Izdvajamo 2017.

20.11. UMRO AKADEMIK MILAN MOGUŠ, NEKADAŠNJI PREDSJEDNIK HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI

Akademik Milan Moguš, istaknuti hrvatski filolog i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u razdoblju od 2004. do 2010., umro je u nedjelju 19. studenog u Zagrebu u 91. godini života. Ispraćaj će biti u četvrtak 23. studenog 2017. u 13.35 sati na Krematoriju na Mirogoju.

Priopćenje

27.10. Projekt Izrada scenarija stalnog postava Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU osvojio prvu nagradu stručnoga žirija na natječaju Zagrebačke banke MOJ ZABA START

Projekt Izrada scenarija stalnog postava Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU osvojio prvu nagradu stručnoga žirija na natječaju Zagrebačke banke MOJ ZABA START u kategoriji kultura i znanost. 

Priopćenje

17.10. Hrvatski iseljenik prof. dr. sc. Steven Živko Pavletić posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, njen Razred za medicinske znanosti, Hrvatski muzej medicine i farmacije te Odsjek za povijest medicinskih znanosti u utorak 17. listopada posjetio je prof. dr. sc. Steven Živko Pavletić sa suprugom dr. sc. Adrianom Jadrankom Pavletić. 

Priopćenje

11.10. Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio akademika Slobodana Vukičevića i članove tima OSTEOproSPINE

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je u srijedu 11. listopada članove tima OSTEOproSPINE, na čelu s akademikom Slobodanom Vukičevićem. 

Priopćenje

06.10. Umro prof. dr. sc. Stanko Lasić, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U četvrtak 5. listopada 2017. u Parizu je u 91. godini života umro prof. dr. sc. Stanko Lasić, istaknuti hrvatski književni povjesničar i teoretičar, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

Priopćenje

05.10. Potpisan ugovor za prvi strukturni projekt HAZU: "Arboretum i ljetnikovac Trsteno – obnova i revitalizacija petstogodišnje ladanjske cjeline"

U četvrtak 5. listopada u Banskim je dvorima održana svečanost potpisivanja 35 ugovora  o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Među njima je i projekt Arboretum i ljetnikovac Trsteno – obnova i revitalizacija petstogodišnje ladanjske cjeline, prvi strukturni projekt Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Priopćenje

03.10. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić održao predavanje Znanost i liječnička profesija u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić održao je u utorak 3. listopada predavanje na temu Znanost i liječnička profesija u sklopu stručno-znanstvenog skupa Zdravlje i zdravstvo: izazovi i mogućnosti – susret profesije i politike održanog u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“. 

Priopćenje

26.09. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio potpredsjednika kineskog Razvojno-istraživačkog centra Junkuoa Zhanga

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u utorak potpredsjednika kineskog Razvojno-istraživačkog centra (RIC) Junkuoa Zhanga sa suradnicima koji borave u Hrvatskoj kao gosti Geoekonomskog foruma. 

Priopćenje

04.08. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić uputio je u petak 4. kolovoza čestitku hrvatskim braniteljima i svim hrvatskim građanima povodom 5. kolovoza, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Priopćenje

03.08. Umro fra Bonaventura Duda, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U četvrtak 3. kolovoza u Varaždinu je u 94. godini života, 76. redovništva i 68. svećeništva umro dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti fra Bonaventura Duda, franjevac-svećenik, član Hrvatske franjevačke provincije svetih Ćirila i Metoda, teolog, bibličar, profesor emeritus Sveučilišta u Zagrebu, prevoditelj, poliglot, pisac i pjesnik, kateheta, pedagog i skladatelj. 

Priopćenje

23.07. Umro akademik Vladimir Stipetić

Akademik Vladimir Stipetić, istaknuti hrvatski ekonomist i bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu, umro je u nedjelju 23. srpnja u Zagrebu u 90. godini života. Ispraćaj će biti u obiteljskom krugu. 

Priopćenje

04.07. Potpisan ugovor o sufinanciranju projekta ČIGRA Zavoda za ornitologiju HAZU iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj

U utorak 4. srpnja u Slovenskoj Bistrici održana je svečanost potpisivanja ugovora o sufinanciranju iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u okviru Programa suradnje Interreg V – A Slovenija – Hrvatska 2014 – 2020. Među projektima s područja očuvanja i održivog korištenja prirodnih i kulturnih resursa je i projekt „Očuvanje populacija čigri u porječju Save i Drave (ČIGRA)“ koji provodi Zavod za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Priopćenje

 

19.06. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić izrazio sućut njemačkom veleposlaniku u povodu smrti Helmuta Kohla

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić izrazio je u ponedjeljak 19. travnja sućut njemačkom veleposlaniku u Hrvatskoj Thomasu Schultzeu u povodu smrti bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla.

Priopćenje

15.06. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio najpoznatijeg svjetskog forenzičara prof. dr. sc. Henryja Leea

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u četvrtak 15. lipnja u palači HAZU najpoznatijeg svjetskog forenzičara prof. dr. sc. Henryja Leea. 

Priopćenje

24.05. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić izrazio sućut britanskom veleposlaniku povodom terorističkog napada u Manchesteru

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić uputio je u srijedu 24. svibnja izraze sućuti veleposlaniku Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Andrewu Stuartu Dalgleishu povodom terorističkog napada u Manchesteru.

Priopćenje

24.05. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na otvorenju 40. znanstveno-stručnog skupa MIPRO 2017

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u srijedu 24. svibnja na svečanosti otvorenja 40. znanstveno-stručnog skupa informatičko-komunikacijskog sektora MIPRO 2017 održanog u Opatiji.

Priopćenje

19.05. Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani održao predavanje u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani održao je u petak 19. svibnja u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti predavanje na temu Budućnost Europe – uloga Europskog parlamenta. 

Priopćenje

11.05. Potpisan Ugovor o međusobnim odnosima u svezi djelovanja Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Osijeku

U svečanim prostorijama Osječko-baranjske županije u Osijeku u četvrtak 11. svibnja održana je svečanost potpisivanja Ugovora o međusobnim odnosima u svezi djelovanja Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Osijeku. Ugovor su potpisali predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić i osječki gradonačelnik Ivan Vrkić. 

Priopćenje

05.05. U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održana svečanost otkrivanja poprsja Nikole Šubića Zrinskog

U atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u petak 5. svibnja održana je svečanost povodom otkrivanja poprsja Nikole Šubića Zrinskog na njegovom trgu zapadno od palače HAZU. Mramorno poprsje otkrili su predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i autor poprsja, akademski kipar Vladimir Herljević, a postavljeno je na inicijativu Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke kojem je na čelu bio akademik Kusić. 

Priopćenje

26.04. Otvaranje izložbe "Medicina Sacra: Štovanje svetaca zaštitnika i duhovna dimenzija medicine" na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

U srijedu 26. travnja 2017. u 13 sati na drugom katu novog dekanata Medicinskog fakulteta, Šalata 3, bit će otvorena izložba "Medicina Sacra: Štovanje svetaca zaštitnika i duhovna dimenzija medicine".  Izložbu organiziraju Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU i Hrvatsko katoličko liječničko društvo, Podružnica Branimir Richter Zagreb povodom stote obljetnice Medicinskog fakulteta.

Priopćenje

 

25.04. Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić posjetio je u utorak 25. travnja Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje ga je primio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić. Bio je to prvi posjet kardinala Puljića Hrvatskoj akademiji otkako je 1991. postao vrhbosanski nadbiskup. 

Priopćenje

22.04. Okrugli stol "Dan planeta Zemlje – prirodna i kulturna dobra, znanstveni i stvaralački pristup"

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u subotu 22. travnja na okruglom stolu Dan planeta Zemlje – prirodna i kulturna dobra, znanstveni i stvaralački pristup, održanom u povodu svjetskog obilježavanja Dana planeta Zemlje u Rektoratu Sveučilištu u Zagrebu, u organizaciji Sveučilišta i Hrvatske akademije. 

Priopćenje

21.04. Znanstveni skup DAN PLANETA ZEMLJE – OČUVANJE PRIRODNIH DOBARA

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti obilježit će Dan planeta Zemlje znanstvenim skupom DAN PLANETA ZEMLJE – OČUVANJE PRIRODNIH DOBARA u petak 21. travnja 2017. u 9.30 sati u palači HAZU u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11.

