Nagrade akademika

2019.

 

30. lipnja 2019.

- akademici Velimir Neidhardt, Dario Vretenar i Pavao Rudan izabrani su za članove World Academy of Art and Science (WAAS), Sjedinjene Američke Države

 

28. lipnja 2019.

- akademkinja Milena Žic Fuchs, članica Predsjedništva Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i predsjednica Odbora za međunarodnu suradnju HAZU, izabrana je 28. lipnja, odukom Europske komisije, za članicu Znanstvenoga vijeća Europskoga istraživačkog vijeća

 

27. lipnja 2019.

- akademik Davorin Rudolf odlikovan je "za izniman doprinos neovisnosti, cjelovitosti i međunarodnom ugledu Republike Hrvatske te za izgradnju i razvitak odnosa Republike Hrvatske s drugim zemljama" Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom

 

6. lipnja 2019.

- akademik Ivan Gušić izabran je na skupštini Slovenske akademije znanosti i umjetnosti za novoga dopisnog člana Razreda za prirodoslovne znanosti

Poveznica

 

4. lipnja 2019.

 Miro Gavran, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, nagrađen je Nagradom "Zvonimir Golob" te je primio Zlatnu plaketu za najljepšu neobjavljenu ljubavnu pjesmu na natječaju koji tradicionalno organizira Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 1991. (UHBDR91.).

 

31. svibnja 2019.

- na svečanoj sjednici zagrebačke Skupštine na Dan grada Zagreba svečano su uručene Nagrade grada za posebne uspjehe, ostvarenja i zasluge, između ostalih i akademicima Goranu Durnu i Pavlu Pavličiću, tajniku Razreda za književnost.

 

25. travnja 2019.

-  nagradom JUDITA Društva hrvatskih književnika u Splitu na 29. Marulićevim danima nagrađen je  akademik Josip Bratulić za knjigu Svetost i čovječnost (Književni krug Split, 2018.). Nagradu je uručio predsjednik DHK-a g. Đuro Vidmarović.

 

12. travnja 2019.

-  akademik Elso Kuljanić dobitnik Nagrade za životno djelo na svečanosti obilježavanja 25. obljetnice osnutka Primorsko-goranske županije

 

28. ožujka 2019.

-  akademiku Dinku Kovačiću je u Rijeci dodijeljena Nagrada Viktor Kovačić za životno djelo Udruženja hrvatskih arhitekata

 

15. ožujka 2019.

- gradonačelnik Grada Zagreba donio zaključak o dodjeli Medalje Grada Zagreba akademiku Josipu Božičeviću za cjelokupni rad i iznimni doprinos na tehničko-znanstvenom području, razvoju prometa i prometnih znanosti u Republici Hrvatskoj

 

2018.

28. prosinca 2018. 

- akademik Đuro Seder dobio Nagradu za životno djelo Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) za 2018. 

Akademik Đuro Seder dobio je 28. prosinca Nagradu za životno djelo Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) za 2018. 

Priopćenje

18. lipnja 2018.

- Akademik  Radoslav Katičić odlikovan Redom kneza Branimira s ogrlicom, a akademik Luko Paljetak Redom Ante Starčevića

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je 18. lipnja u prigodi Dana državnosti akademika Radoslava Katičića Redom kneza Branimira s ogrlicom, a Redom Ante Starčevića akademika Luka Paljetka.

Priopćenje

31. svibnja 2018.

- prof. dr. sc. Ivan Golub, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dobio Nagradu Grada Zagreba

Istaknuti svećenik, književnik i znanstvenik prof. dr. sc. Ivan Golub, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dobio je Nagradu Grada Zagreba koja mu je uručena na svečanoj sjednici Gradske skupštine povodom Dana Grada Zagreba 31. svibnja 2018. 

Priopćenje

11. svibnja 2018.  

- akademik Nikša Stančić dobio nagradu „Ivan Lučić“ za životno djelo

U sklopu festivala povijesti – Kliofest u petak 11. svibnja održana je svečana dodjela nagrada zaslužnim i istaknutim povjesničarima za njihov rad u području povijesne znanosti, a nagradu "Ivan Lučić" za životno djelo dobio je akademik Nikša Stančić. 

Priopćenje

09. travnja 2018.

- akademik Andrija Kaštelan proglašen je počasnim građaninom grada Raba za posebno vrijedne rezultate u znanstvenom radu i unaprjeđenju zdravstva te posebni doprinos napretku i ugledu grada.  Primanje priznanja

 

09. travnja 2018. 

- prof. dr. sc. Nenad Ban, dopisni član HAZU, dobitnik nagrade "Otto Naegeli"

Hrvatski znanstvenik svjetskog glasa prof. dr. sc. Nenad Ban, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i profesor strukturne molekularne biologije na Saveznom tehnološkom institutu (ETH) u Zűrichu, dobio je 9. travnja Nagradu "Otto Naegeli".

Priopćenje 

 

23. ožujka 2018.

- akademik Jakša Fiamengo dobio Porina za životno djelo

Akademik Jakša Fiamengo primio je 23. ožujka 2018. diskografsku nagradu Porin za životno djelo. 

Priopćenje

 

21. ožujka 2018. 

- akademik Tonko Maroević dobio Goranov vijenac 

Akademik Tonko Maroević primio je 21. ožujka u Lukovdolu Goranov vijenac u sklopu 55. Goranovog proljeća. 

Priopćenje

 

06. ožujka 2018.

- glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan dobio priznanje Veleposlanstva Republike Bugarske

 

Glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan primio je u utorak 6. ožujka priznanje Veleposlanstva Republike Bugarske koje mu je dodijelila veleposlanica Tanja Dimitrova. 

Priopćenje

 

02. veljače 2018. 

- dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti prof. dr. sc. Stjepan Krasić dobio Nagradu Grada Dubrovnika za životno djelo 

Dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti prof. dr. sc. Stjepan Krasić odlukom Gradskog vijeća Grada Dubrovnika dobio je Nagradu Grada Dubrovnika za životno djelo za izniman doprinos u znanosti i kulturi. 

Priopćenje

 

2017.


18. prosinca 2017.

- dopisni članovi HAZU, prof. dr. sc. Hedvig Hricak te prof. dr. sc. Stevo Julius, dobitnici su nagrade za promicanje međunarodne suradnje Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koja im je svečano uručena 17. prosinca 2017. na svečanoj proslavi 100. godišnjice Medicinskoga fakulteta u Zagrebu u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski". 

 

Priopćenje

 

20. prosinca 2017.

- Miro Gavran, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dobio Europsku nagradu Dr. Alois Mock

Hrvatski dramatičar, romanopisac, pripovjedač i pisac za mlade Miro Gavran, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, primio je 20. prosinca u Beču Europsku nagradu Dr. Alois Mock za osobe koje se u svom radu posebno zalažu za jačanje europskog jedinstva. 

Priopćenje

 

13. prosinca 2017.

- akademici Leo Budin, Vida Demarin, Vlasta Piližota i Milivoj Solar dobili Državne nagrade za znanost za životno djelo

Državne nagrade za znanost za životno djelo dobilo je četvoro redovitih članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti: akademik Leo Budin za doprinos u području tehničkih znanosti, akademkinja Vida Demarin za doprinos u području neurologije, akademkinja Vlasta Piližota za doprinos na području biotehnoloških znanosti, te akademik Milivoj Solar za doprinos na području humanističkih znanosti. 

Priopćenje

 

04. prosinca 2017.

- akademik Andrija Kaštelan dobio Medalju struke Hrvatske liječničke komore

Na Prvom Saboru hrvatskog liječništva, koji je u Rovinju organizirala Hrvatska liječnička komora, akademik Andrija Kaštelan dobio je Medalju struke za izuzetna stručna ostvarenja koja su značajno unaprijedila zdravstvenu djelatnost u Hrvatskoj.

Priopćenje

 

28. studenoga 2017.

- Miro Gavran, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dobio Godišnju nagradu za promicanje hrvatske kulture u svijetu za 2016. 

Hrvatski dramatičar, romanopisac, pripovjedač i pisac za mlade Miro Gavran, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, primio je 28. studenog Godišnju nagradu za promicanje hrvatske kulture u svijetu za 2016. godinu koju dodjeljuje Hrvatski kulturni klub. 

Priopćenje

 

15. studenoga 2017.

- prof. dr. sc. Dubravka Sesar, članica suradnica HAZU, dobila Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uručila je 15. studenog 2017. Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za osobite zasluge za znanost i promociju hrvatske slavistike u Hrvatskoj i u svijetu vodećoj hrvatskoj bohemistici prof. dr. Dubravki Sesar, članici suradnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Priopćenje

 

03. studenoga 2017.

- akademik Andrej Dujella dobio Nagradu „Andrija Mohorovičić" za 2017. 

Odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu akademik Andrej Dujella, tajnik Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dobio je Nagradu „Andrija Mohorovičić" za 2017. 

Priopćenje

 

03. studenoga 2017.

- akademik Mladen Obad Šćitaroci dobio Nagradu „Fran Bošnjaković“ za 2017.

Odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu akademik Mladen Obad Šćitaroci dobio je Nagradu „Fran Bošnjaković“ za iznimne rezultate na polju znanstvene i stručne djelatnosti, za promicanje znanstvene discipline i struke te za osobit doprinos u prijenosu znanja i u odgoju mladih stručnjaka u području tehničkih znanosti.

