2017. godina

11. 04. - 20. 05. Izložba: Hodočasnik u kiparstvu - hrvatski kipar Kuzma Kovačić

Čast nam je pozvati Vas na otvaranje izložbe: Hodočasnik u kiparstvu - hrvatski kipar Kuzma Kovačić koja će se održati pod pokroviteljstvom Papinskog vijeća za kulturu i supokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba
Izložbu otvara Dominique François Joseph kard. Mamberti, prefekt Vrhovnoga sudišta Apostolske signature u utorak, 11. travnja 2017. u 18 h u Muzejima San Salvatore in Lauro, Muzej Umberto Mastroianni, Piazza San Salvatore in Lauro 15, Rim
Izložba ostaje otvorena do 20. svibnja 2017.

Muzeji Ivana Meštrovića i Veleposlanstvo Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici

POZIVNICA

ZA MEDIJE

06. 04. - 13. znanstvena tribina NOVIJA POSTIGNUĆA RIJEČKE MEDICINE II

U četvrtak, 06. travnja 2017. u 17 sati u Predavaonici br. 1, na Medicinskom fakultetu u Rijeci (ul. B. Branchetta 20) održat će se 13. znanstvena tribina NOVIJA POSTIGNUĆA RIJEČKE MEDICINE II: PREDSTAVLJANJE ZNANSTVENOG DORINOSA NOVOIZABRANIH REDOVITIH ČLANOVA AMZH

13. TRIBINA se  održava u organizaciji HAZU Zavoda za kliničku i transplantacijsku imunologiju  i molekularnu medicinu u Rijeci i Akademije medicinskih znanosti Hrvatske-Podružnica Rijeka, a u suradnji s Medicinskim  fakultetom Sveučilišta u Rijeci i HLZ-Podružnica Rijeka.

Program

06.04. Redovita Skupština Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U četvrtak 6. travnja, u 11 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 održat će redovito zasjedanje Skupštine Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.


Dnevni red Skupštine


Poziv za medije
 

28. 03. - 21. 04. Izložba: ZADAR : POSLIJERATNA URBANISTIČKO-ARHITEKTONSKA OBNOVA 1944.-1958.

Čast nam je i zadovoljstvo pozvati Vas 28. ožujka 2017. u 19 sati u Hrvatski muzej arhitekture HAZU, ul. Ivana Gorana Kovačića 37, Zagreb na otvorenje izložbe ZADAR: POSLIJERATNA URBANISTIČKO-ARHITEKTONSKA OBNOVA 1944.-1958.
Izložba je otvorena do 21. travnja pon. - pet. 11 - 19, vikendom 10 - 14.28.03. 4. simpozij: APOPTOZA I NOVOTVORINE

U utorak, 28. ožujka s početkom u 11 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se 4. simpozij APOPTOZA I NOVOTVORINE.
Simpozij organizira Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti - Odbor za genomiku i proteomiku u onkologiji.

POZIV

27. 03. Predstavljanje grafičke mape Kristina Restović / Turisti - edicija Argola

U ponedjeljak, 27. ožujka s početkom u 12 sati u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 12 u Zagrebu održat će se predstavljanje grafičke mape Kristina Restović / Turisti.
Na predstavljanju će govoriti: likovna kritičarka Iva Koerbler, kustosica Ana Petković Basletić i umjetnica izv. prof. art. Kristina Restović 

 

Pozivnica

Za medije
 

 

 

24.03. Rumunjski veleposlanik Constantin Mihail Grigorie posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Rumunjski veleposlanik Constantin Mihail Grigorie posjetio je u petak 24. ožujka Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje ga je primio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić. 

Priopćenje

23. 03. Predstavljanje časopisa “ Prilog povijesti umjetnosti” povodom 70. godina izlaženja

U četvrtak, 23. ožujka 2017. u 18 sati u organizaciji Književnog kruga iz Splita i Ministarstva kulture - Konzervatorskog odjela u Splitu održat će se predstavljanje časopisa “Prilog povijesti umjetnosti” povodom 70. godina izlaženja.
O časopisu će govoriti akademici Nenad Cambij i Igor Fisković, dr. sc. Joško Belamarić i dr. sc. Radoslav Bužančić.
Manifestacija će se održati u dvorani na prvom katu, Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi).

Pozivnica

23. 03. - I. Kolokvij HAZU i HRZZ: akademik Mladen Obad Šćitaroci : Unaprjeđenje kulturnog naslijeđa u kontekstu Urbanizma naslijeđa

U četvrtak, 23. ožujka 2017., u 17 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 održat će se I. kolokvij u ciklusu znanstvenih predavanja kojima će se predstaviti hrvatski znanstvenici i rezultati hrvatskih istraživačkih projekata.

I. kolokvij održat će akademik Mladen Obad Šćitaroci na temu "Unaprjeđenje kulturnog naslijeđa u kontekstu Urbanizma naslijeđa"

Poziv

Priopćenje

23.03. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić izrazio sućut britanskom veleposlaniku povodom terorističkog napada u Londonu

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić uputio je u četvrtak 23. ožujka izraze sućuti veleposlaniku Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Andrewu Stuartu Dalgleishu povodom terorističkog napada u Londonu. 

Priopćenje

23. 03. Predavanje Petera Wriggersa "Computational Mechanics in Science and Engineering – Quo Vadis"

U četvrtak, 23. ožujka 2017. u 11 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trg Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu, Prof. Dr.-Ing. habil. Dr. h.c. mult. Dr.-Ing. E.h. Peter Wriggers održat će predavanje  "Computational Mechanics in Science and Engineering – Quo Vadis".