Poziv

Priopćenje

12.04. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na stručnoj raspravi "Kulturne politike i kulturne industrije kao poticaj gospodarskog razvoja"

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u srijedu 12. travnja na stručnoj raspravi na temu Kulturne politike i kulturne industrije kao poticaj gospodarskog razvoja održanoj u sklopu ciklusa tribina Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske koje se održavaju u organizaciji HAZU i Sveučilišta u Zagrebu.

Priopćenje

12.04. Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić posjetio je u srijedu 12. travnja Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje se susreo s predsjednikom HAZU akademikom Zvonkom Kusićem i suradnicima. ž

Priopćenje

JAVNI NATJEČAJ za prijavu kandidata za voditelja i dvanaest članova Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme

Na temelju Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i na prijedlog Posebnoga stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije ministar znanosti i obrazovanja raspisao je 7. travnja  JAVNI NATJEČAJ za prijavu kandidata za voditelja i dvanaest članova Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme. Tekst natječaja objavljen je na početnoj stranici mrežnih stranica Ministarstva znanosti i obrazovanja te je dostupan preko sljedeće poveznice http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=15487&sec=1933 . Rok za prijave kandidata je 22. travnja 2017. godine. 

05.04. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić uručio stipendije Nacionalnog programa „Za žene u znanosti“

Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u srijedu 5. travnja u Preporodnoj dvorani HAZU po 11. put su svečano uručene stipendije Nacionalnog programa „Za žene u znanosti“ kojeg organiziraju UNESCO i tvrtka L'Oreal Adria. 

Priopćenje

30.03. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na proslavi 20. godišnjice osnutka Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u četvrtak 30. ožujka na proslavi 20. godišnjice osnutka Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. 

Priopćenje

30.03. IZJAVA PREDSJEDNIKA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI AKADEMIKA ZVONKA KUSIĆA POVODOM DONOŠENJA DEKLARACIJE O TAKOZVANOM ZAJEDNIČKOM JEZIKU

Hrvatski jezik Ustavom Republike Hrvatske definiran je kao službeni jezik u Hrvatskoj, jedan je od službenih jezika Europske unije, priznat i normiran kao zasebni jezik s vlastitim međunarodnim kodom. Apsurdne su, uzaludne i besmislene svake inicijative koje bi dovodile u pitanje pravo hrvatskog naroda na svoj vlastiti jezik s njegovim nacionalnim imenom. 

Priopćenje

27.03. Potpisan Ugovor o sufinanciranju rada Zavoda za promet Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić potpisali su u ponedjeljak 27. ožujka u palači HAZU Ugovor o sufinanciranju rada Zavoda za promet HAZU kojim se Grad Zagreb obvezao sufinancirati rad ove najnovije znanstvenoistraživačke jedinice Hrvatske akademije. 

Priopćenje

24.03. Rumunjski veleposlanik Constantin Mihail Grigorie posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Rumunjski veleposlanik Constantin Mihail Grigorie posjetio je u petak 24. ožujka Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje ga je primio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić. 

Priopćenje

16.03. Izjava predsjednika HAZU akademika Zvonka Kusića povodom 50. godišnjice Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić dao je u četvrtak 16. ožujka izjavu za javnost povodom 50. godišnjice Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika. 

Izjava

10.03. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti postala vlasnik ostavštine dr. Ante Tresića Pavičića

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti preuzela je ostavštinu hrvatskog književnika i političara dr. Ante Tresića Pavičića koja će se ubuduće nalaziti u Arhivu HAZU u Zagrebu kao Donacija gospođe Vesne Tresić Pavičić: Rukopisna književna djela i arhivsko gradivo. Ugovor o darivanju potpisali su u Splitu 8. ožujka glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan i gospođa Vesna Tresić Pavičić, snaha dr. Ante Tresića Pavičića.

Priopćenje

07.03. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na tribini povodom desete godišnjice smrti akademika Ivana Supeka u X. gimnaziji „Ivan Supek“ u Zagrebu

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sudjelovao je u utorak 7. ožujka na tribini održanoj povodom desete godišnjice smrti akademika Ivana Supeka u X. gimnaziji „Ivan Supek“ u Zagrebu. 

Priopćenje

02.03. Izložba "Tragovima Fausta Vrančića" u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U četvrtak 2. ožujka u 12 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu otvorit će se izložba Tragovima Fausta Vrančića, postavljena povodom 400. godišnjice smrti Fausta Vrančića (1551.–1617), hrvatskog polihistora, izumitelja, leksikografa, diplomata i biskupa kao jedno u nizu događanja kojim HAZU obilježava ovaj jubilej. 

