IZDVAJAMO

21.03. 3. sjednica Sekcije za preradu nafte i predavanje dr. sc. Branka Vuka "Odnosi i trendovi u energetskom sustavu Hrvatske do 2016."

U srijedu 21. ožujka 2018. u 11 sati u dvorani knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Strossmayerov trg 14, Zagreb, održat će se 3. sjednica Sekcije za preradu nafte Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU na kojoj će dr. sc. Branko Vuk održati predavanje na temu Odnosi i trendovi u energetskom sustavu Hrvatske do 2016. 

Poziv

16.03. 3. hrvatski vaskularni dan Abeceda vaskularne medicine

U petak 16. ožujka 2018. s početkom u 9 sati u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Opatička 18, u Zagrebu, održat će se 3. hrvatski vaskularni dan Abeceda vaskularne medicine. Organizatori skupa su Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije  znanosti i umjetnosti, Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice, Hrvatsko kardiološko društvo te Scientific programme endorsed by the ESC Working Group  on Aorta and Peripheral Vascular Diseases, a predsjednik Organizacijskog odbora je prof. dr. sc. Mislav Vrsalović.

Poziv

Priopćenje

15.03. Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio članove Uprave Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je u četvrtak 15. ožujka u Banskim dvorima članove Uprave Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti predvođene predsjednikom akademikom Zvonkom Kusićem. 

Priopćenje

Jutarnji.hr

Direktno.hr

Nacional.hr

15.03. Utemeljiteljska skupština Sekcije za geologiju, geofiziku i geokemiju i Sekcije za naftno rudarstvo Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku

U četvrtak, 15. ožujka 2018. godine u 11 sati u dvorani knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Strossmayerov trg 14, Zagreb, održat će se utemeljiteljska skupština Sekcije za geologiju, geofiziku i geokemiju i Sekcije za naftno rudarstvo Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku. 

Poziv

14.03. Simpozij o istraživanjima i bolestima mozga

U srijedu 14. ožujka 2018. s početkom u 9.30 sati, u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Opatička 18 u Zagrebu, održat će se simpozij o istraživanjima i bolestima mozga, u okviru međunarodne kampanje „Tjedan mozga“ (Brain Awareness Week).

Pozivnica

14.03. XV. kolokvij HAZU i HRZZ - akademik Davor Miličić: Istraživanja reaktivnosti trombocita u različitim srčanožilnim bolestima

U srijedu, 14. ožujka 2018. u 14 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14, Zagreb,  održat će se XV. Kolokvij Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatske zaklade za znanost na kojem će akademik Davor Miličić održati predavanje na temu Istraživanja reaktivnosti trombocita u različitim srčanožilnim bolestima.

Poziv

Priopćenje

13.03. Predstavljanje knjige Leksikon hrvatskoga srednjovjekovlja

U utorak 13. ožujka 2018. u 12 sati u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu, održat će se predstavljanje knjige Leksikon hrvatskoga srednjovjekovlja priređivača akademika Franje Šanjeka i dr.sc. Branke Grbavac u izdanju Školske knjige. 

Pozivnica

Poziv za medije

Priopćenje

12.03. Predstavljanje projekata Hrvatske zaklade za znanost

U ponedjeljak 12. ožujka 2018. s početkom u 11 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se predstavljanje projekata Hrvatske zaklade za znanost.

Poziv

Priopćenje

09.03. Umro Milko Kelemen, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Istaknuti hrvatski skladatelj Milko Kelemen, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, umro je u četvrtak 8. ožujka u Stuttgartu u 94. godini života.

Priopćenje

08.03. Okrugli stol Europska budućnost hrvatskog građanskog pravosuđa

Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizira okrugli stol Europska budućnost hrvatskog građanskog pravosuđa koji će se održati u četvrtak 8. ožujka 2018. u velikoj dvorani Palače Akademije u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11 s početkom  u 10 sati. 

Poziv

Poziv za medije

Priopćenje

07.03. Kolokvij Inovacije u medicini VII – Znanstveni centar izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu

U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Sveučilišta u Zagrebu u srijedu 7. ožujka 2018. u 11 sati u auli Sveučilišta u Zagrebu održat će se kolokvij Inovacije u medicini VII – Znanstveni centar izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu.

Poziv

Priopćenje

06. 03. Glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan dobio priznanje Veleposlanstva Republike Bugarske

Glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan primio je u utorak 6. ožujka priznanje Veleposlanstva Republike Bugarske koje mu je dodijelila veleposlanica Tanja Dimitrova. 

Priopćenje

 

28.02. Umro dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti prof. dr. sc. Werner Welzig

Dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti prof. dr. sc. Werner Welzig, bivši predsjednik Austrijske akademije znanosti, umro je u ponedjeljak 26. veljače 2018. u 83. godini života. Za dopisnog člana HAZU, u Razredu za književnost, izabran je 1994. 

27.02. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio rektora Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zorana Tomića

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u utorak 27. veljače 2018. rektora Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zorana Tomića.

Priopćenje

24.02. - 30.04. Izložba Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU KAŠTEL NA VRHUNCU u KBC Sestre milosrdnice

Od 24. veljače do 30. travnja 2018. u Klinici za urologiju KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu može se razgledati izložba KAŠTEL NA VRHUNCU: Oglašavanje i ambalaža lijekova tvornice Kaštel u Zagrebu 1930-ih i 1940-ih u organizaciji Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU. 

23.02. SIMPOZIJ AKADEMICI U HRVATSKOM LIJEČNIČKOM ZBORU

U petak 23. veljače u 17 sati u Hrvatskom liječničkom zboru, Pavla Šubića 9 u Zagrebu, održat će se tradicionalni simpozij AKADEMICI U HRVATSKOM LIJEČNIČKOM ZBORU. Predavanja će održati predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić (Bolesti štitnjače – hipotireoza), akademik Željko Cvetnić (Nadzor, dijagnostika i suzbijanje važnih zoonoza u životinja) i akademik Marko Pećina (Kanalikularni sindromi u športaša). 

