2018. godina

20.04. Gospodarenje šumama u uvjetima klimatskih promjena i prirodnih nepogoda, znanstveni skup u povodu 80. rođendana akademika Slavka Matića

Znanstveno vijeće za poljoprivredu i šumarstvo i Znanstveno vijeće za zaštitu prirode Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organiziraju znanstveni skup Gospodarenje šumama u uvjetima klimatskih promjena i prirodnih nepogoda, u povodu 80. rođendana akademika Slavka Matića, koji će se održati u petak, 20. travnja 2018. u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg N. Š. Zrinskog 11, s početkom u 10 sati.

Poziv

Program

09.04. Znanstveni sastanak "Prevencija ateroskleroze – predhipertenzija kao čimbenik rizika"

Znanstveni sastanak Prevencija ateroskleroze – predhipertenzija kao čimbenik  održat će se u ponedjeljak 9. travnja s početkom u 12 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu. Uvodnim riječima obratit će se predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić kao i tajnik Razreda za medicinske znanosti akademik Marko Pećina. Predsjednik Organizacijskoga odbora je akademik Željko Reiner.

29.03. Predavanje "Kako je nastao univerzalni jezik života: o porijeklu genetskog koda"

Predavanje Kako je nastao univerzalni jezik života: o porijeklu genetskog koda koje će održati prof. dr. sc. Bojan Žagrović, redovni profesor molekularne biofizike na Sveučilištu u Beču, a koje će se održati 29. ožujka s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14, u Zagrebu.

29.03. Skup "Baština i lokalni razvoj: uz osvrt na francusko iskustvo kulturnih politika"

Skup Baština i lokalni razvoj: uz osvrt na francusko iskustvo kulturnih politika u organizaciji Znanstvenoga vijeća za kazalište, film, radio i televiziju HAZU pod predsjedanjem akademika Borisa Senkera održat će se u četvrtak 29. ožujka 2018. s početkom u 10 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu. Uvodne riječi održat će predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, gospodin Guillome Colin, savjetnik za kulturu Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj i gospođa Nevena Tudor Perković, načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.

28.03. Predavanje dr. sc. Željke Čorak OD SINA OCU: Marino Tartaglia i Križni put iz Prugova

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti organizira tradicionalno predavanje povodom Uskrsa koje će održati dr. sc. Željka Čorak, 
članica suradnica HAZU, OD SINA OCU: Marino Tartaglia i Križni put iz Prugova, u srijedu, 28. ožujka 2018. u 18 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, Zagreb. 

Poziv

27.03. 5. simpozij "Apoptoza i novotvorevine"

5. simpozij Apoptoza i novotvorine koji će se održati u utorak 27. ožujka s početkom u 10:30 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

26.03. Promocija knjiga KRŠTENJE KOD HRVATA KATOLIKA – SAKRAMENT I TRADICIJA

Promocija knjige Nj. E. gđe. Tanye Dimitrove Dimitrove, veleposlanice Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj, KRŠTENJE KOD HRVATA KATOLIKA – SAKRAMENT I TRADICIJA održat će se u ponedjeljak 26. ožujka u 18 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu. 

Pozdravne riječi uputit će predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, a o knjizi će govoriti recenzenti akademik Stjepan Damjanović i akademik Josip Bratulić, autorica Nj. E. dr. sc. Tanya Dimitrova Dimitrova te glavni tajnik Hrvatske akademije akademik Pavao Rudan.

23.03. Otvorenje izložbe NOVI VINAC ANĐEOSKI u Knjižnici HAZU

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i udruga Pasionska baština u sklopu 27. svečanosti Pasionske baštineorganiziraju izložbu molitvenika iz Mađarske i Gradišća NOVI VINAC ANĐEOSKI. Otvorenje će se održati u petak, 23. ožujka 2018. u 12 sati u predvorju Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14, Zagreb. Izložbu će otvoriti akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU.

Poziv

23.03. 23. simpozij Psihotraumatologija - sadašnje stanje i pogled u budućnost u Rijeci

23. simpozij Psihotraumatologija - sadašnje stanje i pogled u budućnost održat će u četvrtak 22. ožujka s početkom u 09:00 sati u dvorani O-030, Sveučilišni odjel, Sveučilišni kampus, Radmile Matejića 2, Rijeka. Simpozij se  održava u organizaciji Zavoda HAZU za biomedicinske znanosti u Rijeci, kojeg vodi akademik Daniel Rukavina, u suradnji s Akademijom medicinskih znanosti Hrvatske - Podružnica Rijeka, Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, KBC Rijeka i HLZ – podružnica Rijeka te stručnim udrugama za psihotraumu.

