03.08. Čestitka predsjednika HAZU akademika Velimira Neidhardta povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluja

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt uputio je u ponedjeljak 3. kolovoza povodom 5. kolovoza, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluja čestitku hrvatskim braniteljima i svim hrvatskim građanima.

Priopćenje

02.08. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti odala počast Romima stradalima u genocidu tijekom Drugog svjetskog rata

U nedjelju 2. kolovoza 2020. u povodu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu (Samudaripen) na romskom groblju u Uštici pored Jasenovca otvoren je Romski memorijalni centar Uštica. U ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na svečanosti je bio nazočan akademik Vladimir Bermanec. 

17.07. U Vinkovcima dr. Anici Bilić dodjela GRBA GRADA VINKOVACA

U povodu obilježavanja Dana grada Vinkovaca i blagdana sv. Ilije, zaštitnika Vinkovaca, na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća 17. srpnja 2020. bit će dodijeljeno javno priznanje Zlatna plaketa "Grb Grada Vinkovaca“ dr. sc. Anici Bilić, znanstvenoj savjetnici u trajnom zvanju i upraviteljici Centra za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Vinkovcima, za iznimna postignuća na području znanosti i kulture.

10.07. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti započela obnovu svojih zgrada stradalih u potresu 22. ožujka 2020.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti započela je obnovu svojih zgrada stradalih u razornom potresu koji je 22. ožujka 2020. pogodio Zagreb. U petak 9. srpnja i u subotu 10. srpnja djelatnici tvrtke S. B. S. iz Svete Nedelje sanirali su dvije oštećene ostakljene kupole na zgradi Knjižnice HAZU na Strossmayerovom trhu 2 te postavili nove staklene plohe. 

 

 

 

The InterAcademy Partnership (IAP) released the IAP Communiqué on Green Recovery After COVID-19

The InterAcademy Partnership released the IAP Communiqué on Green RecoveryGlobal Green Recovery After COVID-19: Using scientific advice to ensure social equity, planetary and human health, and economic benefits

The key message of the communiqué is that only a low-carbon recovery can generate co-benefits for social equity, the environment, and human health.

COVID-19 RECOVERY MUST BE GREEN SAYS WORLD ACADEMIES NETWORK

07. 7. U Gliptoteci HAZU otvorenje izložbe Sanele Đurinec Raič: Suprotstavljanja

U utorak 7. srpnja, u 19 sati, u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Medvedgradska 2, bit će otvorena izložba Suprotstavljanja Sanele Đurinec Raič.

Pozivnica         Obavijest za medije

03.07. Umro akademik Tomislav Raukar

U četvrtak, 2. srpnja u Zagrebu je u 87. godini života preminuo je akademik Tomislav Raukar, istaknuti hrvatski povjesničar, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Priopćenje

 

30.06. Online izložba KRAJOLIK U GRAFICI STARIH MAJSTORA (KABINETA GRAFIKE HAZU)

Kabinet grafike donosi virtualnu izložbu Krajolik u grafici starih majstora  (Iz fundusa Kabineta grafike HAZU)  kojom se prisjećamo istoimene izložbe više kustosice Ane Petković Basletić, održane 2014. godine.

Izložba opovrgava premisu o nekompatibilnosti likovne vrste pejzaža i grafičkog medija te trasira obličja krajolika i njegov mukotrpni prijelaz od simboličkog koda do samostalnog likovnog subjekta, odnosno njegovog proboja s dna hijerarhijske ljestvice ka budućoj prevlasti unutar likovnih vrsta, te ukazuje na kompatibilnost vrste s idiomom te sintaksom bakroreza i bakropisa. Definiranjem konteksta pripadnosti izloženih radova sredini nastojalo se ukazati na kontinuirani uzajamni dijalog Sjevera i Juga Europe - točnije Nizozemske i Italije, te pritom istaknuti njihove glavne govornike.

Krajolik, kao umjetnikova invencija, sinteza je viđenog i naučenog, poligon osobnih sklonosti i promjenljivih društvenih konvencija što se stapaju u jedinstvenu sliku društvene zbilje i kodova. Raznolikost tematskih tipologija s integriranim krajolikom u mediju bakroreza zorno uprizoruju čuveni grafičari – Albrecht Dürer, braća Jan i Raphael Sadeler te Aegidius Sadeler II., kao i Agostino Carracci. Sjevernjački alpski krajolik Pietera Brueghela starijeg kao i Tizianov talijanski pastoralni krajolik utjelovljeni su u radu Pieter van der Heyden, Martin Kolunić Rota te Jacob Matham i Hendrick Goltzius. Zlatno doba krajolika (17. st.) predstavljeno je bakropisima talijaniziranog sjevernjaka Herman van Swanevelta - Lorrainova sljedbenika, Francuza Gabriel Pérellea – pripadnika Callotova kruga, te Nizozemac Anthonie Waterlooa – dugo smatran najvažnijim predruisedaelovim pejzažistom. Kroz 18. stoljeće niz se zaključuje mletačkim slikarom i grafičarem Marco Riccijem, bakrorescem Francesco Bartolozzijem te Giovanni Battista Piranesijem i njegovin sinom Francescom.

Ovom izložbom publika ima priliku opet zaviriti u segment Stare zbirke iz fundusa Kabineta grafike HAZU kao i u čarobne svjetove iznimnih grafičara.

Mjesto: url: https://www.facebook.com/Kabinet-grafike-Hrvatske-akademije-znanosti-i-umjetnosti-1871720126397598/

Vrijeme: od 30.06.2020.

