2019. godina

02. 04. Komemorativni sastanak u spomen akademiku Josipu Vaništi

U utorak 02. travnja 2019. u 13 sati, u velikoj sjedničkoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, Razred za likovne umjetnosti priređuje komemorativnu sjednicu posvećenu životu i djelu što ga je za sobom ostavio akademik Josip Vaništa.

Na sjednici će govoriti tajnik Razreda za likovne umjetnosti akademik Mladen Obad Šćitroci, akademik Tonko Maroević, kustosica Muzeja suvremene umjetnosti Nada Beroš i dr. art. Nenad Fabijanić, član suradnik HAZU.

Poziv

01. 04. Znanstveni sastanak PREVENCIJA ATEROSKLEROZE – LIPOPROTEIN a [Lp(a)] KAO ČIMBENIK RIZIKA

U ponedjeljak 1. travnja 2019. od 12.00 do 15.00 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu, održat će se Znanstveni sastanak PREVENCIJA  ATEROSKLEROZE – LIPOPROTEIN a [Lp(a)] KAO ČIMBENIK RIZIKA.

Organizatori znanstvenog sastanka su Odbor za aterosklerozu Razreda za medicinske znanosti HAZU i Hrvatsko društvo za aterosklerozu.

Program

 

27. 03. Godišnja skupština I. i II. Sekcije Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU

U srijedu 27. ožujka 2019. godine s početkom u 11 sati, u dvorani Knjižnice HAZU, na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održava se redovita godišnja skupština I. Sekcije za geologiju, geofiziku i geokemiju te II. Sekcije za naftno rudarstvo Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo HAZU.

Dnevni red

26. 03. 6. simpozij APOPTOZA I NOVOTVORINE

U utorak, 26. ožujka 2019. s početkom u 10.30 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održava se 6. simpozij APOPTOZA I NOVOTVORINE.

Na otvaranju simpozija uvodno će govoriti potpredsjednik HAZU akademik Davor Miličić, tajnica Razreda za medicinske znanosti HAZU akademkinja Vida Demarin te počasni predsjednik Organizacijskog odbora simpozija prof. dr. sc. Mladen Belicza.

Program

Poziv za medije

22.03. U Rijeci okrugli stol "Istraživački potencijal arhivskoga gradiva o Rijeci 18. stoljeća"

U petak 22. ožujka 2019. s početkom u 12.30 sati u Državnom arhivu u Rijeci, Park Nikole Hosta 2, održat će se okrugli stol "Istraživački potencijal arhivskoga gradiva o Rijeci 18. stoljeća". Okrugli stol održava se povodom 300. obljetnice proglašenja Rijeke slobodnom kraljevskom lukom.

Organizatori su: Državni arhiv u Rijeci, Filozofski fakultet u Rijeci, Pravni fakultet u Rijeci i Zavod za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli.

Pozivnica

22.03. Svečano obilježavanje 60. godišnjice Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma „Mladen Sekso“

Pod  visokim  pokroviteljstvom  Predsjednice  Republike Hrvatske  Kolinde  Grabar-Kitarović, u petak 22. ožujka 2019. u 9 sati  u palači Hrvatske  akademije  znanosti  i umjetnosti, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, održat će se svečano  obilježavanje  60.  godišnjice  Zavoda  za  endokrinologiju,  dijabetes  i  bolesti metabolizma  „Mladen  Sekso“, promocija istoimene monografije Zavoda i svečano  otvorenje  osmog  po  redu e-kongresa „Interpretacija  endokrinoloških  i dijabetoloških nalaza u obiteljskoj medicini“.

Pozivnica

21.03. Predstavljanje knjige CUM ESSET PERSECUTIO: DIOKLECIJANOVO DOBA NA PODRUČJU IZMEĐU AKVILEJE I DUNAVSKOG LIMESA U MUČENIČKIM LEGENDAMA

U četvrtak 21. ožujka 2019. u 12 sati u 12 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, održat će se predstavljanje knjige CUM ESSET PERSECUTIO: DIOKLECIJANOVO DOBA NA PODRUČJU IZMEĐU AKVILEJE I DUNAVSKOG LIMESA U MUČENIČKIM LEGENDAMA dr. sc. Vesne Lalošević. 

Poziv

Poziv za medije

20.03. U HMA otvaranje Izložbe studentskih radova kolegija Perivojno oblikovanje

U povodu obilježavanja 100 godina Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i u suradnji s Katedrom za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu, čast nam je pozvati Vas na otvaranje Izložbe studentskih radova kolegija Perivojno oblikovanje u srijedu, 20. ožujka 2019. godine s početkom u 18.00 sati u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU (Ivana Gorana Kovačića 37).

