ZNANSTVENI PROJEKT

 

      Projekt Vrijeme i prostor europske i hrvatske kazališne djelatnosti glumca i redatelja Ive Raića započeo je 2007. godine. Voditeljica projekta je prof. dr. sc. Antonija Bogner Šaban, a suradnice su dr. sc. Lucija Ljubić (do svibnja 2012. godine) i dr. sc. Martina Petranović. Radom na projektu želi se upotpuniti spoznaje o umjetničkim dometima glumca i redatelja Ive Raića, a konačna svrha je vrednovanje njegova raznovrsnog kazališnog djelovanja u kontekstu hrvatske i europske kazališne kulture. Svojim djelovanjem od 1909. do smrti 1931. Ivo Raić je redateljski i glumački upoznao hrvatsko glumište s recentnim europskim kazališnim kretanjima, velikim dijelom i na temelju svog višegodišnjeg angažmana u Berlinu, Pragu i Hamburgu (1901.-1909.), ali je isto tako izgradio svoju prepoznatljivu kazališnu poetiku koja je uz Branka Gavellu i Tita Strozzija odredila i usmjerila zagrebačko i hrvatsko kazalište u prvoj polovici 20. stoljeća.
      Tragom Raićeva višegodišnjeg boravka u eminentnim europskim kazališnim središtima, prikupljeni su i istraženi kazališni materijali (pohranjeni u arhivi Odsjeka za povijest hrvatskoga kazališta) dotad nezastupljeni u povijesti hrvatskoga kazališta, koji su bacili novo svjetlo ne samo na značenje Raićeve europske djelatnosti, nego su i popuna i doprinos ostalih povijesnih segmenata hrvatskog kazališta u naznačenom razdoblju. 
      Tijekom rada voditeljica i suradnice na projektu objavile su niz rasprava u znanstvenim edicijama procijenivši na taj način dotad tek djelomično poznate aspekte umjetničkog djelovanja Ive Raića. Konačni rezultat projekta bit će tiskanje monografije o Ivi Raiću koja će situirati cjelokupno umjetničko djelovanje i zasluge Ive Raića u povijesni kontekst hrvatskoga kazališta.

 

 

Ivo Raić

 


novelirano: 11. studenoga 2014.
novelirano: 26. lipnja 2013.
postavljeno: 14. lipnja 2013.
urednica: D. Torbica