2017. godina

28.03. 4. simpozij: APOPTOZA I NOVOTVORINE

U utorak, 28. ožujka s početkom u 11 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se 4. simpozij APOPTOZA I NOVOTVORINE.
Simpozij organizira Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti - Odbor za genomiku i proteomiku u onkologiji.

POZIV

16. 03. SIMPOZIJ O ISTRAŽIVANJU I BOLESTIMA MOZGA

U četvrtak, 16. ožujka 2017. s početkom u 10 sati, u Preporodnoj dvorani, Opatička 18, održat će se Simpozij o istraživanju i bolestima mozga.
Organizatori: Razred za medicinske znanosti HAZU (Odbor za neuroznanost i bolesti mozga), Međunarodni institut za zdravlje mozga, Hrvatsko društvo za neuroznanost, Znanstveni centar izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost,  Hrvatski institut za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Program

13.-19. 03. 16. TJEDAN MOZGA U HRVATSKOJ (Brain Awareness Week)

Hrvatski institut za istraživanje mozga (HIIM) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko društvo za neuroznanost (HDN), kao pridruženi članovi i partneri European Dana Alliance for the Brain (EDAB-a), i ove su godine od 13. do 19. ožujka 2017. glavni organizatori Tjedna mozga u Hrvatskoj, uz suorganizaciju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Znanstvenog centra izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost.
Cilj je upoznati širu javnost sa značenjem istraživanja mozga u 21. stoljedu – Stoljeću uma, a ove godine teme su:
1. PRVE TRI GODINE ŽIVOTA: RAZVOJ MOZGA DJETETA
2. MOZAK I PROSTOR

Obavijest

Za medije

Plakat Tjedan mozga 2017

03. 03. Okrugli stol KOLOMAN RAC (1863. – 1937.)

U petak, 03. ožujka u 18 sati u Gradskoj knjižnici Varaždin, Trg slobode 8a, održat će se okrugli stol "KOLOMAN RAC (1863. – 1937.) - HRVATSKI KLASIČNI FILOLOG I PREVODITELJ" u povodu 80. obljetnice smrti.
Organizator okruglog stola je Zavod za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu.

Pozivnica

01.03. XLVIII. Redovita godišnja Skupština I. Sekcije Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU

U srijedu, 01. ožujka 2017. s početkom u 12 sati, u dvorani Knjižnice HAZU na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održat će se XLVIII. redovita godišnja Skupština Sekcije za geologiju, geofiziku i geokemiju Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU.

U okviru Skupštine prof. dr. Franjo Šumanovac održat će predavanje „Postoji li subdukcija ispod Dinarida? – geofizički dokazi sjeverozapadnih Dinarida“.

Poziv

 

28. 02. Predavanje dr. sc. Martine Basarac Sertić "Hrvatska drvnoprerađivačka industrija: stanje, trendovi i perspektive"

U utorak, 28. veljače, u 12 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog u Zagrebu, dr. sc. Martina Basarac Sertić održat će predavanje "Hrvatska drvnoprerađivačka industrija: stanje, trendovi i perspektive"

Dr. sc. M. Basarac Sertić je znanstvena suradnica u Odsjeku za ekonomska istraživanja Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU koji je organizator ovog predavanja.

Poziv

27. 02. Predstavljanje knjige Samante Paronić ''Društvene prilike u labinskoj komuni tijekom mletačke uprave''

U ponedjeljak 27. veljače 2017. u 11 sati u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, Ružićeva 5/I., održat će se predstavljanje knjige Samante Paronić ''Društvene prilike u labinskoj komuni tijekom mletačke uprave'' (Srednja Europa, Zagreb, 2016.). 

Knjigu će predstaviti akademik Petar Strčić, prof. dr. sc. Slaven Bertoša, dr. sc. Maja Polić i autorica Samanta Paronić, mag. philol. croat. et hist.

Poziv

24. i 25. 02. Znanstveni skup "HISTERIJA"

U petak i subotu, 24. i 25. veljače, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu, održat će se Znanstveni skup "Histerija"
Skup organiziraju Znanstveno vijeće za antropologijska istraživanja, Hrvatsko društvo za psihoanalitičku psihoterapiju, Hrvatsko društvo za personologiju, poremećaje ličnosti i poremećaje hranjenja, Klinika za psihijatriju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Kliničkog bolničkog centra Zagreb, Centar za unaprjeđenje mentalnog zdravlja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko psihoanalitičko društvo. Voditelji  znanstvenog skupa su prof. dr. sc. Darko Marčinko i prof. dr. sc. Vlasta Rudan.

Program skupa 

22. 02. Predstavljanje monografije: SAN KOJI ŽIVI - životni put i djelo akademika Daniela Rukavine

U srijedu, 22. veljače s početkom u 11 sati  u Auli Magni na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci, Trg braće Mažuranića 10, održat će se predstavljanje monografije "San koji živi - životni put i djelo akademika Daniela Rukavine" u povodu obilježavanja 80. rođendana akademika D. Rukavine

Pozivnica

21. 02. Predstavljanje knjige: STVARANJE HRVATSKE DRŽAVE 1991. Ministarska sjećanja akademika Davorina Rudolfa

U utorak, 21. veljače s početkom u 18 sati, u velikoj dvorani Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu održat će se predstavljanje knjige “Stvaranje Hrvatske države 1991. Ministarska sjećanja” akademika Davorina Rudolfa.
Knjigu u izdanju Književnog kruga iz Splita predstavit će monsinjor prof. dr. sc. Drago Šimundža, prof. dr. sc. Vesna Barić Punda i prof. dr. sc. Goran Dodig. Ulomke iz knjige čitat će Trpimir Jurkić.
Uz pozdravnu riječ akademika Nenada Cambia, prisutnima će se obratiti i sam autor.

Plakat

Naslovnica knjige

 

21.02. Otvorenje Izložbe radova kipara Branka Lepena u Gliptoteci HAZU

Izložba najnovijeg ciklusa radova kipara Branka Lepena, pod nazivom Petlje otvara se u utorak 21. veljače 2017. u 19 sati u Gliptoteci HAZU, Medvedgradska 2.

Kipar oblikujući makete prema sjenama ranijih svjetlosnih radova postupkom uvećanja pretvara petlje u crteže ili ih materijalizira u željeznim reljefima. To su prostorni crteži, nastali manualnim spajanjem ogoljenih i jednostavnih željeznih profila, naglašene linearnosti i krajnje reduciranog volumena, i mase. Izložba ostaje otvorena do 6. ožujka 2017.

Pozivnica

17.02. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio prof. Jeffa Erringtona, člana britanskog Royal Societyja

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u petak 17. veljače u palači HAZU prof. Jeffa Erringtona, člana britanskog Royal Societyja, svjetski uglednog stručnjaka za staničnu strukturu bakterija.

Priopćenje

17. 02. Međunarodni znanstveni skup: BREXIT

U petak, 17. veljače 2017. u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički zavod HAZU u Splitu i međunarodnog udruženja The Global Round Table održat će se međunarodni znanstveni skup o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske iz Europske unije – BREXIT.
Na skupu će izlagati brojni znanstvenici i stručnjaci iz Hrvatske, Crne Gore, Austrije, Belgije, Španjolske, Rumunjske, Danske, Švedske i Bosne i Hercegovine.
Međunarodni skup BREXIT zatvorenog je karaktera i održat će se u knjižnici Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu, Trg braće Radića 7.

Naslovna strana programske knjižice

16. 02. Predstavljanje godišnjeg časopisa Radovi Zavoda za znanstveni rad Varaždin br. 27

U četvratk 16. veljače u 12 sati u salonu Gradske vijećnice Grada Varaždina, Trg kralja Tomislava 1, Varaždin, održat će se predstavljanje godišnjeg časopisa Radovi Zavoda za znanstveni rad Varaždin br. 27.
Na predstavljanju će govoriti akademik Stjepan Damjanović, Elizabeta Dolenec, Raymond Rojnik i Vladimir Huzjan.

POZIVNICA

16. 02. Predstavljanje Radova Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru

U četvrtak, 16. veljače u 12 sati, u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Zadru, Obala kneza Trpimira 8, održat će se predstavljanje 58. sveska edicije Radovi Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru.

Radove će predstaviti izv. prof. dr. sc. Kristijan Juran, upravitelj Zavoda doc. dr. sc. Tado Oršolić i dr. sc. Ante Delić.

Poziv

11.02. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na proslavi 175. godišnjice Matice hrvatske

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u subotu 11. veljače na proslavi 175. godišnjice Matice hrvatske. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u subotu 11. veljače na proslavi 175. godišnjice Matice hrvatske. 

Priopćenje

09. 02. Konferencija za novinare: Nakladnička djelatnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u 2016. godini

U četvrtak, 9. veljače 2017. u 11 sati, u maloj dvorani palače Akademije naTrgu Nikole Šubića Zrinskog 11 održat će se konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljena Nakladnička djelatnost HAZU u 2016. godini.

