Vladimir Strugar

Datum rođenja:

  • 19.11.1946

Mjesto rođenja:

  • Bjelovar

Adrese:

  • Adresa: Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru - A. B. Šimića 1/I, 43000, 43000 Bjelovar

Telefoni:

  • Telefon: +385(0)(43)221549

E-mail adrese:

Akademske titule:

  • doktor znanosti

Funkcije u Akademiji:

  • upravitelj - Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru (03.12.2005. - ...)

Članstvo u Akademiji:

  • član suradnik - Razred za društvene znanosti (2018. - ...)

 

 

Vladimir STRUGAR rođen je 1946. u Bjelovaru. Godine 1991. na Filozofskom fakultetu u Rijeci doktorirao je na temu Opće pedagoške osobine nastavnika kao determinante efikasnosti obrazovanja. Cijeli svoj život i znanstveni rad posvetio je obrazovanju i pedagogiji kao vrstan profesor, odgajatelj u školama i prosvjetnim institucijama ili kao odgovorni organizator razvoja hrvatskoga obrazovanja, pa je 2000. – 2003. obavljao i dužnost ministra obrazovanja i znanosti Republike Hrvatske.

Ostvario je velik pedagoški znanstveno-stručni opus napisavši dosad 19 knjiga i 12 udžbenika te više od 300 znanstvenih i stručnih članaka.

Osobite prinose hrvatskom obrazovanju i pedagogijskim znanostima Vladimir Strugar ostvario je na području unapređivanja teorijskog proučavanja i empirijskog istraživanja uloge učitelja, njegovih kompetencija, pedagoškoga rada i društvenoga položaja; unapređivanja proučavanja položaja i uloge učenika, pogotovo na području zamjećivanja i daljnjeg obrazovanja nadarene djece; unapređivanja proučavanja kurikuluma i kurikularnih promjena; zapaženo se bavio i proučavanjem povijesti školstva i obrazovanja, unapređivanjem hrvatske školske pedagogije i organiziranosti pedagoga i učitelja; velik je doprinos Vladimira Strugara i na popularizaciji hrvatske pedagogije.