2015. godina

22.12. U palači HAZU održan tradicionalni Božićni koncert

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu u utorak navečer održan je tradicionalni Božićni koncert na kojem su nastupile violončelistica Monika Leskovar i pijanistica Martina Filjak. Koncert je izravno prenosila Hrvatska televizija, a nazočnima se prije početka koncerta obratio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić.

Priopćenje

21.12.2015. - 15.02.2016. Javni natječaj Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

UPRAVNI ODBOR ZAKLADE HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI
o b j a v l j u j e 
J A V N I   N A T J E Č A J
za potpomaganje zakladnih namjena u 2016. godini

Obrazložene prijedloge treba dostaviti do 15. veljače 2016.

PRIJAVA NA NATJEČAJ ZA DODJELU SREDSTAVA IZ ZAKLADE HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI ZA 2016. GODINU

17.12. Redovita Skupština Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U četvrtak 17. prosinca, u 11 sati, u Velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu, održat će se redovita Skupština Hrvatske akademije. Nakon Završetka Skupštine održava se tradicionalno blagdansko primanje.

Program

Priopćenje

15. 12. Izložba: Rijeke koje povezuju - Dunav, Drava i Sava na starim razglednicama iz fundusa Državnog arhiva u Osijeku

U utorak, 15. prosinca 2015. godine u 12 sati u Rodnoj kući Lavoslava Ružičke otvara se izložba: Rijeke koje povezuju - Dunav, Drava i Sava na starim razglednicama iz fundusa Državnog arhiva u Osijeku.
Izložba je u suorganizaciji s Državnim arhivom u Vukovaru i Državnim arhivom u Osijeku.
Izložba će biti otvorena do 28. prosinca, a vrijeme moguće za posjet je od 8 sati do 16 sati od ponedjeljka do petka.


15. 12. Predstavljanje knjiga: RADOVI Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi, br. 4 i Andrija Štampar - DNEVNIK s putovanja 1931.- 1938.

U utorak, 15. prosinca 2015. u 11 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi, Županijska 9 bit' će predstavljene knjige RADOVI Zavoda za znanstveni i  umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi br. 4 i Andrija Štampar - DNEVNIK s putovanja 1931. - 1938.
Knjigu RADOVI Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi br. 4 predstaviti će urednica izdanja dr.sc. Katarina Aladrović Slovaček i akademik Dubravko Jelčić, voditelj Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi .
Knjigu Andrija Štampar: DNEVNIK s putovanja 1931.- 1938. predstaviti će urednik izdanja prof.dr.sc. Željko Dugac.

Pozivnica

11. 12. - 10. obljetnica Hrvatskoga društva za štitnjaču Hrvatskoga liječničkog zbora

U petak, 11. prosinca, u 10 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu, održat će se svečanost u povodu 10. obljetice Hrvatskoga društva za štitnjaču Hrvatskoga liječničkog zbora.

Na svečanosti će govoriti predsjednik Hrvatskoga društva za štitnjaču HLZ-a akademik Zvonko Kusić, dopredsjednik Društva prof. dr. sc. Ante Punda te predsjednica Hrvatske udruge za bolesti štitnjače Morana Paliković Gruden.

Poziv i program

Poziv za medije

Priopćenje

11. 12. Simpozij: Društva i javne politike u Europi za rješavanje demografskih izazova 21. stoljeća: natalitet, starenja i migracije : Tri demografske putanje: Francuska, Njemačka i Hrvatska

U petak, 11. prosinca s početkom u 9:30 sati, u Knjižnici HAZU, Strossmayerov trg 14, Zagreb, Francuski institut i Goethe institut u Hrvatskoj, u suradnji s Institutom za migracije i narodnosti, pozivaju Vas da sudjelujete u  seminaru pod nazivom: Društva i javne politike u Europi za rješavanje demografskih izazova 21. stoljeća : natalitet, starenje i migracije. Tri demografske putanje, Francuska, Njemačka i Hrvatska.

POZIV

Stanovništvo Europe sve je starije i stopa nataliteta je u padu. Aktualna situacija vezano uz izbjeglice i migrante daje novu dimenziju raspravi koja se odnosi na demografsku sliku Europe. Dok migracije izazivaju zabrinutost u okviru javnog mišljenja, što populističke struje pokušavaju instrumentalizirati, europska politička klasa čini se podijeljenom oko odgovora koje treba dati. U tom će kontekstu ovaj seminar biti prilika da se dâ riječ stručnjacima kako bi se smirile strasti u raspravi i čuli glasovi koji potvrđuju da imigracija može biti i prilika za europsko društvo i gospodarstvo.

U seminaru će posebice sudjelovati: François HERAN, direktor istraživanja u Državnom institutu za demografske studije (Pariz), Drago ŽUPARIĆ-ILJIĆ, istraživač u Institutu za migracije i narodnosti (Zagreb), Dana DIMINESCU, docent sociologije, direktor istraživanja u Zakladi Maison des sciences de l'homme (Pariz), Stephan SIEVERT, Berlinski Institut za populaciju i razvoj,  Anne-Marie GUILLEMARD, doktorica sociologije, doktorica književnosti i humanističkih znanosti, Sorbonne i EHESS, Christian HUNKLER, Max Planck Institut za socijalno pravo i socijalnu politiku u Münchenu te Sanja KLEMPIC BOGADI, istraživačica u Institutu za migracije i narodnosti.

10. 12. Predavanje akademika Josipa Bratulića BOŽIĆ - BLAGDAN RADOSTI I OBITELJI

U četvrtak 10. prosinca, u 18 sati, u Velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskoga 11 u Zagrebu, akademik Josip Bratulić održat će predavanje BOŽIĆ - BLAGDAN RADOSTI I OBITELJI, a uvodno će govoriti akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije.

Poziv

Priopćenje

10.12. Posjet predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić sastao se u četvrtak 10. prosinca u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu s predsjednikom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademikom Zvonkom Kusićem. 

Priopćenje

10. 12. Znanstveni skup DAN LJUDSKIH PRAVA

U četvrtak, 10. prosinca s početkom u 12 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se znanstveni skup DAN LJUDSKIH PRAVA. Skup organizira Znanstveno vijeće za mir i ljudska prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

POZIV

PRIOPĆENJE

09.12. Promocija časopisa ENDOCRINE ONCOLOGY AND METABOLISM

U srijedu 9. prosinca, u 9 sati, u Velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11, održat će se promocija prvog broja novog znanstvenog časopisa ENDOCRINE ONCOLOGY AND METABOLISM.

Više informacija o časopisu nalazi se na službenoj stranici: http://www.eom.hdeo.eu/ .

Poziv

Priopćenje

08.12. Znanstveni skup ULOGA PROFESORA LJUDEVITA JURAKA U ISTRAŽIVANJU BOLESTI PROVODNOG SUSTAVA SRCA – 100. godišnjica objavljivanja prvih članaka

U utorak, 08. prosinca s početkom u 13 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se znanstveni skup ULOGA PROFESORA LJUDEVITA JURAKA U ISTRAŽIVANJU BOLESTI PROVODNOG SUSTAVA SRCA – 100. godišnjica objavljivanja prvih članaka.

Znanstveni skup organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Razred za medicinske znanosti, Hrvatsko kardiološko društvo, Radna skupina za aritmije i elektrostimulaciju srca i Hrvatsko društvo za patologiju i sudsku medicinu.

Poziv

Priopćenje

07. 12. Okrugli stol BIOINDIKATORI STANJA I PROMJENA U JADRANSKOME MORU

U ponedjeljak 7. prosinca, u 10 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu, Znanstveno vijeće za prirodoznanstvena istraživanja Jadrana HAZU organizira Okrugli stol Bioindikatori stanja i promjena u Jadranskome moru.

Okrugli stol vodit će predsjednik Vijeća akademik Mladen Juračić i prof. emeritus Damir Viličić.

Poziv i program

PRIOPĆENJE

04.12. Okrugli stol povodom obilježavanja MEĐUNARODNE GODINE TLA I SVJETSKOG DANA TLA


U petak, 04. prosinca s početkom u 10 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se Okrugli stol povodom obilježavanja MEĐUNARODNE GODINE TLA I SVJETSKOG DANA TLA. Okrugli stol organiziraju ZV za zaštitu prirode HAZU – Sekcija za klimu i Hrvatsko agrometeorološko društvo.

Poziv

04.12. Promocija knjige prof. dr. sc. Mirne Šitum : Melanom

U petak, 04. prosinca s početkom u 13:30 u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Opatička 18, Zagreb, održati će se promocija knjige prof. dr. sc. Mirne Šitum : Melanom

Pozivnica

Priopćenje

04.12. XIV. znanstveno-stručni skup Dani dr. Franje Račkoga

U petak 4. prosinca 2015. s početkom u 11 sati u Domu kulture i Vijećnici Općine Fužine u Fužinama održat će se XIV. znanstveno-stručni skup Dani dr. Franje Račkoga.

Organizatori skupa su Zavod za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli, Udruga «Dr. Franjo Rački» Fužine i Osnovna škola Ivanke Trohar Fužine.

POZIVNICA S PROGRAMOM

04. 12. - 12. znanstveni simpozij MELANOM

U petak, 04. prosinca s početkom u 9 sati u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Opatička 18 u Zagrebu održat će se 12. znanstveni simpozij pod naslovom MELANOM.

Znanstveni simpozij organiziraju Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, KBC "Sestre milosrdnice" - Klinika za kožne i spolne bolesti te Hrvatski liječnički zbor - Hrvatsko dermatoveneorološko društvo.

Poziv

03. 12. ZLATNE VEČERI MATEMATIKE

U četvrtak, 3. prosinca s početkom u 17 sati u velikoj dvorani Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Splitu održat će se treća po redu "Zlatna večer matematike" u organizaciji Splitskog matematičkog društva i Agencije za odgoj i obrazovanje.
"Zlatna večer matematike" zamišljena je kao skup interaktivnih radionica, prezentacija i predavanja. Većinu aktvinosti osmišljavaju i izvode učenici uz pomoć nastavnika / odgajatelja. Cilj je potaknuti izgradnju pozitivnog i zabavnog stava učenika prema matematici.

03. 12. Informativno predavanje mr. sc. Ljiljane Pejić : ZNAČAJ I MOGUĆNOST STJECANJA KOMPETENCIJA ZA PRIPREMU PROJEKATA FINANCIRANIH IZ EU FONDOVA I DRUGIH IZVORA FINANCIRANJA

U četvrtak, 03. prosinca s početkom u 11 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se informativno predavanje mr. sc. Ljiljane Pejić (EU-EBS Institute for Strategic Solutions) pod naslovom ZNAČAJ I MOGUĆNOST STJECANJA KOMPETENCIJA ZA PRIPREMU PROJEKATA FINANCIRANIH IZ EU FONDOVA I DRUGIH IZVORA FINANCIRANJA.

Poziv

 

02.12. II. Simpozij iz psihoonkologije

U srijedu 02. prosinca s početkom u 10 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se II. Simpozij iz psihoonkologije.
Simpozij organiziraju KBC „Sestre milosrdnice“, Hrvatsko onkološko društvo HLZ (Sekcija za psihoonkologiju), Povjerenstvo za psihoonkologiju Ministarstva zdravlja RH, u suradnji s Razredom za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Poziv 

Priopćenje

 

30.11. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na predstavljanju knjige Danka Plevnika Geopolitika smisla života

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u ponedjeljak 30. studenog na predstavljanju knjige Geopolitika smisla života autora Danka Plevnika, novinara, političkog analitičara i geopolitičara. 

Priopćenje

28.11. Koncert Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić i Komornog zbora Ivan Filipović


U subotu, 28. studenoga s početkom 20 sati u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se koncert Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić i Komornog zbora Ivan Filipović u sklopu Festivala glazbe Zagreb 2015.

Poziv

Najava događanja u sklopu Festivala

27.11. U Osijeku održan znanstveni skup u povodu 200. godišnjice rođenja i 110. godišnjice smrti Josipa Jurja Strossmayera

U organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Osijeku, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, Instituta za novu evangelizaciju „Sveti Ivan Pavao II.”, Družbe “Braća hrvatskoga zmaja”; Matice hrvatske ogranak Osijek, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, u petak 27. studenog u Nadbiskupskom vikarijatu u Osijeku održan je znanstveni skup u povodu 200. godišnjice rođenja i 110. obljetnice smrti Josipa Jurja Strossmayera, biskupa đakovačkog i srijemskog, utemeljitelja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. U ime Hrvatske akademije nazočnima se obratio njen glavni tajnik akademik Pavao Rudan koji je podsjetio na Strossmayerove zasluge za osnutak Akademije.

Priopćenje

 

27.11. Redovita (izborna) skupština Hrvatskog povjerenstva za geodeziju i geofiziku (HPGG)

U petak 27. studenoga 2015. s početkom u 11:00 sati u maloj sjedničkoj dvorani, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, I. kat. održat će se redovitoj (izbornoj) skupštini Hrvatskog povjerenstva za geodeziju i geofiziku (HPGG).

POZIV

27. 11. - 3. znanstveni sastanak Tumori prostate

27. studenoga, od 9 sati, u Palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zrinski trg 11, Zagreb, u organizaciji Razreda za medicisnke znanosti HAZU, Odbora za tumore i Zaklade onkologija, održat će se, uz međunarodno sudjelovanje, 3. znanstveni sastanak Tumori prostate.

POZIV I PROGRAM SKUPA

PRIOPĆENJE

26.11. Predstavljanje knjige ZLATNA LEGENDA

U četvratak, 26. studenoga s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se predstavljanje knjige ZLATNA LEGENDA.

Uvodnu riječ će uputiti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić.

POZIVNICA

Poziv za medije

Priopćenje

26.11. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na proslavi 10 godina Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u četvrtak 26. studenog na proslavi 10 godina postojanja i znanstveno-istraživačkog rada Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata održanoj u Hrvatskom državnom arhivu pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. 

Priopćenje

25. 11. Skup: KRALJ ŽIGMUND I NJEGOVO DOBA

25. studenoga 2015., u 17 sati, u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice Franjo Marković, Florijanski trg 14, Križevci, održat će se skup: Kralj Žigmund i njegovo doba.

POZIV

25.11. Znanstveni skup o Marijanu Matkoviću

U srijedu, 25. studenoga s početkom u 10 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se znanstveni skup o Marijanu Matkoviću u organizaciji Razreda za književnost, Odsjeka za povijest hrvatske književnosti i Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Poziv

Priopćenje

25. 11. 2015. - 20. 01. 2016. Izložba o Marijanu Matkoviću povodom stogodišnjice rođenja i Izložba 40. godina časopisa Kronika

U srijedu, 25. studenoga s početkom u 10 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu povodom stote godišnjice rođenja Marijana Matkovića postavljena je i izložba o njemu čiji je autor dr. sc. Branko Hećimović, voditelj Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU, a postavljena je i izložba povodom 40. godišnjice časopisa Kronika čiji autori su dr. sc. Ana Batinić i Željko Trbušić.

predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić otvara skup i izložbu povodom stogodišnjice rođenja Marijana Matkovića

  

Priopćenje - tekst prof. dr. sc. Tomislav Sabljak

Izložba je otvorena do 20. siječnja 2016., svakog radnog dana od 9 do 15 sati.

24. 11. Okrugli stol: Strategija niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu - pristup izradi i djelomični rezultati u području energetike

U utorak 24. studenoga u 10 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14, Znanstveno vijeće za energetiku HAZU i HRO CIGRE - Hrvatski ogranak Međunarodnoga vijeća za velike elektroenergetske sustave organiziraju Okrugli stol: Strategija niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu -  pristup izradi i djelomični rezultati u području energetike.

Poziv

Obavijest za medije

 

24. 11. Znanstveni skup u povodu obilježavanja 150. GODIŠNJICE ROĐENJA PROF. DR. SC. SREĆKA BOŠNJAKOVIĆA

U utorak, 24. studenoga 2015. s početkom u 10 sati, u velikoj sjedničkoj dvorani palače HAZU, Trg N. Š. Zrinskog 11, Zagreb, Razred za metematičke, fizičke i kemijske znanosti, i Razred za prirodne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organiziraju znanstveni skup u povodu obilježavanja 150. GODIŠNJICE ROĐENJA PROF. DR. SC. SREĆKA BOŠNJAKOVIĆA.
Skupu će se pozdravno obratiti akademik Zvonsko Kusić predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

POZIV I PROGRAM SKUPA

PRIOPĆENJE

 

20. 11. Okrugli stol TUBERKULOZA - JUČER, DANAS, SUTRA

U petak, 20. studenoga 2015. godine u 18 sati, Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi u suradnji s Općom županijskom bolnicom Požega i Zavodom za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije organizira okrugli stol TUBERKULOZA - JUČER, DANAS, SUTRA. Predavanja će održati prim.mr.sc. Vlado Drkulec, dr.med. spec. pedijatar – pulmolog, Ante Vitalia, dr.med., spec. epidemiolog, prof.dr.sc. Neda Aberle, prim.dr.med. spec. pedijatar – pulmolog i klinički imunolog i dr.sc. Ivan Pavić, dr.med. spec. pedijatar – pulmolog. Predavanje će se održati u prostoru Gimnazije u Požegi, Dr. Franje Tuđmana 4/A.

Pozivnica

20.11. Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti darovano poprsje akademika Franje Kogoja

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u petak 20. studenog Bredu Kogoj Kapetanić, kćer istaknutog hrvatskog dermatovenerologa i alergologa akademika Franje Kogoja koja je Akademiji darovala poprsje svog oca, rad hrvatskog kipara akademika Vanje Radauša. 

Priopćenje

19.11. - 20. 12. Izložba: Židovi i Zagreb

U Gliptoteci HAZU, Medvedgradska 2, 19. studenog u 19 sati otvoriti će se izložba  Židovi i Zagreb

Izložba ostaje otvorena do 20. prosinca 2015, utorak - petak 11-19 ; vikend 10-14 sati.

POZIVNICA - 1. str.

POZIVNICA - 2. str.
 

19. 11. Predavanje akademkinje Dubravke Oraić Tolić PAMĆENJE VUKOVARA - Ratna trauma u hrvatskoj književnosti i umjetnosti na prijelazu 20. i 21. stoljeća

U četvrtak, 19. studenoga s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu akademkinja Dubravka Oraić Tolić održati će predavanje: PAMĆENJE VUKOVARA - Ratna trauma u hrvatskoj književnosti i umjetnosti na prijelazu 20. i 21. stoljeća.

Uvodnu riječ će uputiti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić.

POZIV

Poziv za medije

Priopćenje

19.11. U palači HAZU održat će se sedmi sastanak europskog Ministarskog odbora za okoliš i zdravlje (EHMB)

U četvrtak 19. studenog 2015. u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održava se redovni, sedmi sastanak europskog Ministarskog odbora za okoliš i zdravlje (EHMB). Na sastanku će sudjelovati predstavnici Armenije,Gruzije, Litve, Crne Gore, Portugala, Rusije i Hrvatske kao zemlje domaćina.
Glavna je svrha sastanka pregled strateškog smjera Europskog procesa za okoliš i zdravlje i njegovih prioriteta te glavnih događanja u 2015. i 2016. godini, a vezano uz predstojeću šestu Ministarsku konferenciju o okolišu i zdravlju, koja će se održati 2017. godine.

Poziv za medije

19.11. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio mađarskog veleposlanika Józsefa Magyara

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u četvrtak 19. studenog mađarskog veleposlanika u Hrvatskoj Józsefa Magyara i ravnatelja Mađarskog instituta u Zagrebu dr. sc. Dinka Šokčevića. 

Priopćenje

19. 11. - 11. Simpozij RAZVOJ KLINIČKE MEDICINE I SVEUČILIŠTA U OZRAČJU NOVIH TEHNOLOGIJA

U četvrtak 19. studenoga, u 13 sati, na Sveučilišnom kampusu u Rijeci, održat će se 11. Simpozij RAZVOJ KLINIČKE MEDICINE I SVEUČILIŠTA U OZRAČJU NOVIH TEHNOLOGIJA.

Simpozij organiziraju Zavod za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Rijeci, Akademija medicinskih znanosti Hrvatske (Podružnica Rijeka), Klinički bolnički centar Rijeka i Hrvatski liječnički zbor (Podružnica Rijeka)

Poziv i program

18. 11. - 16. 12. Izložba: 100 godina Wellesa

U Gliptoteci HAZU, Medvedgradska 2,  18. studenog 2015. u 20 sati otvara se izložba "100 godina Wellesa".
Izložba ostaje otvorena do 16. prosinca 2015, utorak - petak 11-19 ; vikend 10-14 sati.

18. 11. - II. ZNANSTVENI SIMPOZIJ TUMORI PROBAVNOGA SUSTAVA – RAK JEDNJAKA I ŽELUCA

U srijedu, 18. studenoga 2015., od 8:30 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14, Zagreb, održat će se II. ZNANSTVENI SIMPOZIJ TUMORI PROBAVNOGA SUSTAVA – RAK JEDNJAKA I ŽELUCA.
Simpozij organiziraju: Razred za medicinske znanosti HAZU; Katedra za kliničku onkologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu; Klinika za onkologiju i nuklearnu medicinu KBCa „Sestre milosrdnice“.

POZIV 

Poziv za medije

Priopćenje

17. 11. Skupština Znanstvenog vijeća za tehnološki razvoj i pozvano predavanje prof. dr. sc. Nedjeljka Perića: Inovacijski centar Nikola Tesla – povezna karika između znanosti i gospodarstva

U utorak, 17. studenoga 2015. u 12 sati, u velikoj sjedničkoj dvorani palače Akademije, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, održat će se skupština Znanstvenog vijeća za tehnološki razvoj Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
Na skupštini će prof. dr. sc. Nedjeljko Perić, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu održati pozvano predavanje: Inovacijski centar Nikola Tesla – povezna karika između znanosti i gospodarstva.

POZIV 

PRIOPĆENJE

17. 11. Predavanje dr. sc. Antonije Mlikote: Uloga Miroslava Krleže i Jugoslavenske/Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u obnovi Zadra neposrednog nakon Drugoga svjetskog rata

U utorak 17. studenoga, u 11 sati, Zavod za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru, Obala kneza Trpimira 8, organizira predavanje prigodom obilježavanja Dana Grada Zadra. Predavanje "Uloga Miroslava Krleže i Jugoslavenske/Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u obnovi Zadra neposrednog nakon Drugoga svjetskog rata" održat će dr. sc. Antonija Mlikota.

16.11. Svečana podjela Zahvalnica prvim donatorima Hrvatskoga muzeja medicine i farmacije HAZU

U ponedjeljak 16. studenoga, u 14 sati, u salonima palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti svečano će se podijeliti zahvalnice prvim donatorima Hrvatskoga muzeja medicine i farmacije Hrvatske akademije.
Voditelj Muzeja je akademik Marko Pećina, tajnik Razreda za medicinske znanosti HAZU, a upraviteljica Muzeja je Silvija Brkić Midžić, viša kustosica.

Poziv

Za medije

Priopćenje

 

16.11. Predavanje Jasmine Kovačević, dr.med., spec. javnog zdravstva, univ.mag. javnog zdravstva: Ulaganje u rani razvoj

U ponedjeljak, 16. studenoga 2015. godine u 13 sati, Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi u suradnji s Zavodom za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije organizira predavanje Jasmine Kovačević, dr.med., spec. javnog zdravstva, univ.mag.javnog zdravstva pod nazivom Ulaganje u rani razvoj. Predavanje će se održati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, Županijska 9.

Pozivnica

16.11. Komemorativni sastanak u spomen akademiku Dragi Ikiću

U ponedjeljak 16. studenoga, u 12 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11, Razred za medicinske znanosti priređuje komemorativni sastanak u povodu prve obljetnice smrti akademika Drage Ikića.

Poziv

Priopćenje

16. - 18. 11. Četvrta kroatološka konferencija - Dubrovnik u hrvatskoj povijesti

U ponedjeljak 16. studenoga u Ljetnikovcu Bunić-Kaboga, Batahovina bb, Dubrovnik, počinje s radom konferencija Dubrovnik u hrvatskoj povijesti.
Skup organiziraju: Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu; Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku; Sveučilište u Dubrovniku; Zaklada Caboga Stiftung i Grad Dubrovnik.
Skup traje do 18. studenoga.

Obavijest ; Knjiga sažetaka i program konferencije - link

15.11. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić upisao se u knjigu žalosti u francuskom veleposlanstvu povodom terorističkih napada u Parizu

U povodu terorističkih napada u Parizu, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić posjetio je u nedjelju 15. studenog francusko veleposlanstvo u Zagrebu gdje je izrazio sućut veleposlanici Michele Boccoz te se upisao u knjigu žalosti i upalio svijeću. 

Priopćenje

12. 11. Predstavljanje knjige: Stanovništvo Popova u Hercegovini : Ravno autora dr. sc. Marinka Marića, u izdanju Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku

U četvrtak 12. studenoga u 19 sati, u dvorani Hrvatskoga kulturnoga društva Napredak, u Bogovićevoj 1 u Zagrebu, održat će se predstavljanje knjige "Stanovništvo Popova u Hercegovini: Ravno" autora dr. sc. Marinka Marića, u izdanju Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku.

Pozivnica

 

Stanovništvo Popova
 
 Marinko Marić, Stanovništvo Popova u Hercegovini: Ravno. Zagreb-Dubrovnik: Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, 2015.

 
Danas, a i u vrijeme Dubrovačke Republike, područje Ravnoga u Popovu pripadalo je drugoj državi. No, unatoč tome, to je područje bilo u najužem dubrovačkom gravitacijskom krugu, poput Dubrovačkog primorja ili Konavala. U svakom trenutku prošlosti u Dubrovniku je bilo 10-15% stanovništva podrijetlom iz Popova u Hercegovini. Stoga je istraživanje stanovništva Ravnoga, koje je obavio Marinko Marić, zanimljivo ne samo za tamošnje žiteljstvo nego je vrlo važno za sagledavanje povijesnodemografske slike čitavog prostora Dubrovnika i nekadašnje Republike.
Marinko Marić je u svom istraživanju bio suočen s mnogim poteškoćama. Mnoga arhivska vrela u Hercegovini, prvenstveno matične knjige, uništene su u nemirnim vremenima. Taj nedostatak Marić je nadoknadio istraživanjem brojnih dubrovačkih i crkvenih vrela u kojima je pronalazio podatke o stanovništvu i obiteljima. U knjizi se donosi broj stanovnika u različitim trenucima u prošlosti, vjerska struktura stanovništva, vitalna statistika. Analiziraju se i brojni druge povijesnodemografski pokazatelji koji se odnose na strukturu stanovništva, demografske ritmove, na migracije, posebno na iseljavanje. Autor ove knjige došao je i do nalaza koji nadilaze mikroregiju koju je izučavao. Posebno je zanimljiva njegova analiza mjesečne distribucije vjenčanja s obzirom na različito vrijeme trajanja korizme. Prvi je koji je u Hrvatskoj to precizno izračuno, utvrdivši točno za svaku godinu vrijeme korzme. Nadalje, izuzetno je zanimljiva analiza strukture izbjeglica u vrijeme Hercegovačkog ustanka kada je tri četvrtine stanovništva župe Ravno izbjeglo u Dubrovnik i Dubrovačko primorje. Veliku pažnju historiografije privući će i nalaz da je 1847. godine  župnicima u Popovu poslana okružnica da ne smiju više dozvoliti da kum vodi mladenku u bračnu postelju. Knjizi je priložen i DVD sa sjajnim dokumentarnim filmom “Stanovništvo Popova u Hercegovini: pečat vremena”, filmom koji prikazuje borbu čovjeka s prirodom u jedinstvenom fenomenu Popova polja, koje je jedan dio godine bilo duboko jezero, a drugi dio godine polje na kojem se proizvodila hrana. Ovaj potresni film oživotvoruje Marićevu povijesnodemografsku analizu i nakon gledanja gledatelj se osjeti sretnim što se nije rodio pedeset ili stotinu godina ranije.
Ova izvrsna Marićeva knjiga, nastala u okviru doktorskog studija “Povijest stanovništva”, a tiskana u izdanju Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, značajan je doprinos hrvatskoj i bosanskohercegovačkoj povijesnoj demografiji i veliki spomenik Ravnome, čiji će žitelji u njoj saznati brojne informacije o povijesti svoje obitelji i zavičaja.
 Nenad Vekarić

 

12. 11. Predstavljanje grafičke mape Ana Vivoda / Tragovi

U četvrtak, 12. studenoga 2015. u 12 sati u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Strossmayerov trg 12, Zagreb, predstavljanje grafičke mape Ana Vivoda/ Tragovi Edicija ARGOLA.

  

Na predstavljanju će govoriti: upraviteljica Kabineta grafike mr. sc. Slavica Marković, autorica predgovora dr. sc. Libuše Jirsak i umjetnica dr. art. Ana Vivoda.

Predstavljanje grafičke mape Ana Vivoda / Tragovi Edicija ARGOLA

     
 

 

12.11. Okrugli stol: OSEDRAVANJE KAO TEMELJNI FENOMEN U GEOMORFOGENEZI I BIOMORFOGENEZI KRŠKIH VODA HRVATSKE


U četvrtak, 12. studenoga s početkom u 9 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu će se održati okrugli stol pod naslovom OSEDRAVANJE KAO TEMELJNI FENOMEN U GEOMORFOGENEZI I BIOMORFOGENEZI KRŠKIH VODA HRVATSKE. Okrugli stol organizira Znanstveno vijeće za zaštitu prirode Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Poziv

11.11. Predstavljanje knjige: HRVATSKA KEMIJA U 20. STOLJEĆU - LJUDI I DOGAĐAJI

U srijedu, 11. studenoga s početkom u 16 sati na Zagrebačkom velesajmu, Interliber, štand Školske knjige d.d. održat će se predstavljanje knjige HRVATSKA KEMIJA U 20. STOLJEĆU – LJUDI I DOGAĐAJI. Autori knjige su akademik Nenad Trinajstić i prof. dr. sc. Snježana Paušek-Baždar.

Poziv

 

11.11. Predavanje Ante Vitalia, dr.med.,spec. epidemiolog: Higijena

U srijedu, 11. studenoga 2015. godine u 13 sati, Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi u suradnji s Zavodom za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije organizira predavanje Ante Vitalia, dr.med.,spec. epidemiolog pod nazivom Higijena. Predavanje će se održati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, Županijska 9.

Pozivnica

11.11. Predstavljanje knjige prof. dr. sc. Željka Cvetnića: BRUCELOZA

U srijedu, 11. studenoga s početkom u 12 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se predstavljanje knjige člana suradnika Razreda za medicinske znanosti prof. dr. sc. Željka Cvetnića pod naslovom BRUCELOZA.

Poziv za medije

Priopćenje

10. 11. Predavanje izv. prof. dr. sc. Sanje Gottstein: Krenal vs. krenon – sraz podzemnog i nadzemnog okoliša

10. studenoga 2015. s početkom u 12 sati u velikoj sjedničkoj dvorani palače Akademije na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 u organizaciji Znanstvenog vijeća za zaštitu prirode izv. prof. dr. sc. Sanje Gottstein održat će predavanje: Krenal vs. krenon – sraz podzemnog i nadzemnog okoliša.

Poziv

10.11. Pod pokroviteljstvom HAZU u Senju održan Kranjčevićev spomen-dan

Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i u organizaciji Grada Senja i Gradske knjižnice Senj, u utorak 10. studenog u Pučkom otvorenom učilištu Milutina Cihlara Nehajeva u Senju održan je Kranjčevićev spomen-dan kojim je obilježena 150. godišnjica rođenja hrvatskog pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića i 130. godišnjica izlaska prve njegove zbirke pjesama Bugarkinje. 

Priopćenje

09.11. Otvorenje izložbe BISKUP JOSIP JURAJ STROSSMAYER KAO SAKUPLJAČ SLIKA STARIH MAJSTORA

U ponedjeljak 9. studenoga, u 19 sati, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11, otvara se izložba BISKUP JOSIP JURAJ STROSSMAYER KAO SAKUPLJAČ SLIKA STARIH MAJSTORA, autorica dr. sc. Ljerke Dulibić i dr. sc. Ive Pasini Tržec.
Uz uvodne riječi akademika Vladimira Markovića, voditelja i Borivoja Popovčaka, upravitelja Strossmayerove galerije, izložbu će otvoriti akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije. Izložba ostaje otvorena do 31. siječnja 2016.

Obavijest za medije

Priopćenje

POZIVNICA - pdf

06.11. Predstavljanje knjige: Radiološka mjerenja linija, osi i kutova koštano-zglobnog sustava autora doc. dr. sc. Damira Matokovića, prim. dr. med.

Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti  u Požegi u suradnji sa Medicinskom nakladom, Općom županijskom bolnicom Požega, Maticom hrvatskom - Ogrankom u Požegi i Hrvatskim liječničkim sindikatom – podružnicom Požega organizira 6.  studenoga 2015. u 19 sati, u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Županijska komora Požega, predstavljanje knjige Radiološka mjerenja linija, osi i kutova koštano-zglobnog sustava autora doc. dr. sc. Damira Matokovića, prim. dr. med.
O knjizi će uz autora govoriti akademik Marko Pećina, prof. dr. sc. Savo Jovanović i prof. dr. sc. Miroslav Hašpl, a moderator je Anđa Raič, prof.
U glazbenom dijelu nastupit će učenici Glazbene škole Požega.    

Pozivnica

06.11. Svečano obilježavanje 60. obljetnice osnutka i rada Zavoda za paleontologiju i geologiju kvartara

U petak 6. studenoga u 12 sati u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11 održat će se svečanost povodom obilježavanja 60. obljetnice Zavoda za paleontologiju i geologiju HAZU.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

05.11. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na predstavljanju Nacionalnog repozitorija završnih radova – ZIR

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u četvrtak 5. studenog na predstavljanju Nacionalnog repozitorija završnih radova – ZIR u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Priopćenje

 

05. 11. Okrugli stol: PRAVNA ZAŠTITA TLA

U četvrtak, 05. studenoga s početkom u 10 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se Okrugli stol u organizaciji ZV za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava PRAVNA ZAŠTITA TLA. 

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

 

 

05. 11. Otvorenje izložbe KOSTIM U MUZEJU - KOSTIMOGRAFKINJA VANDA PAVELIĆ WEINERT

U četvrtak, 5. studenoga, u 12 sati, u palači Narodni dom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u Opatičkoj 18, otvara se izložba KOSTIM U MUZEJU - KOSTIMOGRAFKINJA VANDA PAVELIĆ WEINERT
Na otvorenju će govoriti dr. sc. Branko Hećimović, voditelj Odsjeka za povijest hrvatskoga kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU i dr. sc. Martina Petranović, autorica izložbe.
Izložba ostaje otvorena do 26. studenoga 2015.

Za medije

05.11. Na Sveučilištu Sorboni u Parizu održan simpozij o biskupu Josipu Jurju Strossmayeru

U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Centra za povijest 19. stoljeća Sveučilišta Sorbona i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Francuskoj, u Parizu je u četvrtak 5. studenog na Sveučilištu Sorboni održan simpozij povodom 200. obljetnice rođenja biskupa Josipa Jurja Strossmayera.

Priopćenje

05.11. Znanstveni skup ODRŽIVO KORIŠTENJE I ZAŠTITA VODA U SJEVEROZAPADNOJ HRVATSKOJ

U četvrtak, 5. studenoga 2015., s početkom u 10 sati, u velikoj predavaonici Geotehničkog fakulteta Hallerova aleja 7, Varaždin, Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu i Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu organiziraju znanstveni skup ODRŽIVO KORIŠTENJE I ZAŠTITA VODA U SJEVEROZAPADNOJ HRVATSKOJ.

POZIVNICA

04.11. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić sudjelovao u akademskom razgovoru "Blaženi Alojzije Stepinac – katolički uzor čovjekoljublja"

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sudjelovao je u srijedu 4. studenog u akademskom razgovoru (colloquium academicum) na temu Blaženi Alojzije Stepinac – katolički uzor čovjekoljublja održanom u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u kongresnoj dvorani Ekonomskog fakulteta. 

Priopćenje

04. 11. Znanstveni skup POLOŽAJ ROMA U REPUBLICI HRVATSKOJ: Jezik, kultura i književnost

U srijedu  4. studenoga, s početkom u 10 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11, održat će se Znanstveni skup POLOŽAJ ROMA U REPUBLICI HRVATSKOJ: Jezik, kultura i književnost.

Pozivnica

Program

Poziv za medije

Priopćenje

04. 11. 3rd International Conference on Regenerative Orthopaedics and Tissue Engineering

U srijedu 4. studenoga, od 9 do 18 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14, održat će se 3. Međunarodna konferencija o regenerativnoj ortopediji i tkivnom inženjerstvu.
Konferenciju organiziraju Razred za medicinske znanosti HAZU, Sveučilište u Zagrebu i Sekcija za translacijsku medicinu Hrvatskog ortopedskog društva.

Program Konferencije

Objava za medije

Priopćenje

03.11. Predstavljanje monografije MIRO VUCO autora Ive Šimat Banova i Darka Bavoljaka

3. studenog 2015. u 13 sati, u Gliptoteci HAZU, održati će se predstavljanje monografije MIRO VUCO autora Ive Šimat Banova i Darka Bavoljaka u izdanju Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

POZIVNICA

03. - 07. 11. Interdisciplinarni znanstveni skup Antiquitatis sollemnia : Antidoron Mate Suić / Svečanost starine : uzdarje Mati Suiću

Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u utorak, 03. studenoga s početkom u 14 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu započet će interdisciplinarni znanstveni skup ANTIQUITATIS SOLLEMNIA o stotoj obljetnici rođenja akademika Mate Suića.
04. 11. skup se s početkom u 9 sati nastavlja u Dvorani I. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a zadarski dio znanstvenog programa započet će u četvrtak, 05. studenoga s početkom u 9 sati u Arheološkom muzeju u Zadru, Trg opatice Čike 2. 

Cijeli je program skupa dostupan je na www.ffzg.unizg.hr/pov/cisp

POZIVNICA

Poziv za medije

Priopćenje

03. 11. Promocija knjige Nj. E. dr. sc. Tanye Dimitrove Dimitrove, veleposlanice Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj: KRŠTENJE KOD PRAVOSLAVNIH BUGARA – SAKRAMENT I TRADICIJA

U utorak 3. studenoga u 17 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu održava se predstavljanje knjige Nj. E. dr. sc. Tanye Dimitrove Dimitrove, veleposlanice Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj KRŠTENJE KOD PRAVOSLAVNIH BUGARA – SAKRAMENT I TRADICIJA (izdavač: Hrvatsko antropološko društvo, Zagreb 2015.). Pozdravne riječi uputit će predsjednik Hrvatske akademije akademik Zvonko Kusić, a o knjizi će govoriti recenzenti akademik Stjepan Damjanović i akademik Josip Bratulić, autorica Nj. E. dr. sc. Tanya Dimitrova Dimitrova i glavni tajnik Hrvatske akademije akademik Pavao Rudan, u ime izdavača.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

02.11. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić sudjelovao na predstavljanju rezultata projekta „Zaposlimo Hrvatsku“

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sudjelovao je u ponedjeljak 2. studenog na predstavljanju rezultata projekta HAZU i Hrvatske gospodarske komore „Zaposlimo Hrvatsku“ provedenog pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. 

Priopćenje

01.11. Ernest Fišer dobitnik Nagrade "Dragutin Tadijanović" Zaklade HAZU

Hrvatski pjesnik, književni i likovni kritičar i publicist Ernest Fišer dobitnik je ovogodišnje Nagrade „Dragutin Tadijanović“ koju dodjeljuje Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Svečanost dodjele Nagrade bit će u srijedu 4. studenog u Slavonskom Brodu u sklopu tradicionalne manifestacije Sjećanje na Dragutina Tadijanovića na 110. rođendan ovog istaknutog hrvatskog pjesnika, a laureatu će ju uručiti predsjednik Upravnog odbora Zaklade HAZU akademik Velimir Neidhardt. Dodjeli koja će se održati u Spomen-domu Dragutina Tadijanovića prisustvovat će i ravnateljica Zaklade HAZU Marina Štancl. 

Najava

 

30.10. Predstavljanje Zbornika o Antunu Barcu

U petak, 30. listopada 2015. s početkom u 12 sati na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se predstavljanje ZBORNIKA O ANTUNU BARCU, četrnaestoga zbornika u ediciji Hrvatski književni povjesničari. Uz uvodnu riječ predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića Zbornik će predstaviti akademik Ante Stamać, prof. dr. sc. Ružica Pšihistal i prof. dr. sc. Tihomil Maštrović - glavni urednik Zbornika.
Antun Barac umro je 1. studenoga 1955. godine, a objavljivanjem ovog Zbornika, organizatori  – Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu žele na najbolji mogući način obilježiti 60-tu obljetnicu njegove smrti.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

 

30. 10. Okrugli stol VARAŽDIN I HABSBURZI. U POVODU 200. GODIŠNJICE ZAVRŠETKA BEČKOGA KONGRESA (1815.-2015.)

U petak, 30. listopada 2015.s početkom u 10 sati, u multimedijskoj dvorani palače Herzer Gradskog Muzeja Varaždin, Franjevački trg 6, Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu i Gradski muzej Varaždin organiziraju okrugli stol VARAŽDIN I HABSBURZI. U POVODU 200. GODIŠNJICE ZAVRŠETKA BEČKOGA KONGRESA (1815.-2015.)

POZIVNICA

30.10. Znanstveni skup povodom 85. godišnjice rođenja akademika Žarka Dadića – Doprinos proučavanju povijesti i filozofije znanosti

U petak, 30. listopada s početkom u 10 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održat će se znanstveni skup povodom 85. godišnjice rođenja akademika Žarka Dadića – Doprinos proučavanju povijesti i filozofije znanosti.
Znanstveni skup organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti i Zavod za povijest i filozofiju znanosti HAZU – Odsjek za filozofiju znanosti.

Poziv

Program

Poziv za medije

Priopćenje

29. 10. IZBORNA SKUPŠTINA Znanstvenog vijeća za poljoprivredu i šumarstvo, uz predavanje akademika Igora Anića: Dvjesto pedeset godina hrvatskog šumarstva ili kako su nastale naše šume

U četvrtak, 29. listopada 2015., s početkom u 12 sati, u velikoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zagreb, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, održat će se IZBORNA SKUPŠTINA Znanstvenog vijeća za poljoprivredu i šumarstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, uz predavanje akademika Igora Anića: Dvjesto pedeset godina hrvatskog šumarstva ili kako su nastale naše šume.