Predsjednik Znanstvenog odbora je akademik Daniel Rukavina, a Organizacijskog odbora je prof. dr. sc. Tanja Frančišković. Trinaest znanstvenika iz Rijeke, Zagreba, Splita i Los Angelesa (SAD) sudjeluju kao predavači.

23. i 24.03. 8. simpozij Klinička endokrinologija

Pod pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u petak i subotu 3. i 24. ožujka 2018. s početkom u 9.45 sati u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Opatička 18 u Zagrebu, održat će se  8. simpozij Klinička endokrinologija.

Poziv

22.03. Predstavljanje ''Zemljovida južnoga Velebita: Tulove grede i Crnopac'' u Zadru

Predstavljanje ''Zemljovida južnoga Velebita: Tulove grede i Crnopac'' koje će se održati u četvrtak 22. ožujka 2018. g. u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Zadru s početkom u 18 sati. Organizatori predstavljanja su: Zavod za povijesne znanosti HAZU u Zadru i Hrvatska gorska služba spašavanja, Stanica Zadar. Karte će predstaviti: autor Livio Kotlar te dr. sc. Martina Dubolnić Glavan i Stipe Gverić prof. geogr.

22.03. 4. kolokvij iz povijesti i filozofije znanosti

4. kolokvij iz povijesti i filozofije znanosti koji će se u sklopu projekta "Hrvatska znanstvena i filozofska baština: transferi i aproprijacije znanja od srednjeg vijeka do dvadesetog stoljeća u europskom kontekstu", održati u četvrtak 22. ožujka u 12 sati u Knjižnici Zavoda za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 2 u Zagrebu. Prof. dr. sc. Irena Benyovsky Latin iz Hrvatskoga instituta za povijest održat če predavanje na temu "Ženski hospitali u renesansnom Dubrovniku". Moderator je prof. dr. sc. Željko Dugac.

22.03. Predstavljanje knjige "Kreacionizam: stari mit u novome ruhu" akad. Ivana Gušića

22.03. Predstavljanje knjige Kreacionizam: stari mit u novome ruhu akademika Ivana Gušića koji će se održati u četvrtak 22. ožujka s početkom u 12 sati u Velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Na predstavljanju govore: akademik Branko Despot, akademkinja Sibila Jelaska, akademik Ivan Gušić, autor; Damir Mikuličić, urednik.

Priopćenje

 

21.03. 3. sjednica Sekcije za preradu nafte i predavanje dr. sc. Branka Vuka "Odnosi i trendovi u energetskom sustavu Hrvatske do 2016."

U srijedu 21. ožujka 2018. u 11 sati u dvorani knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Strossmayerov trg 14, Zagreb, održat će se 3. sjednica Sekcije za preradu nafte Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU na kojoj će dr. sc. Branko Vuk održati predavanje na temu Odnosi i trendovi u energetskom sustavu Hrvatske do 2016. 

Poziv

19.03. NuPECC dugoročni plan 2017. – Perspektive subatomske fizike

 U HAZU NuPECC dugoročni plan 2017. – Perspektive subatomske fizike koji će se održati u ponedjeljak,  19. ožujka s početkom u 11 sati u dvorani Knjižnice HAZU.

Priopćenje

18.03. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio na proslavi 200. godišnjice rođenja Petra Preradovića

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u nedjelju 18. ožujka 2018. na proslavi 200. godišnjice rođenja hrvatskog pjesnika Petra Preradovića održanoj u njegovoj rodnoj kući u Grabrovnici kod Pitomače.

Priopćenje

17-27.03.. XIV. DANI KRŠĆANSKE KULTURE u Splitu

U subotu, 17. ožujka 2018. godine u 11. sati otvaranje XIV. međunarodne manifestacije “Dani kršćanske kulture”  (od 17.–27. ožujka) u palači Milesi u Zavodu za znanstveni i umetnički rad u Splitu. Manifestaciju će otvoriti splitsko – makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, prisutnima će se obratiti župan Splitsko – dalmatinske županije gospodin Blaženko Boban, gradonačelnik Grada Splita gospodin Andro Krstulović – Opara i organizator manifestacije, gospodin Miro Radalj.

