Međunarodne znanstvene organizacije

 

Savjetodavno vijeće europskih akademija znanosti (European Academies Sciences Advisory Council - EASAC)

Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti postala je članicom Znanstvenog savjetodavnog vijeća europskih akademija (European Academies Science Advisory Council – EASAC). EASAC okuplja akademija znanosti Europske unije, a glavna zadatak je pružanje neovisnih znanstvenih savjeta europskim institucijama. EASAC djeluje putem radnih skupina u područjima energije, okoliša i bioznanosti.
Više na 
www.easac.eu.

Objavljen je zajednički izvještaj akademija unutar EASAC-a „Negative Emission Technologies: what role in meeting Paris Agreement targets?“ Izvještaj se može pronaći na sljedećoj poveznici
Radna skupina EASAC-a "Decarbonisation of Transport" održala je sastanak u Zagrebu u utorak, 10. travnja 2018. 
 

Euromediteranska akademska mreža (Euro-Mediterranean Academic Network - EMAN)

Euromediteranska akademska mreža neovisna je, nevladina i neprofitabilna mreža koja okuplja akademije znanosti mediteranskih zemalja. Glavni cilj je promocija rasta i koordinacija mediteranskih znanstvenog prostora. Svake godine EMAN u organizaciji s Međuakademskom grupom za razvoj (Groupe interacadémique pour le développement - GID) organizira znanstvene konferencije (Parmenides) na kojima se raspravljaju zajednički problemi mediteranske regije. U razdoblju od 17. do 19. ožujka 2015. godine Parmenides konferencija pod nazivom Technologies et patrimoines: valorisation des patrimoines pour le développement održala se u Dubrovniku. 
Više informacija i GID-u možete pogledati 
ovdje.

 

ALL European Academies (ALLEA)

All-European Academies (ALLEA) osnovana je 1994. godine, te okuplja 58 akademija iz 40 europskih država. Nastoji promovirati razmjenu informacija i iskustava između akademija, europskoj znanosti i društvu nudi savjete od svojih organizacija članica, te teži izvrsnosti u znanosti, visokim etičkim standardima i neovisnosti od političkih, komercijalnih i ideoloških interesa. Potpisan je Memorandum o razumijevanju o užoj suradnji između europskih akademskih organizacija - Academie Europaeae, ALLEA-e, EASAC-a, Euro-CASE-a i FEAM-a.

European Code of Conduct for Research Integrity

SAPEA report "A scientific perspective on microplastics in nature and society"

The ALLEA General Assembly 2018 Conference Proceedings "Science in Times of Challenged Trust and Expertise"
The ALLEA Discussion Paper series "Trust within Science: Dynamics and Norms of Knowledge Production"

ALLEA Newsletter

Više na www.allea.org
 

InterAcademy Panel (IAP)

InterAcademy Panel (IAP) globalna je mreža svjetskih akademija znanosti. Osnovana je 1993. godine. Cilj ove organizacije je omogućavanja akademija članicama diljem svijeta da upozore i obavijeste javnost i građane o znanstvenim aspektima ključnih globalnih pitanja.
The InterAcademy News Bulletin, prosinac 2016.
Više na 
www.interacademies.net

 

InterAcademy Medical Panel (IAMP)

InterAcademy Medical Panel (IAMP) je globalna mreža akademija znanosti i medicine, čiji glavni cilj je poboljšanje zdravlja širom svijeta. Trenutno okuplja 64 akademije iz cijelog svijeta, a članice iz Hrvatske su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Hrvatska akademija medicinskih znanosti.
Više na 
www.iamp-online.org

 

Međunarodna unija akademija (Union Académique Internationale - UAI)

Međunarodna unija akademija (Union International Academies - UAI) osnovana je 18. listopada 1919., sa sjedištem u Bruxellesu. Unija okuplja akademije iz cijelog svijeta s ciljem promocije međunarodne suradnje na području filologije, arheologije, povijesti, političkih i društvenih znanosti.
Više na 
www.uai-iua.org

 

Europska znanstvena zaklada (European Science Foundation - ESF)

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti bila je članicom Europske znanstvene zaklade od 1. siječnja 2003. do 31. prosinca 2015. godine. Europska znanstvena zaklada bila je neovisna i nevladina europska znanstvena organizacija, koja je okupljala 80 organizacija iz 30 zemalja. Promjenom ustroja i djelatnosti prestala je postojati u dosadašnjem obliku.