Uvodna riječ: doc. dr. sc. Borka Bobovec, upraviteljica Muzeja. O izložbi će govoriti: prof. dr. sc. Bojana Bojanić Obad Šćitaroci, koordinatorica kolegija te izv. prof. dr. sc. Sanja Gašparović

Projektni zadatak izloženih studentskih radova je idejno perivojno rješenje prostora Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU s urbanističkim konceptom oblikovanja pristupa Muzeju.

Izložba ostaje otvorena do srijede, 27. ožujka 2019., radnim danom od 10 do 16 sati, srijedom od 10 do 18 sati.

Pozivnica

20.03. Predstavljanje zbornika radova Šibenik od prvog spomena

U srijedu 20. ožujka 2019. u 11 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, održat će se predstavljanje zbornika zbornika radova Šibenik od prvog spomena.

Poziv

Poziv za medije

19.03. Predstavljanje zbornika radova Faust Vrančić i njegovo doba

U utorak 19. ožujka s početkom u 13 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se predstavljanje zbornika radova Faust Vrančić i njegovo doba.

Poziv za medije

Priopćenje

18. 03. Predavanje dr. sc. Aleksandra Danilovskog INOVATIVNI PROIZVOD (VANKOMICIN RTU) – KREATIVNA VS REAKTIVNA VIBRACIJA ISTRAŽIVANJA

U ponedjeljak, 18. ožujka 2019. s početkom u 11 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu dr. sc. Aleksandar Danilovski održat će predavanje "Inovativni proizvod (Vankomicin RTU) – kreativna vs reaktivna vibracija istraživanja".

Pozdravne riječi uputit će akademik Goran Pichler, tajnik Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti HAZU i akademik Mladen Žinić predsjednik Odbora za kemiju Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti HAZU.

Poziv

Sazetak predavanja      O predavaču

 

07.03. Akademik Ferdo Bašić proglašen za inozemnog člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine

Tajnik Razreda za prirodne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i istaknuti hrvatski agronom akademik Ferdo Bašić proglašen je 7. ožujka za inozemnog člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine na svečanosti održanoj u Sarajevu. 

Priopćenje

15.03. Izborna skupština i prigodni program povodom 20. obljetnice Nacionalnog odbora INQUA

U petak 15. ožujka 2019. u 10 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, održat će se izborna skupština i prigodni program povodom 20. obljetnice Nacionalnog odbora INQUA.

Poziv

14.03. Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić posjetila Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić posjetila je u četvrtak 14. ožujka Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje se sastala s predsjednikom HAZU akademikom Velimirom Neidhardtom, potpredsjednicima akademikom Davorom Miličićem i akademikom Franom Paraćem, glavnim tajnikom akademikom Dariom Vretenarom i predsjednikom Upravnog odbora Zaklade HAZU akademikom Zvonkom Kusićem. 

Priopćenje

 

11. 03. Konferencija za novinare: Nakladnička djelatnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u 2018. godini

U ponedjeljak, 11. ožujka 2019. u 11 sati u maloj dvorani palače HAZU na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljena Nakladnička djelatnost HAZU u 2018. godini.

Konferenciju će otvoriti predsjednik Akademije akademik Velimir Neidhardt, a voditi glavni tajnik akademik Dario Vretenar, koji će predstaviti nekoliko izdvojenih izdanja. O publikacijama iz svih grana znanosti i umjetnosti govorit će tajnici ili predstavnici Akademijinih razreda.

Poziv za medije

Nakladnička djelatnost HAZU u 2018. godini.

Priopćenje

11. - 17. 03. 18. TJEDAN MOZGA U HRVATSKOJ (Brain Awareness Week)

Hrvatski institut za istraživanje mozga (HIIM) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko društvo za neuroznanost (HDN), kao pridruženi članovi i partneri European Dana Alliance for the Brain (EDAB-a), i ove su godine od 11. do 17. ožujka 2019. glavni organizatori Tjedna mozga u Hrvatskoj, uz suorganizaciju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Znanstvenog centra izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost.

Simpozij " Neuroznanost učenja i pamćenja" "Doprinosi neuroznanosti u tumačenju procesa učenja i pamćenja - preporuke za dionike u obrazovanju" održava se u četvrtak 14. ožujka 2019. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Šalata 3.

Poziv

Program

Za medije

11.03. i 13.03. U HMA izložba i predstavljanje knjiga Ljetne škole Ambientura

Izložba će biti otvorena od 11. do 13. ožujka 2019. godine u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU, 

a predstavljanje knjiga Ljetna škola Ambientura – Pučišća 2014., Pionirac 2016. i Hrvatski muzej arhitekture 2018. te zatvaranje izložbe održat će se u srijedu, 13. ožujka 2019. godine s početkom u 18:00 sati u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU, Ulica Ivana Gorana Kovačića 37 u Zagrebu.