 

01.07. U Varaždinu predstavljanje knjige VARAŽDIN U VRIJEME NDH (1941.-1945.)

U srijedu, 1. srpnja 2020., u dvorištu Palače Sermage Gradskoga muzeja Varaždin, Trg Miljenka Stančića 3.u 19 sati održat će se predstavljanje monografije dr. sc.  Vladimira Huzjana VARAŽDIN U DOBA NEZAVISNE DRŽAVE HRVATSKE (1941.-1945.).

Knjigu će predstaviti akademik Dragutin Feletar, dr. sc. Ivan Obadić i Spomenka Težak, prof., te sam autor.

 

 

22.06. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti odala počast pripadnicima Prvog sisačkog partizanskog odreda

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti odala je u ponedjeljak 22. lipnja 2020. počast pripadnicima Prvog sisačkog partizanskog odreda. Na središnjj svečanosti obilježavanja Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica pokraj Siska nazočni su bili potpredsjednik HAZU akademik Frano Parać i akademik Zoran Juranić koji su u ime Hrvatske akademije položili cvijeće kod spomenika Stari brijest.

18.06. SVEČANO URUČENJE DONACIJA INE U ATRIJU HAZU

Svečano uručenje donacija INE Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, Muzeju za umjetnost i obrt te Arheološkome muzeju u Zagrebu održalo se u četvrtak, 18. lipnja 2020. u 11 sati u atriju palače Hrvatske akademije na Zrinskom trgu.

Čelnici INE na toj su svečanosti u oštećenoj zgradi najviše znanstvene i umjetničke ustanove u Republici Hrvatskoj, čelnicima navedenih ustanova predali iznose donacije za sanaciju šteta izazvanih nedavim potresom. Uz predsjednika Hrvatske akademije, akademika Velimira Neidhardta koji se kao domaćin obratio nazočnima, darovnicu su primili i g. Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, te g. Sanjin Mihelić, ravnatelj Arhološkoga muzeja u Zagrebu. Donacije je uručio predsjednik Uprave INE g. Sándor Fasimon uz nazočnost g. Darka Markotića, člana Uprave. Na svečanosti su bili i potpredsjednici HAZU akademici Davor Miličić Frano Parać, glavni tajknik akademik Dario Vretenar, tajnik Razreda za tehničke znanosti akademik Ignac Lovrek kao i akademik Mirko Zelić, predsjednik Znanstvenoga vijeća HAZU za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku.

 

Priopćenje

Foto: HAZU / Goran Kos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.06. IZJAVA HAZU UKLJUČENA O JAVNU RASPRAVU O PRIJEDLOGU ZAKONA O OBNOVI ZGRADA OŠTEĆENIH POTRESOM

Ured za zakonodavstvo Vlade Republike Hrvatske proslijedio je Izjavu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti o obnovi Zagreba nakon potresa 22. ožujka 2020. stručnom nositelju savjetovanja s javnošću u svezi Prijedloga zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja u sklopu javne rasprave (koja je trajala od 14. svibnja do 14. lipnja 2020.).

10.06. Bugarska veleposlanica Genka Georgieva posjetila Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt primio je u srijedu 10. lipnja bugarsku veleposlanicu Genku Georgievu. 

Priopćenje

08.06. Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić posjetio je u ponedjeljak 8. lipnja Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje ga je primio predsjednik akademik Velimir Neidhardt.

Priopćenje

07.06. U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koncert Zagrebačkih solista posvećen obnovi Zagreba i 250. obljetnici rođenja Ludwiga van Beethovena

Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u nedjelju 7. lipnja u 20 sati u atriju palače HAZU održat će se koncert Zagrebačkih solista posvećen obnovi Zagreba i 250. obljetnici rođenja Ludwiga van Beethovena. Zagrebački solisti izvest će Beethovenovu Petu simfoniju u obradi za gudače što ju je, posebno za ansambl Zagrebačkih solista, napisao njihov koncertni majstor Sreten Krstić. Zbog epidemioloških mjera koncert će se moći pratiti putem interneta. 

Priopćenje

 

Foto: HAZU / Dobriša Skok

 

 

03.-5.06. BHFA 2020 e-konferencija

Međunarodna BHFA e-konferencija o promociji javnoga zdravstva, čiji je začetnik akademik i bivši predsjednik Akademije Andrija Štampar, pod nazivom BOLJA BUDUĆNOST ZDRAVOGA STARENJA održat će se od 3.-5. lipnja 2020. pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske. U rad Znanstvenoga odbora konferencije uključeni su akademik Željko Reiner u svojstvu predsjednika ZO-a i akademik Marko Pećina kao član ZO-a.

Više o konferenciji na facebooku Hrvatskoga muzeja medicine u farmacije HAZU.

Prvi dan: a) STARENJE I BIOLOŠKI SUSTAVI

Drugi dan: b) PAMETNE TEHNOLOGIJE ZA STARIJU DOB

Treći dan: c) STARENJE I ODRŽIVOST ZDRAVSTVENOGA SUSTAVA

Više i još.

02.06. U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti online rasprava o posljedicama potresa u Zagrebu, utjecaju na kulturni život grada te potrebi sustavne i promišljene obnove

U organizaciji udruge Unimedia i pod medijskim pokroviteljstvom Večernjeg lista u utorak 2. lipnja u 12 sati u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održat će se online rasprava o posljedicama potresa u Zagrebu, utjecaju na kulturni život grada te potrebi sustavne i promišljene obnove. U raspravi sudjeluju tajnik razreda za likovne umjetnosti HAZU akademik Mladen Obad Šćitaroci, posebna savjetnica ministrice kulture dr. sc. Iva Hraste Sočo i predsjednik Upravnog vijeća Zagrebačkih solista Krunoslav Marić, a moderator će biti Boris Homovec.

