Izdvajamo 2013.


 


 

19. i 20. studenoga Dani otvorenih vrata Hrvatske akademije

U utorak 19. studenoga u 10 sati manifestaciju će uvodnim obraćanjem otvoriti akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije.

Riječ domaćina Dana otvorenih vrata HAZU

U utorak i srijedu, 19. i 20. studenoga, od 10 do 19 sati u tridesetak znanstvenoistraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica Akademije u Zagrebu i četrnaest gradova Hrvatske održat će se raznovrsne prezentacije, promocije i predavanja kojima će akademici, znanstvenici i umjetnici pojedinih jedinica približiti posjetiteljima znanstvenu, kulturnu i umjetničku djelatnost Hrvatske akademije.

 

 

Priopćenje

 

 

12. 11. Akademik Pavao Rudan izabran za potpredsjednika EMAN-a

Glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan na Općoj skupštini održanoj 12. studenoga na Malti izabran je za potpredsjednika Europske akademske mediteranske mreže (EMAN).

 

Priopćenje

28.06. Svečana sjednica i prigodni koncert u povodu ulaska Republike Hrvatske u  članstvo Europske unije

 

U petak 28. lipnja u 11 sati, u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Zrinskom trgu 11, održat će se svečana sjednica i prigodni koncert u povodu ulaska Republike Hrvatske u članstvo Europske unije.
 

Govor akademika Zvonka Kusića, predsjednika Hrvatske akademije
znanosti i umjetnosti

Priopćenje

 

  

    

 


 

 

26. 06. Proslava stotog rođendana akademika Vladimira Iblera

 

U srijedu 26. lipnja u 14 sati u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Zrinskom trgu 11, održat će se proslava 100. rođendana akademika Vladimira Iblera.

 

29.05. Izjava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

IZJAVA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI POVODOM PRESUDE  MEĐUNARODNOG KAZNENOG SUDA ZA BIVŠU SFRJ U PREDMETU PRLIĆ I OSTALI

 

06.05. Svečanost u povodu dodjele Nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti prof. emeritus Ivi Lukežić

 

U ponedjeljak 6. svibnja 2013. u 12 sati u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, Ružićeva 5/I, održat će se svečanost u povodu dodjele Nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti prof. emeritus Ivi Lukežić.
Uz prigodne riječi akademika Petra Strčića, voditelja Zavoda i Željka Lambaše, načelnika Općine Čavle, o nagrađenome znanstvenom djelu prof. emeritus Ive Lukežić govorit će: red. prof. dr. sc. Silvana Vranić, član suradnik HAZU, izv. prof. dr. sc. Sanja Zubčić i dr. sc. Sanja Holjevac.

Pozivnica

 Objava za medije

 

 

29.04. Proslava Dana Hrvatske akademije i dodjela nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U ponedjeljak 29. travnja u 11 sati u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zrinski trg 11, održat će se svečana sjednica u Povodu Dana Hrvatske akademije i dodjela nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Program
 
 

Dobitnici nagrada HAZU za 2012. godinu

Dobitnik nagrade HAZU za 2012. godinu za područje društvenih znanosti:

dr.sc. Zoran Ladić

Dobitnici nagrade HAZU za 2012. godinu za područje prirodnih znanosti i matematike:

prof. dr. sc. Dražen Adamović

prof. dr. sc. Jakov Dulčić

Dobitnica nagrade HAZU za 2012. godinu za područje medicinskih znanosti:

dr.sc. Nela Pivac

Dobitnica nagrade HAZU za 2012. godinu za područje filoloških znanosti:

dr. sc. Iva Lukežić, prof. emeritus

Dobitnica nagrade HAZU za 2012. godinu za područje književnosti:

prof. dr. sc. Dubravka Oraić Tolić

Dobitnica nagrade HAZU za 2012. godinu za područje glazbene umjetnosti:

dr.sc. Davorka Radica

Dobitnica nagrade HAZU za 2012. godinu za područje tehničkih znanosti:

prof.dr. sc. Sanja Steiner

 

Objava za medije

 

29.04. Koncert za Dan Akademije

U ponedjeljak 29. travnja u 19 sati u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Guarnerijevoj violini King nastupit će mlada violinistica iz Petrograda Ekaterina Frolova, uz klavirsku pratnju pijanista Vesselina Staneva iz Sofije.

16.04.

Potpisivanje Ugovora o osiguravanju uvjeta za rad i financiranju Zavoda za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu u Rijeci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Opširnije

Zagreb, 14. ožujka 2013.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, povodom izbora novog poglavara Katoličke crkve, uputio je papi Franji čestitku sljedećeg sadržaja:

"Iskreno i punoga srca Vam čestitam na izboru za 266. rimskoga biskupa sa željom da Vaš pontifikat bude blagoslovljen i plodonosan u ostvarivanju postulata mira, humanizma i socijalne pravde.
Radujem se vremenu koje predstoji sa Vama, Sveti Oče, na čelu Katoličke crkve, te Vas molim da primite izraze podrške, odanosti, nade i ljubavi."

 

 


 

HUMBOLDTOVCI IZ HRVATSKE AKADEMIJE
ZNANOSTI I UMJETNOSTI

 


novelirano: 30. travnja 2014.
postavljeno: 17. listopada 2011.
urednica: D. Torbica
postavlja i: Ninja Ivanuš