Izložba „Boris Papandopulo u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti“

 

Izložba „Boris Papandopulo u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti“
Knjižnica HAZU (Strossmayerov trg 14, Zagreb)
10. studenog 2016.- 27. siječnja 2017.

U Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (Strossmayerov trg 14, Zagreb) u četvrtak 10. studenog 2016. otvorena je izložba „Boris Papandopulo u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti“ kojom je obilježena 110. godišnjica rođenja i 25. godišnjica smrti istaknutog hrvatskog skladatelja i dirigenta akademika Borisa Papandopula (1906.-1991.). Izložba je ostvarena u suradnji Odsjeka za povijest hrvatske glazbe i Knjižnice HAZU. Izložbu su uoči Dana hrvatskih knjižnica otvorili predsjednik Akademije akademik Zvonko Kusić, predsjednica Zagrebačkoga knjižničarskog društva mr. sc. Blaženka Peradenić-Kotur, te voditeljica Odsjeka za povijest hrvatske glazbe akademkinja Koraljka Kos, a Papandopulov Monolog za violinu solo odsvirao je Martin Krpan.
Izložba je organizirana kao dio inicijative Hrvatske udruge muzičkih knjižnica, arhiva i dokumentacijskih centara (HUMKAD) i Komisije za glazbene knjižnice i zbirke HKD-a u sklopu projekta „Papandopulo u Zagrebu“ koji obuhvaća seriju od tri izložbe („Boris Papandopulo u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti“, “Boris Papandopulo u svjetlu obljetnica" u Gradskoj knjižnici, te „Boris Papandopulo u Knjižnici Muzičke akademije“ u Knjižnici Muzičke akademije).

Najava izložbe može se pogledati na:
http://info.hazu.hr/hr/novosti_i_dogadanja/kalendar_dogadanja/izlozba-boris-papandopulo-u-hrvatskoj-akademiji-znanosti-i-umjetnosti,3561.html


Plakat izložbe

Izložba Papandopulo - deplian

Na izložbi je predstavljen izbor fotografija, kazališnih cedulja i popratne građe skladateljevih glazbeno-scenskih djela (baleti Zlato, Tri kavalira frajle Melanije, Kraljevo; opere Amfitrion, Sunčanica, Požar u operi) iz Kazališne zbirke Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta, sedam skladbi B. Papandopula u Akademijinom izdanju iz fonda Knjižnice HAZU, te izbor građe (fotografije, rukopisi, dokumentacija, notna građa, knjige, novinski isječci, koncertni programi, časopisi, nosači zvuka) o Papandopulovu životu i radu iz fonda Odsjeka za povijest hrvatske glazbe i Knjižnice HAZU. Ta je građa upotpunjena i popratnim posterima na kojima su u pet tematskih cjelina na sažet način obuhvaćeni i istaknuti pojedini aspekti Papandopulova života i djelovanja, a posebice njegova veza s Akademijom i njegovim kolegama akademicima. Kao dio izložbe projiciran je dokumentarni film o životu i radu Borisa Papandopula „Maestro“ u režiji Jakova Sedlara (produkcija HNK, Croatia film, Zagreb, 2006).
 

              

 

U RADU

     

     

     

     

     

   

    

    

       

    

 

 

 

 


postavljeno: 25. ; 24. siječnja 2017.
urednica: D. Torbica