rođenja akademika Duje Rendića-Miočevića, istaknutog hrvatskog arheologa, profesora, dekana Filozofskog fakulteta i ravnatelja arheoloških muzeja u Splitu i Zagrebu

Program

28. 06. Komemorativni sastanak u spomen akademiku Hrvoju Babiću

U utorak,  28. lipnja 2016. s početkom u 12 sati, u palači Hrvatske akademije na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu, Razred za tehničke znanosti priređuje komemorativni sastanak u povodu prve obljetnice smrti akademika Hrvoja Babića.

Komemorativni sastanak otvorit će i voditi tajnik Razreda akademik Stjepan Jecić.

Poziv

Priopćenje

28.06. - 11. Znanstvena tribina: KANABINOIDI U LIJEČENJU NEUROLOŠKIH BOLESTI - JESU LI DOISTA DJELOTVORNI?

U utorak, 28. lipnja s početkom u 11 sati u Sveučilišnom kampusu, Sveučilišni Odjeli, dvorana O-030, Radmile Matejčić 2 u Rijeci će se održati 11. Znanstvena tribina KANABINOIDI U LIJEČENJU NEUROLOŠKIH BOLESTI - JESU LI DOISTA DJELOTVORNI?

Znanstvenu tribinu  organizira Zavod za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Rijeci u suradnji s Akademijom medicinskih znanosti Hrvatske, KBC i Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci te ZLH - podružnica Rijeka. Akademik Daniel Rukavina je predsjednik Znanstvenog odbora, a prof. dr. sc. Dinko Štimac je predsjednik Organizacijskog odbora.

POZIV

23.06. Predavanje: Splitski govor danas

U četvrtak, 23. lipnja 2016. u 18 sati održat će se predavanje pod naslovom “ Splitski govor danas” u organizaciji Katedre čakavskog sabora Split “Marko Uvodić Splićanin”.
Na predavanju će govoriti dr. sc. prof. Dunja Jutronić “O izradi prvog rječnika sa standardnohrvatskoga na splitski govor” i dr. sc. Filip Galović “Dijalektološke napomene o današnjem govoru grada Splita”.
U zabavnom dijelu nastupit će splitska klapa Rebatajica “Di je nestalo ča” i član HNK Split Tonči Banov sa arijom iz operete “O kućo mala”.

Predavanje će se održati u dvorani na prvom katu Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7, (Palača Milesi).

22.06. Glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan i akademik Nikša Gligo na proslavi Dana antifašističke borbe u šumi Brezovici

Izaslanstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koje su činili glavni tajnik akademik Pavao Rudan i član Predsjedništva HAZU akademik Nikša Gligo sudjelovalo je u srijedu 22. lipnja na proslavi Dana antifašističke borbe u šumi Brezovici kod Siska.

Priopćenje

20.06. Švicarski veleposlanik Stefan Estermann posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Švicarski veleposlanik Stefan Estermann posjetio je u ponedjeljak 20. lipnja Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje ga je primio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić. 

Priopćenje

20.06. Umro akademik Sibe Mardešić

U subotu 18. lipnja 2016. u Zagrebu je u 89. godini života umro akademik Sibe Mardešić, istaknuti hrvatski matematičar svjetskog glasa i redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Pokop akademika Mardešića održat će se u četvrtak 23. lipnja u Splitu na groblju Lovrinac u 16:15 sati.
Sveta misa zadušnica bit će u utorak 28. lipnja 2016. u 18 sati ucrkvi svete Barbare u Vrapču (Zagreb).

Priopćenje

20. 06. - 5. Znanstveni simpozij „Josip Matovinović“ HIPERTIREOZA


U ponedjeljak 20. lipnja, od 9 do 15 sati, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održava se 5. Znanstveni simpozij „Josip Matovinović“ HIPERTIREOZA.
Simpozij organiziraju Razred za medicinske znanosti HAZU, Hrvatsko društvo za štitnjaču HLZ-a, Klinika za onkologiju i nuklearnu medicinu KBC „Sestre milosrdnice“ i Referentni centar za bolesti štitnjače Ministarstva zdravlja RH.

Program

Poziv 

Pristupnica HDS 

Poziv za medije

Priopćenje

19.06. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić uručio Nagrade „Vladimir Nazor" za najbolja umjetnička ostvarenja za 2015.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić uručio je u nedjelju 19. lipnja Nagrade „Vladimir Nazor" za najbolja umjetnička ostvarenja u Hrvatskoj za 2015. na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma. 

Priopćenje

18. 06. Koncert: 25 GODINA SANCTUS DOMNIO

U subotu, 18. lipnja 2016. godine u 20 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, održat će se koncert Gradskog mandolinskog društva Sanctus Domnio povodom 25 godina njihova postojanja.
Uz Gradsko mandolinsko društvo Sanctus Domnio sudjelovat će i brojni gosti: Gradski zbor Brodosplit, udruga Srce, Gordan Tudor, Marija Bašić Markotić, Lovorka Begović, Marina Mrđen, Marino Repanić predvođeni dirigentom, maestrom Vladimirom Lukasom.
Program će voditi gospodin Joško Bonači.

Koncert će se održati u dvorani na drugom katu zgrade Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi).

Plakat

17. 06. OSKAR ZNANJA 2016.

U petak 17. lipnja s početkom u 12 sati u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 održat će se svečana Dodjela priznanja učenicima i studentima glazbenih i plesnih škola i muzičkih akademija, koji su tijekom 2015./2016. godine osvojili prve nagrade i prva mjesta na državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe i plesa te njihovim mentorima.

Program

Poziv za medije

Priopćenje

16.06. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na svečanosti dodjele priznanja Oskar znanja

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u četvrtak 16. lipnja na svečanosti dodjele priznanja Oskar znanja najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim mentorima za ostvarene izvrsne rezultate na državnim natjecanjima i smotrama održanoj na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. 

Priopćenje

16.06. Okrugli stol: PROVEDBA I REVIZIJA BOLONJSKOG PROCESA

U četvrtak 16. lipnja, u 12 sati na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, održat će se Okrugli stol na temu Provedba i revizija Bolonjskog procesa.
Okrugli stol organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (Odbor za suradnju s hrvatskim sveučilištima i znanstvenim institutima, Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku) u suradnji s Rektorskim zborom RH i Sveučilištem J. J. Strossmayera u Osijeku.

Program

Poziv za medije

15.06.- 07.07. - 7. hrvatski trijenale grafike : Aktualne poetike hrvatskih grafičara / dionica Pozvani autori

15. lipnja s početkom u 20 sati u Kabinetu grafike HAZU, Strossmayerov trg 12 i u Strossmayerovoj galeriji starih majstora HAZU / 10. dvorana, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11 održat će se otvorenje 7. hrvatskog trijenala grafike : Aktualne poetike hrvatskih grafičara   / pozvani autori.
Koncepcija Trijenala: Slavica Marković
Izložba se može razgledati do 7. srpnja: utorkom 10 - 19, srijedom, četvrtkom i petkom 10 - 16 sati ; subotom i nedjeljom 10 - 13 sati ; ponedjeljkom i blagdanima zatvoreno.

Dionice Odabrani autori i Studenti 14.07.2016 - 30.07.2016.

ZA MEDIJE

15. 06. Predstavljanje i otvorenje gostujuće izložbe Hrvatskog državnog arhiva: KONZERVATORSKO-RESTAURATORSKI RADOVI NA OBNOVI DUBROVAČKOGA STATUTA

Pozivamo Vas na predstavljanje i otvorenje gostujuće izložbe Hrvatskog državnog arhiva: KONZERVATORSKO-RESTAURATORSKI RADOVI NA OBNOVI DUBROVAČKOGA STATUTA u Knjižnici HAZU, Strossmayerov trg 14, u srijedu 15. lipnja 2016. u 11 sati

Program predstavljanja

15. 06. Tematska sjednica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti o Cjelovitoj kurikularnoj reformi

U srijedu, 15. lipnja 2016. u 11 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11, održat će se Tematska sjednica o Cjelovitoj kurikularnoj reformi.

Poziv

15. - 18.06. - 56. Međunarodni neuropsihijatrijski kongres MIND & BRAIN

Od 15. do 18. lipnja u Puli se održava 56. Međunarodni neuropsihijatrijski kongres MIND & BRAIN (INPC) uz podršku Svjetske federacije neurologa i Europske akademije neurologa, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović. Kongres vodi akademkinja Vida Demarin.

Program

Sažetak

Za medije

Priopćenje

14.06. - 5. Onkološki kolokvij Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U utorak, 14. lipnja s početkom u 14 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održat će se 5. Onkološki kolokvij Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

POZIV

Poziv za medije

Priopćenje

14.06. Svečanost dodjele povelje dopisnog člana HAZU lordu Normanu Fosteru

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u utorak 14. lipnja održana je svečanost dodjele povelje dopisnog člana HAZU lorda Normana Fostera, uglednog britanskog arhitekta svjetskog glasa. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić povelju je uručio Ianu Cameronu Cliffu, otpravniku poslova Veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Hrvatskoj.

Priopćenje

10.06. U Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održana završna školska svečanost V. gimnazije

U Preporodnoj dvorani Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u petak 10. lipnja navečer održana je završna školska svečanost  V. gimnazije iz Zagreba na kojoj je priznanja učenicima koji su osvojili prva mjesta na državnim natjecanjima i onima koji su se plasirali na međunarodna natjecanja uručio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić.

Priopćenje

10.06. Znanstveni simpozij: NOVOSTI U REFRAKTIVNOJ KIRURGIJI OKA

U petak, 10. lipnja s početkom u 14 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se znanstveni simpozij NOVOSTI U REFRAKTIVNOJ KIRURGIJI OKA. 
Simpozij organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Razred za medicinske znanosti, Specijalna bolnica za oftamologiju Svjetlost i Klinika za oftamologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Poziv

Priopćenje

 

09.06. Predavanje prof. dr. sc. Anthony Atale Regenerative Medicine: New approaches to Healthcare

U četvrtak, 9. lipnja 2016., u 16 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14, prof. dr. sc. Anthony Atala, direktor Instituta za regenerativnu medicinu Wake Forest, održat će predavanje Regenerative Medicine: New approaches to Healthcare
Uvodne riječi uputit će akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i prof. dr. sc. Dragan Primorac, predsjednik Međunarodnoga društva primijenjenih bioloških znanosti.

Poziv

09.06. Svečano proglašenje novih članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U četvrtak 9. lipnja s početkom u 11 sati u Akademijinoj palači na Trgu N. Š. Zrinskog 11, održat će se svečanost proglašenja novih članova Akademije, uz prigodnu riječ akademika Zvonka Kusića, predsjednika Hrvatske akademije te prigodni glazbeni program.

Poziv

Biografije novih članova HAZU

Priopćenje

Proglašenje novih članova HAZU 2016. - prezentacija

 

07.06. Simpozij uz predstavljanje udžbenika: TRANSPLANTACIJA BUBREGA

U utorak, 7. lipnja s početkom u 12 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se simpozij uz predstavljanje udžbenika TRANSPLANTACIJA BUBREGA.
Organizatori su Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Klinika za urologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i KBC-a Zagreb, Hrvatsko društvo za transplantacijsku medicinu te Medicinska naklada, Zagreb.

Poziv

Priopćenje

06.06. Simpozij: EVALUACIJA JEDNOGODIŠNJE PRIMJENE NOVOG ZAKONA O ZAŠTITI OSOBA S DUŠEVNIM SMETNJAMA

U ponedjeljak, 6. lipnja s početkom u 14 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se simpozij EVALUACIJA JEDNOGODIŠNJE PRIMJENE NOVOG ZAKONA O ZAŠTITI OSOBA S DUŠEVNIM SMETNJAMA.
Simpozij će moderirati potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti akademik Jakša Barbić.

Poziv

Priopćenje

06. - 10. 06. - 27. Ljetna škola o moždanom udaru / 27th SUMMER STROKE SCHOOL

Od 6. do 10 lipnja 2016. tradicionalna Ljetna škola o moždanom udaru i ove se godine održava u Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku, u organizaciji Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog društva za prevenciju moždanog udara, Svjetske organizacije za moždani udar (WSO), Europske organizacije za moždani udar (ESO) i Društva za moždani udar srednje i istočne Europe (CEESS), uz posebno značajnu su-organizaciju Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Program

Za medije

Priopćenje

03.06. Glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan primio ravnatelja Indonezijskog instituta znanosti prof. dr. sc. Iskandara Zulkarnaina

Glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan primio je u petak 3. lipnja u palači HAZU ravnatelja Indonezijskog instituta znanosti (LIPI) iz Jakarte prof. dr. sc. Iskandara Zulkarnaina sa suradnicima.

Priopćenje

03.06. Ministrica uprave dr. sc. Dubravka Jurlina Alibegović posjetila Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Ministrica uprave dr. sc. Dubravka Jurlina Alibegović  posjetila je u petak 3. lipnja Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje se sastala s predsjednikom HAZU akademikom Zvonkom Kusićem, potpredsjednikom akademikom Jakšom Barbićem, glavnim tajnikom akademikom Pavlom Rudanom i tajnicom HAZU Marinom Štancl. 

Priopćenje

03. 06. Predstavljanje grafičke mape Ivice Šiška

U petak, 3. lipnja s početkom u 12 sati u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 12 u Zagrebu održat će se predstavljanje grafičke mape Ivice Šiška.
Na predstavljanju će govoriti: upraviteljica Kabineta grafike mr. sc. Slavica Marković, Milan Bešlić, lik. kritičar i autor predgovora i red. prof. ALU  Ivica Šiško, umjetnik.

POZIVNICAZA MEDIJE

02.06. Predstavljanje knjige dr. sc. Ive Ceraj BERNARDO BERNARDI (Dizajnersko djelo arhitekta 1951.- 1985.)

U četvrtak, 2. lipnja s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se predstavljanje knjige BERNARDO BERNARDI (Dizajnersko djelo arhitekta 1951.- 1985.).
Knjigu i opus će predstaviti: predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, veleposlanik Republike Finske u RH Nj. E. g. Timo Rajakangas, voditelj Hrvatskog muzeja arhitekture akademik Andrija Mutnjaković te autorica knjige dr. sc. Iva Ceraj.

Poziv

Priopćenje


 

 

02.06. Predstavljanje knjige: FAROS – OSNIVANJE ANTIČKOG GRADA

U četvrtak, 2. lipnja 2016. godine u 19 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu održat će se predstavljanje knjige “Faros- osnivanje antičkog grada” autora Jasne Jeličić Radonić i Miroslava Katića. 
O knjizi će govoriti akademik Nenad Cambi, Radoslav Bužančić i autori. Predstavljanje knjige bit će popraćeno projekcijom.

Poziv

02. 06. Znanstveni skup: KVALITETA ŽIVLJENJA U SJEVEROZAPADNOJ HRVATSKOJ

U četvrtak, 02. lipnja, od 10 sati, u multimedijskoj dvorani palače Hercer Gradskog muzeja Varaždin, Franjevački trg 10, Varaždin, održati će se znanstveni skup: "Kvaliteta življenja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj"
Skup organiziraju Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu i Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar" - Područni centar Varaždin.

Poziv i program

02.06. Znanstveni skup u čast akademika Petra Strčića

U četvrtak 2. lipnja 2016. s početkom u 10.30 sati na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišna avenija 4, održat će se Znanstveni skup «U čast akademika Petra Strčića. U povodu 80. obljetnice života i 55. obljetnice djelovanja». Suorganizatori skupa su: Filozofski fakultet Sveučilišta Rijeci – Odsjek za povijest, Zavod za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli te Povijesno društvo Rijeka.

Program skupa

 

01.06. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na proslavi dana Hrvatskog katoličkog sveučilišta

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u srijedu 1. lipnja na proslavi Dana Hrvatskog katoličkog sveučilišta i desete godišnjice njegova osnutka. 

Priopćenje

31.05. Povodom Dana Grada Zagreba organiziran turistički razgled Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U povodu 31. svibnja, Dana Grada Zagreba, Turistička zajednica Grada Zagreba organizirala je razgled Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti ta zurističke skupine i građane. 

Priopćenje

31.05. U organizaciji Udruge antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita i Zavoda HAZU u Splitu predstavljanje knjige: RIMSKI UGOVORI; KRALJEVINA ITALIJA – KRALJEVINA HRVATSKA (NDH)

U utorak, 31. svibnja 2016. u 11 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Splitu održat će se predstavljanje knjige “Rimski ugovori; Kraljevina Italija- Kraljevina Hrvatska (NDH)” u organizaciji Zavoda HAZU u Splitu i Udruge antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita. Knjigu će, uz prigodnu riječ akademika Davorina Rudolfa predstaviti i prof. dr. sc. Josip Vrandečić, prof. emeritus dr. sc. Josip Milat, i Marin Kuzmić, prof. urednik knjige. Predstavljanje će se održati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7 ( Palača Milesi), u dvorani na prvom katu.

Poziv

30.05. - 31. 10. Izložba "Ostavština Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Arhiva i Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti"

U ponedjeljak 30. svibnja u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu otvorena je izložba "Ostavština Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Arhiva i Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti". Izložbu organiziraju Arhiv i Knjižnica HAZU povodom jubilarne 200. godišnjice Kukuljevićeva rođenja. Izložba se može besplatno razgledati svakog radnog dana od 9 do 15 sati do 31. listopada

Najava za medije

25. 05. Predavanje prof. dr. sc. Igora Štagljara povodom dodjele plakete Zdravko Lorković

U srijedu 25. svibnja, u 18 sati, u dvorani Prirodoslovno-matematičkog fakulteta na Rooseveltovom trgu 6 u Zagrebu, prof. dr. sc. Igor Štagljar, dopisni član HAZU održat će predavanje "Molekularne osnove karcinoma pluća: osvrt sa strane funkcionalne proteomike", povodom dodjele plakete "Zdravko Lorković" u organizaciji Hrvatskog biološkog društva.

Poziv na predavanje

25. 05. Znanstveni skup: IVAN KUKULJEVIĆ SAKCINSKI (1816. - 1889.)

U srijedu, 25. svibnja, od 10 sati, u Skupštinskoj dvorani Varaždinske županije Franjevački trg 7, Varaždin, održati će se znanstveni skup "Ivan Kukuljević Sakcinski (1816. - 1889.) u povodu 200. godišnjice rođenja"
Skup organiziraju Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu, Matica hrvatska Varaždin i TZ Grada Varaždinske Toplice.

 

Poziv i program

24. 05. Promocija prigodne poštanske marke povodom 800. obljetnice Dominikanskoga reda

U utorak 24. svibnja u 12 sati, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11, održat će se promocija prigodne poštanske marke povodom 800. obljetnice Dominikanskoga reda.

Svečanost organiziraju Hrvatska dominikanska provincija, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Hrvatska Pošta.

Uz uvodnu riječ predsjednika HAZU akademika Zvonka Kusića, osvrt na prigodnu poštansku marku dat će dr. sc. Anto Gavrić, OP. provincijal Hrvatske dominikanske provincije, dr. sc. Željka Čorak, član suradnik HAZU iz Instituta za povijest umjetnosti i dr. sc. Stela Prislan-Fujs iz Hrvatske pošte.

Prigodni glazbeni program izvest će zbor dominikanskih studenata.

Pozivnica

Za medije
 

Priopćenje

 

24. 05. Predavanje akademika Nenada Cambia: Jader (Zadar) na Trajanovom stupu u Rimu

U utorak, 24. svibnja s početkom u 12 sati, u Zavodu za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru, Obala kneza Trpimira 8, akademik Nenad Cambi održat će predavanje "Jader (Zadar) na Trajanovom stupu u Rimu"

Pozivnica

20. 05. Koncert mađarskog orkestra Sebő

U petak 20. svibnja, u 19 sati, u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11, mađarski orkestar Sebő održat će koncert u povodu 450. obljetnice Sigetske bitke. Pozdravne riječi uputit će Nj. E. gosp. József Magyar, veleposlanik Mađarske i akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije.

Program

Za medije

Priopćenje

20.05. Međunarodni znanstveni skup: PUTOVANJE U SREDNJOVJEKOVNOJ I RENESANSNOJ HRVATSKOJ U EUROPSKOM KONTEKSTU / International Scientific Congress Travelling in Medieval and Renaissance Croatia in European Context

U petak 20. svibnja, u 10 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14, održat će se međunarodni znanstveni skup: Putovanje u srednjovjekovnoj i renesansnoj Hrvatskoj u europskom kontekstu.

Skup organizira Odsjek za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Zagrebu, uz sudjelovanje uglednih stranih i domaćih znanstvenika.


Program skupa

Plakat

Poziv za medije

Priopćenje

19.05. Predstavljanje udžbenika akademika Stjepana Gamulina: KLINIČKA ISTRAŽIVANJA - KLINIČKA EPIDEMIOLOGIJA

U četvrtak, 19. svibnja s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom tgu 14 u Zagrebu održat će se predstavljanje udžbenika akademika Stjepana Gamulina Klinička istraživanja - klinička epidemiologija.

Poziv

Priopćenje

 

18.05. Stručna rasprava: Inovacije u medicini IV

U srijedu 18. svibnja s početkom u 11:30 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (Strossmayerov trg 14) će se održati stručna rasprava Inovacije u medicini IV, desetoga u nizu događanja u sklopu tribine Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske.

POZIV

PRIOPĆENJE

17. 05. SIMPOZIJ I OKRUGLI STOL: PRIMIJENJENA GENOMIKA U REPUBLICI HRVATSKOJ

17. svibnja 2016. u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, Strossmayerov trg 14, Zagreb, održat će se, od 9 sati,  SIMPOZIJ I OKRUGLI STOL: PRIMIJENJENA GENOMIKA U REPUBLICI HRVATSKOJ.
Skup organiziraju HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI Odbor za primijenjenu genomiku i HRVATSKO DRUŠTVO ZA BIOSIGURNOST I BIOZAŠTITU HRVATSKOGA LIJEČNIČKOG ZBORA.