Uvodna riječ: doc. dr. sc. Borka Bobovec. O knjigama će govoriti: red. prof. dr. sc. Bojana Bojanić Obad Šćitaroci; akademik Andrija Mutnjaković; akademik Mladen Obad Šćitaroci, tajnik Razreda za likovne umjetnosti, te izv. prof. dr. sc. Ivan Mlinar.

08.03. Predavanje u Vinkovcima "Dora Pejačević kao čitateljica: Praksa čitanja kao oblik samoobrazovanja"

U Centru za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima 8. ožujka 2019. u 18,30 sati, dr. sc. Dinko Župan; viši znanstveni suradnik na Hrvatskom institutu za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje u Slavonskom Brodu; održat će predavanje "Dora Pejačević kao čitateljica: Praksa čitanja kao oblik samoobrazovanja". U glazbenom dijelu programa sudjeluje Vokalni ansambl Stretta iz Vinkovaca.

Pozivnica

07.03. U Rijeci 29. simpozij HYPERTENSION HIGHLIGHTS IN 2019

29. simpozij HYPERTENSION HIGHLIGHTS IN 2019 održat će se u četvrtak 07. ožujka s početkom u 09.00 sati u dvorani O-030, Sveučilišni odjel, Sveučilišni kampus, Radmile Matejčić 2, Rijeka.

29. simpozij se  održava u organizaciji HAZU Zavoda za biomedicinske znanosti u Rijeci, kojeg vodi akademik Daniel Rukavina, u suradnji s Hrvatskim društvom za hipertenziju, Radnom skupinom za hipertenziju Hrvatskog kardiološkog društva, Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, Društvom za razvoj nefrologije “Profesor Milovan Radonić” i HLZ - podružnica Rijeka.

Predsjednik Znanstvenog odbora je akademik Daniel Rukavina, a Organizacijskog odbora prof. dr. sc. Bojan Jelaković, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Kao predavači sudjeluju 26 uglednih znanstvenika iz Hrvatske i inozemstva (Italija, Slovenija i Mađarska).

07.03. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt primio izaslanstvo arhitekata, galerista i fotografa iz Južne Koreje

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt primio je u četvrtak 7. ožujka izaslanstvo arhitekata, galerista i fotografa iz Južne Koreje koje boravi u višednevnom studijskom posjetu Hrvatskoj. 

Priopćenje

06.03. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Velimira Neidhardta i članove Uprave HAZU

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je u srijedu 6. ožujka u Banskim dvorima predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Velimira Neidhardta i članove Uprave HAZU: potpredsjednike akademika Davora Miličića i akademika Franu Paraća, glavnog tajnika akademika Darija Vretenara te tajnika HAZU Marinu Štancl. 

Priopćenje

04.03. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Velimira Neidhardta i članove Uprave HAZU

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je u ponedjeljak 4. ožujka predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Velimira Neidhardta i članove Uprave HAZU: potpredsjednike akademika Davora Miličića i akademika Franu Paraća, glavnog tajnika akademika Darija Vretenara te tajnika HAZU Marinu Štancl.

Priopćenje

01. 03. 4. znanstveni simpozij Hrvatski vaskularni dan ANGIOLOGIJA: OD PREVENCIJE DO INTERVENCIJE

U petak, 01. ožujka 2019. u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Opatičkoj 18 u Zagrebu s početkom u 9 sati,
održava se 4. znanstveni simpozij Hrvatski vaskularni dan ANGIOLOGIJA: od prevencije do intervencije.

Simpozij organiziraju Razred za medicinske znanosti HAZU, Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice i Hrvatsko kardiološko društvo. Predsjednik Organizacijskog odbora Simpozija i idejni začetnik skupa je prof. dr. sc. Mislav Vrsalović, FESC, FSVM.

Program CROVASCULAR 2019

Za medije

Priopćenje

01.03. Simpozij SIGURNOST I KVALITETA HRANE jučer, danas, sutra u Zavodu za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU Velika Gorica

U Zavodu za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Velika Gorica, Šetalište Franje Lučića 15, u petak 1. ožujka s početkom u 11 sati održat će se simpozij SIGURNOST I KVALITETA HRANE jučer, danas, sutra.

Poziv

28.02. Znanstveni kolokvij Josipu Kosoru (1879. – 1961.), o 140 obljetnici rođenja u Centru za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima

U Centru za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima 28. veljače 2019. u 17,30 sati održat će se Znanstveni kolokvij Josipu Kosoru (1879. – 1961.), o 140 obljetnici rođenja. Uz dr. sc. Anicu Bilić, znanstvenu savjetnicu i dr. sc. Maricu Liović, višu znanstvenu suradnicu na Znanstvenom kolokviju sudjeluju i studenti Diplomskoga studija Hrvatskoga jezika i književnosti Filozofskoga fakulteta u Osijeku: Irena Župarić Aničić, Anamarija Galić, Marija Miholjković, Nikolina Grbavac, Milica Vujić, Karmen Maglov, Milan Strahinić, Martina Jurčević, Ivana Heffer Rakonić, Anja Zovko i Dragica Jukić.

Pozivnica

28. 02. Okrugli stol IZAZOVI MIGRACIJA I INTEGRACIJE ZA JAVNU UPRAVU

U četvrtak 28. veljače 2019. s početkom u 10 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11, Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava HAZU organizira Okrugli stol IZAZOVI MIGRACIJA I INTEGRACIJE ZA JAVNU UPRAVU.

Poziv

Za medije

Priopćenje

27.02. Predstavljanje knjige "Budimir Pervan – iz arhiva arhitekta" u Hrvatskome muzeju arhitekture

Predstavljanje knjige "Budimir Pervan – iz arhiva arhitekta" održat će se u srijedu, 27. veljače 2019. godine s početkom u 18.00 sati, u Hrvatskom muzeju arhitekture  HAZU, Ivana Gorana Kovačića 37 u Zagrebu.

Uvodna riječ: doc. dr. sc. Borka Bobovec, upraviteljica Muzeja. O knjizi će govoriti: akademik Andrija Mutnjaković, voditelj Muzeja i recenzent; prof. dr. sc. Bojana Bojanić Obad Šćitaroci, recenzentica, i dr. sc. Iva Ceraj, kustosica. Opis

26. 02. Okrugli stol "Kako postići viši stupanj energetske neovisnosti u strateškom energetskom razvoju RH"

Znanstveno vijeće za naftno-plinsko gospodarstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizira Okrugli stol na temu "Kako postići viši stupanj energetske neovisnosti u strateškom energetskom razvoju RH" u utorak, 26. veljače 2019. s početkom u 11 sati u dvorani Knjižnice HAZU, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu.

Program

Poziv za medije

Priopćenje

25. 02. Predavanje guvernera HNB prof. dr. sc. Borisa Vujčića: PERSPEKTIVE ULASKA RH U EUROZONU

U ponedjeljak, 25. veljače 2019. u 12 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, guverner Hrvatske narodne banke prof. dr. sc. Boris Vujčić održat će predavanje "Perspektive ulaska Republike Hrvatske u eurozonu".
Uvodno će govoriti akademik Velimir Neidhardt, predsjednik HAZU i akademik Gordan Družić, tajnik Razreda za društvene znanosti HAZU.

Poziv

Za medije

Priopćenje

22. 02. Okrugli stol HRVATSKI TURIZAM - IZAZOVI ZA BUDUĆNOST

U petak, 22. veljače 2019. s početkom u 10 sati, u dvorani Knjižnice HAZU na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održava se Okrugli stol HRVATSKI TURIZAM - IZAZOVI ZA BUDUĆNOST, u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti - Razred za društvene znanosti  i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, povodom 30. obljetnice znanstvenog časopisa Acta Turistica i 80 godina života prof. dr. sc. Borisa Vukonića.

Poziv i program

Za medije

Priopćenje

22.02. Predstavljanje knjige o blaženome Alojziju Stepincu NADA KOJA NE POSTIĐUJE biskupa Ratka Perića u Splitu

Predstavljanje knjige o blaženome Alojziju Stepincu NADA KOJA NE POSTIĐUJE monsinjora Ratka Perića, biskupa mostarsko- duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko–mrkanskog, održat će se u velikoj dvorani palače HAZU-a u Splitu (palači Milesi) Trg braće Radića 7, u petak, 22. veljače 2019. u 18 sati

Prisutne će pozdraviti akademik Davorin Rudolf i nadbiskup, metropolit splitsko – makarski Marin Barišić, a o blaženome Alojziju Stepincu govorit će autor knjige biskup Perić i šibenski biskup u miru Ante Ivas.

20.02. Predstavljanje knjige Život i znanost akademika Elsa Kuljanića

U srijedu 20. veljače 2019. s početkom u 17 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zagreb, Strossmayerov trg 14, održat će se predstavljanje knjige Život i znanost akademika Elsa Kuljanića.

Poziv

Priopćenje

19.02. Radionica "Promjene koje (znanstveni) život znače: Otvorena znanost, zašto je važna i kako vam OpenAIRE tu može pomoći?"

Radionica "Promjene koje (znanstveni) život znače: Otvorena znanost, zašto je važna i kako vam OpenAIRE tu može pomoći?", održat će se u utorak, 19. veljače 2019. s početkom u 10 sati u dvorani Knjižnice HAZU.

19.02. Umro akademik Marko Samardžija

U utorak 19. veljače 2019. u Zagrebu je u 72. godini života umro akademik Marko Samardžija, istaknuti hrvatski jezikoslovac, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i voditelj Akademijinog Zavoda za lingvistička istraživanja. Posljednji ispraćaj akademika Samardžije održat će se se u petak, 22. veljače 2019., u 10 sati na zagrebačkom krematoriju.

Priopćenje

18.02. Predstavljanje godišnjega časopisa "Radovi Zavoda za znanstveni rad Varaždin"

Predstavljanje godišnjega časopisa "Radovi Zavoda za znanstveni rad Varaždin" održat će se u ponedjeljak, 18. veljače 2019., u 12 sati, u salonu Gradske vijećnice Grada Varaždina, Trg kralja Tomislava 1.

Foto: ddretar

15.02. Predstavljanje grafičke mape EDVIN DRAGIČEVIĆ / SUBTERRANEUS i otvaranje izložbe recentnih grafika

U petak, 15. veljače 2019. s početkom u 13 sati u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 12 u Zagrebu održat će se predstavljanje grafičke mape Edvin Dragičević / Subterraneus i otvaranje izložbe recentnih grafika.

Na predstavljanju će govoriti: Vesna Kedmenec Križić, muzejska savjetnica Kabineta grafike, Ana Petković Basletić, kustosica Kabineta grafike i umjetnik izv. prof. art. Edvin Dragičević

Izložba je otvorena do 28. veljače 2019. Press

 

13.02. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt govorio na otvorenju drugog Hrvatskog radijskog foruma

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt govorio je u srijedu 13. veljače na otvorenju drugog Hrvatskog radijskog foruma.

Priopćenje

13.02. U Splitu predstavljanje knjige NAJZDRAVIJE NAMIRNICE SVIJETA Georgea Mateljana

MOZAIK KNJIGA i ZDRAVI GRAD pozivaju Vas na predstavljanje knjige NAJZDRAVIJE NAMIRNICE SVIJETA Georgea Mateljana u srijedu, 13. veljače 2019. u 18 sati u velikoj dvorani na I. katu Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu (Palača Milesi), Trg braće Radića 7.

O knjizi će govoriti: Dragan LjutićIrena Drmić HofmanTea BilušićVedran Poljak i Željko Petrović.

13.02. U Hrvatskome muzeju arhitekture HAZU predavanje "Sačuvati sjećanje – Sjaj drevnih civilizacija srednjoistočne Azije i talijanski zahvati za njihovu obnovu, Novi Bagdadski muzej"

U srijedu, 13. veljače 2019. godine s početkom u 18.00 sati, u Hrvatskome muzeju arhitekture HAZU, održat će se predavanje Sačuvati sjećanje – Sjaj drevnih civilizacija srednjoistočne Azije i talijanski zahvati za njihovu obnovu, Novi Bagdadski muzej.

Sudjeluju: profesor Carlo Lippolis i arhitekt Gianluca Capri, uz simultani prijevod.

Predavanje je organizirano u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu.

Radujemo se Vašem dolasku!

 

13. 02. Izložba NAKLADNIČKA DJELATNOST U 2018. GODINI

Od 13. do 28. veljače 2019., u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, na izložbi NAKLADNIČKA DJELATNOST U 2018. GODINI mogu se razgledati knjige, časopisi i sve druge publikacije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti objavljene 2018. godine.

12.02. Posjet akademika JUSUFA BUXHOVIJA HAZU

Tajnik Razreda za društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Gordan Družić primio je u svečanim salonima palače HAZU akademika Jusufa Buxhovija (člana Kosovske akademije znanosti i umjetnosti) u pratnji g. Nijaza Muhamedija i g. Shuipa Ziberija (predsjednika Vijeća albanska manjine grada Zagreba) kao i gđu Gentianu Fanu iz Vijeća mladih predsjednice Republike Hrvatske. Tom su prigodom razmijenjeni prigodni kjižni darovi a g. Buxhovi je Hrvatskoj akademiji uz ostala djela donio i svoju Povijest Kosova u tri sveska. Nakon posjeta gosti su uz stručno vodstvo kustosa razgledali Strossmayerovu galeriju starih majstora kao i Bašćansku ploču te škrinju sv. Šimuna u atriju Akademije.

Priopćenje

11.02. Predstavljanje opusa i knjige "Moj životni put" akademika Bože Žepića

Predstavljanje opusa i knjige "Moj životni put" akademika i potpredsjednika HAZU BiH Bože Žepića održat će se se u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak, 11. veljače 2019. u 12 sati.

