2017. godina

17. 08. PREDSJEDNIK HAZU AKADEMIK ZVONKO KUSIĆ GOVORIO NA PROMOCIJI MONOGRAFIJE "KALI"

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u četvrtak 17. kolovoza na promociji monografije KALI, koja je održana u vijećnici Općine Kali.

Priopćenje

07.08. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na komemoraciji za dopisnog člana HAZU fra Bonaventuru Dudu

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u ponedjeljak 7. kolovoza na komemoraciji za dopisnog člana HAZU fra Bonaventuru Dudu održanoj u crkvi svetog Franje u Zagrebu.

Priopćenje

04.08. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić uputio je u petak 4. kolovoza čestitku hrvatskim braniteljima i svim hrvatskim građanima povodom 5. kolovoza, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Priopćenje

03.08. Umro fra Bonaventura Duda, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U četvrtak 3. kolovoza u Varaždinu je u 94. godini života, 76. redovništva i 68. svećeništva umro dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti fra Bonaventura Duda, franjevac-svećenik, član Hrvatske franjevačke provincije svetih Ćirila i Metoda, teolog, bibličar, profesor emeritus Sveučilišta u Zagrebu, prevoditelj, poliglot, pisac i pjesnik, kateheta, pedagog i skladatelj. 

Priopćenje

02.08. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić na proslavi 300. obljetnice oslobođenja Imotskog i Imotske krajine od Osmanlija

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić nazočio je u srijedu 2. kolovoza proslavi 300. obljetnice oslobođenja Imotskog i Imotske krajine od Osmanlija.

Priopćenje

24.07. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić upisao se u knjigu žalosti za Hrvoja Šarinića

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić upisao se u ponedjeljak 24. srpnja u knjigu žalosti otvorenu u Banskim dvorima povodom smrti nekadašnjeg predsjednika hrvatske vlade Hrvoja Šarinića. 

Priopćenje

23.07. Umro akademik Vladimir Stipetić

Akademik Vladimir Stipetić, istaknuti hrvatski ekonomist i bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu, umro je u nedjelju 23. srpnja u Zagrebu u 90. godini života. Ispraćaj će biti u obiteljskom krugu. 

Priopćenje

14. 07. - 14. 08. Izložba: STJEPAN GRAČAN / Skulpture 1970. – 2016.

U petak, 17. srpnja 2017. u 20 sati otvorit će se izložba “Skulpture 1970. – 2016.”, hrvatskog kipara Stjepana Gračana  u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu i Kulturne ustanove galerija Kula iz Splita.
Izložbu će otvoriti akademik Radoslav Tomić, a prisutnima će se obratiti i ravnatelj Galerije Kula, gospodin Duje Mrduljaš.

Izložba je postavljena u prostorijama Zavoda HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi) i Galeriji Kula, Kralja Tomislava 10 u Splitu. Otvorena je za posjet do 14. kolovoza 2017. godine u vremenu od 9 do 12 i 17 do 20 sati radnim danom, te subotom od 9 do 13 sati, nedjeljom je zatvoreno.

Pozivnica

06. 07. Okrugli stol ZAŠTO CIJEPLJENJE NEMA ALTERNATIVE?

U četvrtak, 06. srpnja 2017. u 9.30 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Razred za medicinske znanosti HAZU i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu organiziraju Okrugli stol pod nazivom ZAŠTO CIJEPLJENJE NEMA ALTERNATIVE?

Okrugli stol vodit će akademik Slobodan Vukičević.

Program

Priopćenje

05. 07. Dodjela godišnjih nagrada "Hrvoje Požar"

U srijedu, 05. srpnja 2017. s početkom u 12 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11, održat će se 23. svečanost dodjele nagrade "Hrvoje Požar" za 2017. godinu.

Nagradu dodjeljuje Hrvatsko energetsko društvo - Zaklada "Hrvoje Požar".

Dobitnici nagrade "Hrvoje Požar" za 2017.

Priopćenje

04.07. 1. KONGRES ZDRAVSTVENOG TURIZMA

U utorak, 4. srpnja 2017. s početkom u 9 sati u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Opatička 18 u Zagrebu, održat će se 1. KONGRES ZDRAVSTVENOG TURIZMA.
Kongres organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i LUX PROMOCIJA, a održava se pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva turizma Republike Hrvatske, Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Grada Zagreba. 
Odlukom organizatora kotizacije za kongres se ne naplaćuju.

Poziv

Priopćenje

04.07. Potpisan ugovor o sufinanciranju projekta ČIGRA Zavoda za ornitologiju HAZU iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj

U utorak 4. srpnja u Slovenskoj Bistrici održana je svečanost potpisivanja ugovora o sufinanciranju iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u okviru Programa suradnje Interreg V – A Slovenija – Hrvatska 2014 – 2020. Među projektima s područja očuvanja i održivog korištenja prirodnih i kulturnih resursa je i projekt „Očuvanje populacija čigri u porječju Save i Drave (ČIGRA)“ koji provodi Zavod za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Priopćenje

 

03. 07. Predstavljanje monografije UMJETNIČKO BLAGO STROSSMAYEROVE KATEDRALE U ĐAKOVU autora Dragana Damjanovića

U ponedjeljak, 03. srpnja 2017. s početkom u 11 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se predstavljanje monografije UMJETNIČKO BLAGO STROSSMAYEROVE KATEDRALE U ĐAKOVU.

Predstavljanje organiziraju Razred za likovne umjetnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Đakovačko-osječka nadbiskupija i grad Đakovo.

Poziv

Priopćenje

30. 06. OSKAR ZNANJA 2017.

U petak, 30. lipnja 2017. s početkom u 12 sati, u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, održat će se svečanost OSKAR ZNANJA 2017. – dodjela priznanja učenicima i studentima glazbenih i plesnih škola i muzičkih akademija, koji su tijekom 2016./2017. godine osvojili prve nagrade i prva mjesta na državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe i plesa te njihovim mentorima.

Program

Priopćenje

29.06. IZJAVA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI POVODOM ODLUKE ARBITRAŽNOG SUDA U VEZI RJEŠAVANJA GRANIČNOG SPORA SA SLOVENIJOM

Odluka Arbitražnog suda od 29. lipnja 2017. nema nikakvog pravnog učinka temeljem jednoglasnog zaključka Hrvatskog sabora od 29. srpnja 2015. i ona Hrvatsku ni na koji način ne obvezuje. 

Izjava

29. 06. 14. znanstvena tribina ZNAČAJ TRANSFUZIJSKE MEDICINE U KLINIČKOJ PRAKSI

U četvrtak, 29. lipnja 2017., s početkom u 12,00 sati u zgradi Sveučilišnih Odjela na Kampusu u Rijeci, održava se 14. znanstvena tribina u organizaciji HAZU Zavoda za biomedicinske znanosti u Rijeci, a u suradnji s Medicinskim  fakultetom Sveučilišta u Rijeci, KBC Rijeka i HLZ-Podružnica Rijeka, na temu ZNAČAJ TRANSFUZIJSKE MEDICINE U KLINIČKOJ PRAKSI.

Akademik Daniel Rukavina je predsjednik Znanstvenog odbora, a prof. dr. sc. Sanja Balen predsjednica Organizacijskog odbora.

Program

29. 06. Okrugli stol UPRAVNO SUDOVANJE U HRVATSKOJ

U četvrtak, 29. lipnja 2017. s početkom u 10 sati, u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 održat će se Okrugli stol "Upravno sudovanje u Hrvatskoj".
Okrugli stol organizira Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava u suradnji s visokim upravnim sudom Republike Hrvatske.

Program

Za medije

Priopćenje

28.06. Predsjednik Makedonske akademije znanosti i umjetnosti akademik Taki Fiti posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Predsjednik Makedonske akademije znanosti i umjetnosti (MANU) akademik Taki Fiti posjetio je u srijedu 28. lipnja Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje ga je primio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić. 

Priopćenje

27. 06. 2. međunarodni veterinarski specijalistički simpozij: Hitni postupci u liječenju malih životinja

U utorak 27. lipnja 2017. od 10.00 do 14.00 sati, u velikoj dvorani palače  Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg N.Š. Zrinskog 11, održat će se  2. međunarodni veterinarski specijalistički simpozij na temu "Hitni postupci u liječenju malih životinja".

Simpozij organizira Razred za medicinske znanosti HAZU - Odbor za animalnu i komparativnu patologiju. Predsjednik Organizacijskog odbora je prof. dr. sc. Dražen Matičić, redovni profesor na Klinici za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju,  Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Program simpozija

Plakat

Za medije

Priopćenje

26. 06. Promocija knjige Mate Tadića USTAVNOPRAVNI POLOŽAJ HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

U ponedjeljak, 26. lipnja s početkom u 12 sati, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održat će se promocija knjige USTAVNOPRAVNI POLOŽAJ HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI autora Mate Tadića, dopredsjednika Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Poziv

Priopćenje

21. 06. I. utemeljiteljska Skupština Znanstvenoga vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku

U srijedu, 21. lipnja s početkom u 11 sati u velikoj dvorani palače Hvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11, održat će se I. utemeljiteljska Skupština Znanstvenoga vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU.

Dnevni red

Priopćenje

20. 06. Komemorativni sastanak u spomen na akademika Sibu Mardešića

U utorak 20. lipnja, u 12 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti priređuje komemorativni sastanak u povodu prve obljetnice smrti akademika Sibe Mardešića.

Sastanak će otvoriti akademik Andrej Dujella, tajnik Razreda, a o životu i djelu preminuloga akademika govorit će prof. dr. sc. Ivan Ivanšić, akademik Marko Tadić i prof. dr. sc. Šime Ungar.

Poziv

Priopćenje

20.06. Članovi Razreda za tehničke znanosti HAZU posjetili Tehnički muzej Nikola Tesla

Članovi Razreda za tehničke znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti posjetili su u utorak 20. lipnja Tehnički muzej Nikola Tesla.

Priopćenje

 

20. 06. Komemoracija u spomen na akademika Mirka Tomasovića

U utorak, 20. lipnja 2017. u 12 sati u velikoj dvorani splitskog Zavoda HAZU, održat će se komemoracija u spomen na akademika Mirka Tomasovića.

Komemorativni skup u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu i Književnog krug Split, otvorit će akademik Davorin Rudolf, a o životu i djelu akademika Mirka Tomasovića govorit će akademik Tonko Maroević i dr. sc. Bratislav Lučin.

Poziv

 

19.06. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić izrazio sućut njemačkom veleposlaniku u povodu smrti Helmuta Kohla

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić izrazio je u ponedjeljak 19. travnja sućut njemačkom veleposlaniku u Hrvatskoj Thomasu Schultzeu u povodu smrti bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla.

Priopćenje

15.06. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio najpoznatijeg svjetskog forenzičara prof. dr. sc. Henryja Leea

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u četvrtak 15. lipnja u palači HAZU najpoznatijeg svjetskog forenzičara prof. dr. sc. Henryja Leea. 

Priopćenje

14. 06. Okrugli stol NOVI PAKET ENERGETSKIH PROPISA EU

U srijedu, 14. lipnja s početkom u 10 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu, Znanstveno vijeće za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU i HRO CIGRÉ organiziraju Okrugli stol PREDLOŽENI NOVI PAKET ENERGETSKIH PROPISA EU (ZIMSKI PAKET - “ČISTA ENERGIJA ZA SVAKOG EUROPLJANINA”) – ŠTO JE BITNO ZA HRVATSKU (ELEKTRO) ENERGETIKU I NA ŠTO BI TREBALO POKUŠATI UTJECATI.

Poziv

13.06. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio prof. dr. sc. Johna Venu s Medicinskog Sveučilišta Južna Karolina

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u utorak 13. lipnja prof. dr. sc. Johna Venu s Medicinskog Sveučilišta Južna Karolina. 

Priopćenje

13. 06. Predstavljanje knjige prof. dr. sc. Snježane Paušek Baždar HRVATSKI ALKEMIČARI TIJEKOM STOLJEĆA

U utorak, 13. lipnja 2017. u 12 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg N. Š. Zrinskog 11, održat će se predstavljanje knjige prof. dr. sc. Snježane Paušek Baždar HRVATSKI ALKEMIČARI TIJEKOM STOLJEĆA.

Pozdravne riječi uputit će akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije i dr. sc. Ante Žužul, predsjednik Nadzornog odbora Školske knjige. O knjizi će govoriti recenzenti prof. dr. sc. Erna Banić-Pajnić i akademik Leo Klasinc, urednik akademik Nenad Trinajstić i autorica prof. dr. sc. Snježana Paušek Baždar. Predstavljanje će voditi urednik Goran Bukan.

Poziv

Za medije

Priopćenje

12. 06. Obilježavanje 10. obljetnice smrti akademika Vojmira Vinje i predstavljanje njegovih prijevoda Montaigneovih „Eseja“

U ponedjeljak, 12. lipnja 2017. s početkom u 12 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, održat će se svečanost obilježavanja 10. obljetnice smrti akademika Vojmira Vinje i predstavljanje njegovih prijevoda Montaigneovih „Eseja“.

Na svečanosti će govoriti akademik August Kovačec, izv. prof. dr. sc. Nikola Vuletić, akademik Darko Novaković i urednik Josip Pandurić.

Poziv

Za medije

Priopćenje

09. 06. 5. Simpozij Hrvatskog društva za spinalnu kirurgiju KIRURŠKO I NEKIRURŠKO LIJEČENJE BOLNE KRALJEŽNICE

U petak, 9. lipnja, od 8 do 14 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14, održava se 5. Simpozij Hrvatskog društva za spinalnu kirurgiju na temu KIRURŠKO I NEKIRURŠKO LIJEČENJE BOLNE KRALJEŽNICE.

Simpozij se održava u organizaciji Klinike za neurokirurgiju KBC Sestre milosrdnice, Hrvatskog spinalnog društva Hrvatskog liječničkog zbora, Udruge neurokirurga jugoistočne Europe (SeENS), te pod pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti Hrvatske
akademije znanosti i umjetnosti.