POZIV

PRIOPĆENJE

16. 05. Koncert: Skladatelji migranti i putnici u kasnom 18. stoljeću / Migrant and travelling composers of the late 18th century

U ponedjeljak 16. svibnja, u 20 sati, u Preporodnoj dvorani HAZU, Opatička 18 u Zagrebu, održat će se završni koncert projekta "Music Migrations in the Early Modern Age: The Meeting of the European East, West and South (MusMig)": Skladatelji migranti i putnici u kasnom 18. stoljeću / Migrant and travelling composers of the late 18th century, u izvedbi Hrvatskoga baroknog ansambla i solista.
Ulaz slobodan.

Program koncerta

Programska knjižica

Poziv za medije

Priopćenje

 


 

14. 05. LUKIĆEVIM STOPAMA - povodom 140. godišnjice rođenja i 60 godišnjice smrti Luke Lukića

U subotu 14. svibnja, u Slavonskom Brodu, Brodskom Varošu i Klakaru, održat će se manifestacija LUKIĆEVIM STOPAMA - povodom 140. godišnjice rođenja i 60. godišnjice smrti učitelja, etnografa i melografa Luke Lukića, u organizaciji Odsjeka za etnologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Grada Slavonskog Broda i općine Klakar

Znanstveni skup "Luka Lukić - život i djelo" održat će se u Gradskoj knjižnici u Slavonskom Brodu od 11.00 do 15.15 sati.

Predstavljanje triju etnoloških knjiga, (o životu i djelu Luke Lukića, o materijalnoj kulturi Klakara početkom 20. stoljeća i o pripovijetkama i pjesmama iz Klakara iz 19. i 20. stoljeća), održat će se u Mjesnome domu u Klakaru s početkom u 20.00 sati.

Program obilježavanja

Program znanstvenog skupa

Program promocije knjiga

 

13.05. Turistički vodiči iz Zagreba posjetili Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

U organizaciji Turističke zajednice Grada Zagreba, u u petak 13. svibnja Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti posjetili su članovi Društva turističkih vodiča Zagreba i Srednjohrvatske makroregije kojima je predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić održao izlaganje pod naslovom Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – čuvar prošlosti i budućnosti. 

Priopćenje

13.05. Glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan primio ugledne antropologe prof. dr. sc. Lindu A. Bennet i prof. dr. sc. Kazuhika Yamamota

Glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan primio je u petak 13. svibnja u palači HAZU prof. dr. sc. Lindu A. Bennet, dugogodišnju predsjednicu Američkog udruženja za primijenjenu antropologiju i prof. dr. sc. Kazuhika Yamamota, uglednog japanskog antropologa koji je 9. svibnja izabran za gostujućeg profesora Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. 

Priopćenje

13. 05. - 4. Simpozij: Stabilizacijske tehnike u kiruškom liječenju degenerativnih bolesti kralježnice

U petak 13. svibnja, od 8 do 14 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na Strossmayerovu trgu 14, održat će se 4. Simpozij Hrvatskog društva za spinalnu kirurgiju na temu "Stabilizacijske tehnike u kiruškom liječenju degenerativnih bolesti kralježnice" pod pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti HAZU.
Simpozij organiziraju Klinika za neurokirurgiju KBC Sestre milosrdnice, Hrvatsko spinalno društvo HLZ-a i Udruga neurokirurga jugoistočne Europe (SeENS). Predsjednik Organizacijskog odbora Simpozija je prof. dr. sc. Krešimir Rotim.

Program Simpozija

Poziv za medije

Priopćenje

12. 05. Izbor novih članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U četvrtak 12. svibnja 2016., u 17 sati, u palači Hrvatske akademije na Trgu Nikole Šubića Zrinskog u Zagrebu, održat će se Izborna Skupština Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za nove članove Akademije u kategorijama redoviti članovi, članovi suradnici, dopisni članovi te reizbor članova suradnika.

Poziv za medije

Pregled kandidata

Priopćenje

11. - 14. 05. Dani Hvarskoga kazališta

Od 11. do 14. svibnja na Hvaru se održavaju Dani Hvarskoga kazališta na temu Pučko i popularno, u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Književnoga kruga Split, Grada Hvara i Hvarskog pučkog kazališta.

Predsjednik Odbora Dana Hvarskoga kazališta je akademik Boris Senker.

Program

10. 05. Komemorativni sastanak u spomen na akademika Milana Heraka

U utorak, 10. svibnja, u 12 sati, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, Razred za prirodne znanosti priređuje  komemorativni sastanak u spomen na akademika Milana Heraka.
Komemorativni sastanak otvorit će i voditi tajnik Razreda akademik Ivan Gušić, a o životu i djelu preminulog člana govorit će akademik Mladen Juračić i akademik Ivan Gušić.

Poziv

Priopćenje

09.05. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić na proslavi Dana Europe u Karlovcu

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sudjelovao je u ponedjeljak 9. svibnja na proslavi dana Europe u EDIC centru u Karlovcu gdje je na tribini Humanizam i pacifizam - vrijednosti koje ne umiru govorio o akademiku Ivanu Supeku. 

Priopćenje

08.05. Glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan te akademici Marko Šarić i Ivan Gušić na svečanoj akademiji prigodom 71. obljetnice pobjede nad fašizmom

Glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan te akademik Marko Šarić i akademik Ivan Gušić sudjelovali su u nedjelju 8. svibnja na svečanoj akademiji prigodom obilježavanja 71. obljetnice pobjede nad fašizmom i oslobođenja Zagreba te Dana Europe. 

Priopćenje

05.05. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić na otkrivanju reljefa svetog Ivana Pavla II. u Splitu

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić nazočio je u četvrtak 5. svibnja svečanosti otkrivanja reljefa pape svetog Ivana Pavla II. u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu. Reljef je izradio akademski kipar Kuzma Kovačić, a uz akademika Kusića na svečanosti su bili i akademik Radoslav Tomić i akademik Jakša Fiamengo.

Priopćenje

06. 05. Predstavljanje knjige red. prof. dr. sc. Ratka Zelenike: Metodologija i tehnologija izrade znanstvenog i stručnog djela : TEHNOLOGIJA ZNANSTVENOGA I RAZVOJNOGA ISTRAŽIVANJA

U petak 6. svibnja 2016. s početkom u 11 sati u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, Ružićeva 5/I., održat će se predstavljanje knjige red. prof. dr. sc. Ratka Zelenike: Metodologija i tehnologija izrade znanstvenog i stručnog djelaTEHNOLOGIJA ZNANSTVENOGA I RAZVOJNOGA ISTRAŽIVANJA• (IQ Plus d.o.o. Kastav, Rijeka, 2016.). Knjigu će predstaviti akademik Petar Strčić, prof. dr. sc. Vidoje Vujić, dr. sc. Drago Pupovac i autor prof. dr. sc. Ratko Zelenika.

POZIVNICA

06.05. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić na obilježavanju 50 godina nuklearne medicine u Splitu

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sudjelovao je u petak 6. svibnja na svečanosti obilježavanja 50 godina nuklearne medicine u Splitu održanoj na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Priopćenje

05.05. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti odala počast žrtvama holokausta

Akademik Boris Bućan kao izaslanik predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića sudjelovao je u četvrtak 5. svibnja na središnjoj svečanosti Dana sjećanja na žrtve holokausta (Jom Hašoa), održanoj u organizaciji Židovske općine Zagreb na zagrebačkom groblju Mirogoj kod spomenika Mojsiju.

Priopćenje

05.05. Predavanje prof. dr. sc. Anice Bilić: MUZEALIZACIJA SLAVONSKOGA DIJALEKTA – ZABARDAT I POKLADAT ŠOKAČKI DIVAN

U četvrtak, 05. svibnja s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu će se održati predavanje upraviteljice Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima prof. dr. sc. Anice Bilić pod naslovom MUZEALIZACIJA SLAVONSKOGA DIJALEKTA – ZABARDAT I POKLADAT ŠOKAČKI DIVAN.

POZIVNICA

PRIOPĆENJE

05. i 06. 05. Znanstveni simpozij Dječji pisci Zlatne doline

Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi u suradnji s Učiteljskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu organizira 5. i 6. svibnja 2016. znanstveni simpozij Dječji pisci Zlatne doline.

  • 5. svibnja 2016. u 17 sati u knjižnici Gimnazije u Požegi održat će se okrugli stol sa 7 izlaganja na temu Kako motivirati učenike na čitanje zavičajnika ili što možemo naučiti od naših zavičajnika? Predavači su: Anka Kukuruzović, Dijana Klarić, Valentina Mirković, Tamara Marić i Katarina Aladrović Slovaček, Irena Ivetić, Snježana Potočnjak, Ivana Kovačević, Marija Marjanović. U 19 sati započinje književna večer sa dječjim piscem i Požežaninom Hrvojem Kovačevićem. U 20 sati je otvorenje izložbe "Pozdrav iz Požege" (projekt KRUG-a) i službeno zatvaranje izložbe "Dizajn za inkluziju" (projekt British Councila, Udruge MI i Grada Požege).
  • 6. svibnja 2016. u 9 sati u knjižnici Gimnazije u Požegi počinje znanstveni simpozij (17 izlaganja). Predavači su: Andrijana Kos Lajtman, Dragica Dragun, Mijo Lončarić, Katarina Aladrović Slovaček i Lidija Cvikić, Anka Kukuruzović, Gordana Čosić, Jasenka Bešlić, Dunja Pavličević-Franić, Dubravka Težak i Marina Gabelica, Vedrana Živković Zebec, Berislav Majhut i Sanja Lovrić Kralj, Ana Batinić, Dijana Klarić, Iva Gruić, Vladimira Velički i Jelena Vignjević, Goran Đurđević, Vesna Vlašić, Blanka Đimoti Zima.

Pozivnica

 Plakat

05. 05. Pokazna radionica: Neinvazivna digitalizacija starih i rijetkih izvornika pri vrlo niskoj razini indirektnog difuznog osvjetljenja

U Multimedijskoj predavaonici Knjižnice HAZU, Zagreb, Strossmayerov trg 14 u četvrtak 5. svibnja 2016. u 11 sati održat ce se pokazna radionica: Neinvazivna digitalizacija starih i rijetkih izvornika pri vrlo niskoj razini indirektnog difuznog osvjetljenja.

POZIVNICA

05.05. Okrugli stol Procjena učinaka integracije obnovljivih izvora u elektroenergetski sustav Republike Hrvatske

U četvrtak 5. svibnja, u 10 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 održat će se Okrugli stol na temu Procjena učinaka integracije obnovljivih izvora u elektroenergetski sustav Republike Hrvatske. Okrugli stol organiziraju Znanstveno vijeće za energetiku HAZU i HRO CIGRÉ.

Poziv

04.05. Komemorativni sastanak u spomen akademiku Vladimiru Ibleru

U srijedu 04. svibnja, u 12 sati, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu, Razred za društvene znanosti priređuje komemorativni sastanak u povodu prve obljetnice smrti akademika Vladimira Iblera.

Poziv

Priopćenje

02. 05. Znanstvena tribinu: Borovo Selo 2. svibnja 1991. godine - memorijal povodom 25 godina pogibije hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu

U ponedjeljak, 2. svibnja 2016., u 13:00 sati, u Velikoj županijskoj vijećnici, Glagoljaška 27, Vinkovci, održat će se Znanstvena tribinu: Borovo Selo 2. svibnja 1991. godine - memorijal povodom 25 godina pogibije hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu.

Tribinu organiziraju Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Vukovaru, Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, Hrvatski memorijalno dokumentacijski centar Domovinskog rata i Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar".

POZIVNICA

29. 04. - 10. znanstveno popularna tribina TVOJ ČUDESNI IMUNOSNI SUSTAV - kako štiti tvoje tijelo

U petak 29. travnja, u 11 sati, u Vijećnici Grada Rijeke na Korzu br. 16, održat će se 10. znanstveno popularna tribina TVOJ ČUDESNI IMUNOSNI SUSTAV -
kako štiti tvoje tijelo
Znanstvenu tribinu  organizira HAZU Zavod za klinički i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu u Rijeci u suradnji s  Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci i ZLH - podružnica Rijeka. Akademik Daniel Rukavina je organizator tribine.

Poziv

Na tribini će biti svečano predstavljanje hrvatskog prijevoda popularno-znanstvene knjige: "Tvoj čudesni imunosni sustav - kako štiti tvoje tijelo". Knjigu je izradilo Japansko imunološko društvo, a Europska federacija imunoloških društava preporučila je njen prijevod na sve
europske jezike.
Ovo događanje povodom svjetskog Dana imunologije, namijenjeno je stručnjacima, profesorima i nastavnicima, ali i građanima, učenicima i studentima s ciljem popularizacije teme zdravlja i imunologije.

29. 04. Proslava Dana HAZU i dodjela Nagrada HAZU

U petak 29. travnja, u 11 sati, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se svečana sjednica u povodu Dana HAZU na kojoj će biti dodijeljene Nagrade HAZU za 2015. godinu.

Program

Dobitnici Nagrade HAZU

Brošura o nagrađenima

Poziv za medije

Priopćenje

28.04. Uoči Dana HAZU na fontanama ispred NSK u Zagrebu projiciran portret Josipa Jurja Strossmayera, rad Vlahe Bukovca

Uoči Dana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koji se slavi u petak 29. travnja, u četvrtak 28. travnja navečer na fontanama ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu bio je projiciran portret biskupa Josipa Jurja Strossmayera, rad Vlahe Bukovca. Najviša hrvatska znanstvena i umjetnička institucija slavi svoj 155.rođendan na dan kad je 29. travnja 1861. Hrvatski sabor jednoglasno prihvatio Strossmayerov prijedlog o osnutku Akademije. 

 

28.04. Glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan primio predsjednika Američke akademije za forenzičke znanosti (AAFS) Johna Gernsa

Glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan primio je u četvrtak 28. travnja predsjednika Američke akademije za forenzičke znanosti (AAFS) Johna Gernsa. 

Priopćenje

28.04. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na proslavi 25. godišnjice osnutka IV. gardijske brigade

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u četvrtak 28. travnja u Splitu na proslavi 25. godišnjice osnutka IV. gardijske brigade. 

Priopćenje

27.04. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić uručio stipendije Nacionalnog programa „Za žene u znanosti“

Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u srijedu 27. travnja u Preporodnoj dvorani HAZU po deseti put su svečano uručene stipendije Nacionalnog programa „Za žene u znanosti“ kojeg organiziraju UNESCO i tvrtka L'Oreal Adria, uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Stipendije je uručio predsjednik izbornog povjerenstva za dodjelu stipendija, predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić.

Priopćenje

26. 04. Komemorativni sastanak u spomen akademiku Nikoli Kallayu

U utorak 26. travnja, u 13 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11, Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti priređuje komemorativni sastanak u povodu prve obljetnice smrti akademika Nikole Kallaya.

Poziv

Priopćenje

26. 04. Predavanja u organizaciji Zavoda za paleontologiju i geologiju kvartara HAZU

U utorak, 26. travnja, u 11.00 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14, predavanja će održati Ralf-Dietrich KAHLKE: "The Origin of Eurasian Mammoth Faunas" i Dick MOL: "The North Sea: A treasure trove for Pleistocene vertebrate palaeontology and archaeology".
Uvodno će govoriti tajnik Razreda za prirodne znanosti akademik Ivan Gušić i upraviteljica Zavoda za paleontologiju i geologiju kvartara dr. sc. Jadranka Mauch Lenardić.

Poziv

25.04. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio slovačkog veleposlanika Jurja Priputena

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u ponedjeljak 25. travnja u palači HAZU slovačkog veleposlanika Jurja Priputena. 

Priopćenje

25. 04. Obilježavanje 200 godina od rođenja BOGOSLAVA ŠULEKA (20. IV. 1816. - 30. XI. 1895.)

U ponedjeljak 25. travnja, u 12 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11, Razred za filološke znanosti HAZU organizira obilježavanje 200 godina od rođenja filologa i polihistora, tajnika JAZU od 1874. do 1895., BOGOSLAVA ŠULEKA (20. IV. 1816. - 30. XI. 1895.)

Program

Za medije

Priopćenje

22. 04. Noć knjige

Pozivamo Vas u Knjižnicu HAZU, Zagreb, Strossmayerov trg 14, u petak 22. travnja 2016. od 18 do 22 sata na Noć knjige 2016.

PROGRAM

PRIOPĆENJE

 

21.-23. i 28. 04. - XXVI MARULIĆEVI DANI

U četvrtak, 21. travnja 2016. u 17 sati otvaraju se XXVI Marulićevi dani. Na otvorenju ovogodišnjeg znanstvenoga, knjiženog i izdavačkog programa prisutnima će se obratiti prof. dr. sc. Bratislav Lučin koji će tom prigodom otvoriti izložbu Pet stoljeća Marulićeva “Evanđelistara” (1516-2016). U nastavku programa biti će predstavljena knjiga “Nevolje s tijelom. Alegorija putovanja od Bunića do Barakovića” autorice Dolores Grmače o kojoj će govoriti Romana Horvat, glavna urednica Matice Hrvatske, prof. dr. sc. Lahorka Plejić Poje i prof. dr. sc. Bratislav Lučin. U 18,30 na Trgu braće Radića polaganje vijenca na Marulićev spomenik, a nakon toga u 19 sati u crkvi sv. Frane sveta misa i polaganje vijenca na Marulićev grob.
U sklopu programa biti će organizirana deseta latinistička tekstološka radionica, osma kroatistička tekstološka radionica, Colloquium Marulianum XXVI, te brojna predstavljanja knjiga.
Ovogodišnji program ostvaren je u organizaciji Književnog kruga u Splitu i Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, Društva hrvatskih književnika, Društva prijatelja kulturne baštine Split, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu.

Programska knjižica

21.04. Održana sjednica Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u četvrtak 21. travnja održana je sjednica Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke kojem je na čelu predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić.

Priopćenje

21. 04. - 9. Znanstvena tribina RIJEČKA NEUROLOGIJA: OSVRT NA PROŠLOST I POGLED U BUDUĆNOST

U četvrtak 21. travnja,  u 13 sati, u predavaonici Zavoda za patologiju, Medicinskog fakulteta u Rijeci, Krešimirova 42,  održati će se 9. Znanstvena tribina RIJEČKA NEUROLOGIJA: OSVRT NA PROŠLOST I POGLED U BUDUĆNOST.
Znanstvenu tribinu organizira Zavod za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu HAZU u Rijeci u suradnji s Akademijom medicinskih znanosti Hrvatske - podružnica Rijeka, Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci i KBC Rijeka te Hrvatskim liječničkim zborom - podružnica Rijeka. Akademik Daniel Rukavina je predsjednik Znanstvenog i organizacijskog odbora.

POZIV

21.04. Znanstveni skup o Đuri Šurminu

U četvrtak, 21. travnja s početkom u 9 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu će se održati otvorenje i prva sjednica znanstvenog skupa o Đuri Šurminu.

Znanstveni skup se održava pod pokroviteljstvom Razreda za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Program Zagreb

Program Varaždin i Čazma i knjižica sažetaka

Priopćenje

 

20. 04. Promocija knjige: REDATELJSKI MEMOARI: PUT U MODRI KAVEZ

U srijedu, 20. travnja 2016. u 19 sati održat će se promocija knjige “Redateljski memoari: Put u modri kavez” redateljice mag. Brune Bajić. Promociju knjige prati i tematska izložba slika slikarice Žane Bajić pod nazivom “Modri san – dubina rastanka”.
Knjigu će predstaviti akademik Dinko Kovačić, prorektorica za nastavu Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Rosanda Mulić i bivši gradonačelnik Grada Kaštela Joško Berket.

Pozivnica

20. 04. Godišnja skupština Znanstvenog vijeća za pomorstvo HAZU

U srijedu 20. travnja, u 11 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, održava se godišnja skupština Znanstvenog vijeća za pomorstvo HAZU.

Poziv

20.04. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić boravio u Beču na glavnoj skupštini federacije europskih akademija ALLEA-e

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić boravio je 18. i 19. travnja na glavnoj skupštini federacije europskih akademija (All European Academies, ALLEA) održanoj u Beču u Austrijskoj akademiji znanosti. 

Priopćenje

 

19. 04. Otvorenje izložbe i predstavljanje knjige: KOSOVSKI MODERNIZAM - ARHITEKTONSKA POČETNICA

U utorak, 19. 04. 2016. u 19 sati, u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU, ul. Ivana Gorana Kovačića 37, Zagreb, otvorenje izložbe i predstavljanje knjige: KOSOVSKI MODERNIZAM - ARHITEKTONSKA POČETNICA.

Izložba je otvorena do 29. 04. 2016. radnim danom od 9.00h do 16.00h.

Događanje organiziraju:

  • HRVATSKI MUZEJ ARHITEKTURE HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI
  • ARHITEKTONSKI FAKULTET U PRIŠTINI
  • VIJEĆE ALBANSKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA
  • FORUM ALBANSKIH INTELEKTUALACA U HRVATSKOJ


 

19.04. Znanstveni sastanak: PREVENCIJA ATEROSKLEROZE – ULOGA PREHRANE

U utorak, 19. travnja s početkom u 12 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu u Zagrebu će se održati znanstveni sastanak pod naslovom PREVENCIJA ATEROSKLEROZE – ULOGA PREHRANE.

Znanstveni sastanak organiziraju Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – Odbor za atrosklerozu i Hrvatsko društvo za aterosklerozu.

Poziv

Priopćenje

19.04. XLVII. Izborna skupština ZV za naftu i plin HAZU

U utorak, 19. travnja s početkom u 11 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 će se održati XLVII. Izborna skupština ZV za naftu i plin HAZU.

Na početku Skupštine dr. sc. Andrija Mikulić će održati predavanje pod naslovom ODRŽIVI RAZVOJ RUDARSKE DJELATNOSTI U REPUBLICI HRVATSKOJ.

Poziv

Sažetak predavanja

13.04. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio zamjenika ministra kulture NR Kine Dong Weija

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u srijedu 13. travnja u palači HAZU zamjenika ministra kulture Narodne Republike Kine Donga Weija koji boravi u višednevnom službenom posjetu Hrvatskoj. 