Konferenciju će otvoriti predsjednik Akademije akademik Zvonko Kusić, a voditi glavni tajnik akademik Pavao Rudan, koji će predstaviti nekoliko izdvojenih izdanja. O publikacijama iz svih grana znanosti i umjetnosti govorit će tajnici Akademijinih razreda.

Poziv

Nakladnička djelatnost HAZU 2016.

Priopćenje

Izložba Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU Kaštel na vrhuncu : oglašavanje i ambalaža lijekova tvornice Kaštel u Zagrebu 1930-ih i 1940-ih otvorena u prostoru Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

U srijedu 8. veljače 2017. u 18 sati u prostoru Zavoda za analitičku kemiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, A. Kovačića 1, Zagreb, svečano je otvorena izložba Hrvatskog muzeja medicine i farmacije pod naslovom Kaštel na vrhuncu : oglašavanje i ambalaža lijekova tvornice Kaštel u Zagrebu 1930-ih i 1940-ih.
Ovom izložbom Farmaceutsko-biokemijski fakultet započinje program obilježavanja 135. obljetnice svojega osnutka (1882. – 2017.).
Moderator programa otvorenja bio je izv. prof. dr. sc. Ivan Kosalec, predsjednik Odbora za očuvanje tradicije FBF-a. O izložbi te o dosadašnjoj i budućoj suradnji govorili su dekan Fakulteta prof. dr. sc. Željan Maleš i voditelj Muzeja akademik Marko Pećina.
Izložba ostaje otvorena do 28. veljače 2017. godine.
Može se razgledati radnim danom od 9 do 20 sati.

     

08.02. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić otvorio izložbu Nikola Zrinski Sigetski i Sigetska bitka 1566. - 2016.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, koji je ujedno i predsjednik Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke, otvorio je u srijedu 8. veljače u Mađarskom institutu u Zagrebu izložbu Nikola Zrinski Sigetski i Sigetska bitka 1566. - 2016. Muzeja Sveti Ivan Zelina. 

Priopćenje

07. 02. Predavanje Mladenke Dabac dipl. ing. arh. - POVEZIVANJE EU PROSTORA ZELENI URBANIZAM I GRADOVI BUDUĆNOSTI TERMALNI GRAD SPLIT I TERMALIZAM SVJETSKA KULTURNA I PRIRODNA BAŠTINA

U utorak, 7. veljače 2017. u 18 sati u dvorani Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu (Palača Milesi) održat će se predavanje gospođe Mladenke Dabac dipl. ing. arh., mag.ing.aedif., ovl.arhitekt, DWB, Berlin/ Karlsruhe/Zagreb autorice i osnivačice inovacija: + green concept, + green toplice, + green hotel.

Mladenka Dabac tematizira i propituje održivi, dugoročni razvoj održivih gradova odnosno zelenih gradova budućnosti, što je ključna tema započetog milenija, njegovih izazova, novih mogućnosti, ali i prijetnji. Sve temelji na primjerima, vlastitim ili odabranim, ponajboljih EU i svjetskih praksi, stvarajući dugoročno održive prostorne modele.

Plakat

03. 02. I. Stručni skup prstenovača Hrvatske

U petak 03. veljače 2017. s početkom u 10 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 održat će se I. Stručni skup prstenovača Hrvatske.

Skup organizira Zavod za ornitologiju HAZU koji je ujedno znanstveni centar iz kojeg se upravlja prstenovanjem ptica u Hrvatskoj.


Program

Za medije

Priopćenje

02. 02. Predavanje dr. sc. Marijane Borić FAUST VRANČIĆ - 400 GODINA POSLIJE

U četvrtak 02. veljače 2017., u 18 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu u Zagrebu, dr. sc. Marijana Borić održat će predavanje FAUST VRANČIĆ - 400 GODINA POSLIJE.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

01.02. UMRO DUŠAN KARPATSKÝ, DOPISNI ČLAN HAZU

U 82. godini života u Pragu je 1. veljače umro Dušan Karpatský, najistaknutiji češki kroatist, književni povjesničar i prevoditelj, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

Priopćenje

27. 01. - 20. 02. Izložba: Franjo Zvonimir Tišina: arhiv arhitekta

27. siječnja u Hrvatskom muzeju arhitekture, I.G. Kovačića 37, otvara se izložba: Franjo Zvonimir Tišina: arhiv arhitekta.
Izložba ostaje otvorena do 20. veljače, radnim danom od 10 do 19 sati, a ulaz je besplatan.

Zvonimir Franjo Tišina (Zagreb, 1910. – Zagreb, 1984.), pripada generaciji arhitekata koji su počeli stvarati u predratno vrijeme, a u potpunosti se realizirali nakon II. svjetskog rata. Za vrijeme rata i u poratnim godinama  uspješno sudjeluje na arhitektonskim natječajima. U zajednici s Vladimirom Turinom 1941. osvaja prvu nagradu na natječaju za Medicinski grad na Šalati. Iz tog su perioda i njegovi avangardni radovi za Univerzitetski konvikt "Napredak" na Tuškancu i Dječji grad u Maksimiru. Nakon 1945. autor je više stambenih zgrada, postava izložbi te adaptacija i interijera. Ističe se uređenje koncertne dvorane Doma JNA  u Zvonimirovoj ulici; uređenje Kongresne dvorane za VI. kongres CK KPJ u Zagrebu; uređenje Gradske vijećnice u Rijeci; malen, ali paradigmatičan, interijer prodavaonice cipela "Sloga" u Ilici. Od 1956. do umirovljenja 1975. godine radi u Austriji.
Sudjeluje u izgradnji aerodroma, poslovnih i stambenih zgra da te hotela, većinom u Beču. Njegova djela upisana su u antologiju hrvatske moderne arhitekture.
Na  izložbi  će  njegov  opus  biti  predstavljen  putem  originalnih  nacrta,  fotografija i videozapisa.

DEPLIJAN

27. 01. Noć muzeja 2017. u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti

Muzejsko-galerijske jedinice i Knjižnica Hrvatske akademije znananosti i umjetnosti i ove godine sudjeluju u tradicionalnoj manifestaciji Noć muzeja.

U atriju palače Akademije na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 održat će se i svečanost otvorenja Noći muzeja čija ovogodišnja tema Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo.

Program Noći muzeja 2017. u HAZU

Priopćenje

27. 01. - 27. 02. Izložba: ARGOLA 2013. - 2016. / U ritmu grafike

Od 27. siječnja do 27. veljače u Kabinetu grafike HAZU, Strossmayerov trg 12, Zagreb, održava se izložba: ARGOLA  2013. - 2016. / U ritmu grafike.
Autorica izložbe je  mr. sc. Slavica Marković.
Izložba se može posjetiti svaki dan od 9 do 16 sati, subotom od 11 do 14 sati, nedjeljom zatvoreno.

Zaključna izložba 7. hrvatskog trijenala grafike predstavlja sadržaj 10 grafičkih mapa istaknutih hrvatskih grafičara objavljenih u ediciji Argola. Izlažemo mapu Jutro Maje S. Franković, mape Dani i Noći Nevenke Arbanas, Podmorje, Karine Sladović,  Karakter Stanislava Marijanovića, Album Igor Čabraja, Tragove Ane Vivode, Pet godišnjih doba Mirjane Vodopije, Kristaličnost crte Ivice Šiška, Znamen Zdenke Pozaić, te mapu Periferija Ines Krasić.

Izložba: U ritmu grafike

  

WebCover

 

27.01. IZJAVA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI POVODOM MEĐUNARODNOG DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Holokaust je zastrašujući primjer koliko čovjek može nisko pasti pod utjecajem zločinačkih totalitarnih ideologija, unatoč neprestanom društvenom i tehnološkom napretku. Primjer je to koji opominje da neprestano treba raditi na edukaciji novih generacija o holokaustu te širiti ozračje tolerancije i dijaloga bez kojeg je nemoguće živjeti u suvremenom pluralnom i multikulturalnom globalnom društvu. Žrtve holokausta zaslužuju vječni spomen, a hrabrim ljudima koji su se othrvali tom velikom zlu pripada trajna zahvalnost i poštovanje.

26. 01. Koncert prof. dr. sc. Đure Tikvice

U četvrtak, 26. siječnja s početkom u 19,30 sati u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Požega, Vjekoslava Babukića 27, u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi i Glazbene škole Požega ugledni pijanist prof. dr. sc. Đuro Tikvica (profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu) održati će koncert.

POZIVNICA

26.01. Okrugli stol: PRAVNA ZAŠTITA ZRAKA

U četvrtak, 26. siječnja s početkom u 10 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti će se održati okrugli stol PRAVNA ZAŠTITA ZRAKA. Okrugli stol organizira ZV za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

 

24. 01. - 19. 02. Izložba Marijana Molnara: O prvom i drugom / On the first and the second

U utorak, 24. siječnja 2017. u 19 sati u Gliptoteci HAZU otvara se izložba Marijana Molnara “O prvom i drugom”.
Izložba ostaje otvorena do 19. veljače 2017.