Priopćenje

31.05. DODIJELJENE NAGRADE GRADA ZAGREBA

U povodu Dana grada Zagreba na Zagrebačkom velesajmu 31. svibnja 2020. dodijeljene su Nagrade grada Zagreba. Nagrade su dobili i članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti:  potpredsjednik HAZU, akademik Davor Miličić; akademik Goran Tribuson i akademik Zvonko Kusić, predsjednik Zaklade HAZU i bivši predsjednik HAZU, koji se zahvalio u ime dobitnika.

 

  

 

28.05. 75. obljetnica osnutka i djelovanja Zavoda za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli

U četvrtak 28. svibnja navršava se 75. obljetnica osnutka Zavoda za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli, najstarije znanstvenoistraživačke jedinice HAZU izvan Zagreba. 

Priopćenje

27.05. Izjava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti o klimatskim promjenama

Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na svojoj redovitoj sjednici, održanoj 27. svibnja 2020., potaknuto velikim intenzitetom recentnih klimatskih promjena i njihovim utjecajem na čovjeka i prirodu, donijelo je Izjavu o klimatskim promjenama.

24.05. AKADEMIK RANKO MATASOVIĆ O ODBORU HAZU ZA NORMU HRVATSKOGA STANDARDNOG JEZIKA

Razgovor s akademikom Rankom Matasovićem, predsjednikom Odbora HAZU za normu hrvatskoga standardnog jezika objavljen je u Novome listu u nedjelju, 24. svibnja 2020.      Razgovor      

23.05. AKADEMIK ANDRIJA MUTNJAKOVIĆ O OBNOVI ZAGREBA

Razgovor s akademikom Andrijom Mutnjakovićem o obnovi Zagreba objavljen je u Večernjem listu u subotu, 23. svibnja 2020.    Razgovor     

14.05. MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SKUP U POVODU STOTE OBLJETNICE POČETKA DJELOVANJA ARHITEKTA DRAGE IBLERA

Drago Ibler – arhitektura kao ideja života – MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SKUP U POVODU STOTE OBLJETNICE POČETKA DJELOVANJA ARHITEKTA DRAGE IBLERA

POZIV NA SUDJELOVANJE

Održavanjem znanstvenog skupa o arhitektu Dragi Ibleru (1894.-1964.), stvaratelju niza antologijskih djela i jednom od utemeljitelja Zagrebačkoga arhitektonskog kruga, Hrvatski muzej arhitekture HAZU obilježava stotinu godina od početka autorova djelovanja. Već za studentskih dana, počevši od 1920. godine, Ibler je sudjelovao u nizu arhitektonskih natječaja u znaku socijalnih i umjetničkih izazova razdoblja. Svojim je opusom i višeznačnim djelovanjem desetljećima ustrajno promicao progresivna načela arhitektonskog oblikovanja u rasponu kreativnog izričaja od ekspresionizma i nove stvarnosti 1920-ih do modernizma internacionalnoga stila 1930-ih i poetičnog funkcionalizma 1950-ih godina. Za upoznavanje stvaralačke osobnosti arhitekta Drage Iblera zaslužna je akademkinja Željka Čorak, koja je Iblerovo djelo predstavila u funkciji znaka, kao paradigmu jednoga vremena u kojem je stvarana moderna arhitektura. Ovim znanstvenim skupom želja nam je nadovezati se na uporišne točke, ponovno razmotriti Iblerove stvaralačke, pedagoške i strukovne pozicije, utvrditi njegovu važnost i utjecaje na daljnji tijek hrvatske arhitekture sve do refleksija u sadašnjem trenutku te pozicionirati Iblerov život i djelo u međunarodni kontekst. Pri tome smo se vodili Iblerovom mišlju o arhitekturi kao ideji života koju je formulirao u okviru uvodne riječi prilikom otvaranja Prvog kongresa arhitekata Jugoslavije, a istu je misao izrazio i u sintagmi programske deklaracije grupe Zemlja 1929. godine – jer su umjetnost i život jedno.

U cilju sveobuhvatnog razmatranja Iblerova opusa, znanstveni i organizacijski odbor skupa predlaže sadržajni raspon autorova djelovanja koji se nalazi u prilogu, a dobrodošlim smatra izlaganja vezana i uz drugačija polazišta. Službeni jezik skupa je hrvatski. Predviđeno trajanje izlaganja iznosi 15 minuta.

Skup će se održati 9. prosinca 2020. u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti ili u formatu digitalne konferencije, sukladno mogućnostima i aktualnim mjerama vezanim uz širenje virusa COVID-19. Prijedloge izlaganja s imenom, prezimenom i afilijacijom izlagača te naslovom i sažetkom (do 800 znakova s razmacima) molimo slati do 30. lipnja 2020. koordinatorici skupa dr. sc. Ivi Ceraj na e-mail adresu: iceraj@hazu.hr; cc: hmamuzej@hazu.hr. O prihvaćanju izlaganja sudionici će biti obaviješteni do 15. srpnja 2020.  

Radujemo se Vašem sudjelovanju!

POZIV            INVITATION

 

05.05. Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio članove Uprave Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je u utorak 5. svibnja u svom uredu na Pantovčaku članove Uprave Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. U izaslanstvu su bili predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt, potpredsjednici akademik Davor Miličić i akademik Frano Parać te glavni tajnik HAZU akademik Dario Vretenar. 

Priopćenje

04.05. Izjava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti o obnovi Zagreba nakon potresa 22. ožujka 2020.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti objavila je u ponedjeljak 4. svibnja 2020. Izjavu o o obnovi Zagreba nakon potresa 22. ožujka 2020.

Izjava

29.04. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti obilježila svoj dan i 159. godišnjicu osnutka objavom imena dobitnika nagrada HAZU za 2019.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti obilježila je u srijedu 29. travnja svoj dan i 159. godišnjicu osnutka objavom imena dobitnika nagrada HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj u 2019. 