U sklopu otvorenja manifestacije upriličeno je otvaranje IZLOŽBE dobitnika nagrade prvog Salona suvremene sakralne likovnosti Ivo Dulčić – akademski slikar Vladimir Meglić i akademski kipar Kruno Bošnjak. Tijekom trajanja manifestacije posjetitelji će moći uživati u preko 70 različitih programskih sadržaja, koncerata, izložbi, tribina, predstava, predstavljanja knjiga u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku. Izložba u prostorijama Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu otvorena je svaki dan, za vrijeme trajanja manifestacije, u vremenu od 10 do 19 sati.

17.03. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić otvorio 27. svečanosti Pasionske bašine

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić otvorio je u subotu 17. ožujka 2018. u Muzeju Mimara 27. svečanosti Pasionske bašine. 

Priopćenje

16.03. Predstavljanje knjige Marka Jelenića u Zavodu HAZU u Rijeci

U petak 16. ožujka 2018. s početkom u 11 sati u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, Ružićeva 5, održat će se predstavljanje knjige Marka Jelenića ''Kanfanar 1811. – 1825. Demografska kretanja u životu jedne župe'' (Udruga za očuvanje i promociju nasljeđa – Dvegrajci, Kanfanar, 2017.).

Knjigu će predstaviti akademik Petar Strčić, prof. dr. sc. Slaven Bertoša, dr. sc. Maja Polić i autor knjige Marko Jelenić, prof.

16.03. 3. hrvatski vaskularni dan Abeceda vaskularne medicine

U petak 16. ožujka 2018. s početkom u 9 sati u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Opatička 18, u Zagrebu, održat će se 3. hrvatski vaskularni dan Abeceda vaskularne medicine. Organizatori skupa su Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije  znanosti i umjetnosti, Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice, Hrvatsko kardiološko društvo te Scientific programme endorsed by the ESC Working Group  on Aorta and Peripheral Vascular Diseases, a predsjednik Organizacijskog odbora je prof. dr. sc. Mislav Vrsalović.

Poziv

Priopćenje

15.03. Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio članove Uprave Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je u četvrtak 15. ožujka u Banskim dvorima članove Uprave Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti predvođene predsjednikom akademikom Zvonkom Kusićem. 

Priopćenje

Jutarnji.hr

Direktno.hr

Nacional.hr

15.03. Utemeljiteljska skupština Sekcije za geologiju, geofiziku i geokemiju i Sekcije za naftno rudarstvo Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku

U četvrtak, 15. ožujka 2018. godine u 11 sati u dvorani knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Strossmayerov trg 14, Zagreb, održat će se utemeljiteljska skupština Sekcije za geologiju, geofiziku i geokemiju i Sekcije za naftno rudarstvo Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku. 

Poziv

14.03. Simpozij o istraživanjima i bolestima mozga

U srijedu 14. ožujka 2018. s početkom u 9.30 sati, u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Opatička 18 u Zagrebu, održat će se simpozij o istraživanjima i bolestima mozga, u okviru međunarodne kampanje „Tjedan mozga“ (Brain Awareness Week).

Pozivnica

14.03. XV. kolokvij HAZU i HRZZ - akademik Davor Miličić: Istraživanja reaktivnosti trombocita u različitim srčanožilnim bolestima

U srijedu, 14. ožujka 2018. u 14 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14, Zagreb,  održat će se XV. Kolokvij Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatske zaklade za znanost na kojem će akademik Davor Miličić održati predavanje na temu Istraživanja reaktivnosti trombocita u različitim srčanožilnim bolestima.

Poziv

Priopćenje

13.03. Predstavljanje knjige Leksikon hrvatskoga srednjovjekovlja

U utorak 13. ožujka 2018. u 12 sati u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu, održat će se predstavljanje knjige Leksikon hrvatskoga srednjovjekovlja priređivača akademika Franje Šanjeka i dr.sc. Branke Grbavac u izdanju Školske knjige. 

Pozivnica

Poziv za medije

Priopćenje

12.03. Predstavljanje projekata Hrvatske zaklade za znanost

U ponedjeljak 12. ožujka 2018. s početkom u 11 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se predstavljanje projekata Hrvatske zaklade za znanost.

Poziv

Priopćenje

09.03. Umro Milko Kelemen, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Istaknuti hrvatski skladatelj Milko Kelemen, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, umro je u četvrtak 8. ožujka u Stuttgartu u 94. godini života.

Priopćenje

09.03. 7. e-kongres „Dijabetes i adipozitet“

U organizaciji Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma „Mladen Sekso“, KBC Sestre milosrdnice, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatskog društva za endokrinološku onkologiju, u petak 9. ožujka 2018. u 9 sati u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, TRg Nikole Šubića Zrinskog 11, održat će se otvorenje 7 e-kongresa „Dijabetes i adipozitet“.

Poziv

08.03. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić sudjelovao na stručnom skupu Od istraživanja do komercijalizacije

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sudjelovao je u četvrtak 8. ožujka 2018. na stručnom skupu Od istraživanja do komercijalizacije.

Priopćenje

08.03. Okrugli stol Europska budućnost hrvatskog građanskog pravosuđa

Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizira okrugli stol Europska budućnost hrvatskog građanskog pravosuđa koji će se održati u četvrtak 8. ožujka 2018. u velikoj dvorani Palače Akademije u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11 s početkom  u 10 sati. 

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

07.03. Kolokvij Inovacije u medicini VII – Znanstveni centar izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu

U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Sveučilišta u Zagrebu u srijedu 7. ožujka 2018. u 11 sati u auli Sveučilišta u Zagrebu održat će se kolokvij Inovacije u medicini VII – Znanstveni centar izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu.

Poziv

Priopćenje

06. 03. Glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan dobio priznanje Veleposlanstva Republike Bugarske

Glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan primio je u utorak 6. ožujka priznanje Veleposlanstva Republike Bugarske koje mu je dodijelila veleposlanica Tanja Dimitrova. 

Priopćenje

 

28.02. Umro dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti prof. dr. sc. Werner Welzig

Dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti prof. dr. sc. Werner Welzig, bivši predsjednik Austrijske akademije znanosti, umro je u ponedjeljak 26. veljače 2018. u 83. godini života. Za dopisnog člana HAZU, u Razredu za književnost, izabran je 1994. 

27.02. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio rektora Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zorana Tomića

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u utorak 27. veljače 2018. rektora Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zorana Tomića.

Priopćenje

24.02. - 30.04. Izložba Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU KAŠTEL NA VRHUNCU u KBC Sestre milosrdnice

Od 24. veljače do 30. travnja 2018. u Klinici za urologiju KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu može se razgledati izložba KAŠTEL NA VRHUNCU: Oglašavanje i ambalaža lijekova tvornice Kaštel u Zagrebu 1930-ih i 1940-ih u organizaciji Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU. 

23.02. SIMPOZIJ AKADEMICI U HRVATSKOM LIJEČNIČKOM ZBORU

U petak 23. veljače u 17 sati u Hrvatskom liječničkom zboru, Pavla Šubića 9 u Zagrebu, održat će se tradicionalni simpozij AKADEMICI U HRVATSKOM LIJEČNIČKOM ZBORU. Predavanja će održati predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić (Bolesti štitnjače – hipotireoza), akademik Željko Cvetnić (Nadzor, dijagnostika i suzbijanje važnih zoonoza u životinja) i akademik Marko Pećina (Kanalikularni sindromi u športaša). 

Priopćenje

23.02.ZNANSTVENI SKUP "POUKE HAŠKOGA TRIBUNALA: ŠTO SE HTJELO, A ŠTO SE POSTIGLO?"

Znanstveno vijeće za mir i ljudska prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizira znanstveni skup
POUKE HAŠKOGA TRIBUNALA: ŠTO SE HTJELO, A ŠTO SE POSTIGLO? u petak, 23. veljače 2018., u 11 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11.

Poziv

Priopćenje

21.02. XIV. kolokvij HAZU i HRZZ - prof. dr. sc. Zoran Herceg: NOVE NETERMIČKE METODE OBRADE HRANE

U srijedu, 21. veljače 2018. u 14 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti,
Strossmayerov trg 14, Zagreb,  održat će se XIV. Kolokvij Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatske zaklade za znanost na kojem će prof. dr. sc. Zoran Herceg s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održati predavanje na temu NOVE NETERMIČKE METODE OBRADE HRANE.

Poziv

19.02. Utemeljiteljska skupština tri sekcije Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU i predavanje mr. sc. Rudolfa Stracaboška "KOMPLEKSNOST POSTROJENJA PROIZVODNJE ELEKTRIČNE ENERGIJE"

U ponedjeljak, 19. veljače 2018. godine u 11 sati u dvorani knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14, Zagreb, održat će se utemeljiteljska skupština tri sekcije Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU, a tom će prigodom mr. sc. Rudolf Stracaboško održati predavanje na temu "KOMPLEKSNOST POSTROJENJA PROIZVODNJE ELEKTRIČNE ENERGIJE". 

