Izdvajamo 2016.

21.12. Izložba MEDICINA SACRA: ŠTOVANJE SVETACA ZAŠTITNIKA I DUHOVNA DIMENZIJA MEDICINE

U srijedu 21. prosinca u 18 sati u prostorijama Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, Praška 6/II u Zagrebu bit će svečano otvorena izložba MEDICINA SACRA: ŠTOVANJE SVETACA ZAŠTITNIKA I DUHOVNA DIMENZIJA MEDICINE.Organizatori izložbe su Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU, Hrvatsko katoličko liječničko društvo, Podružnica Zagreb te Ustanova URIHO, Galerija Sunce Zagreb, a autorica izložbe je Silvija Brkić Midžić, upraviteljica Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU. Izložba je otvorena za javnost do 20. siječnja 2017. ponedjeljkom, srijedom i petkom od 17 do 19 sati, te utorkom i četvrtkom od 10 do 12 sati. 

Poziv

Priopćenje

21.12. BOŽIĆNI KONCERT


U srijedu, 21. prosinca s početkom u  20 sati u palači HAZU na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se tradicionalni Božićni koncert.

Program

Priopćenje

15.12. U Čakovcu održana završna svečanost obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke

U organizaciji Međimurske županije i Zrinske garde Čakovec, u četvrtak 15. prosinca u Čakovcu je održana završna svečanost obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke i pogibije Nikole Šubića Zrinskog. Na svečanosti je bila i njena pokroviteljica, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, kao i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić koji je ujedno i predsjednik Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke. 

Priopćenje

13.12. Posjet predsjednika HAZU akademika Zvonka Kusića zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio je u utorak 13. prosinca u Nadbiskupskom dvoru predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića.

Priopćenje

06.12. U Parizu predstavljen zbornik radova Francusko-hrvatski projekti i francuski znanstvenici

U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Parizu 30. studenog predstavljena je dvojezična hrvatsko-francuska publikacija Francusko-hrvatski projekti i francuski znanstvenici. 

Priopćenje

01.12. Umro akademik Ante Stamać

U Zagrebu je 30. studenog 2016. u 78. godini života umro akademik Ante Stamać, hrvatski pjesnik, teoretičar književnosti, esejist i prevoditelj, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Ispraćaj akademika Stamaća bit će u ponedjeljak 5. prosinca u 10 sati ispred mrtvačnice na Mirogoju, a pokop će biti 6. prosinca na rodnom otoku Molatu.

Obavijest o smrti

Priopćenje o ispraćaju

30.11. Akademkinja Milena Žic Fuchs izabrana u The High Level Group on Maximising the Impact of EU Research and Innovation Programmes

Akademkinja Milena Žic Fuchs, članica Predsjedništva Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i predsjednica Odbora za međunarodnu suradnju HAZU izabrana je u utorak 29. studenog u skupinu 12 uglednih stručnjaka koji bi trebali osmisliti viziju budućih istraživanja i inovacija u Europskoj uniji. Kako je priopćila Europska komisija, skupina će djelovati pod nazivom The High Level Group on Maximising the Impact of EU Research and Innovation Programmes.

Ova skupina okuplja vodeća europska imena europske znanstvene politike, a predsjedavat će joj profesor Pascal Lamy s Jacques Delors Instituta. Više informacija o članovima ovog europskog tijela nalazi se ovdje

Priopćenje
 

 

24.11. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić i glavni tajnik akademik Pavao Rudan primili predsjednika Crnogorske akademije nauka i umjetnosti akademika Dragana Vukčevića

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić i glavni tajnik akademik Pavao Rudan primili su u četvrtak 24. studenog u palači HAZU predsjednika Crnogorske akademije nauka i umjetnosti akademika Dragana Vukčevića. 

Priopćenje

18.11. IZJAVA PREDSJEDNIKA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI AKADEMIKA ZVONKA KUSIĆA POVODOM 25. OBLJETNICE VUKOVARSKE TRAGEDIJE

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti kao najviša hrvatska znanstvena, kulturna i umjetnička institucija kojoj je temeljna zadaća čuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta s tugom i zahvalnošću prisjeća se hrabrih branitelja grada Vukovara i svih stanovnika grada heroja stradalih prije 25 godina u srpskoj agresiji. Žrtva koju je podnio grad Vukovar i njegovi stanovnici trajno je utkana u hrvatski nacionalni identitet kao simbol hrvatskog junaštva, otpora, požrtvovnosti, domoljublja i jedinstva. Tragedija Vukovara, tog Sigeta novog doba, prerasla je u pobjedu. Hrvatski narod treba trajno pamtiti da bez onih koji su u najtežim trenucima novije hrvatske povijesti bili spremni žrtvovati vlastiti život ne bi bilo niti suvremene Hrvatske. Stoga je obveza sadašnjeg i budućih hrvatskih naraštaja čuvati uspomenu na Vukovarsku tragediju 1991. i s posebnim se poštovanjem i senzibilitetom odnositi prema gradu Vukovaru. 

Priopćenje

16.11. Umro Tomislav Neralić, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U srijedu 16. studenog 2016. u Zagrebu je u 99. godini umro Tomislav Neralić, istaknuti hrvatski operni pjevač i dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Priopćenje

10.11. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio posebnog savjetnika i pomoćnika glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za sprečavanje masovnih zločina prof. dr. sc. Ivana Šimonovića

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u četvrtak 10. studenog u palači HAZU posebnog savjetnika i pomoćnika glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za sprečavanje masovnih zločina prof. dr. sc. Ivana Šimonovića.

Priopćenje

08.11. U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti dodijeljene zahvalnice Đuri Deželiću, Srećku Seljanu i Nenadu Doganu

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u utorak 8. studenog održana je svečanost dodjele zahvalnica prof. dr. sc. Đuri Deželiću koji je Akademiji darovao laboratorijski dnevnik svog oca Mladena Deželića o konzerviranju Bašćanske ploče, mr. sc. Srećku Seljanu, donatoru programskog paketa koji najsuvremenijom metodom omogućuje posjetiteljima pristup i vođenje kroz stalni postav Strossmayerove galerije starih majstora HAZU te Nenadu Doganu koji je taj program likovno oblikovao.

Priopćenje

 

05.11. U Zagrebu otkriveno poprsje akademika Ive Padovana, nekadašnjeg predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U Klinici za tumore Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice u Zagrebu u subotu 5. studenog održana je svečanost otkrivanja poprsja akademika Ive Padovana, istaknutog hrvatskog otorinolaringologa svjetskog glasa, utemeljitelja Klinike kao zasebne ustanove za liječenje oboljelih od raka i predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 1998. do 2003.

Priopćenje

 

04.11. Zaklada HAZU dodjeljuje Nagradu „Dragutin Tadijanović“ Borbenu Vladoviću

Hrvatski pjesnik, romansijer, novelist i dramski pisac Borben Vladović dobitnik je ovogodišnje Nagrade „Dragutin Tadijanović“ koju dodjeljuje Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Svečanost dodjele Nagrade bit će u petak 4. studenog u 12 sati u Slavonskom Brodu u sklopu tradicionalne manifestacije Sjećanje na Dragutina Tadijanovića. 

Priopćenje

03.11. Preminuo akademik Davor Krapac

U srijedu, 2. studenoga u Zagrebu, u 70. godini života preminuo je akademik Davor Krapac, sudac Ustavnog suda RH od sredine 2007. do početka 2016., sveučilišni profesor i bivši dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za društvene znanosti od 2012. godine.

Priopćenje

02.11. Započeo trodnevni međunarodni znanstveni skup Odjeci bitke kod Sigeta i mita o Nikoli Šubiću Zrinskom u umjetnosti (glazba, likovne umjetnosti, književnost)

U Hrvatskom institutu za povijest u srijedu 2. studenog započeo je trodnevni međunarodni znanstveni skup Odjeci bitke kod Sigeta i mita o Nikoli Šubiću Zrinskom u umjetnosti (glazba, likovne umjetnosti, književnost) koji povodom 450. obljetnice Sigetske bitke organiziraju Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski institut za povijest i Hrvatsko muzikološko društvo pod pokroviteljstvom Sveučilišta u Zagrebu. Na otvorenju skupa govorio je i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić koji je ujedno i predsjednik Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke.

Priopćenje

02.11. Bugarska veleposlanica odala počast Josipu Jurju Strossmayeru i Franji Račkom


Veleposlanica Republike Bugarske u Hrvatskoj dr. sc. Tanja Dimitrova u srijedu 2. studenog položila je vijenac ispred spomenika biskupa Josipa Jurja Strossmayera pored palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te na spomen-ploču prvom predsjedniku Akademije Franji Račkom na Akademijinoj zgradi na Strossmayerovom trgu.

Priopćenje

 

30.10. Umrla akademkinja Nives Kavurić-Kurtović

U nedjelju 30. listopada 2016. u Zagrebu je u 79. godini života umrla akademkinja Nives Kavurić-Kurtović, istaknuta hrvatska slikarica i redovita članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

Priopćenje

28.10. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić na proslavi 65. godišnjice ANUBiH u Sarajevu

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić prisustvovao je na proslavi 65. godišnjice Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) i 50. godišnjice donošenja Zakona o ANUBiH održanoj u Gradskoj vijećnici u Sarajevu.

Priopćenje

27. i 28.10. MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SKUP JURAJ RATTKAY (1613.-1666.) I NJEGOVO DOBA

U povodu 350. obljetnice smrti hrvatskog povjesničara Jurja Rattkaya Velikotaborskog, na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu i u Dvoru Veliki Tabor u Desiniću 27. i 28. listopada 2016. održat će se međunarodni znanstveni skup Juraj Rattkay (1613.-1666.) i njegovo doba. Skup su zajedno organizirali Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Zagrebu, Hrvatski institut za povijest i Muzeji hrvatskoga Zagorja.

Knjižica sažetaka

25.10. Potpisan Ugovor o osnivanju i radu Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Đakovu

U utorak 25. listopada u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu potpisan je Ugovor o osnivanju i radu Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Đakovu. Ugovor su potpisali predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, brodsko-posavski župan Danijel Marušić, gradonačelnik Đakova Zoran Vinković i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara. 

Priopćenje

20. - 21. 10. Međunarodni znanstveni skup: NIKOLA ŠUBIĆ ZRINSKI I SIGET 1566.

U  četvrtak i petak, 20. i 21. listopada, u 10 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu održava se Međunarodni znanstveni skup: NIKOLA ŠUBIĆ ZRINSKI I SIGET 1566.

Skup organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatski institut za povijest, Hrvatsko katoličko sveučilište, Hrvatski studiji i Katoličko bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Program

Za medije

Knjižica sažetaka

Priopćenje 20.10.

Priopćenje 21.10.

19. 10. Svečana akademija povodom obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke u sklopu GODINE NIKOLE ŠUBIĆA ZRINSKOG

U srijedu 19. listopada, u 19 sati, u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu održava se svečana akademija u okviru Godine Nikole Šubića Zrinskog.

Pozdravne riječi uputit će akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU i predsjednik Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke, slijede prigodna obraćanja gostiju te glazbeni program ostvaren potporom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Program

Za medije

Priopćenje

19. 10. Intervju s potpredsjednikom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademikom Jakšom Barbićem

Intervju s potpredsjednikom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademikom Jakšom Barbićem, Laudato TV, emisija Izdvojeno, 19. listopada 2016.

http://laudato.tv/izdvojeno-19-10-2016/

 

14.10. U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održan 11. Zagrebački međunarodni festival komorne glazbe ZAGREB KOM

U sklopu 11. Zagrebačkog međunarodnog festivala komorne glazbe ZAGREB KOM koji se održava od 7. do 15. listopada pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, u petak 14. listopada u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održan je koncert Bach and beyond.

Priopćenje

11.10. Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović  posjetio je u utorak 11. listopada Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje se sastao s predsjednikom HAZU akademikom Zvonkom Kusićem. 

Priopćenje

11.10. U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti uručene nagrade i priznanja za dostignuća u zaštiti okoliša u 2016.

U Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u utorak 11. listopada uručene su nagrade i priznanja za dostignuća u zaštiti okoliša u 2016. predstavnicima jedinica lokalne samouprave, udruga, poslovnog sektora te pojedincima iz odgojno-obrazovnih institucija. Nagrade i priznanja dodjeljuje Ministarstvo zaštite okoliša i prirode,a  dobitnicima ih je uručio ministar Slaven Dobrović, a nazočnima se obratio i predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić.

Priopćenje

08.10. Umro prof. dr. sc. Nenad Bićanić, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U subotu 8. listopada 2016. u Velom Lošinju je umro prof. dr. sc. Nenad Bićanić, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, jedan je od vodećih znanstvenika u svijetu s područja građevinarstva i računalne mehanike.

Priopćenje

 

27.09. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić na proslavi 350. godišnjice osnutka Francuske akademije znanosti

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sudjelovat će u utorak 27. rujna na proslavi 350. godišnjice osnutka Francuske akademije znanosti koja će se održati u Parizu u muzeju Louvre.

Najava

26. - 28.09. Međunarodni znanstveni skup "950 godina od prvog spomena Šibenika"

U Gradskoj vijećnici u Šibeniku od 26. do 28. rujna 2016. održat će se međunarodni znanstveni skup "950 godina od prvog spomena Šibenika" u povodu godišnjice prvog spomena Šibenika u ispravi hrvatskog kralja Petra Krešimira IV. iz 1066.
Skup zajedno organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Odsjek za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Zagrebu, Grad Šibenik i Muzej grada Šibenika. Skup se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a predsjednik Odbora skupa je predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić. 

Poziv

 

21.09. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti potpisala Sporazum o znanstvenoj suradnji s Kineskom akademijom društvenih znanosti

Potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt i predsjednik Kineske akademije društvenih znanosti Wang Weiguang potpisali su u srijedu 21. rujna u palači HAZU Sporazum o znanstvenoj suradnji dviju akademija. 

Priopćenje

16.09. Prof. dr. sc. Vinko Grubišić primio diplomu dopisnog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu u petak 16. rujna održana je svečanost predaje diplome dopisnog člana HAZU prof. dr. sc. Vinku Grubišiću, uglednom kroatistu i umirovljenom profesoru Sveučilišta Waterloo u Kanadi. Diplomu je uručio glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan.

Priopćenje

19.09. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić sudjelovao na proslavi 850. godišnjice posvete katedrale u Kotoru kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sudjelovao je u petak i subotu 16. i 17. rujna na proslavi 850. godišnjice posvete katedrale svetog Tripuna u Kotoru kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. 

Priopćenje

09.09. Hrvatski dan u Szigetvaru povodom 450. obljetnice Sigetske bitke i pogibije Nikole Šubića Zrinskog

Povodom obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke i pogibije Nikole Šubića Zrinskog u Szigetvaru će 9. rujna biti održan Hrvatski dan, u organizaciji Ministarstva kulture Republike Hrvatske i diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske  Mađarskoj te hrvatske zajednice iz Mađarske. Na Hrvatskom danu bit će nazočan i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, koji je ujedno predsjednik Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke, kao i pomoćnica ministra kulture dr. sc. Iva Hraste Sočo, zamjenica predsjednika Povjerenstva.