Priopćenje

12. i 13.04. DANI OTVORENIH VRATA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI - Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Požegi

Prigodom manifestacije DANI OTVORENIH VRATA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI, 12. i 13. travnja 2016.  u vremenu od 10 do 19 sati, Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi, Županijska 9 otvorit će svoja vrata svim posjetiteljima.

Program za utorak 12. IV. 2016.
 - 19 h  Otvorenje izložbe MATERIJALI U SLUŽBI SLIKARSKE DJELATNOSTI –
    - autor Ivan Štimac (pejzaži, portreti, mrtva priroda i vedute grada)

Program za srijedu 13. IV. 2016.
 - Izložba MATERIJALI U SLUŽBI SLIKARSKE DJELATNOSTI – autor Ivan Štimac (pejzaži, portreti, mrtva priroda i vedute grada)


Pozivnica

12. 04. - 16. 04. Izložba: HRVATSKI MUZEJ ARHITEKTURE HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI 1995. - 2015.

12. 04. 2016. u 19 sati, u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU ul. Ivana Gorana Kovačića 37, Zagreb otvorenje izložbe: HRVATSKI MUZEJ ARHITEKTURE HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI  1995. - 2015.

Izložba je otvorena do 16. 04. 2016. radnim danom od 11 do 19 sati.

Pozivnica

12.-13. 04. DANI OTVORENIH VRATA Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U utorak 12. travnja, u 10 sati, u atriju Palače HAZU na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11, predsjednik Hrvatske akademije akademik Zvonko Kusić otvorit će manifestaciju, a svečanost će biti uveličana prigodnim glazbenim programom na Guarnerijevoj violini King

Program DOV HAZU 2016.

Obavijest

Poziv za medije

Najava DOV 2016.

Priopćenje

 

 

11.04. Stručna rasprava: Obrazovanje u području intelektualnog vlasništva

U ponedjeljak 11. travnja 2016. u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu (Trg maršala Tita 14) u 11 sati održat će se stručne rasprave Obrazovanje u području intelektualnog vlasništva, devetoga u nizu događanja u sklopu tribine Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske.

Pozdravne će riječi uputiti predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, a uvodno će izlaganje i predstavljanje novoga interdisciplinarnoga specijalističkoga studija Intelektualno vlasništvo održati doc. dr. sc. Romana Matanovac-Vučković, voditeljica studija.
Nakon toga slijedi panel-rasprava u trajanju od sat i pol. Skup će moderirati prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu.

POZIV

11.04. Izborna godišnja skupština Sekcije za geologiju, geofiziku i geokemiju ZV za naftu i plin HAZU i predavanje Sanje Šuice

U ponedjeljak, 11. travnja s početkom u 11 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se Izborna godišnja skupština Sekcije za geologiju, geofiziku i geokemiju ZV za naftu i plin HAZU.

U sklopu Skupštine Sanja Šuica će održati predavanje pod naslovom GRANITI PODLOGE NEOGENA U PODRUČJU ZAPADNOG SRIJEMA.

Poziv

Sažetak predavanja

09.04. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić posjetio donje Međimurje

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić boravio je u subotu 9. travnja u posjetu donjem Međimurju u organizaciji Zavičajnog društva „Međimurje“ iz Zagreba. 

Priopćenje

 

08.04. Znanstveni simpozij: ULOGA BIOFILMA U LIJEČENJU VRIJEDA


U petak, 08. travnja 2016. s početkom u 13 sati u Velikoj dvorani Hrvatskog liječničkog zbora, Šubićeva 9, Zagreb održat će se znanstveni simpozij ULOGA BIOFILMA U LIJEČENJU VRIJEDA.
Znanstveni simpozij se održava pod pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Poziv

08. 04. Predstavljanje knjige dr. sc. Josipa Celića Stanovništvo grada Paga za francuske uprave po anagrafu iz 1810. godine - otkazano zbog bolesti autora

U petak 8. travnja 2016. s početkom u 11 sati u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, Ružićeva 5/I., održat će se predstavljanje knjige dr. sc. Josipa Celića Stanovništvo grada Paga za francuske uprave po anagrafu iz 1810. godine (Matica hrvatska – Ogranak Pag, Pag, 2016.).
Knjigu će predstaviti akademik Petar Strčić, prof. dr. sc. Slaven Bertoša, dr. sc. Maja Polić i autor dr. sc. Josip Celić.


Pozivnica

08.04. Izborna godišnja skupština Sekcije za naftno rudarstvo ZV za naftu i plin HAZU i predavanje dr. sc. Karoline Novak Mavar

U petak, 08. travnja s početkom u 11 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se Izborna godišnja skupština Sekcije za naftno rudarstvo ZV za naftu i plin HAZU.

U sklopu Skupštine dr. sc. Karolina Novak Mavar će održati predavanje pod naslovom EKOLOŠKI ASPEKTI I MOGUĆNOST SKLADIŠTENJA UGLJIKOVA DIOKSIDA U NEOGENSKA PJEŠČENJAČKA LEŽIŠTA SJEVERNE HRVATSKE NA PRIMJERU POLJA IVANIĆ.

Poziv

Sažetak predavanja

08.04. Tribina: HRVATSKA KAO SJECIŠTE SREDNJE I JUGOISTOČNE EUROPE

U petak, 08. travnja s početkom u 9.30 sati u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Opatička 18 u Zagrebu održat će se tribina HRVATSKA KAO SJECIŠTE SREDNJE I JUGOISTOČNE EUROPE.

Pozdravne riječi će uputiti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, izvršni direktor Hanns-Seidel-Stiftung dr. sc. Peter Witterauf i veleposlanik dr. sc. Mladen Andrlić (Diplomatska akademija MVEP RH).

Poziv

Priopćenje

07.04. 13. Simpozij RIJETKE METABOLIČKE BOLESTI - RARE METABOLIC DISEASES


U četvrtak 7. travnja s početkom u 9.30 sati, na Sveučilišnom kampusu u Rijeci održat će se 13. simpozij RIJETKE METABOLIČKE BOLESTI - RARE METABOLIC DISEASES. Simpozij organizira HAZU Zavod za klinički i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu u Rijeci u suradnji s AMZH - podružnica Rijeka, Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci i KBC Rijeka, Hrvatskim drušvom za rijetke bolesti ZLH  te ZLH - podružnica Rijeka. Akademik Daniel Rukavina je predsjednik Znanstvenog odbora, a prof. dr. Jelena Roganović predsjednica Organizacijskog odbora simpozija.

Poziv

Sažetci

07.04. Redovita Skupština Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U četvrtak 7. travnja, u 11 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 održat će redovito zasjedanje Skupštine Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Dnevni red Skupštine

Poziv za medije

Priopćenje za medije


 

06.04. Izborna godišnja skupština Sekcije za petrokemiju ZV za naftu i plin HAZU i predavanje doc. dr. sc. Domagoja Vrsaljka

U srijedu, 06. travnja s početkom u 12 sati u maloj sjedničkoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se Izborna godišnja skupština Sekcije za petrokemiju ZV za naftu i plin HAZU.

U sklopu Skupštine doc. dr. sc. Domagoj Vrsaljko će održati predavanje pod naslovom PREDSTAVLJANJE PROJEKTA: RAZVOJ MATERIJALA ZA 3D TISKANJE MIKROREAKTORA.

Poziv

Sažetak predavanja

06.04. Znanstveni skup: VON WILLEBRANDOVA BOLEST

U srijedu, 06. travnja 2016. s početkom u 9 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se znanstveni skup: VON WILLEBRANDOVA BOLEST.
 

POZIV

Poziv za medije

Priopćenje

05. - 19. 04. Izložba: VELIKI RAT – od atentata u Sarajevu do ulaska talijanske vojske u Zadar

U utorak, 5. travnja 2016. u 19 sati otvara se izložba “Veliki rat- od atentata u Sarajevu do ulaska talijanske vojske u Zadar” u suorganizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu i Državnog arhiva u Splitu.
Izložba prikazuje razne i neke nepoznate detalje Prvog svjetskog rata kroz fotografije, novinske članke, proglase, službene i druge dokumente. Događanja su fragmentarno prikazana od sarajevskog atentata do ulaska talijanske vojske u Zadar u studenome 1918.
Prisutnima će se obratiti akademik Davorin Rudolf, Marina Grgičević, prof., ravnateljica Državnog arhiva u Splitu, te autori izložbe dr. sc. Ante Gverić i Denis Martinović, prof. viši arhivist.
Izložba od 5.- 19. travnja otvorena je za posjet svakim radnim danom od 9 do 21 sat, subotom od 9 do 13 sati, nedjeljom zatvoreno.

Plakat

05.04. Komemorativni sastanak u spomen akademiku Slavenu Barišiću

U utorak 05. travnja, u 12 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11, Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti priređuje komemorativni sastanak u povodu prve obljetnice smrti akademika Slavena Barišića.

Poziv

Priopćenje

04.04. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na proslavi Dana Hrvatske dominikanske provincije

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u ponedjeljak 4. travnja na proslavi Dana Hrvatske dominikanske provincije održanoj u samostanu Kraljice svete Krunice u Zagrebu u sklopu proslave velikog jubileja 800. obljetnice Dominikanskog reda. 

Priopćenje

01.04. Sućut HAZU povodom smrti bivšeg njemačkog ministra vanjskih poslova Hansa Dietricha Genschera

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti izrazila je sućut njemačkom veleposlanstvu u Zagrebu povodom smrti bivšeg njemačkog ministra vanjskih poslova Hansa Dietricha Genschera. 

Priopćenje

01.04. Svečano otvorenje 5. e-kongresa: FARMAKOTERAPIJSKI IZAZOVI U ENDOKRINOLOGIJI I DIJABETOLOGIJI

U petak, 01. travnja s početkom u 9 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se svečano otvorenje 5. e-kongresa pod naslovom FARMAKOTERAPIJSKI IZAZOVI U ENDOKRINOLOGIJI I DIJABETOLOGIJI.

Poziv

Priopćenje

31.03. IZJAVA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI POVODOM OSLOBAĐAJUĆE PRESUDE HAAŠKOG TRIBUNALA VOJISLAVU ŠEŠELJU

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti donijela je 31. ožujka 2016. izjavu povodom oslobađajuće presude Haaškog tribunala Vojislavu Šešelju.

IZJAVA

31.03. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Sinišu Kovačića

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u četvrtak 31. ožujka vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Sinišu Kovačića. 

Priopćenje

31. 03. Izborna godišnja skupština Sekcije za preradu nafte i Sekcije za ekonomiku naftnog gospodarstva

U četvrtak, 31. ožujka s početkom u 11 sati u maloj sjedničkoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se Izborna godišnja skupština Sekcije za preradu nafte i Sekcije za ekonomiku naftnog gospodarstva.

U sklopu Skupštine mr. sc. Ivan Medarac će održati predavanje pod naslovom IZBOR OPTIMALNE KONFIGURACIJE KOGENERATIVNOG POSTROJENJA NA DRVNU BIOMASU PRIMJENOM MATEMATIČKOG MODELA.