 

 

08.02. Umro nobelovac dr. sc. Manfred Eigen, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U srijedu 6. veljače 2019. u 92. godini života umro je njemački kemičar dr. sc. Manfred Eigen, dobitnik Nobelove nagrade za kemiju 1967., dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

Priopćenje

08.02. U Splitu predstavljanje knjige RAZUMJETI ISLAM muftije dr. sc. Aziza ef. Hasanovića

U petak, 8. veljače 2019. u 18 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu održat će se predstavljanje knjige Razumjeti islam predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftije dr. sc. Aziz ef. Hasanovića. Cilj ove knjige jest da predstavi islam u kontekstu današnjeg vremena i prostora suočavajući se s određenim predrasudama koje se pripisuju islamu i muslimanima kao i formiranje jasnog i ispravnog stava o islamskim temama. Knjiga je namijenjena široj publici.

Prisutne će, u ime Akademije, pozdraviti akademik Arsen Bačić, a o knjizi će govoriti muftija dr. sc. Aziz ef. Hasanović.

Predstavljanje knjige održat će se u velikoj dvorani, na I. katu, zgrade Zavoda Akademije u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi)

07.02. U Zadru predstavljanje jubilarnog 60. broja Radova Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru

U organizaciji Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru u četvrtak 7. veljače 2019. s početkom u 12,00 sati u dvorani Zavoda u Zadru, Obala kneza Trpimira 8, održat će se predstavljanje jubilarnog 60. broja Radova Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru (sv. 60/2018.) Radove Zavoda predstavit će: akademik Nenad Cambi (glavni urednik), dr. sc. Branko Kasalo i dr. sc. Grozdana Franov-Živković.

Radovi Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru, (dalje Radovi) jedan su od vodećih znanstveno-povijesnih publikacija na području Dalmacije i Hrvatske. Od početka izlaženja 1954. godine do danas tiskano je šezdeset brojeva u kojima je objavljeno 948 znanstvenih i stručnih radova, pretežito vezanih uz prošlost Zadra i okolice, odnosno Dalmacije i Hrvatske, te više stotina ocjena i prikaza knjiga. Zavod za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru kroz časopis Radovi dao je vrlo značajan znanstveni doprinos proučavanju prošlosti Zadra, zadarske okolice i hrvatske povijesti. Objavljuje znanstvene i stručne članke, te ocjene i prikaze iz područja povijesti, arheologije, povijesti umjetnosti i etnologije. Radovi su od 2011. svrstani u kategoriju časopisa A1, koji su po vrsnoći izjednačeni s časopisima s međunarodno priznatom recenzijom. Jedan je od časopisa, od ukupno dvanaest iz Hrvatske, koji je indeksiran u Web of Science Core Collection (WoSCC) u citatnom indeksu Arts and Humanities Citation Index (A&HCI) međunarodnoj bazi podataka.

 

Foto: dr. sc. Martina Dubolnić Glavan

 

06. 2. RADIONICA "RAČUNALNI KORPUSI U FRAZEOLOŠKIM ISTRAŽIVANJIMA I FRAZEOGRAFIJI"

Zavod za lingvistička istraživanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizira radionicu RAČUNALNI KORPUSI U FRAZEOLOŠKIM ISTRAŽIVANJIMA I FRAZEOGRAFIJI, u srijedu, 06. veljače 2019. u 10 sati, u multimedijalnoj dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu. Radionicu vode Ivana Filipović Petrović i Jelena Parizoska.

06.02. Razgovor o dr. Francu Prešernu u Kući Šenoa

Razgovor o dr. Francu Prešernu održao se u Kući Šenoa u Zagrebu (Ulica Ive Mallina 27), 6. veljače 2019. godine u 18. sati. Sudionici su se uz razgovor sprisjetitl i dvojezične monografije "August Šenoa - Karanfil sa pjesnikova groba/ Nagelj s pesnikovega groba", koju su zajednički izdale HAZU i SAZU 1997. godine (dr. Frangeš i dr. Pogačnik). 

Uz veleposlanicu Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj N.E. gđu Smiljanu Knez na svečanosti je sudjelovao i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Velimir Neidhardt, koji se prigodnom riječju obratio nazočnima kao i tajnik Razreda za književnost, akademik Pavao Pavličić. Razgovoru je nazočio i akademik Josip Bratulić.

 

01. 02. NOĆ MUZEJA 2019. U JEDINICAMA HAZU

U manifestaciji NOĆ MUZEJA 2019. na temu MUZEJI - INOVACIJE I DIGITALNA BUDUĆNOST tradicionalno sudjeluju i jedinice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti: Strossmayerova galerija starih majstora, Kabinet grafike, Gliptoteka i Hrvatski muzej arhitekture.

Program jedinica HAZU u Noći muzeja 2019.

