Izdvajamo 2012.

21. prosinca

Božićni koncert u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

 

20. prosinca

Redovita skupština i blagdansko primanje Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

 

 

18. studenoga

16. studenoga

Izjava HAZU u povodu presude hrvatskim generalima


16. listopada

Šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren održao je utorak u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti predavanje o Hrvatskoj u EU. Uvodnu riječ održao je predsjednik Hrvatske akademije akademik Zvonko Kusić. Nakon predavanja voditelja delegacije Europske unije, o specifičnostima ulaska  u EU na primjeru Danske govorio je i veleposlanik Kraljevine Danske gospodin Bo Eric Weber.

 

20. srpnja

Glavni tajnik UN-a Nj.E. Ban Ki-moon posjetio je Školu narodnog zdravlja "Andrija Štampar"
 

Rad i zasluge akademika Andrije Štampara, osnivača Škole, bivšeg predsjednika Akademije i jednog od utemeljitelja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), predstavio je i predsjednik Hrvatske akademije akademik Zvonko Kusić.

 

18. srpnja
 

na konferenciji za medije u velikoj u velikoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti predsjednik Hrvatske akademije predstavio je polugodišnji rad Akademije i njezinih članova. Druženje predstavnika medija, članova Uprave te tajnika i predstavnika svih devet razreda Akademije nastavljeno je u salonima.
 

Opširnije

 

 HINAVečernji list  ; Slobodna Dalmacija 

 

09. srpnja

u 10 sati održana je konferencija za novinare o dodjeli sredstava Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za 2012. godinu

Objava za medije

 

12. lipnja

U utorak 12. lipnja u 11 sati u atriju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti svečano proglašenje novih članova Hrvatske akademije.

SVEČANO PROGLAŠENJE NOVIH ČLANOVA
HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI

 

6. lipnja

Njegova Uzoritost kardinal Raffaele Farina, SDB, glavni arhivar (Vatikanskih tajnih arhiva) i glavni bibliotekar (Vatikanske apostolske biblioteke) Svete Rimske Crkve,  posjetio je danas Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti (HAZU) gdje je razgovarao s glavnim tajnikom HAZU akademikom Pavlom Rudanom, a obišao je i Strossmayerovu galeriju starih majstora.


 

29. svibnja,

s početkom u 11 sati, u Preporodnoj dvorani palače Narodnoga doma u Opatičkoj 18, Zagreb održana je: Prva tematsku sjednicu HAZU - Predstavljanje slavonskih jedinica Hrvatske akademije i predavanju akademkinje Milena Žic-Fuchs: Nove smjernice u EU izvorima financiranja znanstvenih projekata.

 
 

10. svibnja

u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održana je Izborna skupština na kojoj su izabrani novi članovi Akademije u kategorijama članstva redoviti član, dopisni član i član suradnik.

 

Opširnije

 

 

26. travnja

Svečanom sjednicom obilježen Dan HAZU i dodijeljene nagrade za 2011. godinu - HINA
 Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić

Uzvanici - Dan HAZU i dodjela nagrada

Martin Drausnik

Branka Kovač dobitnica Nagrade HAZU za 2011. godinu

Goran Durn dobitnik Nagrade HAZU za 2011. godinu

Bojan Polić dobitnik Nagrade HAZU za 2011. godinu

Katarina Horvat-Levaj dobitnica Nagrade HAZU za 2011. godinu

Miro Gavran dobitnik Nagrade HAZU za 2011. godinu

Mirjana Repanić-Braun dobitnica Nagrade HAZU za 2011. godinu

Berislav Šipuš dobitnik Nagrade HAZU za 2011. godinu

Zahvala prof. Berislava Šipuša u ime svih dobitnika Nagrade HAZU za 2011. godinu

 

19. travnja

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Akademija znanosti Instituta Francuske (Académie des sciences Institut de France) potpisale su sporazum o znanstvenoj suradnja.

Opširnije


 

10. travnja

Lord Robert Skidelsky posjetio je Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti
 

27. ožujka 2012.

 
u 17 sati u Akademijinoj palači na Zrinskom trgu 11 održano je REDOVITO ZASJEDANJE SKUPŠTINE Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Akademik Zvonko Kusić, predsjednik izvijestio je o radu Hrvatske akademije u proteklom razdoblju između dviju Skupština. Akademik Pavao Rudan podnio je Izvješće o radu Hrvatske akademije u godini 2011., Financijsko izvješće o poslovanju Hrvatske akademije u godini 2011. te Financijski plan Hrvatske akademije za godinu 2012.

Riječ akademika Pavla Rudana glavnog tajnika


27. ožujka

Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na redovitoj sjednici, održanoj 27. ožujka 2012., prihvatilo je kandidate za nove članove Hrvatske akademije. Zasjedanje izborne Skupštine Hrvatske akademije na kojoj će se birati predloženi kandidati, održat će se u četvrtak 10. svibnja 2012. u palači Hrvatske akademije u Zagrebu.

 PRIJEDLOG KANDIDATA
ZA NOVE ČLANOVE HAZU

 

13. ožujka 2012.

Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović primio je danas predstavnike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti - HINA

 

28. veljače 2012.

Zagreb, 28. veljače 2012. – U okviru programa posjeta Saboru Republike Hrvatske, Nj.E. gđa Ene Ergme, predsjednica Parlamenta Republike Estonije (Riigikogu) s pratnjom danas je posjetila Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti.
 

10. veljače 2012.

Potpisano pismo namjere za pokretanje HRT3
  • 10. veljače 2012. (Hina) - Hrvatska radiotelevizija (HRT) i šest nacionalnih institucija i udruga potpisali su danas pismo namjere o suradnji u osmišljavanju programa u sklopu specijaliziranoga televizijskog kanala radnog naziva HTV3 na kojem će se prikazivati sadržaji vezani uz kulturu, obrazovanje i znanost.
  •  

 

26. siječnja

U četvrtak, 26. siječnja 2012. u 18 sati u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zagreb, Zrinski trg 11, PRISJEĆANJE NA MIROSLAVA KRLEŽU povodom tridesete godišnjice smrti otvaranjem izložbe PET KRLEŽINIH PORTRETA JOSIPA VANIŠTE.
 
 

 

 

19. siječnja

19. siječnja 2012.  Izjava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti o Referendumu radi pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Izjava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

 

 

 

9. siječnja 2012.

U ponedjeljak 9. siječnja akademiku Eugenu Topolniku je povodom njegovog 100. rođendana, u njegovu domu uručeno odlikovanje predsjednika Republike Hrvatske – Red Danice Hrvatske s likom Ruđera Boškovića.

OBAVIJEST ZA MEDIJE

OSOBNA STRANICA AKADEMIKA TOPOLNIKA

 

4. siječnja 2012.

 

Zagreb, 4. siječnja 2012. – U povodu medijskih napisa i neutemeljenih komentara u kojima se upitnom nastoji prikazati pravomoćna sudska presuda o vlasništvu nad slikom Mlada patricijka Vlahe Bukovca, izjavljujemo da Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, kao vlasnik umjetnina, ne dovodi u pitanje njihovo izlaganje javnosti, a najmanje je namjera Akademije da se njezine umjetnine iznesu iz Moderne galerije.

 

 
 

novelirano:  21. prosinca 2011.
postavljeno: 17. listopada 2011.
urednica: D. Torbica