Izložbe

Mjesto izložbe:

Godina:


25.01.2021 - 25.03.2021
Virtualna IZLOŽBA UMJETNINA IZ MEMORIJALNE ZBIRKE MAKSIMILIJAN VANKA HAZU U KORČULI
Ivana Gržina
Strossmayerova galerija starih majstora (Zrinski trg 11, Zagreb)
13.01.2021 - 31.12.2021
Izložba SVEČANOST KOJA JE PROMIJENILA LICE GRADA
Indira Šamec Flaschar i Ivana Gržina
Strossmayerova galerija starih majstora (Zrinski trg 11, Zagreb)

 

 


 

Strossmayerova galerija starih majstora


Radno vrijeme:
utorak od 10h do 19h
srijeda-petak od 10h do 16h
sub. i nedjeljom od 10h do 13h
ponedjeljkom zatvorenoGliptoteka
Radno vrijeme:
utorak-petak 11-19 sati
vikend 10-14 sati
 
Kabinet grafike

Hrvatski muzej arhitektureZBIRKA ŠULENTIĆ
Naumovac 9A, Zagreb
posjet po dogovoru
tel. 01 467-37-93

 

 


 

 

IZLOŽBA

matt mullican / ENTERING THE PICTURE

 

 

U utorak, 13. listopada 2020. u 19 sati u atriju Galerije umjetnina u Splitu, održat će se otvaranje izložbe Entering the Picture američkog umjetnika Matta Mullicana


Izložbu će otvoriti v. d. ravnateljica Galerije umjetnina Jasminka Babić, muzejska savjetnica. Prisutnima će se obratiti i sam umjetnik Matt Mullican, doc. dr. sc. Dalibor Prančević i ravnatelj Ustanove za kulturu Galerije Kula gospodin Duje Mrduljaš.


Izložba u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, Ustanove za kulturu Galerije Kula i Galerije umjetnina u Splitu, bit će postavljena na sve tri lokacije. Otvorena je za posjetitelje do 13. studenoga 2020., radnim danom od 9 do 12 i od 17 do 20 sati, subotom od 9 do 12 sati, nedjeljom zatvoreno.


Otvaranje izložbe će se održati na otvorenom u skladu s preporukama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Matt Mullican se još od 1970-ih bavi načinima objašnjavanja svijeta. Razvio je kompleksan sistem piktograma i primarnih boja kojima dodjeljuje specifična simbolička značenja, kako bi spoznao strukturu svijeta. Svoj sistem koristi kako bi prikazao svaki aspekt ljudskog postojanja u različitim simboličkim kombinacijama. Primjerice, zelena boja označava materijalni, odnosno predmetni svijet, plava označava svakodnevnicu, žuta ideje, bijela i crna jezik, a crvena subjektivnost.  

Ovaj model percepcije Mullican identificira kao “teoriju pet svjetova”. Nju koristi kao metodu organizacije umjetničkog rada koja mu omogućuje istraživanje odnosa između svijeta i njegovog prikaza, posebice načina na koji stvarima/znakovima i njihovim sistemima pridajemo značenje.  

Mullicanov “paralelni svijet” obuhvaća raznovrsne medije i forme izričaja od krhkih modela do teških željeznih i staklenih skulptura, od serija crteža i fotografskih radova, preko kolaža i light boxova s računalno generiranim prikazima imaginarnih gradova do video radova i filmova. Njih organizira u otvorene radove koji podsjećaju na interpretativne klasifikacije koje su oblikovane i predstavljene kao virtualni svjetovi, često povezani s hipnozom i performansom.  
 
 
BIOGRAFIJA

Matt Mullican je rođen 1951. godine u Santa Monici, Kalifornija, SAD, a živi i radi u Berlinu i New Yorku. Imao je mnoštvo samostalnih izložbi u značajnim svjetskim institucijama poput Hangar Bicocca, Milano (2018), Kunstmuseum Winterthur (2016), Museo Tamayo, Mexico City (2013), Haus der Kunst, Munchen (2011), i Institut d’Art Contemporain, Villeurbanne (2010). Njegovi radovi se nalaze u najznačajnijim javnim kolekcijama poput Museum of Modern Art, New York; The Whitney Museum of American Art, New York; Musée National d’Art Moderne - Centre Pompidou, Paris; Fonds National d’Art Contemporain, Paris; Museo National Centro de Arte Reina Sofia, Madrid; Castello di Rivoli, Turin; Kunstmuseum Luzern, Lucerne, i drugima.