31.01. Predstavljanje knjige "Hrvatska i Vijeće Europe; trnoviti put – Croatia and the Council of Europe; Per Aspera"

Predstavljanje knjige Hrvatska i Vijeće Europe; trnoviti put – Croatia and the Council of Europe; Per Aspera autorice mr. sc. Daniele Petričević Golojuh u nakladi Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, održat će se u četvrtak, 31. siječnja 2019. s početkom u 13 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14, Zagreb.

Promociju knjige organizira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Priopćenje

31.01. U HAZU okrugli stol Aditivne tehnologije: izazov novih industrija

U organizaciji Znanstvenog vijeća za tehnološki razvoj Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u četvrtak 31. siječnja 2019. s početkom u 10 sati u palači HAZU, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se Okrugli stol Aditivne tehnologije: izazov novih industrija.

Poziv

28.01. Preminuo prof. Đuro Vanđura, bivši ravnatelj Strossmayerove galerije

Prof. Đuro Vanđura, povjesničar umjetnosti i bivši ravnatelj Strossmayerove galerije starih majstora tragično je preminuo u ponedjeljak, 28. siječnja 2019. u 61 godini života. Posljednji ispraćaj g. Vanđure održat će se u četvrtak, 31. siječnja 2019., u 14 sati u rodnom Ivankovu. Počivao u miru!

 

30.01. Promocija sveučilišnoga udžbenika GRADSKA POLJOPRIVREDA

Promocija sveučilišnoga udžbenika Gradska poljoprivreda održat će se u srijedu, 30. siječnja 2019. s početkom u 13 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14, Zagreb.

Također, u sklopu predstavljanja knjige, govorit će se i o poslijediplomskom specijalističkom interdisciplinarnom studiju Upravljanje gradom koji proučava aspekte gospodarenja gradom; povijest, postanak, izgradnja, funkcioniranje, transformacija te mjesto i uloga grada u budućnosti.

Na skupu će govoriti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Velimir Neidhardt; rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Boras; predsjednik Udruge gradova RH; gospodin Željko Turk; dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Zoran Grgić; voditelj Specijalističkog interdisciplinarnog studija Upravljanje gradom, prof. dr. sc. Gojko Bežovan te recenzenti kao i autor udžbenika, prof. dr. sc. Ivica Kisić

Moderator programa je tajnik Razreda za prirodne znanosti, akademik Ferdo Bašić. 

Priopćenje

29.01. Predstavljanje knjiga akademika Žarka Dadića POVIJEST ZNANOSTI I PRIRODNE FILOZOFIJE U HRVATA IV. i V.

U utorak 29. siječnja 2019. s početkom u 12 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, održat će se predstavljanje knjiga akademika Žarka Dadića POVIJEST ZNANOSTI I PRIRODNE FILOZOFIJE U HRVATA (s osobitim obzirom na egzaktne znanosti), KNJIGA IV. – PROSVJETITELJSTVO 
i KNJIGA V. – PRETPREPORODNO DOBA.

Poziv

Priopćenje

28.01. Akademik Dario Vretenar izabran za glavnog tajnika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Akademik Dario Vretenar novi je glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Na skupštini HAZU održanoj u ponedjeljak 28. siječnja akademik Vretenar dobio je 84 glasa od nazočnih 109 redovitih članova Akademije. 

Dnevni red

Priopćenje

24.01. Predstavljanje knjige Hrvatski muzej arhitekture


U četvrtak 24. siječnja 2019. u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, održat će se predstavljanje knjige Hrvatski muzej arhitekture. Nakon uvodne riječi predsjednika HAZU akademika Velimira Neidhardta, o knjizi će govoriti akademik Mladen Obad Šćitaroci, tajnik Razreda za likovne umjetnosti, akademik Andrija Mutnjaković, voditelj Muzeja, glavni i odgovorni urednik knjige, te doc. dr. sc. Borka Bobovec, upraviteljica Muzeja.

Pozivnica

Poziv za medije

Priopćenje

24. 01. II. Sjednica skupštine Sekcije za preradu nafte Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU

U četvrtak, 24. siječnja 2019. u 11 sati, u maloj sjedničkoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održava se II. Sjednica skupštine Sekcije za preradu nafte Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU, na kojoj će pročelnik sekcije, mr. sc. Ivan Medarac održati predavanje "Budućnost lokacije u Sisku nakon objave INE o gašenju prerade u Rafineriji Sisak".

Poziv

23. 01. Okrugli stol JAVNI BILJEŽNICI U EUROPSKOM KONTEKSTU

U srijedu, 23. siječnja 2019. s početkom u 10 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11, Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava HAZU organizira Okrugli stol JAVNI BILJEŽNICI U EUROPSKOM KONTEKSTU.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

21.01. U Zadru promocija Zbornika "Zadarsko zdravstvo i obrana Zadra u Domovinskom ratu 1991." glavnoga urednika akademika Vjekoslava Jerolimova

U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru (Trg kralja Petra Krešimira IV.) 21. siječnja 2019. s početkom u 18 sati održat će se promocija Zbornika "Zadarsko zdravstvo i obrana Zadra u Domovinskom ratu 1991." glavnoga urednika akademika Vjekoslava Jerolimova. Navedeni zbornik radova predstavit će se u organizaciji Sveučilišta u Zadru i Zadarske županije u okviru programa obilježavanja 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Maslenica".

19.01. Posjet predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Velimira Neidhardta zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio je u subotu 19. siječnja u Nadbiskupskom dvoru predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Velimira Neidhardta. 

Priopćenje

16.01. U Vukovaru predavanje iz ciklusa "Tema: rat - ZAVRŠETAK VELIKOGA RATA I VUKOVAR - demografski i društveno-politički aspekti promjena"

Predavanje iz ciklusa "Tema: rat" u organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Vukovaru pod nazivom "ZAVRŠETAK VELIKOGA RATA I VUKOVAR - demografski i društveno-politički aspekti promjena" održat će  dr. sc. Lidija Barišić Bogišić.

Predavanje će se održati 16. siječnja. 2019. godine u 17 sati u prostoru Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Vukovaru (rodna kuća Lavoslava Ružičke),J. J. Strossmayera 25/I, Vukovar.

16.01. U Zadru predstavljanje monografije Želimira Maštrovića i Abdulaha Seferovića ZADARSKA BRODARICA

U organizaciji Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru u srijedu 16. siječnja 2019. u 12,00 sati u dvorani Zavoda u Zadru, Obala kneza Trpimira 8, održat će se predstavljanje monografije Želimira Maštrovića i Abdulaha Seferovića, ZADARSKA BRODARICA. Monografiju će predstaviti: izv. prof. dr. sc. Tado Oršolić, doc. dr. sc. Antonija Mlikota, te autori Želimir Maštrović i Abdulah Seferović.

 

15.01. Otvaranje izložbe Anabel Zanze “Napinjanje teksta” u Gliptoteci

Otvaranje izložbe 

Anabel Zanze “Napinjanje teksta održat će se u utorak, 15. siječnja 2019. godine
u 19 sati
, Gliptoteka HAZU, Medvedgradska 2, Zagreb.

15.01. Predstavljanje Zbornika o Miloradu Mediniju

U utorak 15. siječnja 2019. u 12 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se predstavljanje Zbornika o Miloradu Mediniju. O Zborniku će govoriti: prof.dr.sc. Ivo Banac, dopisni član HAZU, prof.dr. sc. Ružica Pšihistal i glavni urednik Zbornika prof. dr. sc. Tihomil Maštrović.

Pozivnica

Priopćenje

15.01. Izložba: ZAGREBAČKA SERIGRAFIJA u Kabinetu HAZU

Izložba: ZAGREBAČKA SERIGRAFIJA u Kabinetu grafike HAZU
/Ivan Picelj, Juraj Dobrović, Miroslav Šutej, Aleksandar Srnec,
Eugen Feller, Mladen Galić, Ljerka Šibenik, Ante Kuduz,
Julije Knifer, Vjenceslav Richter, Đuro Seder, Dean Jokanović Toumin/
 
Mjesto: Kabinet grafike HAZU, Zagreb
Trajanje: 15. siječnja - 1. veljače 2019.
Vrijeme: svaki dan od 10 do 18 sati, subotom od 11 do 14 sati, nedjeljom zatvoreno

07.01. KOMEMORACIJA ZA AKADEMIKA FIAMENGA U ZAVODU HAZU U SPLITU

U ponedjeljak, 7. siječnja 2019. u 12 sati u velikoj dvorani palače Milesi u Splitu, Trg braće Radića 7, sjedištu Zavoda HAZU za znanstveni i umjetnički rad u Splitu, održat će se

KOMEMORACIJA ZA HRVATSKOGA KNJIŽEVNIKA I AKADEMIKA JAKŠE FIAMENGA.

O pjesnikovu životu govorit će akademik Davorin Rudolf, voditelj Zavoda; književnik i sveučilišni profesor dr. sc. Joško Božanić;  g. Siniša Vuković, predsjednik Društva hrvatskih književnika - ogranka u Splitu te gradonačelnica Grada Komiže gđa. Tonka Ivčević, dipl.oec.

Komemoraciju su uz Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Splitu organizirali i Književni krug Split, Društvo hrvatskih književnika - ogranak Split te Grad Komiža.

03.01. Predavanje akademkinje Željke Čorak USUSRET SVETIM TRIMA KRALJEVIMA

U četvrtak, 3. siječnja 2019. u 18 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, akademkinja Željka Čorak održat će predavanje Ususret Svetim trima kraljevima.

Poziv

Priopćenje