Predavanje organizira Razred za tehničke znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a uvodno će govoriti tajnik Razreda akademik Stjepan Jecić.

Poziv

21. 03. Predstavljanje knjige: Vrboska i njezine znamenitosti urednika akademika Radoslava Tomića

U utorak, 21. ožujka 2017. u 18 sati održat će se predstavljanje knjige “Vrboska i njezine znamenitosti” urednika akademika Radoslava Tomića.
Knjigu će predstaviti akademici Davorin Rudolf i Radoslav Tomić, don Emil Pavičić i don Ivica Huljev.
Manifestacija će se održati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu (Palača Milesi), Trg braće Radića 7, Split.

21.03. Sastanak u povodu 160. obljetnice rođenja akademika Andrije Mohorovičića


U utorak, 21. ožujka 2017. s početkom u 11 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati sastanak u povodu 160. obljetnice rođenja akademika Andrije Mohorovičića. Sastanak organiziraju Razred za prirodne znanosti i Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Poziv

Objava za medije

Priopćenje

 

20.03. Svečanost predstavljanja projekta novog putničkog terminala Zračne luke „Franjo Tuđman“ autora ak. Branka Kincla, ak. Velimira Neidhardta i prof. dr. sc. Jure Radića

U ponedjeljak, 20. ožujka 2017. s početkom u 18 sati u atriju palače HAZU, Trg N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se svečanost predstavljanja projekta novog putničkog terminala Zračne luke „Franjo Tuđman“ autora ak. Branka Kincla, ak. Velimira Neidhardta i prof. dr. sc. Jure Radića.
Svečanost s izložbom otvorit će predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, a ostvarenje projekta zagrebačke zračne luke predstavit će autori arhitekti akademik Branko Kincl i akademik Velimir Neidhardt.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

20.03. Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti posjetio državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić

Državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić posjetio je u ponedjeljak 20. ožujka Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje se sastao s predsjednikom HAZU akademikom Zvonkom Kusićem.

Priopćenje

17. i 18.03. 7. simpozij KLINIČKA ENDOKRINOLOGIJA

U petak i subotu, 17. i 18. ožujka 2017. s početkom u 9 sati u Preporodnoj dvorani palače Narodnoga doma, Opatička 18 u Zagrebu održat će se 7. međunarodni simpozij KLINIČKA ENDOKRINOLOGIJA.
Simpozij se održava pod pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Europskoga endokrinološkog društva.

Poziv / objava

Program simpozija

16.03. - 16. 04. Izložba Ljube Ivančića: Pohvala slikarstvu

U četvrtak, 16. ožujka 2017. godine u 19 sati u Gliptoteci HAZU, Medvedgraska 2, Zagreb, otvara se izložba Ljube Ivančića “Pohvala slikarstvu”
Izložba ostaje otvorena do 16. travnja 2017. Radno vrijeme: utorak-petak 11-19 sati; vikend 10-14 sati

Priopćenje


16. 03. SIMPOZIJ O ISTRAŽIVANJU I BOLESTIMA MOZGA

U četvrtak, 16. ožujka 2017. s početkom u 10 sati, u Preporodnoj dvorani, Opatička 18, održat će se Simpozij o istraživanju i bolestima mozga.
Organizatori: Razred za medicinske znanosti HAZU (Odbor za neuroznanost i bolesti mozga), Međunarodni institut za zdravlje mozga, Hrvatsko društvo za neuroznanost, Znanstveni centar izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost,  Hrvatski institut za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Program

Priopćenje

16. 03. Predstavljanje knjige akademkinje Vide Demarin ZDRAV MOZAK DANAS – ZA SUTRA

U četvrtak, 16. ožujka 2017. s početkom u 18 sati, u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Opatička 18 u Zagrebu, u sklopu Simpozija o istraživanjima i bolestima mozga, održat će se predstavljanje knjige akademkinje Vide Demarin ZDRAV MOZAK DANAS - ZA SUTRA.

Na predstavljanju će govoriti akademik Marko Pećina, akademik Ivica Kostović, akademik Davor Miličić, autorica akademkinja Vida Demarin i Anđa Raič, prof., u ime izdavača Medicinske naklade. 

Pozivnica

Poziv za medije

16.03. Izjava predsjednika HAZU akademika Zvonka Kusića povodom 50. godišnjice Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić dao je u četvrtak 16. ožujka izjavu za javnost povodom 50. godišnjice Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika. 

Izjava

15. 03. Predavanje prof. dr. sc. Ive Družića ČIMBENICI DUGOROČNE RAZVOJNE STAGNACIJE HRVATSKOGA GOSPODARSTVA

U srijedu, 15. ožujka 2017., u 12 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 prof. dr. sc. Ivo Družić održat će predavanje ČIMBENICI DUGOROČNE RAZVOJNE STAGNACIJE HRVATSKOGA GOSPODARSTVA.

Uvodno će govoriti predsjednik Hrvatske akademije akademik Zvonko Kusić i akademkinja Alica Wertheimer-Baletić.