Priopćenje

23.02.ZNANSTVENI SKUP "POUKE HAŠKOGA TRIBUNALA: ŠTO SE HTJELO, A ŠTO SE POSTIGLO?"

Znanstveno vijeće za mir i ljudska prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizira znanstveni skup
POUKE HAŠKOGA TRIBUNALA: ŠTO SE HTJELO, A ŠTO SE POSTIGLO? u petak, 23. veljače 2018., u 11 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11.

Poziv

Priopćenje

21.02. XIV. kolokvij HAZU i HRZZ - prof. dr. sc. Zoran Herceg: NOVE NETERMIČKE METODE OBRADE HRANE

U srijedu, 21. veljače 2018. u 14 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti,
Strossmayerov trg 14, Zagreb,  održat će se XIV. Kolokvij Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatske zaklade za znanost na kojem će prof. dr. sc. Zoran Herceg s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održati predavanje na temu NOVE NETERMIČKE METODE OBRADE HRANE.

Poziv

19.02. Utemeljiteljska skupština tri sekcije Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU i predavanje mr. sc. Rudolfa Stracaboška "KOMPLEKSNOST POSTROJENJA PROIZVODNJE ELEKTRIČNE ENERGIJE"

U ponedjeljak, 19. veljače 2018. godine u 11 sati u dvorani knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14, Zagreb, održat će se utemeljiteljska skupština tri sekcije Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU, a tom će prigodom mr. sc. Rudolf Stracaboško održati predavanje na temu "KOMPLEKSNOST POSTROJENJA PROIZVODNJE ELEKTRIČNE ENERGIJE". 

Poziv

Poziv za medije

15.02. Predavanje dr. sc. Vladimira Sokola „Rođenje Europe“ , 790./791. – 795. – 800. – 812. ili Kada i odakle su došli Hrvati, Nova europska povijesna paradigma

U četvrtak, 15. veljače 2018. s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu održat će se predavanje dr. sc. Vladimira Sokola „Rođenje Europe“ , 790./791. – 795. – 800. – 812. ili Kada i odakle su došli Hrvati, Nova europska povijesna paradigma.

Pozivnica

Poziv za medije

Priopćenje

14.02. Predstavljanje Crtačkog dnevnika Ane Feiner-Žalac

U srijedu 14. veljače u 13 sati u Knjižnici HAZU, na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu, održat će se predstavljanje Crtačkog dnevnika Ane Feiner-Žalac. Na predstavljanju će govoriti predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, akademik Tonko Maroević, Vanja Babić, likovni kritičar. akad. slik. i grafičarka  Ana Feiner-Žalac te mr.sc. Slavica Marković, urednica edicije.

 

 

Poziv za medije

Priopćenje

12.02. Konferencija za novinare: Nakladnička djelatnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u 2017. godini

U ponedjeljak 12. veljače 2018. u 11 sati u maloj dvorani palače HAZU na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 održat će se konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljena Nakladnička djelatnost HAZU u 2017. godini.
Konferenciju će otvoriti predsjednik Akademije akademik Zvonko Kusić, a voditi glavni tajnik akademik Pavao Rudan, koji će predstaviti nekoliko izdvojenih izdanja. O publikacijama iz svih grana znanosti i umjetnosti govorit će tajnici ili predstavnici Akademijinih razreda.

Poziv

Priopćenje

Nakladnička djelatnost HAZU 2017.

 

09. i 10.02. Znanstveni skup „Nelagoda u kulturi 21. stoljeća – psihodinamska rasprava“

Pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 9. i 10. veljače 2018. u Knjižnici HAZU, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, održat će se znanstveni skup „Nelagoda u kulturi 21. stoljeća – psihodinamska rasprava“. Organizatori skupa su  Znanstveno  vijeće  za  antropologijska  istraživanja,  Hrvatsko  društvo  za personologiju,  poremećaje  ličnosti  i  poremećaje  hranjenja,  Hrvatsko  društvo  za psihoanalitičku  psihoterapiju,  Klinika  za  psihijatriju  Medicinskog  fakulteta  Sveučilišta  u Zagrebu  i  Kliničkog  bolničkog  centra  Zagreb,  Centar  za  unaprjeđenje  mentalnog  zdravlja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko psihoanalitičko društvo. 

Poziv

Priopćenje

 

08.02. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić i glavni tajnik akademik Pavao Rudan primili načelnicu Službe Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Marinu Vukičević

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić i glavni tajnik akademik Pavao Rudan primili su u četvrtak 8. veljače u palači HAZU načelnicu Službe Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Marinu Vukičević. 

Priopćenje

08.02. Okrugli stol "Pravni okvir za luke nautičkog turizma"

Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava i Jadranski zavod Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organiziraju okrugli stol na temu Pravni okvir za luke nautičkog turizma koji će se održati u četvrtak, 8. veljače 2018. u velikoj dvorani palače HAZU u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, s početkom u 10 sati.

Poziv

Poziv za medije

07.02. XIII. Kolokvij HAZU i HRZZ - dr. sc. Jelena Budak: Utjecaj zabrinutosti na odluke i ponašanje korisnika interneta

U srijedu, 7. veljače 2018. s početkom u 14 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu, održat će se XIII. Kolokvij Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatske zaklade za znanost na kojem će dr. sc. Jelena Budak s Ekonomskog  instituta u Zagrebu govoriti o utjecaju zabrinutosti na odluke i ponašanje korisnika interneta.

Poziv