Meni osobnih stranica


Stevo Julius

Datum rođenja:

  • 1929

Mjesto rođenja:

  • Kovin

E-mail adrese:

Akademske titule:

  • profesor doktor znanosti

Institucije:

  • redoviti profesor - Medicinski fakultet Sveučilišta države Michigan

Članstvo u Akademiji:

  • dopisni član - Razred za medicinske znanosti (10.05.2012. - ...)

Adresa:
University of Michigan
Dept. of Internal Medicine
Division of Cardiovascular Medicine
1500 E Medical Center Drive
SPC 5853  Ann Arbor
Michigan
SAD
 

     Stevo JULIUS rođen je 1929. godine, 1953. je diplomirao, a 1964. je obranio disertaciju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je kao specijalist interne medicine i asistent u Internoj klinici Rebro radio do 1964. godine. Tada je otišao na Sveučilište države Michigan u Ann Arbor u SAD, gdje bio voditelj Odsjeka za hipertenziju i nastavnik više od 40 godina. Istraživački interes profesora Juliusa usmjeren je na područje patofiziologije ranih faza arterijske hipertenzije i metaboličkog sindroma. Danas je aktivan professor emeritus interne medicine i fiziologije. Gost je profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i Padovi te počasni doktor znanosti Sveučilišta u Göteborgu u Švedskoj. Isto je tako počasni član Australskog, Hrvatskog, Europskog, Finskog, Mađarskog, Meksičkog, Španjolskog, Poljskog i Švedskog društva za hipertenziju.
      Dr. Julius autor je više od 400 objavljenih radova u vodećim svjetskim časopisima i poglavlja u knjigama, a o njegovu široku intelektualnom interesu svjedoče dvije knjige memoara: Neither Red Nor Dead i Adventures in Hypertension. Član je uredničkih odbora najuglednijih časopisa iz područja hipertenzije. Primio je Nagradu za životno djelo i priznanje The Corcoran Lectureship Savjeta za istraživanje hipertenzije Američkoga kardiološkog društva, Nagradu William Harvey Američkog društva za hipertenziju (William Harvey Award of the American Society of Hypertension), The Astra Cardiovascular Award Međunarodnog društva za hipertenziju (International society of hypertension – ISH), Distinguished Faculty Award Sveučilišta države Michigan, Nagradu MERIT Državnih instituta za zdravlje (National Institutes of Health – NIH) te počasti Europskoga i Japanskoga društva za hipertenziju.
     Međunarodno društvo za hipertenziju (ISH) osnovalo je nagradu Stevo Julius Award for Excellence in Hypertension Education za najuglednije nastavnike.
      Dugogodišnji doprinos profesora Juliusa istraživanju i liječenju arterijske hipertenzije ostavio je trajan i najdublji trag u svjetskoj znanosti, a posebno je zaslužan za razvoj i unaprjeđenje istraživanja i liječenja arterijske hipertenzije u Hrvatskoj.

Iz: Pregled kandidata za nove članove Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
IZBORNA SKUPŠTINA – 10. svibnja 2012.

 

Više podataka na:
TKO JE TKO U HRVATSKOJ ZNANOSTI

Osobna stranica na University of Michigen

Bibliografija

 

 


novelirano: 24. studenoga 2015.
postavljeno: 25. svibnja 2012.
urednica: D. Torbica