Izbor prikaza događaja

Mjesec:


Tip događaja:


 

 

 

Virtualna izložba: Giovanni Battista Piranesi i vedutistički odjeci / Iz fundusa Kabineta grafike HAZU

Mjesto: Kabinet grafike HAZU , Zagreb
Datum: 28.01.2021 - 31.12.2021
Vrijeme: -

Muzejske institucije tijekom 2020. i 2021. godine nizom pojedinačnih međunarodnih memorijalnih izložbi od Rima i Londona preko Bassana del Grappa, Venecije, Rotterdama, Kopenhagena i Berlina pa sve do New Yorka obilježavaju tristotu godišnjicu rođenja Giovannija Battiste Piranesija (1720. – 1778.), posljednjega velikog starog majstora talijanske grafike i najvećega grafičkog genija nakon Rembrandta. Rođendanskom jubileju pridružuje se i Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti virtualnom izložbom iz fundusa Giovanni Battista Piranesi i vedutistički odjeci.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slavljenička prigoda potaknula nas je da se posvetimo bakropisima obitelji Piranesi, jednoj od većih majstorskih sastavnica Stare zbirke i zbirke 19. stoljeća. U Kabinetu grafike čuva se ukupno četrdeset i devet grafika Piranesijevih, od kojih je dvanaestak Giambattistinih, dok su ostali radovi njegova sina Francesca.

Virtualnom izložbom https://piranesi.kabinet-grafike.hazu.hr proširuje se referencijalni okvir na sina i rimske vedutiste s jedne strane otvarajući pitanje odnosa i valorizacije Francescova djela u sjeni oca, dok se druge kontekstualiziramo kulturološki fenomen Grand Toura, kao i sretan usud kultnih veduta nenadmašnog Giovannija Battiste Piranesija.

Autorica je izložbe Ana Petković Basletić, viša kustosica Stare zbirke i zbirke 19. st. u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

 

 

Za medije