POZIV za sastanak Izvršnog odbora

IZBORNA SKUPŠTINA - POZIV

Akademik Igor Anić: Dvjesto pedeset godina hrvatskog šumarstva ili kako su nastale naše šume - sažetak

28. 10. Predstavljanje monografije Miroslav Šutej / mobilne serigrafije, autori mr. sc. Slavica Marković i dr. sc. Zvonko Maković

U srijedu 28. listopada u 18 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14, Zagreb, predstavljanje monografije Miroslav Šutej / mobilne serigrafije, autori mr. sc. Slavica Marković i dr. sc. Zvonko Maković.

POZIVNICA

Za medije

27.10. Proslava 200. obljetnice rođenja biskupa Josipa Jurja Strossmayera

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti obilježit će 200. obljetnicu rođenja svog utemeljitelja i pokrovitelja biskupa Josipa Jurja Strossmayera simpozijem i svečanom akademijom u utorak 27. listopada 2015.u Palači HAZU u Zagrebu. 

Pozivnica

Poziv za medije

Priopćenje

Sažetci izlaganja sa simpozija

27. 10. 2. HRVATSKI SIMPOZIJ O TRANSPORTERIMA (SOT-2): Membranski prijenosnici tvari u toksikološkim istraživanjima

U utorak 27. listopada u 9 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14, održat će se 2. Hrvatski simpozij o transporterima (SOT-2): Membranski prijenosnici tvari u toksikološkim istraživanjima.

Simpozij organiziraju Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije, Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada te Institut Ruđer Bošković.

Program simpozija

Poziv za medije

23.-24.10. Znanstveni skup: HRVATSKI PRIRODOSLOVCI 24

Pod pokroviteljstvom Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti HAZU i Razreda za prirodne znanosti HAZU u Sarajevu će se od 23.-24. listopada 2015. održati znanstveni skup HRVATSKI PRIRODOSLOVCI 24.

 

23.10. Znanstveni skup Viktor Car Emin 1870. – 1963.

U petak 23. listopada 2015. s početkom u 10 sati u Mošćeničkoj Dragi, Barba Rike 5a (nova općinska zgrada), održat će se znanstveni skup Viktor Car Emin 1870. – 1963.
Organizatori skupa su Katedra Čakavskoga sabora Općine Mošćenička Draga, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Zavod za povijesne i društvene znanosti HAZU s Područnom jedinicom u Puli, Udruga Jenio Sisolski – Brseč i Općina Mošćenička Draga, a pokrovitelj Primorsko-goranska županija.

POZIVNICA

PROGRAM

PLAKAT

KNJIGA SAŽETAKA

22. i 23.10. Međunarodni znanstveni skup: PROSTORNE I RAZVOJNE MOGUĆNOSTI KULTURNOG NASLJEĐA

U četvrtak i petak 22. i 23. listopada u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Opatička 18, održava se Međunarodni znanstveni skup: Prostorne i razvojne mogućnosti kulturnog nasljeđa / Cultural Heritage - Possibilities for Spatial and Economic Development, koji organiziraju Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Razred za likovne umjetnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Skup se organizira u sklopu istraživačkog projekta Heritage Urbanism - 2032 HERU - Urban and Spatial Models for Revival and Enhancement of Cultural Heritage / Urbanizam naslijeđa - Urbanistički i prostorni modeli za oživljavanje i unaprjeđenje kulturnoga naslijeđa, koji vodi akademik Mladen Obad Šćitaroci, uz novčanu potporu Hrvatske zaklade za znanost.

Knjiga sažetaka Znanstvenog skupa:

Podrobnije informacije o skupu:

E-mail: heru.conference@gmail.com

Web: heru2015.wordpress.com

Programme HERU

HERU upute za uplatu

Pozivnica

Priopćenje

Invitation

Za medije

 

22.10. Znanstveno-stručni simpozij: KLASIČNE BAKTERIJSKE I PARAZITARNE ZOONOZE – ŠTO NAS OČEKUJE?

U četvrtak, 22. listopada s početkom u 10 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati znanstveno-stručni simpozij KLASIČNE BAKTERIJSKE I PARAZITARNE ZOONOZE – ŠTO NAS OČEKUJE? Simpozij organizira Razred za medicinske znanosti HAZU - Odbor za animalnu i komparativnu patologiju i Hrvatski veterinarski institut.

Poziv

Poziv za medije

22.10. Znanstveni skup BJELOVAR I BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA U ZNANSTVENIM ISTRAŽIVANJIMA

U četvrtak, 22. listopada s početkom u 9:30 u Hotelu Central, Ulica Vatroslava Lisinskog 2, Bjelovar, održati će se znansveni skup: BJELOVAR I BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA U ZNANSTVENIM ISTRAŽIVANJIMA u organizaciji HAZU - Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Bjelovar, Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija

POZIVNICA

PLAKAT

21.10. Komemorativni sastanak akademiku Eugenu Topolniku

U srijedu 21. 10. u 12 sati u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11, Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije priređuje komemorativni sastanak u povodu prve obljetnice smrti akademika Eugena Topolnika.

Poziv

Priopćenje

20.10. Glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan primio saborskog zastupnika Veljka Kajtazija

Glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan primio je u utorak 20. listopada u palači HAZU zastupnika romske i još 11 nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru Veljka Kajtazija. Tema razgovora bila je organizacija znanstvenog skupa Položaj Roma u Republici Hrvatskoj – Jezik, kultura i književnost Roma koji će se održati u palači HAZU 4. studenog, dan uoči Svjetskog dana romskog jezika.

Priopćenje

20. 10. Predstavljanje knjige Ervina Dubrovića: Merica i predstavljanje izdavačke djelatnosti Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumunja iz Zrenjanina

U utorak 20. listopada 2015. s početkom u 12 sati u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, Ružićeva 5/I., održat će se predstavljanje knjige Ervina Dubrovića ''Merica. Emigrarea din Banat şi Transilvania, Emigrarea din Europa Centrală în America 1880-1914'' (Merika. Iseljavanje iz Banata i Transilvanije i iseljavanje iz srednje Europe u Ameriku 1880. – 1914.) i predstavljanje izdavačke djelatnosti Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumunja iz Zrenjanina.

Pozivnica

19.10. Komemorativni sastanak u povodu prve obljetnice smrti akademika Petra Šimunovića

U ponedjeljak 19. listopada u 12 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11, Razred za filološke znanosti HAZU u povodu prve obljetnice smrti akademika Petra Šimunovića priređuje komemorativni sastanak.

O životu i djelu preminulog akademika govorit će: akademik August Kovačec, tajnik Razreda za filološke znanosti, prof. dr. sc. Anđela Frančić, članica suradnica HAZU i akademik Milan Moguš.

Poziv

Priopćenje

 

18. - 25. 10. Međunarodni znanstveni skup OPĆESLAVENSKI LINGVISTIČKI ATLAS

Od 18. do 25. listopada u Lužnici kraj Zaprešića, održava se Zasjedanje međunarodne radne skupine i međunarodne komisije OPĆESLAVENSKI LINGVISTIČKI ATLAS pri Međunarodnom slavističkom komitetu. Skup se održava pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost  "Općeslavenski lingvistički atlas i Atlas europskih jezika", a voditelj projekta je akademik Ranko Matasović.

Program

16.10. Predstavljanje izdanja Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku

U petak 16. listopada u 18 sati, u Sorkočevićevom ljetnikovcu na Lapadu, održat će se predstavljanje izdanja Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske
akademije znanosti i umjetnosti.

Pozivnica

 

16.10. Okrugli stol PREDSTAVLJANJE JAVNOSTI 5. IZVJEŠĆA MEĐUVLADINA ODBORA (PANELA) O KLIMATSKIM PROMJENAMA (IPCC)

U petak 16. listopada, s početkom u 10 sati, u velikoj dvorane palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11, pod pokroviteljstvom Znanstvenog vijeća za zaštitu prirode HAZU, održat će se okrugli stol PREDSTAVLJANJE JAVNOSTI 5. IZVJEŠĆA MEĐUVLADINA ODBORA (PANELA) O KLIMATSKIM PROMJENAMA (IPCC).

Cilj je organizatora upoznati javnost s nalazima 5. izvješća IPCC-a, odnosno s predvidljivim utjecajem i mogućim rješenjima za ublažavanje posljedica za Hrvatsku. Radni je jezik engleski.

Program Okruglog stola

Priopćenje

16. – 17. 10. Znanstveni skup NOVIGRAD NEKAD I SAD

U petak i subotu 16. i 17. listopada u Zadru se održava Znanstveni skup NOVIGRAD NEKAD I SAD koji organiziraju Zavod za povijesne znanosti Hrvatske akademije
znanosti i umjetnosti, Sveučilište u Zadru, Matica hrvatska i Općina Novigrad.

Poziv

Program skupa

15.10. Prvi međuakademijski znanstveni simpozij: EMERGENTNE I REEMERGENTNE ZOONOZE 21. STOLJEĆA

U četvrtak, 15. listopada s početkom u 13 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se prvi međuakademijski znanstveni simpozij EMERGENTNE I REEMERGENTNE ZOONOZE 21. STOLJEĆA. 
Organizatori su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Razred za medicinske znanosti-Odbor za alergologiju i kliničku imunologiju, Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Slovenska akademija znanosti in umetnosti te Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu Hrvatskoga liječničkog zbora.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

 

15. 10. Predavanje prof. dr. sc. Maria Šlausa STARA I NOVA UBOJSTVA - forenzična antropologija u arheološkim i suvremenim kontekstima

U četvrtak 15 listopada u 18 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, prof. dr. sc. Mario Šlaus održat će predavanje STARA I NOVA UBOJSTVA - forenzična antropologija u arheološkim i suvremenim kontekstima, uz uvodnu riječ akademika Zvonka Kusića, predsjednika Hrvatske akademije.

Poziv

Priopćenje

 

14.10. 3. ONKOLOŠKI KOLOKVIJ

U srijedu, 14. listopada s početkom u 14 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se  3. ONKOLOŠKI KOLOKVIJ HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI pod naslovom ULOGA SIGNALNOG PUTA WNT U TUMORIGENEZI S POSEBNIM OSVRTOM NA TUMORE MOZGA. 
Uvodnu riječ će uputiti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, a nakon pozdravnog govora akademika Marka Pećine, tajnika Razreda za medicinske znanosti HAZU svoja izlaganja će održati prof. dr. sc. Nives Pećina-Šlaus, prof. dr. sc. Ljiljana Šerman i mag. biol. exp. Anja Kafka. Voditelj skupa je prof. dr. sc. Nikola Đaković.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

 

 

14.10. Znanstveni skup: VELIKE MIGRACIJE I REPUBLIKA HRVATSKA

U srijedu, 14. listopada s početkom u 12 sati u velikoj sjedničkoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se znanstveni skup VELIKE MIGRACIJE I REPUBLIKA HRVATSKA.
Znanstveni skup će se održati u organizaciji Znanstvenog vijeća za mir i ljudska prava HAZU.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

 

13.10. Simpozij povodom Svjetskog dana kralježnice ATLANTO-AKSIJALNA REGIJA - BOLESTI I OZLJEDE

U utorak 13. listopada s početkom u 8.30 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, pod pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije, održat će se Simpozij ATLANTO-AKSIJALNA REGIJA - BOLESTI I OZLJEDE, povodom Svjetskog dana kralježnice.

Skup organiziraju Hrvatsko vertebrološko društvo HLZ-a u suradnji s Klinikom za reumatologiju,fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i Klinikom za neurokirurgiju KBC Sestre milosrdnice.

Program

Poziv za medije

Priopćenje

13. - 16. 10. - 8. Međunarodna konferencija i izložba o naftno-plinskom gospodarstvo

Pod visokim pokroviteljstvom Razreda za tehničke znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u  Šibeniku je, od 13. do 16. listopada 2015., održana Osma međunarodna konferencija i izložba o naftno-plinskom gospodarstvu, pod nazivom "Tehnološka dostignuća u području istraživanja, proizvodnje i opskrbe energenata koji će osigurati globalni gospodarski razvoj".

Priopćenje

10.-13.10. 4th DUBROVNIK CARDIOLOGY HIGHLIGHTS

Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku od 10.-13. listopada će se održati sastanak Europskog kardiološkog društva (European Society of Cardiology – ESC) pod naslovom 4th DUBROVNIK CARDIOLOGY HIGHLIGHTS. Više informacija o samome sastanku nalazi se ovdje.

 

06.10. Predavanje Nenada Zečevića, dipl. inž.: PROIZVODNJA SINTETIČKOG GRANULIRANOG AMONIJEVOG SULFATA

U utorak, 6. listopada 2015. u 11 sati u maloj dvorani palače Hrvatske akademije, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, Zagreb, predavanje: PROIZVODNJA SINTETIČKOG GRANULIRANOG AMONIJEVOG SULFATA održati će Nenad Zečević, dipl. inž. Predsjednik Uprave Petrokemije d.d.

Predavanje organizira Sekcija za petrokemiju Znanstvenog vijeća za naftu i plin Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

POZIV

SAŽETAK PREDAVANJA

 

05.10. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio predsjednika Uprave Croatia Airlinesa Krešimira Kučka

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u ponedjeljak 5. listopada u palači HAZU predsjednika Uprave Croatia Airlinesa Krešimira Kučka. 

Priopćenje

02.10. Obilježavanje 20. godišnjice Centra za ženske studije

2. listopada s početkom u 14 sati, u Gliptoteci HAZU, Medvedgradska 2, održati će se obilježavanje 20. godišnjice Centra za ženske studije.

Pozivnica

01.10. Simpozij povodom 25 GODINA ANGIOLOŠKOG ODJELA KBC „SESTRE MILOSRDNICE“ – 1. HRVATSKI VASKULARNI DAN

U četvrtak, 01. listopada s početkom u 09.00 sati u dvorani Knjižnice HAZU na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se simpozij povodom 25 godina Angiološkog odjela KBC „SESTRE MILOSRDNICE“ – 1. hrvatski vaskularni dan.
Organizatori su KBC „Sestre milosrdnice“ te Hrvatsko kardiološko društvo, a simpozij se održava pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. U sklopu programa predviđen je i okrugli stol pod naslovom „NOVI ORALNI ANTIKOAGULANSI U TROMBOEMBOLIJSKOJ BOLESTI“.

Poziv i program

Poziv za medije

Priopćenje

 

30.09. i 1. 10. Znanstveni skup: Varaždinske barokne večeri – 45 festivalskih godišta

30. rujna i 1. listopada 2015. u Skupštinskoj dvorani Varaždinske županije, Franjevački trg 7, Varaždin, Zavod za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu i Koncertni ured Varaždin organiziraju dvodnevni znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom Varaždinske barokne večeri – 45 festivalskih godišta.

POZIVNICA

 

29.09.-04.10. Središnje obilježavanje "Međunarodne godine svjetlosti 2015." u Hrvatskoj pod nazivom ČOVJEK I SVJETLOST

Središnje obilježavanje "Međunarodne godine svjetlosti 2015." u Hrvatskoj pod nazivom ČOVJEK I SVJETLOST održat će se u Zagrebu, od 29. rujna do 4. listopada 2015., u prostorijama Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i Muzeja suvremene umjetnosti (MSU), u vidu nekoliko različitih, ali usklađenih događanja.

Program

Poziv za medije

29.09. ZNANSTVENI SKUP: Francusko-hrvatski projekti i francuski znanstvenici, istaknuti u istraživanju i vrednovanju hrvatske baštine

29. rujna 2015. u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, od 9 - 14 sati održati će se znanstveni skup: Francusko-hrvatski projekti i francuski znanstvenici, istaknuti u istraživanju i vrednovanju hrvatske baštine / Les projets franco-croates et les savants français qui se sont illustrés dans la recherche et la valorisation du patrimoine croate.

Skup organiziraju: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Francuska akademija znanosti i umjetnosti, Razred za humanističke znanosti u suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem.

POZIVNICA

Poziv za medije

Priopćenje

 

26.-27.09. Bijela noć u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Palača Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u subotu 26. rujna ugostit će projekt pod nazivom Anamorfoza III: disperzija krijesnica francuske umjetnice Pascale Peyret. Time će HAZU sudjelovati u svečanosti zatvaranja Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous. 

Poziv i program

Pascale Peyret_Anamorfoza

Bijela noć_Objava za medije

Bijela noć - Fotogalerija

Bijela noć - video

25.09.- 10. Simpozij VACCINATION AND IMMUNOTHERAPY IN DEFENSE AGAINST INFECTIOUS DISEASES AND TUMORS

U petak 25. rujna u Rijeci će se održati 10. Simpozij VACCINATION AND IMMUNOTHERAPY IN DEFENSE AGAINST INFECTIOUS DISEASES AND TUMORS u organizaciji Zavoda za kliničku i transplantacijsku imunlogiju i molekularnu medicinu HAZU u Rijeci i u suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci i HLZ - Podružnica Rijeka.
Simpozij će se održati na Sveučilišnom kampusu, Sveučilišni Odjeli Sveučilišta u Rijeci, soba O-030, Radmile Matejčić br. 2, Rijeka.

Program

Sažeci

 

24.09. Manifestacija STROSSMAYEROVI DANI U ZADRU

U četvrtak 24. rujna Državni arhiv u Zadru i Zavod za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru, organiziraju manifestaciju Strossmayerovi dani u Zadru. Tom će prigodom predsjednik Akademije akademik Zvonko Kusić održati pozdravnu riječ u Zavodu HAZU, a u Državnom arhivu u Zadru će otvoriti izložbu.

U 11 sati u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Zadru izv.prof.dr.sc. Ante Bralić će održati predavanje Strossmayer i pravaštvo - kontroverze i suradnja.

U 18 sati u Državnom arhivu u Zadru, uz prigodni glazbeni program, bit će otvorena izložba Ostavština Josipa Jurja Strossmayera.

Pozivnica

Plakat

Priopćenje

 

24. i 25. 09. Međunarodna konferencija: Francuska umjetnička kultura i poslijeratna socijalistička Europa / French Artistic Culture and Post-war Socialist Europe

24. i 25. 09. u Gliptoteci HAZU će se u organizaciji Instituta za povijest umjetnosti i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održati međunarodna konferencija: Francuska umjetnička kultura i poslijeratna socijalistička Europa / French Artistic Culture and Post-war Socialist Europe.

Program konferencije
/
Conference Programme

23.09. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti sudjelovat će u manifestaciji Dan Gradske četvrti Donji grad

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u srijedu 23. rujna sudjelovat će u manifestaciji Dan Gradske četvrti Donji grad i za javnost otvoriti svoje prostore na području Donjeg grada. 

Program

Najava

Priopćenje

23.09. XXV. Znanstveni sastanak BOLESTI DOJKE

U srijedu, 23. rujna s početkom u 8.30 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se XXV. Znanstveni sastanak BOLESTI DOJKE.  
Sastanak organiziraju Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – Odbor za tumore i KBC „Sestre milosrdnice“ – Klinika za onkologiju i nuklearnu medicinu.

Poziv i program

Poziv za medije

Priopćenje

 

23.09. Predstavljanje grafičke mape Igor Čabraja / Album

U srijedu, 23. rujna 2015. u 13 sati u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Strossmayerov trg 12, Zagreb, predstavljanje grafičke mape Igor Čabraja / Album Edicija ARGOLA.

Na predstavljanju će govoriti: upraviteljica Kabineta grafike mr. sc. Slavica Marković, autorica predgovora, životopisa i kataloga mape Anita Petrinec, kustosica Ana Petković Basletić i umjetnik, prof. lik. kulture Igor Čabraja.

Za medije

 

 

22.09. Konferencija "Ja umirovljenik 2030. – kako osigurati stabilnu financijsku starost"

U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Jutarnjeg lista, u utorak 22. rujna 2015. u 10 sati u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade u Zagrebu održat će se konferencija "Ja umirovljenik 2030. – kako osigurati stabilnu financijsku starost". Konferenciju će otvoriti predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Pozivnica

Priopćenje

22.-23.09. Međunarodni znanstveni skup FAUST VRANČIĆ I NJEGOVO DOBA u povodu 400. obljetnice objavljivanja Novih strojeva Fausta Vrančića

U utorak 22. rujna u Vodicama i srijedu 23. rujna u Šibeniku, održava se Međunarodni znanstveni skup FAUST VRANČIĆ I NJEGOVO DOBA u povodu 400. obljetnice objavljivanja Novih strojeva Fausta Vrančića. Skup organizira Memorijalni centar "Faust Vrančić" pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Pozivnica

Program

 

21.09. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio glavnog direktora Organizacije za zabranu kemijskog oružja Ahmeta Üzümcüja

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u ponedjeljak 21. rujna u palači HAZU glavnog direktora Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) Ahmeta Üzümcüja.

Priopćenje

21. - 22. 09. - 12. Međunarodna konferencija Internacionalnog društva za kliničku bioetiku (International Society for Clinical Bioethics): Bioetika u budućnosti. Tehniciziranje čovjeka ili humanizacija znanosti?

21. i 22. rujna u Bolu na otoku Braču, održat će se 12. Međunarodna konferencija Internacionalnog društva za kliničku bioetiku, pod generalnim pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Skup je posvećen kontinuitetu suvremenih izazova integrativnih bioetičkih paradigmi, aktualnih problema medicinske etike i filozofske antropologije, s
naslovnom temom Bioetika u  budućnosti. Tehniciziranje čovjeka ili humanizacija znanosti? / Bioethics in the Future. Technicization of the Man or Humanization of the Science?

Prva obavijest

Obrazac za prijavu

20.- 26.09.- XXVII KNJIGA MEDITERANA

U nedjelju, 20. rujna 2015. u 18 sati, pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti iz Zagreba, akademik Nenad Cambi otvarit će dvadeset i sedmu po redu Knjigu Mediterana.
Organizatori međunarodnog znanstvenog skupa: Književni krug, Split, Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU, Split i Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu i Zagrebu pobrinuli su se da i ovogodišnji program obiluje brojnim predavanjima domaćih i međunarodnih znanstvenika, predstavljanjima knjiga kao i filmskim projekcijama.
U sklopu ovogodišnje manifestacije održat će se tri znanstvena skupa:Čakavština: Čakavski idiomi i hrvatski jezični identitet - program, Knjiga i društvo: dijalog o intelektualnoj povijesti Hrvatske - program i komparativna povijest hrvatske književnosti Fantastika: problem zbilje - program.
Otvaranje dvadeset i sedme Knjige Mediterana oržat će se u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu (Palača Milesi), Trg braće Radića 7.

PROGRAM XXVII KNJIGA MEDITERANA

 

18.09. Sastanak Izvršnog odbora ZV za zaštitu prirode HAZU

U petak, 18. rujna s početkom u 10 sati u velikoj sjedničkoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održat će se sastanak Izvršnog odbora ZV za zaštitu prirode HAZU.

Poziv članovima Izvršnog odbora

 

18. 09. Izborna skupština ZV za zaštitu prirode HAZU i predavanje akademika Ferde Bašića: Uloga tla u zaštiti prirode

U petak, 18. rujna s početkom u 11 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održat će se Izborna skupština Znanstvenog vijeća za zaštitu prirode HAZU u sklopu koje će svoje predavanje održati predsjednik Vijeća akademik Ferdo Bašić pod naslovom ULOGA TLA U ZAŠTITI PRIRODE (u povodu Međunarodne godine tla).

Poziv

17. 09. Znanstveni kolokvij: Dr. Ante Trumbić, Londonski ugovor i jadransko pitanje

U četvrtak, 17. rujna 2015. u 17 sati, Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu i Sveučilišna knjižnica u Splitu organiziraju znanstveni kolokvij: "Dr. Ante Trumbić, Londonski ugovor i jadransko pitanje". U znanstvenom kolokviju sudjeluju: akademik Davorin Rudolf, mr.sc. Petar Krolo, Mihaela Kovačić, dipl. knjižničarka, prof.dr.sc. Aleksandra Jakir, prof.dr.sc. Stjepan Matković, prof.dr.sc. Stjepan Ćosić, prof.dr.sc. Josip Vrandečić i prof.dr.sc. Marko Trogrlić.
Nakon znanstvenog kolokvija biti će promoviran katalog "Dr. Ante Trumbić (1864. - 1938.). Životopis kroz spise osobnog arhiva u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu", Split 2015.
Znanstveni kolokvij održat će se u knjižnici Zavoda HAZU u Splitu (Palača Milesi), Trg braće Radića 7.

 

17. 09. Predavanje: Mjesto čovjeka u Svemiru ... čovječe, sjeti se da si prah - prof. Daniela Denegria

U četvrtak, 17. rujna u 19 sati u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu i Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje iz Splita organizira se predavanje prof. Daniela Denegria, na temu "Mjesto čovjeka u Svemiru"... čovječe, sjeti se da si prah...
Nakon kratkog uvoda o povijesnom viđenju položaja Zemlje i Čovjeka u Svemiru, prof. Denegri prikazat će popularan i pristupačan način današnjeg znanstvenog viđenja toga u okviru Big Bang modela prema načinu koji se ispituje u CERN-u. Ukazat će na jedinstven položaj čovjeka u tom razvoju i organizaciji materije i nevjerovatne koincidencije poput problema "antropološkog" principa i multiverzuma - mnogostruktih svemira.
Predavanje će se održati u dvorani na prvom katu Zavoda HAZU u Splitu (Palača Milesi), Trg braće Radića 7.

15. 09. Konferencija i predstavljanje knjige: IZBOR ODLUKA USTAVNOG SUDA SAVEZNE REPUBLIKE NJEMAČKE. DODATNI SVEZAK NA HRVATSKOM JEZIKU

U utorak 15. rujna u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11, Zaklada Konrad Adenauer i Ustavni sud Republike Hrvatske organiziraju konferenciju u povodu predstavljanja knjige "IZBOR ODLUKA USTAVNOG SUDA SAVEZNE REPUBLIKE NJEMAČKE. DODATNI SVEZAK NA HRVATSKOM JEZIKU"

Na skupu će biti predstavljen dodatni svezak odluka iz novije, ali i starije sudske prakse Ustavnog suda Savezne Republike Njemačke koje su, zbog razvitka posljednjih godina, ponovno postale aktualne.

Poziv za medije

Priopćenje

14.09. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio ravnatelja KBC-a Split doc. dr. sc. Nikolu Kolju Poljaka

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u ponedjeljak 14. rujna u palači HAZU u Zagrebu ravnatelja Kliničkog bolničkog centra Split doc. dc. sc. Nikolu Kolju Poljaka. 

Priopćenje

11.09. Znanstveni skup: GUBERININA MISAO U HUMANIZMU I SVJETSKOJ ZNANOSTI


U petak, 11. rujna s početkom u 11 sati u velikoj dvorani palače HAZU održat će se znanstveni skup GUBERININA MISAO U HUMANIZMU I SVJETSKOJ ZNANOSTI. Organizatori su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Poliklinika SUVAG te Festival Rendez-vous.

Poziv

Priopćenje

 

 

11.09. Svečano obilježavanje 25 godina Hrvatskog instituta za istraživanje mozga

U petak, 11. rujna s početkom u 9.00 sati na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (dvorana Čačković), Šalata 3b, održat će se svečano obilježavanje 25 godina Hrvatskog instituta za istraživanje mozga.

Program

Priopćenje za medije

 

 

 

11. i 12. 09. Druga radionica projekta TRANSFORMACIJE KOLEKTIVNIH I INDIVIDUALNIH IDENTITETA U DUBROVAČKOJ REPUBLICI OD KASNOG SREDNJEG VIJEKA DO 19. STOLJEĆA u znak sjećanja na maestra Iva Dražinčića

U petak i subotu 11. i 12. rujna na Lastovu se održava druga radionica projekta Transformacije kolektivnih i individualnih identiteta u Dubrovačkoj Republici od kasnog srednjeg vijeka do 19. stoljeća. 
U znak sjećanja na maestra Iva Dražinića radionicu organiziraju Zavod za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku, Sveučilište u Dubrovniku i Općina Lastovo.

Program

Plakat

 

09.09. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio hrvatskog veleposlanika u Brazilu dr. Dragu Štambuka

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u srijedu 9. rujna hrvatskog veleposlanika u Brazilu dr. Dragu Štambuka koji mu je darovao brazilsku poštansku marku s likom Nikole Tesle izdanu u listopadu 2014. 

Priopćenje

18.08. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić izrazio sućut obitelji Arsena Dedića

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić uputio je izraze sućuti obitelji preminulog glazbenika i pjesnika Arsena Dedića.

Priopćenje

08. i 09.08. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić na otvorenju Muzeja Sinjske alke i na jubilarnoj 300. Sinjskoj alci

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić nazočit će u subotu 8. kolovoza svečanosti otvorenja Muzeja Sinjske alke u Sinju, a u nedjelju 9. kolovoza i jubilarnoj 300. Sinjskoj alci.

Najava

03.08. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić na proslavama Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 20. godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluja u Zagrebu i Kninu

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sudjelovat će na proslavama Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 20. godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluja u Zagrebu i Kninu. 

Priopćenje

25.07. Izjava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti povodom događanja u rješavanju graničnog spora s Republikom Slovenijom

Postupkom Republike Slovenije i arbitra kojeg je imenovala u arbitražu za rješavanje graničnog spora s Republikom Hrvatskom bitno je povrijeđen arbitražni sporazum i učinjena flagrantna povreda temeljnog načela neovisnosti, nepristranosti i suzdržavanja strana u sporu od svakog utjecanja na arbitre izvan pravila postupka na čemu počivaju svi arbitražni postupci. Tim činom i očito neprihvatljivim načinom utjecaja slovenskog arbitra na druge arbitre ugovoreni način arbitriranja izgubio je svaki smisao za ispunjenje zadatka koji je povjeren arbitražnom vijeću. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, poslanje koje je da skrbi o nacionalnom identitetu, smatra svojom dužnošću pozvati na poduzimanje  pravnih radnji u skladu s pravilima međunarodnog prava prijeko potrebnih za očuvanje hrvatskih nacionalnih interesa u rješavanju graničnog spora s Republikom Slovenijom u za to primjerenom pravnom postupku. 

Izjava

23.07. U palači HAZU održan sastanak o osnutku platforme za edukaciju i međunarodno umrežavanje u područjima medicine, gospodarstva, prava i energetike

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u četvrtak 23. srpnja održan je sastanak znanstvenika i stručnjaka iz područja medicine, gospodarstva, prava i energetike u vezi osnutka platforme za edukaciju i međunarodno umrežavanje u navedenim područjima. 

Priopćenje

23.07. Predavanje prof. dr. sc. Jiasong Hea: POLYMER EDUCATION IN INSTITUTE OF CHEMISTRY, CHINESE ACADEMY OF SCIENCES


U četvrtak, 23. srpnja s početkom u 11 sati u maloj sjedničkoj dvorani palače HAZU održat će se predavanje prof. dr. sc. Jiasong Hea (Key Laboratory of Engineering Plastics, Joint Laboratory of Polymer Science and Materials, Institute of Chemistry, Chinese Academy of Sciences) pod naslovom POLYMER EDUCATION IN INSTITUTE OF CHEMISTRY, CHINESE ACADEMY OF SCIENCES.
Predavanje organizira ZV za naftu i plin HAZU – Sekcija za petrokemiju.

Poziv

14.07.- 14.08. Izložba: GERARD TITUS - CARMEL

U utorak, 14. srpnja u 20 sati u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu i galerije Kula iz Splita otvorit će se izložba francuskog umjetnika Gerarda Titusa - Carmela. Retrospektivnom izložbom prikazat će slike, radove na papiru i grafike u razdoblju od 1991. do 2014. godine.
Izložbu će otvoriti ministar kulture, profesor Berislav Šipuš, u ime Akademije prisutnima će se obratiti akademik Radoslav Tomić, a o umjetniku i njegovu stvaralaštvu više će reći akademik Tonko Maroević i sam autor. Izložba je otvorena za posjet radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 21 sat, subotom od 9 do 13, nedjeljom zatvoreno.

Plakat

13.07. Glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan primio dopisnog člana HAZU prof. dr. sc. Sanjita Kumara Mitru

Glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan primio je u ponedjeljak 13. srpnja u palači HAZU prof. dr. sc. Sanjita Kumara Mitru, elektrotehničkog stručnjaka međunarodnog ugleda iz SAD-a indijskog porijekla, dopisnog člana Razreda za tehničke znanosti HAZU. 

Priopćenje

09.07. Tribina: MEDIJI KAO AGENS NEDEMOKRATIČNOSTI I ANTIINTELEKTUALIZMA

U četvrtak, 09. srpnja s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu J. J. Strossmayera 14 u Zagrebu održat će se tribina MEDIJI KAO AGENS NEDEMOKRATIČNOSTI I ANTIINTELEKTUALIZMA.
Uvodne riječi će uputiti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić i predsjednik ZV za kazalište, film, radio i televiziju akademik Boris Senker.

Poziv

Priopćenje

 

08.07. Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti darovano faksimilno izdanje Gutenbergove Biblije

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u srijedu 8. srpnja održana je svečanost primopredaje faksimilnog izdanja Gutenbergove Biblije u 42 retka izdane oko 1455. u dva sveska koje je Akademiji darovao hrvatski iseljenik iz Kanade Mihajlo Starčević uručivši svoju donaciju predsjedniku HAZU akademiku Zvonku Kusiću.

Priopćenje

08.07. - 10.09. - 12. trijenala hrvatskoga kiparstva u Gliptoteci HAZU

XII. trijenale hrvatskoga kiparstva
     
Otvorenje  SRIJEDA 8. srpnja 2015. u 20 sati

      Gliptoteka HAZU /1.500 m2 – Galerija I., II., III., IV., Park skulpture/

      Izložba ostaje otvorena do 10. rujna 2015. utorak-petak 11-19 sati, vikend 10-14 sati

Izložba prezentira radove 36 autora i samostalnu izložbu dobitnika Velike nagrade prošlog Trijenala Igora Rufa.

Organizacijski odbor u sastavu: Eva Brunović predsjednica , Ariana Kralj, akademik Đuro Seder, akademik Zlatko Keser, Laura Topolovšek, Vesna Mažuran Subotić, Lida Roje Depolo, Bruno Vlatković imenovali su Ocjenjivački sud.

      Prijavilo se 202 autora a Ocjenjivački sud u sastavu: prof.Peruško Bogdanić, prof.dr.Leonida Kovač, prof.Viktor Popović, Vesna Mažuran Subotić muzejska savjetnica, Feđa Gavrilović odabrali su 36 autora.

Dizajn kataloga, pozivnice i plakata Studio Bilić Muller

Fotograf Goran Vranić

Financijska potpora: Ministarstvo kulture, Grad Zagreb, Centar Kaptol

Autori:

      Stipe Babić, Maja Bachler, Marina Bauer, Neven Bilić, Ida Blažičko, Luana Brhanić, Petar Dolić, Vitar Drinković, Ivan Fijolić, Vojin Hraste, Đorđe Jandrić, Svjetlan Junaković, Ozren Kecerin, Danijel Kovač, Ines Krasić, Denis Krašković, Mateja Krnjak, Božica Dea Matasić, Tihomir Matijević, Mak Melcher, Ivana Mrčela, Predrag Pavić, Marijana V.Pende, Janko Petrović, Petar Popijač, Damir Sokić, Dalibor Stošić, Vlatka Škoro, Josipa Štefance, Goran Štimac, Vice Tomasović, Dražen Vitolović, Mirjana Vodopija, Nikola Vrljić, Nikola Vudrag, Tina Vukasović

KATALOG      Na otvorenju će biti proglašeni dobitnici:

 • Velika nagrade 12.thk (s pravom samostalne izložbe na 13.thk) – kn 15.000,oo
 • Tri jednakovrijedne nagrade 12.thk  - a kn 5.000,oo
  (nagradu dodjeljuje Ocjenjivački sud 12.thk)
 • Nagrada hrvatskog povjerenstva AICA-e /udruga međunarodnih likovnih kritičara pri UNESCO-u/
   (nagradu dodjeljuje dr.Silva Kalčić, Barbara Vujanović, Boris Greiner)
 • Nagrada posjetitelja – Centar Kaptol će biti dodijeljena na zatvaranju 12.thk

      Govornici na otvorenju:

 1.  Eva Brunović predsjednica Organizacijskog odbora,
 2.  Peruško Bogdanić predsjednik Ocjenjivačkog suda,
 3.  Silva Kalčić predsjednica Hrvatskog povjerenstva AICA-e,
 4.  a otvara voditelj Gliptoteke akademik Đuro Seder.

      Otvorenje će biti popraćeno nastupom

      sound performance „189th day of the year“  Alen Sinkauz – Nenad Sinkauz – Miroslav Piškulić – Ivan Marušić Klif
     
Financijska potpora:

 • Ministarstvo kulture
 • Grad Zagreb

Sponzori:

 • Centar Kaptol
 • Croatia osiguranje

Poziv na sudjelovanje

Prijavnica

 

07.07. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio čelnike belgijskog Von Karman Instituta za fluidnu dinamiku

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u utorak 7. srpnja 2015. u palači HAZU čelnike belgijskog Von Karman Instituta za fluidnu dinamiku, predsjednika Upravnog odbora prof. Jean-Pierrea Contzena, člana Kraljevske belgijske akademije znanosti, i direktora prof. Jeana Muylaerta.

Priopćenje

06.07. Dodjela nagrade Hrvoje Požar za 2015. godinu

U ponedjeljak 6. srpnja u 12 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11, održat će se svečanost dodjele nagrade Zaklade "Hrvoje Požar" za 2015. godinu.

Svečanost organiziraju Hrvatsko energetsko društvo i Zaklada "Hrvoje Požar" pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Nagrada "Hrvoje Požar" za 2015. godinu

Poziv za medije

Priopćenje

02.07. Konferencija za novinare: druženje s predstavnicima medija i predstavljanje polugodišnjega rada

U četvrtak 02. srpnja u 10:30 sati u velikoj dvorani i salonima Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održat će se konferencija za novinare na kojoj će predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić prezentirati rad Akademije i njezinih članova.

Konferencija za medije

Priopćenje

01.07. Dodjela Oskara znanja

U srijedu 1. srpnja u 14 sati u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održat će se svečanost dodjele Oskara znanja - priznanje učenicima i studentima glazbenih i plesnih škola i muzičkih akademija, koji su tijekom 2014./2015. godine osvojili prve nagrade i prva mjesta na državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe i plesa te njihovim mentorima.

Program

Za medije

Priopćenje

30.06. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na dodjeli priznanja Oskar znanja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u utorak 30. lipnja na svečanosti dodjele priznanja Oskar znanja najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim mentorima za ostvarene izvrsne rezultate na državnim natjecanjima i smotrama održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. 

Priopćenje

30.06. Potpredsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt proglašen za dopisnog člana Slovenske akademije znanosti i umjetnosti

Potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt proglašen je u utorak 30. lipnja u Ljubljani za dopisnog člana Slovenske akademije znanosti i umjetnosti. 

Priopćenje

30.06. - 7. znanstvena tribina: Reprodukcijska biologija - Imunološki mehanizmi

30. lipnja 2015. u 13,00 sati u Kliničkom bolničkom centaru, Klinika za ginekologiju i porodništvo, Predavaonica na 4. katu, Cambierieva 17/5, Rijeka, održat će se 7. znanstvena tribina: Reprodukcijska biologija - Imunološki mehanizmi.
Skup organiziraju: HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI, Zavod za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu u Rijeci, KLINIČKI BOLNIČKI CENTAR RIJEKA, MEDICINSKI FAKULTET SVEUČILIŠTE U RIJECI i HRVATSKI LIJEČNIČKI ZBOR – Podružnica Rijeka

PROGRAM

30.06. Predstavljanje knjižnog niza: Tuđmanov arhiv - Korespondencija predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana od 1990. do 1999.

U utorak 30. lipnja 2015. s početkom u 11 sati u dvorani Državnoga arhiva u Rijeci, park Nikole Hosta 2, u suorganizaciji Hrvatske sveučilišne naklade - Zagreb, Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci i Državnog  arhiva u Rijeci održat će se predstavljanje knjižnog niza «Tuđmanov arhiv -  Korespondencija predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana od 1990. do 1999.».
Knjigu će predstaviti: dr. sc. Ivan Rogić, recenzent i prof. dr. sc. Miroslav Tuđman, glavni urednik te u ime organizatora i nakladnika akademik Petar Strčić, voditelj Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli, prof. Goran Crnković, ravnatelj Državnog arhiva u Rijeci i Anita Šikić, direktorica Hrvatske sveučilišne naklade.

POZIVNICA

29.06. - 9. Simpozij: PROGRESS TOWARDS INDIVIDUALIZED CANCER THERAPEUTICS

29.06. u 9,00 na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, Radmile Matejčić 2, Rijeka, održat će se 9. simpozij: PROGRESS TOWARDS INDIVIDUALIZED CANCER THERAPEUTICS na kojem kao pozvani predavači gostuju i znanstvenici s najuglednijih svjetskih sveučilišta i znanstvenih institucija. Skup je podržan i od Europske akademije znanosti i umjetnosti.
Skup organiziraju: HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI, Zavod za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu u Rijeci, KLINIČKI BOLNIČKI CENTAR RIJEKA, SVEUČILIŠTE U RIJECI MEDICINSKI FAKULTET, HRVATSKI LIJEČNIČKI ZBOR – Podružnica Rijeka

PROGRAM

28.06. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti donirala 2400 svezaka knjiga knjižnicama 64 srednje škole

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u prvih šest mjeseci 2015. donirala je 2400 svezaka knjiga knjižnicama 64 srednje škole iz svih dijelova Hrvatske. 

Priopćenje

23.06. Obilježavanje Dana državnosti Republike Hrvatske i Republike Slovenije

U utorak, 23. lipnja 2015. u 19 sati u velikoj dvorani Zavoda HAZU-a u Splitu (Palača Milesi), Trg braće Radića 7, Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU iz Splita i Slovensko kulturno društvo "Triglav" Split svečano će obilježiti Dan državnosti Republike Hrvatske i Republike Slovenije.
O sjećanju na 25. lipnja 1991., dan kada su Republika Hrvatska i Republika Slovenija proglasile svoje suverene i neovisne države govorit će akademik Davorin Rudolf i predsjednik Slovenskog kulturnog društva "Triglav" iz Splita mr. sc. Cveto Šušmelj.
U programu će sudjelovati mješoviti pjevački zbor "Triglav".

Pozivnica

19.06. Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić posjetio je u petak 19. lipnja Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje ga je primio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić.

Priopćenje

18.06. Predstavljanje knjige Iz povijesti zdravstva Bjelovara

U četvrtak, 18. lipnja 2015. u 19 sati u Gradskom muzeju Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 1, bit će predstavljena knjiga Iz povijesti zdravstva Bjelovara autora prof. dr. sc. Dubravka Habeka, dr. med. 
Knjigu će predstaviti: akademik Dragan Dekaris, Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, prof. dr. sc. Željko Dugac, recenzent, prof. dr. sc. Slobodan Kaštela, glavni i odgovorni urednik, voditelj Zavoda u Bjelovaru, prof. dr. sc. Vladimir Strugar, urednik, upravitelj Zavoda u Bjelovaru i prof. dr. sc. Dubravko Habek, dr. med., autor.
U glazbenom dijelu programa nastupit će duo violina Lorena Radičević i Luka Baranašić, učenici Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru. 

Pozivnica

Plakat

18.06. Okrugli stol: Meteorit Križevci

U četvrtak, 18. lipnja 2015. u 16 sati, u Velikoj vijećnici Grada Križevaca, Ivana Zakmardija Dijankovečkoga 12, održat će se okrugli stol: Meteorit Križevci. Skup organizira Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Koprivničko-križevačke županije Križevci i Križevačka astronomska udruga Perzeidi.

POZIV

17.06. Okrugli stol: Sjeverni Jadran u komparativnoj perspektivi: Rijeka, Kopar i Trst od 1867. do 1941.”

U srijedu 17. lipnja 2015. s početkom u 10 sati u Vijećnici Grada Rijeke (Korzo 16, Rijeka) održat će se  Okrugli stol “Sjeverni Jadran u komparativnoj perspektivi: Rijeka, Kopar i Trst od 1867. do 1941.”  u suorganizaciji Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci i Univerze na Primorskem Znanstveno-raziskovalnega središča Koper.

Poziv

 

17.06. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je u srijedu 17. lipnja 2015. Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje se sastala s predsjednikom HAZU akademikom Zvonkom Kusićem, članovima Uprave HAZU te ostalim članovima Akademije. 

Priopćenje

  

 

17.06. Okrugli stol Modeli uklapanja crpnih hidroelektrana u elektroenergetski sustav - potrebe i mogućnosti izgradnje crpnih hidroelektrana u Hrvatskoj

U srijedu 17. lipnja u 10 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Josipa Jurja Strossmayera 14, Znanstveno vijeće za energetiku HAZU u suradnji s HRO CIGRE organizira Okrugli stol o crpnim elektranama u Hrvatskoj.

Poziv

16.06. Otvaranje izložbe i predstavljanje knjige "ZDRAVKO BREGOVAC - ARHIV ARHITEKTA" autorice Ivane Nikšić Olujić u Hrvatskom muzeju arhitekture

U utorak, 16. lipnja 2015. u 19 sati u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU otvara se izložba i predstavlja knjiga „Zdravko Bregovac. Arhiv arhitekta“ autorice Ivane Nikšić Olujić. O knjizi će govoriti voditelj Muzeja i urednik knjige akademik Andrija Mutnjaković, potpredsjednik HAZU Velimir Neidhardt i recenzent knjige akademik Mladen Obad Šćitaroci. 
Izložba predstavlja dva razdoblja djelovanja arhitekta Zdravka Bregovca, ujedno i dvije tematski zaokružene cjeline – prvu izravno povezanu s grupom EXAT 51 1950-ih godina i drugu posvećenu gotovo isključivo turističkoj izgradnji. Sav na izložbi predstavljeni materijal dio je zbirke Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU. 
Izložba ostaje otvorena do 14. srpnja 2015. radnim danom od 11 do 19 sati.

Deplijan

16.06. 2. ONKOLOŠKI KOLOKVIJ

U utorak, 16. lipnja s početkom u 13 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se 2. Onkološki kolokvij.
Uz izlaganja dr. sc. Nevena Žarkovića i prof. dr. sc. Antonia Juretića na 2. Onkološkom kolokviju će biti predstavljen zbornik radova 1. simpozija Tumori probavnoga sustava – rak debeloga crijeva.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

 

15.06. Glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan primio izaslanstvo Američke akademije za forenzičke znanosti

Glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan primio je u ponedjeljak 15. lipnja izaslanstvo Američke akademije za forenzičke znanosti (AAFS) koje je predvodio njen predsjednik prof. dr. Victor Weeden. 

Priopćenje

15.06. Glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan primio saborskog zastupnika Veljka Kajtazija

Glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan primio je u ponedjeljak 15. lipnja u palači HAZU zastupnika romske i još 11 nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru Veljka Kajtazija. U razgovoru je izraženo obostrano zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom Hrvatske akademije s romskom nacionalnom manjinom te je dogovoreno da će se u jesen u HAZU održati znanstveni skup na kojem će se govoriti o položaju Roma u Hrvatskoj te o razlikama između romskog i bajaškog jezika. 

Priopćenje

12.06. 41. ŠKOLA BIOLOŠKE ANTROPOLOGIJE „DR. HUBERT MAVER“: Longitudinalna istraživanja u holističkom antropološkom pristupu

U petak, 12. lipnja u velikoj dvorani palače HAZU na Trgu N. Š. Zrinskog 11 s početkom u 9 sati održat će se 41. ŠKOLA BIOLOŠKE ANTROPOLOGIJE „DR. HUBERT MAVER“ pod naslovom Longitudinalna istraživanja u holističkom antropološkom pristupu.
Organizatori skupa su Razred za prirodne znanosti HAZU, Znanstveno vijeće za antropologijska istraživanja HAZU, Insititut za antropologiju, Hrvatsko antropološko društvo, Hrvatsko društvo za medicinsku antropologiju Hrvatskog liječničkog zbora, Akademija medicinskih znanosti i Komisija za medicinsku antropologiju i epidemiologiju Međunarodne unije antropoloških i etnoloških znanosti. 

Pozivnica

Program

Priopćenje

 

 

12.06. Simpozij NEFUNKCIONALNI EKSPANZIVNI PROCESI SELARNE REGIJE

U petak 12. lipnja u 10 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Josipa Jurja Strossmayera 14 održava se Simpozij NEFUNKCIONALNI EKSPANZIVNI PROCESI SELARNE REGIJE pod pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti HAZU.
Simpozij organiziraju Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Klinički bolnički centar Zagreb i Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice.

Program

Poziv za medije

 

12.06. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić na međunarodnoj biomedicinskoj konferenciji OMICs in biomedical research u Splitu

U petak 12. lipnja u Splitu se završava međunarodna biomedicinska konferencija OMICs in Biomedical Research započeta 8. lipnja koju su organizirali Mediteranski institut za istraživanje života (MedILS) i Sveučilište u Torontu. Glavni organizatori konferencije su dopisni članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti prof. dr. sc. Miroslav Radman i prof. dr. sc. Igor Štagljar, profesor na Odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku Medicinskog fakulteta Sveučilištu u Torontu, te prof. dr. sc. Mladen Merćep, ravnatelj MedILS-a. Konferenciju je zadnji dan posjetio i predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić. Na konferenciji je sudjelovao  i akademik Slobodan Vukičević s predavanjem na temu Bone morphogenetic proteins in regenerative medicine. Riječ je o najjačoj biomedicinskoj konferenciji ikad održanoj u Hrvatskoj od njenog osamostaljenja na kojoj sudjeluje 120 uglednih znanstvenika s najelitnijih svjetskih sveučilišta iz 15 zemalja. 

Priopćenje

12.-13.06. 6. Hrvatski kongres regionalne anestezije i analgezije - pod pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti HAZU

Hrvatsko društvo za regionalnu anesteziju i analgeziju u suradnji s Europskim društvom za regionalnu anesteziju i liječenje boli, a pod pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti,  organizira 6. hrvatski kongres regionalne anestezije i analgezije s međunarodnim sudjelovanjem, koji će se održati u Zagrebu 12. i 13. lipnja 2015. u Hotelu Dubrovnik ul. Ljudevita Gaja 1.

Sažetak o kongresu

Program kongresa

 

11.06. Predavanje prof. dr. sc. Bojana Jerbića: KOGNITIVNI STROJEVI – IZAZOV TRANSDISCIPLINARNOSTI

U četvrtak, 11. lipnja s početkom u 18 sati Znanstveno vijeće za tehnološki razvoj Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizira predavanje prof. dr. sc. Bojana Jerbića pod naslovom KOGNITIVNI STROJEVI – IZAZOV TRANSDISCIPLINARNOSTI.

Uz uvodnu riječ predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića predavanje će moderirati predsjednik ZV za tehnološki razvoj akademik Marin Hraste.

Poziv

Priopćenje

ZG-magazin

11.06. Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem: IZAZOVI ZDRAVSTVENOG TURIZMA U SJEVEROZAPADNOJ HRVATSKOJ

U četvrtak 11. lipnja 2015. s početkom u 10 sati, u Skupštinskoj dvorani Varaždinske županije, Franjevački trg 7, Varaždin održat će se znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem: IZAZOVI ZDRAVSTVENOG TURIZMA U SJEVEROZAPADNOJ HRVATSKOJ.

Skup organiziraju Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu, Varaždinska županija i Turistička zajednica Varaždinske županije.

POZIV

Poziv za medije

11.06. 8. simpozij: MATEMATIČKI MODELI U ISTRAŽIVANJU FUNKCIJA KARDIOVASKULARNOG SUSTAVA / MATHEMATICAL MODELING IN THE FUNCTION OF CARDIOVASCULAR SYSTEM

U četvrtak 11. lipnja 2015. od 9:30 na Sveučilišnom kampusu, Sveučilišni Odjeli Sveučilišta u Rijeci, dvorana O-030, Radmile Matejčić 2, Rijeka, u organizaciji Zavoda za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu HAZU u Rijeci, Akademije medicinskih znanosti Hrvatske - Podružnica Rijeka i Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci 8. simpozij: MATEMATIČKI MODELI U ISTRAŽIVANJU FUNKCIJA KARDIOVASKULARNOG SUSTAVA / MATHEMATICAL MODELING IN THE FUNCTION OF CARDIOVASCULAR SYSTEM.

PROGRAM

10.06. - 30. 06. Izložba Andrija Štampar (1888-1958)

Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti  u Požegi u suradnji sa Gradom Pleternica, Hrvatskim državnim arhivom i Hrvatskom knjižnicom i čitaonicom u Pleternici otvara 10. lipnja 2015. u 19 sati izložbu Andrija Štampar (1888-1958) autorice dr.sc. Meline Lučić. Prijenos uživo na web stranici www.hkcp.hr u 19 sati.

Prisutne će pozdraviti ravnatelj Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica Franjo Novak, prof., akademik Dubravko Jelčić, voditelj Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi, dr. sc. Snježana Jakobović, upraviteljica Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi, predstavnik Hrvatskog državnog arhiva i gospođa Antonija Jozić gradonačelnica Grada Pleternice.
Izložbu će otvoriti gospođa Antonija Jozić, gradonačelnica Grada Pleternice.
Izložba se može pogledati u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica, Vinogradska 3 od 10. lipnja do 30. lipnja 2015. (ponedjeljak, srijeda, petak 9-16 sati; utorak, četvrtak 11-18 sati; subota 8-13 sati).

Pozivnica

 

10.06. II. Tribina: INOVACIJE U MEDICINI

U srijedu, 10. lipnja s početkom u 13 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se II. po redu tribina INOVACIJE U MEDICINI. Tribinu organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Sveučilište u Zagrebu.

Poziv

Priopćenje

 

08.06. Oskar znanja dodijelit će se u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u ponedjeljak 8. lipnja ravnateljicu Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranku Žarković Pečenković. Tijekom susreta dogovoreno je da će se dodjela priznanja Oskar znanja održati krajem lipnja u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. 

Priopćenje

07.06. Umro akademik Hrvoje Babić

U nedjelju 7. lipnja u Zagrebu je u 86. godini života umro akademik Hrvoje Babić, istaknuti hrvatski znanstvenik na području elektronike, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu. Sprovod akademika Babića bit će u četvrtak 11. lipnja u 15.50 sati na groblju Mirogoj u Zagrebu.

Priopćenje

Osmrtnica

03.06. Predsjednik Makedonske akademije znanosti i umjetnosti akademik Vlado Kambovski posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Predsjednik Makedonske akademije znanosti i umjetnosti (MANU) akademik Vlado Kambovski posjetio je u srijedu 3. lipnja Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje ga je primio glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan. Sastanku se pridružio i predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, a nazočne su bile i tajnica HAZU Marina Štancl i voditeljica Odjela za međunarodnu suradnju HAZU Jelena Đukić.

Priopćenje

 

03.06. Konferencija: Zaposlimo Hrvatsku

Uvodna konferencija projekta Zaposlimo Hrvatsku, koju organiziraju Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH održat će se 3. lipnja u 10 sati u Vijećnici Hrvatske gospodarske komore, Rooseveltov trg 2, Zagreb.

Program konferencije

Plakat

Priopćenje

01.06. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na proslavi Dana Hrvatskog katoličkog sveučilišta

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u ponedjeljak 1. lipnja na proslavi Dana Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Priopćenje

01.06. Predstavljanje 13. knjige Rasprava i građe za povijest znanosti: DVA ŽIVOTA ANICE JUŠIĆ

U ponedjeljak, 01. lipnja s početkom u 17 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N.Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se predstavljanje 13. knjige Rasprava i građe za povijest znanosti: DVA ŽIVOTA ANICE JUŠIĆ - Razvoj neurologije i hospicijskog pokreta u Hrvatskoj tijekom druge polovine 20. stoljeća.

Poziv

Priopćenje

 

01.-05. 06. 26. Ljetna škola moždanog udara - Zdravi način života i prevencija moždanog udara (26th Summer Stroke School - Healthy lifestyle and prevention of stroke)

Od 1. do 5. lipnja u Dubrovniku se održava 26. Ljetna škola moždanog udara, čija je utemeljiteljica, organzatorica te jedna od direktorica ovog Međunarodnog poslijediplomskog tečaja, akademkinja Vida Demarin.

Ljetna škola održava se pod pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Svjetske organizacije za moždani udar

Cilj provođenja Ljetne škole je podržati suradnju i promovirati razmjenu znanja i iskustva među sudionicima iz cijeloga svijeta. Ljetna škola predstavlja mjesto sastanaka uglednih stručnjaka koji se bave problematikom moždanog udara, predstavlja mjesto za raspravu o svim glavnim aspektima rizičnih čimbenika, kao i novih uvida u epidemiologiju, prevenciju, dijagnostiku, liječenja i rehabilitaciju moždanog udara.

Program

26TH SUMMER STROKE SCHOOL

29.- 30. 05. Znanstveni skup: Poremećaji ličnosti: stvarni ljudi, stvarni problemi

Od 29. - 30. svibnja 2015. godine u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se znanstveni skup "POREMEĆAJI LIČNOSTI: STVARNI LJUDI I STVARNI PROBLEMI".
Skup se održava pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a u organizaciji Znanstvenog vijeća za antropologijska istraživanja HAZU, Hrvatskog društva za psihoanalitičku psihoterapiju, Klinike za psihijatriju Medicinskog fakulteta KBC Zagreb, Centra za unapređenje mentalnog zdravlja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog društva za personologiju, poremećaje ličnosti i poremećaje hranjenja (u osnivanju).

Poziv

Priopćenje

28.05. Tribina ULOGA MEDIJA U IZBORIMA

U četvrtak,  28. svibnja u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Znanstveno vijeće za kazalište, film radio i televiziju HAZU organizira tribinu Uloga medija u izborima.

Pozdravne riječi uputit će akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije, a uvodno će govoriti dr. sc. Nada Zgrabljić Rotar, dr. sc. Anđelko Milardović, dr. sc. Ivan Rimac i Dražen Vukov Colić.

Poziv

Priopćenje

28.05. Svečana akademija u povodu 70. obljetnice osnutka i djelovanja Zavoda za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli

U četvrtak 28. svibnja 2015. s početkom u 11 sati u Vijećnici Grada Rijeke (Korzo 16, Rijeka) održat će se svečana akademija u povodu 70. obljetnice osnutka i djelovanja Zavoda za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli.

POZIVNICA

28.-30.05. XX. Kongres Multidisciplinarne neurotraumatološke Euroakademije / 20th Annual EMN Congress

Od 28. do 30. svibnja u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Opatička 18 održava se XX. Kongres Europske multidisciplinarne neurotraumatološke akademije, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Suorganizatori kongresa su Klinika za neurokirurgiju KBC Sestre Milosrdnice, Udruga neurokirurga jugoistočne Europe (South East Neurosurgical Society),
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - Razred za medicinske znanosti i Zdravstveno veleučilište Zagreb.

Program simpozija

Obavijest za medije

  


 

27. 05. Predavanje izv. prof. dr. sc. Zrinke Erent Sunko: Povijest pravnog položaja žena i pravo na izbor u zemljama komunističkog (i socijalističkog) pravnog kruga

U srijedu 27. svibnja 2015. u 19 sati u multimedijskoj dvorani palače Herzer Gradskog muzeja Varaždin predavanje: Povijest pravnog položaja žena i pravo na izbor u zemljama komunističkog (i socijalističkog) pravnog kruga održatiće izv. prof. dr. sc. Zrinka Erent Sunko s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Predavanje organiziraju: Zavod za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu i Društvo povjesničara Grada Varaždina i Varaždinske županije.

POZIVNICA

27. - 30. 05. Međunarodni interdisciplinarni simpozij CroArtScia 2015.

Međunarodni interdisciplinarni simpozij CroArtScia 2015. Glavna tema simpozija CroArtScia2015. je približavanje i sjedinjavanje znanosti, umjetnosti i tehnologije. Cilj je senzibilizirati javnost za interakciju prirodnih znanosti, društvenih znanosti, tehnologije i umjetnosti, te potaknuti umjetnike na uključivanje u istraživačke projekte. Pozivamo na sudjelovanje.

CroArtScia 2015
Ruđer Bošković Institute
 

27. do 30.05. 55th International Neuropsychiatric Pula Congress (INPC) - 55. Međunarodni neuropsihijatrijski kongres u Puli

Od srijede 27. do subote 30. svibnja Udruga za neuropsihijatriju i Kuratorij INPC u Puli se organiziraju 55. Međunarodni neuropsihijatrijski kongres pod pokroviteljstvom Predsjednice RH te u suorganizaciji Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Kongres je jedan od najstarijih medicinskih kongresa u svijetu (u kontinuitetu se održava od 1961.). Ove godine očekuje se više od 400 sudionika te šezdesetak predavača, redom uvaženih neurologa i psihijatara.

Više na web stranici: www.pula-cong.com

Poziv za medije

 

26.05. Predavanje prof. dr. sc. Marc Fontecavea: Chemistry and Energy Issues: Fuels from water, carbon dioxide and sun (u okviru održavanja manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj)

U utorak, 26. svibnja s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu svoje će predavanje održati prof. dr. sc. Marc Fontecave pod naslovom CHEMISTRY AND ENERGY ISSUES: FUELS FROM WATER, CARBON DIOXIDE AND SUN.

Predavanje se održava u okviru manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj.


POZIV

22.05. Simpozij: Djelo Andrije Štampara - pogled u budućnost

Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti  u Požegi u suradnji sa Udrugom narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ organizira 22. svibnja 2015. s početkom u 10 sati simpozij Djelo Andrije Štampara - pogled u budućnost.
Simpozij će otvoriti akademik Dubravko Jelčić, voditelj Zavoda HAZU Požega.

Pozivnica

 

21.5. Predstavljanje projekta: HRVATSKA TEHNIČKA ENCIKLOPEDIJA: povijest i razvoj tehnike u Hrvatskoj - hrvatska tehnička baština

U četvrtak 21. svibnja u 18 sati u u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Josipa Jurja Strossmayera 14 u Zagrebu, održat će se predstavljanje projekta HRVATSKA TEHNIČKA ENCIKLOPEDIJA

Uvodno će govoriti akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije, pozdravne riječi uputit će prof. dr. sc. Vladimir Andročec, predsjednik Akademije tehničkih znanosti Hrvatske i dr. sc. Antun Vujić, glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, a doc. dr. sc. Zdenko Jecić, glavni urednik Hrvatske tehničke enciklopedije, održat će predavanje ENCIKLOPEDIZACIJA NACIONALNE TEHNIČKE BAŠTINE.

Poziv

Priopćenje


 

 

21.05. Predavanje prof. dr. sc. Dragana Ljutića: Arterijska hipertenzija i prehrana

U četvrtak, 21. svibnja 2015. godine u 18 sati održat će se još jedno u nizu predavanja organiziranih u suradnji Zavoda za znastveni i umjetnički rad HAZU u Splitu i Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, podružnice u Splitu. Predavanje će održati prof. dr. sc. Dragan Ljutić, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu u velikoj dvorani Zavoda HAZU u Splitu (Palača Milesi), Trg braće Radića 7.

POZIVNICA

21.05.- 6. ZNANSTVENA TRIBINA: DENTALNA MEDICINA – Povijesni osvrt i aktualne teme

21. svibnja u 13 sati u Vijećnici Medicinskog fakulteta, B. Branchetta 20, Rijeka održati će se 6. ZNANSTVENA TRIBINA: DENTALNA MEDICINA – Povijesni osvrt i aktualne teme.
Tribinu organiziraju Zavod za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Rijeci i Akademija medicinskih znanosti Podružnica Rijeka.

PROGRAM

19. 05. Svečana akademija u povodu 100. OBLJETNICE ROĐENJA AKADEMIKA IVANA SUPEKA

U utorak, 19. svibnja s početkom u 19 sati u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu svečana akademija u povodu 100. OBLJETNICE ROĐENJA AKADEMIKA IVANA SUPEKA.
Svečanu akademiju organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Sveučilište u Zagrebu i Institut Ruđer Bošković.

POZIV

PRIOPĆENJE

 

18.05. Predstavljanje partiture „Simfonija“ i dvostrukog CD-a akademika Frane Paraća

U ponedjeljak, 18. svibnja s početkom u 18 sati u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se predstavljanje partiture „Simfonija“ i dvostrukog CD-a akademika Frane Paraća.

Nakon uvodne riječi predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića, na predstavljanju će govoriti ministar kulture i član suradnik HAZU Berislav Šipuš, prof. i akademik Frano Parać, a predstavljanje će voditi članica suradnica dr. sc. Eva Sedak. 

Predstavljanje će uveličati violinist Orest Shourgot na Guarnerijevoj violini King i pijanist Domagoj Gušćić izvedbom skladbe akademika Paraća Sonata za violinu i klavir.

Poziv

Priopćenje

18.05. Događanje u sklopu manifestacije Međunarodni dan muzeja 2015. - Muzeji i održivo društvo: ZELENI URBANIZAM I GRADOVI BUDUĆNOSTI - POVEZIVANJE EU PROSTORA

18. travnja s početkom u 11 sati,  u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU obilježit će se Međunarodni dan muzeja. Sukladno naslovnoj temi ovogodišnje manifestacije Muzeji i održivo društvo, prigodni program je koncipiran kao aktivna prezentacija ideja o potrebi usvajanja novih obrazaca održivog razvoja u kontekstu ponašanja prema okolišu i resursima na području arhitekture i urbanističkog planiranja, sa ciljem senzibiliziranja javnosti za izazove održivog društva. Pod naslovom Zeleni urbanizam i gradovi budućnosti – povezivanje EU prostora održat će se niz predavanja s uvodnim izlaganjima, diskusijom i projekcijama.
Predavanja će održati Mladenka Dabac, autor i utemeljitelj +green concept, +green hotel, +green toplice EU autorskih projekata 2003.-2015. u kojima će se propitivati motivacije, metodologije i kreativna rješenja usmjerena prema adekvatnom oblikovanju prostora i stvaranju ravnoteže između dinamike razvoja društva i granica prirodnih potencijala okoline.

POZIVNICA

 

15.05. Predstavljanje knjige: DESPOTOVA PREDAVANJA (1969 – 1971)

U petak, 15. svibnja. 2015. g. u 11 sati u  velikoj  dvorani  palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnost Zrinski trg 11, Kabinet za pravo, politiku i sociologiju „Juraj Križanić“ Razreda za društvene znanosti organizira predstavljanje knjige: DESPOTOVA PREDAVANJA (1969 – 1971).
Uvodna izlaganja podnijet će: akademik Mislav Ježić, prof. dr. sc. Stjepan Kušar, akademik Zvonko Posavec.
U raspravi će sudjelovati dr. Dimitrije Savić (sabrao i za tisak priredio knjigu) i akademik Branko Despot.

POZIV

14.05. Predavanje dr. sc. Željke Čorak: UMIJEĆE NASLJEĐIVANJA

U četvrtak, 14. svibnja s početkom u 18 sati na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se predavanje članice suradnice HAZU dr. sc. Željke Čorak UMIJEĆE NASLJEĐIVANJA. Uvodnu riječ će uputiti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić.

Poziv

Priopćenje

 

13.05. U HAZU predstavljena knjiga 50 godina 50 priča

U Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u srijedu 13. svibnja javnosti je predstavljena knjiga 50 godina 50 priča urednika prof. dr. sc. Tomislava Sabljaka, člana suradnika HAZU. Promocija je održana u sklopu proslave 50. godišnjice natječaja Kratka priča Večernjeg lista kojoj su pokrovitelji HAZU i Ministarstvo kulture. Na promociji je govorio i predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić.

Priopćenje

13.05. - 06.06. Izložba i predavanja: Josip Juraj Strossmayer i Bjelovar: trajna prisutnost - 200. godišnjica rođenja Josipa Jurja Strossmayera i 10. godišnjica osnivanja Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Bjelovaru

U srijedu, 13. svibnja 2015. u 19 sati u Narodnoj knjižnici „Petar Preradović“ Bjelovar, Studijski odjel, Trg Eugena Kvaternika 11/2, bit će otvorena prigodna izložba i predavanja „Josip Juraj Strossmayer i Bjelovar: trajna prisutnost - 200. godišnjica rođenja Josipa Jurja Strossmayera“ i „10. godišnjica osnivanja Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru“.     

Sudjeluju: akademik Franjo Šanjek, tajnik Razreda za društvene znanosti, Mladen Medar, dipl. arheolog i povjesničar umjetnosti, prof. dr. sc. Slobodan Kaštela, član suradnik i voditelj Zavoda u Bjelovaru, prof. dr. sc. Vladimir Strugar, upravitelj Zavoda u Bjelovaru. Autori izložbe koja je otvorena do 6. lipnja 2015. su Štefanija Bujger, prof. i Slaven Pejić, mag. inf.

 

POZIVNICA

PLAKAT

13.05. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio predsjednika Akademije znanosti i umjetnosti Kosova Hivzija Islamija

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u srijedu 13. svibnja predsjednika Akademije znanosti i umjetnosti Kosova Hivzija Islamija. 

Priopćenje

12.05. Predavanje prof. dr. sc. Marine Titlić: Moždani udar

U utorak, 12. svibnja, u 19 sat,i u velikoj dvorani Zavoda HAZU u Splitu, trg braće Radić 7, prof. dr. sc. Marina Titlić, predstojnica Klinike za neurologiju Kliničkog bolničkog centra Split održat će predavanje na temu: Moždani udar.
Uvodnu riječ uputit će voditelj splitskog Zavoda HAZU, akademik Davrin Rudolf.

PLAKAT

12.05. Međunarodni znanstveni skup o 300. obljetnici slavne obrane Sinja 1715.

U utorak 12. svibnja u 18 sati u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održava se Međunarodni znanstveni skup o 300. obljetnici slavne obrane Sinja1715. Skup organiziraju Franjevački samostan Gospe Sinjske u Sinju, Viteško alkarsko društvo Sinj, grad Sinj i gradovi i općine Cetinske krajine pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Pokrovitelj 300. obljetnice slavne obrane Sinja 1715. godine je Hrvatski sabor.

Pozivnica

Program skupa

Za medije

Priopćenje

11.05. Okrugli stol: ZAŠTITA POTROŠAČA

U ponedjeljak, 11. svibnja s početkom u 10 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se Okrugli stol ZAŠTITA POTROŠAČA. 

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

09.05. Akademik Marko Šarić i glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan na proslavi 70. obljetnice pobjede nad fašizmom


Akademik Marko Šarić i glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan sudjelovali su u subotu 9. svibnja 2015. na svečanoj akademiji prigodom obilježavanja 70. obljetnice pobjede nad fašizmom.

Priopćenje

08.05. Predavanje: Splitski govor - splitska čakavština

U petak, 8. svibnja u 19 sati u organizaciji Zavoda HAZU u Splitu i Udruge "Marko Uvodić Splićanin" iz Splita održat će se predavanje na temu "Splitski govor - splitska čakavština".
Predavači su akademik Nenad Cambi, dr.prof. Dunja Jutronić, dr.sc. Dijana Ćurković i Hrvoje Vuletić, dipl. etnolog. Program će obogatiti muzičko - recitatorski program djece i kantautora Mlađana Tudora.

Pozivnica

08.05. Komemorativni skup akademiku Vladimiru Ibleru (1913. - 2015.)

U petak, 8. svibnja 2015. godine, u 12 sati, u velikoj dvorani Pravnog fakulteta u Splitu, Domovinskog rata 8, održat će se komemorativni skup u povodu smrti akademika Vladimira Iblera, dugogodišnjeg voditelja akademijina Zavoda u Splitu i profesora međunarodnoga prava na Poslijediplomskom studiju Prava mora splitskog Pravnog fakulteta.

Na skupu će govoriti dekan Pravnoga fakulteta u Splitu prof. dr. sc. Željko Radić, pročelnica Katedre međunarodnog prava; prof. dr. sc. Vesna Barić Punda i akademik Davorin Rudolf.

Najava

05.05. Slovački ministar obrazovanja, znanosti, istraživanja i sporta Juraj Draxler posjetio HAZU

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u utorak 5. svibnja2015. ministra obrazovanja, znanosti, istraživanja i sporta Slovačke Jurja Draxlera koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. 

Priopćenje

05.05. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u utorak 5. svibnja ministra znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedrana Mornara kojem je to bio prvi službeni posjet Akademiji od preuzimanja ministarske dužnosti.Akademik Kusić je ministra Mornara obavijestio o ustroju i djelovanju HAZU i istaknuo dosadašnju suradnju s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta. Na sastanku je dogovoreno intenziviranje suradnje Akademije i Ministarstva u cilju promicanja znanosti i njene uloge u društvu. 

Priopćenje

05.05. Komemorativni sastanak akademiku Smiljku Ašpergeru

U utorak 05. svibnja, u 11 sati, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11, Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti priređuje komemorativni sastanak u povodu prve obljetnice smrti akademika Smiljka Ašpergera.

Sastanak će otvoriti akademik Andrej Dujella, tajnik Razreda, a o životu i djelu preminulog akademika govorit će akademik Leo Klasinc, prof. dr. sc. Tomislav Cvitaš, akademik Nenad Trinajstić i akademik Ivo Šlaus.

Poziv

Priopćenje

30.04. Umro akademik Vladimir Ibler

U četvrtak 30. travnja u Zagrebu je u 102. godini života umro akademik Vladimir Ibler, najstariji član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, istaknuti stručnjak za međunarodno pravo, redoviti profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ispraćaj akademika Iblera bit će u srijedu 6. svibnja u 13.35 sati na krematoriju u Zagrebu.

Priopćenje

29.04. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić u Sisku održao predavanje o Josipu Jurju Strossmayeru

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić održao je u srijedu 29. travnja u Velikom kaptolu u Sisku predavanje o utemeljitelju Akademije biskupu Josipu Jurju Strossmayeru, upravo na Dan Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i 154. godišnjicu njenog osnutka.

Priopćenje

29.04. Proslava Dana Hrvatske akademije i dodjela Nagrada Hrvatske akademije

U srijedu 29. travnja u 11 sati u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11, održat će se svečana sjednica u povodu Dana Hrvatske akademije i dodjela Nagrada Hrvatske akademije za 2014. godinu.

Program

Dobitnici Nagrade HAZU za 2014.

Informacije o dobitnicima Nagrade HAZU

Poziv za medije

Priopćenje

Govor predsjednika HAZU

 

26.04. Izaslanstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti odalo počast žrtvama logora u Jasenovcu

Izaslanstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koje su činili glavni tajnik akademik Pavao Rudan i tajnik Razreda za prirodne znanosti akademik Ivan Gušić prisustvovalo je u nedjelju 26. travnja komemoraciji povodom 70. obljetnice proboja zatočenika ustaškog koncentracijskog logora u Jasenovcu. Akademik Rudan i akademik Gušić odali su počast žrtvama jasenovačkog logora polaganjem vijenca kod spomenika Cvijet.

Priopćenje

26.04. Umro akademik Milan Herak

U nedjelju 26. travnja u Zagrebu je u 99. godini života umro akademik Milan Herak, istaknuti hrvatski geolog, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu. Ispraćaj akademika Heraka bit će u srijedu 29. travnja u 15 sati na krematoriju u Zagrebu. 

Priopćenje

24.04. ZNANSTVENI SIMPOZIJ: NOVOSTI U OPERACIJI KATARAKTE

U petak, 24. travnja 2015. godine od 14.00 – 19:15 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, Trg N. Š. Zrinskog 11, održat će se znanstveni simpozij: NOVOSTI U OPERACIJI KATARAKTE.

Uvodnu riječ će uputiti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić.

Skup organiziraju: Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, i Specijalna bolnica za oftalmologiju "Svjetlost" Klinika za oftalmologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Poziv i program

Poziv za medije

Priopćenje

23.04. Proslava 100-te obljetnice rođenja akademika Ivana Supeka

U četvrtak, 23. travnja s početkom u 9.30 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se skup u povodu obilježavanja 100-te obljetnice rođenja akademika Ivana Supeka. Skup će pozdraviti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić.

Poziv

Priopćenje

 

23.04. Manifestacija NOĆ KNJIGE 2015.

U četvrtak, 23. travnja s početkom u 18 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu, manifestacija NOĆ KNJIGE 2015.

Pozivnica

 

22.04. Predavanje dr. sc. Jasne Jurec Nemčić: Kakvu vodu piju Križevčani?

U srijedu, 22. travnja s početkom u 19 sati u Velikoj vijećnici Gradske uprave u Križevcima održat će se predavanje dr. sc. Jasne Jurec Nemčić KAKVU VODU PIJU KRIŽEVČANI?

Poziv

 

22.04. Promocija knjige akademkinje Koraljke Kos HRVATSKA UMJETNIČKA POPIJEVKA

U srijedu 22. travnja u 18 sati u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, održat će se promocija knjige akademkinje Koraljke Kos Hrvatska umjetnička popijevka.
Uvodno će govoriti akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, knjigu će predstaviti akademik Ante Stamać, akademkinja Koraljka Kos i članica suradnica prof. dr. sc. Vjera Katalinić, nakon čega će uslijediti prigodni glazbeni program.

Poziv

Za medije

Priopćenje

22.4. Znanstveni skup: DAN KADA JE NASTALA DRŽAVA HRVATSKA 1991.

U srijedu 22. travnja u 12 sati u auli Rektorata Sveučilišta "Josipa Jurja Strossmayera" u Osijeku, Trg Svetog Trojstva 3, održat će se znanstveni skup: "Dan kada je nastala država Hrvatska 1991."

Poziv

22.04. Tribina: INOVACIJE U MEDICINI

U srijedu, 22. travnja s početkom u 13 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu, tribina: INOVACIJE U MEDICINI.

POZIV

PRIOPĆENJE

21.04. Predstavljanje maraka: ZNAMENITI HRVATI - J. J. Strossmayer, I. Supek i L. Sorkočević

U utorak 21. travnja u 11 sati, u velikoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg N. Š. Zrinskog 11 Hrvatska pošta i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti organiziraju svečano predstavljanje prigodnih poštanskih maraka iz serije
Znameniti Hrvati – Josip Juraj Strossmayer, Ivan Supek i Luka Sorkočević.

Na predstavljanju će govoriti akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU, akademik Nikša Stančić, akademik Ksenofont Ilakovac, prof. dr. sc. Vjera Katalinić, članica suradnica HAZU i dr. Željka Čorak,članica suradnica HAZU i predsjednica Povjerenstva za izbor motiva te grafičkih i likovnih rješenja poštanskih maraka RH.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

21.04. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila izaslanstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je u utorak 21. travnja izaslanstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u kojem su bili predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, potpredsjednici akademik Jakša Barbić i akademik Velimir Neidhardt, glavni tajnik akademik Pavao Rudan i tajnica HAZU Marina Štancl. 

Priopćenje

20.04. Otvorenje Memorijalne sobe nobelovaca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga

U ponedjeljak 20. travnja u 18 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14, održat će se svečano otvorenje Memorijalne sobe nobelovaca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga.

Nakon uvodnih govora akademika Zvonka Kusića, predsjednika Hrvatske akademije i akademika Andreja Dujelle, tajnika Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Akademije, predavanja će održati akademik Vitomir Šunjić i akademik Mladen Žinić.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

 

20.04. Umro akademik Nikola Kallay

U ponedjeljak 20. travnja 2015. u Zagrebu je u 73. godini života umro akademik Nikola Kallay, istaknuti hrvatski kemičar, član Predsjedništva Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu. Ispraćaj akademika Kallaya bit će u četvrtak 23. travnja u 12.10 sati na krematoriju u Zagrebu.

Priopćenje

20.04. Predstavljanje grafičke mape Stanislav Marijanović / Karakteri

U ponedjeljak, 20. travnja 2015. u 12 sati u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Strossmayerov trg 12, Zagreb, predstavljanje grafičke mape Stanislav Marijanović / Karakteri Edicija ARGOLA.

Na predstavljanju će govoriti: upraviteljica Kabineta grafike mr. sc. Slavica Marković, kustosica Ana Petković Basletić i umjetnik akad. slik. grafičar Stanislav Marijanović

Za medije

19.04. XXV MARULIĆEVI DANI

U nedjelju, 19. travnja 2015. godine u 17 sati, otvaraju se dvadeset i peti Marulićevi dani. Svečano otvorenje znanstvenoga, knjiženog i izdavačkog programa otvorit će akademik Nenad Cambi, te dr. sc. Vlado Rezar.

I ove godine organizatori su priredili bogati i zanimljiv program u sklopu kojeg će posjetitelji moći pogledati izložbu "Dvadeset pet godina Marulićevih dana (1991-2015)", sudjelovati na već, tradicionalnim radionicama: Deveta latinistička tekstološka radionica i sedma kroatistička radionica. Predstavljanje knjiga, predavanja, kao i dodjela nagrada Dana hrvatske knjige: Judita, Davidas, Slavić (Društvo hrvatskih književnika) samo su dio bogatog programa ovogodišnjih Marulićevih dana.
Marulićevi dani održat će se u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu i Književnom krugu Split prema programu u prilogu.

Program Marulićevih dana

17.04. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio čelnike Neurokirurškog društva jugoistočne Europe (SeENS)

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u petak 17. travnja u palači HAZU predstavnike Neurokirurškog društva jugoistočne Europe (SeENS) koje je sudjelovalo u organizaciji simpozija Hrvatskog društva za spinalnu kirurgiju Tumori kralježnice održanog u petak u Knjižnici HAZU pod pokroviteljstvom Akademijinog Razreda za medicinske znanosti. 

Priopćenje

17.04. 3. Simpozij Hrvatskog društva za spinalnu kirurgiju: TUMORI KRALJEŽNICE

U petak, 17. travnja s početkom u 9 sati održat će se 3. simpozij Hrvatskog društva za spinalnu kirurgiju pod naslovom TUMORI KRALJEŽNICE u dvorani Knjižnice HAZU na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu. Simpozij se održava pod pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u suradnji s SeNS – Southeast European Neurosurgical Society.

Poziv 

Poziv za medije

 

16.04. Okrugli stol: PRAVNA ZAŠTITA ŠUMA

U četvrtak, 16. travnja s početkom u 10 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se okrugli stol pod naslovom PRAVNA ZAŠTITA ŠUMA. Okrugli stol organizira Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava HAZU.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

15.04. Predstavljanje knjige: VELIKI OSJEČKI MOST / THE GREAT OSIJEK BRIDGE

U srijedu, 15. travnja s početkom u 18 sati u Preporodnoj dvorani Narodnoga doma HAZU, Opatička 18 u Zagrebu održat će se predstavljanje knjige Veliki Osječki most /The Great Osijek Bridge. Skup organizira Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Osijeku.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

 

15.04. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio rektora Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Šimuna Anđelinovića.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u srijedu 15. travnja rektora Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Šimuna Anđelinovića.

Priopćenje

15.04. Stručna rasprava: AKADEMSKA ZAJEDNICA I EU FONDOVI

U srijedu, 15. travnja s početkom u 11 sati u Preporodnoj dvorani palače Narodnoga doma Opatička 18 održat će se stručna rasprava pod naslovom AKADEMSKA ZAJEDNICA I EU FONDOVI. Pozdravne riječi će uputiti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras.

Poziv

Priopćenje

 

14.04. Predavanje akademika Davora Krapca: Kazneno procesno pravo EU: Europski uhidbeni nalog

U utorak, 14. travnja u 19 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Splitu održat će se predavanje akademika Davora Krapca, suca Ustavnog suda Republike Hrvatske na temu "Kazneno procesno pravo EU: Europski uhidbeni nalog".
Uvodnu riječ dati će akademik Davorin Rudolf, a nakon izlaganja akademika Davora Krapca upriličit će se rasprava.
Predavanje će se održati u Zavodu HAZU u Split, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi).

Plakat

14.04. Skupština Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU uz predavanje: Tehnološki, ekološki i ekonomsko-koncesijski argumenti za istraživanje ugljikovodika u Republici Hrvatskoj

U utorak, 14. travnja 2015. godine u 11 sati u velikoj sjedničkoj dvorani HAZU održat će se XLVI. redovita skupština Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU.

Na skupštini će predavanje pod nazivom Tehnološki, ekološki i ekonomsko-koncesijski argumenti za istraživanje ugljikovodika u Republici Hrvatskoj održati prof. dr. sc. Zvonimir Hernitz, dr. sc. Zoran Čogelja, prof. dr. sc. Igor Dekanić i Vesna Tomica, dipl. ing.