Poziv

Program

Za medije

Priopćenje

08. 06. VI. kolokvij HAZU i HRZZ: izv. prof. dr. sc. Igor Karšaj "Aneurizma abdominalne aorte - numeričkim modeliranjem do optimalnog liječenja"

U četvrtak, 8. lipnja, u 17 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14, održat će se VI. kolokvij u ciklusu znanstvenih predavanja kojima će se predstaviti hrvatski znanstvenici i rezultati hrvatskih istraživačkih projekata.

VI. kolokvij pod nazivom ANEURIZMA ABDOMINALNE AORTE - NUMERIČKIM MODELIRANJEM DO OPTIMALNOG LIJEČENJA održat će izv. prof. dr. sc. Igor Karšaj.
Uvodno će govoriti akademik Dario Vretenar, predsjednik Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost.

Poziv

Priopćenje

08. 06. Predavanje: Alge u vodama Kopačkog rita

U četvrtak, 8. lipnja 2017. s početkom u 13 sati u Katoličkoj gimnaziji Požega, Pape Ivana Pavla II. 6, u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi biti će održano predavanje na temu Alge u vodama Kopačkog rita.
Predavači su doc. dr. sc. Dubravka Špoljarić Maronić i doc. dr. sc. Tanja Žuna Pfeiffer sa Odjela za biologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.

Pozivnica

08. 06. Predavanje: prof. dr. sc. dr.h.c. Emilio Marin : O povijesti europske samosvijesti. Pogled iz jugoistočne Europe

U četvrtak 8. lipnja 2017. s početkom u 12 sati u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, Ružićeva 5 (dvorana u prizemlju), prof. dr. sc. dr.h.c. Emilio Marin održat će predavanje ''O povijesti europske samosvijesti. Pogled iz jugoistočne Europe''.


POZIVNICA

08.06. Predstavljanje poštanskih maraka: ZINKA KUNC MILANOV, FRANO SUPILO i FAUST VRANČIĆ

U četvrtak, 8. lipnja s početkom u 11 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati svečano predstavljanje prigodnih poštanskih maraka iz serije Znameniti Hrvati - ZINKA KUNC MILANOV, FRANO SUPILO i FAUST VRANČIĆ.
Svečanost organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Hrvatska pošta.

POZIV

PRIOPĆENJE

07. 06. Okrugli stol: GRAĐANSKOPRAVNA ZAŠTITA OKOLIŠA

U srijedu, 7. lipnja s početkom u 10 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu
održat će se Okrugli stol GRAĐANSKOPRAVNA ZAŠTITA OKOLIŠA.
Okrugli stol organizira Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Poziv

Za medije

Priopćenje

 

06. 06. - 07. 07. Izložba: MIMMO PALADINO

U utorak, 6. lipnja 2017. u 20 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7, Split (Palača Milesi) otvara se izložba MIMMO PALADINO.
Izložba ostaje otvorena do 7. srpnja 2017.
Izložbu organiziraju Kulturna ustanova Kula, Galerija umjetnina i Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu.
Kustos izložbe je Flavio Arensi.


 

06.06. Otvorenje izložbe i predstavljanje knjige pod nazivom Akademijin Zavod u Bjelovaru 2005. - 2015. : Prilozi za povijest

U utorak, 6. lipnja 2017. s početkom u 13 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi, biti će otvorena izložba i predstavljanje knjige pod nazivom Akademijin Zavod u Bjelovaru 2005. - 2015.: Prilozi za povijest.
Sudjeluju: akademik Dubravko Jelčić, voditelj Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, dr. sc. Snježana Jakobović, upraviteljica Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, prof. dr. sc. Slobodan Kaštela, voditelj Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru i prof. dr. sc. Vladimir Strugar, upravitelj Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru.

Pozivnica

06.06. Predavanje ZV za tehnološki razvoj HAZU - Prof. dr. sc. Ivica Smojver: ZRAKOPLOVNA INDUSTRIJA U HRVATSKOJ - TRENUTAČNO STANJE, MOGUĆNOSTI I OGRANIČENJA

U utorak, 6. lipnja 2017. s početkom u 11 sati u velikoj sjedničkoj dvorani palače HAZU održat će se predavanje prof. dr. sc. Ivice Smojvera pod naslovom: ZRAKOPLOVNA INDUSTRIJA U HRVATSKOJ - TRENUTAČNO STANJE, MOGUĆNOSTI I OGRANIČENJA.
Predavanje organizira ZV za tehnološki razvoj Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

POZIV

PRIOPĆENJE

05. 06. Predstavljanje knjige KUĆA OD KNJIGA - Zbornik radova u povodu 70. rođendana Pavla Pavličića

U ponedjeljak 5. lipnja, u 12 sati, u velikoj dvorani palače  Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11, održat će se  predstavljanje knjige KUĆA OD KNJIGA - Zbornik radova u povodu 70. rođendana akademika Pavla Pavličića.

Na predstavljanju će govoriti akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU, akademik Boris Senker, u ime nakladnika Anita Šikić, Ivica Matičević i urednica Cvijeta Pavlović.

Poziv

Za medije

Priopćenje

 

05. – 06. 6. Međunarodni simpozij GRANICE: RAZDVAJANJE, TRANZICIJA I ZAJEDNIŠTVO

U ponedjeljak 5. lipnja od 9 sati, u dvorani Knjižnice HAZU, Strossmayerov trg 14, te u utorak 06. lipnja u 13 sati, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišna avenija 4, Rijeka, održava se Međunarodni simpozij GRANICE: RAZDVAJANJE, TRANZICIJA I ZAJEDNIŠTVO

Više informacija o programu ovog događaja, izložbama i filmskom programu možete pronaći na sljedećoj adresi: institutfrançais.hr

Dolazak na simpozij obavezno potvrditi na sljedeću adresu i to prije 31.05.2017.: djuro.zifra@diplomatie.gouv.fr

Program

Programme

02.06. Predstavljanje knjige prof. dr. sc. ANĐELKA MILARDOVIĆA: POLITOLOŠKI RAZGOVORNI LEKSIKON

U petak, 2. lipnja 2017. godine u 19 sati u velikoj dvorani Zavoda HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi) održat će se predstavljanje knjige prof. dr. sc. ANĐELKA MILARDOVIĆA: POLITOLOŠKI RAZGOVORNI LEKSIKON.

O knjizi će govoriti: akademik Davorin Rudolf,  prof. dr. sc. Marita Brćić, prof. dr. sc. Aleksandar Jakir  i sam autor.

POZIV

31.05. Predstavljanje knjige: Zbornik o Đuri Šurminu

U srijedu, 31. svibnja s početkom u 13 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se predstavljanje knjige: Zbornik o Đuri Šurminu.
O Zborniku će govoriti: akademik Dubravko Jelčić, dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek i glavni urednik Zbornika prof. dr. sc. Tihomil Maštrović.

POZIV

PRIOPĆENJE

30. svibnja 2017. Konstituirajuća sjednica Vijeća Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Đakovu

ĐAKOVO (TU) - Konstituirajuća sjednica Vijeća Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Đakovu održana je 30. svibnja u zgradi Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice. Osnivanje Zavoda HAZU u Đakovu započelo je prije dvije godine, a osnovan je aktom potpisivanja Ugovora 25. listopada 2016. godine. Osnivači su Đakovačko-osječka nadbiskupija, županije Osječko-baranjska i Brodsko-posavska te gradovi Slavonski Brod i Đakovo.

Više:

 

29.05. - 25.07. Izložba: Boris Bućan / fenomen plakatne umjetnosti

U ponedjeljak 29. svibnja 2017. u 19 sati u Kabinet grafike HAZU, Strossmayerov trg 12, Zagreb, otvara se izložba: Boris Bućan / fenomen plakatne umjetnosti.
IzIzložba u Kabinetu grafike otvorena je od 29. svibnja do 25. srpnja, radnim danom od  10 do 18 sati, a subotom od 11 do 14 sati. Nedjeljom je zatvoreno.

POZIVNICA

Za medije

    

 

    

    

 

29. 05. Predstavljanje knjiga doc. dr. sc. Suzane Todorović na temu DIJALEKTOLOŠKA SLIKA SLOVENSKE ISTRE

U ponedjeljak, 29. svibnja s početkom u 12 sati u dvorani Knjižnice HAZU na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu će se održati predstavljanje knjiga doc. dr. sc. Suzane Todorović na temu DIJALEKTOLOŠKA SLIKA SLOVENSKE ISTRE.
Predstavljanje organizira Razred za filološke znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

POZIV

Za medije

28.05. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić na misi povodom Dana Oružanih snaga

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić bio je nazočan na misi zadušnici za poginule u Domovinskom ratu održanoj u nedjelju 28. svibnja crkvi Svete Mati Slobode povodom Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske. 

Priopćenje

26.05. - 1. međunarodni uro-onkološki simpozij: TARGETED THERAPIES FOR PROSTATE CANCER IN THE ERA OF PRECISION ONCOLOGY

U petak, 26. svibnja s početkom u 12 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu će se održati 1. međunarodni uro-onkološki simpozij pod naslovom TARGETED THERAPIES FOR PROSTATE CANCER IN THE ERA OF PRECISION ONCOLOGY.
Simpozij organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - Odbor za genomiku i proteomiku u onkologiji i Klinika za onkologiju i nuklearnu medicinu KBC "Sestre milosrdnice".

POZIV

Najava za medije

Priopćenje

26. 05. Skup: AKADEMIK VLADIMIR VARIĆAK [1865. – 1942.] U HRVATSKOJ ZNANOSTI

U petak, 26. svibnja 2017. s početkom u 10 sati u velikoj dvorani palače HAZU, Trg N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se skup o akademiku Vladimiru Varićaku pod naslovom: AKADEMIK VLADIMIR VARIĆAK [1865. – 1942.] U HRVATSKOJ ZNANOSTI.

POZIV I PROGRAM SKUPA

Za medije 

Priopćenje

25. 05. - 25. 06. Izložba: ROBERT ŠIMRAK : Slike


U četvrtak 25. svibnja u 19 sati, u Gliptoteci HAZU, Medvedgradska 2, otvara se izložba: ROBERT ŠIMRAK : Slike.
Izložba je otvorena do 25. 06. utorak-petak 11-19 ; vikend 10-14.

25.05. Predavanje: OD PSIHOLOGIJE DO DUHOVNOSTI - O FENOMENU I PARADOKSIMA LJUBAVI

U četvrtak, 25. svibnja s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati predavanje akademika Ivana Supičića pod naslovom OD PSIHOLOGIJE DO DUHOVNOSTI - O FENOMENU I PARADOKSIMA LJUBAVI.

Poziv

Priopćenje

24. 05. Znanstveni kolokvij MODELI REVITALIZACIJE I UNAPRJEĐENJA KULTURNOG NASLIJEĐA

U srijedu, 24. svibnja 2017., od 10 do 17 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 održat će se Znanstveni kolokvij MODELI REVITALIZACIJE I UNAPRJEĐENJA KULTURNOG NASLIJEĐA. Znanstveni kolokvij organiziraju Razred za likovne umjetnosti HAZU i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Poziv

Program Znanstvenog kolokvija

Za medije

24.05. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić izrazio sućut britanskom veleposlaniku povodom terorističkog napada u Manchesteru

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić uputio je u srijedu 24. svibnja izraze sućuti veleposlaniku Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Andrewu Stuartu Dalgleishu povodom terorističkog napada u Manchesteru.

Priopćenje

24.05. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na otvorenju 40. znanstveno-stručnog skupa MIPRO 2017

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u srijedu 24. svibnja na svečanosti otvorenja 40. znanstveno-stručnog skupa informatičko-komunikacijskog sektora MIPRO 2017 održanog u Opatiji.

Priopćenje

24.05. Konferencija: ULOGA EUROPSKE UNIJE U RAZVOJU ISTRAŽIVANJA, TEHNOLOGIJE, ZNANOSTI I INOVACIJA

U srijedu, 24. svibnja s početkom u 9.30 sati u velikoj dvorani palače HAZU na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se konferencija ULOGA EUROPSKE UNIJE U RAZVOJU ISTRAŽIVANJA, TEHNOLOGIJE, ZNANOSTI I INOVACIJA.
Konferenciju organiziraju Panel Europskog parlamenta i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Poziv

Priopćenje

24.05. Zamjenik kineskog ministra za ljudske resurse Zhang Jianguo posjetio Hrvatsku akademiku znanosti i umjetnosti

Zamjenik kineskog ministra za ljudske resurse Zhang Jianguo sa suradnicima posjetio je u srijedu 24. svibnja Hrvatsku akademiku znanosti i umjetnosti.

Priopćenje

23. 05. - 11. 06. Izložba Mirjane Petrin : AB OVO

U utorak, 23. svibnja 2017. godine u 19 sati u Gliptoteci HAZU, Medvedgradska 2, Zagreb otvara se izložba Mirjane Petrin “AB OVO”.
Izložba ostaje otvorena do 11. lipnja 2017., utorak-petak 11-19 ; vikend 10-14..


23. 05. V. kolokvij HAZU i HRZZ: akademik Nenad Vekarić "METODA "REPREZENTATIVNE KAPI" I GENEALOŠKA METODA U POVIJESNOJ DEMOGRAFIJI"

U utorak, 23. svibnja, u 17 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14, održat će se V. kolokvij u ciklusu znanstvenih predavanja kojima će se predstaviti hrvatski znanstvenici i rezultati hrvatskih istraživačkih projekata.

V. kolokvij pod nazivom METODA "REPREZENTATIVNE KAPI" I GENEALOŠKA METODA U POVIJESNOJ DEMOGRAFIJI održat će akademik Nenad Vekarić.
Uvodno će govoriti akademik Dario Vretenar, predsjednik Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost.

Poziv

Priopćenje

23. 05. Predavanje pod naslovom: ŠTO JE NACIJA?

U utorak, 23. svibnja s početkom u 11 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg N. Š. Zrinskog 11, Zagreb, u organizaciji Kabineta za pravo, politologiju i sociologiju "Juraj Križanić", održati će se predavanje pod naslovom: ŠTO JE NACIJA?.
Predavanja će održati akademik ZVONKO POSAVEC: Nacionalni identitet i demokratska država i akademik NIKŠA STANČIĆ: Vrhovac – Kopitar – Karadžić : Modeli Hrvatske, slovenske i srpske nacionalne integracijske ideologije u pripremnom preporodnom razdoblju.