Poziv

Priopćenje

14. 03. XLVIII. redovita Skupština Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU

U utorak, 14. ožujka 2017. s početkom u 11 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu, održat će se XLVIII. redovita Skupština Znanstvenog vijeća za naftu i plin Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

U uvodnom dijelu Skupštine bit će održano predavanje pod naslovom „Analiza budućeg razvoja INE i naftno-plinskog gospodarstva u RH“, a predavači su mr. sc. Antun Bauk i mr. sc. Ivan Medarac.

Program

Sazetak A. Bauk

Sazetak I. Medarac

Priopćenje

 

13.-19. 03. 16. TJEDAN MOZGA U HRVATSKOJ (Brain Awareness Week)

Hrvatski institut za istraživanje mozga (HIIM) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko društvo za neuroznanost (HDN), kao pridruženi članovi i partneri European Dana Alliance for the Brain (EDAB-a), i ove su godine od 13. do 19. ožujka 2017. glavni organizatori Tjedna mozga u Hrvatskoj, uz suorganizaciju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Znanstvenog centra izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost.
Cilj je upoznati širu javnost sa značenjem istraživanja mozga u 21. stoljedu – Stoljeću uma, a ove godine teme su:
1. PRVE TRI GODINE ŽIVOTA: RAZVOJ MOZGA DJETETA
2. MOZAK I PROSTOR

Obavijest

Za medije

Plakat Tjedan mozga 2017

11. 03. Akademik Milko Jakšić primio godišnju nagradu Grada Požege

U subotu, 11. ožujka 2017. s početkom u 13 sati u Gradskom kazalištu Požega održana je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj je gradonačelnik Vedran Neferović uručio javna priznanja Grada Požege. Godišnju nagradu primio je akademik Milko Jakšić.

Linkovi:

http://www.pozega.hr/novosti-pozega/item/2023-svecana-sjednica-gradskog-vijeca-u-povodu-dana-grada-i-grgureva.html

http://www.rva.hr/vijest/2017/5039-foto-svecana-sjednica-gradskog-vijeca-grada-pozege

http://pozeska-kronika.hr/samouprava/item/8803-uspjesi-u-razvoju-grada-istaknuti-na-svecanoj-sjednici,-a-zasluzni-gradani-nagradeni.html

 

10.03. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti postala vlasnik ostavštine dr. Ante Tresića Pavičića

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti preuzela je ostavštinu hrvatskog književnika i političara dr. Ante Tresića Pavičića koja će se ubuduće nalaziti u Arhivu HAZU u Zagrebu kao Donacija gospođe Vesne Tresić Pavičić: Rukopisna književna djela i arhivsko gradivo. Ugovor o darivanju potpisali su u Splitu 8. ožujka glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan i gospođa Vesna Tresić Pavičić, snaha dr. Ante Tresića Pavičića.

Priopćenje

10.03. Godišnja Skupština V. Sekcije Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU

U petak, 10. ožujka 2017. s početkom u 14 sati, u dvorani Knjižnice HAZU na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održat će se redovita godišnja skupština Sekcije za ekonomiku naftnog rudarstva ZV za naftu i plin HAZU. 

Poziv

10.03. Godišnja Skupština IV. Sekcije Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU i predavanje prof. dr. sc. Mladena Šercera


U petak, 10. ožujka 2017. s početkom u 12 sati, u dvorani Knjižnice HAZU na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održat će se XLVIII. redovita godišnja skupština Sekcije za petrokemiju ZV za naftu i plin HAZU. U okviru Skupštine predavanje će održati prof. dr. sc. Mladen Šercer pod naslovom 3D TISKANJE DANAS I SUTRA.

Poziv

Sažetak predavanja

Izvjestaj o radu za 2016. godinu

10.03. Godišnja Skupština II. Sekcije Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU i predavanja mr. sc. Sonje Koščak Kolin i dr. sc. Damira Zadravca

U petak, 10. ožujka 2017. s početkom u 10 sati, u dvorani Knjižnice HAZU na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održat će se XLVIII. redovita godišnja skupština Sekcije za naftno rudarstvo ZV za naftu i plin HAZU.
U okviru Skupštine predavanja će održati mr. sc. Sonja Koščak Kolin (Primjena novih metoda za analizu testa porasta tlaka slabo propusnih plinskih ležišta) i dr. sc. Damir Zadravec (Izrada i opremanje podmorskih „inteligentnih“ bušotina za prirodno zavodnjavanje parcijalno iscrpljenih naftnih ležišta).

Poziv

Sažetak mr. sc. Koščak Kolin

Sažetak dr. sc. Zadravec

 

09. 03. Predstavljanje knjige: NOVE TEHNOLOGIJE, INTELEKTUALNO VLASNIŠTVO I INFORMACIJSKA SIGURNOST

U četvrtak, 9. ožujka 2017. godine u 18 sati održat će se predstavljanje knjige “Nove tehnologije, intelektualno vlasništvo i informacijska sigurnost” autora prof. dr. sc. Joze Čizmića, doc. dr. sc. Marije Boban i dr. sc. Dragana Zlatovića.
Knjigu će predstaviti prof. dr. sc. Vesna Barić Punda, prof. dr. sc. Hrvoje Kačer, prof. dr. sc. Dinko Begušić i autori knjige.
Pozdravna riječ akademik Davorin Rudolf.

Manifestacija će se održati u velikoj dvorani na I katu Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi).

Pozivnica

09. 03. 12. znanstvena tribina NOVIJA POSTIGNUĆA RIJEČKE MEDICINE I.

U četvrtak 09. ožujka 2017., u 17 sati, na Medicinskom fakultetu u Rijeci održat će se 12. znanstvena tribina NOVIJA POSTIGNUĆA RIJEČKE MEDICINE I. na temu PREDSTAVLJANJE ZNANSTVENOG DORINOSA NOVOIZABRANIH REDOVITIH ČLANOVA AMZH.

Tribinu organiziraju Zavod HAZU za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu u Rijeci i Akademija medicinskih znanosti Hrvatske-Podružnica Rijeka, a u suradnji s Medicinskim  fakultetom Sveučilišta u Rijeci i HLZ-Podružnica Rijeka.

Program

 

09. 03. Predstavljanje Crtačkog dnevnika Nives Kavurić Kurtović

U četvrtak 9. ožujka u 18 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14, Zagreb, održat će se predstavljanje Crtačkog dnevnika Nives Kavurić Kurtović.

Na predstavljanju će govoriti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, Vanja Babić, lik. kritičar, akademik Zlatko Keser, akademik Tonko Maroević i upraviteljica Kabineta grafike HAZU mr. sc. Slavica Marković.

Pozivnica

Za medije

Priopćenje

07.03. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na tribini povodom desete godišnjice smrti akademika Ivana Supeka u X. gimnaziji „Ivan Supek“ u Zagrebu

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sudjelovao je u utorak 7. ožujka na tribini održanoj povodom desete godišnjice smrti akademika Ivana Supeka u X. gimnaziji „Ivan Supek“ u Zagrebu. 

Priopćenje

06.03. Godišnja Skupština III. Sekcije Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU i predavanje dr. sc. Branka Vuka

U ponedjeljak, 6. ožujka 2017. s početkom u 12 sati, u dvorani Knjižnice HAZU na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održat će godišnja skupština Sekcije za preradu nafte ZV za naftu i plin HAZU.
U okviru Skupštine dr. sc. Branko Vuk održat će predavanje „Odnosi i trendovi u energetskom sustavu do 2015. godine“.

POZIV

03. 03. Simpozij 2. HRVATSKI VASKULARNI DAN

U petak 03. ožujka, u 9 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održat će se Simpozij II. HRVATSKI VASKULARNI DAN. Organizatori su Klinički bolnički centar "Sestre milosrdnice", Hrvatsko kardiološko društvo i Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Predsjednik Organizacijskog odbora Simpozija i idejni začetnik skupa je doc. dr. sc. Mislav Vrsalović, FESC, FSVM.

Program

Za medije

Priopćenje

 

03. 03. Okrugli stol KOLOMAN RAC (1863. – 1937.)

U petak, 03. ožujka u 18 sati u Gradskoj knjižnici Varaždin, Trg slobode 8a, održat će se okrugli stol "KOLOMAN RAC (1863. – 1937.) - HRVATSKI KLASIČNI FILOLOG I PREVODITELJ" u povodu 80. obljetnice smrti.
Organizator okruglog stola je Zavod za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu.

Pozivnica

02.03. Izložba "Tragovima Fausta Vrančića" u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U četvrtak 2. ožujka u 12 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu otvorit će se izložba Tragovima Fausta Vrančića, postavljena povodom 400. godišnjice smrti Fausta Vrančića (1551.–1617), hrvatskog polihistora, izumitelja, leksikografa, diplomata i biskupa kao jedno u nizu događanja kojim HAZU obilježava ovaj jubilej. 

Najava

Priopćenje

 

02. 03. Predstavljanje knjige “Splitski građani: prezime i etnos” Marija Nepe Kuzmanića

U četvrtak, 2. ožujka 2017. u 18 sati u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu i Književnog kruga Split održat će se predstavljanje knjige “Splitski građani: prezime i etnos” Marija Nepe Kuzmanića.

O knjizi će govoriti akademici Nenad Cambj i Tonko Maroević, te sam autor. Predstavljanje će se održati u velikoj dvorani Zavoda HAZU u Splitu (Palača Milesi), Trg braće Radića 7, Split.

Pozivnica

 

01.03. Okrugli stol: KAZNENOPRAVNA ZAŠTITA OKOLIŠA

U srijedu, 1. ožujka s početkom u 10 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu će se održati Okrugli stol KAZNENOPRAVNA ZAŠTITA OKOLIŠA. Okrugli stol organizira Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

POZIV

Poziv za medije

Priopćenje

 

01.03. XLVIII. Redovita godišnja Skupština I. Sekcije Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU

U srijedu, 01. ožujka 2017. s početkom u 12 sati, u dvorani Knjižnice HAZU na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održat će se XLVIII. redovita godišnja Skupština Sekcije za geologiju, geofiziku i geokemiju Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU.

U okviru Skupštine prof. dr. Franjo Šumanovac održat će predavanje „Postoji li subdukcija ispod Dinarida? – geofizički dokazi sjeverozapadnih Dinarida“.

Poziv

 

28. 02. Predstavljanje knjige “Nekoliko ptica i jedno nebo” autora Mira Gavrana

U utorak, 28. veljače 2017. u 18 sati u dvorani Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske iz Splita održat će se predstavljanje knjige “Nekoliko ptica i jedno nebo” autora Mira Gavrana.

Knjigu će predstaviti novinar i publicist Zoran Vukman i glumac Trpimir Jurkić koji će ujedno pročitati ulomak iz knjige. 
Na kraju će govoriti i sam autor.

28. 02. Predavanje dr. sc. Martine Basarac Sertić "Hrvatska drvnoprerađivačka industrija: stanje, trendovi i perspektive"

U utorak, 28. veljače, u 12 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog u Zagrebu, dr. sc. Martina Basarac Sertić održat će predavanje "Hrvatska drvnoprerađivačka industrija: stanje, trendovi i perspektive"

Dr. sc. M. Basarac Sertić je znanstvena suradnica u Odsjeku za ekonomska istraživanja Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU koji je organizator ovog predavanja.

Poziv

Priopćenje

28. 02. Otvorenje izložbe Luke Petrinjaka

U utorak 28. veljače 2017. godine u 19 sati u Gliptoteci HAZU se otvara izložba Luke Petrinjaka.
Izložba ostaje otvorena do 21. ožujka 2017.

Pozivnica

Predgovor izložbi

 

27. 02. Predstavljanje knjige Samante Paronić ''Društvene prilike u labinskoj komuni tijekom mletačke uprave''

U ponedjeljak 27. veljače 2017. u 11 sati u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, Ružićeva 5/I., održat će se predstavljanje knjige Samante Paronić ''Društvene prilike u labinskoj komuni tijekom mletačke uprave'' (Srednja Europa, Zagreb, 2016.). 

Knjigu će predstaviti akademik Petar Strčić, prof. dr. sc. Slaven Bertoša, dr. sc. Maja Polić i autorica Samanta Paronić, mag. philol. croat. et hist.

Poziv

27.02. Komemorativni skup u spomen na Dušana Karpatskog, dopisnog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Hrvatsko-češko društvo, Matica hrvatska, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Društvo hrvatskih književnika, Društvo hrvatskih književnih prevodilaca, Hrvatski kulturni klub, Češka beseda Zagreb i Sa(n)jam knjige u Istri organiziraju  komemorativni skup u spomen na Dušana Karpatskog, dopisnog člana HAZU, istaknutog češkog kroatista, prevoditelja i književnog povjesničara. Skup će se održati u ponedjeljak 27. veljače 2017. u 19 sati u velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu, Ulica Matice hrvatske 2. 

Poziv

Priopćenje

24. i 25. 02. Znanstveni skup "HISTERIJA"

U petak i subotu, 24. i 25. veljače, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu, održat će se Znanstveni skup "Histerija"
Skup organiziraju Znanstveno vijeće za antropologijska istraživanja, Hrvatsko društvo za psihoanalitičku psihoterapiju, Hrvatsko društvo za personologiju, poremećaje ličnosti i poremećaje hranjenja, Klinika za psihijatriju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Kliničkog bolničkog centra Zagreb, Centar za unaprjeđenje mentalnog zdravlja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko psihoanalitičko društvo. Voditelji  znanstvenog skupa su prof. dr. sc. Darko Marčinko i prof. dr. sc. Vlasta Rudan.

Program skupa 

Priopćenje

22. 02. Predstavljanje monografije: SAN KOJI ŽIVI - životni put i djelo akademika Daniela Rukavine

U srijedu, 22. veljače s početkom u 11 sati  u Auli Magni na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci, Trg braće Mažuranića 10, održat će se predstavljanje monografije "San koji živi - životni put i djelo akademika Daniela Rukavine" u povodu obilježavanja 80. rođendana akademika D. Rukavine

Pozivnica

21. 02. Predstavljanje knjige: STVARANJE HRVATSKE DRŽAVE 1991. Ministarska sjećanja akademika Davorina Rudolfa

U utorak, 21. veljače s početkom u 18 sati, u velikoj dvorani Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu održat će se predstavljanje knjige “Stvaranje Hrvatske države 1991. Ministarska sjećanja” akademika Davorina Rudolfa.
Knjigu u izdanju Književnog kruga iz Splita predstavit će monsinjor prof. dr. sc. Drago Šimundža, prof. dr. sc. Vesna Barić Punda i prof. dr. sc. Goran Dodig. Ulomke iz knjige čitat će Trpimir Jurkić.
Uz pozdravnu riječ akademika Nenada Cambia, prisutnima će se obratiti i sam autor.

Plakat

Naslovnica knjige

 

21.02. Otvorenje Izložbe radova kipara Branka Lepena u Gliptoteci HAZU

Izložba najnovijeg ciklusa radova kipara Branka Lepena, pod nazivom Petlje otvara se u utorak 21. veljače 2017. u 19 sati u Gliptoteci HAZU, Medvedgradska 2.

Kipar oblikujući makete prema sjenama ranijih svjetlosnih radova postupkom uvećanja pretvara petlje u crteže ili ih materijalizira u željeznim reljefima. To su prostorni crteži, nastali manualnim spajanjem ogoljenih i jednostavnih željeznih profila, naglašene linearnosti i krajnje reduciranog volumena, i mase. Izložba ostaje otvorena do 6. ožujka 2017.

Pozivnica

17.02. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio prof. Jeffa Erringtona, člana britanskog Royal Societyja

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u petak 17. veljače u palači HAZU prof. Jeffa Erringtona, člana britanskog Royal Societyja, svjetski uglednog stručnjaka za staničnu strukturu bakterija.

Priopćenje

17. 02. Međunarodni znanstveni skup: BREXIT

U petak, 17. veljače 2017. u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički zavod HAZU u Splitu i međunarodnog udruženja The Global Round Table održat će se međunarodni znanstveni skup o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske iz Europske unije – BREXIT.
Na skupu će izlagati brojni znanstvenici i stručnjaci iz Hrvatske, Crne Gore, Austrije, Belgije, Španjolske, Rumunjske, Danske, Švedske i Bosne i Hercegovine.
Međunarodni skup BREXIT zatvorenog je karaktera i održat će se u knjižnici Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu, Trg braće Radića 7.

Naslovna strana programske knjižice

16. 02. Predstavljanje godišnjeg časopisa Radovi Zavoda za znanstveni rad Varaždin br. 27

U četvratk 16. veljače u 12 sati u salonu Gradske vijećnice Grada Varaždina, Trg kralja Tomislava 1, Varaždin, održat će se predstavljanje godišnjeg časopisa Radovi Zavoda za znanstveni rad Varaždin br. 27.
Na predstavljanju će govoriti akademik Stjepan Damjanović, Elizabeta Dolenec, Raymond Rojnik i Vladimir Huzjan.

POZIVNICA

16. 02. Predstavljanje Radova Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru

U četvrtak, 16. veljače u 12 sati, u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Zadru, Obala kneza Trpimira 8, održat će se predstavljanje 58. sveska edicije Radovi Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru.

Radove će predstaviti izv. prof. dr. sc. Kristijan Juran, upravitelj Zavoda doc. dr. sc. Tado Oršolić i dr. sc. Ante Delić.

Poziv

16.02. Posjet akademika Slobodana Vukičevića Slavoniji

Na poziv Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, akademik Slobodan Vukičević i njegova suradnica s Medicinskog fakulteta u Zagrebu dr. sc. Mihaela Perić, u pratnji uglednog slovenskog publicista Voje Lukića, laureata Slovenske akademije znanosti i umjetnosti, 15. i 16. veljače posjetili su nekoliko slavonskih gradova.

Priopćenje

11.02. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na proslavi 175. godišnjice Matice hrvatske

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u subotu 11. veljače na proslavi 175. godišnjice Matice hrvatske. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u subotu 11. veljače na proslavi 175. godišnjice Matice hrvatske. 

Priopćenje

09. 02. Konferencija za novinare: Nakladnička djelatnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u 2016. godini

U četvrtak, 9. veljače 2017. u 11 sati, u maloj dvorani palače Akademije naTrgu Nikole Šubića Zrinskog 11 održat će se konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljena Nakladnička djelatnost HAZU u 2016. godini.

Konferenciju će otvoriti predsjednik Akademije akademik Zvonko Kusić, a voditi glavni tajnik akademik Pavao Rudan, koji će predstaviti nekoliko izdvojenih izdanja. O publikacijama iz svih grana znanosti i umjetnosti govorit će tajnici Akademijinih razreda.

Poziv

Nakladnička djelatnost HAZU 2016.

Priopćenje

Izložba Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU Kaštel na vrhuncu : oglašavanje i ambalaža lijekova tvornice Kaštel u Zagrebu 1930-ih i 1940-ih otvorena u prostoru Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

U srijedu 8. veljače 2017. u 18 sati u prostoru Zavoda za analitičku kemiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, A. Kovačića 1, Zagreb, svečano je otvorena izložba Hrvatskog muzeja medicine i farmacije pod naslovom Kaštel na vrhuncu : oglašavanje i ambalaža lijekova tvornice Kaštel u Zagrebu 1930-ih i 1940-ih.
Ovom izložbom Farmaceutsko-biokemijski fakultet započinje program obilježavanja 135. obljetnice svojega osnutka (1882. – 2017.).
Moderator programa otvorenja bio je izv. prof. dr. sc. Ivan Kosalec, predsjednik Odbora za očuvanje tradicije FBF-a. O izložbi te o dosadašnjoj i budućoj suradnji govorili su dekan Fakulteta prof. dr. sc. Željan Maleš i voditelj Muzeja akademik Marko Pećina.
Izložba ostaje otvorena do 28. veljače 2017. godine.
Može se razgledati radnim danom od 9 do 20 sati.

     

08.02. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić otvorio izložbu Nikola Zrinski Sigetski i Sigetska bitka 1566. - 2016.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, koji je ujedno i predsjednik Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke, otvorio je u srijedu 8. veljače u Mađarskom institutu u Zagrebu izložbu Nikola Zrinski Sigetski i Sigetska bitka 1566. - 2016. Muzeja Sveti Ivan Zelina. 

Priopćenje

07. 02. Predavanje Mladenke Dabac dipl. ing. arh. - POVEZIVANJE EU PROSTORA ZELENI URBANIZAM I GRADOVI BUDUĆNOSTI TERMALNI GRAD SPLIT I TERMALIZAM SVJETSKA KULTURNA I PRIRODNA BAŠTINA

U utorak, 7. veljače 2017. u 18 sati u dvorani Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu (Palača Milesi) održat će se predavanje gospođe Mladenke Dabac dipl. ing. arh., mag.ing.aedif., ovl.arhitekt, DWB, Berlin/ Karlsruhe/Zagreb autorice i osnivačice inovacija: + green concept, + green toplice, + green hotel.

Mladenka Dabac tematizira i propituje održivi, dugoročni razvoj održivih gradova odnosno zelenih gradova budućnosti, što je ključna tema započetog milenija, njegovih izazova, novih mogućnosti, ali i prijetnji. Sve temelji na primjerima, vlastitim ili odabranim, ponajboljih EU i svjetskih praksi, stvarajući dugoročno održive prostorne modele.

