Meni osobnih stranica


Ruža Pospiš-Baldani

Datum rođenja:

  • 1942

Mjesto rođenja:

  • Varaždinske Toplice

Članstvo u Akademiji:

  • dopisni član - Razred za glazbenu umjetnost i muzikologiju (20.05.2010. - ...)


 

IZ: KANDIDATI ZA NOVE ČLANOVE HAZU - IZBORNA SKUPŠTINA 20. svibnja 2010.

 

     Ruža POSPIŠ-BALDANI, hrvatska i svjetska operna primadona, rođena je u Varaždinskim Toplicama 1942. Studirala je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Marije Borčić. Ulogom Ottavije u Monteverdijevoj Krunidbi Popeje pod ravnanjem Lovre pl. Matačića na Dubrovačkim ljetnim igrama 1964. započinje njezina sjajna međunarodna karijera. Njezin pastozan i snažan mezzosopran otvara joj vrata Metropolitan opere u New Yorku, gdje je 1966. angažirana kao najmlađa solistica, ostvarivši do 1972. godine 72 nastupa. Paralelno je pjevala i na europskim pozornicama: uz Bavarsku državnu operu vezana je čak dvadeset dvije godine (1965. – 1987.) sudjelujući u 170 predstava; u Teatro alla Scala u Milanu pjevala je između 1974. i 1980. godine 26 puta, a u Bečkoj državnoj operi ostvarila je između 1973. i 1979. 18 sjajnih nastupa. Uz to gostuje u nizu drugih uglednih opernih kuća.
     Osim antologijske interpretacije Bizetove Carmen umjetnica je tumačila sve važnije mezzosopranske Verdijeve likove, kao Amneris, Azucenu, Ulricu i druge, a bila je i nezaboravna Dalila, Charlotta u Wertheru, Marina u Borisu Godunovu, Marfa u Hovanščini i Orfej u Gluckovoj operi. Postupno se profilirala kao impresivna vagnerijanka, a okušala se i u suvremenom repertoaru. Kritike hvale ljepotu njezina glasa, proživljenu glumu i prekrasnu scensku pojavu.
     U koncertnom repertoaru Ruže Pospiš-Baldani ističu se djela J. S. Bacha, Beethovena, Brahmsa i Verdija (Requiem), uz skladbe 20. stoljeća. 
     Dio opsežnog repertoara Ruže Pospiš-Baldani zabilježen je na trajnim snimkama.
     Umjetnica je nastupala pod vodstvom najuglednijih svjetskih i domaćih dirigenata, između kojih se ističu Herbert von Karajan, Karl Richter, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Claudio Abado i Georges Prêtre, i u uprizorenjima redatelja kao što su Jean Pierre Ponelle, Wieland Wagner i Franco Zefirelli. Među njezinim velikim partnerima na opernoj sceni nalaze se Martina Arroyo, Montserrat Caballé, Birgit Nilsson, Renata Tebaldi, José Carreras, Placido Domingo, Alfredo Kraus i Luciano Pavarotti.

 

 


postavljeno: 1. lipnja - ponovno postavljeno: 30. srpnja 2010.
urednica D. Torbica