Pozdravna riječ akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
Voditelj diskusije akademik Jakša Barbić, potpredsjednik HAZU.

POZIV

PRIOPĆENJE

 

22. 05. Promocija knjige: Kirurško liječenje bolesti debljine

22. svibnja u 13 sati u Preporodnoj dvorani, Opatička 18, Zagreb održat će se predstavljanj knjige "Kirurško liječenje bolesti debljine". Autori su prof.dr.sc. Miroslav Bekavac - Bešlin i docent dr. med sc. Fuad Pašić sa suradnicima.

Promotori knjige su: akademik Zvonko Kusić, prof.dr.sc. Samir Delibašić, prof.dr.sc. Mirko Koršić, prof.dr.sc. Dragutin Košuta, prof.dr.sc. Davor Štimac, prof.dr.sc. Veljko Đorđević.

Program će voditi gdin Vojo Šiljak a nastupit će pijanist Vedran Janjanin.

POZIVNICA

PRIOPĆENJE

22. 05. Predavanje Dr. YOHANES RADJABAN: INDONESIA : LANGUAGES AND RELIGIONS

U ponedjeljak, 22. svibnja s početkom u 11 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu, Dr. YOHANES RADJABAN, s Tehnološkog sveučilište u Yogyakarti održat će predavanje: INDONESIA : LANGUAGES AND RELIGIONS.
Predavanje organiziraju: ZNANSTVENO VIJEĆE ZA ANTROPOLOGIJSKA ISTRAŽIVANJA HAZU, INSTITUT ZA ANTROPOLOGIJU i HRVATSKO ANTROPOLOŠKO DRUŠTVO.
Uvodna riječ akademik Vladimir Bermanec.

POZIV

PRIOPĆENJE

19.05. Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani održao predavanje u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani održao je u petak 19. svibnja u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti predavanje na temu Budućnost Europe – uloga Europskog parlamenta. 

Priopćenje

19. i 20. 05. - 15. STROSSMAYEROVI DANI

U okviru 15. Strossmayerovih dana, a u organizaciji grada Đakova i Katoličkog bogoslovnog fakulteta, Đakovo, u petak 19. svibnja u 11 sati u MUZEJU ÐAKOVŠTINE ÐAKOVO, A. STARČEVIĆA 34 otvara se IZLOŽBA DONACIJA MARKIZA dePIENNES STROSSMAYEROVOJ GALERIJI STARIH MAJSTORA ; a u subotu 20. svibnja u 11 sati, u SREDIŠNJOJ NADBISKUPIJSKOJ I FAKULTETSKOJ KNJIŽNICI ĐAKOVO, PETRA PRERADOVIĆA 17, održat će se ZNANSTVENI SKUP: OBLIKOVANJE HRVATSKOGA NACIONALNOGA IDENTITETA te u predvorju Knjižnice otvorit FOTO IZLOŽBA „STROSSMAYEROVI DANI – PRIKUPLJENA GRAĐA”

P O Z I V N I C A

Nominacije za nagradu Neven Šegvić za knjige dr. sc. Ive Ceraj i dr. sc. Tamare Bjažić Klarin

Za nagradu „Neven Šegvić“ za publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture za 2016. godinu nominirane su i dvije knjige u izdanju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – Hrvatskog muzeja arhitekture, iz edicije „Architectonica“ glavnog urednika akademika Andrije Mutnjakovića: znanstvene monografije dr. sc. Ive Ceraj „Bernardo Bernardi: dizajnersko djelo arhitekta 1951.-1985. / The Design Work of an Architect 1951-1985“ i dr. sc. Tamare Bjažić Klarin „Ernest Weissmann: društveno angažirana arhitektura 1926.-1939. / Socially Engaged Architecture 1926-1939“.

Obje monografije, čije su promocije 2016. godine održane u Knjižnici HAZU, utemeljene su na istraživačkim rezultatima doktorskih disertacija autorica, a objavljivanje su omogućili Ministarstvo kulture RH, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, te Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

ZA MEDIJE

 

Više informacija na stranici: Udruženje hrvatskih arhitekata

17. 05. Predavanje dr. sc. Tihomira Domazeta GEOEKONOMIKA ZA RAZVOJ HRVATSKE - ULOGA PROMETA

U srijedu, 17. svibnja 2017., u 12 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dr. sc. Tihomir Domazet održat će predavanje GEOEKONOMIKA ZA RAZVOJ HRVATSKE - ULOGA PROMETA.

Predavanje organizira Odsjek za ekonomska istraživanja Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU, a uvodno će govoriti akademik Gordan Družić, voditelj Odsjeka.

Poziv

17.05. Stručna rasprava: INOVACIJE U MEDICINI V

U srijedu, 17. svibnja s početkom u 12 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se stručna rasprava pod naslovom INOVACIJE U MEDICINI V.

Pozdravne će riječi uputiti predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras i tajnik Razreda za medicinske znanosti HAZU akademik Marko Pećina, nakon čega će uslijediti predstavljanje projekata i rasprava. Skup će moderirati prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu.

POZIV

16. 05. Ministrica bez portfelja u vladi Crne Gore dipl. ing. Marije Vučinović i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore gospodin Zvonimir Deković posjetili Akademijin Zavod u Zadru

16. svibnja Zavod za povijesne znanosti u Zadru posjetili su ministrica bez portfelja u vladi Crne Gore dipl. ing. Marije Vučinović i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore gospodin Zvonimir Deković.

Ministrica bez portfelja vlade Crne Gore dipl. ing Marija Vučinović i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore gospodin Zvonimir Deković posjetili su 16. svibnja 2017. u 9:30 sati Akademijin Zavod za povijesne znanosti u Zadru. Nakon kratkog upoznavanja sa zaposlenicima i djelatnosti Zavoda ministrica Marija Vučenović i Zvonimir Deković su u razgovoru s upraviteljem Akademijina Zavoda u Zadru izrazili želju za intenzivnijom kulturnom i znanstvenom suradnjom s Hrvatskom Akademijom odnosno Zavodom u Zadru. U tom pogledu je dogovorena načelna suradnja oko sudjelovanja Akademijina Zavoda u Zadru kod budućih kulturnih i znanstvenih projekata prvenstveno vezanim uz istraživanje prošlosti Boke kotorske i bokeljskih Hrvata. Ministrica Vučenović i gospodin Deković su se zahvalili na iskazanoj potpori i svakoj budućoj suradnji. Pogledali su Pomorsku zbirku koja se nalazi u sklopu Zavoda i nakon toga su u 11 sati napustili Zavod.

  

  

15.05. Predavanje ZV za zaštitu prirode HAZU – prof. dr. sc. Jasenka Topić: BIORAZNOLIKOST U HRVATSKOJ: JUČER, DANAS, SUTRA

U ponedjeljak, 15. svibnja s početkom u 11 sati u velikoj sjedničkoj dvorani palače HAZU održat će se predavanje prof. dr. sc. Jasenke Topić pod naslovom BIORAZNOLIKOST U HRVATSKOJ: JUČER, DANAS, SUTRA. Predavanje organizira ZV za zaštitu prirode Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Poziv

 

13. 05. - 15. 05. Izložba: 410 generacija u pokretu i slici

U Gliptoteci HAZU se u subotu, 13. svibnja 2017. u 18 sati otvara izložba posvećena 410. rođendanu Klasične gimnazije u Zagrebu pod nazivom “410 generacija u pokretu i slici”.
Izložba odstaje otvorena do 15. svibnja 2017.

POZIVNICA

12. 05. Predstavljanje knjige akademika Petra Strčića i dr. sc. Maje Polić: Biobibliografija prof. dr. sc. Bosiljke Janjatović

U petak 12. svibnja 2017. u 11 sati u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, Ružićeva 5, u okviru Festivala povijesti Kliofest 2017., bit će predstavljena knjiga: ''Biobibliografija prof. dr. sc. Bosiljke Janjatović'' autora akademika Petra Strčića i dr. sc. Maje Polić.
Knjigu će predstaviti doc. dr. sc. Andrea Roknić Bežanić i autori.


POZIVNICA

12.05. Predstavljanje knjige autora dr. sc. Mate Arlovića: HRVATSKA ZAJEDNICA HERCEG-BOSNA I (PRE)USTROJ BOSNE I HERCEGOVINE

U petak, 12. svibnja s početkom u 11 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati predstavljanje knjige autora dr. sc. Mate Arlovića pod naslovom HRVATSKA ZAJEDNICA HERCEG-BOSNA I (PRE)USTROJ BOSNE I HERCEGOVINE.

O knjizi će govoriti predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, dr. sc. Ante Žužul, predstojnik Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučiišta u Splitu i član suradnik HAZU prof. dr. sc. Arsen Bačić, professor emeritus Pravnog fakulteta J. J. Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Zvonimir Lauc, znanstveni savjetnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar - Područni centar Osijek prof. dr. sc. Miljenko Brekalo te autor sudac Ustavnog suda RH dr. sc. Mato Arlović.

POZIV

PRIOPĆENJE

11. 05. Predavanje prof. dr. sc. Emila Grgina MATEMATIKA KAO IZVOR IDEJA U FIZICI

U četvrtak 11. svibnja, u 18 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14, prof. dr. sc. Emil Grgin održat će predavanje MATEMATIKA KAO IZVOR IDEJA U FIZICI.

Predavanje organizira Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti HAZU, a uvodne riječi uputit će akademik Ksenofont Ilakovac i prof. dr. sc. Nikola Zovko.

Poziv

11.05. Potpisan Ugovor o međusobnim odnosima u svezi djelovanja Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Osijeku

U svečanim prostorijama Osječko-baranjske županije u Osijeku u četvrtak 11. svibnja održana je svečanost potpisivanja Ugovora o međusobnim odnosima u svezi djelovanja Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Osijeku. Ugovor su potpisali predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić i osječki gradonačelnik Ivan Vrkić. 

Priopćenje

10. 05. Predstavljanje 17. knjige Akademijinog nakladničkog niza Rasprave i građa za povijest znanosti: NARODNA MEDICINA - IZVORI I ISTRAŽIVANJA

U sklopu manifestacije Dani otvorenih vrata HAZU, u srijedu 10. svibnja 2017. u 11 sati u velikoj dvorani palače Akademije na Trgu N. Š. Zrinskoga 11, bit će predstavljena 17. knjiga Akademijinog nakladničkog niza Rasprave i građa za povijest znanosti:  NARODNA MEDICINA - IZVORI I ISTRAŽIVANJA, koja među ostalim sadrži  članak o podrijetlu Zbirke narodne medicine Hrvatskoga muzeja medicine i farmacije HAZU te cjelovit katalog zbirke.

Ujedno je to prigoda za razgledanje izložbe Muzejski vremeplov : Zbirka narodne medicine kao okosnica izložbenog postava prvoga hrvatskog muzeja medicine, koja je postavljena u dvorani X Strossmayerove galerije, ako je do sada niste stigli posjetiti. Izložba ostaje otvorena do 31. svibnja.

POZIVNICA

DEPLIJAN IZLOŽBE

09. 05. Otvorenje izložbe MILAN OGRIZOVIĆ I KAZALIŠTE

U utorak, 9. svibnja u 13 sati, u sklopu Dana otvorenih vrata HAZU 2017 u Odsjeku za povijest hrvatskog kazališta bit će postavljena izložba Milan Ogrizović i kazalište. Na otvorenju će govoriti dr. sc. Branko Hećimović, dr. sc. Martina Petranović i Anamarija Žugić, autorica izložbe.

Izložba ostaje otvorena do 26. svibnja 2017.

Poziv

Za medije

09. i 10. 05. DANI OTVORENIH VRATA u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi

Prigodom manifestacije DANI OTVORENIH VRATA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI, 9. i 10. svibnja 2017.  u vremenu od 10 do 19 sati, Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi, Županijska 9 otvorit će svoja vrata svim posjetiteljima.

PROGRAM

09. i 10. 05. DANI OTVORENIH VRATA HAZU 2017. u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad u Splitu

U utorak i srijedu, 9. i 10. svibnja od 10 – 19 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad u Splitu posjetitelji mogu pogledati izložbu austrijskog akademskog slikara Herbert Brandla: Super Wetter. Dobar Dan, izložbu zbornika radova “ADRIAS” Zavoda HAZU u Splitu, projekciju filma POVIJEST AKADEMIJE i porazgovarati s redovitim članovima Akademije

Ulaz je slobodan

Radujemo se Vašem dolasku!

PROGRAM

09.05. - 02. 06. Izložba NEVENA ŠEGVIĆA i IVANA VITIĆA : Perspektivni crteži iz zbirke HMA HAZU povodom stote godišnjice rođenja arhitekata

Povodom Dana otvorenih vrata HAZU 2017., Hrvatski muzej arhitekture predstavlja izbor iz Osobnih arhivskih fondova arhitekata Nevena Šegvića i Ive Vitića. Perspektivni crteži i skice u tehnici olovke, tuša ili ugljena na paus ili skitzen-papiru, kao izbor djela ove dvojice velikana hrvatske arhitekture, dio su projekta sustavne digitalizacije koju Muzej provodi kao svoju redovnu djelatnost. Digitalizacija muzejske zbirke važna je sastavnica rada Muzeja na očuvanju arhitektonske i kulturne povijesti, te platforma za daljnje izložbene projekte i valorizacije opusa i njihova smještaja u međunarodni kontekst.

Izložba je otvorena do 2. lipnja 2017.

Radno vrijeme izložbe: ponedjeljak, utorak, srijeda i petak: 10-16 sati ; četvrtkom: 10-19 sati

LETAK

9. i 10. 05. DANI OTVORENIH VRATA Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U utorak 09. svibnja i srijedu 10. svibnja, za javnost će biti otvorena palača Akademije  i njezinih tridesetak znanstvenoistraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica u Zagrebu, Bjelovaru, Cavtatu, Dubrovniku,  Križevcima, Osijeku, Požegi, Puli, Rijeci, Splitu, Trstenom, Varaždinu, Vinkovcima i Zadru.

U utorak 9. svibnja 2017. u 10 sati, u atriju palače Akademije, predsjednik Hrvatske akademije akademik Zvonko Kusić otvorit će manifestaciju uz glazbeni program na violini King Guarneri.

Poziv

Program DOV HAZU 2017.

Za medije

Priopćenje 9. 5.

Priopćenje 10. 5. 

 

 

09. 05. - 16. 06. Izložba: Izvornici u Digitalnoj zbirci HAZU


Pozivamo Vas na izložbu Izvornici u Digitalnoj zbirci HAZU koja će biti otvorena  od 9. svibnja  do 16. lipnja 2017. u Akademijinoj Knjižnici, Strossmayerov trg 14 Zagreb, radnim danom od 9-15h.
Izložena je izvorna građa iz fundusa Akademijinih znanstvenoistraživačkih i muzejsko-galerijskih  jedinica, koja je digitalizirana i objavljena u digitalnom repozitoriju DiZbi.HAZU.
Spomenimo izvorne scenografske i kostimografske skice Otona Ivekovića i Emanuela Trnke, izvornu kazališnu cedulju s otvorenja HNK u Zagrebu 14.listopada 1895., autograf Ivana Zajca, rukopisne zapise o narodnom životu i običajima u Hrvatskoj 19. i 20. st., sadrene odljeve hrvatskih spomenika, rođendanske fotografije Picassa, dokumente iz ostavštine AG Matoša, arhitektonski kolaž za Hotel Gradski podrum Željka Persoglia, fotografiju na staklu Artura Schneidera, reklamne  razglednice za lijekove tvornice Kaštel u Zagrebu, digitalizirane primjerke knjiga (Akademijina izdanja i stare i rijetke knjige), itd.
Veselimo se Vašem dolasku!
Knjižnica HAZU

06. 05. Predstavljanje knjige Ite Praničević Borovac: Sveci i pomorci

U subotu, 6. svibnja 2017. u 19 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi), održat će se predstavljanje knjige “Sveci i pomorci” Ite Praničevič Borovac.
Knjigu u nakladi Književnog kruga u Splitu i Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, predstavit će akademik Nenad Cambj, Ivana Prijatelj Pavičić, Mithad Kozličić i autorica.

Pozivnica

05.05. U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održana svečanost otkrivanja poprsja Nikole Šubića Zrinskog

U atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u petak 5. svibnja održana je svečanost povodom otkrivanja poprsja Nikole Šubića Zrinskog na njegovom trgu zapadno od palače HAZU. Mramorno poprsje otkrili su predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i autor poprsja, akademski kipar Vladimir Herljević, a postavljeno je na inicijativu Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke kojem je na čelu bio akademik Kusić. 

Priopćenje

04. 05. Predavanje prof. Dionysios (Dion) D. Dionysiou: Treatment of Cyanotoxins and Contaminants of Emerging Concern in Water Using Advanced Oxidation Processes

U četvrtak 04. svibnja, u maloj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog, Sekcija za petrokemiju Znanstvenog vijeća HAZU za natfno-plinsko gospodarstvo i energetiku organizira predavanje koje će održati prof. Dionysios (Dion) D. Dionysiou: "Treatment of Cyanotoxins and Contaminants of Emerging Concern in Water Using Advanced Oxidation Processes".

Poziv

04.05. Predavanje ZV za tehnološki razvoj HAZU – Prof. dr. sc. Zdravko Terze: SVEMIRSKE TEHNOLOGIJE – EU STRATEŠKI PROGRAMI I POLOŽAJ RH


U četvrtak, 4. svibnja s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati predavanje prof. dr. sc. Zdravka Terzea pod naslovom SVEMIRSKE TEHNOLOGIJE – EU STRATEŠKI PROGRAMI I POLOŽAJ RH.
Predavanje organizira ZV za tehnološki razvoj Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Poziv

Priopćenje

 

03. 05. 18. simpozij Zavoda HAZU za biomedicinske znanosti u Rijeci: NOVA DOSTIGNUĆA I IZAZOVI U DIJAGNOSTICI I TERAPIJI KOLOREKTALNOG KARCINOMA

U srijedu 3. svibnja 2017. u 9,00 sati u zgradi Sveučilišnih Odjela na Kampusu u Rijeci, održat će se 18. simpozij na temu NOVA DOSTIGNUĆA I IZAZOVI U DIJAGNOSTICI I TERAPIJI KOLOREKTALNOG KARCINOMA

Simpozij organizira Zavod HAZU za biomedicinske znanosti u Rijeci u suradnji s  Akademijom medicinskih znanosti Hrvatske - Podružnica Rijeka,  Medicinskim  fakultetom Sveučilišta u Rijeci, KBC Rijeka, Hrvatskim društvom za digestivnu kirurgiju i HLZ - Podružnica Rijeka.

Program

03. 05. IV. Kolokvij HAZU i HRZZ: akademik Ivica Kostović "ŠTO JE POSEBNO U RAZVITKU LJUDSKOG MOZGA?"

U srijedu, 03. svibnja, u 17 sati, u dvoani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14, održat će se IV. kolokvij u ciklusu znanstvenih predavanja kojima će se predstaviti hrvatski znanstvenici i rezultati hrvatskih istraživačkih projekata.

IV. kolokvij pod nazivom ŠTO JE POSEBNO U RAZVITKU LJUDSKOG MOZGA? održat će akademik Ivica Kostović. Uvodno će govoriti akademik Dario Vretenar, predsjednik Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost.

Poziv

28.04. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić na proslavi 26. godišnjice osnutka IV. gardijske brigade

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić prisustvovao je u četvrtak 28. travnja u Splitu na proslavi 26. godišnjice osnutka IV. gardijske brigade, jedne od najistaknutijih ratnih postrojbi Hrvatske vojske.

Priopćenje

27. 04. - 27. 05. Izložba Herbert Brandl: Super Wetter. Dobar Dan

U četvrtak, 27. travnja 2017. u 20 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu otvorit će se izložba “Super Wetter. Dobar Dan” Herberta Brandla, suvremenog austrijskog umjetnika.

Izložbu otvara akademik Tonko Maroević, a prisutnima će se obratiti direktorica Austrijskog kulturnog foruma Susanne Ranetzky i sam umjetnik.
Izložba je otvorena za posjet do 27. svibnja 2017. u Zavodu HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi) i Kulturnoj ustanovi galerija Kula, Kralja Tomislava 10, Split.

Plakat

Pozivnica

27. 04. Dan Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i dodjela Nagrada HAZU

U četvrtak 27. travnja s početkom u 11 sati, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11, održat će se svečana sjednica u povodu Dana HAZU i dodjele Nagrada HAZU.

Prigodnu riječ uputit će akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije, glazbeni program izvodi Katarina Kutnar na Guarnierijevoj violini King uz klavirsku pratnju Vesne Šepat Kutnar, a potom slijedi dodjela nagrada Hrvatske akademije.

Poziv za medije

Dobitnici nagrada HAZU za 2016.

Priopćenje

 

 

26.04. Otvaranje izložbe "Medicina Sacra: Štovanje svetaca zaštitnika i duhovna dimenzija medicine" na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

U srijedu 26. travnja 2017. u 13 sati na drugom katu novog dekanata Medicinskog fakulteta, Šalata 3, bit će otvorena izložba "Medicina Sacra: Štovanje svetaca zaštitnika i duhovna dimenzija medicine".  Izložbu organiziraju Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU i Hrvatsko katoličko liječničko društvo, Podružnica Branimir Richter Zagreb povodom stote obljetnice Medicinskog fakulteta.

Priopćenje

 

26. 04. Svečano obilježavanje 90. rođendana akademika Milana Moguša

U srijedu 26. travnja s početkom u 13 sati, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11, održat će se prigodan program obilježavanja 90. rođendana akademika Milana Moguša.

Na svečanosti će govoriti akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU, akademkinja Alica Wertheimer-Baletić, akademik August Kovačec i akademkinja Milena Žic Fuchs.

Poziv

Priopćenje

25. 04. Međunarodni znanstveni skup VALORIZACIJA INTERMODALNOGA LOGISTIČKOGA KORIDORA PLOČE-MOSTAR-SARAJEVO-VUKOVAR

U utorak, 25. travnja s početkom u 9.30 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog održat će se Međunarodni znanstveni skup VALORIZACIJA INTERMODALNOGA LOGISTIČKOGA KORIDORA PLOČE-MOSTAR-SARAJEVO-VUKOVAR.

Skup organizira Znanstveno vijeće za promet HAZU pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović.

Program

Za medije

Priopćenje

 

 

25.04. Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić posjetio je u utorak 25. travnja Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje ga je primio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić. Bio je to prvi posjet kardinala Puljića Hrvatskoj akademiji otkako je 1991. postao vrhbosanski nadbiskup. 

Priopćenje

25. 04. Godišnja skupština Znanstvenog vijeća za pomorstvo i tematska predavanja

U utorak, 25. travnja 2017., s početkom u 11 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije  znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14, održat će se Godišnja skupština Znanstvenog vijeća za pomorstvo HAZU. 

Predstavnici sekcija održat će tematska predavanja.

Program

22.04. Okrugli stol "Dan planeta Zemlje – prirodna i kulturna dobra, znanstveni i stvaralački pristup"

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u subotu 22. travnja na okruglom stolu Dan planeta Zemlje – prirodna i kulturna dobra, znanstveni i stvaralački pristup, održanom u povodu svjetskog obilježavanja Dana planeta Zemlje u Rektoratu Sveučilištu u Zagrebu, u organizaciji Sveučilišta i Hrvatske akademije. 

Priopćenje

22.04. - 10. 05. Izložba: Boris Bućan : Što sam vidio jednog popodneva

U subotu 22. travnja 2017. u 12 sati u Gliptoteci HAZU, Medvedgradska 2, Zagreb, otvorenje izložbe: Boris Bućan : Što sam vidio jednog popodneva.
Izbor i postava izložbe akademkinja Vera Horvat Pintarić.
Izložba ostaje otvorena do 10. svibnja, utorak - petak 11-19 sati; vikend 10 - 14 sati.

21 i 24. 04. NOĆ KNJIGE u Knjižnici HAZU

 

Čast nam je pozvati Vas na događanja koja će se u Noći knjige 2017. održati u Knjiznici HAZU, Strossmayerov trg 14, 10 000 Zagreb, u petak 21. travnja u 17 i u 19,00 sati.

 

PLAKAT

21.04. Znanstveni skup DAN PLANETA ZEMLJE – OČUVANJE PRIRODNIH DOBARA

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti obilježit će Dan planeta Zemlje znanstvenim skupom DAN PLANETA ZEMLJE – OČUVANJE PRIRODNIH DOBARA u petak 21. travnja 2017. u 9.30 sati u palači HAZU u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11.

Poziv

Priopćenje

21.04. Skupština ZV za daljinska istraživanja HAZU i predavanja dr. sc. Luke Valožića, dr. sc. Bojana Lipovšćaka i dr. sc. Mire Morović

U petak, 21. travnja s početkom u 12 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati skupština ZV za daljinska istraživanja HAZU. U sklopu Skupštine stručna će predavanja održati dr. sc. Luka Valožić (Dazimetrijsko kartiranje pomoću klasifikacije zemljišnoga pokrova iz multispektralnih satelitskih snimaka), dr. sc. Bojan Lipovšćak (Meteorološki radari – greške i problemi mjerenja) i dr. sc. Mira Morović (Uljne mrlje na Jadranu).

POZIV

20. - 24. 04. - XXVII MARULIĆEVI DANI

U četvrtak, 20. travnja 2017. u 17 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU, Split, otvaraju se XXVII. Marulićevi dani. Prigodno slovo povodom svečanog otvorenja znanstvenoga, književnog i izdavačkog programa reći će Sanja Vulić. Potom će uslijediti predstavljanje knjige “Osorsko – hvarska pjesmarica” koju je priredila Kristina Štrkalj Despot. O knjizi će govoriti Tomislav Bogdan i Bratislav Lučin.
U 18,30 h na Trgu braće Radića položit će se vijenac na spomenik Marka Marulića, a u 19 h u crkvi sv. Frane održat će se sveta misa i polaganje vijenca na Marulićev grob.
U sklopu programa organizirana je XI. latinistička studentska radionica, IX. kroatistička studentska radionica, Colloquium Marulianum XXVII i brojna predstavljanja knjiga.

Ovogodišnja dodjela nagrada Dana hrvatske knjige: Judita, Davidas i Slavić održat će se 27. travnja u prostorijama Književnog kruga u Splitu. Manifestacija Marulićevi dani ostvarena je u organizaciji Književnog kruga u Splitu, Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, Društva hrvatskih književnika, Društva prijatelja kulturne baštine Split i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Programska knjižica ovogodišnjih Marulićevih dana - https://sites.google.com/site/marulianum/marulicevi-dani

05.04. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić izrazio sućut ruskom veleposlaniku povodom terorističkog napada u Sankt Peterburgu

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić uputio je u srijedu 5. travnja izraze sućuti veleposlaniku Ruske Federacije Anvaru Azimovu povodom terorističkog napada koji se dogodio u Sankt Peterburgu 3. travnja.

Priopćenje

20. 04. Promocija knjige prof. dr.sc. Zvonka Makovića “Ljubo Ivančić – pohvala slikarstvu”

U četvrtak, 20. travnja, u 12 sati, u Gliptoteci HAZU će se održati promocija knjige prof. dr.sc. Zvonka Makovića “Ljubo Ivančić – pohvala slikarstvu”.
O knjizi će govoriti: akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU, prof. dr. sc. Sanja Cvetnić, prof. dr. sc, Zvonko Maković.

Priopćenje

 

20.04. Predstavljanje knjige dr. sc. Dinka Šokčevića: HRVATSKA – OD STOLJEĆA 7. DO DANAS


U četvrtak, 20. travnja s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se predstavljanje knjige dr. sc. Dinka Šokčevića: HRVATSKA – OD STOLJEĆA 7. DO DANAS. Predstavljanje organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Institut Balassi – Mađarski institut u Zagrebu, Izdavačka tvrtka Durieux i Društvo mađarskih znanstvenika i umjetnika u Hrvatskoj.

Poziv

Priopćenje

19. 04. Predstavljanje knjige: FRANCUSKO- HRVATSKI UPRAVNOPRAVNI POJMOVNIK

U srijedu, 19. travnja 2017. u 18 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu održat će se predstavljanje knjige “Francusko - hrvatski upravnopravni pojmovnik” profesora emeritusa Marca Gjidare i doc. dr. sc. Bosiljke Britvić Vetma.
Knjigu u izdanju Pravnog fakulteta u Splitu i Sveučilišta Panthéon Assas, Pariz 2 predstavit će gospodin Gérard Denegri, prof. dr. sc. Damir Aviani i dr. sc. Jasna Omejec.
Manifestacija će se održati u dvorani na prvom katu Zavoda HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi).

POZIVNICA

 

19. 04. III. Kolokvij HAZU I HRZZ: prof. dr. sc. Marina Ajduković "KAKO (DRUŠTVENE) ZNANOSTI MOGU PRIDONIJETI IZLASKU IZ „ZAČARANOG“ KRUGA POSLJEDICA SIROMAŠTVA DJECE I MLADIH?"

U srijedu, 19. travnja 2017. s početkom u 17 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trg 14 u Zagrebu, održava se III. kolokvij u ciklusu znanstvenih predavanja kojima će se predstaviti hrvatski znanstvenici i rezultati hrvatskih istraživačkih projekata.

III kolokvij održat će prof. dr. sc. Marina Ajduković: KAKO (DRUŠTVENE) ZNANOSTI MOGU PRIDONIJETI IZLASKU IZ „ZAČARANOG“ KRUGA POSLJEDICA SIROMAŠTVA DJECE I MLADIH?. Uvodno će govoriti akademik Dario Vretenar, predsjednik Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost.

Poziv

13.04. Znanstveni sastanak Prevencija ateroskleroze – NOVOSTI U FARMAKOTERAPIJI

U četvrtak, 13. travnja 2017. s početkom u 12 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se znanstveni sastanak Prevencija ateroskleroza – NOVOSTI U FARMAKOTERAPIJI. Znanstveni sastanak organiziraju Razred za medicinske znanosti – Odbor za aterosklerozu i Hrvatsko društvo za aterosklerozu.

Poziv

Priopćenje

12.04. - 31. 05. Izložba: MUZEJSKI VREMEPLOV - ZBIRKA NARODNE MEDICINE KAO OKOSNICA IZLOŽBENOG POSTAVA PRVOGA HRVATSKOG MUZEJA MEDICINE

U srijedu, 12. travnja s početkom u 19 sati u X. dvorani Strossmayerove galerije starih majstora, 2. kat palače HAZU, održat će se otvorenje izložbe MUZEJSKI VREMEPLOV - ZBIRKA NARODNE MEDICINE KAO OKOSNICA IZLOŽBENOG POSTAVA PRVOGA HRVATSKOG MUZEJA MEDICINE.

Izložbu organizira Hrvatski muzej medicine i farmacije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a otvorit će ju predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić uz prigodne riječi voditelja Muzeja akademika Marka Pećine i upraviteljice Silvije Brkić Midžić.

Izložba ostaje otvorena do 31. svibnja 2017.

Za medije

Priopćenje

12. 04. Predavanje dr. sc. Željke Čorak TRI USKRSA

U srijedu 12. travnja, u 18 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, dr. sc. Željka Čorak održat će predavanje pod nazivom TRI USKRSA.
Uvodno će govoriti akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije.

Poziv

Priopćenje

 

12.04. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na stručnoj raspravi "Kulturne politike i kulturne industrije kao poticaj gospodarskog razvoja"

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u srijedu 12. travnja na stručnoj raspravi na temu Kulturne politike i kulturne industrije kao poticaj gospodarskog razvoja održanoj u sklopu ciklusa tribina Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske koje se održavaju u organizaciji HAZU i Sveučilišta u Zagrebu.

Priopćenje

12.04. Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić posjetio je u srijedu 12. travnja Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje se susreo s predsjednikom HAZU akademikom Zvonkom Kusićem i suradnicima. ž

Priopćenje

12. 04. Predavanje dr. sc. Guste Santinija „MOGUĆI PRAVCI KONVERGENCIJE POREZNIH POLITIKA U OKVIRU EU – PORUKA HRVATSKOJ“

U srijedu 12. travnja 2017. s početkom u 12 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu, dr. sc. Guste Santini održat će predavanje pod naslovom „MOGUĆI PRAVCI KONVERGENCIJE POREZNIH POLITIKA U OKVIRU EU – PORUKA HRVATSKOJ“.

Na predavanju će uvodno govoriti predsjednik Hrvatske akademije akademik Zvonko Kusić i akademik Gordan Družić, voditelj Odsjeka za ekonomska istraživanja Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU.

Poziv

Priopćenje

11. 04. - 20. 05. Izložba: Hodočasnik u kiparstvu - hrvatski kipar Kuzma Kovačić

Čast nam je pozvati Vas na otvaranje izložbe: Hodočasnik u kiparstvu - hrvatski kipar Kuzma Kovačić koja će se održati pod pokroviteljstvom Papinskog vijeća za kulturu i supokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba
Izložbu otvara Dominique François Joseph kard. Mamberti, prefekt Vrhovnoga sudišta Apostolske signature u utorak, 11. travnja 2017. u 18 h u Muzejima San Salvatore in Lauro, Muzej Umberto Mastroianni, Piazza San Salvatore in Lauro 15, Rim
Izložba ostaje otvorena do 20. svibnja 2017.

Muzeji Ivana Meštrovića i Veleposlanstvo Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici

POZIVNICA

ZA MEDIJE

11. 04. Okrugli stol CROPEX - MEHANIZMI RADA KRATKOROČNOG (SPOT) ORGANIZIRANOG TRŽIŠTA ELEKTRIČNE ENERGIJE

U utorak 11. travnja, u 10 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14, Znanstveno vijeće za energetiku HAZU i HRO CIGRÉ organiziraju Okrugli stol na temu: CROPEX - MEHANIZMI RADA KRATKOROČNOG (SPOT) ORGANIZIRANOG TRŽIŠTA ELEKTRIČNE ENERGIJE.

Poziv

 

11.04. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić uputio izraze sućuti obitelji Relje Bašića

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić uputio je u utorak 11. travnja izraze sućuti obitelji istaknutog hrvatskog kazališnog i filmskog glumca i redatelja Relje Bašića. 

Priopćenje

07.04. Svečano otvorenje 6. e-kongresa FARMAKOTERAPIJSKI IZAZOVI U ENDOKRINOLOGIJI I DIJABETOLOGIJI i promocija sveučilišnog priručnika ENDOKRINOLOŠKA ONKOLOGIJA

U petak, 7. travnja s početkom u 9 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se svečano otvorenje 6. e-kongresa FARMAKOTERAPIJSKI IZAZOVI U ENDOKRINOLOGIJI I DIJABETOLOGIJI i promocija sveučilišnog priručnika ENDOKRINOLOŠKA ONKOLOGIJA.

Poziv i program

Brošura

Priopćenje

07. 04. Predavanje I. Sekcije za naftno i plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU - Mr. sc. S. Kolbah i Mladen Šklec dipl. ing.: EKONOMSKI ASPEKTI GEOTERMALNIH RESURSA

U petak, 7. travnja s početkom u 12 sati u maloj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti će se održati predavanje I. Sekcije za naftno i plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU predavača Mr. sc. S. Kolbaha i Mladen Škrleca dipl. ing., pod naslovom EKONOMSKI ASPEKTI GEOTERMALNIH RESURSA.

POZIV

JAVNI NATJEČAJ za prijavu kandidata za voditelja i dvanaest članova Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme

Na temelju Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i na prijedlog Posebnoga stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije ministar znanosti i obrazovanja raspisao je 7. travnja  JAVNI NATJEČAJ za prijavu kandidata za voditelja i dvanaest članova Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme. Tekst natječaja objavljen je na početnoj stranici mrežnih stranica Ministarstva znanosti i obrazovanja te je dostupan preko sljedeće poveznice http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=15487&sec=1933 . Rok za prijave kandidata je 22. travnja 2017. godine. 

06. 04. - 13. znanstvena tribina NOVIJA POSTIGNUĆA RIJEČKE MEDICINE II

U četvrtak, 06. travnja 2017. u 17 sati u Predavaonici br. 1, na Medicinskom fakultetu u Rijeci (ul. B. Branchetta 20) održat će se 13. znanstvena tribina NOVIJA POSTIGNUĆA RIJEČKE MEDICINE II: PREDSTAVLJANJE ZNANSTVENOG DORINOSA NOVOIZABRANIH REDOVITIH ČLANOVA AMZH

13. TRIBINA se  održava u organizaciji HAZU Zavoda za kliničku i transplantacijsku imunologiju  i molekularnu medicinu u Rijeci i Akademije medicinskih znanosti Hrvatske-Podružnica Rijeka, a u suradnji s Medicinskim  fakultetom Sveučilišta u Rijeci i HLZ-Podružnica Rijeka.

Program

06.04. Redovita Skupština Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U četvrtak 6. travnja, u 11 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 održat će redovito zasjedanje Skupštine Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.


Dnevni red Skupštine

Poziv za medije

Priopćenje

 

05. 04. II. Kolokvij HAZU i HRZZ: izv. prof. dr. sc. Mile Šikić "METODE SEKVENCIRANJA U PRECIZNOJ MEDICINI"


U srijedu, 05. travnja 2017. u 17 sati, u dvorani Knjižice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 održat će se II. kolokvij u ciklusu znanstvenih predavanja kojima će se predstaviti hrvatski znanstvenici i rezultati hrvatskih istraživačkih projekata.

II. Kolokvij održat će  izv. prof. dr. sc. MILE ŠIKIĆ pod naslovom METODE SEKVENCIRANJA U PRECIZNOJ MEDICINI, a uvodno će govoriti akademik Dario Vretenar, predsjednik Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost.

Poziv

05.04. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić uručio stipendije Nacionalnog programa „Za žene u znanosti“

Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u srijedu 5. travnja u Preporodnoj dvorani HAZU po 11. put su svečano uručene stipendije Nacionalnog programa „Za žene u znanosti“ kojeg organiziraju UNESCO i tvrtka L'Oreal Adria. 

Priopćenje

04.04. 5. znanstveni skup: VON WILLEBRANDOVA BOLEST

U utorak, 4. travnja s početkom u 9.30 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se 5. znanstveni skup VON WILLEBRANDOVA BOLEST. Znanstveni skup organiziraju Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – Odbor za aterosklerozu, Hrvatsko društvo za aterosklerozu i Referentni Centar Ministarstva zdravstva za nasljedne i stečene poremećaje hemostaze.

Poziv

Priopćenje

01. - 11. 04. DANI KRŠĆANSKE KULTURE 2017.

U subotu, 1. travnja 2017. u 11 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu otvara se trinaesta međunarodna manifestacija “Dani kršćanske kulture”  u organizaciji nakladničke kuće Verbum d.o.o. iz Splita. Manifestacija je pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a prepoznali su je i Ministarstvo kulture RH, Splitsko- makarska nadbiskupija, Dubrovačka i Šibenska biskupija, te županije i gradovi domaćini, Split, Šibenik i Dubrovnik.
Manifestaciju će otvoriti msgr. dr. sc. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup, a nazočnima će se obratiti i predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić..
U sklopu iste biti će otvoren “Salon suvremene sakralne likovnosti – Split”i dodijeljene Velike nagrade Salona. Salon će biti otvoren od 1. do 11. travnja od 11 do 19 sati.
Raspored događanja za vrijeme trajanja manifestacije mogu se saznati iz programskog kataloga.
Otvaranja manifestacije održat će se u dvorani na prvom kat Zavoda HAZU-a u Splitu, (Palača Milesi) Trg braće Radića 7.

Raspored događanja za vrijeme trajanja manifestacije: http://www.danikrscanskekulture.info/raspored.php?program=14&grad=1&kategorija=1

Priopćenje

 

30.03. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na proslavi 20. godišnjice osnutka Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u četvrtak 30. ožujka na proslavi 20. godišnjice osnutka Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. 

Priopćenje

30.03. IZJAVA PREDSJEDNIKA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI AKADEMIKA ZVONKA KUSIĆA POVODOM DONOŠENJA DEKLARACIJE O TAKOZVANOM ZAJEDNIČKOM JEZIKU

Hrvatski jezik Ustavom Republike Hrvatske definiran je kao službeni jezik u Hrvatskoj, jedan je od službenih jezika Europske unije, priznat i normiran kao zasebni jezik s vlastitim međunarodnim kodom. Apsurdne su, uzaludne i besmislene svake inicijative koje bi dovodile u pitanje pravo hrvatskog naroda na svoj vlastiti jezik s njegovim nacionalnim imenom. 

Priopćenje

28. 03. - 21. 04. Izložba: ZADAR : POSLIJERATNA URBANISTIČKO-ARHITEKTONSKA OBNOVA 1944.-1958.

U utorak, 28. ožujka 2017. godine u 19 sati u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU otvara se tematska izložba: ZADAR – Poslijeratna urbanističko-arhitektonska obnova 1944.–1958.

Projekt izložbe i prateće publikacije realizirani su u suradnji Hrvatskog muzeja arhitekture Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HMA HAZU), Državnog arhiva u Zadru (DAZD), Narodnog muzeja Zadar – Muzeja grada Zadra, Galerije umjetnina (NMZ) i Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru.

Stručna i znanstvena priprema projekta, koncepcija i postav izložbe:
Mr. sc. Dubravka Kisić i dr. sc. Antonija Mlikota

Sadržaj izložbe organiziran je u četiri tematska modula u kojima su putem originalnih nacrta, fotografija, arhivske dokumentacije, te video prezentacija i filmova prikazani:

  1. Zadar prije rušenja u Drugom svjetskom ratu,
  2. bombardiranje grada i njegove posljedice,
  3. prvi projekt obnove 1945./46. godine – regulatorna osnova Zadra autora Milovana Kovačevića, Božidara Rašice i Zdenka Strižića,
  4. te natječaj za regulatornu osnovu koji je sproveden 1952./53. godine zaključno sa sintetskim radom autora Brune Milića koji je realiziran na temelju daljnje razrade rezultata tog natječaja.

Izložba ostaje otvorena do 21. travnja 2017.

  • radnim danom (od ponedjeljka do petka): 11–19 sati
  • vikendom (subotom i nedjeljom): 10–14 sati

ZA MEDIJE

DEPLIJAN IZLOŽBE

 

28.03. 4. simpozij: APOPTOZA I NOVOTVORINE

U utorak, 28. ožujka s početkom u 10.30 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se 4. simpozij APOPTOZA I NOVOTVORINE.
Simpozij organizira Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti - Odbor za genomiku i proteomiku u onkologiji.

POZIV

Poziv za medije

Priopćenje

27.03. Potpisan Ugovor o sufinanciranju rada Zavoda za promet Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić potpisali su u ponedjeljak 27. ožujka u palači HAZU Ugovor o sufinanciranju rada Zavoda za promet HAZU kojim se Grad Zagreb obvezao sufinancirati rad ove najnovije znanstvenoistraživačke jedinice Hrvatske akademije. 

Priopćenje

27. 03. Predstavljanje grafičke mape Kristina Restović / Turisti - edicija Argola

U ponedjeljak, 27. ožujka s početkom u 12 sati u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 12 u Zagrebu održat će se predstavljanje grafičke mape Kristina Restović / Turisti.
Na predstavljanju će govoriti: likovna kritičarka Iva Koerbler, kustosica Ana Petković Basletić i umjetnica izv. prof. art. Kristina Restović 

 

Pozivnica

Za medije
 

 

 

24.03. Rumunjski veleposlanik Constantin Mihail Grigorie posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Rumunjski veleposlanik Constantin Mihail Grigorie posjetio je u petak 24. ožujka Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje ga je primio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić. 

Priopćenje

23. 03. Predstavljanje časopisa “ Prilog povijesti umjetnosti” povodom 70. godina izlaženja

U četvrtak, 23. ožujka 2017. u 18 sati u organizaciji Književnog kruga iz Splita i Ministarstva kulture - Konzervatorskog odjela u Splitu održat će se predstavljanje časopisa “Prilog povijesti umjetnosti” povodom 70. godina izlaženja.
O časopisu će govoriti akademici Nenad Cambij i Igor Fisković, dr. sc. Joško Belamarić i dr. sc. Radoslav Bužančić.
Manifestacija će se održati u dvorani na prvom katu, Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi).

Pozivnica

23. 03. I. Kolokvij HAZU i HRZZ: akademik Mladen Obad Šćitaroci "Unaprjeđenje kulturnog naslijeđa u kontekstu Urbanizma naslijeđa"

U četvrtak, 23. ožujka 2017., u 17 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 održat će se I. kolokvij u ciklusu znanstvenih predavanja kojima će se predstaviti hrvatski znanstvenici i rezultati hrvatskih istraživačkih projekata.

I. kolokvij održat će akademik Mladen Obad Šćitaroci na temu "Unaprjeđenje kulturnog naslijeđa u kontekstu Urbanizma naslijeđa"

Poziv

Priopćenje

23.03. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić izrazio sućut britanskom veleposlaniku povodom terorističkog napada u Londonu

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić uputio je u četvrtak 23. ožujka izraze sućuti veleposlaniku Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Andrewu Stuartu Dalgleishu povodom terorističkog napada u Londonu. 

Priopćenje

23. 03. Predavanje Petera Wriggersa "Computational Mechanics in Science and Engineering – Quo Vadis"

U četvrtak, 23. ožujka 2017. u 11 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trg Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu, Prof. Dr.-Ing. habil. Dr. h.c. mult. Dr.-Ing. E.h. Peter Wriggers održat će predavanje  "Computational Mechanics in Science and Engineering – Quo Vadis".

Predavanje organizira Razred za tehničke znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a uvodno će govoriti tajnik Razreda akademik Stjepan Jecić.

Poziv

21. 03. Predstavljanje knjige: Vrboska i njezine znamenitosti urednika akademika Radoslava Tomića

U utorak, 21. ožujka 2017. u 18 sati održat će se predstavljanje knjige “Vrboska i njezine znamenitosti” urednika akademika Radoslava Tomića.
Knjigu će predstaviti akademici Davorin Rudolf i Radoslav Tomić, don Emil Pavičić i don Ivica Huljev.
Manifestacija će se održati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu (Palača Milesi), Trg braće Radića 7, Split.

21.03. Sastanak u povodu 160. obljetnice rođenja akademika Andrije Mohorovičića


U utorak, 21. ožujka 2017. s početkom u 11 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati sastanak u povodu 160. obljetnice rođenja akademika Andrije Mohorovičića. Sastanak organiziraju Razred za prirodne znanosti i Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Poziv

Objava za medije

Priopćenje

 

20.03. Svečanost predstavljanja projekta novog putničkog terminala Zračne luke „Franjo Tuđman“ autora ak. Branka Kincla, ak. Velimira Neidhardta i prof. dr. sc. Jure Radića

U ponedjeljak, 20. ožujka 2017. s početkom u 18 sati u atriju palače HAZU, Trg N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se svečanost predstavljanja projekta novog putničkog terminala Zračne luke „Franjo Tuđman“ autora ak. Branka Kincla, ak. Velimira Neidhardta i prof. dr. sc. Jure Radića.
Svečanost s izložbom otvorit će predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, a ostvarenje projekta zagrebačke zračne luke predstavit će autori arhitekti akademik Branko Kincl i akademik Velimir Neidhardt.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

20.03. Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti posjetio državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić

Državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić posjetio je u ponedjeljak 20. ožujka Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje se sastao s predsjednikom HAZU akademikom Zvonkom Kusićem.

Priopćenje

17. i 18.03. 7. simpozij KLINIČKA ENDOKRINOLOGIJA

U petak i subotu, 17. i 18. ožujka 2017. s početkom u 9 sati u Preporodnoj dvorani palače Narodnoga doma, Opatička 18 u Zagrebu održat će se 7. međunarodni simpozij KLINIČKA ENDOKRINOLOGIJA.
Simpozij se održava pod pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Europskoga endokrinološkog društva.

Poziv / objava

Program simpozija

16.03. - 16. 04. Izložba Ljube Ivančića: Pohvala slikarstvu

U četvrtak, 16. ožujka 2017. godine u 19 sati u Gliptoteci HAZU, Medvedgraska 2, Zagreb, otvara se izložba Ljube Ivančića “Pohvala slikarstvu”
Izložba ostaje otvorena do 16. travnja 2017. Radno vrijeme: utorak-petak 11-19 sati; vikend 10-14 sati

Priopćenje


16. 03. SIMPOZIJ O ISTRAŽIVANJU I BOLESTIMA MOZGA

U četvrtak, 16. ožujka 2017. s početkom u 10 sati, u Preporodnoj dvorani, Opatička 18, održat će se Simpozij o istraživanju i bolestima mozga.
Organizatori: Razred za medicinske znanosti HAZU (Odbor za neuroznanost i bolesti mozga), Međunarodni institut za zdravlje mozga, Hrvatsko društvo za neuroznanost, Znanstveni centar izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost,  Hrvatski institut za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Program

Priopćenje

16. 03. Predstavljanje knjige akademkinje Vide Demarin ZDRAV MOZAK DANAS – ZA SUTRA

U četvrtak, 16. ožujka 2017. s početkom u 18 sati, u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Opatička 18 u Zagrebu, u sklopu Simpozija o istraživanjima i bolestima mozga, održat će se predstavljanje knjige akademkinje Vide Demarin ZDRAV MOZAK DANAS - ZA SUTRA.

Na predstavljanju će govoriti akademik Marko Pećina, akademik Ivica Kostović, akademik Davor Miličić, autorica akademkinja Vida Demarin i Anđa Raič, prof., u ime izdavača Medicinske naklade. 

Pozivnica

Poziv za medije

16.03. Izjava predsjednika HAZU akademika Zvonka Kusića povodom 50. godišnjice Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić dao je u četvrtak 16. ožujka izjavu za javnost povodom 50. godišnjice Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika. 

Izjava

15. 03. Predavanje prof. dr. sc. Ive Družića ČIMBENICI DUGOROČNE RAZVOJNE STAGNACIJE HRVATSKOGA GOSPODARSTVA

U srijedu, 15. ožujka 2017., u 12 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 prof. dr. sc. Ivo Družić održat će predavanje ČIMBENICI DUGOROČNE RAZVOJNE STAGNACIJE HRVATSKOGA GOSPODARSTVA.

Uvodno će govoriti predsjednik Hrvatske akademije akademik Zvonko Kusić i akademkinja Alica Wertheimer-Baletić.

Poziv

Priopćenje

14. 03. XLVIII. redovita Skupština Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU

U utorak, 14. ožujka 2017. s početkom u 11 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu, održat će se XLVIII. redovita Skupština Znanstvenog vijeća za naftu i plin Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

U uvodnom dijelu Skupštine bit će održano predavanje pod naslovom „Analiza budućeg razvoja INE i naftno-plinskog gospodarstva u RH“, a predavači su mr. sc. Antun Bauk i mr. sc. Ivan Medarac.

Program

Sazetak A. Bauk

Sazetak I. Medarac

Priopćenje

 

13.-19. 03. 16. TJEDAN MOZGA U HRVATSKOJ (Brain Awareness Week)

Hrvatski institut za istraživanje mozga (HIIM) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko društvo za neuroznanost (HDN), kao pridruženi članovi i partneri European Dana Alliance for the Brain (EDAB-a), i ove su godine od 13. do 19. ožujka 2017. glavni organizatori Tjedna mozga u Hrvatskoj, uz suorganizaciju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Znanstvenog centra izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost.
Cilj je upoznati širu javnost sa značenjem istraživanja mozga u 21. stoljedu – Stoljeću uma, a ove godine teme su:
1. PRVE TRI GODINE ŽIVOTA: RAZVOJ MOZGA DJETETA
2. MOZAK I PROSTOR

Obavijest

Za medije

Plakat Tjedan mozga 2017

11. 03. Akademik Milko Jakšić primio godišnju nagradu Grada Požege

U subotu, 11. ožujka 2017. s početkom u 13 sati u Gradskom kazalištu Požega održana je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj je gradonačelnik Vedran Neferović uručio javna priznanja Grada Požege. Godišnju nagradu primio je akademik Milko Jakšić.

Linkovi:

http://www.pozega.hr/novosti-pozega/item/2023-svecana-sjednica-gradskog-vijeca-u-povodu-dana-grada-i-grgureva.html

http://www.rva.hr/vijest/2017/5039-foto-svecana-sjednica-gradskog-vijeca-grada-pozege

http://pozeska-kronika.hr/samouprava/item/8803-uspjesi-u-razvoju-grada-istaknuti-na-svecanoj-sjednici,-a-zasluzni-gradani-nagradeni.html

 

10.03. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti postala vlasnik ostavštine dr. Ante Tresića Pavičića

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti preuzela je ostavštinu hrvatskog književnika i političara dr. Ante Tresića Pavičića koja će se ubuduće nalaziti u Arhivu HAZU u Zagrebu kao Donacija gospođe Vesne Tresić Pavičić: Rukopisna književna djela i arhivsko gradivo. Ugovor o darivanju potpisali su u Splitu 8. ožujka glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan i gospođa Vesna Tresić Pavičić, snaha dr. Ante Tresića Pavičića.

Priopćenje

10.03. Godišnja Skupština V. Sekcije Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU

U petak, 10. ožujka 2017. s početkom u 14 sati, u dvorani Knjižnice HAZU na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održat će se redovita godišnja skupština Sekcije za ekonomiku naftnog rudarstva ZV za naftu i plin HAZU. 

Poziv

10.03. Godišnja Skupština IV. Sekcije Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU i predavanje prof. dr. sc. Mladena Šercera


U petak, 10. ožujka 2017. s početkom u 12 sati, u dvorani Knjižnice HAZU na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održat će se XLVIII. redovita godišnja skupština Sekcije za petrokemiju ZV za naftu i plin HAZU. U okviru Skupštine predavanje će održati prof. dr. sc. Mladen Šercer pod naslovom 3D TISKANJE DANAS I SUTRA.

Poziv

Sažetak predavanja

Izvjestaj o radu za 2016. godinu

10.03. Godišnja Skupština II. Sekcije Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU i predavanja mr. sc. Sonje Koščak Kolin i dr. sc. Damira Zadravca

U petak, 10. ožujka 2017. s početkom u 10 sati, u dvorani Knjižnice HAZU na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održat će se XLVIII. redovita godišnja skupština Sekcije za naftno rudarstvo ZV za naftu i plin HAZU.
U okviru Skupštine predavanja će održati mr. sc. Sonja Koščak Kolin (Primjena novih metoda za analizu testa porasta tlaka slabo propusnih plinskih ležišta) i dr. sc. Damir Zadravec (Izrada i opremanje podmorskih „inteligentnih“ bušotina za prirodno zavodnjavanje parcijalno iscrpljenih naftnih ležišta).

Poziv

Sažetak mr. sc. Koščak Kolin

Sažetak dr. sc. Zadravec

 

09. 03. Predstavljanje knjige: NOVE TEHNOLOGIJE, INTELEKTUALNO VLASNIŠTVO I INFORMACIJSKA SIGURNOST

U četvrtak, 9. ožujka 2017. godine u 18 sati održat će se predstavljanje knjige “Nove tehnologije, intelektualno vlasništvo i informacijska sigurnost” autora prof. dr. sc. Joze Čizmića, doc. dr. sc. Marije Boban i dr. sc. Dragana Zlatovića.
Knjigu će predstaviti prof. dr. sc. Vesna Barić Punda, prof. dr. sc. Hrvoje Kačer, prof. dr. sc. Dinko Begušić i autori knjige.
Pozdravna riječ akademik Davorin Rudolf.

Manifestacija će se održati u velikoj dvorani na I katu Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi).

Pozivnica

09. 03. Predstavljanje projekta Odsjeka za etnologiju RUKOPISNA BAŠTINA LUKE LUKIĆA i promocija knjiga

U četvrtak 9. ožujka, u Gradskoj knjižnici u Osijeku je predstavljen projekt Odsjeka za etnologiju Zavoda za povijesne i društvene
 znanosti HAZU.

Predstavljene su i tri knjige objavljene u suradnji Odsjeka za etnologiju Hrvatske akademije i Općine Klakar.

Priopćenje

 

09. 03. 12. znanstvena tribina NOVIJA POSTIGNUĆA RIJEČKE MEDICINE I.

U četvrtak 09. ožujka 2017., u 17 sati, na Medicinskom fakultetu u Rijeci održat će se 12. znanstvena tribina NOVIJA POSTIGNUĆA RIJEČKE MEDICINE I. na temu PREDSTAVLJANJE ZNANSTVENOG DORINOSA NOVOIZABRANIH REDOVITIH ČLANOVA AMZH.

Tribinu organiziraju Zavod HAZU za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu u Rijeci i Akademija medicinskih znanosti Hrvatske-Podružnica Rijeka, a u suradnji s Medicinskim  fakultetom Sveučilišta u Rijeci i HLZ-Podružnica Rijeka.

Program

 

09. 03. Predstavljanje Crtačkog dnevnika Nives Kavurić Kurtović

U četvrtak 9. ožujka u 18 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14, Zagreb, održat će se predstavljanje Crtačkog dnevnika Nives Kavurić Kurtović.

Na predstavljanju će govoriti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, Vanja Babić, lik. kritičar, akademik Zlatko Keser, akademik Tonko Maroević i upraviteljica Kabineta grafike HAZU mr. sc. Slavica Marković.

Pozivnica

Za medije

Priopćenje

07.03. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na tribini povodom desete godišnjice smrti akademika Ivana Supeka u X. gimnaziji „Ivan Supek“ u Zagrebu

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sudjelovao je u utorak 7. ožujka na tribini održanoj povodom desete godišnjice smrti akademika Ivana Supeka u X. gimnaziji „Ivan Supek“ u Zagrebu. 

Priopćenje

06.03. Godišnja Skupština III. Sekcije Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU i predavanje dr. sc. Branka Vuka

U ponedjeljak, 6. ožujka 2017. s početkom u 12 sati, u dvorani Knjižnice HAZU na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održat će godišnja skupština Sekcije za preradu nafte ZV za naftu i plin HAZU.
U okviru Skupštine dr. sc. Branko Vuk održat će predavanje „Odnosi i trendovi u energetskom sustavu do 2015. godine“.

POZIV

03. 03. Simpozij 2. HRVATSKI VASKULARNI DAN

U petak 03. ožujka, u 9 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održat će se Simpozij II. HRVATSKI VASKULARNI DAN. Organizatori su Klinički bolnički centar "Sestre milosrdnice", Hrvatsko kardiološko društvo i Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Predsjednik Organizacijskog odbora Simpozija i idejni začetnik skupa je doc. dr. sc. Mislav Vrsalović, FESC, FSVM.

Program

Za medije

Priopćenje

 

03. 03. Okrugli stol KOLOMAN RAC (1863. – 1937.)

U petak, 03. ožujka u 18 sati u Gradskoj knjižnici Varaždin, Trg slobode 8a, održat će se okrugli stol "KOLOMAN RAC (1863. – 1937.) - HRVATSKI KLASIČNI FILOLOG I PREVODITELJ" u povodu 80. obljetnice smrti.
Organizator okruglog stola je Zavod za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu.

Pozivnica

02.03. Izložba "Tragovima Fausta Vrančića" u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U četvrtak 2. ožujka u 12 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu otvorit će se izložba Tragovima Fausta Vrančića, postavljena povodom 400. godišnjice smrti Fausta Vrančića (1551.–1617), hrvatskog polihistora, izumitelja, leksikografa, diplomata i biskupa kao jedno u nizu događanja kojim HAZU obilježava ovaj jubilej. 

Najava

Priopćenje

 

02. 03. Predstavljanje knjige “Splitski građani: prezime i etnos” Marija Nepe Kuzmanića

U četvrtak, 2. ožujka 2017. u 18 sati u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu i Književnog kruga Split održat će se predstavljanje knjige “Splitski građani: prezime i etnos” Marija Nepe Kuzmanića.

O knjizi će govoriti akademici Nenad Cambj i Tonko Maroević, te sam autor. Predstavljanje će se održati u velikoj dvorani Zavoda HAZU u Splitu (Palača Milesi), Trg braće Radića 7, Split.

Pozivnica

 

02. 03. - 14. 06. Multimedijalna izložba: Tragovima Fausta Vrančića

Multimedijalna izložba Tragovima Fausta Vrančića postavljena je povodom 400. obljetnice smrti velikog hrvatskog polihistora, izumitelja i leksikografa  Fausta Vrančića.
Autorice izložbe su dr. sc. Marijana Borić i Vanja Flegar, prof.
Izložbu je otvorio akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU, 2. ožujka 2017. u 12 sati, u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Josipa Jurja Strossmayera 14, Zagreb.
Izložba je otvorena do 14. lipnja 2017, radnim danom od 9 do 15 sati.
Prema najavi i dogovoru za veće se grupe organiziraju prigodne radionice i stručno vodstvo.

Impresum izložbe

  

01.03. Okrugli stol: KAZNENOPRAVNA ZAŠTITA OKOLIŠA

U srijedu, 1. ožujka s početkom u 10 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati Okrugli stol KAZNENOPRAVNA ZAŠTITA OKOLIŠA. Okrugli stol organizira Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

POZIV

Poziv za medije

Priopćenje

 

01.03. XLVIII. Redovita godišnja Skupština I. Sekcije Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU

U srijedu, 01. ožujka 2017. s početkom u 12 sati, u dvorani Knjižnice HAZU na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održat će se XLVIII. redovita godišnja Skupština Sekcije za geologiju, geofiziku i geokemiju Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU.

U okviru Skupštine prof. dr. Franjo Šumanovac održat će predavanje „Postoji li subdukcija ispod Dinarida? – geofizički dokazi sjeverozapadnih Dinarida“.

Poziv

 

28. 02. Predstavljanje knjige “Nekoliko ptica i jedno nebo” autora Mira Gavrana

U utorak, 28. veljače 2017. u 18 sati u dvorani Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske iz Splita održat će se predstavljanje knjige “Nekoliko ptica i jedno nebo” autora Mira Gavrana.

Knjigu će predstaviti novinar i publicist Zoran Vukman i glumac Trpimir Jurkić koji će ujedno pročitati ulomak iz knjige. 
Na kraju će govoriti i sam autor.

28. 02. Predavanje dr. sc. Martine Basarac Sertić "Hrvatska drvnoprerađivačka industrija: stanje, trendovi i perspektive"

U utorak, 28. veljače, u 12 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog u Zagrebu, dr. sc. Martina Basarac Sertić održat će predavanje "Hrvatska drvnoprerađivačka industrija: stanje, trendovi i perspektive"

Dr. sc. M. Basarac Sertić je znanstvena suradnica u Odsjeku za ekonomska istraživanja Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU koji je organizator ovog predavanja.

Poziv

Priopćenje

28. 02. Otvorenje izložbe Luke Petrinjaka

U utorak 28. veljače 2017. godine u 19 sati u Gliptoteci HAZU se otvara izložba Luke Petrinjaka.
Izložba ostaje otvorena do 21. ožujka 2017.

Pozivnica

Predgovor izložbi

 

27. 02. Predstavljanje knjige Samante Paronić ''Društvene prilike u labinskoj komuni tijekom mletačke uprave''

U ponedjeljak 27. veljače 2017. u 11 sati u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, Ružićeva 5/I., održat će se predstavljanje knjige Samante Paronić ''Društvene prilike u labinskoj komuni tijekom mletačke uprave'' (Srednja Europa, Zagreb, 2016.). 

Knjigu će predstaviti akademik Petar Strčić, prof. dr. sc. Slaven Bertoša, dr. sc. Maja Polić i autorica Samanta Paronić, mag. philol. croat. et hist.

Poziv

27.02. Komemorativni skup u spomen na Dušana Karpatskog, dopisnog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Hrvatsko-češko društvo, Matica hrvatska, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Društvo hrvatskih književnika, Društvo hrvatskih književnih prevodilaca, Hrvatski kulturni klub, Češka beseda Zagreb i Sa(n)jam knjige u Istri organiziraju  komemorativni skup u spomen na Dušana Karpatskog, dopisnog člana HAZU, istaknutog češkog kroatista, prevoditelja i književnog povjesničara. Skup će se održati u ponedjeljak 27. veljače 2017. u 19 sati u velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu, Ulica Matice hrvatske 2. 

Poziv

Priopćenje

24. i 25. 02. Znanstveni skup "HISTERIJA"

U petak i subotu, 24. i 25. veljače, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu, održat će se Znanstveni skup "Histerija"
Skup organiziraju Znanstveno vijeće za antropologijska istraživanja, Hrvatsko društvo za psihoanalitičku psihoterapiju, Hrvatsko društvo za personologiju, poremećaje ličnosti i poremećaje hranjenja, Klinika za psihijatriju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Kliničkog bolničkog centra Zagreb, Centar za unaprjeđenje mentalnog zdravlja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko psihoanalitičko društvo. Voditelji  znanstvenog skupa su prof. dr. sc. Darko Marčinko i prof. dr. sc. Vlasta Rudan.

Program skupa 

Priopćenje

22. 02. Predstavljanje monografije: SAN KOJI ŽIVI - životni put i djelo akademika Daniela Rukavine

U srijedu, 22. veljače s početkom u 11 sati  u Auli Magni na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci, Trg braće Mažuranića 10, održat će se predstavljanje monografije "San koji živi - životni put i djelo akademika Daniela Rukavine" u povodu obilježavanja 80. rođendana akademika D. Rukavine

Pozivnica

21. 02. Predstavljanje knjige: STVARANJE HRVATSKE DRŽAVE 1991. Ministarska sjećanja akademika Davorina Rudolfa

U utorak, 21. veljače s početkom u 18 sati, u velikoj dvorani Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu održat će se predstavljanje knjige “Stvaranje Hrvatske države 1991. Ministarska sjećanja” akademika Davorina Rudolfa.
Knjigu u izdanju Književnog kruga iz Splita predstavit će monsinjor prof. dr. sc. Drago Šimundža, prof. dr. sc. Vesna Barić Punda i prof. dr. sc. Goran Dodig. Ulomke iz knjige čitat će Trpimir Jurkić.
Uz pozdravnu riječ akademika Nenada Cambia, prisutnima će se obratiti i sam autor.

Plakat

Naslovnica knjige

 

21.02. Otvorenje Izložbe radova kipara Branka Lepena u Gliptoteci HAZU

Izložba najnovijeg ciklusa radova kipara Branka Lepena, pod nazivom Petlje otvara se u utorak 21. veljače 2017. u 19 sati u Gliptoteci HAZU, Medvedgradska 2.

Kipar oblikujući makete prema sjenama ranijih svjetlosnih radova postupkom uvećanja pretvara petlje u crteže ili ih materijalizira u željeznim reljefima. To su prostorni crteži, nastali manualnim spajanjem ogoljenih i jednostavnih željeznih profila, naglašene linearnosti i krajnje reduciranog volumena, i mase. Izložba ostaje otvorena do 6. ožujka 2017.

Pozivnica

17.02. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio prof. Jeffa Erringtona, člana britanskog Royal Societyja

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u petak 17. veljače u palači HAZU prof. Jeffa Erringtona, člana britanskog Royal Societyja, svjetski uglednog stručnjaka za staničnu strukturu bakterija.

Priopćenje

17. 02. Međunarodni znanstveni skup: BREXIT

U petak, 17. veljače 2017. u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički zavod HAZU u Splitu i međunarodnog udruženja The Global Round Table održat će se međunarodni znanstveni skup o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske iz Europske unije – BREXIT.
Na skupu će izlagati brojni znanstvenici i stručnjaci iz Hrvatske, Crne Gore, Austrije, Belgije, Španjolske, Rumunjske, Danske, Švedske i Bosne i Hercegovine.
Međunarodni skup BREXIT zatvorenog je karaktera i održat će se u knjižnici Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu, Trg braće Radića 7.

Naslovna strana programske knjižice

16. 02. Predstavljanje godišnjeg časopisa Radovi Zavoda za znanstveni rad Varaždin br. 27

U četvratk 16. veljače u 12 sati u salonu Gradske vijećnice Grada Varaždina, Trg kralja Tomislava 1, Varaždin, održat će se predstavljanje godišnjeg časopisa Radovi Zavoda za znanstveni rad Varaždin br. 27.
Na predstavljanju će govoriti akademik Stjepan Damjanović, Elizabeta Dolenec, Raymond Rojnik i Vladimir Huzjan.

POZIVNICA

16. 02. Predstavljanje Radova Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru

U četvrtak, 16. veljače u 12 sati, u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Zadru, Obala kneza Trpimira 8, održat će se predstavljanje 58. sveska edicije Radovi Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru.

Radove će predstaviti izv. prof. dr. sc. Kristijan Juran, upravitelj Zavoda doc. dr. sc. Tado Oršolić i dr. sc. Ante Delić.

Poziv

16.02. Posjet akademika Slobodana Vukičevića Slavoniji

Na poziv Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, akademik Slobodan Vukičević i njegova suradnica s Medicinskog fakulteta u Zagrebu dr. sc. Mihaela Perić, u pratnji uglednog slovenskog publicista Voje Lukića, laureata Slovenske akademije znanosti i umjetnosti, 15. i 16. veljače posjetili su nekoliko slavonskih gradova.