Poziv

Poziv za medije

15.02. Predavanje dr. sc. Vladimira Sokola „Rođenje Europe“ , 790./791. – 795. – 800. – 812. ili Kada i odakle su došli Hrvati, Nova europska povijesna paradigma

U četvrtak, 15. veljače 2018. s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se predavanje dr. sc. Vladimira Sokola „Rođenje Europe“ , 790./791. – 795. – 800. – 812. ili Kada i odakle su došli Hrvati, Nova europska povijesna paradigma.

Pozivnica

Poziv za medije

Priopćenje

14.02. Predstavljanje Crtačkog dnevnika Ane Feiner-Žalac

U srijedu 14. veljače u 13 sati u Knjižnici HAZU, na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu, održat će se predstavljanje Crtačkog dnevnika Ane Feiner-Žalac. Na predstavljanju će govoriti predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, akademik Tonko Maroević, Vanja Babić, likovni kritičar. akad. slik. i grafičarka  Ana Feiner-Žalac te mr.sc. Slavica Marković, urednica edicije.

 

 

Poziv za medije

Priopćenje

13.02. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio na otvorenju prvog Hrvatskog radijskog foruma

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u utorak 13. veljače na otvorenju prvog Hrvatskog radijskog foruma održanog u palači HAZU pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića u organizaciji Koordinacije komercijalnih radio postaja i Media servis Globala povodom Svjetskog dana radija. 

Priopćenje

12.02. Konferencija za novinare: Nakladnička djelatnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u 2017. godini

U ponedjeljak 12. veljače 2018. u 11 sati u maloj dvorani palače HAZU na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 održat će se konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljena Nakladnička djelatnost HAZU u 2017. godini.
Konferenciju će otvoriti predsjednik Akademije akademik Zvonko Kusić, a voditi glavni tajnik akademik Pavao Rudan, koji će predstaviti nekoliko izdvojenih izdanja. O publikacijama iz svih grana znanosti i umjetnosti govorit će tajnici ili predstavnici Akademijinih razreda.

Poziv

Priopćenje

Nakladnička djelatnost HAZU 2017.

 

09. i 10.02. Znanstveni skup „Nelagoda u kulturi 21. stoljeća – psihodinamska rasprava“

Pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 9. i 10. veljače 2018. u Knjižnici HAZU, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, održat će se znanstveni skup „Nelagoda u kulturi 21. stoljeća – psihodinamska rasprava“. Organizatori skupa su  Znanstveno  vijeće  za  antropologijska  istraživanja,  Hrvatsko  društvo  za personologiju,  poremećaje  ličnosti  i  poremećaje  hranjenja,  Hrvatsko  društvo  za psihoanalitičku  psihoterapiju,  Klinika  za  psihijatriju  Medicinskog  fakulteta  Sveučilišta  u Zagrebu  i  Kliničkog  bolničkog  centra  Zagreb,  Centar  za  unaprjeđenje  mentalnog  zdravlja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko psihoanalitičko društvo. 

Poziv

Priopćenje

 

08.02. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić i glavni tajnik akademik Pavao Rudan primili načelnicu Službe Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Marinu Vukičević

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić i glavni tajnik akademik Pavao Rudan primili su u četvrtak 8. veljače u palači HAZU načelnicu Službe Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Marinu Vukičević. 

Priopćenje

08.02. Okrugli stol "Pravni okvir za luke nautičkog turizma"

Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava i Jadranski zavod Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organiziraju okrugli stol na temu Pravni okvir za luke nautičkog turizma koji će se održati u četvrtak, 8. veljače 2018. u velikoj dvorani palače HAZU u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, s početkom u 10 sati.

Poziv

Poziv za medije

07.02. XIII. Kolokvij HAZU i HRZZ - dr. sc. Jelena Budak: Utjecaj zabrinutosti na odluke i ponašanje korisnika interneta

U srijedu, 7. veljače 2018. s početkom u 14 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu, održat će se XIII. Kolokvij Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatske zaklade za znanost na kojem će dr. sc. Jelena Budak s Ekonomskog  instituta u Zagrebu govoriti o utjecaju zabrinutosti na odluke i ponašanje korisnika interneta.

Poziv

06.02. Sjednica Sekcije za preradu nafte

U utorak 6. veljače 2018. u 11 sati u maloj sjedničkoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu, održat će se sjednica Sekcije za preradu nafte. Pristupno predavanje „Modeliranje i simuliranje dinamike generatora pare u rafineriji nafte“ održat će izv. prof. dr. sc. Danijel Pavković.

