Meni osobnih stranica


Henning Ottmann

Datum rođenja:

  • 1944

Mjesto rođenja:

  • Beč

Akademske titule:

  • profesor doktor znanosti

Institucije:

  • redoviti profesor - Sveučilištu Ludwig-Maximilian u Münchenu (1995. - ...)

Članstvo u Akademiji:

  • dopisni član - Razred za društvene znanosti (20.05.2010. - ...)IZ: KANDIDATI ZA NOVE ČLANOVE HAZU - IZBORNA SKUPŠTINA 20. svibnja 2010.   

 

     Henning OTTMANN, profesor na Sveučilištu Ludwig-Maximilian u Münchenu, rođen je 1944. u Beču. Humanističku gimnaziju završio je u Kemptonu u Njemačkoj 1963., a filozofiju i političke znanosti studirao je na Sveučilištu u Münchenu i na Sveučilištu Yale (1965. – 1971.). Na Sveučilištu u Augsburgu izabran je za profesora filozofije 1986., a od 1987. profesor je političke filozofije i teorije u Baselu. Godine 1995. postaje profesor filozofije i političke teorije na Sveučilištu Ludwig-Maximilian u Münchenu, gdje i danas radi. Bio je direktor Filozofskog seminara Sveučilišta u Baselu, član Senata Sveučilišta u Baselu, direktor Instituta braće Scholl (Geschwister-Scholl-Institut) od 2002. do jeseni 2004. te senator Fakulteta politologije (Hochschule für Politik) od 2004. Redoviti je član Bavarske akademije znanosti.
     Profesor Ottmann vodio je ili još uvijek vodi najvažnije politološke i filozofske časopise SR Njemačke, a u mnogim izdavačkim kućama član je izdavačkog savjeta. Utemeljitelj je važnih stručnih društava koja brinu o razvitku znanosti.
     Kandidat je dao izuzetan doprinos proučavanju filozofije prava, političkim tendencijama kraja 19. stoljeća i aktualnim analizama političko-teoretskih tendencija 20. stoljeća, a njegov najveći doprinos leži u prikazu povijesti političke teorije i političke filozofije od antike pa sve do danas. Gotovo čitav svoj znanstveni vijek posvetio je studiju i čuvanju klasične antike te njezinu povezivanju s kršćanskom tradicijom kao preduvjetima moderne. Poduhvat prikaza političkog mišljenja od antike pa sve do suvremenosti (više od 3000 stranica) može ostvariti samo znanstvenik najvišeg ranga, a to je učinio prof. Henning Ottmann. Riječ je o veliku znanstvenom podvigu koji govori o izuzetnoj snazi mišljenja i golemu znanju kandidata. O tome jasno svjedoči prvih sedam knjiga koje je autor do sada objavio.
     Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao ga je ordenom za zasluge zbog uspješne suradnje intelektualaca Njemačke i Hrvatske te za podršku Hrvatskoj na putu prema njezinoj nezavisnosti.
     Svojom podrškom brojnim hrvatskim znanstvenicima omogućio je njihovo usavršavanje i znanstvenu afirmaciju u inozemstvu. Riječ je o izuzetno produktivnom i inovativnom znanstveniku koji uživa nepodijeljeno priznanje znanstvene javnosti ne samo u Njemačkoj, nego i u drugim zapadnoeuropskim zemljama.

 

 


postavljeno: 1. lipnja - ponovno postavljeno: 30. srpnja 2010.
urednica D. Torbica