Radno vrijeme: utorak - petak 11-19 / vikend 10 - 14 sati

24.01. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na otvorenju 57. Teološko-pastoralnog tjedna

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u utorak 24. siječnja na otvorenju 57. teološko-pastoralnog tjedna koji se održava u Međubiskupijskom sjemeništu u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s temom Neophodnost dijaloga i pomirenja u hrvatskom društvu.

Priopćenje

24. 01. Predavanje akademika Božidara Liščića "Kako realizirati pametnu proizvodnu specijalizaciju za izvozne proizvode velike dodane vrijednosti"

U utorak 24. siječnja 2017., u 11 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11, akademik Božidar Liščić održat će predavanje "Kako realizirati pametnu proizvodnu specijalizaciju za izvozne proizvode velike dodane vrijednosti".

Predavanje organizira Znanstveno vijeće HAZU za tehnološki razvoj koje vodi akademik Marin Hraste. Uvodnu riječ održat će predsjednik Akademije akademik Zvonko Kusić.

Poziv

Priopćenje

23.01. 160. GODIŠNJICA ROĐENJA ANDRIJE MOHOROVIČIĆA

U ponedjeljak 23. siječnja navršilo se 160 godina od rođenja hrvatskog meteorologa, seizmologa i geofizičara Andrije Mohorovičića te je tim povodom predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić dao izjavu za javnost.

Priopćenje

 

20.01. 400. GODIŠNJICA SMRTI FAUSTA VRANČIĆA

U petak 20. siječnja 2017. navršava se 400. godišnjica smrti Fausta Vrančića, hrvatskog polihistora, izumitelja, leksikografa, diplomata i biskupa, a povodom tog jubileja Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti organizira tijekom 2017. nekoliko prigodnih događanja. 

Priopćenje

19.01. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić otvorio izložbu skulptura iz Zbirke Danijela Režeka

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić otvorio je u četvrtak 19. siječnja u Muzeju Mimara izložbu skulptura iz Zbirke Danijela Režeka.

Priopćenje

19. 01. Predstavljanje knjige SREĆKO BOŠNJAKOVIĆ (1865.-1907.) – ZNANSTVENIK I PODUZETNIK

U četvrtak 19. siječnja 2017., u 18 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu, održat će se predstavljanje 16. knjige edicije Rasprave i građa za povijest znanosti SREĆKO BOŠNJAKOVIĆ (1865.-1907.) – ZNANSTVENIK I PODUZETNIK.

Nakon uvodnih riječi predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića i tajnika Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti akademika Andreja Dujelle, o knjizi će govoriti  suurednica i autorica prof. dr. sc. Snježana Paušek-Baždar, autor akademik Vitomir Šunjić, recenzent akademik Nenad Trinajstić i autor prof. dr. sc. Branko Bošnjaković.

Poziv

Poziv za medije

18. 01. Komemorativni sastanak u povodu prve obljetnice smrti akademika Slavka Cvetnića

U srijedu 18. siječnja 2017. s početkom u 12 sati, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se komemorativni sastanak u povodu prve obljetnice smrti akademika Slavka Cvetnića.
Sastanak će otvoriti akademik Marko Pećina, tajnik Razreda za medicinske znanosti Akademije, a o životu i djelu preminulog akademika Cvetnića govorit će predsjednik Hrvatske akademije akademik Zvonko Kusić, glavni tajnik Hrvatske akademije akademik Pavao Rudan i akademik Josip Madić.

POZIV

PRIOPĆENJE

17.01. Umro prof. dr. sc. Miroslav Sedlaček, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U petak 13. siječnja 2017. u Odri kraj Zagreba u U 92. godini života umro je prof. dr. sc. Miroslav Sedlaček, istaknuti hrvatski fizičar i elektrotehničar, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Ispraćaj će biti u četvrtak 19. siječnja u 12.55 na Krematoriju u Zagrebu.

Priopćenje

17. 01. Redovita sjednica ZV za mir i ljudska prava HAZU: PRINOSI UČVRŠĆENJU MIRA U EUROPI - EUROPSKA UNIJA: DVOJBE O PROMJENAMA

U utorak 17. siječnja 2017, u 11 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Znanstveno vijeće za mir i ljudska prava organizira sjednica na temu: PRINOSI UČVRŠĆENJU MIRA U EUROPI - EUROPSKA UNIJA: DVOJBE O PROMJENAMA.
Nakon uvodne riječi predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića izlaganje pod naslovom EUROPSKA UNIJA: DVOJBE O PROMJENAMA će održati mr. sc. Zdravko Mršić, a sjednicu će moderirati predsjednik ZV za mir i ljudska prava HAZU akademik Davorin Rudolf.

POZIVNICA

Poziv za medije

Priopćenje