Priopćenje

Popis dobirnika s obrazloženjima

Govor predsjednika HAZU

27.04. Umrla akademkinja Antica Menac

U petak 24. travnja 2020. u Zagrebu je u 98. godini života umrla akademkinja Antica Menac, istaknuta hrvatska filologinja, redovita članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Priopćenje

20.04. Umro akademik Božidar Liščić

U nedjelju 19. travnja 2020. u Zagrebu je 92. godini života umro akademik Božidar Liščić, istaknuti hrvatski znanstvenik i sveučilišni profesor, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

Priopćenje

11. i 12.04. Akademkinja Željka Čorak na HTV3 o stradanju koje su u potresu 22. ožujka 2020. doživjele palača Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Zagrebačka katedrala

20.03. U Požegi predstavljanje knjige akad. Marka Pećine i sur. ORTOPEDSKA PROPEDEUTIKA - ODGOĐENO

U petak, 20. ožuka 2020. u 19 sati u prostorima Županijske komore HGK-a, u Vukovarskoj ulici 6. u Požegi održat će se predstavljanje knjige ORTOPEDSKA PROPEDEUTIKA autora doc. dr. sc. Damira Matakovića, akademika Marka Pećine i prof. dr. sc. Miroslava Hašpla. Predstavljanje se održava u suorganizaciji Razreda za medicinske znanosti HAZU i Zavoda HAZU za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, Opće županijske bolnice iz Požege, Matice hrvatske i njezinoga Ogranka u Požegi, Hrvatskoga liječničkog zbora i njegove Podružnice u Požegi te Medicinske naklade iz Zagreba.

Knjigu će predstaviti recenzenti: prof. dr. sc. Savo Jovanović i prof. dr. sc. Domagoj Delimar; autori kao i urednica Anđa Raič, prof. u ime Medicinske naklade. U programu sudjeluju i učenici Glazbene škole iz Požege te Marijana Matoković, mag. glume i lutkarstva.

Pozivnica

 

ODGAĐA SE 20.03. Predstavljanje knjige "Organic Stereochemistry in Croatia and Prelog School" autora akademika Vitomira Šunjića i dr. sc. Krunoslava Kovačevića

ODGAĐA SE U petak, 20. ožujka 2020. u 13.00 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu, održava se predstavljanje knjige "Organic Stereochemistry in Croatia and Prelog School", autora akademika Vitomira Šunjića i dr. sc. Krunoslava Kovačevića, koju su u suizdavaštvu objavili Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatsko kemijsko društvo i Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije.

Predstavljanje će otvoriti predsjednik Hrvatske akademija znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt, a knjigu će predstaviti recenzenti akademik Leo Klasinc i akademik Mladen Žinić te autori akademik Vitomir Šunjić i dr. sc. Krunoslav Kovačević.

Pozivnica        Za medije

18.03. U Varaždinu predstavljanje "IZVORA ZA POVIJEST GRADA VARAŽDINA (1827.-1600.) I. svezak" - ODGOĐENO

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti Zavod za znanstveni rad u Varaždinu i Državni arhiv u Varaždinu organiziraju predstavljanje znanstvene monografije IZVORI ZA POVIJEST GRADA VARAŽDINA (1827.-1600.) I. svezak.

Predstavljanje će se održati u srijedu, 18. ožujka 2020. u 12 sati, u salonu Gradske vijećnice Grada Varaždina, Trg kralja Tomislava 1.

Na predstavljanju govore Karmen Levačić; prof. dr. sc. Zoran Ladić; dr. sc. Branka GrbavacDamir Hrelja, prof. i dr. sc. Vladimir Huzjan.

Pozivnica

 

ODGAĐA SE 18.03. Okrugli stol EVOLUCIJA MOZGA u okviru 19. Tjedna mozga u Hrvatskoj (Brain Awareness Week)

ODGAĐA SE U srijedu 18. ožujka 2020. od 16 do 18 sati u u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Opatička 18 u Zagrebu, održava se Okrugli stol EVOLUCIJA MOZGA, koji organiziraju Razred za medicinske znanosti HAZU (Odbor za neuroznanost i bolesti mozga), Hrvatsko društvo za neuroznanost, Znanstveni centar izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost (KK.01.1.1.01.0007, CoRE – Neuro), Hrvatski institut za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Hrvatski institut za istraživanje mozga (HIIM) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko društvo za neuroznanost (HDN), kao pridruženi članovi i partneri European Dana Alliance for the Brain (EDAB-a), i ove su godine od 16. do 22. ožujka 2020. glavni organizatori Tjedna mozga u Hrvatskoj, pod pokroviteljstvom i uz suorganizaciju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Znanstvenog centra izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost.

Program Okruglog stola      Najava za medije     Plakat 19. Tjedan mozga      

ODGAĐA SE 13.3. Predstavljanje Zbornika radova i Okrugli stol ODRŽIVOST JAVNIH FINANCIJA NA PUTU U MONETARNU UNIJU

ODGAĐA SE U petak, 13.ožujka 2020. s početkom u 10 sati, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održava se predstavljanje zbornika radova i okrugli stol na temu ODRŽIVOST JAVNIH FINANCIJA NA PUTU U MONETARNU UNIJU.

Uvodna izlaganja održat će tajnik Razreda za društvene znanosti HAZU akademik Gordan Družić i prodekanica Ekonomskog fakulteta – Zagreb, izv. prof. dr. sc. Sanja Sever Mališ, a Zbornik radova ODRŽIVOST JAVNIH FINANCIJA NA PUTU U MONETARNU UNIJU predstavit prof. dr. sc. Hrvoje Šimović (voditelj HRZZ projekta Održivost javnih financija na putu u monetarnu uniju) i recenzentice Zbornika prof. dr. sc. Marijana Ivanov i prof. dr. sc. Sandra Krtalić.

Program       Za medije

12.03. Albanski veleposlanik Riza Poda posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Albanski veleposlanik u Hrvatskoj Riza Poda posjetio je u četvrtak 12. ožujka Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje ga je primio predsjednik akademik Velimir Neidhardt. 

Priopćenje

12.03. Priznanje akademiku Reineru

Akademik Željko Reiner izabran je za redovitoga člana (Fellow) AHA - American Heart Association, Američke kardiološke akademije. 10.03.

 

12.03. U Vukovaru predavanje dr. sc. Zlate Živaković-Kerže "Živjeti zajedno! (Položaj i život sluškinja i sluga u Vukovaru u 19. stoljeću)" - ODGOĐENO

Predavanje dr. sc. Zlate Živaković-Kerže "Živjeti zajedno! (Položaj i život sluškinja i sluga u Vukovaru u 19. stoljeću)" organizira Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Vukovaru u suradnji s Gradskom knjižnicom Vukovar, Trg Republike Hrvatske 1. Predavanje će se održati u Gradskoj knjižnici Vukovar  u četvrtak, 12. ožujka 2020. godine s početkom u 18 sati.

Pozivnica

 

11.03. II. SKUP PRSTENOVAČA HRVATSKE

U srijedu, 11. ožujka 2020. od 10 do 16 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održava se Drugi skup prstenovača Hrvatske u organizaciji Zavoda za ornitologiju HAZU koji provodi projekt znanstvenog prstenovanja u Hrvatskoj.

Kroz predavanja na skupu sudionici će se informirati o recentnim znanstvenim i stručnim postignućima ostvarenim kroz projekt te o stanju znanstvenog prstenovanja ptica u Hrvatskoj i Europi.

Program skupa          Najava za medije

09. 03. Svečano predstavljanje uspostavnih istraživačkih projekata Hrvatske zaklade za znanost (UIP-2019-04)

U ponedjeljak, 9. ožujka 2020. s početkom u 10.30 sati u dvorani Knjižnice HAZU na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu, Hrvatska zaklada za znanost organizira svečano predstavljanje uspostavnih istraživačkih projekata.

Program „Uspostavni istraživački projekti“ razvijen je kako bi se osiguralo podupiranje razvoja samostalnih istraživačkih karijera mladih znanstvenika i novih istraživačkih skupina koje se bave međunarodno prepoznatljivom i nacionalno relevantnom tematikom. Natječaj je koncipiran kao logičan nastavak poslijedoktorskog usavršavanja ciljajući na onaj trenutak karijere u kojem je mladi znanstvenik spreman razviti nove istraživačke teme i/ili metodologije te uspostaviti novu istraživačku grupu.

Program svečanosti               Za medije

Priopćenje

 

09.03. NOVI SKUPNI KATALOG AKADEMIJINIH KNJIŽNICA I RADIONICE

Od ožujka 2020 godine uspostavljena je na adresi https://dizbi.hazu.hr/a/ beta verzija Skupnog katalog Akademijinih knjižnica. Takoder na istom portalu se može pretraživati i Digitalna zbirka HAZU. Katalog na staroj adresi katalog.hazu.hr više nije aktivan. Budući da traje objedinjavanje Digitalne zbirke i Kataloga moguće su povremene poteškoće u radu portala pa vas molimo za razumijevanje.

Akademijina Knjižnica će od četvrtka 12.3.2020 pa nadalje svakog četvrtka od 13-14 sati državati radionice o korištenju novog portala. Za dolazak na radionicu nije potrebna najava.  

 

06.03. U Velikoj Gorici simpozij Sigurnost hrane i zaštita potrošača

U organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Velika Gorica, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog veterinarskog instituta u Zagrebu, u petak 6. ožujka 2020. s početkom u 11 sati u dvorani Pučkog otvorenog učilišta (Gradska vijećnica) u Velikoj Gorici, Zagrebačka ulica 37, održat će se simpozij Sigurnost hrane i zaštita potrošača.

Pozivnica

Priopćenje

06.03. 5. ZNANSTVENI SIMPOZIJ "HRVATSKI VASKULARNI DAN": ANGIOLOGIJA 2020

U petak, 6. ožujka, u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Opatičkoj 18, održava se 5. znanstveni simpozij „HRVATSKI VASKULARNI DAN" ANGIOLOGIJA 2020. Simpozij organiziraju Razred za medicinske znanosti HAZU, Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice i Hrvatsko kardiološko društvo. Predsjednik Organizacijskog odbora Simpozija je prof. dr. sc. Mislav Vrsalović, FESC, FSVM.

Program        Za medije 

Priopćenje

05.03. U Vinkovcima predavanje dr. sc. Dinka Župana "Položaj učiteljica u Hrvatskoj u „dugom“ 19. stoljeću"

U Centru za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima 5. ožujka 2020. u 18 sati, dr. sc. Dinko Župan, viši znanstveni suradnik na Hrvatskom institutu za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje u Slavonskom Brodu, održat će predavanje Položaj učiteljica u Hrvatskoj u „dugom“ 19. stoljeću.

Pozivnica

 

05.03. Međunarodni muzikološki okrugli stol EUROPSKI KONTEKST I SREDNJOVJEKOVNA GLAZBA U POVIJESNIM HRVATSKIM ZEMLJAMA

U četvrtak, 05. ožujka s početkom u 9 sati, u multimedijalnoj dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu, održava se Međunarodni muzikološki okrugli stol EUROPSKI KONTEKST I SREDNJOVJEKOVNA GLAZBA U POVIJESNIM HRVATSKIM ZEMLJAMA.

Riječ je prvom javnom predstavljanju suradnji i rezultata znanstvenog interdisciplinarnog istraživanja suradnika projekta Hrvatske zaklade za znanost i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti: Hrvatski glazbeni i liturgijski kodeksi srednjega vijeka: Interdisciplinarna obrada (CROMUSCODEX70), voditeljice prof. dr. Hane Breko Kustura, članice suradnice HAZU.

Program                 Za medije

03.03. XIX. kolokvij u organizaciji HAZU i HRZZ

U utorak, 3. ožujka u 14 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu akademik Goran Filipi održat će izlaganje na temu "Istrorumunjski jučer, danas, sutra".

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Hrvatska zaklada za znanost nastavljaju ciklus znanstvenih predavanja započet 2017. godine kojima se predstavljaju istaknuti hrvatski znanstvenici, tzv. kolokvije HAZU i HRZZ. Tim se kolokvijima široj znanstvenoj zajednici i svima zainteresiranima nastoje približiti zanimljive znanstvene teme i predstaviti najnoviji rezultati hrvatskih istraživačkih projekata.

Poziv

Priopćenje

03.03. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti ostvarila izvrsnu usklađenost s normama AAI@EduHr

Tijekom redovite godišnje provjere usklađenosti svih matičnih ustanova s normama Autenikacijske i autorizacijske infrastrukture znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj - AAI@EduHr za 2019. ustanovljeno je da je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti ostvarila izvrsnu usklađenost s normama AAI@EduHr. 

28.02. Umro akademik Dubravko Jelčić

U petak 28. veljače 2020. u Zagrebu je 90. godini života umro akademik Dubravko Jelčić, istaknuti hrvatski povjesničar književnosti i nekadašnji saborski zastupnik, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Ispraćaj će biti u srijedu 4. ožujka 2020. u 13,35 sati Sveta misa zadušnica služit će se poslije ispraćaja u 15,30 sati u crkvi Svetih Anđela, Savski Gaj.

Počivao u miru Božjem!

Priopćenje


Foto: HAZU / Dobriša Skok

 

26.02. U Varaždinu predstavljanje RADOVA Zavoda br. 30

U Varaždinu 26. veljače 2020., u Gradskoj vijećnici održano je predstavljanje novoga broja časopisa -- Radova Zavoda za znanstveni rad Varaždin br. 30. Na predstavljanju su svoja izlaganja održali: akademik Stjepan Damjenović, vodtelj Zavoda, kao i upravitelj, dr. sc. Vladimir Huzjan.

 

 

25.02. U Zadru predstavljanje RADOVA Zavoda br. 61

U utorak, 25. veljače 2020. u 11 sati u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Zadru, Obala kneza Trpimira 8,  održat će se predstavljenje Radova Zavoda sv. 61/2019. Radove će predstaviti akademik Nenad Cambi, glavni urednik; te dr. sc. Ana Jordan Knežević, dr. sc. Nikola Markulin te izv. prof. dr. sc. Ante Bralić.

U ovom broju je objavljeno ukupno 15 znanstvenih radova od kojih je šest izravno vezano uz prošlost zadarskog područja, dok su ostali tematikom vezani uz prošlost ostalih hrvatskih područja, kao i uz povijest Hrvata u BiH i u drugim zemljama. Do sada je u Radovima objavljeno ukupno 976 znanstvenih i stručnih radova tiskanih na 23940 stranica.

Radovi su jedini časopis iz Hrvatske iz područja povijesnih znanosti, od njih 12, koji je indeksiran u Web of Science Core Collection (WoSCC) međunarodnoj bazi podataka.

Pozivnica

 

25.02. Okrugli stol Službe od općeg interesa u pravu i politici Europske unije i njihov utjecaj na Republiku Hrvatsku

U organizaciji Znanstvenog vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u utorak 25. veljače 2020. s početkom u 10 sati, u velikoj dvorani palače HAZU na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, održat će se okrugli stol Službe od općeg interesa u pravu i politici Europske unije i njihov utjecaj na Republiku Hrvatsku.

Poziv

Priopćenje

20.02. Talijanski veleposlanik Pierfrancesco Sacco posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Pierfrancesco Sacco posjetio je u četvrtak 20. veljače Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje ga je primio predsjednik akademik Velimir Neidhardt. 

Priopćenje

20.02. U Knjižnici HAZU predstavljanje knjige Reform and Renewal in Medieval East and Central Europe

U četvrtak 20. veljače 2020. u 18 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu. održat će se predstavljanje knjige Reform and Renewal in Medieval East and Central Europe.

Poziv

Priopćenje

18.02. Predavanje "Uloga energenta vodika u budućem energetskom miksu u Republici Hrvatskoj", Ivica Jakić, dipl. ing.

U utorak, 18. veljače 2020. u 11 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog u Zagrebu, Znanstveno vijeće za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU organizira predavanje pod naslovom "Uloga energenta vodika u budućem energetskom miksu u Republici Hrvatskoj" koje će održati Ivica Jakić, dipl. ing.

Uvodno će govoriti akademik Mirko Zelić, predsjednik Vijeća.

Poziv

18.02. U Požegi predavanje akademika Vladimira Paara "Prijeti li nam klimatska kataklizma?"

U utorak, 18. veljače 2020. u 19 sati Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi u suradnji s Maticom hrvatskom – Ogranak Požega u sklopu Dana Matice hrvatske u Požegi organizira predavanje akademika Vladimira Paara "Prijeti li nam klimatska kataklizma?" u prostorijama Hrvatske gospodarske komore Požeško-slavonske županije, Vukovarska ulica 6.