Najava

Priopćenje

08.09. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na otvorenju izložbe Nikola Šubić Zrinski i Sigetska bitka u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, ujedno i predsjednik Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke, govorio je u četvrtak 8. rujna na otvorenju izložbe Nikola Šubić Zrinski i Sigetska bitka u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu koja se u predvorju NSK može razgledati do 21. rujna.

Priopćenje

05.09. U Šenkovcu otkriveno poprsje Nikole Šubića Zrinskog te odana počast kod mauzoleja obitelji Zrinski

Povodom 450. obljetnice Sigetske bitke i pogibije Nikole Šubića Zrinskog, u ponedjeljak 5. rujna u Šenkovcu kraj Čakovca otkriveno je poprsje Zrinskog te položeni vijenci i zapaljene svijeće kod mauzoleja obitelji Zrinski. Na svečanosti je bio i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, ujedno i predsjednik Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke.

Priopćenje

04.09. U Zrinu otkrivena spomen-ploča u čast Nikole Šubića Zrinskog

Povodom 450. obljetnice Sigetske bitke i pogibije Nikole Šubića Zrinskog, u nedjelju 4. rujna na utvrdi u Zrinu održana je svečanost otkrivanja spomen-ploče u njegovu čast. Nazočan je bio i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić koji je ujedno i predsjednik Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke.

Priopćenje

02.09. Započinju središnje manifestacije u sklopu obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke

U srijedu 7. rujna 2016. navršit će se 450. obljetnica Sigetske bitke.  I u Hrvatskoj i u Mađarskoj 2016. proglašena je Godinom Nikole Šubića Zrinskog, a tijekom rujna, listopada i studenog u obje zemlje održat će se središnje manifestacije kojima će se obilježiti ovaj jubilej. Njihovo održavanje koordinira Povjerenstvo za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke kojem je na čelu predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić.

Najava

31.08. Hrvatski iseljenik iz Kanade Mihajlo Starčević Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti uručio donaciju knjiga

05.08. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić sudjelovao na proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Kninu

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sudjelovao je u petak 5. kolovoza na  središnjoj proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 21. godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluja u Kninu. 

Priopćenje

02.08. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti odala počast romskim žrtvama Holokausta

Akademik Nikola Ljubešić kao izaslanik predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića sudjelovao je u utorak 2. kolovoza na obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve Holokausta – Samudaripena na romskom groblju Uštici kod Jasenovca.

Priopćenje

25.07. Umro akademik Slobodan Novak, jedan od najznačajnijih suvremenih hrvatskih književnika

U ponedjeljak 25. srpnja u Zagrebu je u 92. godini života umro akademik Slobodan Novak, jedan od najznačajnijih suvremenih hrvatskih književnika, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Akademik Slobodan Novak bit će pokopan u obiteljskoj grobnici u Rabu, a ispraćaj iz Zagreba bit će u ponedjeljak 1. kolovoza u 10.50 sati iz mrtvačnice na Mirogoju.

Obavijest o smrti

Priopćenje o ispraćaju

21.07. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio najboljeg hrvatskog maturanta Nikolu Jalšenjaka

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u četvrtak 21. srpnja u palači HAZU maturanta XV. gimnazije u Zagrebu Nikolu Jalšenjaka koji je na ovogodišnjoj državnoj maturi od svih učenika završnih razreda srednjih škola u Hrvatskoj ostvario stopostotni rezultat iz matematike i fizike. 

Priopćenje

20.07. U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održana sjednica Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u srijedu 20. srpnja održana je sjednica Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke kojem je na čelu predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić.

Priopćenje

14.07. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio o nastavku postupka kanonizacije blaženog kardinala Alojzija Stepinca

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sudjelovao je u četvrtak 14. srpnja u emisiji Hrvatskog radija U mreži prvoga posvećenoj radu mješovite komisije Katoličke i Srpske pravoslavne  crkve o nastavku postupka kanonizacije blaženog kardinala Alojzija Stepinca. 

Priopćenje

08.07. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio slovensku veleposlanicu Smiljanu Knez

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u petak 8. srpnja u palači HAZU slovensku veleposlanicu u Hrvatskoj Smiljanu Knez.

Priopćenje

07.07. Posjet predsjednika HAZU akademika Zvonka Kusića zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio je u četvrtak 7. srpnja 2016. u Nadbiskupskom dvoru predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića.  

Priopćenje

22.06. Glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan i akademik Nikša Gligo na proslavi Dana antifašističke borbe u šumi Brezovici

Izaslanstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koje su činili glavni tajnik akademik Pavao Rudan i član Predsjedništva HAZU akademik Nikša Gligo sudjelovalo je u srijedu 22. lipnja na proslavi Dana antifašističke borbe u šumi Brezovici kod Siska.

Priopćenje

20.06. Umro akademik Sibe Mardešić

U subotu 18. lipnja 2016. u Zagrebu je u 89. godini života umro akademik Sibe Mardešić, istaknuti hrvatski matematičar svjetskog glasa i redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Pokop akademika Mardešića održat će se u četvrtak 23. lipnja u Splitu na groblju Lovrinac u 16:15 sati.
Sveta misa zadušnica bit će u utorak 28. lipnja 2016. u 18 sati ucrkvi svete Barbare u Vrapču (Zagreb).

Priopćenje

19.06. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić uručio Nagrade „Vladimir Nazor" za najbolja umjetnička ostvarenja za 2015.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić uručio je u nedjelju 19. lipnja Nagrade „Vladimir Nazor" za najbolja umjetnička ostvarenja u Hrvatskoj za 2015. na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma. 

Priopćenje

16.06. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na svečanosti dodjele priznanja Oskar znanja

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u četvrtak 16. lipnja na svečanosti dodjele priznanja Oskar znanja najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim mentorima za ostvarene izvrsne rezultate na državnim natjecanjima i smotrama održanoj na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. 

Priopćenje

14.06. Svečanost dodjele povelje dopisnog člana HAZU lordu Normanu Fosteru

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u utorak 14. lipnja održana je svečanost dodjele povelje dopisnog člana HAZU lorda Normana Fostera, uglednog britanskog arhitekta svjetskog glasa. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić povelju je uručio Ianu Cameronu Cliffu, otpravniku poslova Veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Hrvatskoj.

Priopćenje

10.06. U Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održana završna školska svečanost V. gimnazije

U Preporodnoj dvorani Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u petak 10. lipnja navečer održana je završna školska svečanost  V. gimnazije iz Zagreba na kojoj je priznanja učenicima koji su osvojili prva mjesta na državnim natjecanjima i onima koji su se plasirali na međunarodna natjecanja uručio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić.

Priopćenje

10.06. Znanstveni simpozij: NOVOSTI U REFRAKTIVNOJ KIRURGIJI OKA

U petak, 10. lipnja s početkom u 14 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se znanstveni simpozij NOVOSTI U REFRAKTIVNOJ KIRURGIJI OKA. 
Simpozij organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Razred za medicinske znanosti, Specijalna bolnica za oftamologiju Svjetlost i Klinika za oftamologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Poziv

Priopćenje

 

09.06. Predavanje prof. dr. sc. Anthony Atale Regenerative Medicine: New approaches to Healthcare

U četvrtak, 9. lipnja 2016., u 16 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14, prof. dr. sc. Anthony Atala, direktor Instituta za regenerativnu medicinu Wake Forest, održat će predavanje Regenerative Medicine: New approaches to Healthcare
Uvodne riječi uputit će akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i prof. dr. sc. Dragan Primorac, predsjednik Međunarodnoga društva primijenjenih bioloških znanosti.

Poziv

09.06. Svečano proglašenje novih članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U četvrtak 9. lipnja s početkom u 11 sati u Akademijinoj palači na Trgu N. Š. Zrinskog 11, održat će se svečanost proglašenja novih članova Akademije, uz prigodnu riječ akademika Zvonka Kusića, predsjednika Hrvatske akademije te prigodni glazbeni program.

Poziv

Biografije novih članova HAZU

Priopćenje

Proglašenje novih članova HAZU 2016. - prezentacija

 

03.06. Glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan primio ravnatelja Indonezijskog instituta znanosti prof. dr. sc. Iskandara Zulkarnaina

Glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan primio je u petak 3. lipnja u palači HAZU ravnatelja Indonezijskog instituta znanosti (LIPI) iz Jakarte prof. dr. sc. Iskandara Zulkarnaina sa suradnicima.

Priopćenje

03.06. Ministrica uprave dr. sc. Dubravka Jurlina Alibegović posjetila Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Ministrica uprave dr. sc. Dubravka Jurlina Alibegović  posjetila je u petak 3. lipnja Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje se sastala s predsjednikom HAZU akademikom Zvonkom Kusićem, potpredsjednikom akademikom Jakšom Barbićem, glavnim tajnikom akademikom Pavlom Rudanom i tajnicom HAZU Marinom Štancl. 

Priopćenje

02.06. Znanstveni skup u čast akademika Petra Strčića

U četvrtak 2. lipnja 2016. s početkom u 10.30 sati na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišna avenija 4, održat će se Znanstveni skup «U čast akademika Petra Strčića. U povodu 80. obljetnice života i 55. obljetnice djelovanja». Suorganizatori skupa su: Filozofski fakultet Sveučilišta Rijeci – Odsjek za povijest, Zavod za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli te Povijesno društvo Rijeka.

Program skupa

 

01.06. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na proslavi dana Hrvatskog katoličkog sveučilišta

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u srijedu 1. lipnja na proslavi Dana Hrvatskog katoličkog sveučilišta i desete godišnjice njegova osnutka. 

Priopćenje

31.05. Povodom Dana Grada Zagreba organiziran turistički razgled Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U povodu 31. svibnja, Dana Grada Zagreba, Turistička zajednica Grada Zagreba organizirala je razgled Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti ta zurističke skupine i građane. 

