Hrvatski muzej medicine i farmacije

Upraviteljica: Silvija Brkić Midžić
Voditelj: akademik Marko Pećina
zamjenica voditelja: prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić

Gundulićeva 24, 10000 Zagreb
telefon: +385(0)1 48 25 413
Faks: +385(0)14825384
E-mail: hmmf@hazu.hr


Hrvatski muzej medicine i farmacije osnovan je s ciljem prikupljanja, čuvanja, stručne obrade i prezentiranja hrvatske medicinske i farmaceutske baštine, a počeo je s radom od ožujka 2015. godine. Inicijalni fundus Muzeja čini Zbirka za povijest medicine i farmacije Odsjeka za povijest medicinskih znanosti. Zbirka je najvećim dijelom formirana donacijama, a uključuje oko 2000 raznovrsnih predmeta, oko 6000 knjiga, 50 kutija fotografija i mnoge ostavštine (primjerice, ostavština Farmaceutskoga društva Hrvatske uključuje zbirke mag. pharm. H. Brodjovina, prof. dr. J. Domca, obitelji Eugena Viktora Fellera i dr.; medicinske ostavštine uključuju donacije obitelji Dürrigl, Durst, Dogan, Špišić, Florschütz itd.).

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti namijenila je za Muzej prostor površine oko 300 m³ u prizemlju zgrade Gundulićeva 24 te su započete pripreme za projekt adaptacije i prenamjene prostora za muzejsku djelatnost.
Djelatnost Muzeja usklađena je s temeljnim zadatcima i programom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, posebice Odsjeka za povijest medicinskih znanosti. Misija Muzeja je dokumentiranje i promoviranje hrvatskih biomedicinskih znanosti i prakse u nacionalnom, europskom i svjetskom kontekstu, na osnovi materijalne i nematerijalne baštine, a u suradnji s hrvatskim medicinskim i farmaceutskim ustanovama i tvrtkama. Po svome poslanju Hrvatski muzej medicine i farmacije jedinstven je u Hrvatskoj jer je do sada naša medicinska i farmaceutska baština bila prezentirana tek fragmentarno ili u okviru povremenih izložbi.
Stalni postav u budućem prostoru Muzeja kao i povremene izložbe bit će namijenjeni najširoj publici, od stručne i znanstvene zajednice, učenika i studenata do građanstva svih dobnih skupina.

Akademik Marko Pećina imenovan je voditeljem Hrvatskoga muzeja meicine i framacije HAZU u mandatnom razdoblju od 4. godne, počevši od 29. travnja 2019.

 

Osvojena prva nagrada na natječaju Zagrebačke banke

PLIVA HRVATSKA sponzor prvog hrvatskog muzeja medicine i farmacije

ZAHVALE 

 

 

 

Znanstvenoistraživačka jedinica

Muzejsko-galerijska jedinica

Ostale jedinice

  • Arboretum Trsteno
  • Arhiv Akademije
  • Knjižnica Akademije
  • Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti