Izbor prikaza događaja

Mjesec:


Tip događaja:


 

 

ZBOG OPASNOSTI OD KORONAVIRUSA (COVID-19) I POSLJEDICA POTRESA SVE SE NAJAVLJENE AKTIVNOSTI HRVATSKE AKADEMIJE ODGAĐAJU DO SLJEDEĆE OBAVIJESTI!

 

Predstavljanje knjige CRTICE O GRADU I ARHITEKTURI u Hrvatskome muzeju arhitekture

Mjesto: Hrvatski muzej arhitekture HAZU , Zagreb
Datum: 02.10.2019 - 02.10.2019
Vrijeme: u 18 sati

U srijedu, 02. listopada 2019. godine s početkom u 18,00 sati u Hrvatskome muzeju arhitekture HAZU održat će se predstavljanje knjige pod naslovom CRTICE O GRADU I ARHITEKTURI autorice doc. dr. sc. Borke Bobovec, u izdanju UPI2M BOOKS i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

O knjizi će govoriti: prof. dr. sc. Karin Šerman, recenzent knjige; prof. dr. sc. Ivan Mlinar, urednik knjige, te akademik Andrija Mutnjaković, voditelj Hrvatskoga muzeja arhitekture HAZU.

U suradnji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i UPI2M BOOKS objavljena je knjiga Crtice o gradu i arhitekturi  autorice doc. dr. sc. Borke Bobovec. Objedinjeni tekstovi  pisani o arhitekturi i Gradu Zagrebu u proteklih pet godina, govore o značaju i utjecaju urbanizama i arhitekture na razvoj grada, ali i na odnose u društvenom i socijalnom kontekstu. Kroz petnaest tekstova u tri poglavlja problematizirani su i obrađeni značajni punktovi koji su važni za funkcioniranje suvremenog grada sa svim dobrim i onim sadržajima koji na različite načine sputavaju, ali i otvaraju nove mogućnosti za kreativni razvoj i djelovanje.

Kraj  dvadesetog stoljeća na svim planovima pokreće djelovanje arhitekata, budi se uspavana snaga i oživljavaju projekti zamrznuti u prostoru i vremenu, osvježeni novom snagom mladih arhitekata uz mudrost onih koji su godinama stvarali. Realizacije ostvarene u Gradu Zagrebu na području javnih investicija u okvirima konvencionalnog djelovanja te dovršavanja započetih projekata iz predtranzicijskog vremena postaju reperi za djelovanje u čitavoj zemlji. Arhitekti koji djeluju na kraju dvadesetog stoljeća obilježili su arhitektonsku scenu radom koji je vratio vjeru u mogućnosti koje u jednom trenutku mogu donijeti dobra škola, predan rad i „boom“ investicija. Znali su prepoznati mogućnosti međunarodnih natječaja, suradnju sa stranim arhitektima i sve mogućnosti koje iz toga proizlaze. Stvorili su nove odnose u kojima su postali ne samo umjetnici i inženjeri nego i poduzetnici. Više nije bilo dovoljno ideju prenijeti na papir, bilo je mnogo važnije pronaći i uvjeriti investitora da je baš njihov rad onaj koji vrijedi. Hrvatska arhitektura dvadesetog stoljeća u kontekstu europskih zbivanja traje čitavo stoljeće s usponima i padovima, blistavim razdobljima i vremenom zatišja i samozatajno sprema novi zamah. Pitanje koje ostaje jest samo pitanje kontrole ekspanzije s obzirom na utjecaj korporativnog kapitala koji nesmiljeno ulazi u sve pore društva, a posredno i u umjetnost i arhitekturu.

Knjiga "Crtice o gradu i arhitekturi" značajna je za struku, ali i za široku javnost i razvoj svijesti o Gradu građana. Sustavno sistematiziranje i analiziranje projekata važnih za razvoj grada nužno je kritički preispitivati i ukazivati na elemente kroz koje građani mogu razumjeti što u oblikovnom smislu znači Grad i na koji način oblikovanje neposredno utječe na njihov život.