Priopćenje

30.05. - 31. 10. Izložba "Ostavština Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Arhiva i Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti"

U ponedjeljak 30. svibnja u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu otvorena je izložba "Ostavština Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Arhiva i Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti". Izložbu organiziraju Arhiv i Knjižnica HAZU povodom jubilarne 200. godišnjice Kukuljevićeva rođenja. Izložba se može besplatno razgledati svakog radnog dana od 9 do 15 sati do 31. listopada

Najava za medije

20. 05. Koncert mađarskog orkestra Sebő

U petak 20. svibnja, u 19 sati, u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11, mađarski orkestar Sebő održat će koncert u povodu 450. obljetnice Sigetske bitke. Pozdravne riječi uputit će Nj. E. gosp. József Magyar, veleposlanik Mađarske i akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije.

Program

Za medije

Priopćenje

13.05. Turistički vodiči iz Zagreba posjetili Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

U organizaciji Turističke zajednice Grada Zagreba, u u petak 13. svibnja Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti posjetili su članovi Društva turističkih vodiča Zagreba i Srednjohrvatske makroregije kojima je predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić održao izlaganje pod naslovom Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – čuvar prošlosti i budućnosti. 

Priopćenje

13.05. Glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan primio ugledne antropologe prof. dr. sc. Lindu A. Bennet i prof. dr. sc. Kazuhika Yamamota

Glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan primio je u petak 13. svibnja u palači HAZU prof. dr. sc. Lindu A. Bennet, dugogodišnju predsjednicu Američkog udruženja za primijenjenu antropologiju i prof. dr. sc. Kazuhika Yamamota, uglednog japanskog antropologa koji je 9. svibnja izabran za gostujućeg profesora Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. 

Priopćenje

12. 05. Izbor novih članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U četvrtak 12. svibnja 2016., u 17 sati, u palači Hrvatske akademije na Trgu Nikole Šubića Zrinskog u Zagrebu, održat će se Izborna Skupština Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za nove članove Akademije u kategorijama redoviti članovi, članovi suradnici, dopisni članovi te reizbor članova suradnika.

Poziv za medije

Pregled kandidata

Priopćenje

09.05. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić na proslavi Dana Europe u Karlovcu

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sudjelovao je u ponedjeljak 9. svibnja na proslavi dana Europe u EDIC centru u Karlovcu gdje je na tribini Humanizam i pacifizam - vrijednosti koje ne umiru govorio o akademiku Ivanu Supeku. 

Priopćenje

08.05. Glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan te akademici Marko Šarić i Ivan Gušić na svečanoj akademiji prigodom 71. obljetnice pobjede nad fašizmom

Glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan te akademik Marko Šarić i akademik Ivan Gušić sudjelovali su u nedjelju 8. svibnja na svečanoj akademiji prigodom obilježavanja 71. obljetnice pobjede nad fašizmom i oslobođenja Zagreba te Dana Europe. 

Priopćenje

05.05. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić na otkrivanju reljefa svetog Ivana Pavla II. u Splitu

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić nazočio je u četvrtak 5. svibnja svečanosti otkrivanja reljefa pape svetog Ivana Pavla II. u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu. Reljef je izradio akademski kipar Kuzma Kovačić, a uz akademika Kusića na svečanosti su bili i akademik Radoslav Tomić i akademik Jakša Fiamengo.

Priopćenje

06.05. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić na obilježavanju 50 godina nuklearne medicine u Splitu

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sudjelovao je u petak 6. svibnja na svečanosti obilježavanja 50 godina nuklearne medicine u Splitu održanoj na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Priopćenje

05.05. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti odala počast žrtvama holokausta

Akademik Boris Bućan kao izaslanik predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića sudjelovao je u četvrtak 5. svibnja na središnjoj svečanosti Dana sjećanja na žrtve holokausta (Jom Hašoa), održanoj u organizaciji Židovske općine Zagreb na zagrebačkom groblju Mirogoj kod spomenika Mojsiju.

Priopćenje

29. 04. Proslava Dana HAZU i dodjela Nagrada HAZU

U petak 29. travnja, u 11 sati, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se svečana sjednica u povodu Dana HAZU na kojoj će biti dodijeljene Nagrade HAZU za 2015. godinu.

Program

Dobitnici Nagrade HAZU

Brošura o nagrađenima

Poziv za medije

Priopćenje

28.04. Uoči Dana HAZU na fontanama ispred NSK u Zagrebu projiciran portret Josipa Jurja Strossmayera, rad Vlahe Bukovca

Uoči Dana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koji se slavi u petak 29. travnja, u četvrtak 28. travnja navečer na fontanama ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu bio je projiciran portret biskupa Josipa Jurja Strossmayera, rad Vlahe Bukovca. Najviša hrvatska znanstvena i umjetnička institucija slavi svoj 155.rođendan na dan kad je 29. travnja 1861. Hrvatski sabor jednoglasno prihvatio Strossmayerov prijedlog o osnutku Akademije. 

 

28.04. Glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan primio predsjednika Američke akademije za forenzičke znanosti (AAFS) Johna Gernsa

Glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan primio je u četvrtak 28. travnja predsjednika Američke akademije za forenzičke znanosti (AAFS) Johna Gernsa. 

Priopćenje

28.04. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na proslavi 25. godišnjice osnutka IV. gardijske brigade

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u četvrtak 28. travnja u Splitu na proslavi 25. godišnjice osnutka IV. gardijske brigade. 

Priopćenje

27.04. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić uručio stipendije Nacionalnog programa „Za žene u znanosti“

Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u srijedu 27. travnja u Preporodnoj dvorani HAZU po deseti put su svečano uručene stipendije Nacionalnog programa „Za žene u znanosti“ kojeg organiziraju UNESCO i tvrtka L'Oreal Adria, uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Stipendije je uručio predsjednik izbornog povjerenstva za dodjelu stipendija, predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić.

Priopćenje

25.04. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio slovačkog veleposlanika Jurja Priputena

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u ponedjeljak 25. travnja u palači HAZU slovačkog veleposlanika Jurja Priputena. 

Priopćenje

21.04. Održana sjednica Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u četvrtak 21. travnja održana je sjednica Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke kojem je na čelu predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić.

Priopćenje

20.04. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić boravio u Beču na glavnoj skupštini federacije europskih akademija ALLEA-e

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić boravio je 18. i 19. travnja na glavnoj skupštini federacije europskih akademija (All European Academies, ALLEA) održanoj u Beču u Austrijskoj akademiji znanosti. 

Priopćenje

 

13.04. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio zamjenika ministra kulture NR Kine Dong Weija

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u srijedu 13. travnja u palači HAZU zamjenika ministra kulture Narodne Republike Kine Donga Weija koji boravi u višednevnom službenom posjetu Hrvatskoj. 

Priopćenje

12.-13. 04. DANI OTVORENIH VRATA Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U utorak 12. travnja, u 10 sati, u atriju Palače HAZU na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11, predsjednik Hrvatske akademije akademik Zvonko Kusić otvorit će manifestaciju, a svečanost će biti uveličana prigodnim glazbenim programom na Guarnerijevoj violini King

Program DOV HAZU 2016.

Obavijest

Poziv za medije

Najava DOV 2016.

Priopćenje

 

 

09.04. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić posjetio donje Međimurje

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić boravio je u subotu 9. travnja u posjetu donjem Međimurju u organizaciji Zavičajnog društva „Međimurje“ iz Zagreba. 

Priopćenje

 

04.04. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na proslavi Dana Hrvatske dominikanske provincije

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u ponedjeljak 4. travnja na proslavi Dana Hrvatske dominikanske provincije održanoj u samostanu Kraljice svete Krunice u Zagrebu u sklopu proslave velikog jubileja 800. obljetnice Dominikanskog reda. 

Priopćenje

01.04. Sućut HAZU povodom smrti bivšeg njemačkog ministra vanjskih poslova Hansa Dietricha Genschera

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti izrazila je sućut njemačkom veleposlanstvu u Zagrebu povodom smrti bivšeg njemačkog ministra vanjskih poslova Hansa Dietricha Genschera. 

Priopćenje

31.03. IZJAVA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI POVODOM OSLOBAĐAJUĆE PRESUDE HAAŠKOG TRIBUNALA VOJISLAVU ŠEŠELJU

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti donijela je 31. ožujka 2016. izjavu povodom oslobađajuće presude Haaškog tribunala Vojislavu Šešelju.

IZJAVA

31.03. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Sinišu Kovačića

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u četvrtak 31. ožujka vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Sinišu Kovačića. 

Priopćenje

15.03. Učenici XV. gimnazije iz Zagreba posjetili Memorijalnu sobu nobelovaca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga

Učenici XV. gimnazije iz Zagreba sa svojim profesorom Revikom Nussom posjetili su u utorak 15. ožujka Memorijalnu sobu nobelovaca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti gdje im je o životu, radu i zaslugama dvojice hrvatskih kemičara nobelovaca govorio akademik Vitomir Šunjić. 

Priopćenje

 

22.02. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na proslavi Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u ponedjeljak 22. veljače na proslavi Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice koji se obilježava 22. veljače, na dan kad je 1483. objavljena prva hrvatska tiskana knjiga, Misal po zakonu Rimskoga dvora. 

Priopćenje

20. 02. Svečani koncert OBILJEŽAVANJE OBLJETNICA AKADEMIKA JAKOVA GOTOVCA

U subotu 20. veljače, u 19 sati, u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, održava se svečani koncert OBILJEŽAVANJE OBLJETNICA AKADEMIKA JAKOVA GOTOVCA u povodu 120. obljetnice rođenja i 80. obljetnice praizvedbe opere "Ero s onoga svijeta".

Poziv

Priopćenje

 

16.02. Održana konstituirajuća sjednica Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U utorak 16. veljače održana je konstituirajuća sjednica Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Znanstveno vijeće čine predstavnici svih devet Akademijinih razreda, a predsjednik mu je akademik Vladimir Paar kao predstavnik Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti. Na prvoj sjednici bio je i predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić. 

Priopćenje

15.02. U Hrvatskom novinarskom društvu održana tribina "Strossmayer i novinstvo"

Povodom 200. godišnjice rođenja biskupa i mecene Josipa Jurja Strossmayera, u ponedjeljak 16. veljače u Novinarskom domu u Zagrebu u organizaciji Ogranka umirovljenih novinara Hrvatskog novinarskog društva i Udruge umirovljenika HRT-a održana je tribina "Strossmayer i novinstvo" na kojoj su govorili predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić i glavni tajnik akademik Pavao Rudan. 

Priopćenje

09.02. Potpisan Ugovor o djelovanju Centra za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Vinkovcima

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić i gradonačelnik Grada Vinkovaca dr. Mladen Karlić potpisali su u utorak 9. veljače Ugovor o djelovanju Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima, 47 godina nakon njegova osnutka.

Priopćenje

30.01. Umro akademik Slavko Cvetnić, nekadašnji glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U subotu 30. siječnja u Zagrebu je u 87. godini života umro akademik Slavko Cvetnić, istaknuti hrvatski veterinar i nekadašnji glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Pokop akademika Cvetnića obavljen je u krugu obitelji.

Priopćenje

01.02. U Noći muzeja Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti posjetilo 10.595 posjetitelja, za 54 posto više nego 2015.

U tradicionalnoj manifestaciji Noć muzeja održanoj  u petak 29. siječnja, jedinice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu posjetilo je ukupno 10.595 posjetitelja. U Noći muzeja održanoj 2015. Akademijine jedinice posjetila su ukupno 4832 posjetitelja, tako da je ovogodišnja posjećenost bila za 54 posto viša nego lani.

Priopćenje

29.01. U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti otvorena 11. Noć muzeja

U atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u petak 29. siječnja održana je svečanost otvorenja 11. Noći muzeja. Manifestaciju je otvorila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Priopćenje

29.01. Hrvatski sabor prihvatio Izvješće o radu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u 2014. godini

Hrvatski sabor prihvatio je u petak 29. siječnja Izvješće o radu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u 2014. godini. Za prihvaćanje Izvješća glasalo je 119 zastupnika, a jedan je bio protiv. Rasprava o Izvješću održana je u srijedu 27. siječnja, a zastupnicima ga je predstavio glavni tajnik Akademije akademik Pavao Rudan. 

Priopćenje

29.01. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti sudjeluje u Noći muzeja s pet svojih jedinica

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i ove će godine sudjelovati u tradicionalnoj manifestaciji Noć muzeja sa svojih pet jedinica – s četiri muzejsko-galerijske ustanove i s Knjižnicom Akademije, u petak 29. siječnja. U palači HAZU održat će se i svečanost otvorenja Noći muzeja čija ovogodišnja tema je Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena.

Priopćenje

26.01. U palači HAZU konferencija za novinare u povodu 11. Noći muzeja

U utorak 26. siječnja 2016. u 12 sati u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održat će se konferencija za novinare u povodu 11. Noći muzeja koju organizira Hrvatsko muzejsko društvo u petak 29. siječnja od 18 sati do 1 sat poslije ponoći u više od 200 muzeja, galerija, arhiva, knjižnica i drugih ustanova u kulturi u 100 hrvatskih mjesta. Ovogodišnju Noć muzeja obilježit će tema "Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena", čime će se naglasiti Strossmayerov utjecaj na formiranje pojedinih muzeja i zbirki. Na konferenciji za novinare među ostalima će govoriti i predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić.

Poziv

Priopćenje

15.01. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio predsjednika Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost akademika Daria Vretenara i savjetnika za radnu politiku i zapošljavanje Hrvatske gospodarske komore Davorka Vidovića

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u petak 15. siječnja predsjednika Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost akademika Daria Vretenara i savjetnika za radnu politiku i zapošljavanje Hrvatske gospodarske komore Davorka Vidovića.

Priopćenje

13.01. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio ministra kulture Berislava Šipuša i hrvatskog veleposlanika u Mađarskoj Gordana Grlića Radmana

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sastao se u srijedu 13. siječnja s ministrom kulture Berislavom Šipušem i hrvatskim veleposlanikom u Mađarskoj Gordanom Grlićem Radmanom.

Priopćenje

13.01. U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održana sjednica Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u srijedu 13. siječnja održana je sjednica Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke kojem je na čelu predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić. Na sjednici su među ostalima bili i ministar kulture Berislav Šipuš koji je ujedno i potpredsjednik Povjerenstva te hrvatski veleposlanik u Mađarskoj Gordan Grlić Radman. 

Priopćenje

04.01. Na natječaju Hrvatska lijepa knjiga za odabir najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga za međunarodni natječaj Best Book Design from all over the World i izložbu Book Art International odabrane četiri knjige u izdanju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu privela je kraju natječaj Hrvatska lijepa knjiga raspisan radi odabira najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga za međunarodni natječaj Best Book Design from all over the World, koji će se održati za vrijeme trajanja Sajma knjiga u Leipzigu, te za izložbu Book Art International koja se organizira za trajanja Sajma knjiga u Frankfurtu. Na natječaj je pristiglo rekordnih 130 naslova, a ocjenjivački sud izabrao je 17 knjiga, među kojima su i četiri knjige objavljene u izdanju jedinica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Priopćenje