POZIV

Poziv za medije

Priopćenje

13.04. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio predsjednika Bečkog ekonomskog foruma (VEF) i Senata gospodarstva Austrije dr. sc. Erharda Buseka

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u ponedjeljak 13. travnja u palači HAZU predsjednika Bečkog ekonomskog foruma (VEF) i Senata gospodarstva Austrije dr. sc. Erharda Buseka, člana Upravnog odbora Senata gospodarstva Austrije Hansa Harrera i članove inicijativnog odbora za osnutak Senata gospodarstva Hrvatske pod okriljem VEF-a. 

Priopćenje

10.04. Svečano otvaranje 4. E-kongresa: NOVOSTI U DIJABETESU I NEUROENDOKRINE NEOPLAZME

U petak, 10. travnja s početkom u 9 sati u velikoj sjedničkoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se svečano otvaranje 4. E-kongresa pod naslovom NOVOSTI U DIJABETESU I NEUROENDOKRINE NEOPLAZME. 

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

 

09.04. Predavanje prof. dr. sc. Duške Martinović Kaliterne: Suvremeni načini življenja, stres, hormoni i autoimune bolesti

Zavod za znanstveni i umjetnički  rad HAZU u Splitu  u suradnji s Akademijom medicinskih znanosti Hrvatske – Podružnica Split pozivaju vas na predavanje suvremeni načini življenja, stres, hormoni i autoimune bolesti. Predavanje će održati prof. dr. sc. Duška Martinović Kaliterna u četvrtak, 9. travnja 2015. u 18 sati, u velikoj dvorani Zavoda HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7 (palača Milesi). 

Najava

09.04. Znanstveni sastanak: PREVENCIJA ATEROSKLEROZE-ASIMPTOMATSKA ATEROSKLEROZA

U četvrtak, 09. travnja s početkom u 12 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se znanstveni sastanak PREVENCIJA ATEROSKLEROZE-ASIMPTOMATSKA ATEROSKLEROZA. 

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

09.04. Simpozij: TRANSPLANTACIJA BUBREGA U RIJECI - Povijesni osvrt i sadašnje stanje

9. travnja u 13:00 sati, na Sveučilišnom kampusu, Sveučilišni odjeli, dvorana 0-030 Radmile Matejčić 2, Rijeka, održat će se simpozij: TRANSPLANTACIJA BUBREGA U RIJECI - Povijesni osvrt i sadašnje stanje kojega organizira Zavod za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu HAZU u Rijeci.

Program skupa

09.04. Javno predavanje prof. dr. sc. Snježane Paušek Baždar: Razvitak hrvatske kemije s osobitim obzirom na Križevačko učilište

U četvrtak, 9. travnja 2015. u 18 sati, u Velikoj vijećnica Gradske uprave u Križevcima, Ivana Zakmardija Dijankovečkog 12, prof. dr. sc. Snježane Paušek Baždar održati će predavanje: Razvitak hrvatske kemije s osobitim obzirom na Križevačko učilište.

Prof. dr. sc. Snježana Paušek-Baždar znanstvena je savjetnica i upraviteljica Odsjeka za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Zavoda za povijest i filozofiju znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Bavi se istraživanjem prirodoslovnih i prirodnofilozofijskih gledišta hrvatskih znanstvenika u prošlosti u europskom kontekstu.
Prof. dr. sc. Paušek Baždar govorit će o povijesti razvoja hrvatske kemije, a posebno će biti riječi o razvoju kemijske znanosti na križevačkom Gospodarskom učilištu.
Predavanje organizira Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko-križevačke županije

POZIV

 

09.-11.04. Međunarodni skup povodom 100-te obljetnice rođenja akademkinje Vande Kochansky-Devidé

U četvrtak 09. travnja u 17 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održat će se svečano otvorenje skupa koji organiziraju Geološki odsjek i Geološko-paleontološki zavod PMF-a i Razred za prirodne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Program

Poziv za medije

Priopćenje

 

08.04. Rasprava o budućnosti Europske unije

U srijedu 8. travnja s početkom u 12 sati u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Institut za razvoj imeđunarodne odnose i inicijativa New pact for Europe, pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organiziraju raspravu o budućnosti Europske unije.

Najava

Priopćenje

08.04. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić posjetio Čakovec

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić posjetio je u srijedu 8. travnja Čakovec gdje je na Učiteljskom fakultetu održao predavanje na temu HAZU u zaštiti nacionalnih interesa. 

Priopćenje

07.04. Komemorativni sastanak u spomen akademkinji Ivani Weygand Đurašević

U utorak 07. travnja u 11 sati u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog, Razred za prirodne znanosti Hrvatske akademije organizira komemorativni sastanak u spomen svoje preminule članice akademkinje Ivane Weygand Đurašević.

 

Poziv na komemoraciju 

Priopćenje

04.04. Umro akademik Slaven Barišić

U Zagrebu je u nedjelju 5. travnja u 74. godini života umro akademik Slaven Barišić, istaknuti hrvatski fizičar, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu. 

Priopćenje

03.04. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti donirala 416 svezaka knjiga knjižnicama 11 srednjih škola

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti donirala je tijekom veljače i ožujka 2015. 416 svezaka knjiga knjižnicama 11 srednjih škola iz Zagreba i šire okolice. 

Priopćenje

01.04. XLVI. Godišnja skupština Sekcije za petrokemiju ZVNP HAZU i predavanje prof. Zorice Veksli i prof. Zvonimira Janovića

U srijedu, 01. travnja s početkom u 12 sati u maloj sjedničkoj dvorani palače HAZU održat će se XLVI. Godišnja skupština Sekcije za petrokemiju i predavanje prof. Zorice Veksli i prof. Zvonimira Janovića pod naslovom ORGANOMETALNI ZIEGLER-NATTA KATALIZATORI I STEREOSPECIFIČNE POLIMERIZACIJE.

Poziv

31.03. Tribina: HRVATSKA STOMATOLOGIJA OD AUSTRO-UGARSKE MONARHIJE DO EUROPSKE UNIJE

U utorak, 31. ožujka s početkom u 18 sati u Velikoj dvorani Hrvatskog liječničkog zbora, Šubićeva 9 u Zagrebu akademik Vjekoslav Jerolimov održat će tribinu pod naslovom HRVATSKA STOMATOLOGIJA OD AUSTRO-UGARSKE MONARHIJE DO EUROPSKE UNIJE. Tribinu organiziraju Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Akademija medicinskih znanosti Hrvatske.

Poziv

 

31.03. XLVI. Godišnja skupština Sekcije za preradu nafte ZVNP HAZU i predavanje dr. sc. Marijana Andrašeca

U utorak, 31. ožujka s početkom u 11 sati u maloj dvorani palače HAZU održat će se godišnja skupština Sekcije za preradu nafte ZVNP HAZU i predavanje dr. sc. Marijana Andrašeca pod naslovom NAŠI HORIZONTI-retrospektiva i perspektiva prerade nafte u RH.

Poziv

31.03.- 30.04. Slike Isusove muke, smrti i uskrsnuća u Strossmayerovoj galeriji starih majstora HAZU

U povodu Velikog tjedna i Uskrsa, od utorka 31. ožujka do 30. travnja u stalnom postavu Strossmayerove galerije starih majstora HAZU istaknuto je 12 slika koje se tematski odnose na Isusovu muku, smrt i uskrsnuće. 

Priopćenje

 

31.03. Predavanje akademika Josipa Bratulića: MUKA - KORIZMA I USKRS U TRADICIJI I KULTURI HRVATA

U utorak, 31. ožujka s početkom u 18 sati održat će se predavanje akademika Josipa Bratulića pod naslovom MUKA - KORIZMA I USKRS U TRADICIJI I KULTURI HRVATA
Uvodnu riječ će uputiti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić.

Poziv

Priopćenje

30.03. XLVI. Godišnja skupština Sekcije za geologiju, geofiziku i geokemiju ZVNP HAZU i predavanje mr. sc. Slobodana Kolbaha i Mladena Škrleca

U ponedjeljak, 30. ožujka s početkom u 11 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se XLVI. Godišnja skupština Sekcije za geologiju, geofiziku i geokemiju ZVNP HAZU i predavanje mr. sc. Slobodana Kolbaha i Mladena Škrleca pod naslovom KVANTIFIKACIJA INDICIRANOG ENERGETSKOG GEOTERMALNOG POTENCIJALA.

Poziv

 

30.03. Predavanje: Tragovi otomanske/turske kulture i civilizacije na hrvatskim sjevernojadranskim prostorima s kulturološkoga i lingvističkoga aspekta

U ponedjeljak 30. ožujka 2015. u 11.30 sati u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, Ružićeva 5/I., stručni suradnik Zavoda mr. sc. Branko Kukurin održat će predavanje pod naslovom ''Tragovi otomanske/turske kulture i civilizacije na hrvatskim sjevernojadranskim prostorima s kulturološkoga i lingvističkoga aspekta''.
Uvodnu riječ održat će akademik Petar Strčić, voditelj Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli, a moderatorica će biti mr. sc. Esma Halepović Đečević, predsjednica Hrvatsko-turskoga društva Rijeka.
Organizatori predavanja su Zavod za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli i Hrvatsko-tursko društvo Rijeka.

Poziv

27. i 28.03. Simpozij: KLINIČKA ENDOKRINOLOGIJA

27. i 28.03. u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma, Opatička 18 u Zagrebu održat će se simpozij KLINIČKA ENDOKRINOLOGIJA. Simpozij se održava pod pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Europskog endokrinološkog društva, a predsjednik simpozija je prof. dr. sc. Darko Kaštelan.

Poziv

Program

Poziv za medije

 

26.03. Redovita skupština Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U četvrtak, 26. ožujka s početkom u 17 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se Redovita skupština Hrvatske akademije.

Plakat

Priopćenje

 

26.03. Znanstveni skup: VON WILLEBRANDOVA BOLEST

U četvrtak, 26. ožujka s početkom u 9.30 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se znanstveni skup VON WILLEBRANDOVA BOLEST. Skup organiziraju Razred za medicinske znanosti HAZU-Odbor za aterosklerozu, Hrvatsko društvo za aterosklerozu i Referentni Centar Ministarstva zdravstva za nasljedne i stečene poremećaje homeostaze.

Poziv

Poziv za medije

 

26.03. Predstavljanje časopisa RADOVI 8 Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru

    U četvrtak, 26. ožujka 2015. u 19 sati u Gradskom muzeju Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 1, bit će predstavljen časopis RADOVI Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru br. 8/2014. u povodu  obilježavanja 20. obljetnice akcija Bljesak i Oluja.
    U osmom broju časopisa objavljena su 16 izlaganja i sedam priopćenja sa znanstveno-stručnog skupa koji je održan 26. rujna 2014. u Bjelovaru  s  temom  Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija u Domovinskom ratu.
    Časopis će predstaviti:  prof. dr. sc. Slobodan Kaštela, glavni i odgovorni urednik, voditelj Zavoda u Bjelovaru, prof. dr. sc. Vladimir Strugar, urednik, upravitelj Zavoda u Bjelovaru, akademik Franjo Šanjek, član Predsjedništva Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i dr. sc. Jakša Raguž iz Hrvatskog instituta za povijest.  U glazbenom dijelu programa nastupit će Klapa Bjelovar.

POZIVNICA

PLAKAT

 

25. 03. Godišnja Skupština Znanstvenog vijeća za pomorstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U srijedu 25. ožujka u 11 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije održat će se godišnja Skupština Znanstvenog vijeća za pomorstvo, a vodit će je akademik Ivo Senjanović predsjednik Vijeća.

Poziv

Poziv za medije

25.03.2015. - 4. znanstveni skup: Geologija kvartara u Hrvatskoj i Sloveniji

25. ožujka 2015. u dvorani Akademijine knjižnice, Strossmayerov trg 14, održati će se  4. znanstveni skup: Geologija kvartara u Hrvatskoj i Sloveniji u spomen geologu J. W. Gregory-ju koji je 1911. oplovio obalu istočnog Jadrana i prije 100 godina, 1915., objavio znanstveni članak o geološkim i geomorfološkim zapažanjima, a istovremeno i prvu knjigu o popularizaciji geologije.
Organizatori skupa su: Hrvatski nacionalni odbor INQUA (Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Razred za prirodne znanosti, Zavod za paleontologiju i geologiju kvartara) i Slovenski nacionalni odbor INQUA (Slovensko geološko društvo).

27. ožujka 2015. stručna ekskurzija u Sloveniju

Više na stranici skupa

24.03. Ministar financija Boris Lalovac posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Ministar financija Boris Lalovac posjetio je u utorak 24. ožujka Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje se sastao s predsjednikom HAZU akademikom Zvonkom Kusićem i članovima Uprave Akademije – potpredsjednicima akademikom Jakšom Barbićem i akademikom Velimirom Neidhardtom, glavnim tajnikom akademikom Pavlom Rudanom i tajnicom HAZU Marinom Štancl. 

Priopćenje

24.03. 2. simpozij: APOPTOZA I NOVOTVORINE

U utorak, 24. ožujka u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu s početkom u 11 sati održat će se 2. simpozij APOPTOZA I NOVOTVORINE. Simpozij će otvoriti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić i tajnik Razreda za medicinske znanosti akademik Marko Pećina.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

23.03. XLVI. Godišnja skupština Sekcije za naftno rudarstvo ZVNP HAZU i pristupno predavanje dr. sc. Borivoja Pašića

U ponedjeljak, 23. ožujka s početkom u 11 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se XLVI. Godišnja skupština Sekcije za naftno rudarstvo ZVNP HAZU i pristupno predavanje dr. sc. Borivoja Pašića.

Poziv

Poziv za medije

21. - 31. 03. DANI KRŠĆANSKE KULTURE

U subotu, 21. ožujka 2015. u 11 sati otvara se po jedanaesti put međunarodna manifestacija: Dani kršćanske kulture u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu u organizaciji nakladničke kuće Verbum iz Splita.
Manifestaciju će otvoriti splitsko - makarski nadbiskup msgr.dr.sc. Marin Barišić, te predstavnici organizatora i pokrovitelja.
Otvaranje ovogodišnje manifestacije biti će obogaćeno izložbom akademskog slikara Stjepana Ivaniševića, koga će predstaviti akademski slikar Josip Botteri Dini, a cijeli program upotpunitI će gradski pjevački zbor "Neuma" iz Drniša.
Dani kršćanske kulture obilježit će niz sadržaja usmjerenih na promicanje hrvatske kulturne baštine, te otvoriti prostor suvremenim autorima koji stvaraju nadahnuti kršćanskom vizijom svijeta i stvarnosti.
U okviru manifestacije dodijelit će se tradicionalna nagrada Andrija Buvina za doprinos kršćanskoj kulturi. Ovogodišnji laureat je književnik Sjepan Lice.

Manifestacija Dani kršćanske kulture održat će se u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi).

Program Dana kršćanske kulture: http://www.danikrscanskekulture.info/raspored.php?program

 

20. 03. XIII. Znanstveni skup o poremećajima mozga: NAJNOVIJI DOSEZI U NEUROSONOLOGIJI

U petak 20. ožujka u 10 sati u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N.Š. Zrinskog 11, Razred za medicinske znanosti HAZU organizira XIII. Znanstveni skup  o poremećajima mozga na temu Najnoviji dosezi u neurosonologiji. Voditeljica skupa je akademkinja Vida Demarin.

Poziv

Poziv za medije

 

20.03.Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić posjetio Osnovnu školu Tituša Brezovačkog u zagrebačkom naselju Španskom

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić posjetio je u petak 20. ožujka Osnovnu školu Tituša Brezovačkog u zagrebačkom naselju Španskom gdje je učenicima i nastavnicima održao predavanje o povijesti i ustroju HAZU.

Priopćenje

20.03. Javno predavanje: MILENA SUGH ŠTEFANAC - ZABORAVLJENA KRIŽEVAČKA PRIMADONA

U petak, 20. ožujka u 18 sati u velikoj vijećnici Gradske uprave u Križevcima, Ivana Zakmardija Dijankovečkog 1, Križevci, Lucija Konfic će održati javno predavanje: MILENA SUGH ŠTEFANAC - ZABORAVLJENA KRIŽEVAČKA PRIMADONA. Predavanje organizira Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko - križevačke županije, Križevci.

Pozivnica

19. 03. Večer s Jakšom Fiamengom

U četvrtak, 19. ožujka u 19 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad u Splitu održat će se "Večer s akademikom Jakšom Fiamengom" povodom izbora u članstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
O novom članu Akademije govoriti će akademik Nenad Cambi i prof. dr. sc. Joško Božanić. Stihove će recitirati dramski umjetnici Ksenija Prohaska i Trpimir Jurkić. Ženska klapa Neverin uz vodstvo Antonele Pilić Burić izvest će nekoliko autorovih pjesama.
Manifestacija će se održati u velikoj dvorani na prvom katu Zavoda HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7 (palača Milesi).

Plakat

19.03. Predavanje akademkinje Vide Demarin MOZAK KOJI TRAJE – NAJNOVIJE SPOZNAJE O OČUVANJU ZDRAVLJA MOZGA

U četvrtak 19. ožujka u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14, akademkinja Vida Demarin održat će predavanje o najnovijim spoznajama u očuvanju zdravlja mozga, a uvodne riječi uputit će predsjednik Hrvatske akademije akademik Zvonko Kusić.Predavanje MOZAK KOJI TRAJE dio je programa u okviru Tjedna mozga (Brain Awareness Week) koji se u Hrvatskoj provodi već 14. godinu zaredom.

Poziv

Priopćenje

18.03. Upraviteljica Gliptoteke HAZU Ariana Kralj dobila Austrijski križ časti za znanost i umjetnost

Upraviteljica Gliptoteke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Ariana Kralj dobila je od predsjednika Austrije Heinza Fischera Austrijski križ časti za znanost i umjetnost zbog svojih zasluga za razvoj austrijsko-hrvatskih kulturnih veza. Odličje joj je u srijedu 18. ožujka na svečanosti u svojoj rezidenciji u Zagrebu uručila austrijska veleposlanica u Hrvatskoj Andrea Ikić- Bőhm. 

Priopćenje

17.03. Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti darovan primjerak prvog hrvatskog medicinskog rječnika

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u utorak 17. ožujka prof. dr. sc. Matu Ljubičića, umirovljenog profesora Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i nekadašnjeg ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji je Akademiji darovao primjerak drugog izdanja Medicinskog rječnika njemačko-latinsko-hrvatskog iz 1913., autora Milana Nemičića. 

Priopćenje

17.-19.03. PARMENIDES VII FORUM: COMMON HERITAGE AND TECHNOLOGIES-ENHANCEMENT OF HERITAGE, A KEY TO DEVELOPMENT

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Međuakademska skupina za razvoj (The Inter-Academic Group for Development - GID) organizatori su GID-EMAN Parmenides VII Foruma pod nazivom: Common heritage and technologies - enhancement of heritage, a key to development, koji će se održati u Dubrovniku, od 17. do 19. ožujka 2015. godine. Program Parmenides VII Foruma nalazi se ovdje.

Press release

Priopćenje

16.-22.3. 14. Tjedan mozga u Hrvatskoj 16. do 22. ožujka. (Brain Awareness Week)

Hrvatski Institut za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko društvo za neuroznanost organiziraju 14. Tjedan mozga.
Program će biti predstavljen na konferenciji za medije – Brain Briefing – u petak 13. ožujka 2013. u 11.00 sati na Hrvatskom institutu za istraživanje mozga, Šalata 12 u Zagrebu.

Poziv za medije 
14. Tjedan mozga

13. 03. Okrugli stol: AQUAE IASAE I PROJEKTI EUROPSKE UNIJE

U petak 13. ožujka 2015. s početkom u 10 sati, u Maloj kongresnoj dvorani Hotela Minerva Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, Trg slobode 1, u Varaždinskim Toplicama, održati će se Okrugli stol: AQUAE  IASAE I PROJEKTI EUROPSKE UNIJE.
Skup organiziraju Zavod za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu i Zavičajni muzej Varaždinske toplice.

POZIVNICA

 

10.03. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na svečanosti povodom dodjele Certifikata za kvalitetu internacionalizacije Integriranog preddiplomskog i diplomskog studija medicine na engleskom jeziku (CeQuint)

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sudjelovao je u utorak 10. ožujka na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na svečanosti povodom dodjele Certifikata za kvalitetu internacionalizacije Integriranog preddiplomskog i diplomskog studija medicine na engleskom jeziku – CeQuint. Time je Medicinski fakultet postao prvi unutar EU iz područja biomedicine kojemu je dodijeljen takav certifikat.

Priopćenje

10.03. Predavanje prof.emeritusa Ive Šimunovića: Hrvatsko priobalje između razuma i politike

U utorak, 10. ožujka u 19 sati u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Splitu održat će se predavanje prof. emeritusa Ive Šimunovića na temu " Hrvatsko priobalje između razuma i politike".
Prisutne će pozdraviti akademik Dinko Kovačić.
Predavanje će se održati u velikoj dvorani na prvom katu Zavoda HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi).

PLAKAT

06.03. Okrugli stol: Nova upravno-teritorijalna organizacija Hrvatske

U petak,6. ožujka, s početkom u 10 sati, u velikoj dvorani Akademijine palače, Zrinski trg 11, Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava organizira Okrugli stol: Nova upravno-teritorijalna organizacija Hrvatske.

POZIV

Poziv za medije

Priopćenje

 

05.03. Javna tribina: Tla Hrvatske najveće su blago hrvatske države... - predavač akademik Ferdo Bašić

U četvrtak, 5. ožujka u 18 sati u Velikoj vijećnici Gradskog poglavarstva grada Križevaca, Ivana Zakmardija Dijankovečkog 12, akademik Ferdo Bašić održati će predavanje na javnoj tribini: Tla Hrvatske najveće su blago hrvatske države... Tribinu u povodu Međunarodne godine tla 2015. organiziraju: Zavod za znanstvenoistraživački rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko-Križevačke županije i Znanstveno vijeće za zaštitu prirode - Sekcija za tlo.

POZIVNICA

 

04.03. Umro akademik Dušan Bilandžić

U srijedu 4. ožujka 2015. u Zagrebu je u 91. godini života umro akademik Dušan Bilandžić, istaknuti hrvatski povjesničar i političar, nekadašnji potpredsjednik Republike Hrvatske. Ispraćaj akademika Bilandžića bit će u utorak 10. ožujka u 14.30 sati na krematoriju u Zagrebu. 

Priopćenje

03.03. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić na dodjeli stipendija Nacionalnog programa „Za žene u znanosti“

Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u utorak 3. ožujka u Preporodnoj dvorani HAZU po deveti put su svečano uručene stipendije Nacionalnog programa „Za žene u znanosti“ kojeg organiziraju UNESCO i tvrtka L'Oreal Adria, uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Predsjednik izbornog povjerenstva za dodjelu stipendija je predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, a dobitnice su Anamarija Rogina, Ivana Mikolašević, Ksenija Uroić i Nevena Cvetešić. 

Priopćenje

03. 03. Predavanje prof.dr.sc. Mate Arlovića: Odnos Ustavnoga suda i sudbene vlasti u Republici Hrvatskoj

U utorak, 3. ožujka u 19 sati u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu održat će se predavanje prof. dr. sc. Mate
Arlovića, suca Ustavnoga suda Republike Hrvatske na temu "Odnos Ustavnoga suda i sudbene vlasti u Republici Hrvatskoj".
Prisutne će pozdraviti voditelj splitskog Zavoda, akademik Davorin Rudolf.
Predavanje će se održati u velikoj dvorani na prvom katu Zavoda HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi).


Plakat

02.03. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na proslavi Dana inženjera Republike Hrvatske

Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te u organizaciji Hrvatskog inženjerskog saveza i Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, u ponedjeljak 2. ožujka po prvi put je obilježen Dan inženjera Republike Hrvatske. Na proslavi je uvodno govorio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić. 

Priopćenje

27.02. Predstavljanje 14. knjige Rasprave i građa za povijest znanosti STANKO HONDL, ŽIVOT I DJELO [1873. - 1971.]

U petak 27. veljače u 12 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg N. Š. Zrinskoga 11, Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Akademije organizirao je predstavljanje 14. knjige Rasprave i građa za povijest znanosti STANKO HONDL, ŽIVOT I DJELO [1873. - 1971.]. 

Uime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti okupljene je pozdravio predsjednik akademik ZVONKO KUSIĆ, a uime Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti tajnik akademik ANDREJ DUJELLA. O knjizi su govorili: recenzenti akademik SIBE MARDEŠIĆ i akademik VELIMIR NEIDHARDT te urednici akademik KSENOFONT ILAKOVAC i prof. dr. sc. SNJEŽANA PAUŠEK-BAŽDAR. 

U knjizi su objavljeni radovi sa znanstvenog skupa održanog 2013. u povodu 140. obljetnice rođenja Stanka Hondla, istaknutog hrvatskog znanstvenika osobito zaslužnog za razvitak hrvatske fizike, institucionaliziranje fizikalnih istraživanja te organiziranje znanstveno-istraživačkog rada u Hrvatskoj u prvoj polovici 20. st.

Pozivnica

Poziv za medije

Priopćenje

27.02. Predstavljanje časopisa HAZU Zavoda za znanstveni rad u Varaždinu: Radovi br. 25

U petak, 27. veljače 2015. u 11 sati, u salonu Gradske vijećnice Grada Varaždina, Trg kralja Tomislava 1, održati će se predstavljanje godišnjeg časopisa Zavoda za znanstveni rad u Varaždinu Radovi br. 25.

Na predstavljanju će govoriti: akademik Stjepan Damjanović, dr. sc. Miljenko Ernoić, dr. sc. Vladimir Huzjan, Miroslav Klemm, prof. i Dada Ruža, prof.


Pozivnica

 

26.02. Okrugli stol: Nacionalne istraživačke i inovacijske infrastrukture u Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije

U četvrtak, 26. veljače 2015. s početkom u 11 sati u velikoj sjedničkoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu održan je okrugli stol „Nacionalne istraživačke i inovacijske infrastrukture u Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije“.

Poziv

Priopćenje

 

24.02. Predavanje prof.dr.sc. Stojana Polića: Opstrukcijska apneja u snu

U utorak, 24. veljače u 19 sati, u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu održat će se predavanje prof. dr. sc. Stojana Polića, internista - kardiologa, na temu "Opstrukcijska apneja u snu". Predavanje će se održati u velikoj dvorani na prvom katu Zavoda HAZU u Splitu (Palača Milesi), Trg braće Radića 7.

Plakat

Projekt MORExpo

Strukturni projekt Morski eksperimentalni centar bioraznolikosti – MORExpo kojeg provode Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković u Rovinju i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), vrijedan 16 milijuna eura, nedavno je uvršten na indikativnu listu infrastrukturnih projekata Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta (MZOS) za Europski fond za regionalni razvoj 2014. - 2020. Ovaj zajednički strukturni projekt IRB-a i HAZU-a omogućit će uspostavu modernog centra opremljenog vrhunskom tehnologijom i sadržajima te novim istraživačkim brodom.

Priopćenje

FOTOGRAFIJE SU VLASNIŠTVO IRB-a i SLOBODNE ZA OBJAVU UZ PRIOPĆENJE.

 

24. 02. Konferencija: ODRŽIVOST MIROVINSKOG SUSTAVA U REPUBLICI HRVATSKOJ

U utorak, 24. veljače 2015. s početkom u 10 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu u suorganizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Ministarstva rada i mirovinskoga sustava održana je konferencija pod naslovom ODRŽIVOST MIROVINSKOG SUSTAVA U REPUBLICI HRVATSKOJ. Nakon uvodnih riječi predsjednika HAZU akademika Zvonka Kusića svoja izlaganja predstavili su uvaženi stručnjaci: prof. dr. sc. Mirando Mrsić, dr. med., ministar rada i mirovinskoga sustava, doc. dr. sc. Ivan Čipin, dr. sc. Danijel Nestić i mr. sc. Zoran Anušić. 

Poziv i program konferencije

Priopćenje

23.02. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na proslavi Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice


Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u ponedjeljak 23. veljače na proslavi dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice. 

Priopćenje

20.02. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio predsjednika ANUBiH akademika Miloša Trifkovića

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u petak 20. veljače u palači HAZU predsjednika Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) akademika Miloša Trifkovića.

Priopćenje

20.02. Znanstveni skup: DAN KADA JE NASTALA DRŽAVA HRVATSKA 1991.

U petak, 20. veljače s početkom u 11 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se znanstveni skup pod naslovom DAN KADA JE NASTALA DRŽAVA HRVATSKA 1991. Nakon pozdravnih riječi predsjednika HAZU akademika Zvonka Kusića na skupu će govoriti prof. dr. sc. Jasna Omejec, Vladimir Šeks, dipl. iur. te predsjednik Znanstvenoga vijeća za mir i ljudska prava akademik Davorin Rudolf.

Poziv

Priopćenje

 

13. 02. Predavanje: STROSSMAYEROV EUROPEIZAM akademika Franje Šanjeka

U petak, 13. veljače u 19 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, održat će se predavanje povodom 200. obljetnice rođenja biskupa Josipa Juraja Strossmayera, "Strossmayerov europeizam" akademika Franje Šanjeka, tajnika Razreda za društvene znanosti HAZU-a.
Prisutne će pozdraviti, voditelj splitskog Zavoda akademik Davorin Rudolf.
Predavanje će se održati u velikoj dvorani, na prvom katu splitskog Zavoda, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi).

Plakat

12.02. Predstavljanje akademika Jakše Fiamenga

U četvrtak, 12. veljače s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu PREDSTAVLJANJE AKADEMIKA JAKŠE FIAMENGA.

Nakon uvodnih riječi predsjednika HAZU akademika Zvonka Kusića i akademika Tonka Maroevića predstavljanje će uveličati nastup dramskih umjetnika koji će govoriti stihove akademika Jakše Fiamenga, kao i nastup klape Petrada iz Zagreba koji će izvesti autorove skladane pjesme.

POZIV

PRIOPĆENJE

 

11.02. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branka Baričevića

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u srijedu 11. veljače voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj veleposlanika Branka Baričevića. Tema razgovora bila je buduća suradnja Akademije i Predstavništva s ciljem jačanja svijesti u hrvatskoj javnosti o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji.

Priopćenje

11.02. Komemorativni sastanak u spomen akademiku Zdenku Škrabalu

U srijedu 11. veljače u 12 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11, Razred za medicinske znanosti priređuje komemorativni sastanak u povodu prve obljetnice smri akademika Zdenka Škrabala.
Sastanak će otvoriti akademik Marko Pećina, tajnik Razreda, a o životu i djelu akademika Škrabala govorit će akademik Željko Reiner i prof. dr. sc. Željko Metelko.

Poziv

Priopćenje

09.-13.02. Bugarska akademija znanosti proslavit će 200. godišnjicu rođenja Josipa Jurja Strossmayera

Bugarska akademija znanosti u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti i hrvatskim veleposlanstvom u Bugarskoj proslavit će 200. godišnjicu rođenja biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Od 9. do 13. veljače u Sofiji će se u organizaciji Instituta za balkanistiku Bugarske akademije znanosti održati jubilarni tjedan „200 godina od rođenja biskupa Josipa Jurja Strossmayera i bugarsko-hrvatski znanstveni i kulturni odnosi“.

Najava

08.02. SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK SPLIT 2015

U nedjelju, 8. veljače u 18 sati, povodom Slovenskog kulturnog praznika održat će se večer gitare, gitarista Srđana Bulata u pratnji MePZ Triglav iz Splita.
Manifestacija u organizaciji Slovenskog kulturnog društva Triglav iz Splita i Zavoda HAZU u Splitu, održat će se u velikoj dvorani na prvom katu, Zavoda Akademije, Trg braće Radića 7, Split (Palača Milesi).

PLAKAT

 

05.02. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić na otvorenju izložbe o Josipu Jurju Strossmayeru u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u četvrtak 5. veljače na otvorenju izložbe postavljene u povodu 200. obljetnice rođenja biskupa Josipa Jurja Strossmayera u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Priopćenje

05.02. Veleposlanica Francuske Michele Boccoz posjetila Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u četvrtak 5. veljače u palači HAZU francusku veleposlanicu Michele Boccoz. 

Priopćenje

05.02. Minisimpozij: ZNANOST U HRVATSKOJ

U četvrtak, 05. veljače s početkom u 13 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održan je minisimpozij pod naslovom ZNANOST U HRVATSKOJ.

Pozivnica

Priopćenje

05.02. Predavanje monsinjora Marina Srakića, đakovačko-osječkog nadbiskupa u miru: Biskup Josip Juraj Strossmayer - učitelj, svećenik, mecena i dobrotvor

U četvrtak, 5. veljače 2015. u 19 sati, u palači Hercer Gradskog muzeja Varaždin, Franjevački trg 6, Varaždin u organizaciji Zavoda za znanstveni rad u Varaždinu, u povodu 200. godišnjice rođenja biskupa Josipa Jurja Strossmayera (1815. – 1905.) utemeljitelja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, mons. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru održati će predavanje: Biskup Josip Juraj Strossmayer - učitelj, svećenik, mecena i dobrotvor.

Prigodno će biti izložene medalje, plakete i poštanske marke s likom J. J. Strossmayera kao i preslik dopisa kojim je imenovan počasnim građaninom slobodnog i kraljevskog Grada Varaždina


POZIVNICA

 

04.02. Promocija dvostrukog kompaktnog diska sa skladbama za orgulje akademika Anđelka Klobučara u izvedbi Pavla Mašića

U srijedu, 04. veljače 2015. s početkom u 18 sati u atriju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se promocija dvostrukog kompaktnog diska sa skladbama za orgulje akademika Anđelka Klobučara u izvedbi Pavla Mašića. Na promociji će govoriti dr. sc. Hana Breko-Kustura, akademik Nikša Gligo i doc. Pavao Mašić koji će prigodno izvesti i Hommage à Bach (2012.) Anđelka Klobučara.

Pozivnica

04.02. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić odat će počast Josipu Jurju Strossmayeru u Đakovu i Osijeku

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić u srijedu 4. veljače položit će vijenac na grob utemeljitelja Akademije biskupa Josipa Jurja Strossmayera u kripti katedrale svetog Petra u Đakovu na 200. godišnjicu njegova rođenja. Akademik Kusić u srijedu će također sudjelovati i na svečanoj akademiji Lik i djelo Josipa Jurja Strossmayera koja će se održati u njegovom rodnom Osijeku u Hrvatskom narodnom kazalištu, u organizaciji Grada Osijeka i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, gdje će održati prigodan govor.

Najava

Priopćenje

04.02. U povodu 200. obljetnice rođenja biskupa Josipa Jurja Strossmayera prigodna predavanja mons. dr. sc. Mile Bogovića i akademika Petra Strčića

U srijedu 4. veljače 2015. u 10.00 sati u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, Ružićeva 5/I, u povodu 200. obljetnice rođenja biskupa Josipa Jurja Strossmayera, utemeljitelja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, mons. dr. sc. Mile Bogović, biskup gospićko-senjski i akademik Petar Strčić, voditelj Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli, održat će prigodna predavanja.

POZIVNICA

03.02. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na komemoraciji za akademika Ivana Jurkovića, bivšeg rektora Sveučilišta u Zagrebu

Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na svečanoj komemorativnoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu u spomen na akademika Ivana Jurkovića.

Priopćenje

30.01. 10. Noć muzeja u Hrvatskom muzeju arhitekture Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Hrvatski muzej arhitekture Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti ima čast pozvati Vas na manifestaciju 10. Noć muzeja u petak, 30. siječnja  2015. od 18 do 01 sati.

Program:

 • multimedijalni program Svjetlopisi iz putne torbe arhitekta 
 • izložba Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar" u kontekstu arhitekture internacionalnog modernizma
 • prigodna prodaja muzejskih izdanja

POZIVNICA

 

30.01. Noć muzeja 2015. u jedinicama Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U petak 30 siječnja od 18 do 01 sat iza ponoći, u jubilarnoj 10. Noći muzeja tradicionalno sudjeluju i jedinice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
koje su za posjetitelje pripremile raznovrsne programe: Strossmayerova galerija starih majstora, Kabinet grafike, Gliptoteka, Hrvatski muzej arhitekture i Knjižnica.

PROGRAM HAZU ZA NOĆ MUZEJA

NAJAVA ZA MEDIJE

PRIOPĆENJE

29.01. Predavanja ZV za mir i ljudska prava HAZU i Kabineta „Juraj Križanić“

U četvrtak, 29. siječnja 2015. s početkom u 11 sati u velikoj sjedničkoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se predavanja ZV za mir i ljudska prava HAZU i Kabineta za pravne, političke i sociološke znanosti „Juraj Križanić“. Nakon uvodne riječi predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića predavanja će održati prof. dr. Damir Barbarić - Poznajemo li grčku demokraciju? i akademik Zvonko Posavec - Ugroženost moderne demokracije.

Poziv

Priopćenje

27.01. Predavanje: Odnosi i trendovi u energetskom sustavu RH do 2013. godine

U utorak, 27. siječnja 2015. godine u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14, s početkom u 12 sati, predavanje dr. sc. Branka Vuka: Odnosi i trendovi u energetskom sustavu RH do 2013. godine.
Predavanje organizira Sekcija za preradu nafte Znanstvenog vijeća za naftu i plin Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Poziv

27.01. Konferencija za novinare: predstavljanje nakladničke djelatnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u 2014. godini

U utorak 27. siječnja u 10 sati, u maloj dvorani palače Hrvatske akademije na Trgu N. Š. Zrinskog 11, održat će se konferencija za novinare na kojoj će se predstaviti NAKLADNIČKA DJELATNOST HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI U 2014. GODINI : publikacije koje je u 2014. objavila Hrvataka akademije i publikacije objavljene zahvaljujući potpori Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Sva navedena izdanja izložena su u atriju Akademijine palače od 20. siječnja do 20. veljače 2015.


Poziv na konferenciju za novinare

Nakladnička djelatnost HAZU 2014

Priopćenje

22.01. Potpisan novi ugovor o djelovanju Zavoda za znanstveni rad HAZU u Varaždinu

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić i gradonačelnik Varaždina Goran Habuš potpisali su u četvrtak 22. siječnja u Gradskoj vijećnici Grada Varaždina novi Ugovor o djelovanju Zavoda za znanstveni rad HAZU u Varaždinu u idućih deset godina. 

Priopćenje

22. 01. Predstavljanje monografije: Toponimija otoka Šolte

U četvrtak, 22. siječnja u 18 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu održat će se predstavljanje monografije: "Toponimija otoka Šolte" autorica Marine Marasović - Alujević i Katarine Lozić Knezović.
Prisutne će pozdraviti akademik Nenad Cambi, a o knjizi će govoriti prof. dr. sc. Joško Božanić, prof. emeritus Ivo Šimunović i autorice.
Predstavljanje knjige biti će u velikoj dvorani na prvom katu Zavoda HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi).

Pozivnica

21.01. Predavanje: Svjetski Atlas oligocenskih planktonskih foraminifera

U srijedu, 21. siječnja 2015. godine u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14, s početkom u 11 sati,  predavanje dr. sc. Vlaste Premec Fuček i dr. Morane Hernitz Kučenjak: Svjetski Atlas oligocenskih planktonskih foraminifera.

Predavanje organizira Sekcije za geologiju, geokemiju i geofiziku Znanstvenog vijeća za naftu i plin Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

POZIV

SAŽETAK PREDAVANJA

 

21.01. Predstavljanje grafičke mape Karine Sladović / Podmorje

U srijedu, 21. siječnja 2015. u 12 sati u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Strossmayerov trg 12, Zagreb, predstavljanje grafičke mape Karine Sladović / Podmorje Edicija ARGOLA.

Na predstavljanju će govoriti: upraviteljica Kabineta grafike mr. sc. Slavica Marković, akademik Tonko Maroević i umjetnica, akad slik. grafičarka Karina Sladović.

Grafički listovi iz ove mape bit će izloženi na izložbi  izabranih grafičkih mapa Kabineta grafike, u petak 30. siječnja, tijekom Noći muzeja.

ZA MEDIJE

20. 01. Javno predavanje prof. dr. sc. Vesne Čolić Cvrlje s temom Transplantacija jetre

U utorak, 20 siječnja 2015. u 18 sati u Velikoj vijećnici Gradske uprave u Križevcima, Ivana Zakmardija Dijankovečkog 12, Križevci, prof. dr. sc. Vesna Čolić Cvrlje, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Transplantacijski centar Merkur, održati će se javno predavanje s temom Transplantacija jetre.  
Profesorica Čolić Cvrlje govorit će o liječenju transplantacijom jetre i o dostignućima transplantacije jetre u Republici Hrvatskoj.
Predavanje organizira Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko-križevačke Županije.

POZIV

 

16.01. Izaslanstvo Šangajske akademije društvenih znanosti posjetilo Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Članovi izaslanstva Šangajske akademije društvenih znanosti koje je vodio njen potpredsjednik Li Qi posjetili su u petak 16. siječnja Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje ih je primio glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan. 

Priopćenje

15. 01. Promocija knjige akademkinje Vere Horvat Pintarić: Umijeće opisivanja

15. siječnja u 18 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14, promocija knjige iz znanstveno-umjetničke edicije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Artis Historia: Umijeće opisivanja akademkinje Vere Horvat Pintarić.

Uvodnu riječ će uputiti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić. Knjigu će predstaviti akademik Tonko Maroević i prof. dr. sc. Zvonko Maković, član suradnik Akademije.


ZA MEDIJE

PRIOPĆENJE

 

09.01. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić upisao se u knjigu žalosti u francuskom veleposlanstvu

Povodom terorističkog napada na uredništvo satiričkog tjednika Charlie Hebdo u Parizu u kojem je ubijeno 12 osoba, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić posjetio je u petak 9. siječnja francusko veleposlanstvo u Zagrebu gdje je izrazio sućut veleposlanici Michelle Boccoz te se upisao u knjigu žalosti.

Priopćenje

07.01. Umro akademik Ivan Jurković

U Zagrebu je 30. prosinca 2014. u 98. godini života preminuo akademik Ivan Jurković, istaknuti hrvatski geolog, redoviti član HAZU od 1969., nekadašnji rektor Sveučilišta u Zagrebu. Ispraćaj akademika Jurkovića, prema njegovoj želji, obavljen je u krugu uže obitelji na Krematoriju u Zagrebu u srijedu 7. siječnja 2015. 

Priopćenje