Izbor prikaza događaja

Mjesec:


Tip događaja:


 

 

ZBOG OPASNOSTI OD KORONAVIRUSA (COVID-19) I POSLJEDICA POTRESA SVE SE NAJAVLJENE AKTIVNOSTI HRVATSKE AKADEMIJE ODGAĐAJU DO SLJEDEĆE OBAVIJESTI!

 

U Gliptoteci HAZU otvaranje izložbe "Diplome i povelje hrvatskih farmaceuta iz zbirke Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU"

Mjesto: Gliptoteka HAZU , Zagreb
Datum: 24.10.2019 - 20.11.2019
Vrijeme: u 19 sati

Izložba Diplome i povelje hrvatskih farmaceuta iz zbirke Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU otvara se u Gliptoteci HAZU 24. listopada 2019. u 19 sati.

Izložba i katalog donose sažeti pregled povijesti obrazovanja hrvatskih farmaceuta i razvoja ljekarništva u Hrvatskoj na primjerima diploma i povelja iz muzejske zbirke te ukazuju na važnost zaštite građe postupcima konzerviranja, restauriranja i digitalizacije. Zbog krhkosti i osjetljivosti materijala (pergamena, papir) na izložbi se predstavlja većim dijelom digitalizirana građa: 45 digitaliziranih diploma i povelja hrvatskih farmaceuta iz Zbirke diploma i povelja Hrvatskog muzeja medicine i farmacije te 10 restauriranih izvornika, kao i popratni restauratorski plakati.

Nositelj projekta je Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU u suradnji s Gliptotekom HAZU i u partnerstvu s Hrvatskim državnim arhivom, Središnjim laboratorijem za konzervaciju i restauraciju. Autorice izložbe: prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić i Silvija Brkić Midžić, prof., viša kustosica. Digitalizacija građe: Goran Vržina. Autor vizualnog identiteta izložbe i likovnog postava: Ante Rašić, Studio Rašić. Autor restauratorskih plakata za izložbu: Igor Kozjak, Središnji laboratorij za konzervaciju i restauraciju HDA.

Izložba je realizirana zahvaljujući potpori Ministarstva kulture RH, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Zaklade HAZU i Hrvatskoga farmaceutskog društva. Izložba ostaje otvorena do 20. studenoga 2019.

 

Izložba Diplome i povelje hrvatskih farmaceuta iz zbirke Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU otvorena je u Gliptoteci HAZU 24. 10. 2019. u 19 sati.U nazočnosti brojnih uzvanika i prijatelja Muzeja, na otvorenju su govorili akademik Marko Pećina, voditelj Muzeja; akademik Zvonko Kusić, predsjednik Zaklade HAZU i bivši predsjednik Akademije; doc. dr. sc. Maja Jakševac-Mikša, izvršna direktorica Hrvatskoga farmaceutskog društva; prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić i Silvija Brkić Midžić, autorice izložbe. Izložbu je otvorio akademik Davor Miličić, potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.