Stipendija iz Fonda "Zlatko i Joyce Baloković"

 

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti ovlaštena je institucija za predlaganje kandidata za dodjeljivanje stipendije iz Fonda "Zlatko i Joyce Baloković Scholarship Fund" za poslijediplomski studij na Harvardskom sveučilištu. Stipendija se dodjeljuje studentima iz Republike Hrvatske za studiranje na bilo kojoj školi ili odjelu Harvardskog sveučilišta.

Natječaj za stipendiju objavljuje se svake godine u siječnju. Za akademsku godinu 2017./2018. godine natječaj je zatvoren.
Idući natječaj objavit će se u siječnju 2018. godine za akademsku godinu 2018./2019.

Nakon stavljenog prijedloga Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, nadležni organ Harvardskog sveučilišta potvrđuje kandidate, dozvoljava upis i određuje visinu stipendije. Postupak upisa na Harvardsko sveučilište obavlja sam kandidat u jesen prije objavljivanja natječaja za stipendiju.


Prema prijašnjim natječajima, za prijavu su bili potrebni sljedeći dokumenti:

  • potvrdu (dokaz) o prijavi za upis na Harvardsko sveučilište (ime škole i programa na koji se kandidat prijavio);
  • životopis;
  • diplomu o završenom visokoškolskom studiju. Iznimno će se uzimati u obzir kandidati koji su u mogućnosti dostaviti dokaz da će diplomski studij završiti do lipnja tekuće godine;
  • opis dosadašnjeg rada;
  • preporuke dvoje sveučilišnih profesora ili drugih znanstvenih radnika;
  • obrazloženje potrebe poslijediplomskog studija ili motivacijsko pismo;
  • potvrdu o poznavanju engleskoga jezika (TOEFL, IELTS ili dr.).

Moguće je da kandidat, koji je već upisan na Harvardsko sveučilište, traži stipendiju za drugu godinu školovanja. Tada je potrebno da također priloži dokaz o završenoj prvoj godini studija. Za dodjelu stipendije mogu se javiti i kandidati koji su već upisani na Harvardsko sveučilište, ali su odgodili početak studiranja za godinu dana.