Izbor prikaza događaja

Mjesec:


Tip događaja:


 

 

 

U Gliptoteci HAZU otvara se izložba slikarice Maje Nejašmić pod nazivom Slike

Mjesto: -, Zagreb
Datum: 10.11.2020 - 06.12.2020
Vrijeme: -

U utorak, 10. studenoga 2020. godine, u Gliptoteci HAZU otvara se izložba slikarice Maje Nejašmić pod nazivom Slike koja će biti otvorena do 6. prosinca 2020. godine. Četrdesetogodišnje umjetničko stvaralaštvo Maje Nejašmić bit će predstavljeno s trideset šet slika, u autorskoj koncepciji prof. Stanka Špoljarića. Izložene slike predstavljaju presjek njezinog bogatog umjetničkog stvaralaštva. Na slikama, mahom uljima na platnu, iščitava se motivika koja je prisutna u umjetničkom stvaralaštvu Maje Nejašmić od njenih najranijih umjetničkih početaka. Ljepota krajolika, vitalnost  kolorita, florealni detalji, osnovice su i polazište u umjetničkom radu Maje Nejašmić.

Iz predgovora prof. Stanka Špoljarića: „Slikarsko blagostanje vlada na likovnim ostvarenjima Maje Nejašmić, s prirodom u centru pažnje, s bojom kao vodiljom u tvorbi optike slike. Osobnim senzibilitetom preobražava činjenično do stanja umjetničke uzbudljivosti, te fragmentima pejzažnog i florealnog daje novu izglednost. U potki je prizora realističnost navedenih motiva, razigranih osebujnim kompozicijskim rješenjima, citiranjem detalja, svojevrsnom gigantizacijom, prevedenih kromatikom ploha i dinamikom linija. Maja sjajno povezuje sastavnice u jedinstveno ozračje slike, proisteklo iz srodne i različite sadržajnosti, s njegovanjem značenja konkretnog, ali i širenja do asocijativnog... Blistavih lozinka u stvaranju "priča", poetičnih putokaza ka konstantno uprisutnjenoj ljepoti. Maja Nejašmić je prepoznaje u kumuliranim doživljajima krajolika i mekoj arhitektonici interijera, u zanimljivim kadrovima raskoši gdje lati cvijeća, obrisi lišća, bojom uzdižu dojam svečanosti. Maja ljepoti kao kušnji, mamcu opasnosti za krivo razumijevanje, uvijek prilazi na pravi način... Mnogo je glazbenog u njenom slikarstvu, od tempa, akorda, solističkih dionica do pune orkestracije. Mogli bi se poigrati i prepoznati karakter nekog skladatelja. S bojom kao nositeljem atmosfere... Maja Nejašmić svoju slikarsku adresu brani sintezom tradicije i moderniteta, poštujući baštinjeno, no osvojenom slobodom otkriva nove, slojevite vizure posvojenih tema. Tankoćutnošću i nesumnjivom likovnom kulturom u jednostavnom prikazuje složeno, i obrnuto, s utisnutom zrelošću u svako djelo. U vjetrometini današnje hrvatske umjetnosti, kreacija i površnosti, izražajnosti i dosjetki, Maja Nejašmić umjetničkom uvjerljivošću izgradila je svoju posebnost, visoku vrijednosnu razinu, s autentičnom interpretacijom suvremenog dragih, osobnih i univerzalnih motiva."

Izložba će biti otvorena do 6. prosinca 2020. godine. Radno vrijeme Gliptoteke HAZU: uto.-pet.: 11-19, vikendom 10-14 sati.

BIOGRAFIJA MAJA NEJAŠMIĆ, slikarica, rođena je u Zagrebu 1963. godine. Studirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te povijest umjetnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Izlagala je na dvadesetak samostalnih i na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu.