Izdvajamo 2015.

28.12. Akademik Željko Reiner izabran za predsjednika Hrvatskog sabora

Akademik Željko Reiner, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, izabran je u ponedjeljak 28. prosinca za predsjednika Hrvatskog sabora, čime je konstituiran osmi saziv hrvatskog parlamenta od uvođenja višestranačja i demokracije. Na konstituirajućoj sjednici Hrvatskog sabora nazočan je bio i predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić koji je akademiku Reineru uputio i čestitku na izboru za predsjednika Hrvatskog sabora.

Priopćenje

22.12. U palači HAZU održan tradicionalni Božićni koncert

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu u utorak navečer održan je tradicionalni Božićni koncert na kojem su nastupile violončelistica Monika Leskovar i pijanistica Martina Filjak. Koncert je izravno prenosila Hrvatska televizija, a nazočnima se prije početka koncerta obratio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić.

Priopćenje

10.12. Posjet predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić sastao se u četvrtak 10. prosinca u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu s predsjednikom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademikom Zvonkom Kusićem. 

Priopćenje

27.11. U Osijeku održan znanstveni skup u povodu 200. godišnjice rođenja i 110. godišnjice smrti Josipa Jurja Strossmayera

U organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Osijeku, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, Instituta za novu evangelizaciju „Sveti Ivan Pavao II.”, Družbe “Braća hrvatskoga zmaja”; Matice hrvatske ogranak Osijek, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, u petak 27. studenog u Nadbiskupskom vikarijatu u Osijeku održan je znanstveni skup u povodu 200. godišnjice rođenja i 110. obljetnice smrti Josipa Jurja Strossmayera, biskupa đakovačkog i srijemskog, utemeljitelja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. U ime Hrvatske akademije nazočnima se obratio njen glavni tajnik akademik Pavao Rudan koji je podsjetio na Strossmayerove zasluge za osnutak Akademije.

Priopćenje

 

26.11. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na proslavi 10 godina Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u četvrtak 26. studenog na proslavi 10 godina postojanja i znanstveno-istraživačkog rada Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata održanoj u Hrvatskom državnom arhivu pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. 

Priopćenje

20.11. Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti darovano poprsje akademika Franje Kogoja

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u petak 20. studenog Bredu Kogoj Kapetanić, kćer istaknutog hrvatskog dermatovenerologa i alergologa akademika Franje Kogoja koja je Akademiji darovala poprsje svog oca, rad hrvatskog kipara akademika Vanje Radauša. 

Priopćenje

19.11. U palači HAZU održat će se sedmi sastanak europskog Ministarskog odbora za okoliš i zdravlje (EHMB)

U četvrtak 19. studenog 2015. u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održava se redovni, sedmi sastanak europskog Ministarskog odbora za okoliš i zdravlje (EHMB). Na sastanku će sudjelovati predstavnici Armenije,Gruzije, Litve, Crne Gore, Portugala, Rusije i Hrvatske kao zemlje domaćina.
Glavna je svrha sastanka pregled strateškog smjera Europskog procesa za okoliš i zdravlje i njegovih prioriteta te glavnih događanja u 2015. i 2016. godini, a vezano uz predstojeću šestu Ministarsku konferenciju o okolišu i zdravlju, koja će se održati 2017. godine.

Poziv za medije

19.11. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio mađarskog veleposlanika Józsefa Magyara

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u četvrtak 19. studenog mađarskog veleposlanika u Hrvatskoj Józsefa Magyara i ravnatelja Mađarskog instituta u Zagrebu dr. sc. Dinka Šokčevića. 

Priopćenje

15.11. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić upisao se u knjigu žalosti u francuskom veleposlanstvu povodom terorističkih napada u Parizu

U povodu terorističkih napada u Parizu, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić posjetio je u nedjelju 15. studenog francusko veleposlanstvo u Zagrebu gdje je izrazio sućut veleposlanici Michele Boccoz te se upisao u knjigu žalosti i upalio svijeću. 

Priopćenje

10.11. Pod pokroviteljstvom HAZU u Senju održan Kranjčevićev spomen-dan

Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i u organizaciji Grada Senja i Gradske knjižnice Senj, u utorak 10. studenog u Pučkom otvorenom učilištu Milutina Cihlara Nehajeva u Senju održan je Kranjčevićev spomen-dan kojim je obilježena 150. godišnjica rođenja hrvatskog pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića i 130. godišnjica izlaska prve njegove zbirke pjesama Bugarkinje. 

Priopćenje

05.11. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na predstavljanju Nacionalnog repozitorija završnih radova – ZIR

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u četvrtak 5. studenog na predstavljanju Nacionalnog repozitorija završnih radova – ZIR u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Priopćenje

 

05.11. Na Sveučilištu Sorboni u Parizu održan simpozij o biskupu Josipu Jurju Strossmayeru

U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Centra za povijest 19. stoljeća Sveučilišta Sorbona i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Francuskoj, u Parizu je u četvrtak 5. studenog na Sveučilištu Sorboni održan simpozij povodom 200. obljetnice rođenja biskupa Josipa Jurja Strossmayera.

Priopćenje

04.11. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić sudjelovao u akademskom razgovoru "Blaženi Alojzije Stepinac – katolički uzor čovjekoljublja"

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sudjelovao je u srijedu 4. studenog u akademskom razgovoru (colloquium academicum) na temu Blaženi Alojzije Stepinac – katolički uzor čovjekoljublja održanom u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u kongresnoj dvorani Ekonomskog fakulteta. 

Priopćenje

02.11. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić sudjelovao na predstavljanju rezultata projekta „Zaposlimo Hrvatsku“

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sudjelovao je u ponedjeljak 2. studenog na predstavljanju rezultata projekta HAZU i Hrvatske gospodarske komore „Zaposlimo Hrvatsku“ provedenog pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. 

Priopćenje

01.11. Ernest Fišer dobitnik Nagrade "Dragutin Tadijanović" Zaklade HAZU

Hrvatski pjesnik, književni i likovni kritičar i publicist Ernest Fišer dobitnik je ovogodišnje Nagrade „Dragutin Tadijanović“ koju dodjeljuje Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Svečanost dodjele Nagrade bit će u srijedu 4. studenog u Slavonskom Brodu u sklopu tradicionalne manifestacije Sjećanje na Dragutina Tadijanovića na 110. rođendan ovog istaknutog hrvatskog pjesnika, a laureatu će ju uručiti predsjednik Upravnog odbora Zaklade HAZU akademik Velimir Neidhardt. Dodjeli koja će se održati u Spomen-domu Dragutina Tadijanovića prisustvovat će i ravnateljica Zaklade HAZU Marina Štancl. 

Najava

 

27.10. Proslava 200. obljetnice rođenja biskupa Josipa Jurja Strossmayera

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti obilježit će 200. obljetnicu rođenja svog utemeljitelja i pokrovitelja biskupa Josipa Jurja Strossmayera simpozijem i svečanom akademijom u utorak 27. listopada 2015.u Palači HAZU u Zagrebu. 

Pozivnica

Poziv za medije

Priopćenje

Sažetci izlaganja sa simpozija

20.10. Glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan primio saborskog zastupnika Veljka Kajtazija

Glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan primio je u utorak 20. listopada u palači HAZU zastupnika romske i još 11 nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru Veljka Kajtazija. Tema razgovora bila je organizacija znanstvenog skupa Položaj Roma u Republici Hrvatskoj – Jezik, kultura i književnost Roma koji će se održati u palači HAZU 4. studenog, dan uoči Svjetskog dana romskog jezika.

Priopćenje

05.10. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio predsjednika Uprave Croatia Airlinesa Krešimira Kučka

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u ponedjeljak 5. listopada u palači HAZU predsjednika Uprave Croatia Airlinesa Krešimira Kučka. 

Priopćenje

29.09.-04.10. Središnje obilježavanje "Međunarodne godine svjetlosti 2015." u Hrvatskoj pod nazivom ČOVJEK I SVJETLOST

Središnje obilježavanje "Međunarodne godine svjetlosti 2015." u Hrvatskoj pod nazivom ČOVJEK I SVJETLOST održat će se u Zagrebu, od 29. rujna do 4. listopada 2015., u prostorijama Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i Muzeja suvremene umjetnosti (MSU), u vidu nekoliko različitih, ali usklađenih događanja.

Program

Poziv za medije

26.-27.09. Bijela noć u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Palača Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u subotu 26. rujna ugostit će projekt pod nazivom Anamorfoza III: disperzija krijesnica francuske umjetnice Pascale Peyret. Time će HAZU sudjelovati u svečanosti zatvaranja Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous. 

Poziv i program

Pascale Peyret_Anamorfoza

Bijela noć_Objava za medije

Bijela noć - Fotogalerija

Bijela noć - video

23.09. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti sudjelovat će u manifestaciji Dan Gradske četvrti Donji grad

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u srijedu 23. rujna sudjelovat će u manifestaciji Dan Gradske četvrti Donji grad i za javnost otvoriti svoje prostore na području Donjeg grada. 

Program

Najava

Priopćenje

22.09. Konferencija "Ja umirovljenik 2030. – kako osigurati stabilnu financijsku starost"

U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Jutarnjeg lista, u utorak 22. rujna 2015. u 10 sati u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade u Zagrebu održat će se konferencija "Ja umirovljenik 2030. – kako osigurati stabilnu financijsku starost". Konferenciju će otvoriti predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Pozivnica

Priopćenje

09.09. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio hrvatskog veleposlanika u Brazilu dr. Dragu Štambuka

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u srijedu 9. rujna hrvatskog veleposlanika u Brazilu dr. Dragu Štambuka koji mu je darovao brazilsku poštansku marku s likom Nikole Tesle izdanu u listopadu 2014. 

Priopćenje

18.08. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić izrazio sućut obitelji Arsena Dedića

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić uputio je izraze sućuti obitelji preminulog glazbenika i pjesnika Arsena Dedića.

Priopćenje

08. i 09.08. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić na otvorenju Muzeja Sinjske alke i na jubilarnoj 300. Sinjskoj alci

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić nazočit će u subotu 8. kolovoza svečanosti otvorenja Muzeja Sinjske alke u Sinju, a u nedjelju 9. kolovoza i jubilarnoj 300. Sinjskoj alci.

Najava

03.08. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić na proslavama Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 20. godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluja u Zagrebu i Kninu

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić sudjelovat će na proslavama Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 20. godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluja u Zagrebu i Kninu. 

Priopćenje

25.07. Izjava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti povodom događanja u rješavanju graničnog spora s Republikom Slovenijom

Postupkom Republike Slovenije i arbitra kojeg je imenovala u arbitražu za rješavanje graničnog spora s Republikom Hrvatskom bitno je povrijeđen arbitražni sporazum i učinjena flagrantna povreda temeljnog načela neovisnosti, nepristranosti i suzdržavanja strana u sporu od svakog utjecanja na arbitre izvan pravila postupka na čemu počivaju svi arbitražni postupci. Tim činom i očito neprihvatljivim načinom utjecaja slovenskog arbitra na druge arbitre ugovoreni način arbitriranja izgubio je svaki smisao za ispunjenje zadatka koji je povjeren arbitražnom vijeću. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, poslanje koje je da skrbi o nacionalnom identitetu, smatra svojom dužnošću pozvati na poduzimanje  pravnih radnji u skladu s pravilima međunarodnog prava prijeko potrebnih za očuvanje hrvatskih nacionalnih interesa u rješavanju graničnog spora s Republikom Slovenijom u za to primjerenom pravnom postupku. 

Izjava

14.07.- 14.08. Izložba: GERARD TITUS - CARMEL

U utorak, 14. srpnja u 20 sati u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu i galerije Kula iz Splita otvorit će se izložba francuskog umjetnika Gerarda Titusa - Carmela. Retrospektivnom izložbom prikazat će slike, radove na papiru i grafike u razdoblju od 1991. do 2014. godine.
Izložbu će otvoriti ministar kulture, profesor Berislav Šipuš, u ime Akademije prisutnima će se obratiti akademik Radoslav Tomić, a o umjetniku i njegovu stvaralaštvu više će reći akademik Tonko Maroević i sam autor. Izložba je otvorena za posjet radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 21 sat, subotom od 9 do 13, nedjeljom zatvoreno.

Plakat

13.07. Glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan primio dopisnog člana HAZU prof. dr. sc. Sanjita Kumara Mitru

Glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan primio je u ponedjeljak 13. srpnja u palači HAZU prof. dr. sc. Sanjita Kumara Mitru, elektrotehničkog stručnjaka međunarodnog ugleda iz SAD-a indijskog porijekla, dopisnog člana Razreda za tehničke znanosti HAZU. 

Priopćenje

08.07. Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti darovano faksimilno izdanje Gutenbergove Biblije

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u srijedu 8. srpnja održana je svečanost primopredaje faksimilnog izdanja Gutenbergove Biblije u 42 retka izdane oko 1455. u dva sveska koje je Akademiji darovao hrvatski iseljenik iz Kanade Mihajlo Starčević uručivši svoju donaciju predsjedniku HAZU akademiku Zvonku Kusiću.

Priopćenje

07.07. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio čelnike belgijskog Von Karman Instituta za fluidnu dinamiku

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u utorak 7. srpnja 2015. u palači HAZU čelnike belgijskog Von Karman Instituta za fluidnu dinamiku, predsjednika Upravnog odbora prof. Jean-Pierrea Contzena, člana Kraljevske belgijske akademije znanosti, i direktora prof. Jeana Muylaerta.

Priopćenje

30.06. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na dodjeli priznanja Oskar znanja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u utorak 30. lipnja na svečanosti dodjele priznanja Oskar znanja najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim mentorima za ostvarene izvrsne rezultate na državnim natjecanjima i smotrama održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. 

Priopćenje

30.06. Potpredsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt proglašen za dopisnog člana Slovenske akademije znanosti i umjetnosti

Potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt proglašen je u utorak 30. lipnja u Ljubljani za dopisnog člana Slovenske akademije znanosti i umjetnosti. 

Priopćenje

28.06. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti donirala 2400 svezaka knjiga knjižnicama 64 srednje škole

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u prvih šest mjeseci 2015. donirala je 2400 svezaka knjiga knjižnicama 64 srednje škole iz svih dijelova Hrvatske. 

Priopćenje

19.06. Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić posjetio je u petak 19. lipnja Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje ga je primio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić.

Priopćenje

17.06. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je u srijedu 17. lipnja 2015. Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje se sastala s predsjednikom HAZU akademikom Zvonkom Kusićem, članovima Uprave HAZU te ostalim članovima Akademije. 

Priopćenje

  

 

12.06. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić na međunarodnoj biomedicinskoj konferenciji OMICs in biomedical research u Splitu

U petak 12. lipnja u Splitu se završava međunarodna biomedicinska konferencija OMICs in Biomedical Research započeta 8. lipnja koju su organizirali Mediteranski institut za istraživanje života (MedILS) i Sveučilište u Torontu. Glavni organizatori konferencije su dopisni članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti prof. dr. sc. Miroslav Radman i prof. dr. sc. Igor Štagljar, profesor na Odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku Medicinskog fakulteta Sveučilištu u Torontu, te prof. dr. sc. Mladen Merćep, ravnatelj MedILS-a. Konferenciju je zadnji dan posjetio i predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić. Na konferenciji je sudjelovao  i akademik Slobodan Vukičević s predavanjem na temu Bone morphogenetic proteins in regenerative medicine. Riječ je o najjačoj biomedicinskoj konferenciji ikad održanoj u Hrvatskoj od njenog osamostaljenja na kojoj sudjeluje 120 uglednih znanstvenika s najelitnijih svjetskih sveučilišta iz 15 zemalja. 

Priopćenje

08.06. Oskar znanja dodijelit će se u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u ponedjeljak 8. lipnja ravnateljicu Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranku Žarković Pečenković. Tijekom susreta dogovoreno je da će se dodjela priznanja Oskar znanja održati krajem lipnja u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. 

Priopćenje

07.06. Umro akademik Hrvoje Babić

U nedjelju 7. lipnja u Zagrebu je u 86. godini života umro akademik Hrvoje Babić, istaknuti hrvatski znanstvenik na području elektronike, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu. Sprovod akademika Babića bit će u četvrtak 11. lipnja u 15.50 sati na groblju Mirogoj u Zagrebu.

Priopćenje

Osmrtnica

03.06. Predsjednik Makedonske akademije znanosti i umjetnosti akademik Vlado Kambovski posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Predsjednik Makedonske akademije znanosti i umjetnosti (MANU) akademik Vlado Kambovski posjetio je u srijedu 3. lipnja Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje ga je primio glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan. Sastanku se pridružio i predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, a nazočne su bile i tajnica HAZU Marina Štancl i voditeljica Odjela za međunarodnu suradnju HAZU Jelena Đukić.

Priopćenje

 

21.5. Predstavljanje projekta: HRVATSKA TEHNIČKA ENCIKLOPEDIJA: povijest i razvoj tehnike u Hrvatskoj - hrvatska tehnička baština

U četvrtak 21. svibnja u 18 sati u u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Josipa Jurja Strossmayera 14 u Zagrebu, održat će se predstavljanje projekta HRVATSKA TEHNIČKA ENCIKLOPEDIJA

Uvodno će govoriti akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije, pozdravne riječi uputit će prof. dr. sc. Vladimir Andročec, predsjednik Akademije tehničkih znanosti Hrvatske i dr. sc. Antun Vujić, glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, a doc. dr. sc. Zdenko Jecić, glavni urednik Hrvatske tehničke enciklopedije, održat će predavanje ENCIKLOPEDIZACIJA NACIONALNE TEHNIČKE BAŠTINE.

Poziv

Priopćenje


 

 

19. 05. Svečana akademija u povodu 100. OBLJETNICE ROĐENJA AKADEMIKA IVANA SUPEKA

U utorak, 19. svibnja s početkom u 19 sati u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu svečana akademija u povodu 100. OBLJETNICE ROĐENJA AKADEMIKA IVANA SUPEKA.
Svečanu akademiju organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Sveučilište u Zagrebu i Institut Ruđer Bošković.

POZIV

PRIOPĆENJE

 

13.05. U HAZU predstavljena knjiga 50 godina 50 priča

U Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u srijedu 13. svibnja javnosti je predstavljena knjiga 50 godina 50 priča urednika prof. dr. sc. Tomislava Sabljaka, člana suradnika HAZU. Promocija je održana u sklopu proslave 50. godišnjice natječaja Kratka priča Večernjeg lista kojoj su pokrovitelji HAZU i Ministarstvo kulture. Na promociji je govorio i predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić.

Priopćenje

13.05. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio predsjednika Akademije znanosti i umjetnosti Kosova Hivzija Islamija

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u srijedu 13. svibnja predsjednika Akademije znanosti i umjetnosti Kosova Hivzija Islamija. 

Priopćenje

05.05. Slovački ministar obrazovanja, znanosti, istraživanja i sporta Juraj Draxler posjetio HAZU

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u utorak 5. svibnja2015. ministra obrazovanja, znanosti, istraživanja i sporta Slovačke Jurja Draxlera koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. 

Priopćenje

05.05. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u utorak 5. svibnja ministra znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedrana Mornara kojem je to bio prvi službeni posjet Akademiji od preuzimanja ministarske dužnosti.Akademik Kusić je ministra Mornara obavijestio o ustroju i djelovanju HAZU i istaknuo dosadašnju suradnju s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta. Na sastanku je dogovoreno intenziviranje suradnje Akademije i Ministarstva u cilju promicanja znanosti i njene uloge u društvu. 

Priopćenje

29.04. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić u Sisku održao predavanje o Josipu Jurju Strossmayeru

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić održao je u srijedu 29. travnja u Velikom kaptolu u Sisku predavanje o utemeljitelju Akademije biskupu Josipu Jurju Strossmayeru, upravo na Dan Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i 154. godišnjicu njenog osnutka.

Priopćenje

29.04. Proslava Dana Hrvatske akademije i dodjela Nagrada Hrvatske akademije

U srijedu 29. travnja u 11 sati u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11, održat će se svečana sjednica u povodu Dana Hrvatske akademije i dodjela Nagrada Hrvatske akademije za 2014. godinu.

Program

Dobitnici Nagrade HAZU za 2014.

Informacije o dobitnicima Nagrade HAZU

Poziv za medije

Priopćenje

Govor predsjednika HAZU

 

26.04. Izaslanstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti odalo počast žrtvama logora u Jasenovcu

Izaslanstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koje su činili glavni tajnik akademik Pavao Rudan i tajnik Razreda za prirodne znanosti akademik Ivan Gušić prisustvovalo je u nedjelju 26. travnja komemoraciji povodom 70. obljetnice proboja zatočenika ustaškog koncentracijskog logora u Jasenovcu. Akademik Rudan i akademik Gušić odali su počast žrtvama jasenovačkog logora polaganjem vijenca kod spomenika Cvijet.

Priopćenje

23.04. Proslava 100-te obljetnice rođenja akademika Ivana Supeka

U četvrtak, 23. travnja s početkom u 9.30 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održat će se skup u povodu obilježavanja 100-te obljetnice rođenja akademika Ivana Supeka. Skup će pozdraviti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić.

Poziv

Priopćenje

 

20.04. Otvorenje Memorijalne sobe nobelovaca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga

U ponedjeljak 20. travnja u 18 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14, održat će se svečano otvorenje Memorijalne sobe nobelovaca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga.

Nakon uvodnih govora akademika Zvonka Kusića, predsjednika Hrvatske akademije i akademika Andreja Dujelle, tajnika Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Akademije, predavanja će održati akademik Vitomir Šunjić i akademik Mladen Žinić.

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

 

09.-13.02. Bugarska akademija znanosti proslavit će 200. godišnjicu rođenja Josipa Jurja Strossmayera

Bugarska akademija znanosti u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti i hrvatskim veleposlanstvom u Bugarskoj proslavit će 200. godišnjicu rođenja biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Od 9. do 13. veljače u Sofiji će se u organizaciji Instituta za balkanistiku Bugarske akademije znanosti održati jubilarni tjedan „200 godina od rođenja biskupa Josipa Jurja Strossmayera i bugarsko-hrvatski znanstveni i kulturni odnosi“.

Najava

05.02. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić na otvorenju izložbe o Josipu Jurju Strossmayeru u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u četvrtak 5. veljače na otvorenju izložbe postavljene u povodu 200. obljetnice rođenja biskupa Josipa Jurja Strossmayera u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Priopćenje

04.02. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić odat će počast Josipu Jurju Strossmayeru u Đakovu i Osijeku

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić u srijedu 4. veljače položit će vijenac na grob utemeljitelja Akademije biskupa Josipa Jurja Strossmayera u kripti katedrale svetog Petra u Đakovu na 200. godišnjicu njegova rođenja. Akademik Kusić u srijedu će također sudjelovati i na svečanoj akademiji Lik i djelo Josipa Jurja Strossmayera koja će se održati u njegovom rodnom Osijeku u Hrvatskom narodnom kazalištu, u organizaciji Grada Osijeka i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, gdje će održati prigodan govor.

Najava

Priopćenje