Meni osobnih stranica


Henrik Heger Juričan, filolog

Datum rođenja:

  • 1940

E-mail adrese:

Akademske titule:

  • doktor znanosti
  • redoviti profesor

Članstvo u Akademiji:

  • dopisni član - Razred za filološke znanosti (03.12.1992. - ...)

Henrik HEGER JURIČAN (1940.), rođeni Hrvat i također francuski državljanin, doktor filozofije Sveučilišta u Bonnu (1965.), počinje svoju nastavničku službu 1966. g. kao lektor starofrancuskoga jezika i književnosti na Sveučilištu u Bochumu. Već 1969. je izabran na pariškoj Sorboni gdje će predavati francusku književnost srednjeg vijeka sve do umirovljenja 2005. g., isprva kao znanstveni asistent, potom kao viši asistent, docent i izvanredni profesor.
Od 1981. g. vodi na volonterskoj osnovi sorbonski Međudisciplinarni program hrvatskih studija kojem je postavio metodološke i institucionalne temelje.
Autor je tiskovina koje se odnose na dvostruko polje njegove znanstvene djelatnosti, među kojima su:
-disertacija o pojmu melankolije u francuskoj lirici kasnog srednjeg vijeka i radovi o francuskom pjesniku 14. stojeća Eustache Deschamps,
- o poetičkim vrstama balade i kraljevske pjesme, o metodologiji hrvatske kulturne povijesti, o problematici  europeizama u hrvatskom jeziku,
- o kulturi ranog srednjeg vijeka između Jadrana i panonske nizine, o srednjovjekovnom učenjaku Jurju Slovincu,
- o francuskoj recepciji Marka Marulića u 16. stoljeću,
- o pobuni Hrvata 1943. u Villefranche-de-Rouergueu,
- o pjesniku u egzilu Vinku Nikoliću.
1991.-1992. obnašao je dužnost opunomoćenog predstavnika Republike Hrvatske u Francuskoj i voditelja Inozemnog ureda RH u Parizu, a 2004. bio je imenovan opunomoćenim ministrom u počasnoj savjetničkoj službi, postavljenom na godinu dana u Stalnu misiju RH pri UNESCO-u. Dopisni je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 1992.
Odlikovan 1995. redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića i 1996. redom Hrvatskog pletera.
Iz braka sa sveučilišnom profesoricom dr. Marie-Jeanneom Heger-Etienvre, rođenom Francuskinjom a također angažiranom hrvatskom državljankom, ima sinove Jeronima Tomislava te Lovru Zvonimira, i do sada je djed petero unuka.

Link: http://www.croatianhistory.net/etf/heger.html