Poziv

Sažetak predavanja

29.03. Predavanja: ETNIČKI I USTAVNI PATRIOTIZAM (akademik Zvonko Posavec i prof. dr. sc. Arsen Bačić)

U utorak, 29. ožujka s početkom u 11 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se predavanja akademika Zvonka Posavca i prof. dr. sc. Arsena Bačića pod naslovom ETNIČKI I USTAVNI PATRIOTIZAM.

Uvodnu riječ će uputiti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić.

POZIV

Poziv za medije

Priopćenje

24.03. Predavanje dr. sc. Željke Čorak: OD GNIJEZDA DO ZVIJEZDA – ili što je nama Uskrs


U četvrtak, 24. ožujka s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se predavanje dr. sc. Željke Čorak OD GNIJEZDA DO ZVIJEZDA – ili što je nama Uskrs. Uvodnu riječ će uputiti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić.

Poziv

Priopćenje

 

23.03. Komemorativni sastanak u spomen na akademika Dušana Bilandžića

U srijedu 23. ožujka, u 12 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, održat će se komemorativni sastanak u spomen na akademika Dušana Bilandžića.

Sastanak organizira Razred za društvene znanosti, a vodit će ga tajnik Razreda akademik Franjo Šanjek.

POZIV

PRIOPĆENJE

22.03. 3. simpozij: APOPTOZA I NOVOTVORINE

U utorak, 22. ožujka s početkom u 10.30 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se 3. simpozij APOPTOZA I NOVOTVORINE. Simpozij organizira Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – Odbor za genomiku i proteomiku u onkologiji.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

 

18.03. Okrugli stol: ZAŠTITA INTELEKTUALNOG VLASNIŠTVA


U petak, 18. ožujka s početkom u 11 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se okrugli stol ZAŠTITA INTELEKTUALNOG VLASNIŠTVA. Okrugli stol organizira ZV za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava HAZU, a vodit će ga potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Jakša Barbić, predsjednik ZV vijeća.

Poziv

Priopćenje

18. 03. Okrugli stol OSIJEK 2020. - KANDIDAT ZA EUROPSKU PRIJESTOLNICU KULTURE

U petak 18. ožujka, u 12 sati, u salonima palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održat će se okrugli stol na temu Osijek 2020. - kandidat za Europsku prijestolnicu kulture, u organizaciji  Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Osijeku (voditeljica akademkinja Vlasta Piližota i upravitelj prof. emer. Antun Tucak).

Prijedlog kandidature Grada Osijeka za naslov Europske prijestolnice kulture 2020. predstavit će gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić i zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham, uz sudjelovanje redovitih članova Hrvatske akademije koji su rođeni, školovani ili su djelovali u Osječko-baranjskoj županiji.

Priopćenje

 

 

18. 03. Predstavljanje projekta "Smart Integration of Genetics with Sciences of the Past in Croatia: Minding and Mending the Gap" - MendTheGap

U petak 18. ožujka, u 11 sati,  u Hotelu Dubrovnik Zagreb, Dvorana Ban Frankopan, Ulica Ljudevita Gaja 1, Zagreb, održat će se konferencija za medije na kojoj će javnosti biti predstavljen projekt "Smart Integration of Genetics with Sciences of the Past in Croatia: Minding and Mending the Gap" - MendTheGap

"MendTheGap" najviše je rangirani projekt u okviru natječaja za programe Obzor 2020 H2020-TWINN-2015., Twinning: Širenje izvrsnosti i sudjelovanja

Poziv

16. 03. Simpozij o istraživanjima i bolestima mozga

U srijedu 16. ožujka, od 11 do 18 sati u Preporodnoj dvorani HAZU, Opatička 18 održava se Simpozij o istraživanjima i bolestima mozga:

I. Izazovi i smjerovi suvremenog istraživanja mozga (11 - 14 sati);

II. 14. Znanstveni skup o poremećajima mozga (15 - 18 sati).

Organizatori: Razred za medicinske znanosti HAZU (Odbor za neuroznanost i bolesti mozga), Međunarodni institut za zdravlje mozga, Hrvatsko društvo za
neuroznanost, Hrvatski institut za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Program

Priopćenje

15.03. - 18.04. - 7. hrvatski trijenale grafike - obavijest o javnom natječaju

7. hrvatski trijenale grafike organizira Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
Organizator poziva autore i raspisuje javni natječaj za sudjelovanje.
Natječaj je objavljen preko Društava likovnih umjetnika, dnevnoga tiska, culture.net te internet stranice http://www.kabinet-grafike.hazu.hr/ od 15. ožujka do 18. travnja 2016.

Središnja manifestacija Trijenala održat će se u prostorima: Kabineta grafike, Strossmayerov trg 12, Studija Kabineta grafike, A. Hebranga 1, te u  Strossmayerovoj galeriji starih majstora, Zrinski trg 11, Zagreb,  tijekom lipnja i srpnja 2016.

7. hrvatski trijenale grafike biti će komponiran od četiri dionice, odnosno četiri izložbe koje će se odvijati od sredine svibnja do konca prosinca 2016. godine.

PRIJAVNICA

PRAVILNIK 7. hrvatski trijenale grafike

7. hrvatski trijenale grafike

14. do 20. 3. 15. TJEDAN MOZGA U HRVATSKOJ / BRAIN AWARENESS WEEK

Od 14. do 20. ožujka u Hrvatskoj se obilježava jubilarni 15. Tjedan mozga, inicijativa Dana Alliancea poznata u svijetu kao Brain Awareness Week. Hrvatski institut za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko društvo za neuroznanost su kao pridruženi član European Dana Alliance for the Brain (EDAB) glavni organizatori Tjedna mozga, a organizaciji se pridružuju Medicinski fakulteti i sveučilišne klinike u Osijeku, Rijeci, Splitu, Zadru i Zagrebu, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti te udruge, škole i druge javne ustanove. Konferencija za novinare održava se u petak 11. ožujka, u 11 sati, na Hrvatskom institutu za istraživanje mozga, Šalata 12, Zagreb.

Najava

Poziv za medije

 

11.03. Predstavljanje knjige: POVIJEST ZNANOSTI I PRIRODNE FILOZOFIJE U HRVATA (s osobitim obzirom na egzaktne znanosti), KNJIGA I. SREDNJI VIJEK

U petak, 11. ožujka s početkom u 12 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se predstavljanje knjige akademika Žarka Dadića POVIJEST ZNANOSTI I PRIRODNE FILOZOFIJE U HRVATA (s osobitim obzirom na egzaktne znanosti), KNJIGA I. SREDNJI VIJEK. Uvodnu riječ će uputiti potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

 

10.03. Mješoviti pjevački zbor Triglav - 20 godina postojanja

U četvrtak, 10. ožujka u 19 sati Slovensko kulturno društvo Triglav iz Splita obilježava 20 godina aktivnog djelovanja Mještovito pjevačkog zbora SKD Triglav iz Splita koji predvodi zborovodkinja prof. Tatjana Kurajica.
Prisutne će pozdraviti predsjednik društva mag. Cveto Šušmelj i počasni generalni konzul Republike Slovenije u Splitu, gospodin Branko Roglić.
Cjelovečernji koncert održat će se u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu (Palača Milesi) u dvorani na drugom katu.

Pozivnica

10.03. Predstavljanje knjige ERNEST WEISSMANN - Društveno angažirana arhitektura, 1926. - 1939.

U četvrtak, 10. ožujka u 18 sati, u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14, održat će se predstavljanje knjige ERNEST WEISSMANN - Društveno angažirana arhitektura, 1926. - 1939.
Knjigu i opus arhitekta predstavit će akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije, akademik Andrija Mutnjaković, voditelj Hrvatskog muzeja Arhitekture HAZU i dr. sc. Tamara Bjažić Klarin, autorica knjige.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje


Weissmann u Zagrebu 1930-ih


Zakladna i klinička bolnica Zagreb


Poljoprivredno šumarski fakultet


Vila Podivnec u Zagrebu
                  

          

09.03. Okrugli stol: PRAVNA ZAŠTITA VODA


U srijedu, 9. ožujka s početkom u 10 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu u organizaciji ZV za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava održat će se Okrugli stol PRAVNA ZAŠTITA VODA.
Okrugli stol će voditi potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Jakša Barbić, predsjednik ZV vijeća.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

07. 03. Predstavljanje grafičke mape Mirjana Vodopija / Pet godišnjih doba

U ponedjeljak, 7. ožujka 2016. u 12 sati u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Strossmayerov trg 12, Zagreb, predstavljanje grafičke mape Mirjana Vodopija / Pet godišnjih doba, Edicija ARGOLA.

Na predstavljanju mape će govoriti: upraviteljica Kabineta grafike mr. sc. Slavica Marković, akademik Tonko Maroević i umjetnica Mirjana Vodopija.

POZIVNICA

Za medije

 

04. - 05. 03. Znanstveni skup: PSIHOANALITIČKI MODELI KOMUNIKACIJE U VREMENU BRZIH PROMJENA

U petak i subotu, 4. i 5. ožujka, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu J. J. Strossmayera 14 u Zagrebu, održava se znanstveni skup: PSIHOANALITIČKI MODELI KOMUNIKACIJE U VREMENU BRZIH PROMJENA, pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Program skupa

Poziv za medije

Priopćenje

 

03. 03. Predstavljanje prvog i drugog sveska Hrvatske enciklopedije Bosne i Hercegovine

U četvrtak, 03. ožujka, u 18 sati, Splitsko-dalmatinska županija, Hrvatski leksikografski institut Bosne i Hercegovine iz Mostara i Synopsis d.o.o. iz Sarajeva pozivaju Vas na predstavljanje prvog i drugog sveska (A-J) "Hrvatske enciklopedije Bosne i Hercegovine" koje će se održati pod visokim pokroviteljstvom predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. sc. Dragan Čovića.
Uzvanike će pozdraviti Splitsko - dalmatinski župan, Zlatko Ževrnja i dr. sc. Zlatko Hasanbegović,  ministar kulture Republike Hrvatske. O Hrvatskoj enciklopediji BiH govorit će: akademici Jakov Pehar i Davorin Rudolf, dr. sc. Zoran Tomić, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Ivan Anđelić, ravnatelj HLI BiH.
U glazbenom djelu programa nastupit će Cynthia Hansell Bakić, prvakinja Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.

Manifestacija će se održati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, u dvorani na drugom katu,Trg braće Radića 7 (Palača Milesi).

POZIVNICA

 

03.03. Predstavljanje knjige: IVAN SUPEK (1915.-2007.) – U povodu 100. obljetnice rođenja

U četvrtak, 03. ožujka 2016. s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se predstavljanje knjige IVAN SUPEK (1915.-2007.) – U povodu 100. obljetnice rođenja.
Okupljene će pozdraviti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, a o knjizi će govoriti prof. dr. sc. Snježana Paušek-Baždar, akademik Sibe Mardešić, akademik Ksenofont Ilakovac i akademik Pavao Pavličić.

Poziv

Priopćenje

 

01.03. Hommage Miljenku Stančiću (1926. – 1977.) u povodu 90. obljetnice rođenja

1. ožujka u 10 sati u salonu Gradske vijećnice Grada Varaždina, Trg kralja Tomislava 1, Varaždin, održati će se hommage Miljenku Stančiću (1926. – 1977.) u povodu 90. obljetnice rođenja.
Hommage organizira Zavod za znanstveni rad Hrvatske akademije u Varaždinu.

