Meni osobnih stranica


Milan Horvat, dirigent i glazbenik

Datum rođenja:

  • 28.07.1919

Mjesto rođenja:

  • Pakrac

Datum smrti:

  • 01.01.2014

Mjesto smrti:

  • Innsbruck

Akademske titule:

  • professor emeritus (1989. - 01.01.2014)
  • doktor prava

Institucije:

  • profesor dirigiranja u miru - Universität für Musik und darstellende Kunst u Grazu

Članstvo u Akademiji:

  • dopisni član - Razred za glazbenu umjetnost i muzikologiju (30.01.1997. - 01.01.2014)

 


Milan Horvat rodio se 28. srpnja 1919. u Pakracu. Klavir je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a dirigiranje je učio kod Milana Sachsa i Friedricha Zauna.

Doktorirao je pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a potom se posvetio  glazbi (izvor hr. Wikipedia)

Godine 1946. bio je dirigent Simfonijskog orkestra Radio Zagreba, predavao je dirigiranje na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, bio je šef dirigent Irskog radija u Dublinu, šef dirigent Simfonijskog orkestra Austrijskog radija u Beču, profesor dirigiranja na Visokoj muzičkoj školi u Grazu, šef dirigent Zagrebačkih simfoničara RTZ, šef dirigent Simfonijskog orkestra u Grazu. Bio je i rukovoditelj glazbenog dijela programa Dubrovačkih ljetnih igara.

Pet je godina bio i šef-dirigent Nacionalnog simfonijskog orkestra u Dublinu, a od 1969. do 1975. vodio je i Simfonijski orkestar ORF-a u Beču. Bio je počasni dirigent Komornog orkestra Lausanne, a od 1981. stalni gost dirigent i počasni član Slovenske filharmonije.

Punih šezdeset godina surađivao je sa Zagrebačkom filharmonijom i bio je njezin šef-dirigent, direktor, stalni gost-dirigent, a od 1985. doživotni počasni šef-dirigent. Vodio je orkestar Zagrebačke filharmonije u nekim od njegovih najsjajnijih trenutaka u Salzburgu, Veneciji, Marseilleu, Ženevi, Beču, SAD-u.

Surađivao je s najvećim svjetskim solistima poput Mstislava Rostropoviča, Davida Ojstraha, Yehudija Menuhina, Artura Benedettija Michelangelija i nagrađivan najvišim državnim nagradama i priznanjima.

Zagrebačka filharmonija ističe da je maestra Horvata izvanredna karijera vodila na sve krajeve svijeta i pred mnoge najpoznatije svjetske orkestre, a njegov ogromni repertoar odlikovao se "savršenom preciznošću i reljefnošću oblikovanja".

preuzeto sa portala: index.hr

 

NAGRADE:

U svojoj karijeri maestro Milan Horvat osvojio je brojne međunarodne i domaće nagrade.

 


Opširnije podatke pogledajte na:

Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika  

Wikipedia (eng.)

Wikipedia (hrv.)

 

 

 


novelirano: 3. ; 2. siječnja 2014.
urednica: D. Torbica