Berislav Šipuš

Datum rođenja:

  • 14.05.1958

Mjesto rođenja:

  • Zagreb

Akademske titule:

  • profesor

Članstvo u Akademiji:

  • član suradnik - Razred za glazbenu umjetnost i muzikologiju (10.05.2012. - ...)

 

     Berislav ŠIPUŠ, skladatelj i dirigent, rođen u Zagrebu 14. svibnja 1958., usporedno sa studijem povijesti umjetnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu studirao je i diplomirao kompoziciju (1987.) na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Stanka Horvata.
     Šipušev opus obuhvaća najrazličitije instrumentalne te vokalnoinstrumentalne sastave i žanrove, što je uočljivo već i uvidom u nagrađena djela. Tako, još za vrijeme studenskog naukovanja, na 15. Međunarodnom natjecanju Muzičke omladine održanom 1985. u Beogradu osvaja Prvu i Treću nagradu za skladbe Adieu za mješoviti zbor i Mobile za gudače. Njima slijede – Nagrada MBZ-a za skladbu Spatial za orkestar (1987.), Nagrada HGZ-a za skladbu Deseo za mješoviti zbor i orkestar (1988.), Vjesnikova nagrada Josip Stolcer Slavenski za skladbu Rahbodea za glasovir i orkestar (l995.), Nagrada Boris Papandopulo HDS-a za skladbu …e sarai sola sul lago za orkestar (2002.) i za balet Proces (2009.) te Godišnja nagrada Vladimir Nazor za balet Proces (2009.).
     Mnogostruka involviranost u sve pore domaćeg glazbenog života, od pedagoške djelatnosti na Muzičkoj akademiji u Zagrebu preko vođenja Ansambla Cantus, čime i hvalevrijedne promidžbe hrvatskoga glazbenog stvaralaštva diljem svijeta, do, povrh svega, bogata skladateljskog opusa navode nas da jednodušno predložimo izbor prof. Berislava Šipuša za člana suradnika Razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju. 

Iz: Pregled kandidata za nove članove Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
IZBORNA SKUPŠTINA – 10. svibnja 2012.

 


postavljeno: 11. lipnja 2012.
urednica: D. Torbica