O Stančiću će na skupu govoriti Igor Zidić i Mirjana Dučakijević.

POZIVNICA

26.02. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na Međudržavnoj videokonferenciji Hrvatska i Slovenija sedam desetljeća nakon holokausta

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u petak 26. veljače na Međudržavnoj videokonferenciji Hrvatska i Slovenija sedam desetljeća nakon holokausta održanoj u Preporodnoj dvorani Narodnog doma HAZU u organizaciji Festivala tolerancije – Festivala židovskog filma Zagreb. 

Priopćenje

25.02. Predavanje akademika Ive Šlausa: MOŽEMO LI ZNANOŠĆU NADIĆI GLOBALNE I LOKALNE IZAZOVE

U četvrtak, 25. veljače s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se predavanje akademika Ive Šlausa pod naslovom MOŽEMO LI ZNANOŠĆU NADIĆI GLOBALNE I LOKALNE IZAZOVE. Uvodnu riječ će uputiti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić.

Poziv

Priopćenje

24.02. U palači HAZU održan sastanak inicijativnog odbora za osnutak Senata gospodarstva Hrvatske

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u srijedu 24. veljače  održan je sastanak inicijativnog odbora za osnutak Senata gospodarstva Hrvatske. Na sastanku je bio i predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić.

Priopćenje

 

23.02. Promocija knjige dr. Dragice Hammer Tomić: Sveto i tragično u kiparstvu Ivana Meštrovića

U Gliptoteci HAZU će se u utorak 23. veljače 2016. godine u 12 sati održati promocija knjige dr. Dragice Hammer Tomić "Sveto i tragično u kiparstvu Ivana Meštrovića".
Promotori će biti predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, akademik Tonko Maroević, dr. Mate Meštrović i dr. Dragica Hammer Tomić.  Moderator će biti Vesna Mažuran Subotić, v.d. upraviteljice Gliptoteke HAZU.

POZIVNICA

PRIOPĆENJE

22.02. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na proslavi Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u ponedjeljak 22. veljače na proslavi Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice koji se obilježava 22. veljače, na dan kad je 1483. objavljena prva hrvatska tiskana knjiga, Misal po zakonu Rimskoga dvora. 

Priopćenje

20. 02. Svečani koncert OBILJEŽAVANJE OBLJETNICA AKADEMIKA JAKOVA GOTOVCA

U subotu 20. veljače, u 19 sati, u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, održava se svečani koncert OBILJEŽAVANJE OBLJETNICA AKADEMIKA JAKOVA GOTOVCA u povodu 120. obljetnice rođenja i 80. obljetnice praizvedbe opere "Ero s onoga svijeta".

Poziv

Priopćenje

 

19.02. Predstavljanje knjige Samante Paronić: Logori smrti: potresna stvarnost barbanskih i proštinskih 'evakuiraca'(1914. – 1918.)

U petak 19. veljače 2016. s početkom u 12 sati u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, Ružićeva 5/I., održat će se predstavljanje knjige Samante Paronić ''Logori smrti: potresna stvarnost barbanskih i proštinskih 'evakuiraca' (1914. – 1918.)" (Gea Idea, Pula, 2015.).
Knjigu će predstaviti akademik Petar Strčić, prof. dr. sc. Nevio Šetić, prof. dr. sc. Slaven Bertoša i autorica Samanta Paronić, mag. philol. croat. et hist.
Predstavljanje je organizirao Zavod za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci.

POZIVNICA

19.02. Predstavljanje godišnjeg časopisa Radovi Zavoda za znanstveni rad Varaždin br. 26

U petak, 19. veljače 2016. u 11 sati, u salonu Gradske vijećnice Grada Varaždina, Trg kralja Tomislava 1, održati će se predstavljanje godišnjeg časopisa Radovi Zavoda za znanstveni rad Varaždin br. 26.

Na predstavljanju će govoriti: akademik Stjepan Damjanović, Raymond Rojnik, mag. inf., Spomenka Vlahović, prof. i dr. sc. Vladimir Huzjan.

POZIV

18.02. Predavanje prof. dr. sc. MILJENKA ŠIMPRAGE: INOVACIJE I TRANSFER TEHNOLOGIJE, TREĆA MISIJA SVEUČILIŠTA

U četvrtak, 18. veljače s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice HAZU, Strossmayerov trg 14, Zagreb, prof. dr. sc. MILJENKO ŠIMPRAGA prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu održati će predavanje: INOVACIJE I TRANSFER TEHNOLOGIJE, TREĆA MISIJA SVEUČILIŠTA.

Predavanje organizira Znanstveno vijeće za tehnološki razvoj HAZU.

POZIV

Poziv za medije

Priopćenje

16.02. Održana konstituirajuća sjednica Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U utorak 16. veljače održana je konstituirajuća sjednica Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Znanstveno vijeće čine predstavnici svih devet Akademijinih razreda, a predsjednik mu je akademik Vladimir Paar kao predstavnik Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti. Na prvoj sjednici bio je i predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić. 

Priopćenje

16. 02. Komemorativni sastanak u spomen na akademika Ivana Jurkovića

U utorak, 16. veljače, u 12 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu, Razred za prirodne znanosti HAZU priređuje komemorativni sastanak u spomen na svoga preminulog člana akademika Ivana Jurkovića.

Poziv

Priopćenje

 

15.02. U Hrvatskom novinarskom društvu održana tribina "Strossmayer i novinstvo"

Povodom 200. godišnjice rođenja biskupa i mecene Josipa Jurja Strossmayera, u ponedjeljak 16. veljače u Novinarskom domu u Zagrebu u organizaciji Ogranka umirovljenih novinara Hrvatskog novinarskog društva i Udruge umirovljenika HRT-a održana je tribina "Strossmayer i novinstvo" na kojoj su govorili predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić i glavni tajnik akademik Pavao Rudan. 

Priopćenje

11.02. - 25. godina funkcijske endoskopske sinusne kirurgije u Hrvatskoj

U četvrtak 11. veljače, u 12 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu J.J. Strossmayera 14 u Zagrebu održat će se skup u povodu 25 godina funkcijske endoskopske sinusne kirurgije u Hrvatskoj.

Pod visokim pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije, skup organiziraju Klinika za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBC Zagreb i CIRAS (Croatian International Rhinosurgical Advanced School).

Program

Glazbeni program

Poziv za medije

Priopćenje

 

11. 02. - 12. Simpozij : TRANSPLANTACIJA U HRVATSKOJ - SADAŠNJE STANJE I POGLED U BUDUĆNOST

U četvrtak 11. veljače, s početkom u 11 sati, na Sveučilišnom kampusu, Sveučilišni Odjeli, dvorana O-030, Radmile Matejčić 2, Rijeka, održati će se 12. Simpozij : TRANSPLANTACIJA U HRVATSKOJ - SADAŠNJE STANJE I POGLED U BUDUĆNOST.
Simpozij organizira Zavod za klinički i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu HAZU u Rijeci u suradnji s AMZH - podružnica Rijeka, Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci i KBC Rijeka te ZLH - podružnica Rijeka. Akademik Daniel Rukavina je predsjednik Znanstvenog i organizacijskog odbora simpozija.

Poziv i program

10. 02. Predstavljanje knjige dr. sc. Vesne Perković Jović: ARHITEKT FRANO GOTOVAC

U srijedu, 10. veljače u 19 sati u velikoj dvorani Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu održat će se predstavljanje knjige "Arhitekt Frano Gotovac" dr. sc. Vesne Perković Jović.
Knjigu će predstaviti akademik Dinko Kovačić, prof. dr. sc. Ivo Babić, prof. art. Ante Kuzmanić, doc. dr. sc. Fobert Plejić i autorica knjige.
Predstavljanje knjige organiziraju Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu i Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu.

POZIVNICA

10. 02. Znanstveni skup: JAMAC LEGALNOSTI – USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

U srijedu, 10. veljače s početkom u 11 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, održati će se znanstveni skup: JAMAC LEGALNOSTI – USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE.

Znanstveni skup organizira ZV za mir i ljudska prava HAZU.

POZIV

PRIOPĆENJE

10. 02. PLIVA HRVATSKA sponzor prvog hrvatskog muzeja medicine i farmacije

Početkom 2016. godine PLIVA HRVATSKA započela je sponzorsku suradnju s prvim hrvatskim muzejom medicine i farmacije.

Hrvatski muzej medicine i farmacije osnovan je 2014. godine pri Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, a s radom je službeno započeo u ožujku 2015. godine. Inicijalni fundus Muzeja čini zbirka s oko 2000 raznovrsnih predmeta, oko 6000 knjiga, 50 kutija fotografija i još mnogo druge ostavštine, a u pripremi je i projekt adaptacije prostora za budući stalni postav Muzeja.

PLIVINA potpora uspješnoj realizaciji ovog projekta dolazi u 95. godini postojanja kompanije koja je utrla put suvremenoj proizvodnji lijekova na ovim prostorima.

09.02. Potpisan Ugovor o djelovanju Centra za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Vinkovcima

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić i gradonačelnik Grada Vinkovaca dr. Mladen Karlić potpisali su u utorak 9. veljače Ugovor o djelovanju Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima, 47 godina nakon njegova osnutka.

Priopćenje

08.02. Kolokvij: Inovacije u medicini III

U ponedjeljak 8. veljače 2016. u auli Sveučilišta u Zagrebu, Trg maršala Tita 14 u 11 sati održat će se kolokvij: Inovacije u medicini III, osmi u nizu događanja u sklopu tribine Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske.

Pozdravne će riječi uputiti prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Rektorskoga zbora i akademik Marko Pećina, tajnik Razreda za medicinske znanosti HAZU. Skup će moderirati akademik Slobodan Vukičević.

U nastavku događanja pozivamo vas na degustaciju ekološke janjetine i suhomesnatih proizvoda od ekološke creske ovčetine.


ZA MEDIJE

PRIOPĆENJE

04.02. 4. Onkološki kolokvij Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U četvrtak, 04. veljače s početkom u 13 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se 4. Onkološki kolokvij Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pod naslovom SVJETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA – PREVENCIJA I TERAPIJA: DVA PUTA PREMA ISTOM CILJU.
Uvodnu riječ će uputiti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, a nakon pozdravne riječi akademika Marka Pećine, tajnika Razreda za medicinske znanosti HAZU svoja izlaganja će održati prof. dr. sc. Nataša Antoljak i prof. dr. sc. Fedor Šantek. Voditelj skupa je prof. dr. sc. Nikola Đaković.