Priopćenje

11.02. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na proslavi 175. godišnjice Matice hrvatske

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u subotu 11. veljače na proslavi 175. godišnjice Matice hrvatske. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u subotu 11. veljače na proslavi 175. godišnjice Matice hrvatske. 

Priopćenje

09. 02. Konferencija za novinare: Nakladnička djelatnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u 2016. godini

U četvrtak, 9. veljače 2017. u 11 sati, u maloj dvorani palače Akademije naTrgu Nikole Šubića Zrinskog 11 održat će se konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljena Nakladnička djelatnost HAZU u 2016. godini.

Konferenciju će otvoriti predsjednik Akademije akademik Zvonko Kusić, a voditi glavni tajnik akademik Pavao Rudan, koji će predstaviti nekoliko izdvojenih izdanja. O publikacijama iz svih grana znanosti i umjetnosti govorit će tajnici Akademijinih razreda.

Poziv

Nakladnička djelatnost HAZU 2016.

Priopćenje

Izložba Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU Kaštel na vrhuncu : oglašavanje i ambalaža lijekova tvornice Kaštel u Zagrebu 1930-ih i 1940-ih otvorena u prostoru Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

U srijedu 8. veljače 2017. u 18 sati u prostoru Zavoda za analitičku kemiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, A. Kovačića 1, Zagreb, svečano je otvorena izložba Hrvatskog muzeja medicine i farmacije pod naslovom Kaštel na vrhuncu : oglašavanje i ambalaža lijekova tvornice Kaštel u Zagrebu 1930-ih i 1940-ih.
Ovom izložbom Farmaceutsko-biokemijski fakultet započinje program obilježavanja 135. obljetnice svojega osnutka (1882. – 2017.).
Moderator programa otvorenja bio je izv. prof. dr. sc. Ivan Kosalec, predsjednik Odbora za očuvanje tradicije FBF-a. O izložbi te o dosadašnjoj i budućoj suradnji govorili su dekan Fakulteta prof. dr. sc. Željan Maleš i voditelj Muzeja akademik Marko Pećina.
Izložba ostaje otvorena do 28. veljače 2017. godine.
Može se razgledati radnim danom od 9 do 20 sati.

     

08.02. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić otvorio izložbu Nikola Zrinski Sigetski i Sigetska bitka 1566. - 2016.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, koji je ujedno i predsjednik Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke, otvorio je u srijedu 8. veljače u Mađarskom institutu u Zagrebu izložbu Nikola Zrinski Sigetski i Sigetska bitka 1566. - 2016. Muzeja Sveti Ivan Zelina. 

Priopćenje

07. 02. Predavanje Mladenke Dabac dipl. ing. arh. - POVEZIVANJE EU PROSTORA ZELENI URBANIZAM I GRADOVI BUDUĆNOSTI TERMALNI GRAD SPLIT I TERMALIZAM SVJETSKA KULTURNA I PRIRODNA BAŠTINA

U utorak, 7. veljače 2017. u 18 sati u dvorani Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu (Palača Milesi) održat će se predavanje gospođe Mladenke Dabac dipl. ing. arh., mag.ing.aedif., ovl.arhitekt, DWB, Berlin/ Karlsruhe/Zagreb autorice i osnivačice inovacija: + green concept, + green toplice, + green hotel.

Mladenka Dabac tematizira i propituje održivi, dugoročni razvoj održivih gradova odnosno zelenih gradova budućnosti, što je ključna tema započetog milenija, njegovih izazova, novih mogućnosti, ali i prijetnji. Sve temelji na primjerima, vlastitim ili odabranim, ponajboljih EU i svjetskih praksi, stvarajući dugoročno održive prostorne modele.

Plakat

03. 02. I. Stručni skup prstenovača Hrvatske

U petak 03. veljače 2017. s početkom u 10 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 održat će se I. Stručni skup prstenovača Hrvatske.

Skup organizira Zavod za ornitologiju HAZU koji je ujedno znanstveni centar iz kojeg se upravlja prstenovanjem ptica u Hrvatskoj.


Program

Za medije

Priopćenje

02. 02. Predavanje dr. sc. Marijane Borić FAUST VRANČIĆ - 400 GODINA POSLIJE

U četvrtak 02. veljače 2017., u 18 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu u Zagrebu, dr. sc. Marijana Borić održat će predavanje FAUST VRANČIĆ - 400 GODINA POSLIJE.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

01.02. UMRO DUŠAN KARPATSKÝ, DOPISNI ČLAN HAZU

U 82. godini života u Pragu je 1. veljače umro Dušan Karpatský, najistaknutiji češki kroatist, književni povjesničar i prevoditelj, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

Priopćenje

27. 01. - 20. 02. Izložba: Franjo Zvonimir Tišina: arhiv arhitekta

27. siječnja u Hrvatskom muzeju arhitekture, I.G. Kovačića 37, otvara se izložba: Franjo Zvonimir Tišina: arhiv arhitekta.
Izložba ostaje otvorena do 20. veljače, radnim danom od 10 do 19 sati, a ulaz je besplatan.

Zvonimir Franjo Tišina (Zagreb, 1910. – Zagreb, 1984.), pripada generaciji arhitekata koji su počeli stvarati u predratno vrijeme, a u potpunosti se realizirali nakon II. svjetskog rata. Za vrijeme rata i u poratnim godinama  uspješno sudjeluje na arhitektonskim natječajima. U zajednici s Vladimirom Turinom 1941. osvaja prvu nagradu na natječaju za Medicinski grad na Šalati. Iz tog su perioda i njegovi avangardni radovi za Univerzitetski konvikt "Napredak" na Tuškancu i Dječji grad u Maksimiru. Nakon 1945. autor je više stambenih zgrada, postava izložbi te adaptacija i interijera. Ističe se uređenje koncertne dvorane Doma JNA  u Zvonimirovoj ulici; uređenje Kongresne dvorane za VI. kongres CK KPJ u Zagrebu; uređenje Gradske vijećnice u Rijeci; malen, ali paradigmatičan, interijer prodavaonice cipela "Sloga" u Ilici. Od 1956. do umirovljenja 1975. godine radi u Austriji.
Sudjeluje u izgradnji aerodroma, poslovnih i stambenih zgra da te hotela, većinom u Beču. Njegova djela upisana su u antologiju hrvatske moderne arhitekture.
Na  izložbi  će  njegov  opus  biti  predstavljen  putem  originalnih  nacrta,  fotografija i videozapisa.

DEPLIJAN

27. 01. Noć muzeja 2017. u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti

Muzejsko-galerijske jedinice i Knjižnica Hrvatske akademije znananosti i umjetnosti i ove godine sudjeluju u tradicionalnoj manifestaciji Noć muzeja.

U atriju palače Akademije na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 održat će se i svečanost otvorenja Noći muzeja čija ovogodišnja tema Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo.

Program Noći muzeja 2017. u HAZU

Priopćenje

27. 01. - 27. 02. Izložba: ARGOLA 2013. - 2016. / U ritmu grafike

Od 27. siječnja do 27. veljače u Kabinetu grafike HAZU, Strossmayerov trg 12, Zagreb, održava se izložba: ARGOLA  2013. - 2016. / U ritmu grafike.
Autorica izložbe je  mr. sc. Slavica Marković.
Izložba se može posjetiti svaki dan od 9 do 16 sati, subotom od 11 do 14 sati, nedjeljom zatvoreno.

Zaključna izložba 7. hrvatskog trijenala grafike predstavlja sadržaj 10 grafičkih mapa istaknutih hrvatskih grafičara objavljenih u ediciji Argola. Izlažemo mapu Jutro Maje S. Franković, mape Dani i Noći Nevenke Arbanas, Podmorje, Karine Sladović,  Karakter Stanislava Marijanovića, Album Igor Čabraja, Tragove Ane Vivode, Pet godišnjih doba Mirjane Vodopije, Kristaličnost crte Ivice Šiška, Znamen Zdenke Pozaić, te mapu Periferija Ines Krasić.

Izložba: U ritmu grafike

  

WebCover

 

27.01. IZJAVA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI POVODOM MEĐUNARODNOG DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Holokaust je zastrašujući primjer koliko čovjek može nisko pasti pod utjecajem zločinačkih totalitarnih ideologija, unatoč neprestanom društvenom i tehnološkom napretku. Primjer je to koji opominje da neprestano treba raditi na edukaciji novih generacija o holokaustu te širiti ozračje tolerancije i dijaloga bez kojeg je nemoguće živjeti u suvremenom pluralnom i multikulturalnom globalnom društvu. Žrtve holokausta zaslužuju vječni spomen, a hrabrim ljudima koji su se othrvali tom velikom zlu pripada trajna zahvalnost i poštovanje.

26. 01. Koncert prof. dr. sc. Đure Tikvice

U četvrtak, 26. siječnja s početkom u 19,30 sati u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Požega, Vjekoslava Babukića 27, u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi i Glazbene škole Požega ugledni pijanist prof. dr. sc. Đuro Tikvica (profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu) održati će koncert.

POZIVNICA

26.01. Okrugli stol: PRAVNA ZAŠTITA ZRAKA

U četvrtak, 26. siječnja s početkom u 10 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti će se održati okrugli stol PRAVNA ZAŠTITA ZRAKA. Okrugli stol organizira ZV za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

 

24. 01. - 19. 02. Izložba Marijana Molnara: O prvom i drugom / On the first and the second

U utorak, 24. siječnja 2017. u 19 sati u Gliptoteci HAZU otvara se izložba Marijana Molnara “O prvom i drugom”.
Izložba ostaje otvorena do 19. veljače 2017.

Radno vrijeme: utorak - petak 11-19 / vikend 10 - 14 sati

24.01. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na otvorenju 57. Teološko-pastoralnog tjedna

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u utorak 24. siječnja na otvorenju 57. teološko-pastoralnog tjedna koji se održava u Međubiskupijskom sjemeništu u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s temom Neophodnost dijaloga i pomirenja u hrvatskom društvu.

Priopćenje

24. 01. Predavanje akademika Božidara Liščića "Kako realizirati pametnu proizvodnu specijalizaciju za izvozne proizvode velike dodane vrijednosti"

U utorak 24. siječnja 2017., u 11 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11, akademik Božidar Liščić održat će predavanje "Kako realizirati pametnu proizvodnu specijalizaciju za izvozne proizvode velike dodane vrijednosti".

Predavanje organizira Znanstveno vijeće HAZU za tehnološki razvoj koje vodi akademik Marin Hraste. Uvodnu riječ održat će predsjednik Akademije akademik Zvonko Kusić.

Poziv

Priopćenje

23.01. 160. GODIŠNJICA ROĐENJA ANDRIJE MOHOROVIČIĆA

U ponedjeljak 23. siječnja navršilo se 160 godina od rođenja hrvatskog meteorologa, seizmologa i geofizičara Andrije Mohorovičića te je tim povodom predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić dao izjavu za javnost.

Priopćenje

 

20.01. 400. GODIŠNJICA SMRTI FAUSTA VRANČIĆA

U petak 20. siječnja 2017. navršava se 400. godišnjica smrti Fausta Vrančića, hrvatskog polihistora, izumitelja, leksikografa, diplomata i biskupa, a povodom tog jubileja Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti organizira tijekom 2017. nekoliko prigodnih događanja. 

Priopćenje

19.01. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić otvorio izložbu skulptura iz Zbirke Danijela Režeka

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić otvorio je u četvrtak 19. siječnja u Muzeju Mimara izložbu skulptura iz Zbirke Danijela Režeka.

Priopćenje

19. 01. Predstavljanje knjige SREĆKO BOŠNJAKOVIĆ (1865.-1907.) – ZNANSTVENIK I PODUZETNIK

U četvrtak 19. siječnja 2017., u 18 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu, održat će se predstavljanje 16. knjige edicije Rasprave i građa za povijest znanosti SREĆKO BOŠNJAKOVIĆ (1865.-1907.) – ZNANSTVENIK I PODUZETNIK.

Nakon uvodnih riječi predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića i tajnika Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti akademika Andreja Dujelle, o knjizi će govoriti  suurednica i autorica prof. dr. sc. Snježana Paušek-Baždar, autor akademik Vitomir Šunjić, recenzent akademik Nenad Trinajstić i autor prof. dr. sc. Branko Bošnjaković.

Poziv

Poziv za medije

18. 01. Komemorativni sastanak u povodu prve obljetnice smrti akademika Slavka Cvetnića

U srijedu 18. siječnja 2017. s početkom u 12 sati, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se komemorativni sastanak u povodu prve obljetnice smrti akademika Slavka Cvetnića.
Sastanak će otvoriti akademik Marko Pećina, tajnik Razreda za medicinske znanosti Akademije, a o životu i djelu preminulog akademika Cvetnića govorit će predsjednik Hrvatske akademije akademik Zvonko Kusić, glavni tajnik Hrvatske akademije akademik Pavao Rudan i akademik Josip Madić.

POZIV

PRIOPĆENJE

17.01. Umro prof. dr. sc. Miroslav Sedlaček, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U petak 13. siječnja 2017. u Odri kraj Zagreba u U 92. godini života umro je prof. dr. sc. Miroslav Sedlaček, istaknuti hrvatski fizičar i elektrotehničar, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Ispraćaj će biti u četvrtak 19. siječnja u 12.55 na Krematoriju u Zagrebu.

Priopćenje

17. 01. Redovita sjednica ZV za mir i ljudska prava HAZU: PRINOSI UČVRŠĆENJU MIRA U EUROPI - EUROPSKA UNIJA: DVOJBE O PROMJENAMA

U utorak 17. siječnja 2017, u 11 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Znanstveno vijeće za mir i ljudska prava organizira sjednica na temu: PRINOSI UČVRŠĆENJU MIRA U EUROPI - EUROPSKA UNIJA: DVOJBE O PROMJENAMA.
Nakon uvodne riječi predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića izlaganje pod naslovom EUROPSKA UNIJA: DVOJBE O PROMJENAMA će održati mr. sc. Zdravko Mršić, a sjednicu će moderirati predsjednik ZV za mir i ljudska prava HAZU akademik Davorin Rudolf.

POZIVNICA

Poziv za medije

Priopćenje