Izbor prikaza događaja

Mjesec:


Tip događaja:


 

 

 

U Kabinetu grafike otvaranje izložbe MIRAN ŠABIĆ / HETEROTOPIJSKA MJESTA

Mjesto: Kabinet grafike HAZU , Zagreb
Datum: 22.10.2020 - 05.11.2020
Vrijeme: -

 

Od 22. listopada 2020. u Kabinetu grafike može se pogledati izložba Heterotopijska mjesta renomiranog suvremenog umjetnika Mirana Šabića. U sklopu izložbe, uz  grafička ostvarenja iz serije More, Šuma, Planina predstavit će se i djela iz najnovije grafičke mape Urbana prolaznost izdana u ediciji Argola Kabineta grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

Trostavačna serija More, Šuma, Planina temelji se na istraživanjima odnosa prirode, grafičke matrice i vizualnog iskaza pritom aktivno integrirajući prirodne procese u stvaranju djela. Eksperimentirajući s matricama kreiranima pod utjecajem prirodnih elemenata (vode, zemlje, zraka…), Šabić stvara osnovu na koju u daljnjem umjetničkom prosedeu iscrtava u bakropisu organičke motive istovjetne onima na zatečenim lokalitetima. Isječke morskog, šumskog i gorskog krajolika otiskuje u crno-bijele, tonski razrađene prikaze koje potom oprema u lightboxove oblikujući objekte komprimiranih, duktusno slojevitih odraza prirode izmaknutih iz stvarnosti. Prostorno-vremenske prosedejne postupke dokumentira i videoradom kojim proširuje diskurzivni prostor rada otkrivajući njegovo nastajanje.

Grafička mapa Urbana prolaznost svjedoči o neumoljivom protoku vremena koji nagriza topose urbanog krajolika. Samobor i njegova neposredna okolica, koji su dio umjetnikova životnog okruženja, inspirirali su ga na izradu bakropisnih studija o iščezavajućim prostorima koji su pohranjeni kako u osobnoj tako i u kolektivnoj memoriji njihovih stanovnika. Akribičkim bilježenjem i umjetničkom interpretacijom viđenog kamenolom pokraj Samobora, bivša tvornica Klara, bivša vojarna i skladište oružja te robna kuća SAMA u Šabićevim grafikama postaju heterotopijska mjesta uslojenog značenja. Moduliravši „ondje i nekada“ u „ovdje i sada“, autor bliske vizure stvarnih mjesta prikazuje onakvima kakve su kroz vrijeme došle do nas. Izrađene u tehnici bakropisa, s pomnim obraćanjem pozornosti na svaki detalj, ove grafike akumuliraju poseban ugođaj onkraj vidljivog traga zabilježenog na podlozi. Urbana prolaznost i More, Šuma, Planina transkripcija su osobnih autorovih pogleda na viđena i heterotopijska mjesta izvan jedinstvenog obrasca vremena i prostora.

(Vesna Kedmenec Križić, iz predgovora kataloga izložbe) 


Izložba je otvorena od 22. listopada do 5. studenog 2020. radnim danom 10 – 16, subotom i  nedjeljom zatvoreno.

Link na izložbu: https://m.youtube.com/watch?feature=share&v=vUMl8Iud4O8