Pozivnica

17.02. Konferencija za novinare: Nakladnička djelatnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u 2019. godini

U ponedjeljak, 17. veljače 2020. s početkom u 11 sati, u dvorani Knjižnice HAZU na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održava se konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljena Nakladnička djelatnost HAZU u 2019. godini. Konferenciju će otvoriti predsjednik Akademije akademik Velimir Neidhardt, a voditi glavni tajnik akademik Dario Vretenar, koji će predstaviti nekoliko izdvojenih izdanja. O publikacijama iz svih grana znanosti i umjetnosti govorit će tajnici Akademijinih razreda.

Izdanja će biti izložena na prigodnoj izložbi u dvorani Knjižnice Akademije, a njihov pregled nalazi se na mrežnim stranicama Akademije.

POZIV             IZDANJA HAZU 2019

PRIOPĆENJE

14.02. Simpozij NOVI KORONAVIRUS IZ KINE - Biosigurnosna prijetnja i izazov za zdravstvene djelatnike

U petak, 14. veljače 2020. s početkom u 11.30 sati u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održava se Simpozij NOVI KORONAVIRUS IZ KINE - Biosigurnosna prijetnja i izazov za zdravstvene djelatnike.

Pozdravne riječi uputit će akademkinja Vida Demarin, tajnica Razreda za  medicinske znanosti HAZU. Simpozij organiziraju Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu (ravnateljica prof. dr. sc. Alemka Markotić, članica suradnica HAZU).

Program Simpozija

Priopćenje

Snimka simpozija

13.02. U Kabinetu grafike HAZU predstavljanje grafičke mape HAMO ČAVRK / CARTA INCOGNITA

U četvrtak, 13. veljače 2020. s početkom u 12 sati u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 12 u Zagrebu održat će se predstavljanje grafičke mape HAMO ČAVRK /CARTA INCOGNITA.

Na predstavljanju mape govorit će: upraviteljica Kabineta grafike Vesna Kedmenec Križić, muzejska savjetnica; Ružica Pepelko, viša kustosica i umjetnik Hamo Čavrk, mag. art.

Pozivnica 

13.02. U Rijeci predstavljanje Matične knjige krštenih Župe Umag (1483.-1643.)

U četvrtak 13. veljače 2020. s početkom u 11 sati u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, Ružićeva 5, održat će se predstavljanje knjige Matična knjiga krštenih Župe Umag (1483. – 1643.), Državni arhiv u Pazinu, Pazin, 2019.

Knjigu će predstaviti Mirela Mrak, dipl. iur., ravnateljica Državnog arhiva u Pazinu, prof. dr. sc. Slaven Bertoša, recenzent te priređivačice izv. prof. dr. sc. Marija Mogorović Crljenko i doc. dr. sc. Danijela Doblanović Šuran.

Pozivnica

 

10.02. U Vukovaru književni susret s izv. prof. dr. sc. Kristijanom Novakom

U Vukovaru će se održati književni susret i predstavljanje knjiga književnika i jezikoslovca izv. prof. dr. sc. Kristiana Novaka "Črna mati zemla" i "Ciganin, ali najljepši" u suradnji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Vukovaru s Gradskom knjižnicom Vukovar, Trg Republike Hrvatske 1. Razgovor će voditi dr. sc. Vlasta Novinc, upraviteljica Zavoda HAZU u Vukovaru. 

Predstavljanje će se održati u Gradskoj knjižnici Vukovar 10. veljače 2020. godine s početkom u 18.00 sati.

Pozivnica

10.02. Izraelski veleposlanik Ilan Mor posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj Ilan Mor posjetio je u ponedjeljak Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje ga je primio predsjednik akademik Velimir Neidhardt. 

Priopćenje

07. 02. U Viškovcima OTKRIVANJE BISTE SLIKARA IVANA TIŠOVA, Zavod HAZU Đakovo

U Viškovcima, 7. veljače 2020. u 12 sati, u suorganizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Đakovu, Grada Đakova, Općine Viškovci i Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu, održat će se SVEČANO OTKRIVANJE BISTE SLIKARA IVANA TIŠOVA autorice Marije Sušac

To je početak Programa obilježavanja 150. godišnjice rođenja slikara Ivana Tišova: život  i djelo (Viškovci, 8. veljače 1870.- Zagreb, 20. rujna 1928.) koji uključuje predavanje i izložbe, znanstveni skup na KBF-u u Đakovu 15. svibnja 2020. kao i drugu slikarsku koloniju.

Program

06.02. Predstavljanje knjige akademika Andrije Mutnjakovića VELIKI RIMSKI GRADITELJ IMPERATOR DIOCLETIANUS DALMATA / THE GREAT ROMAN CONSTRUCTOR

U četvrtak, 6. veljače 2020. u 18 sati, u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održava se predstavljanje knjige akademika Andrije Mutnjakovića  VELIKI RIMSKI GRADITELJ IMPERATOR DIOCLETIANUS DALMATA / THE GREAT ROMAN CONSTRUCTOR. Knjigu i opus predstavljaju akademik Velimir Neidhardt, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i akademik Andrija Mutnjaković, voditelj Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU.

Cilj je knjige istražiti i sintetizirati jedinstveni graditeljski pothvat rimskog cara ilirskog porijekla na temelju razumijevanja našeg identiteta kao baštinika rimske kulture Ilira. Svrha je knjige da se kod nas i u svijetu neobrađena tema graditeljstva Dioklecijana kvalitetno i jasno predoči širem sloju građana te da se u svijetu promovira respektabilni doprinos dalmatinskog Ilira u formiranju novovjekovnog europskog identiteta, arhitekture i kulture.

Pozivnica

Priopćenje

05.02. U Splitu predstavljanje knjige: KOTORSKI MISAL SV. JAKOVA OD LOĐE

U srijedu, 5. veljače 2020. u 18 sati u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu i Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 u Splitu održat će se predstavljanje knjige Kotorski misal sv. Jakova od Lođe.