Poziv

30.01. Okrugli stol ZV-a za zaštitu prirode HAZU (Sekcija za gospodarenje otpadom): TEHNOLOGIJE OBRADE OTPADA U SVJETLU NOVIH CILJEVA EU


U utorak, 30. siječnja 2018. s početkom u 11 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati okrugli stol TEHNOLOGIJE OBRADE OTPADA U SVJETLU NOVIH CILJEVA EU. Okrugli stol organizira Sekcija za gospodarenje otpadom Znanstvenog vijeća za zaštitu prirode HAZU.

Poziv

Priopćenje

 

28.01. Dokumentarni film "Viktor Žmegač – umijeće pisanja, užitak čitanja"

Dokumentarni film bit će prikazan u nedjelju 28. siječnja na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) s početkom u 15.40, a repriza je na rasporedu u srijedu 31. siječnja na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) s početkom u 20.35.

28.01. Međunarodna proslava suvremene sculpture START'18 u Gliptoteci HAZU

U Gliptoteci HAZU 28. siječnja 2018. godine od 10 do 14 sati se održava međunarodna proslava suvremene skulpture start'18 koju organizira europska mreža sculpture network, a koja se ove godine događa istovremeno na 95 lokacija u 20-ak europskih država i šire. 
Drugu godinu za redom i Hrvatska se priključila međunarodnoj zajednici ljubitelja kiparstva i trodimenzionalne umjetnosti i to ove godine na dvije lokacije: u Gliptoteci HAZU u Zagrebu i u Šibeniku u Gradskom muzeju.

 

Poziv / program

Za medije 

26.01. NOĆ MUZEJA 2018. U JEDINICAMA HAZU

Ovogodišnja Noć muzeja održava se u jedinicama HAZU: Strossmayerovoj galeriji starih majstora, Gliptoteci, Hrvatskom muzeja arhitekture i Knjižnici HAZU. Programi Noći muzeja počinu u 18 sati u skladu s programom objavljenim na poveznicama. 

 

Program jedinica HAZU u Noći muzeja 2018.

Priopćenje

25.01. Predstavljanje knjige: U OSJEČKOM NUTARNJEM GRADU

U četvrtak, 25. siječnja s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se predstavljanje knjige autorice prof. dr. sc. Helene Sablić Tomić U OSJEČKOM NUTARNJEM GRADU. Nakon uvodne riječi predsjednika HAZU akademika Zvonka Kusića knjigu i opus će predstaviti akademkinja Dubravka Oraić Tolić, glavni urednik akademik Andrija Mutnjaković te autorica knjige prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić.

Poziv

Priopćenje

25.01. Otvorenje izložbe: Horizont očekivanja / Hrvatski paviljon na 57. Venecijanskom bijenalu


U Gliptoteci HAZU se 25. siječnja 2018. godine u 19 sati otvara izložba Horizont očekivanja / Hrvatski paviljon na 57. Venecijanskom bijenalu.
Izložba se realizira o organizaciji Moderne galerije, Gliptoteke HAZU i Ministarstva kulture RH. Izložba ostaje otvorena do 25. veljače 2018.

Poziv

Za medije

24.01. XII. kolokvij HAZU i HRZZ – prof. dr. sc. Bojan Vršnak (Opservatorij Hvar Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu): UTJECAJ SUNČEVE AKTIVNOSTI NA ZEMLJU

U srijedu, 24. siječnja s početkom u 14 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu će se održati XII. kolokvij Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatske zaklade za znanost u sklopu kojeg će svoje predavanje održati prof. dr. sc. Bojan Vršnak, dipl. ing. (Opservatorij Hvar Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu) pod naslovom UTJECAJ SUNČEVE AKTIVNOSTI NA ZEMLJU.

Poziv

Priopćenje

 

19.01. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sudjelovao na znanstveno-stručnom skupu „Bokeljska mornarica i Kolo svetog Tripuna kao tradicija bokeljskih Hrvata"

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sudjelovao je u petak 19. siječnja na znanstveno-stručnom skupu „Bokeljska mornarica i Kolo svetog Tripuna kao tradicija bokeljskih Hrvata" održanom u Muzeju Mimara u organizaciji Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Hrvatske bratovštine „Bokeljska mornarica 809". 

Priopćenje

05.01. Izjava predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića u povodu 75. godišnjice smrti Nikole Tesle

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić dao je u petak 5. siječnja 2017. izjavu za javnost u povodu 75. godišnjice  smrti Nikole Tesle koja se navršava u nedjelju 7. siječnja. 

Izjava