07. 02. U Viškovcima OTKRIVANJE BISTE SLIKARA IVANA TIŠOVA, Zavod HAZU Đakovo

U Viškovcima, 7. veljače 2020. u 12 sati, u suorganizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Đakovu, Grada Đakova, Općine Viškovci i Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu, održat će se SVEČANO OTKRIVANJE BISTE SLIKARA IVANA TIŠOVA autorice Marije Sušac

To je početak Programa obilježavanja 150. godišnjice rođenja slikara Ivana Tišova: život  i djelo (Viškovci, 8. veljače 1870.- Zagreb, 20. rujna 1928.) koji uključuje predavanje i izložbe, znanstveni skup na KBF-u u Đakovu 15. svibnja 2020. kao i drugu slikarsku koloniju.

Program

30.01. U Knjižnici HAZU predavanje dr. sc. Davida Smitha Razvojne perspektive kemijskih istraživanja i Instituta Ruđer Bošković unutar Europskog istraživačkog prostora (ERA)

U četvrtak 30. siječnja 2020. u 18 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, predavanje na temu Razvojne perspektive kemijskih istraživanja i Instituta Ruđer Bošković unutar Europskog istraživačkog prostora (ERA) održati ravnatelj Instituta Ruđer Bošković dr. sc. David M. Smith.

Poziv

28.01. Okrugli stol Pravo i politika EU – stara pitanja, novi odgovori

U povodu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, u organizaciji Znanstvenog vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u utorak 28. siječnja 2020., s početkom u 10 sati, u velikoj dvorani palače HAZU na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, održat će se okrugli stol Pravo i politika EU – stara pitanja, novi odgovori.

Poziv

22.01. Okrugli stol ENERGETSKA INDUSTRIJA I CIJENE ENERGIJE U ENERGETSKOJ TRANZICIJI

U srijedu, 22. siječnja 2020. s početkom u 11 sati. u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održava se okrugli stol ENERGETSKA INDUSTRIJA I CIJENE ENERGIJE U ENERGETSKOJ TRANZICIJI, u organizaciji znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU - Sekcija za energetsko planiranje i ekonomiku energetskog gospodarstva.

Pozdravnu riječ uputit će akademik Mirko Zelić, predsjednik Vijeća, uvodna izlaganja održat će mr. sc. Igor Grozdanić (Hrvatska gospodarska komora) i prof. dr. sc. Igor Dekanić, pročelnik VII. Sekcije ZVNPGE HAZU, nakon čega će uslijediti rasprava.

Poziv

20. 01. U Rijeci predstavljanje knjige Giovanne Jerolimić: OTOCI CRES I LOŠINJ U DOBA FRANCUSKE VLASTI

U ponedjeljak 20. siječnja 2020. s početkom u 13 sati u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, Ružićeva 5, održat će se predstavljanje knjige Giovanne Jerolimić OTOCI CRES I LOŠINJ U DOBA FRANCUSKE VLASTI, Otočki ljetopis Cres-Lošinj, br. 16., Katedra Čakavskog sabora Cres-Lošinj, Mali Lošinj, 2019.

Knjigu će predstaviti prof. dr. sc. Slaven Bertoša, recenzent; dr. sc. Josip Celić, znanstveni suradnik, recenzent; dr. sc. Marko Jelenić, recenzent i Giovanna Jerolimić, mag. philol. ital. et. hist., autorica. Moderatorica dr. sc. Sanja Holjevac, upraviteljica Zavoda HAZU u Rijeci.

Pozivnica

16.01. Predavanje prof. dr. sc. Ivana Mirkovića Dualnost u matematici

U četvrtak 16. siječnja 2020. u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Josipa Jurja Strossmayera 14, Zagreb, predavanje na temu Dualnost u matematici održat će prof. dr. sc. Ivan Mirković, dopisni član HAZU.

Poziv

Priopćenje

 

15. 01. U HMA okrugli stol LE CORBUSIER I HRVATSKA ARHITEKTURA – DIJALOZI I REFLEKSIJE

Okrugli stol LE CORBUSIER I HRVATSKA ARHITEKTURA – DIJALOZI I REFLEKSIJE održat će se u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU, u srijedu, 15. siječnja 2020. godine s početkom u 18 sati.

Sudionici Okruglog stola su akademik Andrija Mutnjaković, dr. sc. Tamara Bjažić KlarinBorislav Doklestić, dipl. ing. arh. i doc. dr. sc. Luka Korlaet. Moderatorica je doc. dr. sc. Borka Bobovec.

Stručno autorsko vodstvo kroz izložbu LE CORBUSIER I HRVATSKA ARHITEKTURA – DIJALOZI I REFLEKSIJE održat će se u 17 sati.

Pozivnica

 

15.01. Komemorativna sjednica u spomen akademiku Jakši Fiamengu


U srijedu, 15. siječnja 2020. s početkom u 13 sati, u velikoj sjedničkoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održava se komemorativna sjednica posvećena životu i djelu što ga je za sobom ostavio akademik Jakša Fiamengo. Sastanak priređuje Razred za književnost HAZU.

Na sjednici će govoriti akademik Pavao Pavličić, tajnik Razreda za književnost, akademik Zvonimir Mrkonjić i akademik Tonko Maroević.

Poziv

Priopćenje