Knjigu će predstaviti mons. dr. sc. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski; akademik Radoslav Tomić; prof. Luka Perković, predsjednik HBBM 809 Split; Zvonimir Deković, predsjednik HNVC;, dr. sc. Rozana Vojvoda, Umjetnička galerija Dubrovnik i dr. sc. fra Domagoj Volarević, OMF, KBF Split.

Pozivnica

 

31.01. NOĆ MUZEJA 2020. U JEDINICAMA HAZU

U manifestaciji NOĆ MUZEJA 2020. na temu VELIKE OBLJETNICE HRVATSKIH MUZEJA tradicionalno sudjeluju i jedinice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti: Strossmayerova galerija starih majstora, Kabinet grafike, Gliptoteka i Hrvatski muzej arhitekture.

Program jedinica HAZU za NOĆ MUZEJA 2020.

30.01. U Knjižnici HAZU predavanje dr. sc. Davida Smitha Razvojne perspektive kemijskih istraživanja i Instituta Ruđer Bošković unutar Europskog istraživačkog prostora (ERA)

U četvrtak 30. siječnja 2020. u 18 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, predavanje na temu Razvojne perspektive kemijskih istraživanja i Instituta Ruđer Bošković unutar Europskog istraživačkog prostora (ERA) održati ravnatelj Instituta Ruđer Bošković dr. sc. David M. Smith.

Poziv

Priopćenje

29.01. Izložba CRTEŽOM KROZ SJEĆANJA

U srijedu 29. siječnja 2020. s početkom u 18:00 sati u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU održat će se otvorenje izložbe "Crtežom kroz sjećanja". Pozdravnu riječ uputit će akademik Velimir Neidhardt, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. O izložbi će govoriti autori, akademik Branko Kincl i doc. dr. sc. Borka Bobovec, te akademik Andrija Mutnjaković, voditelj Muzeja.

Pozivnica

28.01. Okrugli stol Pravo i politika EU – stara pitanja, novi odgovori

U povodu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, u organizaciji Znanstvenog vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u utorak 28. siječnja 2020., s početkom u 10 sati, u velikoj dvorani palače HAZU na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, održat će se okrugli stol Pravo i politika EU – stara pitanja, novi odgovori.

Poziv

Priopćenje

22.01. Okrugli stol ENERGETSKA INDUSTRIJA I CIJENE ENERGIJE U ENERGETSKOJ TRANZICIJI

U srijedu, 22. siječnja 2020. s početkom u 11 sati. u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održava se okrugli stol ENERGETSKA INDUSTRIJA I CIJENE ENERGIJE U ENERGETSKOJ TRANZICIJI, u organizaciji znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU - Sekcija za energetsko planiranje i ekonomiku energetskog gospodarstva.

Pozdravnu riječ uputit će akademik Mirko Zelić, predsjednik Vijeća, uvodna izlaganja održat će mr. sc. Igor Grozdanić (Hrvatska gospodarska komora) i prof. dr. sc. Igor Dekanić, pročelnik VII. Sekcije ZVNPGE HAZU, nakon čega će uslijediti rasprava.

Poziv

20. 01. U Rijeci predstavljanje knjige Giovanne Jerolimić: OTOCI CRES I LOŠINJ U DOBA FRANCUSKE VLASTI

U ponedjeljak 20. siječnja 2020. s početkom u 13 sati u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, Ružićeva 5, održat će se predstavljanje knjige Giovanne Jerolimić OTOCI CRES I LOŠINJ U DOBA FRANCUSKE VLASTI, Otočki ljetopis Cres-Lošinj, br. 16., Katedra Čakavskog sabora Cres-Lošinj, Mali Lošinj, 2019.

Knjigu će predstaviti prof. dr. sc. Slaven Bertoša, recenzent; dr. sc. Josip Celić, znanstveni suradnik, recenzent; dr. sc. Marko Jelenić, recenzent i Giovanna Jerolimić, mag. philol. ital. et. hist., autorica. Moderatorica dr. sc. Sanja Holjevac, upraviteljica Zavoda HAZU u Rijeci.

Pozivnica

16.01. Predavanje prof. dr. sc. Ivana Mirkovića Dualnost u matematici

U četvrtak 16. siječnja 2020. u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Josipa Jurja Strossmayera 14, Zagreb, predavanje na temu Dualnost u matematici održat će prof. dr. sc. Ivan Mirković, dopisni član HAZU.

Poziv

Priopćenje

 

15. 01. U HMA okrugli stol LE CORBUSIER I HRVATSKA ARHITEKTURA – DIJALOZI I REFLEKSIJE

Okrugli stol LE CORBUSIER I HRVATSKA ARHITEKTURA – DIJALOZI I REFLEKSIJE održat će se u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU, u srijedu, 15. siječnja 2020. godine s početkom u 18 sati.

Sudionici Okruglog stola su akademik Andrija Mutnjaković, dr. sc. Tamara Bjažić KlarinBorislav Doklestić, dipl. ing. arh. i doc. dr. sc. Luka Korlaet. Moderatorica je doc. dr. sc. Borka Bobovec.

Stručno autorsko vodstvo kroz izložbu LE CORBUSIER I HRVATSKA ARHITEKTURA – DIJALOZI I REFLEKSIJE održat će se u 17 sati.

Pozivnica

 

15.01. Komemorativna sjednica u spomen akademiku Jakši Fiamengu


U srijedu, 15. siječnja 2020. s početkom u 13 sati, u velikoj sjedničkoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održava se komemorativna sjednica posvećena životu i djelu što ga je za sobom ostavio akademik Jakša Fiamengo. Sastanak priređuje Razred za književnost HAZU.

Na sjednici će govoriti akademik Pavao Pavličić, tajnik Razreda za književnost, akademik Zvonimir Mrkonjić i akademik Tonko Maroević.

Poziv

Priopćenje