Poziv

Za medije

Priopćenje

 

04.02. Predavanje akademika Vladimira Paara SPAŠAVA LI "PLIN ŽIVOTA" ČOVJEČANSTVO OD KATAKLIZME?

U četvrtak 04. veljače, u 18 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, na Trgu Josipa Jurja Strossmayera 14, akademik Vladimir Paar održat će predavanje SPAŠAVA LI "PLIN ŽIVOTA" ČOVJEČANSTVO OD KATAKLIZME? Uvodnu riječ održat će akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Poziv

Priopćenje

 

04. 02. Predstavljanje Radova Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru

U četvrtak 04. veljače, u 12 sati, u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Zadru, Obala kneza Trpimira 8, održat će se predstavljanje Radova Zavoda, sv. 57/2015. Radove Zavoda predstavit će doc. dr. sc. Tado Oršolić, prof. dr. sc. Miroslav Glavičić, dr. sc. Marija Zaninović Rumora i doc. dr. sc. Mateo Bratanić.

Poziv

   

03. 02. Predavanje dr. sc. Vladimira Huzjana: Kako su Varažinci pomogli osloboditi Međimurje

U srijedu 3. veljače u 19 sati u multimedijskoj dvorani palače Hercer Gradskog muzeja Varaždin, Šetalište Josipa Jurja Strossmayera 3, Varaždin, Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu organizira predavanje dr. sc. Vladimira Huzjana: Kako su Varaždinci pomogli osloboditi Međimurje.

03.02. Predstavljanje knjige dr. sc. Mate Arlovića: PRAVO NACIONALNIH MANJINA U REPUBLICI HRVATSKOJ


U srijedu, 03. veljače 2016. s početkom u 11 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se predstavljanje knjige dr. sc. Mate Arlovića pod naslovom PRAVO NACIONALNIH MANJINA u REPUBLICI HRVATSKOJ.

Poziv

Priopćenje

 

03.02. Otvorenje izložbe: MEĐUNARODNI BIJENALE KAZALIŠNIH PLAKATA 2014.-2015.

U srijedu, 03. veljače 2016. s početkom u 12 sati u Palači Narodnog doma, Opatička 18 u Zagrebu u organizaciji Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU – Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta i Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu održat će se otvorenje izložbe Hrvatskoga narodnog kazališta u Varaždinu "MEĐUNARODNI BIJENALE KAZALIŠNIH PLAKATA 2014.-2015.".

Poziv

02. 02. Konferencija za novinare: Predstavljanje nakladničke djelatnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U utorak, 02. veljače, u 11 sati, u maloj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, održava se konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljena nakladnička djelatnost Hrvatske akademije u 2015. godini.
Konferenciju otvara predsjednik Akademije akademik Zvonko Kusić, a vodi glavni tajnik Akademije akademik Pavao Rudan, koji će predstaviti nekoliko izdvojenih izdanja. Sva ostala izdanja predstavit će tajnici razreda Akademije.

Obavijest

Priopćenje

30.01. Umro akademik Slavko Cvetnić, nekadašnji glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U subotu 30. siječnja u Zagrebu je u 87. godini života umro akademik Slavko Cvetnić, istaknuti hrvatski veterinar i nekadašnji glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Pokop akademika Cvetnića obavljen je u krugu obitelji.

Priopćenje

01.02. U Noći muzeja Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti posjetilo 10.595 posjetitelja, za 54 posto više nego 2015.

U tradicionalnoj manifestaciji Noć muzeja održanoj  u petak 29. siječnja, jedinice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu posjetilo je ukupno 10.595 posjetitelja. U Noći muzeja održanoj 2015. Akademijine jedinice posjetila su ukupno 4832 posjetitelja, tako da je ovogodišnja posjećenost bila za 54 posto viša nego lani.

Priopćenje

29.01. U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti otvorena 11. Noć muzeja

U atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u petak 29. siječnja održana je svečanost otvorenja 11. Noći muzeja. Manifestaciju je otvorila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Priopćenje

29.01. Noć muzeja u Knjižnici HAZU - GUTENBERGOVA GALAKSIJA

Dragi prijatelji naše Knjižnice,

pozivamo vas na večerašnju Noć muzeja u Knjižnicu HAZU, Strossmayerov trg 14, Zagreb.
Program: http://knjiznica.hazu.hr/images/Noc_muzeja_2016_plakat_2.jpg

Radujemo se susretu
Knjižnica HAZU

 

29.01. Noć muzeja u Hrvatskom muzeju arhitekture

U petak 29. siječnja 2016. od 18.00 do 01.00 h održat će se Noć muzeja u Hrvatskom muzeju arhitekture, ul. I. G. Kovačića 37a, Zagreb. Noć muzeja organizira Hrvatsko muzejsko društvo.

U Noći muzeja moći ćete razgledati slijedeći program

29.01. Hrvatski sabor prihvatio Izvješće o radu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u 2014. godini

Hrvatski sabor prihvatio je u petak 29. siječnja Izvješće o radu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u 2014. godini. Za prihvaćanje Izvješća glasalo je 119 zastupnika, a jedan je bio protiv. Rasprava o Izvješću održana je u srijedu 27. siječnja, a zastupnicima ga je predstavio glavni tajnik Akademije akademik Pavao Rudan. 

Priopćenje

29.01. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti sudjeluje u Noći muzeja s pet svojih jedinica

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i ove će godine sudjelovati u tradicionalnoj manifestaciji Noć muzeja sa svojih pet jedinica – s četiri muzejsko-galerijske ustanove i s Knjižnicom Akademije, u petak 29. siječnja. U palači HAZU održat će se i svečanost otvorenja Noći muzeja čija ovogodišnja tema je Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena.

Priopćenje

28.01. Okrugli stol: PRAVO NA DOM

U četvrtak, 28. siječnja s početkom u 10 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu u organizaciji ZV za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava HAZU održat će se Okrugli stol pod naslovom PRAVO NA DOM.
Okrugli stol će voditi potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Jakša Barbić, predsjednik Znanstvenog vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava HAZU.

Poziv

Za medije

Priopćenje

 

26. 01. Predavanje akademika Ivice Kostovića: SOCIJALNI MOZAK

U utorak 26. veljače u 18 sati, u Velikoj dvorani Hrvatskog liječničkog zbora u Šubićevoj 9, na tribini koju organiziraju Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Akademija medicinskih znanosti Hrvatske organiziraju tribinu na kojoj će akademik Ivica Kostović održati predavanje pod naslovom Socijalni mozak.

Poziv

26.01. U palači HAZU konferencija za novinare u povodu 11. Noći muzeja

U utorak 26. siječnja 2016. u 12 sati u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održat će se konferencija za novinare u povodu 11. Noći muzeja koju organizira Hrvatsko muzejsko društvo u petak 29. siječnja od 18 sati do 1 sat poslije ponoći u više od 200 muzeja, galerija, arhiva, knjižnica i drugih ustanova u kulturi u 100 hrvatskih mjesta. Ovogodišnju Noć muzeja obilježit će tema "Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena", čime će se naglasiti Strossmayerov utjecaj na formiranje pojedinih muzeja i zbirki. Na konferenciji za novinare među ostalima će govoriti i predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić.

Poziv

Priopćenje

22.01. Znanstvena tribina: Indoeuropljani i Vučedol

U petak, 22. siječnja 2016. godine u prostorijama Muzeja vučedolske kulture, Vučedol 252, Vukovar, s početkom u 12 sati održati će se Znanstvena tribina: Indoeuropljani i Vučedol.

Tribinu organizira Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Vukovaru u suorganizaciji s Muzejom vučedolske kulture povodom otvaranja Muzeja.

Nakon tribine slijedi posjet Muzeju i razgledanje eksponata uz stručno vodstvo.

POZIVNICA

22.01. Skupština ZV za daljinska istraživanja HAZU


U petak, 22. siječnja s početkom u 12 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se Skupština ZV za daljinska istraživanja HAZU.

Poziv

21.01. Umro dr. sc. Branko Leskovar, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Dr. sc. Branko Leskovar, svjetski poznati elektrotehničar i dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti umro je u utorak 19. siječnja u Kaliforniji u 86. godini života. 

Priopćenje

20.01. Predavanje: KRAJ EUROPSKE UNIJE? – U povodu krize u daljnjem razvitku EU


U srijedu, 20. siječnja s početkom u 11 sati u velikoj sjedničkoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se predavanje KRAJ EUROPSKE UNIJE? – U povodu krize daljnjem razvitku EU.
Nakon pozdravne riječi predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića, uvodna izlaganja održat će akademik Zvonko Posavec i prof. dr. sc. Goran Gretić.

Poziv

Za medije

Priopćenje

19.01. Prvi službeni posjet Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti predsjednika Hrvatskoga sabora akademika Željka Reinera

U utorak, 19. siječnja s početkom u 11 sati na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se prvi službeni posjet predsjednika Hrvatskoga sabora akademika Željka Reinera Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. 
Predsjednika Hrvatskoga sabora primit će predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić i članovi Predsjedništva HAZU.

Priopćenje

 

15.01. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio predsjednika Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost akademika Daria Vretenara i savjetnika za radnu politiku i zapošljavanje Hrvatske gospodarske komore Davorka Vidovića

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u petak 15. siječnja predsjednika Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost akademika Daria Vretenara i savjetnika za radnu politiku i zapošljavanje Hrvatske gospodarske komore Davorka Vidovića.

Priopćenje

14.01. Predavanje mr. sc. Rudolfa Stracaboška: ULOGA LIDERSTVA I MENADŽMENTA U RAZVOJU HRVATSKE

U četvrtak, 14. siječnja s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se predavanje mr. sc. Rudolfa Stracaboška pod naslovom ULOGA LIDERSTVA I MENADŽMENTA U RAZVOJU HRVATSKE. Predavanje organizira ZV za tehnološki razvoj Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

POZIV

PRIOPĆENJE

 

13.01. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio ministra kulture Berislava Šipuša i hrvatskog veleposlanika u Mađarskoj Gordana Grlića Radmana

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sastao se u srijedu 13. siječnja s ministrom kulture Berislavom Šipušem i hrvatskim veleposlanikom u Mađarskoj Gordanom Grlićem Radmanom.

Priopćenje

13.01. U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održana sjednica Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u srijedu 13. siječnja održana je sjednica Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke kojem je na čelu predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić. Na sjednici su među ostalima bili i ministar kulture Berislav Šipuš koji je ujedno i potpredsjednik Povjerenstva te hrvatski veleposlanik u Mađarskoj Gordan Grlić Radman. 

Priopćenje

08.01. Veleposlanik Indonezije Agus Sardjana posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti


Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio je u petak, 08. siječnja u palači HAZU veleposlanika Indonezije Nj. E. Agusa Sardjanu.
Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik HAZU akademik Jakša Barbić, glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan i akademik Vladimir Bermanec.

Objava za medije

04.01. Na natječaju Hrvatska lijepa knjiga za odabir najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga za međunarodni natječaj Best Book Design from all over the World i izložbu Book Art International odabrane četiri knjige u izdanju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu privela je kraju natječaj Hrvatska lijepa knjiga raspisan radi odabira najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga za međunarodni natječaj Best Book Design from all over the World, koji će se održati za vrijeme trajanja Sajma knjiga u Leipzigu, te za izložbu Book Art International koja se organizira za trajanja Sajma knjiga u Frankfurtu. Na natječaj je pristiglo rekordnih 130 naslova, a ocjenjivački sud izabrao je 17 knjiga, među kojima su i četiri knjige objavljene u izdanju jedinica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Priopćenje