Plakat

03. 02. I. Stručni skup prstenovača Hrvatske

U petak 03. veljače 2017. s početkom u 10 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 održat će se I. Stručni skup prstenovača Hrvatske.

Skup organizira Zavod za ornitologiju HAZU koji je ujedno znanstveni centar iz kojeg se upravlja prstenovanjem ptica u Hrvatskoj.


Program

Za medije

Priopćenje

02. 02. Predavanje dr. sc. Marijane Borić FAUST VRANČIĆ - 400 GODINA POSLIJE

U četvrtak 02. veljače 2017., u 18 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu u Zagrebu, dr. sc. Marijana Borić održat će predavanje FAUST VRANČIĆ - 400 GODINA POSLIJE.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

01.02. UMRO DUŠAN KARPATSKÝ, DOPISNI ČLAN HAZU

U 82. godini života u Pragu je 1. veljače umro Dušan Karpatský, najistaknutiji češki kroatist, književni povjesničar i prevoditelj, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

Priopćenje

27. 01. - 20. 02. Izložba: Franjo Zvonimir Tišina: arhiv arhitekta

27. siječnja u Hrvatskom muzeju arhitekture, I.G. Kovačića 37, otvara se izložba: Franjo Zvonimir Tišina: arhiv arhitekta.
Izložba ostaje otvorena do 20. veljače, radnim danom od 10 do 19 sati, a ulaz je besplatan.

Zvonimir Franjo Tišina (Zagreb, 1910. – Zagreb, 1984.), pripada generaciji arhitekata koji su počeli stvarati u predratno vrijeme, a u potpunosti se realizirali nakon II. svjetskog rata. Za vrijeme rata i u poratnim godinama  uspješno sudjeluje na arhitektonskim natječajima. U zajednici s Vladimirom Turinom 1941. osvaja prvu nagradu na natječaju za Medicinski grad na Šalati. Iz tog su perioda i njegovi avangardni radovi za Univerzitetski konvikt "Napredak" na Tuškancu i Dječji grad u Maksimiru. Nakon 1945. autor je više stambenih zgrada, postava izložbi te adaptacija i interijera. Ističe se uređenje koncertne dvorane Doma JNA  u Zvonimirovoj ulici; uređenje Kongresne dvorane za VI. kongres CK KPJ u Zagrebu; uređenje Gradske vijećnice u Rijeci; malen, ali paradigmatičan, interijer prodavaonice cipela "Sloga" u Ilici. Od 1956. do umirovljenja 1975. godine radi u Austriji.
Sudjeluje u izgradnji aerodroma, poslovnih i stambenih zgra da te hotela, većinom u Beču. Njegova djela upisana su u antologiju hrvatske moderne arhitekture.
Na  izložbi  će  njegov  opus  biti  predstavljen  putem  originalnih  nacrta,  fotografija i videozapisa.

DEPLIJAN

27. 01. Noć muzeja 2017. u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti

Muzejsko-galerijske jedinice i Knjižnica Hrvatske akademije znananosti i umjetnosti i ove godine sudjeluju u tradicionalnoj manifestaciji Noć muzeja.

U atriju palače Akademije na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 održat će se i svečanost otvorenja Noći muzeja čija ovogodišnja tema Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo.

Program Noći muzeja 2017. u HAZU

Priopćenje

27. 01. - 27. 02. Izložba: ARGOLA 2013. - 2016. / U ritmu grafike

Od 27. siječnja do 27. veljače u Kabinetu grafike HAZU, Strossmayerov trg 12, Zagreb, održava se izložba: ARGOLA  2013. - 2016. / U ritmu grafike.
Autorica izložbe je  mr. sc. Slavica Marković.
Izložba se može posjetiti svaki dan od 9 do 16 sati, subotom od 11 do 14 sati, nedjeljom zatvoreno.

Zaključna izložba 7. hrvatskog trijenala grafike predstavlja sadržaj 10 grafičkih mapa istaknutih hrvatskih grafičara objavljenih u ediciji Argola. Izlažemo mapu Jutro Maje S. Franković, mape Dani i Noći Nevenke Arbanas, Podmorje, Karine Sladović,  Karakter Stanislava Marijanovića, Album Igor Čabraja, Tragove Ane Vivode, Pet godišnjih doba Mirjane Vodopije, Kristaličnost crte Ivice Šiška, Znamen Zdenke Pozaić, te mapu Periferija Ines Krasić.

Izložba: U ritmu grafike

  

WebCover

 

27.01. IZJAVA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI POVODOM MEĐUNARODNOG DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Holokaust je zastrašujući primjer koliko čovjek može nisko pasti pod utjecajem zločinačkih totalitarnih ideologija, unatoč neprestanom društvenom i tehnološkom napretku. Primjer je to koji opominje da neprestano treba raditi na edukaciji novih generacija o holokaustu te širiti ozračje tolerancije i dijaloga bez kojeg je nemoguće živjeti u suvremenom pluralnom i multikulturalnom globalnom društvu. Žrtve holokausta zaslužuju vječni spomen, a hrabrim ljudima koji su se othrvali tom velikom zlu pripada trajna zahvalnost i poštovanje.

26. 01. Koncert prof. dr. sc. Đure Tikvice

U četvrtak, 26. siječnja s početkom u 19,30 sati u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Požega, Vjekoslava Babukića 27, u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi i Glazbene škole Požega ugledni pijanist prof. dr. sc. Đuro Tikvica (profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu) održati će koncert.