Najava

Priopćenje

 

27.02. Komemorativni skup u spomen na Dušana Karpatskog, dopisnog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Hrvatsko-češko društvo, Matica hrvatska, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Društvo hrvatskih književnika, Društvo hrvatskih književnih prevodilaca, Hrvatski kulturni klub, Češka beseda Zagreb i Sa(n)jam knjige u Istri organiziraju  komemorativni skup u spomen na Dušana Karpatskog, dopisnog člana HAZU, istaknutog češkog kroatista, prevoditelja i književnog povjesničara. Skup će se održati u ponedjeljak 27. veljače 2017. u 19 sati u velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu, Ulica Matice hrvatske 2. 

Poziv

Priopćenje

16.02. Posjet akademika Slobodana Vukičevića Slavoniji

Na poziv Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, akademik Slobodan Vukičević i njegova suradnica s Medicinskog fakulteta u Zagrebu dr. sc. Mihaela Perić, u pratnji uglednog slovenskog publicista Voje Lukića, laureata Slovenske akademije znanosti i umjetnosti, 15. i 16. veljače posjetili su nekoliko slavonskih gradova.

Priopćenje

11.02. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na proslavi 175. godišnjice Matice hrvatske

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u subotu 11. veljače na proslavi 175. godišnjice Matice hrvatske. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u subotu 11. veljače na proslavi 175. godišnjice Matice hrvatske. 

Priopćenje

08.02. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić otvorio izložbu Nikola Zrinski Sigetski i Sigetska bitka 1566. - 2016.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, koji je ujedno i predsjednik Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke, otvorio je u srijedu 8. veljače u Mađarskom institutu u Zagrebu izložbu Nikola Zrinski Sigetski i Sigetska bitka 1566. - 2016. Muzeja Sveti Ivan Zelina. 

Priopćenje

27.01. IZJAVA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI POVODOM MEĐUNARODNOG DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Holokaust je zastrašujući primjer koliko čovjek može nisko pasti pod utjecajem zločinačkih totalitarnih ideologija, unatoč neprestanom društvenom i tehnološkom napretku. Primjer je to koji opominje da neprestano treba raditi na edukaciji novih generacija o holokaustu te širiti ozračje tolerancije i dijaloga bez kojeg je nemoguće živjeti u suvremenom pluralnom i multikulturalnom globalnom društvu. Žrtve holokausta zaslužuju vječni spomen, a hrabrim ljudima koji su se othrvali tom velikom zlu pripada trajna zahvalnost i poštovanje.

24.01. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na otvorenju 57. Teološko-pastoralnog tjedna

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u utorak 24. siječnja na otvorenju 57. teološko-pastoralnog tjedna koji se održava u Međubiskupijskom sjemeništu u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s temom Neophodnost dijaloga i pomirenja u hrvatskom društvu.

Priopćenje

23.01. 160. GODIŠNJICA ROĐENJA ANDRIJE MOHOROVIČIĆA

U ponedjeljak 23. siječnja navršilo se 160 godina od rođenja hrvatskog meteorologa, seizmologa i geofizičara Andrije Mohorovičića te je tim povodom predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić dao izjavu za javnost.

Priopćenje

 

20.01. 400. GODIŠNJICA SMRTI FAUSTA VRANČIĆA

U petak 20. siječnja 2017. navršava se 400. godišnjica smrti Fausta Vrančića, hrvatskog polihistora, izumitelja, leksikografa, diplomata i biskupa, a povodom tog jubileja Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti organizira tijekom 2017. nekoliko prigodnih događanja. 

Priopćenje

19.01. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić otvorio izložbu skulptura iz Zbirke Danijela Režeka

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić otvorio je u četvrtak 19. siječnja u Muzeju Mimara izložbu skulptura iz Zbirke Danijela Režeka.

Priopćenje

17.01. Umro prof. dr. sc. Miroslav Sedlaček, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U petak 13. siječnja 2017. u Odri kraj Zagreba u U 92. godini života umro je prof. dr. sc. Miroslav Sedlaček, istaknuti hrvatski fizičar i elektrotehničar, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Ispraćaj će biti u četvrtak 19. siječnja u 12.55 na Krematoriju u Zagrebu.

Priopćenje