Izložbe

Mjesto izložbe:

Godina:


13.01.2021 - 31.12.2021
Izložba SVEČANOST KOJA JE PROMIJENILA LICE GRADA
Indira Šamec Flaschar i Ivana Gržina
Strossmayerova galerija starih majstora (Zrinski trg 11, Zagreb)

 

 


 

Strossmayerova galerija starih majstora


Radno vrijeme:
utorak od 10h do 19h
srijeda-petak od 10h do 16h
sub. i nedjeljom od 10h do 13h
ponedjeljkom zatvorenoGliptoteka
Radno vrijeme:
utorak-petak 11-19 sati
vikend 10-14 sati
 
Kabinet grafike

Hrvatski muzej arhitektureZBIRKA ŠULENTIĆ
Naumovac 9A, Zagreb
posjet po dogovoru
tel. 01 467-37-93

 

 


 

IZLOŽBA DAVORINA RADIĆA: BEZOBLIČJA, SLIČNOSTI, NALIČJA U GLIPTOTECI HAZU

U srijedu, 9.9.2020., u dvorištu Gliptoteke HAZU, s početkom u 19 sati, održat će se otvorenje izložbe akademskog slikara  Davorina Radića “Bezobličja, sličnosti, naličja“. Izložba je posvećena akademiku Tonku Maroeviću, koji je ujedno selektor djela i autor predgovora kataloga. Jedan od najistaknutijih hrvatskih povjesničara umjetnosti svojim je bogatim znanjem, opusom i predanim radom obilježio hrvatsku kulturu, a rad na izložbi i katalogu Davorina Radića njegovo je posljednje djelo. Pozivamo Vas da uživate u izboru djela s potpisom akademika Tonka Maroevića koji je iza sebe ostavio veliki značaj u umjetnosti.

Otvorenje će se održati na otvorenom, u dvorištu muzeja, u skladu s preporukama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo.

Izložba je otvorena do 4. listopada 2020. godine. Radno vrijeme: uto.-pet.: 11-19, vikendom 10-14 sati

Gliptoteka HAZU predstavlja izložbu Davorina Radića, jednog od suosnivača grupe Contra, umjetnika koji stvara u različitim područjima likovnoga stvaralaštva više od četiri desetljeća. Na izložbi će biti predstavljena dva vezana ciklusa Davorina Radića (slike, akvareli, crteži) koji su nastali tijekom proteklih desetak godina.

„Slikar Davorin Radić duboko je uronjen u tradiciju svojega medija, ovjeren i dokazan u klasičnim žanrovima i disciplinama poput krajolika, portreta, mrtvih priroda i figuralnih kompozicija. Međutim i u izvođenju inače konvencionalnih motiva i zadataka (čak sa svjesnim namigivanjem muzejskim predlošcima ili parafraziranjem velikih uzora) odlikuje ga energičan, temperamentan rukopis i dinamičan, razvedeni kolorizam specifičnog registra. U nizu radova prepušta se slobodnim asocijacijama imaginativnih prodora s onu stranu figuracije i mimetizma, a čitave serije slika sasvim su “apstraktnog” karaktera, to jest izvedene su nesputanim duktusom s gustom kromatskom i materičkom reljefnošću. U tim radovima amorfnog ili informalnog predznaka kao da je došlo do sinteze individualnih svojstava, jer je u njima Davorin Radić najčišće progovorio svježim i zvučnim bojama, te živom gestualnošću upravo dramatičnih poteza, a pritom je gotovo instinktivno sačuvao i sugestivnost građenja fantastičnih oblika, odnosno aluzivnost praćenja podsvjesnih, oniričkih tonova.“

Iz predgovora akademika Tonka Maroevića

BIOGRAFIJA

Davorin Radić rođen je u Hrvatskoj Kostajnici 1957. godine. Nakon stjecanja diplome u klasi Vasilija Josipa Jordana dvije se godine usavršava i suradnik je Majstorske radionice Ljube Ivančića i Nikole Reisera. Dominantne teme u njegovu stvaralaštvu jesu reinterpretacija mitoloških prizora, propitivanje ikonografije religioznih sižea i duhovnosti uopće te portretiranje urbane svakodnevice i sugrađana u prostorima i situacijama pastoralnog ugođaja. Radićevo slikarstvo vibrantna rukopisa i arkadijska ozračja personificira prostor susretanja zbilje i mita. Postojano prisutne na uljima s mitološkim prizorima, scenama viteštva posuđenim iz novozavjetnih i literarnih predložaka kao i s prizorima gradskih - prije kota, nego veduta - stvarnost i bajnost konglomerat su nadahnuća i sila koje ga potiču da u starom mediju nalazi novu perspektivu za prosperitet svoga i suvremenog slikarstva uopće. Od 2002. godine intenzivnije se bavi kiparstvom. Mahom su to male terakote koje se pitoresknim likovima satira, nimfi, Minotaura, Silena i drugih pratilaca božanstva s Olimpa doimlju suvremenim tanagrama. Za iznimnu djelatnost u kulturi odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. O njegovu opusu monografije su objavili su Đuro Vanđura 1997., Josip Škunca 2002., Stanko Špoljarić 2006., Dunja Horvat 2009., Ivanka Reberski 2014. i 2016. godine.