DIGITALIZACIJA AUTOGRAFA SILVIJA STRAHIMIRA KRANJČEVIĆA

 

Digitalizirani su nedavno otkriveni autografi kratkih proza S. S. Kranjčevića

Sređivanjem korporativnoga fonda Društva hrvatskih književnika – jednoga od najvećih među ukupno dvije stotine trideset šest arhivskih fondova pohranjenih u arhivu Akademijina Odsjeka za povijest hrvatske književnosti – godine 2017. u njemu su pronađeni rukopisi hrvatskoga književnika Silvija Strahimira Kranjčevića (1865. – 1908.).

Riječ je o tridesetak tintom ispisanih stranica ukupno jedanaest autorovih kratkih proza, koje su još za njegova života bile objavljene u periodici, a posthumno su uvrštene u Pjesničku prozu te u Sabrana djela. Svoju digitalnu inačicu – ujedno i zaštitu od propadanja – autografi su dobili zahvaljujući novoj računalnoj opremi koju je Odsjek za povijest hrvatske književnosti prošle godine nabavio uz financijsku potporu Hrvatske elektroprivrede. U okviru HEP-ova natječaja »Svjetlo na zajedničkom putu« osigurana su sredstva kojima su kupljena dva nova računala i skener neophodni za realizaciju projekta digitalizacije ostavština hrvatskih književnika kao trajnog projekta Odsjeka. 

Digitalizirani Kranjčevićevi rukopisi dostupni su u Digitalnoj zbirci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (https://dizbi.eindigo.net/?pr=l&mrf%5B10277%5D%5B797622%5D=a&page=1) te čine vrijednu dopunu 2002. godine digitaliziranoj Kranjčevićevoj ostavštini, pretraživoj na portalu http://www.sskranjcevic.hr.