Priopćenje

 

 

03. studenoga 2017.

- četiri akademika dobila počasno zvanje professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu

Na svečanoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu 3. studenog počasno zvanje professor emeritus dobilo je 15 sveučilišnih profesora, među kojima četvorica redovitih članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti: akademik Ivan Cifrić, akademik Pavao Pavličić, akademik Stanislav Tuksar i akademik Nikša Gligo.

Priopćenje

 

26. listopada 2017.

- akademik Zlatko Keser dobio Grand prix 4. bijenala slikarstva

Akademik Zlatko Keser dobio je 26. listopada 2017. Grand prix 4. bijenala slikarstva na svečanosti održanoj u Domu hrvatskih likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu. 

Priopćenje

 

11. listopada 2017.

- akademik Luko Paljetak postao redoviti član Europske akademije znanosti, umjetnosti i književnosti „Leonardo da Vinci“

Hrvatski književnik akademik Luko Paljetak postao je redoviti član Europske akademije znanosti, umjetnosti i književnosti (AESAL) „Leonardo da Vinci“.

Priopćenje

 

9. listopada 2017.

- novi putnički terminal Zračne luke Franjo Tuđman dobio nagradu American Architecture Prize

Novi putnički terminal Zračne luke Franjo Tuđman u Zagrebu, koji su projektirali akademik Branko Kincl, potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt i pokojni prof. dr. sc. Jure Radić dobio je nagradu American Architecture Prize za 2017. kao jedno od najboljih svjetskih ostvarenja u arhitektonskom projektiranju u domeni prometa u ovoj godini.

Priopćenje

 

21. rujna 2017.

- akademik Pavao Pavličić primio drugu Nagradu za Kratku priču Večernjeg lista Ranko Marinković 

Akademik Pavao Pavličić primio je 21. rujna 2017. drugu Nagradu za Kratku priču Večernjeg lista Ranko Marinković na svečanosti održanoj u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Priopćenje

 

07. rujna 2017. 

- akademik Jakša Fiamengo dobio Nagradu Fonda Miroslav Krleža Društva hrvatskih književnika 

Akademik Jakša Fiamengo primio je 7. srpnja 2017. Nagradu Fonda Miroslav Krleža Društva hrvatskih književnika za zbirku pjesama Pčela u jantaru. 

Priopćenje


19. 06. Akademici Dubravko Jelčić, Branko Kincl i Krešimir Nemec dobitnici Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2016. 

 

Akademici Dubravko Jelčić i Branko Kincl primili su u ponedjeljak 19. lipnja 2017. Nagradu „Vladimir Nazor“ za životno djelo za književnost, odnosno urbanizam i arhitekturu, dok je akademik Krešimir Nemec dobio godišnju Nagradu „Vladimir Nazor“ za književnost.

Priopćenje

 

31. svibnja 2017.

- akademik Josip Božičević dobio Nagradu Grada Zagreba.

Akademik Josip Božičević primio je 31. svibnja na svečanosti povodom Dana Grada Zagreba Nagradu Grada Zagreba. 

Priopćenje

 

21. travnja 2017. 

- akademik Davorin Rudolf dobio Nagradu Splitsko-dalmatinske županije za životno djelo. 

Akademik Davorin Rudolf dobio je 21. travnja Nagradu Splitsko-dalmatinske županije za životno djelo. 

Priopćenje

 

11. ožujka 2017.

- akademik Milko Jakšić dobio Godišnju nagradu Grada Požege

Akademik Milko Jakšić primio je 11. ožujka Godišnju nagradu Grada Požege dodijeljenu na svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj povodom Dana Grada Požege.

Priopćenje

 


24. veljače 2017.

- akademik Andrej Dujella izabran za počasnog doktora Sveučilišta u Debrecinu

Akademik Andrej Dujella, tajnik Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, izabran je 24. veljače počasnim doktorom Sveučilišta u Debrecinu u znak priznanja zbog njegovih iznimnih međunarodnih dostignuća.

Priopćenje

 

 

12. siječnja 2017.

- prof. dr. sc. Nenad Ban, dopisni član HAZU, dobitnik nagrade „Ernst Jung za medicinu”

Hrvatski znanstvenik svjetskog glasa prof. dr. sc. Nenad Ban, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i profesor strukturne molekularne biologije na Saveznom tehnološkom institutu (ETH) u Zűrichu, ovogodišnji je dobitnik nagrade „Ernst Jung za medicinu”.

Priopćenje

 

2016.

 

29. 12. Akademik Vjekoslav Jerolimov dobio Državnu nagradu za znanost za životno djelo

Akademik Vjekoslav Jerolimov primio je 29. prosinca Državnu nagradu za znanost za životno djelo. 

Priopćenje

 

14. 12. Akademik Tonko Maroević dobio posebno priznanje za doprinos likovnoj umjetnosti Hrvatskog društva likovnih umjetnika

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika dodijelilo je 14. prosinca posebno priznanje za doprinos likovnoj umjetnosti akademiku Tonku Maroeviću. 

Priopćenje

 

02. 12. Akademik Zlatko Bourek dobio Zlatnu plaketu za životno djelo "Grb Grada Osijeka"

Povodom Dana Grada Osijeka akademik Zlatko Bourek dobio je Nagradu za životno djelo Zlatna plaketa za životno djelo "Grb Grada Osijeka". 

Priopćenje

13. 11. Dopisni član HAZU Mirko Dikšić dobio Nagradu Grada Jastrebarskog za životno djelo

Dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti prof. dr. sc. Mirko Dikšić dobio je 13. studenog 2016. Nagradu Grada Jastrebarskog za životno djelo. 

Priopćenje

 

21. 10. Akademkinja Dubravka Oraić-Tolić  dobila nagradu za životno djelo na danima Josipa i Ivana Kozarca

U sklopu 22. dana Josipa i Ivana Kozarca, u petak 21. listopada dodijeljene su nagrade, a nagradu za životno djelo primila je akademkinja Dubravka Oraić-Tolić. 

Priopćenje

 

30. 09. Akademik Franjo Tomić dobio Godišnju nagradu Hrvatskih voda

Akademik Franjo Tomić dobio je Godišnju nagradu Hrvatskih voda za djelo Voda u agrosustavima.

Priopćenje 

25. 08. Glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan izabran za počasnog člana Europskog antropološkog društva 

U sklopu 20. jubilarnog kongresa Europskog antropološkog društva koji se održavao u Zagrebu od 25. do 28. kolovoza, glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan izabran je za počasnog člana Europskog antropološkog društva (European Anthropological Association, EEA) zbog svog iznimnog služenja europskoj antropologiji.

Priopćenje

20. 06. Akademik  Nikola Bašić i član suradnik HAZU Miro Gavran odlikovani Redom kneza Branimira s ogrlicom

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je 20. lipnja Redom kneza Branimira s ogrlicom arhitekta akademika Nikolu Bašića i književnika Miru Gavrana, člana suradnika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Priopćenje

 

 

26.06. Akademik Dario Vretenar izabran za člana Akademije Europe (Academia Europaea)

Istaknuti hrvatski fizičar akademik Dario Vretenar izabran je 26. lipnja 2016. za člana Akademije Europe (Academia Europaea).

Priopćenje

 

19.06. Akademici Pavao Pavličić i Zlatko Keser dobitnici Nagrade „Vladimir Nazor“ za životno djelo

Akademik Pavao Pavličić primio je u nedjelju 19. lipnja Nagradu „Vladimir Nazor“ za životno djelo za književnost, dok je akademik Zlatko Keser dobio Nagradu „Vladimir Nazor“ za životno djelo za likovne umjetnosti.

Priopćenje

 

13.05. Akademici Tomislav Raukar i Dragutin Feletar nagrađeni na Festivalu povijesti Kliofest

U sklopu Festivala povijesti Kliofest, u petak 13. travnja akademik Tomislav Raukar primio je Nagradu „Ivan Lučić“ za životno djelo, dok je akademik Dragutin Feletar nagrađen Nagradom „Vjekoslav Klaić“ za popularizaciju povijesti.

Priopćenje

 

29. 04. Akademik Darko Novaković dobio nagradu "Judita" Društva hrvatskih književnika

Povodom Dana hrvatske knjige, Društvo hrvatskih književnika dodijelilo je 29. travnja nagradu Judita klasičnom filologu i profesoru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu akademiku Darku Novakoviću za knjigu U krilu vile Latinke. Rasprave o hrvatskom humanizmu, koja je proglašena najboljom knjigom 2015. 

Priopćenje

 

28. 03. Akademik Josip Pečarić izabran za dopisnog člana Dukljanske akademije nauka i umjetnosti 

Akademik Josip Pečarić jednoglasno je 28. ožujka izabran za dopisnog člana Dukljanske akademije nauka i umjetnosti sa sjedištem u Podgorici.

Priopćenje

 

21. 03. Akademik Boris Senker dobio nagradu 9. Gumbekovih dana

Na 9. Gumbekovim danima za izniman doprinos oživljavanju cabareta nagrađen je akademik Boris Senker. 

Priopćenje

 

17. 03. Akademik Frano Parać dobio nagradu Porin 2016. za najbolju skladbu klasične glazbe

Akademik Frano Parać primio je 17. ožujka nagradu Porin 2016. za najbolju skladbu klasične glazbe za skladbu Frano Parać: Koncert za violinu, violu i gudače, album Hrvatski suvremeni skladatelji.

Priopćenje

 

18. 01. Dr. sc. Darko Gašparović, član suradnik HAZU, dobitnik Svjetske nagrade za humanizam

Dr. sc. Darko Gašparović, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, istaknuti hrvatski teatrolog, dramaturg i književnik, primio je 18. siječnja u Ohridu Svjetsku nagradu za humanizam koju dodjeljuje Ohridska akademija humanizma. 

Priopćenje

 

2015.

 

02.12. Glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan dobio Zlatnu plaketu Grb Grada Osijeka

Glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan primio je u srijedu 2. prosinca na svečanosti povodom Dana Grada Osijeka Zlatnu plaketu Grb Grada Osijeka za iznimna ostvarenja na području znanosti koju mu je dodijelilo Gradsko vijeće Grada Osijeka. 

Priopćenje

 

02. 12. Član suradnik HAZU prof. dr. sc. Stanislav Marijanović primio Zlatnu plaketu Grb Grada Osijeka za životno djelo

Član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti prof. dr. sc. Stanislav Marijanović primio je u srijedu 2. prosinca na svečanosti povodom Dana Grada Osijeka Zlatnu plaketu Grb Grada Osijeka za životno djelo koju mu je dodijelilo Gradsko vijeće Grada Osijeka. 

Priopćenje

 

05. 10. Akademik Igor Fisković dobio Državnu nagradu za znanost za životno djelo

Akademik Igor Fisković primio je 5. listopada  Državnu nagradu za znanost za životno djelo u području humanističkih znanosti. 

Priopćenje

 

 

21. 07. Potpredsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt postao profesor emeritus Sveučilišta u Zagrebu

Potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu 21. srpnja izabran je za profesora emeritusa Sveučilišta u Zagrebu.

Priopćenje

 

09. 07. Dopisni član HAZU prof. dr. sc. Stanko Lasić postao počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu

Na svečanosti održanoj u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Parizu, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras dodijelio je počasni doktorat Sveučilišta prof. dr. sc. Stanku Lasiću, književnom povjesničaru i teoretičaru, dopisnom članu HAZU. 

Priopćenje

 

07. 07. Akademik Boris Senker dobio nagradu, a dopisni član HAZU Dušan Karpatský spomen priznanje Fonda Miroslav Krleža 

Akademik Boris Senker primio je u utorak 7. srpnja u Društvu hrvatskih književnika nagradu Fonda Miroslav Krleža za knjigu Uvod u suvremenu teatrologiju. Spomen priznanje Fonda dodijeljeno je dopisnom članu HAZU češkom kroatistu i prevoditelju Dušanu Karpatskom.

Priopćenje

 

30. 06.  Potpredsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt proglašen za dopisnog člana Slovenske akademije znanosti i umjetnosti

Potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt proglašen je u utorak 30. lipnja u Ljubljani za dopisnog člana Slovenske akademije znanosti i umjetnosti.

Priopćenje

 

31. 05. Akademik Andrija Mutnjaković i prof. dr. sc. Julijana Matanović, članica suradnica HAZU, dobili Nagradu Grada Zagreba za 2015.

Odlukom Gradske skupštine Grada Zagreba Nagradu Grada Zagreba za 2015. uz ostale su dobili i akademik Andrija Mutnjaković i prof. dr. sc. Julijana Matanović, članica suradnica HAZU.

Priopćenje

 

29. 05. Akademik Vjekoslav Jerolimov izabran za počasnog člana Udruženja ortodonata Kosova

Akademik Vjekoslav Jerolimov izabran je 29. svibnja u Prištini za počasnog člana Udruženja ortodonata Kosova.

Priopćenje

 

22. 05. Akademici Velimir Neidhardt i Mladen Obad Šćitaroci izabrani za počasne članove Društva arhitekata Zagreba 

Potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt i akademik Mladen Obad Šćitaroci izabrani su za počasne članove Društva arhitekata Zagreba te su im 22. svibnja dodijeljene diplome o počasnom članstvu. 

Priopćenje

 

13. 05. Darko Gašparović, član suradnik HAZU, dobitnik Nagrade Grada Rijeke za životno djelo

Dr. sc. Darko Gašparović, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, istaknuti hrvatski teatrolog, dramaturg i književnik, odlukom Gradskog vijeća Grada Rijeke dobio je 13. svibnja Nagradu za životno djelo Grada Rijeke za godinu 2015.

Priopćenje

 

11. 05. Akademik Marko Pećina izabran za počasnog člana Hrvatskog ortopedskog društva

Akademik Marko Pećina izabran je za počasnog člana Hrvatskog ortopedskog društva Hrvatskog liječničkog zbora.

Priopćenje

 

03. 05. Akademkinja Alica Wertheimer Baletić dobila Nagradu za životno djelo Grada Vukovara

Povodom Dana Grada Vukovara 3. svibnja akademkinji Alici Wertheimer Baletić dodijeljena je Nagrada za životno djelo Grada Vukovara.

Priopćenje

 

29. 04. Akademik Zvonimir Mrkonjić dobio Nagradu „Iso Velikanović“ za životno djelo

Akademik Zvonimir Mrkonjić dobio je 29. travnja Nagradu „Iso Velikanović“ za životno djelo koju mu je uručio ministar kulture Berislav Šipuš.

Priopćenje

16.04. Akademik Petar Strčić izabran za počasnog građanina Općine Fužine

Odlukom Općinskog vijeća Općine Fužine akademik Petar Strčić 16. travnja izabran je za počasnog građanina te goranske općine u kojoj je 1828. rođen prvi predsjednik Akademike Franjo Rački. 

Priopćenje

 

09. 03. Dopisni član HAZU Mario Suško dobio Goranov vijenac

Hrvatski pjesnik Mario Suško, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dobitnik je ovogodišnjeg Goranova vijenca i laureat 52. Goranovog proljeća, najstarije i najveće pjesničke manifestacije u Hrvatskoj.

Priopćenje

 

25. 02. Prof. dr. sc. Ivan Golub izabran za redovitog člana akademika Akademije ruske književnosti

Istaknuti svećenik, književnik i znanstvenik prof. dr. sc. Ivan Golub, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, izabran je za redovitog člana akademika Akademije ruske književnosti. 

Priopćenje

 

19. 2.  Akademici Frano Parać i Nikša Gligo dobili nagradu Porin za životno djelo

Ovogodišnji dobitnici glazbene nagrade Porin za životno djelo su poznati skladatelj i pedagog akademik Frano Parać te istaknuti muzikolog, animator, poznavatelj i promicatelj suvremene glazbe akademik Nikša Gligo. 

Priopćenje

 

2014.

 

14. 12. Akademici Viktor Žmegač i Boris Senker te dopisna članica Irena Vrkljan dobitinici Kiklopa za 2014. 

U sklopu ovogodišnjeg 20. Sajma knjige u Istri u nedjelju 14. prosinca u Puli su uručene književne nagrade Kiklop za 2014. u jedanaest kategorija. Knjigom eseja godine proglašena je knjiga akademika Viktora Žmegača Europa x 10, dok je za znanstvenu knjigu godine Kiklopa osvojio akademik Boris Senker za knjigu Uvod u suvremenu teatrologiju II. Kiklopa za pjesničku zbirku godine osvojila je dopisna članica HAZU Irena Vrkljan za zbirku Koračam kroz sobu.

Priopćenje

 

22. 11. Akademik Marko Pećina izabran za istaknutog člana Svjetskog udruženja ortopeda i traumatologa  

Na 26. Svjetskom kongresu ortopeda i traumatologa održanom u Rio de Janeiru, Brazil, od 19. do 22. studenoga 2014. akademiku Marku Pećini svečano je uručena diploma izbora u „Distinguished Member“ (ugledni ili istaknuti član) Svjetskog udruženja ortopeda i traumatologa (World Society of Orthopaedic Surgery and Traumatology).

Priopćenje

25. 10. Prof. dr. sc. Julijana Matanović, članica suradnica HAZU, dobila nagradu Ksaver Šandor Gjalski za 2014.

Članica suradnica HAZU prof. dr. sc. Julijana Matanović primila je 25. listopada u Zaboku književnu nagradu Ksaver Šandor Gjalski za 2014. koju je osvojila za svoju zbirku pripovjedaka I na početku i na kraju bijaše kava (Kolokvij o kavi) u izdanju Mozaik knjige iz Zagreba.

Priopćenje

 

17. 10. Akademik Pavao Pavličić dobio nagradu Zvane Črnja

Akademik Pavao Pavličić, književnik, prevoditelj i scenarist, dobitnik je ovogodišnje Nagrade Zvane Črnja za knjigu Narodno veselje objavljenu 2013. u izdanju Mozaik knjige.

Priopćenje

 

20. 09. Akademik Josip Vaništa primio francusko odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti

Ugledni hrvatski slikar akademik Josip Vaništa primio je u subotu 20. rujna 2014. francusko odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti u znak priznanja za njegov umjetnički rad. Odličje mu je dodijelila francuska veleposlanica Michele Boccoz u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu, gdje je tom prigodom otvorena i izložba akademika Vanište Crteži, projekti, film koja se može razgledati do 18. listopada.

Priopćenje

 

18. 07. Akademik Slavko Matić i Centar za znanstveni rad HAZU Vinkovci dobitnici Zlatne plakete „Grb Grada Vinkovaca“ za 2014.

Povodom Dana Grada Vinkovaca i blagdana gradskog zaštitnika svetog Ilije, u Vinkovcima su u petak 18. srpnja na svečanoj sjednici Gradskog vijeća uručena javna priznanja – Zlatna plaketa „Grb Grada Vinkovaca“ za 2014., a među četvoro dobitnika su i Centar za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Vinkovci i njegov voditelj akademik Slavko Matić.

Priopćenje

 

17. 07. Akademici Nikola Kallay, Ivan Cifrić, Dunja Fališevac i Vlasta Piližota dobitnici državnih nagrada za znanost

Priopćenje

 

08. 07. Akademik Nenad Cambi dobio nagradu za životno djelo "Vicko Andrić"

Akademik Nenad Cambi dobio je 8. srpnja 2014. nagradu za životno djelo "Vicko Andrić" koju Ministarstvo kulture dodjeljuje za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj, od konzervatorsko-restauratorskih radova na očuvanju kulturne baštine do unapređenja sustava zaštite kulturne baštine i obogaćenju ukupnog fundusa hrvatske kulturne baštine.

Priopćenje

 

18. 06. Akademik Tonko Maroević primio je 18. lipnja 2014. Nagradu „Vladimir Nazor“ za životno djelo za književnost.

Priopćenje

 

 

13. 06. Akademik Boris Senker primio je 13. lipnja Demetrovu nagradu za životno djelo Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa za 2014.

Priopćenje

 

12. 06. Prof. emeritus dr. sc. Mirjan Damaška, dopisni član HAZU, dobio nagradu Zaklade Jadranko Crnić za životno djelo

Dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti profesor emeritus dr. sc. Mirjan Damaška, umirovljeni profesor prava sveučilišta Yale, primio je u četvrtak 12. lipnja na svečanosti u Preporodnoj dvorani HAZU nagradu Zaklade Jadranko Crnić za životno djelo.

Priopćenje

 

29. 05. Akademici Pavao Pavličić, Luko Paljetak i Ivan Aralica pobjednici su 49. natječaja Večernjeg lista za kratku priču

Na 49. natječaju Večernjeg lista za kratku priču sve tri nagrade dobili su istaknuti hrvatski književnici koji su redoviti članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Prvu nagradu dobio je akademik Pavao Pavličić, drugu akademik Luko Paljetak, a treću nakademik Ivan Aralica.

Priopćenje

 

 

12. 05. Akademik Ivan Aralica dobio Šimićevu nagradu

Akademik Ivan Aralica nagrađen je 12. svibnja 2014. Šimićevom nagradom tijekom održavanja 51. Šimićevih susreta u Drinovcima u Bosni i Hercegovini.

Priopćenje

 

09. 05. Akademik Pavle Dešpalj imenovan počasnim dirigentom Dubrovačkog simfonijskog orkestra

Akademik Pavle Dešpalj imenovan je 9. svibnja 2014. za počasnog dirigenta Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Priopćenje

 

05. 05. Akademik Vladimir Paar izabran je za počasnog građanina grada Daruvara

Priopćenje

 

14. 4. Akademik Mirko Tomasović dobitnik je godišnje nagrade "Iso Velikanović"

Akademik Mirko Tomasović dobitnik je godišnje nagrade „Iso Velikanović“ za najbolji književni prijevod u 2013. godini.

HINA

 

13. 4. Prof. dr. sc. Ivan Golub primio Županijsku nagradu za životno djelo Koprivničko-križevačke županije

Istaknuti svećenik, književnik i znanstvenik prof. dr. sc. Ivan Golub, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, primio je 13. travnja 2014. Županijsku nagradu za životno djelo Koprivničko-križevačke županije.

Priopćenje

 

14. 2. Akademik Luko Paljetak primio Zlatnu plaketu Miljenka Smoje

Akademik Luko Paljetak dobitnik je ovogodišnje Zlatne plakete Miljenka Smoje koju mu je za doprinos Dalmaciji dodijelila udruga Timbar Dalmacije.

Priopćenje

 

2013.

 

5. 12. Akademik Ivan Cifrić  primio priznanje „Rudi Supek" Hrvatskog sociološkog društva

Akademik Ivan Cifrić  primio je priznanje „Rudi Supek" koje mu je dodijelilo Hrvatsko sociološko društvo za izuzetan doprinos razvitku sociološke misli. 

Priopćenje

 

30. 10. Član suradnik HAZU, prof. dr. Nenad Moačanin izabran za počasnog člana Turskog povijesnog društva

Prof. dr. Nenad Moačanin, član suradnik HAZU izabran za počasnog člana Turskog povijesnog društva / Türk Tarih Kurumu) (počasni članovi izabrani 2013 na stranici: Şeref Üyeleri – Türk Tarih Kurumu).
Počasno članstvo dodijeljeno je temeljem osobitih zasluga za promicanje nepristranog istraživanja i predstavljanja turske povijesti te veza i uzajamnih utjecaja sa zemljama i narodima u širem europskom, bliskoistočnom i sredozemnom okruženju.
Izabrana su 24 člana iz Turske, 14 iz zapadne Europe i SAD, 15 s Bliskog Istoka te 9 iz europskih zemalja za koje je razdoblje vladavine Osmanskoga Carstva dio nacionalne povijesti.
Ceremonija dodjele počasnog članstva se može vidjeti i pod "Türk Tarih Kurumu Şeref Üyeliği Cübbe Töreni_30-31 Ekim 2013" (You Tube). Snimka traje oko pola sata.

Tursko povijesno društvo / Turkish Historical Society član je Union Académique Internationale (UAI). „The UAI is the global organization of national academies in the fields of the humanities and social sciences“

3. 10. Akademik Pavao Pavličić dobitnik književne nagrade "Ksaver Šandor Gjalski" za 2013.

Hrvatski književnik akademik Pavao Pavličić dobitnik je književne nagrade "Ksaver Šandor Gjalski" za 2013., za roman Muzej revolucije, objavljen u nakladi Mozaik knjige.Nagrada mu je dodijeljena 3. listopada 2013., a kako se navodi u obrazloženju prosudbenog povjerenstva, pripovjednim umijećem, ostvarenom estetskom razinom i tematskom izvornošću roman Muzej revolucije poklapa s najboljim autorovim djelima koja su postala uporišne točke u razvoju suvremene proze.

Priopćenje

 

15. 9. Akademik Zlatko Bourek nagrađen je Klemenčičevom nagradom za životno djelo

Akademik Zlatko Bourek primio je Klemečičevu nagradu za životno djelo Društva slovenskih likovnih umjetnika i prijatelja lutaka UNIMA zbog doprinosa razvoju slovenskoga lutkarstva.

Priopćenje

 

19. 8. Akademik Luko Paljetak dobitnik Puškinove medalje „Revnitelju prosvjete“ Akademije ruske književnosti

Povodom svog 70. rođendana, akademik Luko Paljetak nagrađen je Puškinovom medaljom „Revnitelju prosvjete" koju mu je dodijelila Akademija ruske književnosti u znak priznanja za njegov istaknuti umjetnički doprinos suvremenoj europskoj kulturi i za aktivno sudjelovanje u rusko-hrvatskoj kulturnoj suradnji.

Priopćenje

 

 20. 6. Akademik Mirko Tomasović primio talijansku Nacionalnu nagradu za prijevod za 2012. godinu

Akademik Mirko Tomasović primio je Nacionalnu nagradu za prijevod za 2012. godinu kojom ga je nagradilo talijansko Ministarstvo kulture zbog njegova prijevoda epa Oslobođeni Jeruzalem Torquata Tassa.

Priopćenje

 

14. 6. Akademik Nedjeljko Fabrio primio književnu nagradu „Crikveničko sunce“

Akademik Nedjeljko Fabrio primio je književnu nagradu „Crikveničko sunce“ zbog iznimnog doprinosa hrvatskoj književnosti te korištenja povijesnih i zavičajnih motiva u književnom opusu.

Priopćenje

 

14. 6. Akademik Davorin Rudolf primio nagradu Matice hrvatske „Oton Kučera“ za znanost

Akademik Davorin Rudolf primio je nagradu Matice hrvatske „Oton Kučera“ za znanost zbog monumentalnog Enciklopedijskog rječnika međunarodnoga prava mora.

Priopćenje

{C}

 14. 6. Akademik Slobodan Novak primio nagradu Matice hrvatske "August Šenoa" za književnost i umjetnost

Akademik Slobodan Novak primio je nagradu Matice hrvatske "August Šenoa" za književnost i umjetnost za svoja Sabrana djela.

Priopćenje

 

28. 2. Akademkinja Alica Wertheimer-Baletić primila Zlatnu kunu za životno djelo

Akademkinja Alica Wertheimer-Baletić primila je nagradu Hrvatske gospodarske komore Zlatna kuna za životno djelo zbog dugogodišnjeg rada i iznimnog doprinosa razvoju ekonomske znanosti u Hrvatskoj, posebno demografije i demografskih istraživanja kao pretpostavke za razvoj cjelokupnog društva.

 Priopćenje