POZIVNICA

26.01. Okrugli stol: PRAVNA ZAŠTITA ZRAKA

U četvrtak, 26. siječnja s početkom u 10 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti će se održati okrugli stol PRAVNA ZAŠTITA ZRAKA. Okrugli stol organizira ZV za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

 

24. 01. - 19. 02. Izložba Marijana Molnara: O prvom i drugom / On the first and the second

U utorak, 24. siječnja 2017. u 19 sati u Gliptoteci HAZU otvara se izložba Marijana Molnara “O prvom i drugom”.
Izložba ostaje otvorena do 19. veljače 2017.

Radno vrijeme: utorak - petak 11-19 / vikend 10 - 14 sati

24.01. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na otvorenju 57. Teološko-pastoralnog tjedna

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u utorak 24. siječnja na otvorenju 57. teološko-pastoralnog tjedna koji se održava u Međubiskupijskom sjemeništu u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s temom Neophodnost dijaloga i pomirenja u hrvatskom društvu.

Priopćenje

24. 01. Predavanje akademika Božidara Liščića "Kako realizirati pametnu proizvodnu specijalizaciju za izvozne proizvode velike dodane vrijednosti"

U utorak 24. siječnja 2017., u 11 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11, akademik Božidar Liščić održat će predavanje "Kako realizirati pametnu proizvodnu specijalizaciju za izvozne proizvode velike dodane vrijednosti".

Predavanje organizira Znanstveno vijeće HAZU za tehnološki razvoj koje vodi akademik Marin Hraste. Uvodnu riječ održat će predsjednik Akademije akademik Zvonko Kusić.

Poziv

Priopćenje

23.01. 160. GODIŠNJICA ROĐENJA ANDRIJE MOHOROVIČIĆA

U ponedjeljak 23. siječnja navršilo se 160 godina od rođenja hrvatskog meteorologa, seizmologa i geofizičara Andrije Mohorovičića te je tim povodom predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić dao izjavu za javnost.

Priopćenje

 

20.01. 400. GODIŠNJICA SMRTI FAUSTA VRANČIĆA

U petak 20. siječnja 2017. navršava se 400. godišnjica smrti Fausta Vrančića, hrvatskog polihistora, izumitelja, leksikografa, diplomata i biskupa, a povodom tog jubileja Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti organizira tijekom 2017. nekoliko prigodnih događanja. 

Priopćenje

19.01. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić otvorio izložbu skulptura iz Zbirke Danijela Režeka

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić otvorio je u četvrtak 19. siječnja u Muzeju Mimara izložbu skulptura iz Zbirke Danijela Režeka.

Priopćenje

19. 01. Predstavljanje knjige SREĆKO BOŠNJAKOVIĆ (1865.-1907.) – ZNANSTVENIK I PODUZETNIK

U četvrtak 19. siječnja 2017., u 18 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu, održat će se predstavljanje 16. knjige edicije Rasprave i građa za povijest znanosti SREĆKO BOŠNJAKOVIĆ (1865.-1907.) – ZNANSTVENIK I PODUZETNIK.

Nakon uvodnih riječi predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića i tajnika Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti akademika Andreja Dujelle, o knjizi će govoriti  suurednica i autorica prof. dr. sc. Snježana Paušek-Baždar, autor akademik Vitomir Šunjić, recenzent akademik Nenad Trinajstić i autor prof. dr. sc. Branko Bošnjaković.

Poziv

Poziv za medije

18. 01. Komemorativni sastanak u povodu prve obljetnice smrti akademika Slavka Cvetnića

U srijedu 18. siječnja 2017. s početkom u 12 sati, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se komemorativni sastanak u povodu prve obljetnice smrti akademika Slavka Cvetnića.
Sastanak će otvoriti akademik Marko Pećina, tajnik Razreda za medicinske znanosti Akademije, a o životu i djelu preminulog akademika Cvetnića govorit će predsjednik Hrvatske akademije akademik Zvonko Kusić, glavni tajnik Hrvatske akademije akademik Pavao Rudan i akademik Josip Madić.

POZIV

PRIOPĆENJE

17.01. Umro prof. dr. sc. Miroslav Sedlaček, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U petak 13. siječnja 2017. u Odri kraj Zagreba u U 92. godini života umro je prof. dr. sc. Miroslav Sedlaček, istaknuti hrvatski fizičar i elektrotehničar, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Ispraćaj će biti u četvrtak 19. siječnja u 12.55 na Krematoriju u Zagrebu.

Priopćenje

17. 01. Redovita sjednica ZV za mir i ljudska prava HAZU: PRINOSI UČVRŠĆENJU MIRA U EUROPI - EUROPSKA UNIJA: DVOJBE O PROMJENAMA

U utorak 17. siječnja 2017, u 11 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Znanstveno vijeće za mir i ljudska prava organizira sjednica na temu: PRINOSI UČVRŠĆENJU MIRA U EUROPI - EUROPSKA UNIJA: DVOJBE O PROMJENAMA.
Nakon uvodne riječi predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića izlaganje pod naslovom EUROPSKA UNIJA: DVOJBE O PROMJENAMA će održati mr. sc. Zdravko Mršić, a sjednicu će moderirati predsjednik ZV za mir i ljudska prava HAZU akademik Davorin Rudolf.

POZIVNICA

Poziv za medije

Priopćenje